Тренутно сте на:
 
Вести са факултета
  Најновије вести
 


Повезани садржаји:
 
Најновије вести
Архива вести
 

Навигација:
 
Почетна страна
  
ВЕСТИ И ДОГАЂАЈИ
НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИАРХИВА ВЕСТИ

 

УСПЕШНА ГОДИНА У САРАДЊИ ФМН И УНИВЕРЗИТЕТА ''СЕЧЕНОВ''

Пандемија корона вируса није зауставила сарадњу Факултета медицинских наука и Универзитета Сеченов из Москве , али је изостао онај део сарадње који се односи на образовање, односно размена студената и доласци професора из Москве у Крагујевац и обрнуто због проблема са преласком граница . ''У протеклој години настављен је рад на заједничким научним радовима, чак смо и повећали број публикација, усвојили неке нове теме на којима смо почели заједничке радове , а имамо и нове докторске дисертације чије израде су у току. Без обзира на ситуацију имали смо успешну годину '', рекао је проф. др Сергеј Бољевич, специјалиста патофизиологије и пулмологије и шеф катедре за патологију на Универзитету Сеченов у Москви, који је гостујући професор на нашем Факултету. Он је данас боравио у Крагујевцу где је најпре обишао Лаобораторију за кардиоваскуларна истраживања на нашем Институту и упознао се са новинама које су се у том простору догодиле од његовог последњег боравка у Крагујевцу. Декан ФМН и шеф катедре за физиологију проф. др Владимир Јаковљевић са сарадницима, упознао је проф. Бољевича са актуелним пројектима који се у овој лабораторији реализују као и плановима за ову годину.

Проф. Бољевич је овом приликом говорио и о значају вакцинације становништва против корона вируса и позвао све да приме вакцину и тиме се заштите од вируса а пре свега од могућих компликација које могу бити и јако тешке. Сам проф. Бољевич каже да је пре пар дана примио и другу дозу руске вакцине Спутњик , да се осећа добро и да резултати показују да се из дана у дан повећава ниво антитела у његовом организму. ''Према доступним информацијама вакцина ''Спутњик’ ‘ствара 75 одсто антитела. Тренутно је у Русији на тестирању вакцина која ће обезбедити стопостотну заштиту и која ће се примати у једној дози. Вакцинисање је једини начин сузбијања пандемије али мислим да ће масовна производња вакцина бити велики проблем'', рекао је проф. Бољевич. Он је позвао све грађане да се вакцинишу и истакао да је добро што у Србији има више различитих вакцина али и да то значи да лекари треба да помогну својим пацијентима у одабиру вакцине имајући у виду њихове године, болести, генетско наслеђе. ''Није исто примити било коју вакцину а моја препорука је да поред руске то може да буде и кинеска вакцина'', рекао је проф. Сергеј Бољевич.

У оквиру боравка у Крагујевцу проф. др Сергеј Бољевић био је гост ТВ Крагујевац, емисије ''Епицентар'', која је на програму у четвртак 21.јануара у 20 часова.


СТУДЕНТИ ЗА ДЕЦУ КОСМЕТА

У последњих недељу дана, на Факултету медицинских наука организована је акција „Преузми улогу Деда Мраза“. Сви студенти имали су прилику да дају допринос у виду слаткиша и сланиша, у циљу прављења новогодишњих пакетића за малишане са Косова и Метохије.

Чланови Студентског парламента спаковали су 176 пакетића који су направљени уз помоћ студената Факултета медицинских наука, а прикупљено је укупно 1186 на нивоу Универзитета у Крагујевцу, што је дупло више него претходне године.

Захваљујемо се свима који су се укључили у акцију у виду донирања слаткиша, члановима Студентког парламента на целодневном паковању пакетића, организаторима Еуропеан Онлине Дентал Цонгресс на донацији, и надамо се да ћемо у овим хладним зимским данима бити нечији разлог осмеха и топлине.


