Тренутно сте на:
 
Вести са факултета
  Најновије вести
 


Повезани садржаји:
 
Најновије вести
Архива вести
 

Навигација:
 
Почетна страна
  
ВЕСТИ И ДОГАЂАЈИ
НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИАРХИВА ВЕСТИ

 

СТУДЕНТИ ФМН ПРИМИЛИ ВАКЦИНЕ ПРОТИВ КОРОНА ВИРУСА

У сарадњи са Студентским парламентом Универзитета у Крагујевцу, локалном самоуправом и Домом здравља данас је у Спотској хали Парк организована акција вакцинације студената нашег Универѕитета, где су студенти ФМН имали највеће учешће. Преко 40 будућих лекара, фармацеута и стоматолога одазовало се позиву Студентског парламента Факултета медицинских наука и извршило имунизацију против корона вируса.

Подршку нашим студентима приликом вакцинације дао је продекан за ИАС фармације проф.др Жељко Мијаиловић. Имунизација једном од 4 вакцине које су доступне грађанима Србије па тако и нашег града представља сигуран начин заштите од обољевања свих категорија становништва , а посебно судентске популације која је веома активна у друштвеном животу. Подаци показују да је у последњем таласу обољевања од корона вируса све више младих са тешком клиничком сликом. Управо студенти ФМН, који се образују да буду лекари свесни су значаја вакцинације ,и одбацују приче о томе како вакцина доводи до стерлитета младих .Зато и не чуди што је учешће наших студената на данашњој имунизацији која је организована на нивоу читавог Универзитета далеко највеће.

Иначе према подацима Дома здравља у Крагујевцу који спроводи вакцинацију и даље је највише имунизованих у популацији старијој од 60 година, а најмање је младих старости од 20 до 30 година. До сада је вакцину примило нешто преко 50 хиљада Крагујевчана и то у највећем проценту кинеску вакцину Синофарм, следи руска Спутник па Фајзер док је најмање тражена вакцина Астра Зенека.
РАСПИСАН ПРОЛЕЋНИ КОНКУРС ЗА УПИС
НА ЗДРАВСТВЕНЕ СПЕЦИЈАЛИЗАЦИЈЕ И УЖЕ СПЕЦИЈАЛИЗАЦИЈЕ


Факултет медицинских наука расписао је 29.марта пролећни конкурс за упис на здравствене специјализације и уже специјализације намењен докторима медицине и стоматологије, магистрима фармације и лекарима специјалистима. Доктори медицине могу да конкуришу за упис на једну од 31 понуђене гране медицине, стоматолозима је на располагању седам грана стоматологије, магистрима фармације и дипломираним фармацеутима шест фармацеутских грана. Здравствени сарадници могу да конкуришу за упис на токсиколошку хемију док је лекарима специјалистима понуђено чак 20 различитих субспецијализација. Гостујући у емисији ''МОЗАИК'' ТВ Крагујевац продекан за специјалистичке и уже специјалистичке студије ФМН Проф.др Горан Давидовић подсетио је да наш Факултет два пута годишње расписује кинкурсе за упис н аздравствене специјализације, у априлу и октобру, и позвао све заинтересоване да искористе актуелни конкурс и постану специјализанти ФМН.

Говорећи о интересовању кандидата проф. Давидовић је рекао да је досадашња пракса показала да будући специјализанти највеће интересовање показују за интернистичке гране, општу медицину , ургенту медицину док доктори стоматологије највише траже ортопедију вилица и оралну хирургију па је због тога, и у овом року, број места за ове две гране ограничен на по 2 кандидата. ФМН наставља са праксом увођења нових субспецијализација и како је истакао продекан Давидовић након баромедицине, медицине бола и онкологије први овогодишњи конкус допуњен је са две нове субспецијализације- интензивна медицина и клиничка фармакологија-фармакотерапија. ''Интензивна медицина је Правилником минисатрства дефинисана као нова грана и ми смо одмах реаговали с обзиром да смо закључили да имамо све капацитете да покренемо ту нову субспецијализацију . Мислим да смо међу првима у Србији увели ту новину јер смо схватили да је минисатрство препознало значај интензивне медицине као потребну грану уже специјализације пре свега због актуелне ситуације са корона вирусом. Велики број апацијената се данас обавља у јединицима интензивне неге и зато је важно да лечење тих пацијената у перспективи преузму лекари који су додатно едуковани за то. Ову субспецијализацију могу да упишу специјалисти интерне медицине, педијатрије, инфектолози, анестезиолози.Мислим да ће ова грана и сада и у наредном периоду бити веома акрактивна'', рекао је проф. Давидовић. Као Факултет можемо да будемо више него задовољни бројем уписаних специјализаната и у време пандемије корона вируса, с обзиром да су до сада ,без овог актуелног, реализована два конкурса од почетка пандемије и да је број уписаних био више него задовољавајући- закључио је продекан за специјалистичке и уже специјалистичке студије проф.др Горан Давидовић.

