Тренутно сте на:
 
Вести са факултета
  Најновије вести
 


Повезани садржаји:
 
Најновије вести
Архива вести
 

Навигација:
 
Почетна страна
  
ВЕСТИ И ДОГАЂАЈИ
НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИАРХИВА ВЕСТИ

 

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ НЕДЕЉЕ ЗДРАВЉА УСТА И ЗУБА

Обележавању 32. недеље здравља уста и зуба, коју традиционално организује Институт за јавно здравље, уз подршку града Крагујевца и Завода за стоматологију Крагујевац, ове године се придружио и Факултет медицинских наука, тачније наша организациона јединица Завод за стоматологију.

Манифестација је спроведена у три предшколске установе на територији града Крагујевца, a студенти 4. године ИАСС су у оквиру наставе из предмета Превентивна стоматологија припремили интерактивну едукацију о значају исхране и правилним техникама одржавања оралне хигијене, која је прилагођена деци тог узраста.

Здравствено васпитање, као предуслов за опште стање здравља спроводи се од најранијег детињства ради усвајања позитивних навика за унапређење и очување здравља. Значајно место припада и оралној хигијени, па су зато активности Недеље здравља уста и зуба, првенствено, биле намењене деци предшколског узраста.УСПЕШАН НАСТУП НАШИХ СПОРТИСТА НА МЕДИЦИНИЈАДИ

На недавно одржаној 55-ој традиционалној Медицинијади, која је након двогодишње паузе због корона вируса, поново одржана у Будви, спортисти нашег факултета остварили су одличан успех. Наши студенти са различитих студијских програма и различитих година студија, њих 98, такмичило се у различитим спортовима у мушкој и женској конкуренцији, од одбојке, кошарке, футсала, рукомета, шаха .

Спортске екипе нашег факултета такмичиле су се у свим категоријама а далеко боље су биле женске селекције којима је од укупно освојених седам пехара припало чак шест. Освојили смо злато у женској одбојци и женском стрељаштву, сребро у женском футсалу, бронзу у женској кошарци ,рукомету и атлетици и бронзу у шаху у мушкој категорији.

Наше спортисте данас је примио декан ФМН проф. др Владимир Јаковљевић који им је честитао на постигнутим резултатима и рекао да ће наши спортисти увек имати подршку руководства факултета. Медицинијада је традиционално спортско такмичење студената медицине и биомедицинских наука из Србије које се више од пола века организује, последњих година традиционално у Будви у Црној Гори.ОДРЖАНО ТЕСТИРАЊЕ ЗА НОВЕ ЧЛАНОВЕ МЕНСЕ

У оквиру Менсине сарадње са Факултетом медицинских наука, у недељу 8. маја, одржано је тестирање интелигенције у Крагујевцу. Менса Србије се бави тестирањем логичке интелигенције, односно оном врстом интелигенције која највише корелира са Г фактором, а то је једна општа урођена способност. Задаци су графичког типа, перцептивни тестови где кандидат треба да увиди логику којом су поређане фигуре. Сваки тест је сачињен од 36 задатака и сваки је за нијансу тежи од оног претходног.

Све тестове прегледа искључиво једна особа - овлашћени психолог Менсе Србије. На овај начин је обезбеђена потпуна тајност тестирања - резултате ће знати само кандидат и психолог. Резултати ће стићи поштом у року од 8 недеља, на личну адресу кандидата.

Тестирању је приступило 36 кандидата а саму организацију тестирања спровело је неколико чланова из локалне крагујевачке Менсе, уз логистичку подршку особља Факултета медицинских наука.

Тетирању су присуствовали координатор Менсе за Крагујевац Милош Николић као и председница Менсе Србија Александра Боровић.

У наредном периоду чланови Менсе Србије одржаће неколико предавања за јавност на разне научно - популарне теме, а циљ је да се скрене пажња на интелектуални потенцијал, а који може допринети развоју друштва у целини.
ОДРЖАНА ДРУГА ОВОГОДИШЊА МАНИФЕСТАЦИЈА ДАН ОТВОРЕНИХ ВРАТА

У сусрет упису нове генерације студената на нашем факултету одржана је друга манифестација Дан отворених врата која је, као и прва у априлу, окупила велики број будућих бруцоша. Највеће интересовање матуранти су и овог пута показали за студије медицине, али било је и оних који желе да упишу фармацију , стоматологију и основне струковне студије.