ФМН У КРАГУЈЕВЦУ НИЈЕ ПРЕКИДАО МЕЂУНАРОДНУ САРАДЊУ УПРКОС КОРОНИ (РТК, 21.12.2020)

На Факултету медицинских наука наставни кадар успео је да одржи међународну сарадњу, која није прекидана током пандемије.
Научно-истраживачки рад је, такође, организован у континуитету, а током ове године објављено је преко 150 научних радова, наводи доцент др Невена Јеремић која је на Факултету медицинских наука задужена за међународну сарадњу и научно-истраживачки рад.
У наредној години професори и сарадници ове високошколске установе наставиће са својим плановима, без обзира на околности.
Међународна сарадња професора, сарадника и студената Факултета медицинских наука ни у отежаним условима због корона вируса није прекидана.
Овај факултет, који се налази на престижној Шангајској листи на којој је свега 2 одсто светских универзитета, карактерише квалитетан научно- истраживачки по коме је препознатљив у међународним оквирима.
У веома тешким и сложеним околностима због ковида-19, међународна сарадња се наставља, наводи доцент др Невена Јеремић.
И у наредној години услови рада биће отежани, сматрају на Факултету медицинских наука Универзитета у Крагујевцу, јер је велики део наставног кадра ангажован у некој од ковид клиника крагујевачког Клиничког центра

Опширније погледајте овде
ЗА НАМА ОСТАЈЕ ТЕШКА АЛИ УСПЕШНА ГОДИНА

Година на измаку, коју је свакако обележила пандемија корона вируса, за Факултет медицинских наука, по многим параметрима, била је успешна а оно на шта смо најпоноснији је чињеница да се наш Универзитет и ове године, захваљујући нашем Факултету, другу годину за редом нашао на Шангајској листи за област клиничка медицина, рекао је, гостујући у емисији ''Разговор с поводом'' Радио телевизије Крагујевац декан проф. др Владимир Јаковљевић.

Наглашавајући да су у овој тешкој години на ФМН акредитована три нова студијска програма, докторске академске студије менаџмент у систему здравствене заштите и мастер програми регенеративна медицина и исхрана и суплементација, проф. Јаковљевић је подсетио да Факултет сада има 11 акредитованих студијских програма и да је то заправо један Универзитет. Декан је изразио и задовољство што је ове године за упис на све студијске програме на основним академским али и на докторским студијама владало велико интересовање и да су сва места попуњена у првом уписном року. ''Ништа мање интересовање није било ни приликом оба овогодишња конкурса за упис на здравствене специјализације што показује да доктори медицине, стоматологије и магистри фармације, који желе да се додатно усавршавају, као и установе у којима су запослени, препознају квалитет и континуитет који имамо у овом делу постдипломског усавршавања'', рекао је Јаковљевић. Уз све наведено ова година значајна је и по томе што се коначно ушло у процедуру наставака изградње Центра изврсности са банком матичних ћелија, па је спроведен и тендер за избор новог извођача радова. Проф. Јаковљевић истакао је да очекује да се, по окончању правне процедуре, наставе радови на изградњи објекта већ почетком наредне календарске године, а најкасније у марту. ''Тада ће и Факултет медицинских наука кренути у набавку нове опреме за потребе Центра изврсности и банке матичних ћелија, који ће, дубоко верујем, бити под кровом до краја 2021.године. Тада ћемо моћи да говоримо и о запошљавању младих научника и новим достигнућима у примени матичних ћелија у лечењу ретких болести. Реализација овог капиталног пројекта није важна само за ФМН, наш Град и Универзитет, већ и за све наше грађане, научну заједницу и читаву државу'', закључио је Јаковљевић.