Све информације заинтересовани кандидати могу да нађу на сајту Факултета и позивом Служби за постдипломске студије на тел 034 306 800, локал 124.


МЛАДИ ИСТРАЖИВАЧИ ТЕМЕЉ НА КОМЕ ЋЕМО БАЗИРАТИ
ФМН У НАРЕДНОМ ПЕРИОДУ

Декан Факултета медицинских наука проф. др Владимир Јаковљевић потписао је данас уговор о раду са 11 нових истраживача –приправника, студената докторских студија који су посао обезбедили на научним пројектима нашег Факултета, а на основу конкурса министарства просвете, науке и технолошког развоја који је био намењен најбољим младим научницима у Србији. Међу потписницима уговора је седам доктора стоматологије, четири доктора медицине и један магистар фармације.

Реч је о већ континуираном пројекту Министарства за младе истраживаче који су докторанди различитих факултета, са просечном оценом са основних студија изнад 9,41 , држављани су Републике Србије и млађи су од 30 година. До сада је, реализацијом овог пројекта министарства, а ово је трећа година да се пројекат спроводи, посао на нашем Факултету обезбедило је 34 младих истраживача, од којих је њих троје, у међувремену изабрано и у виша научна звања. Данашњим потписивањем Уговора укупно је ангажовано по овом основу 37 истраживача. Уговоре о раду са деканом проф. др Владимиром Јаковљевићем данас су потписали доктори стоматологије- Милица Васиљевић, Ђурђина Чолић, Ирена Огњановић, Маријана Петровић, Павле Милановић и Ива Обрадовић, доктори медицине: Дуња Божић, Жељко Ивошевић, Ема Јевтић и Ђорђе Ђорђевић и магистар фармације Катарина Ђорђевић. Сви они истакли су да им учешће на пројектима на којима су изабрани , као и уговор са Факултетом много значе , како у даљем раду у области науке тако и у области стручног усавршавања.

Захваљујући пројектима Министарства просвете, науке и технолошког развоја ФМН је у могућности да наше најбоље студенте, сада већ докторанде,запослили као сараднике на пројектима до краја трајања пројектног циклуса, укључили у наставу и тиме их их припремамо да буду и наставни кадар нашег Факултета а не само научни, у наредном периоду . ''Највеће ми је задовољство када потписујем уговоре о раду са младим људима, најмлађим научницима на нашем Факултету, и од када сам на месту декана ФМН , од септембра 2018. године, увео сам праксу да уговоре са њима потписујем лично ја а не да они то обављају у правној служби, што се дешавало у неким неакадемским временима, када се декан појављивао као нека виртуелна особа'', рекао је декан Јаковљевић. Он је додао и да је за нас највеће задовољство када имамо велики број младих људи који желе да се баве научно истраживачким радом. ''Конкретно у овој групи има највише стоматолога, шесторо, што је за нас јако битно јер то добар стартни основ да касније буду примљени у радни однос на нашем Факултету јер је то наш најмлађи студијски програм и у озбиљном је кадровском проблему јер је велики број кадрова туда прошао али се нису задржавали. У последње две године је направљена таква кадровска политика да смо ми мотивисали младе људе да остану на Факултету и да ћемо им пружити сву подршку уколико они то заслуже. С обзиром да нам је у плану акредитација студијских програма на енглеском језику верујем да ће нам и ови млади људи у томе помоћи. Улагање у млад кадар је најбитнија ствар за сваку научно истраживачку установу па и ФМН и они су темељ на коме ћемо базирати нашу грађевину у наредном периоду'', рекао је проф. др Владимир Јаковљевић.