О студијским програмима, начину студирања, раду у малим групама са менторима, полагању модулских тестова и испита, али и могућностима које ће имати за запошљавање као доктори медицине, магистри фармације, доктори стоматологије, струковне сестре и физиотерапеути , говори ли: за ИАС медицине и струковне студије др Жељко Тодоровић са катедре за интерну медицину, за ИАС фармације проф. др Оливера Миловановић, са ИАС стоматологије др стоматологије Мирјана Папић. О самом пријемном испиту, начину полагања, објављивању резултата али и касније обавезама студената као и раду студенских организација на ФМН говорила је Ирена Огњановић, др стоматологије и члан ПР тима.

ФМН и ове године уписаће 88 студената на медицину, 84 на фармацију, 24 на стоматологију и 88 на струковне студије. Пријава кандидата очекује се половином јуна док ће пријемни испити бити одржани крајем јуна и почетком јула.

Све информације о датумима предаје докумената за упис и терминима пријемног испита биће благовремено објављене на сајту факултета.
УЧЕШЋЕ ФМН НА КОНГРEСУ У ИСТАНБУЛУ

Уз подршку руководства ФМН у Крагујевцу наша студенткиња пете године ИАС медицине Ана Тодоровић учествовала је на 5. интернационалном конгресу под називом "A look into science 2022" који је одржан на Универзитету Acibadem у Истанбулу.

Главна тема конгреса била је напредак у микроинвазивној хирургији, док је посебна пажња посвећена Da Vinci операционом роботу.

Међу предавачима су били професори из области кардиохирургије, гинекологије и урологије турских и америчких универзитета.

Током конгреса праћена је уживо хистеректомија рађена Da Vinci роботом, а учесници су имали прилику да се опробају у хируршком шивењу Da Vinci симулатором.

ПРОФ. BAHADIR GULLUOGLU ОДРЖАО ПРИСТУПНО ПРЕДАВАЊЕ

Проф. Bahadir Gulluoglu, редовни професор хирургије Мармара Универзитета и начелник одељења хирургије дојке Мармара Универзитетске болнице у Истанбулу, Турска ,одржао је данас приступно предавање у Амфитеатру Факултета медицинских наука и промовисан у гостујућег професора.
Тема предавања је била: "The timeline in breast cancer management: Role of surgery".

Проф. Gulluoglu истакао да је његово највеће интересовање и рад у области хирургије дојке, ендокриној хирургији и едукацији. "Повезан сам са великом мрежом удружења у Европи која су посвећена лечењу канцера дојке. Веома сам радостан што почињем сарадњу са вашим факултетом, која представља наставак сарадње коју смо почели боравком доц.’др Марка Спасића, хирурга , који је боравио на едукацији за хирургију дојке на нашем Универзитету. Веома се радујем даљој сарадњи са вашим хирурзима али и читавим Факултетом", рекао је Проф. Bahadir Gulluoglu,

Како је истакао декан проф. др Владимир Јаковљевић ово је велика ствар за наш факултет јер је Проф. Bahadir Gulluoglu један од водећих ауторитета за хирургију дојке у Европи и члан је великих европских бордова. "Од њега очекујемо живу сарадњу са нашом катедром за хирургију, како на основним тако и на докторским студијама. Још већи бенефит од ФМН може да има наш УКЦ јер неко са таквим знањем и енергијом сигурно може да помогне да се уведу нове процедуре у крагујевачкој хирургији. Један од наших стратешких циљева је интернационално препознавање на светској мапи и доласком професора Gulluoglu смо још ближе том циљу", закључио је Јаковљевић. Сертификат којим је Проф. Bahadir Gulluoglu промовисан у гостујућег професора ФМН уручила му је, након присутног предавања, продекан за науку и научно истраживачки рад проф. др Невена Јеремић.

Предавању и промоцији претходио је састанак Проф. Bahadir Gulluoglu са деканом проф. др Владимиром Јаковљевићем и члановима катедре за хирургију ФМН доц. др Александром Цветковиће, доц. др Марком Спасићем и доц. др Бојаном Милошевићем на коме је било речи о даљој сарадњи и могућностима ангажовања проф. Gulluoglu и његових сарадника у настави на докторским студијама ФМН, заједничким пројектима али и примени савремених хируршких процедура у лечењу карцинома дојке.ФМН ДОБИО ДЕВЕТ НОВИХ ИСТРАЖИВАЧА

Декан ФМН проф. др Владимир Јаковљевић потписао је данас уговоре о ангажовању девет нових истраживача ма основу конкурса који је реализовало министарство просвете, науке и технолошког развоја. Међу њима највише је доктора медицине, шест, два магистра фармације и један доктор стоматологије.

