Тренутно сте на:
 
Вести са факултета
  Најновије вести
 


Повезани садржаји:
 
Најновије вести
Архива вести
 

Навигација:
 
Почетна страна
  
ВЕСТИ И ДОГАЂАЈИ
НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИАРХИВА ВЕСТИ

 

НАСТАВАК ГРАДЊЕ ЦЕНТРА ИЗВРСНОСТИ СА БАНКОМ МАТИЧНИХ ЋЕЛИЈА У ЈАНУАРУ 2021.ГОДГрадња Центара изврсности у Крагујевцу са банком матичних ћелија , где ће бити смештен и ФМН, која је почела у децембру 2015. године, па прекинута, требало би коначно да буде настављена од јануара 2021. године. Јединица за управљање пројектима у јавном сектору расписала је јавну набавку за наставак и завршетак радова на изградњи објекта па се наставак радова очекује у јануару 2021.године. Рок за достављање понуда је 23. новембар 2020. Предмет набавке је наставак извођења и завршетак грађевинских, грађевинско-занатских и инсталатерских радова на вишенаменском објекту и његово довођење у функционално стање.

Објекат Центара изврсности Универзитета у Крагујевцу је вишенаменски објекат састављен од три блока-ламеле које су међусобно повезане и заједно представљају једну функционалну целину, укупне површине 11.491,21 квадрата. Предвиђени су грађевинско-занатски радови (укључујући и АГ радове на трафо-станици), спољно уређење са озелењавањем, радови на извођењу саобраћајница и саобраћајне сигнализације, набавка, испорука и монтажа пет лифтова, хидротехничке и електроенергетске инсталације, као и електро радови.

Подсетимо, Уговор о изградњи и опремању Центра изврсности Универзитета потписан је у Крагујевцу 2013. године, између Републике Србије, Министарства просвете и науке, Града Крагујевца, Универзитета у Крагујевцу и ЈУП Истраживање и развој (сада Јединица за управљање пројектима у јавном сектору), а предузеће Машинопројект копринг израдило је 2014. идејно решење и главни пројекат. Градња је почела крајем 2015. године. Центар изврсности с банком матичних ћелија је научна установа од националног значаја, која, према уговору из 2013. треба да функционише у саставу Факултета медицинских наука у Крагујевцу. Камен темељац положен је у јануару 2016. године, а првобитни рок за завршетак радова био је април 2017. године. Међутим изгадња је прекинута зб

ог раскида уговора са извођачем. Конструкција је завршена, као и део грађевинско-занатских радова и радова на уређењу терена. Проценат извршености радова износи 32%. Вредност инвестиције је 14 милиона евра. Новац је обезбеђен из кредита Европске инвестиционе банке


 

ДОКТОРСКА ШКОЛА БРЕНД БРОЈ ЈЕДАН ФМН

Декан Факултета медицинских наука проф.др Владимир Јаковљевић уручио је данас у амфитеатру индексе 16 –ој генерацији студената Докторских академских студија. Због актуелне епидемиолошке ситуације додела је одржана у три термина, у којима су студенти били подељени у складу са важећим прописима о ограниченом броју присутних у затвореном простору. Докторске студије у области медицине ФМН успоставио је 2005.године, и први акредитовао студијски програм Докторске студије-Докторска школа медицинских наука.

И ове године владало је велико интересовање студената за упис на Докторске академске студије тако да је другу годину за редом ФМН попунио акредитациону квоту уписом 98 студената. Декан проф.др Владимир Јаковљевић истиче да су докторске студије бренд број један Факултета медицинских наука, по њима је Факултет постао препознатиљив у свету у области научно-истраживачког рада , броја научних радова објављених у престижним међународним часопсима, а омогућио је и да се у великој мери створи сопствени квалитетан кадар наше наставно научне установе.''Један од разлога за велико интересовање за докторске академске студије је и тај што смо већ другу годину узастопно на Шангајској листи најбољих Универзитета у свету. Наш Универзитет је захваљујући ФМН рангиран између 201 и 300 остотог места из области клиничке медицине, а најбољи у региону укључујући и оне земље који више улажу од нас у медицину попут Словеније и Хрватске. Од ове године пооштрили смо услове за стицање звања доктор медицинских наука тако да је ово начин да унапређујемо докторске студије и селектујемо најбољи кадар да остане код нас на Факултету и након завшетка студија'', рекао је Јаковљевић. Након свечане доделе индекса уводно предавање студентима одржао је проф. Јаковљевић који их је упознао са начином студирања и чињеницом да их у току првог семестра очекују предавања и испити из три предмета –истраживања у биомедицинским наукама, статистичке методе у биомедицинским истраживањима и информатичке методе у биомедицинским истраживањима. ''Прва предавања почеће следећег викенда и то преко интернет платформе ФМН. Очекујем да ће током читавог семестра, због пандемије корона вируса, настава бити организована на тај начин. Већ од следећег семестра када се опредељујуте се за једно од понуђених изборних подручја верујем да ће бити могуће да се виђате са својим менторима пошто ћете подељени у мање групе, по изборним подручјима која изаберете'', рекао је декан Јаковљевић.Он је информисао студенте и да током другог, трећег и четвртог семестра слушају наставу и полажу модуле у оквиру изабраног изборног подручја. Пети и шести семестар обухватају реализацију научног истраживања које је непосредно у функцији израде докторске дисертације. Када све то заврше студенти пријављују тему и раде на изради свог доктората.

Студије на Докторској школи ФМН трају три школске године, односно шест семестара, и студенти по завршетку стичу научни назив доктор медицинских наука. До сада је на нашем Факултету докторску дисертацију успешно одбранило око 600 кандидата који су стекли звање доктора медицинских наука.


 

ДОДЕЉЕНИ ИНДЕКСИ БРУЦОШИМА НА СВИМ СТУДИЈСКИМ ПРОГРАМИМА ФМН

У амфитеатру Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу данас су додељени индекси новој генерацији студената нашег Факултета, којима сутра, 5.октобра 2020.године почиње настава на свим студијским програмима. У складу са актуелном епидемилошком ситуацијом додела индекса бруцошима медицине, фармације, стоматологије и основних струковних студија обављена је по групама, а настава ће се за све студента осим стоматологије, одвијати преко интернет платформе.

Све бруцоше, подељене у седам група, поздравио је декан проф.др Владимир Јаковљевић који је најпре рекао да су они уникатна генерација наших студената јер своје школовање на ФМН почињу у необичајеним околностима изазваним пандемијом корона вируса . ''Настава креће од сутра и то на интернет платформи Факултета али је за прву годину олакшавајућа околност та што они имате предклиничке предмете и што практични део , када за то дође време, одрађујете на факултету јер вамн за то нису потребни пацијенти.У овом моменту, али и сигурно током читаве школске године, боравак у КЦ Крагујевац биће изузетно отежан ако не и немогућ за наше студенте јер ми тиме ризикујемо и да пацијенти заразе студенте и обрнуто, а то никоме од нас није у интересу. Свима нама је ваша безбедност и здравље на првом месту'', рекао је Јаковљевић.

44 –ој генерацији студената ИАС медицине индексе је уручио ресорни продекан Проф.др Дејан Петровић, 16-ој генерацији студената фармације Проф.др Жељко Мијаиловић продекан за ИАС фармације,бруцошима стоматологије која је наш најмлађи студијски програм, продекан Проф.др Гвозден Росић док је новој генерацији студената који су уписали основне струковне студије индексе уручила Проф.др Наташа Здравковић продекан за ОСС. Из обраћања ресорних продекана сви бруцоши могли су да закључе на ће ова школска година бити изузетно специфична и да ће обавезе и активности током зимског а вероватно и летњг семестра бити прилагођене ситуацији која буде актуелна у датим моментима. Оно што је извесно , у овом моменту, је да ће бруцоши стоматологије имати наставу и вежбе као и ранијих година, с обзиром на број оних који крећу на прву годину ИАС стоматологије. Сви бруцоши данас су добили и своје туторе који ће о њима бринути наредних година, од три до шест , у зависности од тога који су студијски програм уписали.