Он је и овој групи младих истраживача пожелео пуно успеха у даљем раду и позвао их да наставе досадашњим темпом како у области научно-истраживачког рада тако и на новим пословима у настави на Факултету.СТУДЕНТИ ФАКУЛТЕТА МЕДИЦИНСКИХ НАУКА
ПОНОВО ВОЛОНТИРАЈУ

Студенти Факултета медицинских наука поново волонтирају, овога пута на спровођењу препоручене вакцинације против COVID-19!

Као будући здравствени радници, они активно раде на ширењу свести о вакцинацији, бележе број пријављених, попуњавају сагласности за спровођење препоручене имунизације и преусмеравају цивиле на прегледе.

Овим путем апелујемо на све студенте да се информишу путем сајта ФМН о могућностима вакцинације.


ВАКЦИНАЦИЈA СТУДЕНАТА ЗАИНТЕРЕСОВАНИХ ЗА ИМУНИЗАЦИЈУ ПРОТИВ ВИРУСА COVID-19

Обавештавамо Вас да је Дом здравља Крагујевац од 22. марта 2021. године почео са вакцинацијом студената заинтересованих за имунизацију против вируса COVlD-19 .

Вакцинација ћe се вршити сваког радног дана у просторијама Студентске поликлинике Дома здравља Крагујевац, у улици Чиче од Романије бб, у периоду од 10.00 до 13.00 часова.

Студенти који желе да сс вакцинишу нису у обавези да се нaјављују преко портала Е -управе.

Довољно је да са здравственом картицом и личном картом дођу до Студентске поликлинике и искажу интересовање за вакцином, тренутно AstraZeneca вакцином против COVID-19.
ПРОФ. ВЛАДИМИР JAКОВЉЕВИЋ ПОНОВО ИЗАБРАН ЗА ДЕКАНА ФМН

На дванаестој седници Савета Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу, која је одржана у уторак 23. марта 2021. години у Амфитеатру Факултета, чланови овог тела једногласно су изабрали проф. др Владимира Јаковљевића за декана наше високошколске установе.

Савет је тиме заправо потврдио предлог који је 17. марта ове године на седници утврдило Наставно научно веће. Подсетимо, чланови Наставно -научног већа су тада, на 99 седници, од укупно присутних 95 чланова , са 94 гласа за и једним уздржаним донели Одлуку да предложе проф. др Владимира Јаковљевића за декана на још један мандатни период од три године.

Ово је други пут да највиши органи управљања Факултета медицинских наука бирају проф. Јаковљевића за декана. Први мандат проф. Јаковљевићу почео је 26. септембра 2018. године, тако да ће данашњом Одлуком Савета ФМН, други мандат почети да тече од 27. септембра ове године до 27. септембра 2024. године.