Министарство просвете и технолошког развоја од 2018. године до сада четири пута расписивало је позиве младим истраживачима за ангажовање на пројектима које реализује у сарадњи са високошколским установама у Србији. По том основу на ФМН је до сада ангажован 41 млади истраживач. У овом моменту по том основу на нашем факултету ангажовано је 23 особе од којих је 13 напредовало у виша звања-сараднику у настави, асистент и доцент. Уз то, по основу истог конкурса односно ангажовања у пројектном односно научно-истраживачком раду, након истека периода у коме су били ангажовани на пројектима министарства четири доктора стоматологије запослена су у Заводу за стоматологију ФМН.

У овом конкурсном року примљено је девет нових истраживача који ће бити ангажовани у научно-истраживачком раду ФМН.


ОТВОРЕН ЦЕНТАР ЗА ХИПЕРБАРИЧНУ МЕДИЦИНУ ФМН

Градоначелник Крагујевца Никола Дашић, декан ФМН проф. др Владимир Јаковљевић и директорка ЗЗЗР Крагујевац др Нада Миловановић, симболичним сечењем врпце, данас су свечано отворили Центар за хипербаричну медицину нашег факултета. Центар је смештен у просторијама ЗЗЗР Крагујевац, град Крагујевац је обезбедио преко 22 милиона динара за реконструкцију простора, ЗЗЗР дала је преко 500 метара квадратних за те намене а ФМН обезбедио прву од четири планиране хипербаричне коморе и неопходан кадар како би се услуге из области хипербаричне оксигенације први пут, у оквиру државног здравственог система у Крагујевцу, спроводиле у нашем Граду.


Директорка ЗЗЗР Крагујевац др Нада Миловановић истакла је да је ово велики дан за наше здравство јер Крагујевац уводи процедуру за коју су пацијенти до сада морали да одлазе у Врњачку Бању или Београд. „Правилником РФЗЗО дефинисано је десет индикационих подручја за коришћење хипербаричне коморе а капацитет коморе у ово тренутку је око 500 пацијената годишње односно око 11 хиљада прегледа на годишњем нивоу. Осим тим куратитивних прегледа хипербарична комора може се користити и у превентивне сврхе али ће о томе бити речи како се Центар буде развијао“, рекла је др Миловановић која је истакла и велики значај Центра за здравствени систем Града али и читавог региона у наредном периоду.
Декан ФМН у Крагујевцу проф. др Владимира Јаковљевић истакао је да је за реализацију читавог пројекта најзаслужнији начелник Градске управе за друштвене делатности Никола Рибарић и додао да је уз његову несебичну подршку постојала изузетно јака енергија између Града, ФМН и ЗЗЗР Крагујевац да се један овакав центар оформи. „Град је уложио не мала средства да се овај простор адаптира, ЗЗРР Крагујевац је уступила преко 500 квадрата простора а и смо обезбедили опрему и кадар и сигуран сам да ће ово још један од добрих примера добре сарадње са локаном заједницом на задовољство пре свега наших грађана односно пацијената који гравитирају нашем Граду“, рекао је Јаковљевић. Успели смо великом енергијом да дођемо до овог тренутка, рекао је декан Јаковљевић и додао да ће, Центар за хипербаричну медицину ФМН пре свега бити у служби свих грађана пружањем специфичних здравствених услуга за које факултет има стручне али и све остале капацитете.

„Овај Центар ће пре свега омогућити квалитетну услугу нашим пацијентима али и адекватну едукацију нашим субспецијализантима који ће своју едукацију из хипербаричне медицине моћи да обаве код нас, јер смо постали препознатљив бренд у тој области на овим просторима“, закључио је Јаковљевић.

У свом обраћању градоначелник Крагујевца Никола Дашић рекао је да ј заједнички рад доводи до тога да будемо заједничко везивно ткиво овог града и друштва, да будемо одговорни али на услузи грађанима Крагујевца. „Не могу да вам опишем колико само као градоначелник Крагујевца, у овим изазовним временима, могу да се подичим оценама наших здравствених радника. Сви ми заједно чинимо тим који може све и јако је важно да град Крагујевац буде Град у коме може да се пружи комплетна и квалитетна здравствена услуга“, рекао је градоначелник Дашић.