На ФМН који је основан сада већ далеке 1977.године диплому доктора медицине стекло је преко четири хиљаде лекара, више од 650 фармацеута и преко 100 стоматолога.

ОДОБРЕН ПРОЈЕКАТ ''COVID-19: IMMUNOGENETIC BACKGROUND, IMMUNE RESPONSE AND DISEASE SEVERITY- CIBIRDS''

Управни одбор Фонда за наука Републике Србије објавио је Коначну листу Пројеката који су одобрени за финансирање у оквиру Специјалног програма истраживања COVID- 19. Међу 14 одобрених пројеката налази се и пројекат Факултета медицинских наука у Крагујевцу: ''COVID-19: immunogenetic background, immune response and disease severity- CIBIRDS'' чији је руководилац проф. др Иван Јовановић.

Главни циљ овог пројекта је анализа цитокинског профила, параметара урођеног, целуларног и хуморалног имунског одговора и имуногенетских карактеристика пацијената и њихова корелација са тежином и исходом болести, код оболелих од COVID-19, као и у здравој контролној групи са смањеним ризиком од инфекције.У овај пројекат укључени су истраживачи са Факултета медицинских наука у Крагујевцу (истраживач приправник Софија Секулић, доц. др Марина Јовановић, асс. др Невена Гајовић, проф. др Небојша Арсенијевић и доц. др Милена Јуришевић) као и истраживачи Медицинског факултета Универзитета одбране у Београду (ВМА), Државног универзитета у Новом Пазару и Института за јавно здравље Крагујевац.

Пројекат је међу најбоље оцењеним и једини одобрен са Универзитета у Крагујевцу.

Коначну листу Пројеката који су одобрени за финансирање у оквиру Специјалног програма истраживања COVID – 19 погледајте овде


 

ПРЕДСТАВЉЕН ПРОГРАМ ''BODY INTER OUT'' ЗА ПРАКТИЧНИ РАД НА КЛИНИЧКИМ ПРЕДМЕТИМА

У сусрет почетку нове школске године ,а имајући у виду актуелну епидемилошку ситуацију у Србији, обављајају се неопходне припреме и разматрају могућности за одржавање квалитетне наставе за студенте на свим студијским програмима Факултета медицинских наука. Посебна комплексност нашег али и осталих медицинских факултета у Србији огледа се у чињеници да је за велики број предмета потребно организовати практични рад. Како је то у овом околностима отежавајуће разматрају се могућности да се део практичног рада са студентима медицине организује у малим групама путем одређених електронских програма и платформи.

Један од таквих програма ''Body inter out'' руководству нашег Факултета и шефовима катедри на клиничким предметима као и представницима Медицинског факултета у Нишу и Медицинског факултета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици представио је продекан за међународну сарадњу Медицинског факултета у Новом Саду проф.др Горан Стоиљковић са сарадницима. Он је рекао да је програм конципиран тако да садржи већи број пакета и то: акутни бол, шок и кому, интоксикацију лековима, кардиоваскуларни систем 1 и 2, респираторни систем, интерну медицину, трауму, педијатрију, гинекологијиу итд. и да сваки од програма има око 5 хиљада пацијената које треба лечити.''Имате практично пацијента који лежи пред вама, ви бирате дијагностику, уводите терапију и кроз одређено време можете видети ефекте те терапије.То је посебно важно за студенте медицине на клиничким предметима. Ми у Новом Саду смо изабрали два пакета јер процењујемо да због епидемилошке ситуације део зимског али и летњег семестра школске 2020/2021 године нећемо моћи да организујемо у нашим наставно-научним базама у Новом Саду'', рекао је проф.Стиољковић.

У име ФМН госте је поздравио декан проф.др Владимир Јаковљевић а презентацији су поред продекана присуствовали и шефови катедри и професори који држе наставу студентима на клиничким предметима.О презентованом програму али и генерално моделима одржавања наставе и практичног рада са студентима на свим студијским програмима на нашем Факултету руководство ће у наредном периоду донети одлуку. Почетак нове школске године на ФМН најављен је за 5.октобар 2020.године.
 

РАСПИСАН КОНКУРС ЗА УПИС НА ДОКТОРСКЕ АКАДЕМСКЕ СТУДИЈЕ

Факултет медицинских наука расписао је конкурс за упис на докторске студије-Докторску школу-медицинске науке у школској 2020/2021.години. Реч је о студијама трећег степена за стицање научног назива доктор медицинских наука које се реализују у току три године или шест семестара. Овај вид студија на ФМН установљен је 2005.године а овогодишњим конкурсом планиран је упис 98 студената и то: 6 студената чије се студије финансирају из буџета и 92 самофинансирајућа студента.

Како је у изјави за ТВ Крагујевац рекао декан ФМН проф.др Владимир Јаковљевић очекивања од овогодишњег конкурса су да понови прошлогодишње интересовање студената- лекара, фармацеута и стоматолога,и да квота од 98 студената буде попуњена.''На основу првих дана од расписивања конкурса рекао бих да ће интересовање бити слично прошлогодишњем. Томе је сигурно допринела и чињеница да се ФМН другу годину за редом налази на Шангајској листи најпрестижнијих универзитета у свету, где смо ми поправили своју позицију и рангирани смо између 201 и 300-отог места. У региону смо најбоље рангирани Универзитет, а ако посматрамо друге медицинске факултете боље смо рангирани и од Београдског , Загребачког и факултета у Љубљани'', истакао је Јаковљевић.

У складу са Законом о високом образовањеу докторске студије могу да упишу сви они који су завршили биомедицинске науке а када је реч о броју изборних подручја декан ФМН истиче да се ту ништа није променило и да ће након завршетка првог, зимског семестра , бити познато за које смерове су новоуписани студенти докторских академских студија показали највеће интересовање. ''Уписом нове, шестанесте генерације студената на докторске академске студије, наш Факултет повећава број оних који могу да раде у нашим лабораторијама, раде своје докторске дисертације и тиме доприносе побољшању научног рада наше установе.То је једна машина која једно друго симулише и која ће дати одређене резулатете. Приоритет су нам наравно наших најбољи дипломци али и сви остали који се определе да упишу докторске академске студије'', рекао је декан Јаковљевић.

Конкурс за упис на Докторске кадемске студије отворен је до 14.септембра док ће прелиминарна ранг листа бити објављена 16.септембра. Упис кандидата обавиће се од 28.до 30.септембра 2020.године.Докторску дисертацију на ФМН од увођења овог студијског програма до данас одбранило је 570 доктора медицинских наука.


GERMAN FEDERAL MINISTRY OF EDUCATION AND RESEARCH
ORGANISING A MSCA CONFERENCE IN THE CONTEXT OF THE GERMAN EU COUNCIL PRESIDENCY

On 29 September 2020, the German Federal Ministry of Education and Research is organising a MSCA conference in the context of the German EU Council Presidency. We very much would have liked to welcome you all in Berlin in person. In face of the current developments, however, and after many deliberations, it has been decided not to hold the conference as a face-to-face event, as originally planned, but to switch to a virtual conference instead, to be held in shortened form on 29 September 2020 from 9:30 a.m. to 4:30 p.m.

The conference will mainly focus on possible synergies between the MSCA and the European Universities Initiative as well as on the topic "Supervision in MSCA". A high-level panel in our studio in Berlin will discuss synergies between the MSCA and the European University Alliances in interaction with the audience. The second focus theme, supervision, will be discussed in four parallel virtual workshops.

In line with the innovation of European doctoral training and the increased demands on current doctoral students and postdocs in terms of career development, the demands on the supervisors of young researchers have also immensely changed. To focus specifically on the previously somewhat neglected group of supervisors, the above mentioned workshops will approach the subject matter from four different perspectives: on the one hand, supervision from the perspective of doctoral candidates and from the perspective of postdocs, on the other hand, supervision from the perspective of supervisors from academic and from non-academic institutions. The workshop’s findings are expected to result in recommendations for the future development of supervision in general and MSCA supervision in particular.