УСПЕХ ДОКТОРАНАТА ФАКУЛТЕТА МЕДИЦИНСКИХ НАУКА

У престижном часопису ''International Journal of Environmental Research and Public Health'' категорије М 21, 17.фебруара објављен је рад ''Covid 19 ментално здравље опште одрасле популације у Србији:студија пресека'' у коме је учествовало 5 доктораната нашег Факултета. Шеф катедере за неуронауке на докторским академским студијама проф. др Владимир Јањић изражавајући задовољство што је овај рад објављен у часопису овог ранга истакао је да је рукободство Факултета посебно поносно на чињеницу да су то урадиле млађе колеге, односно студенти докторских студија .''Оно што ми негујемо иначе је тај мултидисциплинарни приступ па нас додатно радује чињеница да су то урадиле колеге са три различите катедре: неуронаука, интерне медицине и превентивне медицине.То је очито препознато и од уредништва једног овакво еминентног часописа'', рекао је проф. Јањић. Према његовима речима у читавом научно истраживачком раду на ФМН се сви труде да буду актуелни и баве се најзначајанијим темама које постоје у свету науке и друштву. ''Ово је посебно велики допринос у научном и стручном смислу у време када имамо једну још увек релативно младу болест каква је корона. Постоји мањак информација јер се са овом болешћу суочавамо свега годину дана тако да свака нова информација је драгоцена у циљу препознавања одређених сметњи, проблема код људи када је у питању ментално здравље јер то води прављењу нових мера што би у перспективи олакшалао људима да се суоче са једном оваквом болешћу која је довела до једне масовне психотрауматизације јер чињеница је да смо сви негде погођени'', исткао је проф. Јањић. Он је подсетио и да је наш Факултет , иако најмлађи медицински факултет у земљи привукао и привлачи велики број доктораната из читаве земље али и држава из окружења , што показује да су људи препознали да ми имамо један квалитетан програм и да пуно полажемо у стварање нових, младих кадрова и научно истраживачки рад.Рад под називом ''Covid 19 ментално здравље опште одрасле популације у Србији:студија пресека'' настао је као резултат истраживања у периоду ванредног стања , од 23.марта до 25.априла 2020.године и то на узорку од 1057 испитаника старости од 18 до 88 година, при чему је просечна старост испитаника 36 година. Како је истакла докторант на Катедри за неурoнауке ФМН Теодора Safiye резултати су показали да је 28,9% испитаника показало умерену до тешку депресију, 36 % умерену до тешку анксиозност док је 38,1 исптаних испољило умерене до тешке симптоме стреса. Интересантно је да је знатно виши ниво стреса и анксиозности показала студентска популација у односу на старије учеснике истраживања. Према њеним речима резултати добијени овим истраживањем, осим објављивања у реномираном светском часопису и значаја за учеснике и Факултет, требало би да допринесу и бољој превенцији менталних поремећаја узрокованих корона вирусом као и препознавању најосетљивијих категорија становништва који могу да оболе од анксиозности и депресије.
ФМН ДОБИО НАЈСАВРЕМЕНИЈИ АПАРАТ ЗА ЋЕЛИЈСКУ ИМУНОЛОГИЈУ (03.02.2021, RTK)

Катедра за патолошку физиологију Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу добила је најсавременији апарат за испитивање људског имунитета.

Проточни цитометар биће коришћен приликом истраживања у области базичних наука

У оквиру научног пројекта Министарства просвете, науке и технолошког развоја, проф. др Владимир Јуришић са Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу са својим сарадницима изучавао је имунске промене, биохемијске карактеристике и молекулске анализе код оболелих од тумора током прогресије болести и појаве метастаза.

Захваљујући Европском фонду за развој науке и пројекту под називом ”Молекулске биохемијске имунске дијагнозе код пацијената са туморима” Катедра за патофизиологију Факултета медицинских наука добила је најсавременији апарат за испитивање имунитета код људи.

Проточни цитометар поседује три ласера и истовремено може да анализира 15 различитих ћелија.

У плану је да овај апарат буде употребљен у научне сврхе за испитивање имунитета оних који желе да се вакцинишу против Ковида 19, као и особа које су примиле вакцину како би се заштитиле од заражавања корона вирусом.


проф. ДР ВЛАДИМИР ЈУРИШИЋ ДОБИТНИК ДВЕ СВЕТОСАВСКЕ НАГРАДЕ

проф. др Владимир Јуришић, редовни професор Факултета медицинских наука, добитник је овогодишње Светосавске награде коју традиционално додељује Универзитет у Крагујевцу за резултате остварене у области научно истраживачког рада. Проф Јуришић се ове године нашао и међу добитницима Светосавске награде за постигнуте резултате у области образовања, васпитања и развој научних достигнућа које додељује ресорно министарство.

Светосавску награду, која је најзначајније признање за изванредне резултате у образовању и васпитању коју годишње додељује Универзитет у Крагујевцу, проф. Јуришићу уручио је ректор проф. др Ненад Филиповић. Он је, на основу одлуке Сената Универзитета у Крагујевцу, награду за животно дело уручио проф. др Верољубу Дугалићу редовном професору на Економском факултету.