На питање шта ће, уз наставак изградње овог капиталног објекта, бити приоритети ФМН у наредној календарској години декан Јаковљевић је у програму РТК, истакао да је то свакако покушај да акредитујемо наше студијске програме на енглеском језику јер за то одавно постоји интересовање многих међународних институција и њихових студената. Уз то, трудићемо се да одржимо ниво и квалитет наставе и рада, на свих 11 студијских програма као и на здравственим специјализацијама- закључио је проф. Јаковљевић.СТАРТОВАЛА ПРВА ГЕНЕРАЦИЈА СТУДЕНАТА
МАСТЕР АКАДЕМСИХ СТУДИЈА ИСХРАНА И СУПЛЕМЕНТАЦИЈА

Уручењем индекса и уводним предавањем проф. др Владимира Живковића, руководица мастер програма исхрана и суплементација, данас је на Факултету медицинских наука стартовала прва генерација студената на овом, новоакредитованом студијском програму. У првом уписном року пријавило се 25 кандидата који су данас добили индексе а с обзиром да је у току и други уписни рок очекује се још најмање 10 студената који ће у школској 2020/2021. години похађати ове мастер студије.

Према речима проф. Живковића наш Факултет је први у Србији који је акредитовао овај академски програм који обрађује исхрану и суплементацију а поред дипломаца биомедицинских наука програм је намењен и професорима физичког васпитања. ''Наш основни циљ и задатак је да свим студентима приближимо све релевантне информације и сазнања која се односе на исхрану, нутрицију и суплементацију како у општој популацији, тако и у популацији спортиста, али и посебних група- старе, младе, трудница. У настави ће, поред наших професора, учестовати и колеге из Антидопинг агенције Републике Србије који су уз нас идејни творци овог програма'', рекао је проф. др Владимир Живковић.

Уводно предавање је студентима омогућило да сазнају све информације око садржине самог програма, броја испита, начина њиховог полагања, као и одржавања он лајн наставе.ОБЕЛЕЖАНА СЛАВА СВЕТИ АЛИМПИЈЕ СТОЛПНИК И 43 ГОДИНЕ ПОСТОЈАЊА ФМНФакултет медицинских наука Универзитета у Крагујевцу обележио је данас, 9. децембра крсну славу Светог Алимпија Столпника и 43 година постојања факултета. Због актуелне епидемиолошке ситуације у Крагујевцу и Србији, али и читавом свету, овогодишње обележавање Славе и Дана ФМН протекло је у складу са важећим епидемиолошким мерама, па је изостало традиционално окупљање гостију, наставника и сарадника као и свечана академија.

Чин резања славског колача обавио је Његово Преосвештенство епископ Шумадијски Јован уз саслужење свештенства Саборне цркве у Крагујевцу. Домаћин славе, проф. др Владимир Живковић, уз честитке свим наставницима, сарадницима, студентима и запосленима на Факултету пожелео је свима добро здравље и изразио наду да ћемо се наредног 9.децембра сви традиционално окупити у нашој заједничкој кући и на традиционалан начин обележити и Славу и Дан ФМН. ''Годину за нама обележила је и нажалост још увек обележава пандемија корона вируса. Наша институција је у свим овим месецима, а нарочито сада када бележимо највећи број заражених и преминулих дала значајан допринос очувању здравственог система. Наше колеге, запослени, који су у првим линија борбе против короне у ковид јединицима, до оних који едукују студенте у јако тешким околностима, заједничке се труде да се ова криза што је могуће лакше и са што мање жртава превазиђе. Наша институција је на тај начин урадила и још увек ради оно што је најбоље за друштво'', рекао је проф. др Владимир Живковић.

Према традицији, проф. Живковић, овогодишњи домаћин славе, део славског колача предао је новом домаћину, проф. др Горану Давидовићу продекану за специјалистичке и уже специјалистичке студије. Он је рекао да је оно што је ФМН издвојило од осталих, у ванредним околностима, јесте континуитет у раду, а студенти су рад на даљину оценили највишим оценама. ''Евидентно је да постоји недостатак практичног рада што смо покушали да надоместимо кроз приказе случајева такође он лајн и заиста мислим да смо успели да постигнемо оно што нам је била обавеза као научне установе, а то је едукација наших студената. Радује нас и велико интересовање за специјалистичке и уже специјалистичке студије на нашем Факултету и ми смо управо ових дана уписали 82 нових студената на здравствене специјализације што је још једна потврда нашег квалитета'', истакао је проф. Давидовић.