Furthermore, we are very happy that the conference will be framed by the MSCA Falling Walls Lab in order to provide an appropriate stage for the important topic of science communication.

If you are interested in participating in the virtual MSCA Presidency conference and would like to be informed about the next steps, please send a short e-mail to MSCA2020@dlr.de to be added to the conference mailing list. Please forward this e-mail to young researchers and supervisors in your institutions as well as to further stakeholders.

ПРОЦЕДУРА ЗА ПРИЈАВУ ИСПИТА У ДОДАТНОМ ИСПИТНОМ РОКУ (COVID-19)

1. Потребно је да се студенти који имају валидну медицинску документацију у вези инфекције изазване вирусом SARS-CoV-2 (COVID-19) јаве до 03.09.2020. године студенту продекану Ирени Огњановић на адресу irena.ognjanovic@gmail.com.

2. Студент продекан доставља спискове и документацију студената Служби за интегрисане академске и основне струковне студије 04.09.2020. године до 15.30 часова.

3. Пријава испита у додатном року је од 14-16.09.2020. године до 15.30 у Служби за интегрисане академске и основне струковне студије.

4. Додатни испитни рок (COVID-19) одржаће се у периоду од 21-30.09.2020. године у складу са академским календаром заказаних испита.ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА СТУДЕНТЕ ИНТЕГРИСАНИХ АКАДЕМСКИХ И ОСНОВНИХ СТРУКОВНИХ СТУДИЈА

АВГУСТОВСКИ И СЕПТЕМБАРСКИ ИСПИТНИ РОКАвгустовски испитни рок одржаће се у периоду од 17. 08. 2020. до 28. 08. 2020. године.

Пријава испита за августовски испитни рок вршиће се у периоду од 10. 08. до 12. 08. 2020. године до 15.30 часова.

Септембарски испитни рок одржаће су у периоду од 31. 08. 2020. до 11. 09. 2020. године.

Пријава испита за септембарски испитни рок вршиће се 29. 08. 2020. године до 15.00 часова.

Читаоницу на Факултету медицинских наука у Крагујевцу студенти могу користити од 17.08.2020. године, уз обавезно ношење маски ради спречавања ширења заразне болести COVID - 19 изазване вирусом SARS - Cov-2.

Забрањују се јавна окупљања на целој територији Републике Србије на јавним местима у затвореном и отвореном простору - када се истовремено окупља више од 10 лица, с тим што растојање и између присутних лица мора бити најмање 1.5 метара односно на свака 4 м2 може бити присутно 1 лице.

Одлуку декана погледајте овде

ЗАКАЗАНЕ ИСПИТЕ погледајте овде


СЕРИЈА ОНЛАЈН ПРЕЗЕНТАЦИЈА У ВЕЗИ СА АКТУЕЛНИМ КОНКУРСИМА ЗА DAAD СТИПЕНДИЈЕ ЗА 2021/22. ГОДИНУDAAD информативни центар организује онлајн презентације за мастер стипендије, за уметнике и за истраживачке стипендије.

Презентације нових стипендија Немачке службе за академску размену за 2021/22. годину одржаће се током септембра и октобра преко Zoom платформе, а које имају за циљ да приближе заинтересованима овогодишњи програм DAAD стипендија и дају информације о постојећим стипендијама и о адекватним мастер и докторским програмима. Заинтересовани могу да се обрате DAAD информативном центру Београд путем мејла info@daad.rs, како би добили приступне податке.

Презентације ће се одржати у следећим терминима:
- 23. 09. 2020. у 11 сати – стипендије за уметнике
- 30. 09. 2020. у 12 сати – мастер стипендије за све научне дисциплине и летње курсеве језика
- 07. 10. 2020. у 12 сати – истраживачке стипендије
Више информација доступно је овде


 

ФМН НАЈБОЉЕ РАНГИРАН У РЕГИОНУ У ОКВИРУ ШАНГАЈСКЕ ЛИСТЕ

И ове године, Универзитет у Крагујевцу је захваљујући Факултету медицинских наука увршћен на Шангајску листу, за област Медицина – Клиничка медицина, где је пласиран између 201 и 300 места. Oво је друга година за редом да се наш Универзитет нашао на престижној Шангајској листи захваљујући резултатима у научно-истраживачком раду који су остварени на Факултету медицинских наука.

Крајем јуна сваке године врши се поновно рангирање свих светских Универзитета и крагујевачки Универзитет се и oве године нашао на истој позицији за област клиничка медицина, као и 2019. године када је и први пут рангиран у овој области. За разлику од прошле године када је рангиран и ПМФ овог пута Универзитет у Крагујевцу је на Шангајској листи само захваљујући ФМН и клиничкој медицини. ''За нас јет велика част, обавеза али и подстрек за даљи рад. Ништа мање није важан ни податак да је Универзитет у Крагујевцу захваљујући Факултету медицинских наука најбоље рангирани универзитет из области клиничке медицине у региону, испред Београдског Универзитета, Универзитета у Загребу и Љубљанског Универзитета који су рангирани, док остали и нису тако да можемо рећи да смо регионални лидер у овој области'', рекаоје у изјави за медије декан проф. др Владимир Јаковљевић. Према његовим речима, ако се узму у обзир параметри који доводе до рангирања на Шангајској листи, ФМН не треба да брине за будућност јер се оцењује петогодишњи рад уназад. ''Пратећи ниво и број радова које објављујемо у овој години не треба да бринемо за будућност. Да би задржали постојећи ниво и да би га и унапредели, потребно је да ангажујемо што већи број страних научника који ће радити на Факултету или бити наши гостујући професори. Циљ нам је и да, уколико услови буду дозвољавали, имамо што већи број страних студената'', истакао је декан Јаковљевић.

Велики допринос читавој овој причи дају млади истраживачи Факултета медицинских наука. Међу најаактивнијима је Лабораторија за кардиоваскуларну физиологију у којој је у овом моменту ангажовано преко 20 младих људи, а тај број је сваке године све већи јер се прикључује све више студената и доктораната који желе да спроведу различита истраживања. Фокус истраживања у овој лабораторији је испитивање стратегија које би биле ефикасне у терапији кардиоваскуларних болести. Доц. др Јована Брадић је једна од онх која је током прошле године била укључена у брјна истраживања која се тичу кардиоваскуларног система пацова а из тог рада проистекло је 9 публикација од којих је на три први аутор. ''Посебно ми је задовољство што су радови објављени у прстижним светским часописима из области кардиоваскуларна физиологије'', каже доц. др Јована Брадић.

Шангајска листа или Академско рангирање универзитета у свету је неформалан, али престижан систем рангирања, а само 2% светских универзитета има прилику да се нађе на овој листи. Рангирање се врши једном годишње и сваке године се изнова ажурира према новим и доступним анализама.


НОВА ПЛАТФОРМА ПОКРЕНУТА У STEM CELLS МЕРИ ЕФЕКТЕ ПЛАСТИЧНИХ НАНОЧЕСТИЦА НА ЉУДСКИ РАЗВОЈ И ЗДРАВЉЕ

Загађење пластиком је критичан проблем за околину са којим се свет данас сусреће, али утицај разне микропластике (MP) и нанопластике (NP) која је продрла у залихе хране и пића на људско здравље је и даље „потцењен правац истраживања“, изјављује тим који стоји иза откивања нове студије која је покренута данас у STEM CELLS. Ова студија пружа преглед нове платформе коју су истраживачи дизајнирали, а која им омогућава да истраже потенцијалне штетне утицаје MP и NP. Резултати показују да ове честице не само да могу утицати на развој здравља новорођенчади, већ такође могу отворити нове начине за проучавање ове преовлађујуће врсте загађења и њен допринос развоју многих зараза. Проф. др Миодраг Стојковић са катедре за матичне ћелије нашег Факултета, руководи студијом коју воде истраживачи Специјалне болнице за лечење стерилитета у Лесковцу и Факултета медицинских наука на Универзитету у Крагујевцу, у сарадњи са Харвардовом медицинском школом Massachusets Eye and Ear u Bostonu.