У оквиру Центра за хипербаричну комору ФМН почела је са радом прва од четири планиране коморе, која према речима проф. др Небојше Анђелковића, руководиоца Центра, на годишњем нивоу треба да збрине око 500 пацијената односно обави око 11 хиљада третмана.СРЕБРНА ПЛАКЕТА СЛД-А УРУЧЕНА НАШЕМ ФАКУЛТЕТУ

У свечаној сали Српске академије наука и уметности у Београду, у присуству председника Скупштине Србије Ивице Дачића, градоначелника Београда Зорана Радојичића, руководства САНУ предвођених председником академиком Владимиром Костићем, деканима медицинских факултета, директорима клиничких центара и других здравствених установа у Србији, многобројним лекарима, члановима СЛД одржана је свечана академија посвећена великом јубилеју- 150 година од оснивања највећег и најстаријег удружења лекара у нашој земљи.

Након поздравне речи председника САНУ академика Владимира Костића о историјату, развоју и актуелном тренутку у СЛД говорио је председник овог удружења проф. др Радоје Чоловић. Он је истакао да су лекари од далеке 1872.године до данас, окупљени у Српском лекарском друштву својим знањем и успешним радом допринели да СЛД данас буде најстарије и највеће еснафско удружење у Србији. „Све ове деценије и године радили смо на унапређењу здравља нашег народа, на промоцији медицинске науке и у великој мери допринели оснивању министарства народног здравља некада, сада здравља као и формирању првог медицинског факултета у Србији, најпре у Београду а затим и у осталим великим градовима у нашој земљи. Данас СЛД акредитује од 400 до 600 едукативних програма на годишњем нивоу, има 65 специјалистичких секција из свих грана медицине и 56 подружница широм Србије“, рекао је проф. Чоловић.

Велики јубилеј СЛД била је и прилика да се установама са којима ово удружење сарађује доделе златне и сребрне плакете. ФМН је добитник сребрне плакете коју је примио декан факултета проф. др Владимир Јаковљевић, а међу добитницима је и наш Универзитетски Клинички центар, ВМА Београд, медицински факултети у Београду, Нишу, Новом саду, Косовској Митровици, Скупштина града Београда, дневни лист Политика и други. Декан ФМН проф. др Владимир Јаковљевић захваљујући се на признању рекао је да свако ко је икада крочио у зграду СЛД није могао а да не покаже поштовање према свему ономе што је ово удружење урадило не само за лекаре и струку већ и за наш здравствени систем и у најтежим тренуцима за наш народ и државу. Јаковљевић је истакао и добру сарадњу нашег факултета са окружном подружницом СЛД у Крагујевцу и најавио да очекује да баш ФМН буде домаћин наредних Октобарских здравствених дана, које традиционално у оквиру обележавања Октобарских свечаности, организује СЛД уз подршку града Крагујевца.

У оквиру свечаности представљена је и монографија „150 година СЛД-монографија“ на којој је радило 111 аутора и која на најбољи начин представља век и по рада и постојања највећег и најбројнијег удружења лекара у Србији.ПРОФ. ДР СЛОБОДАН ЈАНКОВИЋ ОДРЖАО СТРУЧНИ СЕМИНАР
ЗА НАУЧНИКЕ И ИСТРАЖИВАЧЕ

У организацији Центра за научноистраживачки рад САНУ и Универзитета у Крагујевцу, др Слободан Јанковић, редовни професор Факултета медицинских наука, одржао је 27. априла у Свечаној сали Ректората Универзитета у Крагујевцу једнодневни стручни семинар Како спречити грешке у статистичкој анализи резултата научних истраживања.

Проф. др Слободан Јанковић, начелник Одсека за медицинске науке Стручног научног већа Центра за научноистраживачки рад САНУ и Универзитета у Крагујевцу, одржао је стручни семинар на тему Како спречити грешке у статистичкој анализи резултата научних истраживања.

Присутне је у име организатора поздравио академик Милош Ђуран, управник Центра и том приликом изразио захвалност проф. Јанковићу на иницијативи за организовање едукације на ову значајну и актуелну тему. Семинар су пратили, уживо и онлајн, наставници, сарадници и студенти докторских академских студија Факултета медицинских наука, Економског факултета, Природно-математичког факултета –одсека за хемију и биологију, као и истраживачи и сарадници Института за информационе технологије Универзитета у Крагујевцу.