Декан ФМН проф. др Владимир Јаковљевић рекао је овом приликом, сумирајући остварене резултате Факултета, у периоду између две славе да је годину обележила пандемија корона вируса, али да смо и у тим околностима успели да одржимо висок ниво наставног и научно-истраживачког рада, да смо успели да се добро прилагодимо и организујемо наставу на даљину, акредитујемо нове докторске и мастер студије и упишемо прве генерације студената на тим програмима. ''Оно што је глобално битно јесте да је и ове године наш Универзитет поново на Шангајској листи захваљујући управо нашем Факултету, и то као најбољи у региону за област клиничка медицина. Оно што је стратешки важно јесте да је одобрен наставак градње Центара изврсности'', истакао је декан Јаковљевић.

До данас је на нашем Факултету дипломирало 4223 доктора медицине, 143 доктора стоматологије а диплому магистра фармације добило је 795 фармацеута. Основне струковне студије на нашем Факултету завршило је 530 струковних сестара, 509 струковних физиотерапеута и 123 струковних фармацеутских техничара. Диплому лекара специјалисте и субспецијалисте стекло је 650 лекара, а докторску дисертацију успешно је одбранило преко 600 доктора медицинских наука.
09.12.2020. од 14.00

Вебинар

ДИГИТАЛНО ОБРАЗОВАЊЕ – ШТА СМО НАУЧИЛИ ТОКОМ 2020?

За више информација погледајте у брошури овде.

Приступ:

https://us05web.zoom.us/j/2539053020?pwd=eFMvWDhqWkVrdTRlU2dCTmo5MnkvQT09

Вебинар је креиран са циљем размене искуства наставника и студената о on line настави током КОВИД 19 панадемије, где су прикупљене основне информације кроз Пилот истраживање. Такође ћемо сагледати дигиталне алате методе и платформе за е- образовање у медицинским наукама и клиничкој настави, кроз сопствена искуства и искуства других Универзитета, те активно продискутовати са студентима и наставницима „Шта смо научили о дигитаном образовању“ и какао даље да унапредимо квалитет наставе и образовног процеса.Драги студенти,

Поштоване колегинице и колеге,

да нам је неко рекао да ћемо почетак децембра, који је традиционално био читава седмица лепих догађања на Факултету медицинских наука, дочекати са маскама на лицу, зебњом у срцу за здравље наших најмилијих, као и целокупног човечанства, препорукама да се дистанцирамо једни од других, вероватно бисмо мислили да је у питању нека неслана шала или медијски трик. Међутим, околности које су имале своје обрисе крајем прошле године занемарљивом вешћу да је на некој пијаци у неком Вухану забележен први случај респираторне инфекције до тада непознатог узрочника, довеле су до тога да ни олимпијска година на измаку не мора да буде олимпијска, што се у историји десило само у случају два светска рата. Дефинитивно је 2020. била у знаку пандемије вирусом SARS-CoV-2, па се то рефлектује и на наш, по традицији, слављенички почетак децембра.

На жалост, изузимајући свечану доделу диплома, коју смо прилагодили свим епидемиолошким мерама, не желећи да ускратимо нашим свршеним студентима да свој дугогодишњи рад и труд валоризују у календарској години, све остале активности које су се традиционално дешавале на нашем Факултету смо морали да прилагодимо актуелној ситуацији. А, имамо чиме да се похвалимо.

Доминантне су две стратешке ствари: наш Факултет је и ове године омогућио Универзитету у Крагујевцу да се нађе на Шангајској листи најбољих 500 универзитета у свету и поново су у пуној мери почеле активности на изградњи Центара изврсности, које ће бити наш нови дом у блиској будућности.

Узимајући у обзир карактер нашег Факултета, ипак је доминантна била улога свих наших наставника - лекара клиничара, који су дали и дају велики допринос борби против ове пошасти, ризикујући своје здравље и животе. У бројне шире друштвене акције су се укључили и перманентно се укључују наши студенти, који тиме показују да су на свом Факултету научили најважнију лекцију – да буду добри људи и пожртвовани здравствени радници.