Свечаност која је одржана у сали Ректората у Крагујевцу, у измењеним околностима због пандемије корона вируса , била је прилика за подсећање да је школске 1840/41 године Свети Сава први пут обележен као школска слава у Србији, и то управо на Лицеју Књажевства сербског у Крагујевцу, на првој високошколској установи у модерној Србији, а чији темељима је и настао крагујевачки Универзитет.

Комплетан извештај о Светосавској академији погледајте на сајту Универзитета у Крагујевцу овде


УСПЕШНА ГОДИНА У САРАДЊИ ФМН И УНИВЕРЗИТЕТА ''СЕЧЕНОВ''

Пандемија корона вируса није зауставила сарадњу Факултета медицинских наука и Универзитета Сеченов из Москве , али је изостао онај део сарадње који се односи на образовање, односно размена студената и доласци професора из Москве у Крагујевац и обрнуто због проблема са преласком граница . ''У протеклој години настављен је рад на заједничким научним радовима, чак смо и повећали број публикација, усвојили неке нове теме на којима смо почели заједничке радове , а имамо и нове докторске дисертације чије израде су у току. Без обзира на ситуацију имали смо успешну годину '', рекао је проф. др Сергеј Бољевич, специјалиста патофизиологије и пулмологије и шеф катедре за патологију на Универзитету Сеченов у Москви, који је гостујући професор на нашем Факултету. Он је данас боравио у Крагујевцу где је најпре обишао Лаобораторију за кардиоваскуларна истраживања на нашем Институту и упознао се са новинама које су се у том простору догодиле од његовог последњег боравка у Крагујевцу. Декан ФМН и шеф катедре за физиологију проф. др Владимир Јаковљевић са сарадницима, упознао је проф. Бољевича са актуелним пројектима који се у овој лабораторији реализују као и плановима за ову годину.

проф. Бољевич је овом приликом говорио и о значају вакцинације становништва против корона вируса и позвао све да приме вакцину и тиме се заштите од вируса а пре свега од могућих компликација које могу бити и јако тешке. Сам проф. Бољевич каже да је пре пар дана примио и другу дозу руске вакцине Спутњик , да се осећа добро и да резултати показују да се из дана у дан повећава ниво антитела у његовом организму. ''Према доступним информацијама вакцина ''Спутњик’ ‘ствара 75 одсто антитела. Тренутно је у Русији на тестирању вакцина која ће обезбедити стопостотну заштиту и која ће се примати у једној дози. Вакцинисање је једини начин сузбијања пандемије али мислим да ће масовна производња вакцина бити велики проблем'', рекао је проф. Бољевич. Он је позвао све грађане да се вакцинишу и истакао да је добро што у Србији има више различитих вакцина али и да то значи да лекари треба да помогну својим пацијентима у одабиру вакцине имајући у виду њихове године, болести, генетско наслеђе. ''Није исто примити било коју вакцину а моја препорука је да поред руске то може да буде и кинеска вакцина'', рекао је проф. Сергеј Бољевич.

У оквиру боравка у Крагујевцу проф. др Сергеј Бољевић био је гост ТВ Крагујевац, емисије ''Епицентар'', која је на програму у четвртак 21.јануара у 20 часова.


СТУДЕНТИ ЗА ДЕЦУ КОСМЕТА

У последњих недељу дана, на Факултету медицинских наука организована је акција „Преузми улогу Деда Мраза“. Сви студенти имали су прилику да дају допринос у виду слаткиша и сланиша, у циљу прављења новогодишњих пакетића за малишане са Косова и Метохије.

Чланови Студентског парламента спаковали су 176 пакетића који су направљени уз помоћ студената Факултета медицинских наука, а прикупљено је укупно 1186 на нивоу Универзитета у Крагујевцу, што је дупло више него претходне године.

Захваљујемо се свима који су се укључили у акцију у виду донирања слаткиша, члановима Студентког парламента на целодневном паковању пакетића, организаторима Еуропеан Онлине Дентал Цонгресс на донацији, и надамо се да ћемо у овим хладним зимским данима бити нечији разлог осмеха и топлине.