Током семинара проф. Јанковић је указао на могуће грешке у статистичкој обради резултата научних истраживања, које могу имати далекосежне негативне последице, с обзиром на то да доводе до погрешних закључака и значајног губитка ресурса уложених у будућа истраживања заснована на погрешним закључцима. Грешке у научним радовима могу бити ненамерне, али и намерне, мотивисане финансијским или друштвеним профитом аутора или спонзора истраживања. Грешке у статистичкој обради могу настати на нивоу дизајна студије, кодирања и табелирања података, избора статистичког текста, тумачења резултата и приказа добијених резултата. Грешке се могу спречити уколико се благовремено и прецизно препознају, па је неопходно да се сви истраживачи о њима информишу. Такође, компетентно препознавање грешака у већ публикованим радовима омогућава критичко сагледавање приказаних резултата и избегавање погрешних закључака, који у супротном, могу и будућа истраживања одвести на странпутицу. (УНКГ)
ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ МАТУРАНАТА ЗА СТУДИЈЕ НА ФМН

У препуном амфитеатру ФМН данас је одржана прва овогодишња манифестација Дан отворених врата на којој су будућим бруцошима представљени наши студијски програми, збирке за пријемни испит и предности које наш факултет омогућава студентима.

Окупљене матуранте најпре је поздравио декан ФМН проф. др Владимир Јаковљевић који им је пожелео добродошлицу у нашу установу и рекао да смо у протеклом периоду постигли сјајне резултате и у области образовања, и у науци, сарадњи са врхунским здравственим установама у земљи и региону али да је наш највећи резултат пун амфитеатар данас. ,Оволики број вас данас показује да за ову земљу има наде јер се матуранти интересују за тешке професије као што су све оне које носе беле мантиле. За нашу медицину има наде јер ви који бирате медицину, фармацију, стоматологију, сестринство бирате да се бавите најхуманијим позивом. Овакво интересовање на Дану отворених врата до сада нисам видео, а дуго сам на факултету, што говори да смо на правом путу и да је наш факултет правио праве потезе у протеклом периоду“, рекао је декан Јаковљевић. Он је посебно нагласио да са поносом истиче чињеницу да је код нас студенту, у фокусу“, и да смо сви ту да максимално помогнемо нашим студентима. ,Наша жеља је да уз сво знање које ћете стећи код нас сутра будете добри лекари, фармацеути, доктори стоматологије, струковне сестре и физиотерапеути“, рекао је Јаковљевић.

Декан нашег факултета је истакао и да, уз све сјајне резултате које смо остварили у протеклом периоду и поред пандемије корона вируса, смо посебно поносни јер да смо акредитовали студије фармације на енглеском језику и додао да ћемо дати све од себе да наредне године акредитујемо и студије медицине на енглеском језику, и тако покушамо да свет доведемо у Крагујевац.

О студијама фармације на енглеском језику које су пре свега намењене студентима из иностранства, али их могу уписати и наши матуранти, говорила је проф. др Невена Јеремић продекан за науку и научно истраживачки рад. Она је рекла и да ускоро креће припремна настава за овај програм и да ће пријемни испит бити одржан након пријемних испита на свим осталим студијским програмима, тачније током јула месеца. О туторском систему рада по чему је ФМН препознатљив, а подразумева рад са студентима и рад у малим групама који омогућава континуирано учење и висок квалитет наставе, али и свим обавезама које очекују будуће студенте говорили су: проф. др Оливера Миловановић са ИАС фармације, др Жељко Тодоровић са ИАС медицине, доц. др Мирослав Васовић са ИАС стоматологије.

Члан ПР тима, иначе др стоматологије, Ирена Огњановић представила је будућим студентима начин полагања пријемног испита, али и рад студентског парламента, као и студентских организација које раде у оквиру факултета и њихове традиционалне акције и манифестације.

Уписне квоте и ове године су непромењене тако да ћемо уписати 88 студената на ИАС медицине, 84 на ИАС фармације, 24 на ИАС стоматологије и 88 студената на основне струковне студије. Пријемни испит биће одржани као и до сада, крајем јуна односно почетком јула, о чему ће будући студенти бити благовремено обавештени.

Следеће манифестација Дан отворених врата заказана је за суботу 14. маја у 11 сати.