Морамо да истакнемо да је захваљујући надљудским напорима наше информатичке службе, као и свих наставника и сарадника, наставни процес био организован најбоље на Универзитету, па и гледајући ширу академску заједницу. Боље речено, трудили смо се да студенти претрпе најмању могућу штету, јер су сигурно оштећени за један део своје едукације свим овим маневрима на даљину.

У том смислу ће и централни дан наших децембарских слављеничких дана бити прилагођен општој ситуацији: славски колач ће бити пресечен само у присуству садашњег и будућег домаћина Славе, а у послеподневним сатима ће бити организован webinar на тему искустава учења на даљину у условима пандемије.

Овим смо показали друштвену одговорност, а организацијом webinara и актуелност.

Надамо се да ћемо се следећег децембра опет наћи на свом Факултету на традиционални српски саборски начин.


Срећна слава! Живели

Домаћин Славе
Проф. др Владимир Живковић

Декан
Проф. др Владимир Јаковљевић


УРУЧЕНЕ ДИПЛОМЕ СТРУКОВНИМ МЕДИЦИНСКИМ СЕСТРАМА, ФИЗИОТЕРАПЕУТИМА, ДОКТОРИМА СТОМАТОЛОГИЈЕ И МАГИСТАРИМА ФАРМАЦИЈЕ

Другог дана доделе диплома на ФМН, у сусрет Дану и Слави наше установе, најпре су уручене дипломе струковним медицинским сестрама и струковним физиотерапеутима. У школској 2019/2020 години овај трогодишњи студијски програм на нашем Факултету завршило је 30 струковних сестара и исто толико физиотерапеута. Њих, подељене у две групе ,због актуелне епидемиолошке ситуације, поздравила је ресорни продекан Проф.др Наташа Здравковић која им је, уз честитике на завршеном школовању, пожелела пуно успеха у даљем животу и раду.''Надам се да ћете дипломе које сте данас добили искористити на прави начин и да ћемо наставити тимски да радимо јер сте нам ви, сестре, техничари и физиотерапеути незаменљиви'', рекла је проф.Здравковић.

Уследила је додела диплома докторима стоматологије које је најпре поздравио Проф.др Гвозден Росић продекан на овом студијском програму уз искрене честитике читавој генерацији и свакоме појединачно на значајној и великој ствари коју су постигли. ''У аналима нашег Факултета бићете упамћени као прва генерација која је дипломирала у време пандемије , надам се и последња, и по томе ћете , између осталог бити препознатљиви.Честитике за велики труд и напор који сте уложили у протеклих пет година , у не увек лаким околностима и условима рада, чиме је ваш успех још већи'', рекао је проф.Росић.Он је додао и да је ово прва али веома значајна и крупна фаза коју су сви дипломирани стоматолози , којима су данас уручене дипломе, остварили у свом животу.''Имајући прилику да вас све упознам сигуран сам да за велику већину вас се прича не завршава данашњим даном као што сам и сигуран да ово неће бити последња свечаност где ће ваш рад и ваши резултати бити вредновани. За све то што предстоји пред вама , у смислу и стручног и академског усавршавања, могу да вам понудим сву помоћ како своју тако и својих колега'', закључио је проф.др Гвозден Росић. Дипломирани стоматолози положили су Хипократову заклетву чији је текст прочитала најбољи дипломац Милица Павловић.

 На ИАС фармације, који је на нашем Факултету установљен 2005.године ,у овој школској години диплому магистара фармације стекло је 83 дипломца. Њих је у име декана и руководства ФМН поздравио ресорни продекан Проф.др Жељко Мијаиловић који је најпре рекао да живимо у лудо време у коме је парадокс да људска глава никад није била јефтинија а људски живот скупљи . ''Ипак, свако лудо време има по неку корисну ствар а то је да по нешто ново научимо , доста смо искуснији а свакако ћемо више ценити и наше животе и животе других али и наш рад. Ви свакако данас треба да цените свој рад јер сте доста уложили да би сте дошли до овог дана а сасвим сам сигуран да ћете квалитетно и одговорно да извршавате своје обавезе и да даље улажете у себе и своје усаврвршавање али и да будете срећни и испуњени и на личном и на породичном плану'', рекао је проф. Мијаиловић. Он је магистрима фармације поручио да је ФМН био и да ће увек бити њихов факултет и да за све што буде требало могу да нам се обрате у сваком тренутку.