Од 1950. године до данас производња пластике се повећала скоро 200 пута на садашњих 350 милиона тона, објављено је у истраживању прошлог јуна у часопису Science of The Total Environment. Од 2018. године, отприлике 6. 9 милијарди тона је постало отпад, а 79 процената те количине је акумулирано у природном окружењу. „Ако претпоставимо да само 15 процената укупног уноса калорија за просечну особу долази из хране запаковане у пластику, израчунато је да она конзумира до 121,000 честица MP годишње, док људи који пију флаширану воду конзумирају додатних 90,000 честица MP. Ови бројеви не укључују честице које улазе у наша тела кроз окупационо излагање (као што је грађевина, вожење чамца, или индустрије за каде и тушеве) и друге начине. Тако да можете видети да овај број има потенцијал за значајан пораст,“ рекао је проф. др Миодраг Стојковић.

Врло мало студија је истраживало потенцијално штетне ефекте MP и NP на рани развој и здравље људи. Да ствари буду компликованије, обиље типова пластике, величина честица и недостатак поузданог модела чине проучавање утицаја растућег загађења околине пластиком на људско здравље правим изазовом. „Поред тога,“ каже др Стојковић, „не постоји јасна дефиниција МП и НП на међународној бази. “

Све ово је утицало да проф. др Миодраг Стојковић и његове колеге развију нову платформу која би им по први пут омогућила да процене генетске промене и сигналне путање које могу бити измењене под утицајем излагања предимплантацијских људских ембриона и људских индукованих плурипотентних матичних ћелија (iPSC) честицама пластике. Они су свој рад фокусирали на наночестице које долазе са једне од најраспрострањенијих врста пластике које се користе у паковању хране и пића – полистирена.

За почетак, они су анализирали развојне средине људских iPSC које су трајно изложене пластици (боцама за складиштење, посуђу, пипетама и њиховим врховима, лабораторијском ваздуху и лабораторијским мантилима) користећи пиролизно-хасну хроматографију / масену спектрометрију (PyGC/MS). PyGC/MS анализа је искључила додатно присуство било ког познатог полимера. Затим, изложили су одлеђене ране људске проширене бластоцисте и људске iPSC предметима од нано- (40nm) и микро- (200nm) полистирена, и испитали последице. На крају, истраживачи су користили HiPathia методу – модел који омогућава да се процени како промене у експресији гена утичу на сигналне путање и последичне одлуке ћелијских функција – да би открили било које механизме болести и предвидели релевантне клиничне резултате.


 

КМЕ ''КРОЗ ОФТАЛМОЛОШКУ ИЗВРСНОСТ ДО ТЕРАПИЈСКИХ НОВИНА''

У организацији Центра за континуирану медицинску едукацију ФМН и катедри за офталмологију и социјалну медицину , у амфитеатру нашег Факултета, уз поштовање свих епидемилошких мера за превенцију корона вируса, одржана је континуирана медицинска едукација – Кроз офталмолошку изврсност до терапијских новина: ''Глауком'', ''Суво око'', ''Инфламација'' , ''Макула'' и ''Хориоретина''. О овим темама предавања су одржаи: Проф.др Мирјана Јанићијевић Петровић, Проф.др Светлана Јовановић, Проф.др Сања Коцић, Доц.др Ивана Симић Вукомановић, Доц.др Снежана Радовановић, Доц.др Светлана Радевић, Асс.др Катарина Јанићијевић и др Светлана Пауновић.Полазници КМЕ-а остварили су 6 бодова а предавачи 12 бодова одлуком о акредитацији скупа од стране Здравственог савета Србије.

Организатор едукације Проф.др Мирјана Јанићијевић Петровић истакла је да је офталмолошка едукација на ФМН дугогодишња пракса и да су овогодишње теме офталмолошко-социјалне природе. ''Говорили смо о офталмолошким изврсностима до терапијских могућности и новина, најчешћих обољења у офталмологији и кроз то истакли јавни значај, како статистичких тако и фармакоекономских аналаиза које су повезане са очним обољењима о којима смо говорили'', истакла је проф. Јанићијевић Петровић. Из оправданих разлога, због актуелне епидемилошпке ситуације и повећаног ризика од обољевања од корона вируса, ове године било је мање учесника и предавача него претходних година али значај едукације није ништа мањи него раније. Проф.др Мирјана Јанићијевић Петровић истакла је и да је за Факултет медицинских наука, који је организатор скупа, али и све учеснике и предваче овај скуп јако важан јер се улазним и излазним тестом проверава спремност свих учесника и које су вештине стекли а које могу применити у превенцији и лечењу најчешћих офталмолошких обољења.


УНИВЕРЗИТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ ПОНОВО НА
ШАНГАЈСКОЈ ЛИСТИ НАЈБОЉИХ У 2020. ГОДИНИ
ЗА ОБЛАСТ МЕДИЦИНА-КЛИНИЧКА МЕДИЦИНА

Факултет медицинских наука Универзитета у Крагујевцу је својим научно-наставним радом и постигнутим резултатима потврдио свој статус од стране најрелевантнијих светских институција.

И ове године, Универзитет у Крагујевцу је захваљујући Факултету медицинских наука увршћен на Шангајску листу, за област Медицина – Клиничка медицина, где је пласиран између 201 и 300 места.

Није безначајно истаћи да је Универзитет у Крагујевцу захваљујући Факултету медицинских наука најбоље рангирани универзитет из области клиничке медицине у региону.

Шангајска листа или Академско рангирање универзитета у свету је неформалан, али престижан систем рангирања, а само 2% светских универзитета има прилику да се нађе на овој листи. Рангирање се врши једном годишње и сваке године се изнова ажурира према новим и доступним анализама.

ShanghaiRanking's Global Ranking of Academic Subjects 2020 - Clinical Medicine


 

УРУЧЕНЕ ДИПЛОМЕ ДОКТОРИМА МЕДИЦИНЕ, СТРУКОВНИМ СЕСТРАМА И ФИЗИОТЕРАПЕУТИМА

И ове године, традиционално на Видовдан, у амфитеатру ФМН организована је додела диплома за оне студенте који су студије завршили од дана Факултета, 9.децембра до данас.

Овогодишња свечаност прилагођена је актуелном тренутку у Крагујевцу, ванредној ситуацији узрокованој пандемијом Covida 19.Уз поштовање свих мера заштите дипломе су уручили ресорни продекани- за ИАС медицине проф.др Дејан Петровић а за основне струковне студије проф.др Наташа Петровић. Дипломе ФМН од децембра прошле године до данас стекло је 15 доктора медицине, 2 струковне медицинске сестре и 4 струковна физиотерапеута.

Поздрваљајући дипломце и чланове њихових породица, у своје и име руководства ФМН, продекан за интегрисане академске студије медицине Проф.др Дејан Петровић најпре је упутио честитике свима онима који су дипломирали на нашем факултета у последњих шест месеци. ''Оно што могу да истакнем је да ФМН годинама уназад ради на подизању квалитета наставног процеса, како теоретске тако и практичне наставе што је посебно важно за посао који ћете у животу обављати.Треба да будете поносни на дипломе које данас добијате јер сам сигуран да сте током студирања на нашем Факултету стекли сва неопходна знања и савладали све вештине да сутра можете квалитетно и самостално да обављате свој посао. Држава ради на томе и стварају се услови да што пре дођете до запослења и желим да што пре сви ви добијете посао и останете у Србији'', рекао је проф. Петровић.

На ФМН Универзитета у Крагујевцу од оснивања до данас диплому доктора медицине стекло је преко 4000 студената, диплому магистра фармације прееко 700 фармацеута, а диплому стоматологије преко 100 доктора стоматологије. Звање струковна сестра, струковни физотерапеут и струковни фармацеутски техничар добило је више од хиљаду дипломаца.