СТУДЕНТИ ФМН ПОЧЕЛИ ПРАКСУ У СБ ЗА РЕХАБИЛИТАЦИЈУ
И ОРТОПЕДСКУ ПРОТЕТИКУ У БЕОГРАДУ

У оквиру сарадње нашег факултета и Специјалне болнице за рехабилитацију и ортопедску протетику 90 студената пете године ИАС медицине, у оквиру предавања и практичног рада на предмету физикална медицина и рехабилитација, посетило је данас ову установу где су поред предавања били у прилици да се упознају са специфичним процедурама које се у овој установи спроводе. Наиме Специјална болница за рехабилитацију и ортопедску протетику, која је од 2019. године постала наставно-научна база нашег факултета, има дуго традицију у збрињавању и лечењу пре свега пацијената са ампутацијама. Садашњи капацитети болнице су 180 постеља, са преко 200 запослених и то највише стручњака из области физикалне медицине и рехабилитације, ортопедије, кардиологије, васкуларне хирургије и радиологије, високо стручно медицинско особље а оно на шта су у овој болници посебно поноси је производња ортопедских помагала, протетска и ортопедска, по чему су јединствени у Србији.

„Ми смо референтна кућа у Србији за рехабилитацију пацијената са ампутацијама и уз велику доктрину, традицију и перманентно усавршавање надамо се да ћемо вашим студентима омогућити да виде што више и да се у практичном смислу едукују што више како би свој ниво знања из ове области употпунили на прави начин'', рекао је директор Специјалне болнице за рехабилитацију и ортопедску протетику, и доцент на нашем Факултету, др Игор Симанић.

Како је истакао декан ФМН проф. др Владимир Јаковљевић, од самог старта смо имали план да све оно што наши студенти не могу да виде у УКЦ Крагујевац могу у нашим другим наставно-научним базама. „Одатле и сарадња са овом установом јер нам је циљ да проширивањем сарадње са еминентним установама у нашој земљи нашим студентима, од основних до постдипломских студија, обезбедимо квалитет наставе и могућност да све што не могу да виде и науче у Крагујевцу то ураде у нашим другим наставним базама. Оно што студенти у овој области могу да виде и науче у Србији је једино и апсолутно у овој установи. Ово је први долазак наших студената овде а надамо се да ће од следеће школске године одређене групе студената долазити на вежбе у СБ за рехабилитацију и ортопедску протетику у Београду'', рекао је декан Јаковљевић.

У пратњи студената који су данас имали предавања и вежбе у СБ за рехабилитацију и ортопедску протетику у Београду биле су и проф. др Тања Луковић Зечевић и асистенткиње др Јелена Милошевић и др Ана Дивјак са катедре за физикалне медицину и рехабилитацију. Проф. Луковић Зечевић рекла је да после дужег времена наши студенти имају сјајну прилику да виде све он то је за струку и предмет физикална медицина и рехабилитација јако важно а то су људи са ампутацијама, њихова рехабилитација и коришћење ортопедских помагала. ''Најбоље је када се учи уживо, на лицу места, и ово је дивна прилика да они то могу да виде директно'', рекла је проф. Луковић Зечевић. Након онлајн предавања, због пандемије корона вируса, почињемо са предавањима и вежбама за студенте ФМН у нашој установи.


ТРЕЋИ НАУЧНИ САСТАНАК ПОВОДОМ СВЕТСКОГ ДАНА ИМУНОЛОГИЈЕ

ЦЕНТАР ЗА МОЛЕКУЛСКУ МЕДИЦИНУ
И ИСТРАЖИВАЊА МАТИЧНИХ ЋЕЛИЈА


Центар за молекулску медицину и истраживање матичних ћелија Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу и Српско друштво за имунологију, молекулску онкологију и регенеративну медицину организују ТРЕЋИ НАУЧНИ САСТАНАК ЦЕНТРА ЗА МОЛЕКУЛСКУ МЕДИЦИНУ И ИСТРАЖИВАЊЕ МАТИЧНИХ ЋЕЛИЈА ПОВОДОМ СВЕТСКОГ ДАНА ИМУИОЛОГИЈЕ 19.04.2022. године са почетком у 15.00 сати.

Научни скуп има за циљ да омогући форум који би стимулисао сарадњу међу истраживачким групама и научним установама у региону. Други, не мање важан, циљ је да прикаже резултате научних истраживања у региону. Саопштења на овим састанцима ће се базирати како на публикацијама у међународним часописима тако и на још непубликованим резултатима истраживања која су у току.