У оквиру дводневне доделе диплома, у сусрет Дану и Слави ФМН, уручено је укупно 337 диплома на основним , мастер и постдипломским студијама.


УРУЧЕНИ ИНДЕКСИ НА МАСТЕР ПРОГРАМУ РЕГЕНЕРАТИВНА МЕДИЦИНА

Првој генерацији новоакредитованог мастер студијског програма регенеративна медицина проф.др Биљана Љујић уручила је у Амфитеатру индексе и одржала уводно предавање – ''Ћелијска и молекуларна основа наслеђивања''. Студенти су овом приликом добили основне информације о овом студијском програму, а поред професорке Љујић свечаној додели индекса и уводном предавању присуствовали су и доц.др Немања Јовичић и доц.др Марина Милетић Ковачевић, који су такође ангажовани на овом студијском програму.

Проф.Љујић је подсетила да је овај програм финансиран из Еразмус + пројекта тако да је 20 студената остварило право на бесплатну школарину, што је пројектом дефинисано, а преосталих троје су самофинансирајући.Према њеним речима програм је акредитован пре свега захваљујући помоћи и подршци колега из Њу Касла где су наставници ФМН били на едукацији како би стекли знања и вештине за спровођење мастер програма регенеративна медицина. ''Сарадња је остварена и са колегама из Београда и Новог Сада који ће бити укључени у наставни процес на регенеративној медицини а са нашег Факултета катедре за генетику, физиологију и хистологију јер се ради о мултидисциплинарном програму'', рекла је проф.др Биљана Љујић са катедре за генетику, након што је уручила индексе првој генерацији будућих мастера регенеративне медицине.

Сви они ће путем он лајн платформе у зимском семестру слушати четири предмета а имаће и практични део за те предмете. У другом семестру их очекују још два предмета и лабораторијски рад који ће им служити за израду њихових завршних радова. Студијски програм мастер регенеративна медицина траје једну школску годину.


УРУЧЕНЕ ДИПЛОМЕ ДОКТОРИМА МЕДИЦИНЕ, ЛЕКАРИМА СПЕЦИЈАЛИСТИМА И СУБСПЕЦИЈАЛИСТИМА И МЕНАЏЕРИМА У ЗДРАВСТВУ

У сусрет слави Факултета медицинских наука, Светог Алимпија Столпника и Дану наше наставно -научне установе, 9.децембру, када обележавамо 43 године рада и постојања, данас су у Амифитеатру уручене дипломе докторима медицине, лекарима специјалистима и субспецијалистима и мастер менаџерима у систему здравствене заштите. Због актуелне епидемилошке ситуације у Крагујевцу и Србији, изазване пандемијом вируса Covid 19, овогодишња додела диплома одржана је уз поштовање свих епидемилошких мера- дипломце подељене у више малих група, обавезно ношење маски и немогућност присуства чланова породица и пријатеља свих оних који су данас добили своје дипломе.

Декан ФМН Проф. др Владимир Јаковљевић је уз честитике свим дипломцима истакао да се и ове године, у сусрет Дану и Слави факултета, традиционално додељују дипломе на свим студијским програмима али у јако измењеним околностима, уз поштовање свих епидемиолошких мера. ''Жао ми је што су оклоности такве какве јесу али је то истовремено и велики изазов за комплетну медициску заједницу и образовање у оквиру биомедицинских наука јер све оно што нам се дешава је у директној вези са свим нашим дипломцима који ће се у будућности суочити и са овим али и многим другим проблемима које здравство доноси. Крај њиховог школовања и почетак професионалне каријере свакако је обележила актуелна пандемија .Надам се да ће крај ове пандемије доћи ускоро и да ће сви наши доктори медицине, стоматолози, фармацеути, лекари специјалисти моћи да баве оним стварима за које су се определили током свог школовања'', рекао је декан Јаковљевић.