 

ОДРЖАН НАЦИОНАЛНИ КОНГРЕС
„КАРДИОРЕНАЛНИ СИНДРОМ И ДИЈАЛИЗНА ТЕРАПИЈА У КЛИНИЧКОЈ ПРАКСИ“

На ФМН одржан је традиционални стручни састанак из нефрологије који је и ове године обједионио три важна сегмента- светски дан бубрега, национални конгрес из нефрологије и промоција нове књиге из серије књига: „Болести бубрега у клиничкој пракси“.Четрнаести семинар, првобитно планиран за март, одложен је због ванредног стања у Србији а сдаа је организован у мањем обиму и уз све мере заштите због повећаног броја оболелих од корона вируса.

И ове године акценат је стављен на на подизању свести код становништва о значају чувања бубрега и спречавању развоја болести бубрега, па су све активности нефролога усмерене на превенцију, рано откривање и правовремено лечење хроничне болести бубрега. Слоган светског дана бубрега ове године је „Здрави бубрези за свакога свуда: од превенције до детекције и јединственог приступа лечењу“.Према речима проф.др Дејана Петровића, нефролога, и продекана ФМН за ИАС медицине хронична болест бубрега је велики здравствени проблем широм света. Подаци показују да тренутно у свету 850 милиона становника има хроничну болест бубрега, а да 2.4 милиона годишње умире због хроничне болести бубрега и њених компликација. ''За процену укупне функције бубрега користи се клиренс ендогеног креатинина. Он се може израчунати уз помоћ одговарајућих формула на основу КАЛКУЛАТОРА ЗА ПРОЦЕНУ ЈАЧИНЕ ГЛОМЕРУЛСКЕ ФУНКЦИЈЕ. Процена јачине гломерулске филтрације омогућава откривање и процену тежине стадијума хроничне болести бубрега.Са аспекта раног откривања болести бубрега потребан је преглед урина тест тракама за доказивање присуства протеина и албумина (тест траке за семиквантитативну процену протеина и албумина у урину)'', рекао је, између осталог проф.Петровић.

Овогодишњи национални конгрес из нефрологије, који је акредитован од стране Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу и Здравственог савета Србије. Као главну тему имао је „Кардиоренални синдром и дијализна терапија у клиничкој пракси“. Циљ конгреса био је да учеснике упозна са патофизиолошким механизмима развоја кардиореналног синдрома, основним принципима савременог лечења, укључујући и савремене модалитет дијализне терапије. Сви досадашњи стручни састанци су били у организацији Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу. Два стручна састанка су била у организацији Удружења нефролога Србије: Школа хемодијализе 2009. године и Школа нефрологије 2013. године, а један у организацији Српског лекарског друштва-Подружнице Крагујевац, 2014. године. Последња три стручна састанка (од 2017-2019. године) су акредитована као Национални симпозијум а овогодишњи стручни састанак је акредитован као Национални конгрес, са максималним бројем бодова за предаваче и учеснике.

У оквиру конгреса промивисана је и нова књига „ВАНТЕЛЕСНА И ТЕЛЕСНА ТЕРАПИЈА ЗА ЗАМЕНУ ФУНКЦИЈЕ БУБРЕГА У КЛИНИЧКОЈ ПРАКСИ“, која је пре свега намењеа лекарима на постдипломским студијама али и онима који раде на клиникама, како би се упознали са основним принципима, индикацијама, клиничким значајем и компликацијама савремених вантелесних и телесних модалитета терапије за замену функције бубрега. 

АКЦИЈА ПОВОДОМ СВЕТСКОГ ДАНА ДАВАЛАЦА КРВИ

У организацији Клиничког центра у Крагујевцу и Друштва добровољних давалаца крви , уз подршку локалне самоуправе, данас је на три локације у граду- Факултету медицинских наука, ''Шумадија сајму'' и ресторану ''Библиотека код Милутина'' организована акција добовољног давања крви поводом 14. јуна Светског дана давалаца крви.

Према речима директора КЦ Крагујевац проф. др Предрага Саздановића рекао је да министарство здравља формира у Крагујевцу републичку установу Завод за трансфузију крви и тим поводом Светски дан давалаца крви искоришћен је да би се промовисала добровољно давалаштво и да би се попуниле залихе крви у највећој терцијалној здравственој установи у овом делу Србије. ''Очекујемо да данас прикупимо преко 350 јединица крви . Желимо да дамо на значају доборовољном давалаштву али и да етабилирамо будући Завод за трансфузију крви у Крагујевцу. Завод ће у почетку бити везан за Клинички центар а након тога ће бити засебна установа'', рекао је директор Саздановић.

Ово је шеста година да се 14. јуна у Крагујевцу организује велика акција давања крви а први пут да су поред ресторана ''Библиотека код Милутина'' у акцију укључени и Факултет медицинских наука и ''Шумадија сајам''. Из Удружења добровољних давалаца крви подсећају да је јако важно да трансфузија у крагујевачком Клиничком центру има спремну крв за сваког пацијента и додају да наш град има велики број хуманих људи који знају колики је значај давалаштва и оваквих акција. Иначе акција је организована и у другим градовима у Србији уз подршку министарства здравља Владе Србије и Црвеног крста Србије.

 

ОПРЕМАЊЕ ЛАБОРАТОРИЈА НА ИНСТИТУТУ ФАКУЛТЕТА МЕДИЦИНСКИХ НАУКА

На Факултету медицинских наука од данас је у функцији нова опрема у лабораторији за кардиоваскуларну физиологију а нову опрему, чије се стављање у функцији очекује наредних дана, добила је и лабораторија за биохемију.

Запослени у Лабораторији за кариоваскуларну физиологију и млади научници моћи ће од данас да врше истраживања на крвним судовима глатких мишића, захваљујући новој опреми коју је Факултет набавио од мађарске фирме ''Експериметрија''. Према речима декана ФМН проф.др Владимира Јаковљевића опрема за истраживање крвних судова глатких мишића попут материце, јајовода и слично уз већ постојећу омогући ће да се направи корак напред у истраживањима и прошири спектар рада. '' Опрема коју смо имали омогућавала нам је да радимо истраживања која се односе , у највећем делу, на срце а тиме и хипретензију, метаболички синдром и слично. Новом опремом се наше могућности далеко проширују а у плану нам је да наредне године набавимо и апаратуру за изоловани бубрег и јетру . Тиме ћемо имати могућност да радимо врло широке студије јер ћемо моћи у исто време да испитујемо различите органе и системе органа'', рекао је декан. Он је истакао овом приликом и да наши истраживачи, у сарадњи са колегама са одсека хемије ПМФ-а из Крагујевца и колегама са Хемијског факултета у Београду , испитују новосинтетисане супстанце које у перспективи могу бити моћни лекови , поготово за малигне болести. ''Ми смо пре свега фокусирани на њихову могућу кардиотоксичност и за сада имамо сјајне резултате које ћемо објавити на крају истраживања'', рекао је Јаковљевић. Иначе лабораторији за кардиоваскуларну физиологију ФМН окупља велики број младих, успешних људи чији досадашњи рад верификован у многим међународним часопсима.

Када је реч о лабораторији за биохемију набаљени су сви неопходни апарати- микроскоп, центрифуга и ламинар који су неопходни за даља истраживања у овој области. Доц.др Милан Зарић са катедре за биохемију истакао је овом приликом да се највећи број истраживања обавља у области цитотоксичности различитих супстанци на туморским ћелијама. ''Циљ је да се пронађу супстанце и једињења која делују на туморске ћелије а не делују на здраве ћелије што ће омогућити стварање новог цитостатика'', рекао је доц. Зарић.

 

ОДРЖАН ДАН ОТВОРЕНИХ ВРАТА НА ФМН

У сусрет упису нове генерације студената Факултет медицинских наука Универзитета у Крагујевцу, отворио је своја врата будућим бруцошима на традиционалној манифестацији ''Дан отворених врата'' која је, због ванредног стања и пандемије корона вируса, ове године одржана само у једном термину, 6. јуна. Наставници и сарадници ФМН представили су заинтересованим матурантима, који су углавном дошли из околних градова, студијске програме медицине, фармације , стоматологије али и нови студијски програм медицинска физика који заједнички реализујемо са ПМФ-ом.

