Trenutno ste na:
 
Vesti sa fakulteta
  Najnovije vesti
 


Povezani sadržaji:
 
Najnovije vesti
Arhiva vesti
 

Navigacija:
 
Početna strana
 







 
VESTI I DOGAĐAJI
NAJNOVIJE VESTIARHIVA VESTI

ODRŽANA KONTINUIRANA EDUKACIJA O ZNAČAJU KARDIOLOSKE EVALUACIJE DECE, ADOLESCENATA I ODRASLIH PRE UČESĆA U SPORTSKIM AKTIVNOSTIMA


U prostorijama Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije u Beogradu, u saradnji ove ustanove i našeg fakulteta, održana je dvodnevna kontinuirana medicinska edukacija o kardiološkoj evaluaciji dece i adolescenata pre učešća u sportskim aktivnostima i značaju kardiološke evaluacije pre učešća kod punoletnih sportista.

Ovaj događaj okupio je lekare ne samo iz Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije i nastavnike Fakulteta medicinskih nauka već i veliki broj lekara, pre svega pedijatara i kardiologa sa Instituta za majku i dete, Dečije bolnice u Tiršovoj, Vojnomedicinske akademije i mnoge druge. Dekan FMN prof. dr Vladimir Jakovljević koji je i pomoćnik direktora za medicinska pitanja republičkog Zavoda za sport i medicinu sporta najpre je istakao da je Zavod institucija od nacionalnog značaja za tretman vrhunskih sportista, reprezentativaca, olimpijskih takmičara. Pored toga Zavod za sport i medicinu sporta , prema Jakovljevićevim rečima, radi i preglede za sve ostale ljude koji se bave sportom – od najmlađih do najstarijih uključujući i rekreativce. ''Moja uloga kao nekog ko se bavi strukom u Zavodu je da unapredimo i naučno-istraživački rad i edukativni karakter koji je ovde bio u drugom planu. Dolaskom novog direktora Milana Savića koji me je pozvao u svoj tim dosta toga se promenilo. Naš fakultet od 2018.godine ima potpisan ugovor o saradnji sa Zavodom za sportom i medicinu sporta jer smo i tada, a i sada to mislimo, da mogu da nam budu velika podrška kao regionalnom Centru za sportske preglede i vrhunskih sportista ali i mladih ljudi. Mislim da ćemo u narednom periodu sa ovom institucijom napraviti dobru saradnju, na prvo mestu za dobrobit naših vrhunskih sportista, da uključimo i nauku, a onda i za dobrobit obe institucije. Jedan od tih koraka je i ova edukacija koja je namenjena svim lekarima koji rade u sportu. Poenta čitave priče je koliki je značaj pogotovo preventivnih pregledi da se ne bi dešavalo ono što se dešava- smrti u teretani, smrti na terenu a ti kardioloških aspekti znaju da budu vrlo dramatični. Smatrali smo da na prvom mestu Zavod a onda i mi koji u nauci tu imamo izuzetne rezultate da se prezentujemo široj javnosti i to je prvi korak u svemu tome'', rekao je Jakovljević.

Ovaj događaj je prema rečima dr Đorđa Batinić specijaliste sportske medicine i načelnika Sektora medicine u Zavodu za sport i medicinu sporta Republike Srbije jako važan kako za specijaliste sportske medicine tako i za pedijatre. Jako važno je da govorimo o detaljnim pregledima dece pre učešća u sportskim aktivnostima kao veoma bitnom faktoru za celokupan sport i učešću dece u sportu. ''Drugi dan edukacije posvećen je odraslima tj. profesionalnim sportistima. Biće reči o obimu pregleda sa posebnim akcentom na kardiološki značaj pregleda sportista u zemlji i regionu'', rekao je dr Batinić.





Zbog promene SSL protokola u nonSSL, povremeno može doći do neispravnosti linkova na stranicama, u tom slučaju probajte bez protokola https://. Izvinjavamo se na svim mogućim smetnjama.