Дипломе су данас најпре добили лекари специјалисти и субспецијалисти који су ово звање стекли у протеклих годину дана. Њих 67 поздравио је продекан за специјалистичке и уже специјалистичке студије Проф. др Горан Давидовић истичући да је чудно време али и околности у којима се данас састајемо, и да то на неки начин баца сенку али и ново светло на свечани тренутак доделе диплома који представља круну мукотрпног пута одрицања и патњи кроз које су сви лекари специјалисти прошли да би постали управо то што данас јесу.Проф. Давидовић је специјалистима и ужим специјалистима поручио да су они, као најбољи, са највише знања и жељом да га примене и стекну нова искуства под сталним изазовом јер схватају да је сваки дан борба за добре мисли, борба за чисту душу, борба за још један осећај радости да су некоме помогли и учинили га срећним. ''То не може свако, то могу храбри и снажни који су кроз професију изабрали и животни пут'', поручио је продекан Давидовић.Дипломе за 80 доктора медицине уручио је продекан овог студијског програма Проф. др Дејан Петровић који је нагласио да сви они који су стекли звање доктора медицине у школској 2019/2020 години треба да буду поносни јер су усвојили одређена теоретска и практична знања са којима ће сутра самостално, квалитетно и одговорно бити у стању да лечите све оне који су болесни.

Проф. Петровић је докторима медицине пожелео да што пре дођу до посла и позвао све оне који себе виде у науци да наставе школовање на ФМН на докторским студијама. Дипломирани доктори медицине су након добијања дипломе положили Хипократову заклетву. Овом приликом награђени су и најбољи дипломци у овој школској години на свим студијским програмима као и најбољи студенти медицине, фармације, стоматологије и основних струковних студија по годинама студија. Златнике и пригодне књиге најбољим дипломцима а то су: Жељко Ивошевић са ИАС медицине са просеком 9,89, Катарина Ђорђевић са ИАС фармације са просеком 9,63, Милица Павловић са ИАС стоматологије са просеком 9,68 и Милена Ратковић са ОСС са просеком 9,17 уручио им је декан ФМН Проф. др Владимир Јаковљевић.
Другој генерацији дипломираних менаџера у систему здравствене заштите дипломе је уручио руководилац овог студијског програма Проф. др Небојша Здравковић и уз честитике на завршеном школовању подсетио је и да је ФМН акредитовао и докторске студије менаџмент у систему здравствене заштите. ''Међу вама који сте данас добили дипломе, а има вас 21, су неки од оних који су уписали и докторске академске студије на овом смеру које су стартовале управо данас првим предавањем Проф. др Марка Славковића. Било ми је задовољство да сарађујем са Вама и оно што желим да истакнем је да смо се трудили да дамо свој максимум на овом студијском програму. Не сумњам да ће Вам дипломе које сте данас добили користити у Вашем будућем раду и напредовању'', закључио је Проф. Здравковић.ЕРАЗМУС 2021- ИНОВИРАЈ, КРЕИРАЈ, АПЛИЦИРАЈ

У оквиру континуираних активности на припреми пројеката и апликација у школској 2020/2021. години, биће организована серијa промотивних и едукативних активности намењених наставном особљу и студентима свих студијских програма.
Кампања „Иновирај, креирај, аплицирај“ је креативно решење Еразмус+ тима Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу, са циљем да се укључе и подстакну наставници и студенти за креативно и идејно размишљање у свим научноистраживачким, едукативним и друштвеним активностима. Сходно томе ће се дистрибуирати 3 промотивна флајера и организовати 2 вебинара у терминима о којима ће сви бити благовремено обавештени.
Наш факултет последњих година примењује туторски модел за који се процењује да представља компаративну предност у погледу ангажовања студената на пројектним активностима. С тим у вези, управо подстицаји који се студенатима пласирају путем мреже туторских група би могли да буду од битног, а можда и пресудног значаја у њиховој одлуци да активно учествују у пројектним активностима.

Опширније погледајте овде.


