Тренутно сте на:
 
Вести са факултета
  Најновије вести
 


Повезани садржаји:
 
Најновије вести
Архива вести
 

Навигација:
 
Почетна страна
 







 
ВЕСТИ И ДОГАЂАЈИ
НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИАРХИВА ВЕСТИ

ОДРЖАНА КОНТИНУИРАНА ЕДУКАЦИЈА О ЗНАЧАЈУ КАРДИОЛОШКЕ ЕВАЛУАЦИЈЕ ДЕЦЕ, АДОЛЕСЦЕНАТА И ОДРАСЛИХ ПРЕ УЧЕШЋА У СПОРТСКИМ АКТИВНОСТИМА


У просторијама Завода за спорт и медицину спорта Републике Србије у Београду, у сарадњи ове установе и нашег факултета, одржана је дводневна континуирана медицинска едукација о кардиолошкој евалуацији деце и адолесцената пре учешћа у спортским активностима и значају кардиолошке евалуације пре учешћа код пунолетних спортиста.

Овај догађај окупио је лекаре не само из Завода за спорт и медицину спорта Републике Србије и наставнике Факултета медицинских наука већ и велики број лекара, пре свега педијатара и кардиолога са Института за мајку и дете, Дечије болнице у Тиршовој, Војномедицинске академије и многе друге. Декан ФМН проф. др Владимир Јаковљевић који је и помоћник директора за медицинска питања републичког Завода за спорт и медицину спорта најпре је истакао да је Завод институција од националног значаја за третман врхунских спортиста, репрезентативаца, олимпијских такмичара. Поред тога Завод за спорт и медицину спорта , према Јаковљевићевим речима, ради и прегледе за све остале људе који се баве спортом – од најмлађих до најстаријих укључујући и рекреативце. ''Моја улога као неког ко се бави струком у Заводу је да унапредимо и научно-истраживачки рад и едукативни карактер који је овде био у другом плану. Доласком новог директора Милана Савића који ме је позвао у свој тим доста тога се променило. Наш факултет од 2018.године има потписан уговор о сарадњи са Заводом за спортом и медицину спорта јер смо и тада, а и сада то мислимо, да могу да нам буду велика подршка као регионалном Центру за спортске прегледе и врхунских спортиста али и младих људи. Мислим да ћемо у наредном периоду са овом институцијом направити добру сарадњу, на прво месту за добробит наших врхунских спортиста, да укључимо и науку, а онда и за добробит обе институције. Један од тих корака је и ова едукација која је намењена свим лекарима који раде у спорту. Поента читаве приче је колики је значај поготово превентивних прегледи да се не би дешавало оно што се дешава- смрти у теретани, смрти на терену а ти кардиолошких аспекти знају да буду врло драматични. Сматрали смо да на првом месту Завод а онда и ми који у науци ту имамо изузетне резултате да се презентујемо широј јавности и то је први корак у свему томе'', рекао је Јаковљевић.

Овај догађај је према речима др Ђорђа Батинић специјалисте спортске медицине и начелника Сектора медицине у Заводу за спорт и медицину спорта Републике Србије јако важан како за специјалисте спортске медицине тако и за педијатре. Јако важно је да говоримо о детаљним прегледима деце пре учешћа у спортским активностима као веома битном фактору за целокупан спорт и учешћу деце у спорту. ''Други дан едукације посвећен је одраслима тј. професионалним спортистима. Биће речи о обиму прегледа са посебним акцентом на кардиолошки значај прегледа спортиста у земљи и региону'', рекао је др Батинић.





Због промене SSL протокола у nonSSL, повремено може доћи до неисправности линкова на страницама, у том случају пробајте без протокола https://. Извињавамо се на свим могућим сметњама.