Окупљене матуранте најпре је поздравио декан ФМН проф. др Владимир Јаковљевић који им је пожелео добродошлицу у нашу установу и истакао да у овом моменту имамо 9 студијских програма и три у процесу акредитације. Декан је рекао да за наше студијске програме традиционално влада велико интересовање будућих студената и да су очекивања да ће тако бити и овог пута. ''Оно што са поносом истичемо је чињеница да је код нас студенту ''у фокусу'' што је заоставштина из претходног периода коју ми настављамо и радимо на даљем усавршавању тог концепта. Оно што ће наши наставници урадити је да им пренесу знање на најбољи могући начин'', рекао је декан Јаковљевић. Уписне квоте и ове године су непромењене а оно што је ново је да ће пријемни испит на ИАС медицине бити организован 1. јула и то на свим медицинским факултетима у земљи , у договору заједнмедицинских факултета. Будући бруцоши који конкуришу за упис на фармацију ће пријемни полагати 29. јуна, а они који конкуришу за упис на стоматологију и струковне студије 30. јуна.

О туторском систему рада по чему је ФМН пртепознатљив , а подразумева рад са студентима и рад у малим групама који омогућава континуирано учење и висок квалитет наставе, али и свим обавезама које очекују будуће студенте говорили су: проф. др Горана Радић са ИАС фармације, др Анита Ивошевић са ИАС медицине, доц. др Мирослав васовић и др стоматологије Ксенија Вучићевић са ИАС стоматологије. Чланови ПР тима ФМН Милена Стојковић и Ирена Огњановић представиле су начин полагања пријемног испита и рад студентском парламента, као и студентских организација које раде у оквиру факултеа и њихове традиционалне акције и манифестације. На овогодишњој манифестацији ''Дан отворених врата'' проф. др Ненад Стевановић са ПМФ-а представио је нови студијски програм медицинска физика, који овај факултет реализује у сарадњи са ФМН.


 

ФМН ОБЈАВИО КОНКУРС ЗА УПИС НА СПЕЦИЈАЛИЗАЦИЈЕ

Факултет медицинских наука расписао је конкурс за упис на здравствене специјализације и уже специјализације које су намењене даљем усавршавању доктора медицине и стоматологије, магистара фармације и лекара специјалиста.

Пријављивање свршених средњошколаца за упис планирано је 24., 25. и 26. јуна.

ФМН Универзитета у Крагујевцу до сада је, у оквиру здравствених специјализација и субспецијализација, успешно исшколовао преко 500 лекара специјалиста и субспецијалиста из различитих области медицине и стоматологије, као и специјалиста различитих области фармације.

Први овогодишњи конкурс за овај вид постдипломског усавршавања, због епидемије Ковида 19, уместо у априлу расписан је половином маја и отворен је до 1. јула.

Докторима медицине понуђено је да упишу специјализацију из 28 грана медицине, стоматолози могу да бирају једну од 6 понуђених грана, дипломирани фармацеути и магистри фармације једну од 6 понуђених области, док је лекарима специјалистима на располагању 17 ужих специјализација.

23.05.2020, RTK


УПИТНИК МЕНТАЛНО ЗДРАВЉЕ ЗАПОСЛЕНИХ И СТУДЕНАТА ФАКУЛТЕТА МЕДИЦИНСКИХ НАУКА ТОКОМ ПАНДЕМИЈЕ KОРОНА ВИРУСОМ (Corona disese 2019)

Поштоване колегинице и колеге,

Пред Вама је упитник за истраживање Ментално здравље запослених и студената Факултета медицинских наука током пандемије Kорона вирусом (Corona disese 2019).

Биће Вам потребно мање од 20 минута да упитник попуните, а Ваши резултати су од велике користи за боље разумевање психолошких симптома који се могу јавити као одговор на пандемију.

Осим тога, сазнаћемо које снаге користите у суочавању са пандемијом Ковид 19.

Хвала унапред на издвојеном времену!
Проф. др Драгана Игњатовић Ристић
ХРИСТОС ВАСКРСЕ!

У светлости највећег хришћанског празника Вакрса, свим студентима, наставницима и сарадницима ФМН, упућујем најискреније честитике са жељом да нам данашњи празник и жртва Исуса Христа, у овим тешким данима донесе избављење, здравље и спасење.

Нека Вас овај велики празник испуни надом, снагом и вером у боље сутра свих нас.

Желим Вам добро здравље, личну и породичну срећу и што скорији повратак у нормалне токове како би, сви заједно, наставили започете послове у области наставе, научно истраживачког рада и даљој афирмацији нашег Факултета.

Христос Васкрсе!
Декан Проф. др Владимир Јаковљевић
ВАЖНO ОБАВЕШТЕЊE

16.3.2020. године

ОДЛУКА ДЕКАНА ЗА ОБАВЉАЊЕ ПОСЛОВА ВАН ПРОСТОРИЈА ФАКУЛТЕТА, РАД НА ДАЉИНУ И РАД ОД КУЋЕ


1. Одобрава се за време трајања ванредног стања, запосленима у једном радном односу обављање послова ван просторија Факултета, рад на даљину и рад од куће.

2. Радно време запослених који обављају рад из диспозитива 1. oве Одлуке траје 8 часова дневно, тј 40 часова недељно.

3. Над радом запослених из диспозитива 1. Ове Одлуке декан врши надзор у комуникацији са непосредним руководиоцима организационих јединица путем телефона или електонске поште.

4. Накнада за превоз се неће обрачунавати у току периода трајања ванредног стања, тј. све док запослени обављају рад из диспозитива 1. oве Одлуке и не долазе у просторије Факултета, као ни наканду других трошкова у вези са организацијом рада на овакав начин.


Опширније погледајте овде

 

11 СТУДЕНТКИЊА ФМН ПРИКЉУЧИЛО СЕ
ХУМАНИТАРНОЈ АКЦИЈИ ДОБРОВОЉНОГ ДАВАЊА КРВИ

Једанаест студенткиња Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу прикључило се хуманитарној акцији добровољног давања крви.

Акцију организује Црвени Крст Крагујевац, сваког радног дана од 8 до 13 часова, у Хотелу Зеленгора. Већ првог дана одазвало се 16 грађана, а њих 13 били су кандидати за давање крви.

Ирена Огњановић, Студент продекан Факултета медицинских наука позвала је све студенте Универзитета у Крагујевцу да се прикључе акцији и дају крв онима којима је највише потребна. Скренула је пажњу на то да, иако је ванредно стање, постоје људи којима је крв неопходна, а труднице су један од примера.

Студенткиње Факултета медицинских наука ће дочекати све добровољне даваоце и упутити их начине спровођења и значај мера превенције, јер поседују знање из медицинске струке. Напомињемо да је за све оне који први пут дају крв неопходно да имају оброк пре доласка. Све грађане чека и поклон освежење након учињеног доброг дела.

 

СТУДЕНТКИЊЕ ФМН СЕ ПРИКЉУЧИЛЕ ВОЛОНТЕРИМА ЦРВЕНОГ КРСТА

Студенткиње Факултета медицинских наука: Нина Радосављевић, Ирена Огњановић,Драгица Пајић, Милица Стојковић, Мирјана Михајловић, Константина Галанопулон, Анђела Јанковић, Катарина Манојловић, Ива Јокић, Јасмина Икељић, Љубица Васиљевић и Јелена Оташевић од данас су волонтери Градске организације Црвеног крста у Крагујевцу. Оне су се одазвале позиву Факултета да помогну, у време пандемије вируса Covid 19, оргизацији која пружа помоћ онима којима је и најпотребнија а то су стари, болесни и социјално најургоженији.