Програм научног састанка можете погледати овде

Опширније погледајте овде

 

ИНСТИТУТ „ДЕДИЊЕ“ ПОСТАЈЕ НАСТАВНО НАУЧНА БАЗА ФМН

Декан ФМН проф. др Владимир Јаковљевић и директор Института за кардиоваскуларне болести „Дедиње“ проф. др Милован Бојић потписали су данас уговор о стручној и научној сарадњи две установе а који подразумева успостављање свеобухватне сарадње. Тиме су најпре створени услови да Институт „Дедиње“ постане наставна база нашег факултета а посебан акценат биће стављен на сарадњу у области едукације, превенције болести, стручних и научних пројеката али и развоју односно увођењу кардиохирургије у наш УКЦ, који је најзначајнија и највећа наставно научна база Факултета медицинских наука.

Декан Факултета медицинских наука проф. др Владимир Јаковљевић је Институт за кардиоваскуларне болести Дедиње окарактерисао као бренд број један српске медицине, пре свега у области кардио васкуларне медицине, и по броју пацијената које збрињава али и по третману који имају. „Ми смо у области науке у кардиоваскуларној медици, пре свега кардиоваскуларној физиологији али и осталих примењених грана, показали сјајне резултате и направили велики искорак. Декан Јаковљевић је овом приликом најавио и да ћемо врло брзо потписати о међууниверзитетској сарадњи са Универзитетом Винипег односно њиховим кардиоваскуларним Институтом који је број један у свету, односно седиште свих главних кардиоваскуларних научника у свету. „Веома со поносно што су и Институтом „Дедиње“ и Универзитет у Винипегу изразили тенденцију да сарађују са нама што значи да су препознали енергију и снагу нашег факултета, који се труди да увек буде конкурентан и да увек нешто ново пласира на нашем медицинском небу“, рекао је Јаковљевић и додао да очекује да ће бенефити од читаве приче имати и наш УКЦ која је наша примарна наставно научна база. „Сигуран сам да ће уз енергију садашњег директора ове установе проф. Милисављевића УКЦ коначно моћи да формира кардиохирургију“, рекао је Јаковљевић. Први кораци биће формирање кратких програма студија, на којима раде наши тимови и који ће бити упућени на сагласност Националном савету за високо образовање на акредитацију, рекао је Јаковљевић и додао да је следећи корак едукација наших кардиолога у најсавременијој установи тог типа у Европи.„Они који знају шта хоће они су , не само на правом путу, већ и на пола пута. Треба само да будемо удружени и паметни да знамо шта хоћемо и зато сада овим уговором отварамо снажну шансу Факултету медицинских наука у Крагујевцу , њиховој кардиоваскуларној медицини. Имате „Дедиње“, ми смо ту, дођите да учите, да научите, да дођемо да вас подучимо и да вам помогнемо. Задатак доброг учитеља је да у свом ученику пробуди доброг учитеља и да га научи да зна. Ми то можемо, ви то хоћете и тиме добијате најбољу клинику у Европи за кардиоваскуларне болести јер оно што данас Дедиње 2, у обновљеном делу има, је најбоље у Европи“, рекао је, приликом потписивања уговора о сарадњи директор Института Дедиње проф. др Милован Бојић. Он је додао и да Крагујевац тиме у перспективи добија своју кардиохирургију и да се шири кроз капацитета Универзитетског клиничког центра јер у сарадњи са Дедињем ми у Крагујевцу добијамо све, од превенције до клинике, имате .Он је додао и да се то односи и на наставу и струку . Бојић је најавио нови сусрет за пар месеци када ће бити резимирани први резултати сарадње која је данас успостављена.Свечаности у Амфитеатру ФМН присуствовао је и градоначелник Крагујевца Никола Дашић истакао је да смо последњих година пре свега постали свесни колико је битно добро функционисање здравственог система у Србији, пре свега у области кардиоваскуларних болести, и да свака сарадња која има за циљ да се оснажи та област је добро дошла. „Овај Уговор је прилика за све студенте и постдипломце са крагујевачког ФМН да обогате своје искуство учећи од најбољих у Европи у тој области“, рекао је градоначелник Дашић.