УПУСТВО ЗА СТУДЕНТЕ СА ПОТЕНЦИЈАЛНИМ СИМПТОМИМА ЗА ИНФЕКЦИЈУ УЗРОКОВАНУ ВИРУСОМ SARS-CoV-2

Студентски парламент, у циљу објективног сагледавања тренутне епидемиолошке ситуације, обавештава да је стање на Факултету медицинских наука следеће:

1. На Факултету медицинских наука Универзитета у Крагујевцу максимално се спроводе мере заштите у складу са епидемиолошком ситуацијом.

2. Од почетка зимског семестра школске 2020/2021. године, на свим студијским програмима Факултета медицинских наука 18 студената је позитивно на вирус SARS-CoV-2 (PCR тест позитиван) (1,2% од укупног броја студената), док је 25 студената (1,6% од укупног броја студената) било и налази се у самоизолацији због контакта са позитивним чланом породице.

3. Имајући у виду број позитивних и број студената који су у самоизолацији може се закључити да су студенти показали велику друштвену одговорност.

4. Због неповољне епидемиолошке ситуације, у случају постојања симптома у вези са инфекцијом узрокованом вирусом SARS-CoV-2 (висока телесна температура, кашаљ, малаксалост, замарање, губитак чула мириса), студенти обавезно треба да се јаве на преглед у Јединицу за респираторне инфекције, изолују и обавесте свог тутора.

5. Студенти који су били у контакту са позитивном особом (чланом породице), а који немају симптоме, треба да се изолују, обавесте свог тутора и јаве дежурном епидемиологу Института за јавно здравље Крагујевац.


ПРОФ. СЛОБОДАН МИЛИСАВЉЕВИЋ НАГРАЂЕН
ЗЛАТНОМ МЕДАЉОМ ЗА ЗАСЛУГЕ
У СПРЕЧАВАЊУ ШИРЕЊА КОРОНА ВИРУСА


Проф. др Слободан Милисављевић, заменик директора КЦ Крагујевац и редовни професор Факултета медицинских наука, награђен је данас златном медаљом за заслуге у спречавању ширења корона вируса, које је поводом Дана примирја у Првом светском рату, доделио председник Србије Александар Вучић. Професор Милисављевић, који је специјалиста грудне хирургије, једини је Крагујевчанин који је поводом Дана примирја добио одликовање председника Србије

Председник Србије Александар Вучић одликовања је доделио на основу Указа који је донео за изузетне заслуге и допринос у спровођењу активностуи на спречавању ширења заразне болести Covid 19. Проф. др Слободан Милисављевић је одлуком министра здравља Златибора Лончара 1. априла ове године постављен за координатора за сузбијање корона вируса за Шумадијски округ. Он је предводио екипу крагујевачког КЦ коју је чинило 22 лекара и медицинског особља а који су у најтежим околностима отишли као испомоћ колегама у Новом Пазару.

Поред проф. Милисављевића председник Србије Александар Вучић одликовао је данас, орденом Карађорђеве звезде првог степена проф. др Предрага Кона и проф. др Миојомира Пелемиша, а орденом Карађорђеве звезде другог степена проф. др Бранимира Несторовића, проф. др Бранинслава Тиодоровића, проф. др Даницу Грујичић, др Срђу Јанковића и др Горана Стевановића. Награђени су и др Ивана Милошевић, Небојша Лађевић, др Марија Здравковић и др Радимо Јанковић. Међу институцијама које, које су се истакле у борби против корона вируса, а које је такође наградио председник Србије су КБЦ Драгиша Мишовић и ВМЦ Карабурма. Постхумно признање добило је 13 лекара међу којима и др Миодраг Лазић из КЦ Ниш.

Дан примирја у Првом светском рату се обележава у знак сећања на 11. новембар 1918.године када су силе Антанте потписале примирје са Немачком и тиме окончале Први светски рат.
Остале информације можете погледати у АРХИВИ ВЕСТИ овде.

Због промене SSL протокола у nonSSL, повремено може доћи до неисправности линкова на страницама, у том случају пробајте без протокола https://. Извињавамо се на свим могућим сметњама.