Оне ће у наредном периоду, како је истакла секретар ГО Црвеног крста Невенка Богдановић, бити ангажоване у организацији добровољног давања крви. Завод за трансфузију КЦ Крагуевац ће од 1.априла све до краја ванредног стања бити смештен у хотелу Зеленгора. Невенка Богдановић, која је захвалила ФМН и декану на овом хуманом гесту, ѕаједно са искуснијим влонтерима ове градске организације је упознала наше студенткиње са основним постуалатима Црвеног крста. Студенткиње ФМН, које су од данас волонтери Црвеног крста, истакле су да је њихов мотив да се прикључе овој хуманитарној организацији да се нађу на услузи грађанима током ванредног стања а чињеница да ће после студија, као лекари или фармацеути, бити у мисији очувања здравља људи је додатни мотив за њихово ангажовање.

Декан ФМН проф.др Владимир Јаковљевић је овом приликом истакао да је сарадња нашег Факултета са Црвеним крстом интензивна, да су реализоване многобројне хуманитарне активности као и да смо поносни што смо Факултет који годинама, у акцијама добровољног давалаштва крви, прикупи највише јединица ове драгоцене течности. ''Наш главни апел студентима, када је све почело је био да остану код куће, дају пример другима и уче. Они који имају и храбрости и осећај за шири друштвени значај су данас овде, да помогну где треба, и ми смо на њих јако поносни'', рекао је декан Јаковљевић. Иначе, у ГО Црвеног крста активно је 140 младих Крагујевчана који су ангажовани као волонтери.

ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА
27.3.2020. годинеВАЖНO ОБАВЕШТЕЊE

24.3.2020. године

БУДИ ВОЛОНТЕР ЦРВЕНОГ КРСТА


(27.3.2020)
Окупљање студената који су се пријавили за волонтирање у Црвеном крсту је у понедељак 30.марта у 12.00 часова у Светозара Марковића бр. 7.


Драги студенти,

Позивамо Вас да се прикључите тиму волонтера Градске организације Црвеног крста у Крагујевцу и у време ванредног стања у нашој земљи и пандемије Covida 19,помогнете нашим најстаријима суграђанима.

Како би старији од 65 година редовно добијали основне животне намирнице и лекове потребно је да се што више младих људи укључи у рад ГО Црвеног крста. Будите један од њих!!!

Покажите своју несебичност и хуманост јер се то од будућих лекара, фармацеута и стоматолога најпре очекује!

Сви заинтересовани студенти ФМН могу се пријавити на мејл- prtim@medf.kg.ac.rs, где је поред Вашег имена и презимена потребно навести и студијски програм, годину студија и број телефона. Пријава траје до четвртка 26.марта у 17 часова.

Информацију о термину окупљању свих студената који се пријаве за волонтирање и одласка у ГО Црвеног крста објавићемо на сајту Факултета.
МЛАДИ ДОКТОРИ КЛИНИЧКОГ ЦЕНТРА КРАГУЈЕВАЦ
ПРИРЕДИЛИ БРОШУРУ О КОРОНА ВИРУСУ ЗА НАЈМЛАЂЕ


Специјализанти Клинике за психијатрију крагујевачког Клиничког центра доктори Софија Чоловић и Немања Мурић превели су и прилагодили брошуру за децу COVID-19, чији је аутор Мануела Молина Круз, како би најмлађе едуковали о Корона вирусу, а самим тим и прошли најбезболније кроз овај период ванредног стања.

“Одлучили смо се да преведемо и прилагодимо брошуру за децу COVID-19, јер је мало таквих ствари у нашој земљи у овом тренутку пандемије. Поред тога, млађа популација је, такође, погођена, највише психолошки и за децу је ова читава ситуација врло стресна. Циљ нам је био да на најбезболнији начин прођу кроз овај период. Урадили смо ово са најбољом намером и из хуманих разлога“, рекли су за ИнфоКГ Софија Чоловић и Немања Мурић.

Сви заинтересовани брошуру за децу COVID-19 могу погледати и преузети овде


ВАЖНO ОБАВЕШТЕЊE

23.3.2020. године

ПИСМО ДЕКАНА ПРОФ. ДР ВЛАДИМИРА ЈАКОВЉЕВИЋА
СТУДЕНТИМА ФМН


Драги студенти Факултета медицинских наука, будући здравствени радници: лекари, сестре, фармацеути, стоматолози,

Као прво, надам се да сте здраво и добро, како Ви, тако и Ваши најмилији. Ова изненадна веома озбиљна ситуација која нас је све задесила представља за цело друштво, а здравствени систем на првом месту велики и тежак изазов, са којим се дуго нисмо срели. У овој форми сигурно скоро пола века, од епидемије Вариоле Вере. Самим тим се намеће озбиљност здравствене и општедруштвене ситуације. Лаконски приступ овом проблему, који је био присутан у нашем некадашњем комшилуку, који ни сада није претерано далеко, довео је до потпуне хуманитарне катастрофе и краха здравственог система.

Као и увек, у оваквим ситуацијама се против невидиљивог непријатеља потегло за оружјем које је давно заборављено или било у својим архивима, а то је ПРЕВЕНЦИЈА. На ове гране медицине смо, помало, сви заборавили. И у склопу едукације јој се не придаје адекватно место, а о позицији у здравственом систему у односу на атрактивније гране струке да и не говоримо. У том смислу, она је данас једино ефикасно оружје које можемо да употребимо против овог невидљивог противника, који је, неки кажу, можда једна од последљих опомена људском роду за све оно што чини својој постојбини, планети Земљи.

Зато је најбитније да у овом моменту дате свој допринос личним примером да се ширење ове пошасти сведе на најмању могућу меру, а то је остајањем код својих кућа и свакодневним учењем, јер је то Ваш посао. Пратите сајт Факултета, 6. недеља је у току, БУДИТЕ АКТИВНИ. Утичите на своје укућане да се и они придржавају превентивних мера, чиме ћете оправдати позив за кога се школујете. ЧУВАЈТЕ СЕ!

Уколико желите да, можда, дате шири допринос борби против заједничког непријатеља који се обрушио на човечанство, у овом моменту је та помоћ најпотребнија управо ПРЕВЕНТИВИ, а то су колеге у Институт за јавно здравље, који су свакодневно у контакту са грађанима, дају им корисне информације и чине да Град Крагујевац учине чистијим и бољим местом за живот. Њима је сигурно помоћ у овом моменту најпотребнија, а може некоме пробудити и додатну љубав према превентивној медицини, медицини будућности. Запамтите да су стари Грци плаћали лекару услоге само док су били здрави, када наступи болест, сматрали су његову мисију безуспешном.

У случају да живите на територији Града Крагујевца и желите да помогнете, треба се јавити в.д. директора Института, Доц. др Драгану Васиљевићу, сваког радног дана на мејл dvg_gana@yahoo.com, телефони: 034 504-501, 064 189 0 189, или лично у просторијама Института.

Са Божјом помоћи и најлепше жеље свима нама у овој борби,
Срдачно Ваш,
Проф. др Владимир Јаковљевић
Декан ФМН


ВАЖНO ОБАВЕШТЕЊE

20.3.2020. године

ОБАВЕШТЕЊЕ О РАДУ ДЕКАНАТА ФАКУЛТЕТА МЕДИЦИНСКИХ НАУКА
У НАРЕДНОМ ПЕРИОДУ


У складу са Одлуком о проглашењу ванредног стања у Републици Србији број 2-1186/2020 од 15.03.2020, године и препорукама Владе Републике Србије, мајке деце млађе од 12 година немају радну обавезу за време трајања ванредног стања.

Опширније погледајте овде


ПРИРУЧНИК О ПРЕВЕНЦИЈИ И ЛЕЧЕЊУ COVID-19

Приручник о превенцији и лечењу COVID-19
инфекције болнице у Кини која је имала 0% морталитет.
http://www.lecenjekorone.com/Поштоване колеге,

Част нам је и задовољство да вам представимо српско издање “Приручника за превенцију и лечење COVID-19 инфекције”. Овај приручник саставиле су колеге и стручњаци из Прве придружене болнице Медицинског факултета Универзитета у Zheijang-у, НР Кина, а на основу своје тешке борбе са новим COVID-19 вирусом. Фасцинантни резултати које су постигли у превенцији и лечењу оболелих чине овај приручник веома вредним штивом обзиром да се и ми, као и остатак света, по први пут сусрећемо са овим вирусом, те је искуство један од најважнијих ресурса који нам је потребан.