Важном дану за наш Факултет али и Универзитет у Крагујевцу присуствовали су и начелница Шумадијског управног округа Биљана Илић Стошић, члан ГВ за здравство и социјална питања др Гордана Дамњановић, директор УКЦ Крагујевац проф. др Слободан Милисављевић, директори установа примарне здравствене заштите, директор РПК Предраг Лучић, наставници и сарадници нашег факултета. На крају посете Крагујевцу директор Института „Дедиње“ проф. др Милован Бојић са сарадницима, у пратњи домаћина, обишао је лабораторије за базична истраживања у базичној медицини и објекат Центара изврсности у изградњи.
ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН ЗДРАВЉА НА ФМН

Поводом Светског дана здравља, у организацији нашег факултета, данас је у амфитеатру одржана трибина
на којој су представљени резултати пројекта

„ПОВЕЗАНОСТ ХРОНИЧНИХ НЕЗАРАЗНИХ БОЛЕСТИ И РЕПРОДУКТИВНОГ ЗДРАВЉА
У ПОПУЛАЦИЈИ ЖЕНА ЦЕНТРАЛНЕ СРБИЈЕ“
.

Пројекат је реализовао факултет медицинских наука универзитета у Крагујевцу , катедра за социјалну медицину, уз финансијску подршку министарства без портфеља задуженог за демографију и популациону политику.

Презентацији резултата присуствовали су: члан Градског већа за здравство др Гордана Дамњановић, директор РПК Предраг Лучић, директори здравствених установа из Крагујевца и окружења, наставници и сарадници ФМН. Окупљене је најпре поздравио декан проф. др Владимир Јаковљевић који је изразио задовољство што се представљају резултати пројекта који је урађен непосредно пред пандемију корона вируса уз подршку министарства за демографију и популациону политику којим је руководила проф. др Славица Ђукић Дејановић. „Захваљујући помоћи проф. Ђукић Дејановић и овом пројекту успели смо да обновимо један део опреме на нашем факултету. Оно што је још важније је да су резултати овог пројекта оцењени као јако добри и да је ово прави пример добре сарадње академске и шире друштвене заједнице“, рекао је Јаковљевић.

Доц. др Ивана Симић Вукомановић са катедре за социјалну медицину говорила је о „Карактеристике репродуктивног здравља у популацији жена на територији Централне Србије“ и истакла да је његова основна карактеристика да је реализован у сарадњи са студентима шесте године медицине. „Данас представљамо део резултата који се односи на репродуктивно здравље жена на нашем подручју. Увидели смо да свака четврта жена на територији централне Србије никада није урадила папа тест што нам је био знак да морамо да интензивирамо здравствено-васпитне активности. Увидели смо и да се проценат коришћења контрацептивних средстава значајно смањио од првог ка последњем сексуалном односу“, рекла је Доц. др Ивана Симић Вукомановић и најавила да ће и у наредном периоду превентивне активности бити у фокусу како катедре за социјалну медицину тако и ИЗЈЗ Крагујевац.

О метаболичким поремећајима код жена у репродуктивном периоду је говорио Проф. др Александар Ђукић са Катедре за патолошку физиологију, иначе специјалиста ендокринологије. Према његовим речима ти поремећаји су све чешћи код жена а оно што посебно забрињава је чињеница да је све више жена у репродуктивном периоду које се налазе у ткз. „предијабетесу“ што је касније велики фактор ризика за настанак гестацијског али и дијабетеса типа 2. Као главни разлог таквог стања проф. Ђукић навео је све присутнију гојазност. О ставовима и искуству студената факултета поља медицинских наука о едукацији током пандемије Covid- 19 присутне је информисала Доц. др Тамара Николић Турнић са Катедре за клиничку фармацију. ‘Најчешћи проблеми менталног здравља у ситуацијама масовних траума „ били су тема о којој је говорила Проф. др Славица Ђукић Дејановић, психијатар. Она је истакла податак да је проценат особа које су биле у фази депресивности и оних у депресији на почетку пандемије корона вируса била око 0 одсто да би до краја 2020.године тај број порастао на чак 30 одсто становништва. „Ментално здравље никако не смемо заборавити јер израз највишег ниво менталног функционисања здравља је заправо разумевање значаја колико је заправо планета дом свих нас и колико морамо водити рачуна у сваком појединцу“, рекла је проф. Ђукић Дејановић који је наш факултет похвалила због, како је рекла, „специјалне функције коју има јер данашњим окупљањем шаље поруку да је важно не само да образује студенте, лекаре, да се бави издавачком делатношћу и научним радом, већ и да општа популација буде информисана о значају менталног здравља и да подиже ниво здравствене писмености“.
Остале информације можете погледати у АРХИВИ ВЕСТИ овде.

Због промене SSL протокола у nonSSL, повремено може доћи до неисправности линкова на страницама, у том случају пробајте без протокола https://. Извињавамо се на свим могућим сметњама.