ФМН У КРАГУЈЕВЦУ НИЈЕ ПРЕКИДАО МЕЂУНАРОДНУ САРАДЊУ УПРКОС КОРОНИ (РТК, 21.12.2020)

На Факултету медицинских наука наставни кадар успео је да одржи међународну сарадњу, која није прекидана током пандемије.
Научно-истраживачки рад је, такође, организован у континуитету, а током ове године објављено је преко 150 научних радова, наводи доцент др Невена Јеремић која је на Факултету медицинских наука задужена за међународну сарадњу и научно-истраживачки рад.
У наредној години професори и сарадници ове високошколске установе наставиће са својим плановима, без обзира на околности.
Међународна сарадња професора, сарадника и студената Факултета медицинских наука ни у отежаним условима због корона вируса није прекидана.
Овај факултет, који се налази на престижној Шангајској листи на којој је свега 2 одсто светских универзитета, карактерише квалитетан научно- истраживачки по коме је препознатљив у међународним оквирима.
У веома тешким и сложеним околностима због ковида-19, међународна сарадња се наставља, наводи доцент др Невена Јеремић.
И у наредној години услови рада биће отежани, сматрају на Факултету медицинских наука Универзитета у Крагујевцу, јер је велики део наставног кадра ангажован у некој од ковид клиника крагујевачког Клиничког центра

Опширније погледајте овде
ЗА НАМА ОСТАЈЕ ТЕШКА АЛИ УСПЕШНА ГОДИНА

Година на измаку, коју је свакако обележила пандемија корона вируса, за Факултет медицинских наука, по многим параметрима, била је успешна а оно на шта смо најпоноснији је чињеница да се наш Универзитет и ове године, захваљујући нашем Факултету, другу годину за редом нашао на Шангајској листи за област клиничка медицина, рекао је, гостујући у емисији ''Разговор с поводом'' Радио телевизије Крагујевац декан проф. др Владимир Јаковљевић.

Наглашавајући да су у овој тешкој години на ФМН акредитована три нова студијска програма, докторске академске студије менаџмент у систему здравствене заштите и мастер програми регенеративна медицина и исхрана и суплементација, проф. Јаковљевић је подсетио да Факултет сада има 11 акредитованих студијских програма и да је то заправо један Универзитет. Декан је изразио и задовољство што је ове године за упис на све студијске програме на основним академским али и на докторским студијама владало велико интересовање и да су сва места попуњена у првом уписном року. ''Ништа мање интересовање није било ни приликом оба овогодишња конкурса за упис на здравствене специјализације што показује да доктори медицине, стоматологије и магистри фармације, који желе да се додатно усавршавају, као и установе у којима су запослени, препознају квалитет и континуитет који имамо у овом делу постдипломског усавршавања'', рекао је Јаковљевић. Уз све наведено ова година значајна је и по томе што се коначно ушло у процедуру наставака изградње Центра изврсности са банком матичних ћелија, па је спроведен и тендер за избор новог извођача радова. проф. Јаковљевић истакао је да очекује да се, по окончању правне процедуре, наставе радови на изградњи објекта већ почетком наредне календарске године, а најкасније у марту. ''Тада ће и Факултет медицинских наука кренути у набавку нове опреме за потребе Центра изврсности и банке матичних ћелија, који ће, дубоко верујем, бити под кровом до краја 2021.године. Тада ћемо моћи да говоримо и о запошљавању младих научника и новим достигнућима у примени матичних ћелија у лечењу ретких болести. Реализација овог капиталног пројекта није важна само за ФМН, наш Град и Универзитет, већ и за све наше грађане, научну заједницу и читаву државу'', закључио је Јаковљевић.

На питање шта ће, уз наставак изградње овог капиталног објекта, бити приоритети ФМН у наредној календарској години декан Јаковљевић је у програму РТК, истакао да је то свакако покушај да акредитујемо наше студијске програме на енглеском језику јер за то одавно постоји интересовање многих међународних институција и њихових студената. Уз то, трудићемо се да одржимо ниво и квалитет наставе и рада, на свих 11 студијских програма као и на здравственим специјализацијама- закључио је проф. Јаковљевић.

Остале информације можете погледати у АРХИВИ ВЕСТИ овде.

Због промене SSL протокола у nonSSL, повремено може доћи до неисправности линкова на страницама, у том случају пробајте без протокола https://. Извињавамо се на свим могућим сметњама.