Приручник је објављен на Alibaba Cloud платформи, а српско издање је настало као резултат сарадње лекара Опште болнице Атлас из Београда и хуманитарне организације 28. Јун, уз дозволу аутора из Кине. Оригиналну верзију можете пронаћи на адреси овде.

Жеља нам је да приближимо искуства лекара из Кине нашим колегама широм Србије, али и света и да поделимо сазнања у превенцији и лечењу COVID-19 инфекције у тренутку када у Србији, Црној Гори и Републици Српској расте број новооболелих и када се примењују све строжије мере у покушају успоравања даљег ширења инфекције.

Захваљујемо се колегама и преводиоцима који су омогућили да српско издање овог Приручника буде публиковано у рекордном року.

Надамо се да ће вам препоруке и савети колега из Кине бити веома корисни у вашем свакодневном раду.

Срдачно,

др Немања Зарић, Општа болница Атлас
Филип Филипи, председник, 28. Јун.ВАЖНO ОБАВЕШТЕЊE

19.3.2020. године

ОБАВЕШТЕЊЕ О РАДУ ДЕКАНАТА ФАКУЛТЕТА МЕДИЦИНСКИХ НАУКА
У НАРЕДНОМ ПЕРИОДУ

Поштовани наставници и сарадници,

Овим путем вас обавештавамо да Деканат Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу у наредном периоду неће радити са странкама у складу са одлукама Владе Републике Србије, а у циљу спречавања ризика од даљег ширења коронавируса SARS-CoV-2.

ДЕЖУРНИ ТЕЛЕФОНИ

За информације у вези са постдипломским, мастер или специјалистичким студијама, можете нам се обратити путем email адресе spn@medf.kg.ac.rs или на дежурни телефон +381 69 3068 074

За хитне информације, можете нам се обратити путем email адресе informacije@medf.kg.ac.rs или на дежурни телефон +381 69 306 8000

МОЛИМО ВАС ДА ПРАТИТЕ САЈТ ФАКУЛТЕТА ДА БИСТЕ БИЛИ ПРАВОВРЕМЕНО ИНФОРМИСАНИ!
19.3.2020. године

ОБАВЕШТЕЊЕ НЕЗАПОСЛЕНИМ ЗДРАВСТВЕНИМ РАДНИЦИМА КОЈИ СУ УПИСАЛИ СПЕЦИЈАЛИСТИЧКЕ СТУДИЈЕ
Поштовани колеге,

Обавештавам Вас да уколико немате радно ангажовање у установама здравственог типа а желите да наставите специјалистички стаж, можете се писаним путем обратите служби за постдипломску наставу (е пошта службе spn@medf.kg.ac.rs), у циљу наставка специјалистичког стажа.

Наставак стажа се не односи на похађање двосеместралне наставе.

Опширније погледајте овде


ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА

18.3.2020. године

ОДЛУКА СЕНАТА УНИВЕРЗИТЕТА О МЕРАМА ЗА ВРЕМЕ ВАЖЕЊА ВАНРЕДНОГ СТАЊА


Одлуку Сената Универзитета о мерама за време важења ванредног стања погледајте овде

ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА

17.3.2020. године

ДОПИС МИНИСТРА ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛПШКОГ РАЗВОЈА О ПРИВРЕМЕНОМ ОБУСТАВЉАЊУ КОНКУРСА ЗА ИЗБОР У ЗВАЊЕ И ТРАЈАЊУ УГОВОРА О РАДУ НА ОДРЕЂЕНО ВРЕМЕ


Допис Министра просвете, науке и технолпшког развоја о привременом обустављању конкурса за избор у звање и трајању уговора о раду на одређено време погледајте овде

ВАЖНO ОБАВЕШТЕЊE

16.3.2020. године

ОДЛУКА ДЕКАНА ЗА ОБАВЉАЊЕ ПОСЛОВА ВАН ПРОСТОРИЈА ФАКУЛТЕТА, РАД НА ДАЉИНУ И РАД ОД КУЋЕ


1. Одобрава се за време трајања ванредног стања, запосленима у једном радном односу обављање послова ван просторија Факултета, рад на даљину и рад од куће.

2. Радно време запослених који обављају рад из диспозитива 1. oве Одлуке траје 8 часова дневно, тј 40 часова недељно.

3. Над радом запослених из диспозитива 1. Ове Одлуке декан врши надзор у комуникацији са непосредним руководиоцима организационих јединица путем телефона или електонске поште.

4. Накнада за превоз се неће обрачунавати у току периода трајања ванредног стања, тј. све док запослени обављају рад из диспозитива 1. oве Одлуке и не долазе у просторије Факултета, као ни наканду других трошкова у вези са организацијом рада на овакав начин.


Опширније погледајте овде

ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА

16.3.2020. године

УПУТСТВА УНИВЕРЗИТЕТА О РАДУ ВИСОКОШКОЛСКИХ УСТАНОВА ЗБОГ ПРОГЛАШЕЊА ВАНРЕДНОГ СТАЊАОДЛУКА О НАЧИНУ РАДА ФАКУЛТЕТА ЗА ВРЕМЕ ТРАЈАЊА ВАНРЕДНОГ СТАЊА

У складу са Одлуком о проглашењу ванредног стања на територији Републике Србије, број 2-1186/2020, Одлуком Владе Републике Србије о обустави извођења наставе у високошколским установама, средњим и основним школама и редовног рада установа предшколског васпитања и образовања (''Сл. гласник РС'' бр. 30/2020) и обавештењем Министарства просвете, науке и технолошког развоја, на седници Колегијума Факултета медицинских наука у Крагујевцу, донета је ОДЛУКА О НАЧИНУ РАДА ФАКУЛТЕТА ЗА ВРЕМЕ ТРАЈАЊА ВАНРЕДНОГ СТАЊА. Одлуку погледајте овде


Поштоване колегинице и колеге,

У складу са Одлуком о проглашењу ванредног стања на територији Републике Србије и Одлуком Владе Републике Србије о обустави извођења наставе у високошколским установама, средњим и основним школама и редовног рада установа предшколског васпитања и образовања (''Сл. гласник РС'' бр. 30/2020) обавештавам о следећем:
1. За време трајања ванредног стања на територији Републике Србије теоријска настава одржаваће се у складу са силабусима и то путем електронске комуникације са предметним наставницима. Градиво за теоријску наставу и питања за проверу знања доступни су на сајту Факултета.
2. Практична настава (вежбе) биће надокнађена након престанка ванредног стања.
3. У зависности од периода трајања ванредног стања, студенти, наставници и сарадници биће благовремено обавештени о терминима надокнада.
4. За време трајања ванредног стања обустављају се све активности на Факултету (седнице стручних органа, надлежних комисија и сви поступци избора у звања и поступци у вези докторских дисертација, односно докторских студија)
5. Обуставља се и двосеместрална настава и кружења на специјализацијама и ужим специјализацијама, а специјализанти обављају своје радне обавезе у матичним установама.

Обавештење погледајте овде

ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА

15.3.2020. године

У складу са Одлуком о проглашењу ванредног стања на територији целе Републике Србије СВИ ОБЛИЦИ НАСТАВЕ на Факултету медицинских наука Универзитета у Крагујевцу СЕ ПРЕКИДАЈУ.

О модалитетима наставног процеса до краја летњег семестра сви студенти, наставници и сарадници биће благовремено обавештени у складу са епидемиолошком ситуацијом и уредбама Владе Републике Србије.

Декан Факултета медицинских наука у Крагујевцу
Проф. др Владимир Јаковљeвић


Остале информације можете погледати у АРХИВИ ВЕСТИ овде.

Због промене SSL протокола у nonSSL, повремено може доћи до неисправности линкова на страницама, у том случају пробајте без протокола https://. Извињавамо се на свим могућим сметњама.