Trenutno ste na:
 
Vesti sa fakulteta
  Najnovije vesti
 


Povezani sadržaji:
 
Najnovije vesti
Arhiva vesti
 

Navigacija:
 
Početna strana
  
VESTI I DOGAĐAJI
NAJNOVIJE VESTIARHIVA VESTI

 

OBELEŽAVANJE NEDELJE ZDRAVLJA USTA I ZUBA

Obeležavanju 32. nedelje zdravlja usta i zuba, koju tradicionalno organizuje Institut za javno zdravlje, uz podršku grada Kragujevca i Zavoda za stomatologiju Kragujevac, ove godine se pridružio i Fakultet medicinskih nauka, tačnije naša organizaciona jedinica Zavod za stomatologiju.

Manifestacija je sprovedena u tri predškolske ustanove na teritoriji grada Kragujevca, a studenti 4. godine IASS su u okviru nastave iz predmeta Preventivna stomatologija pripremili interaktivnu edukaciju o značaju ishrane i pravilnim tehnikama održavanja oralne higijene, koja je prilagođena deci tog uzrasta.

Zdravstveno vaspitanje, kao preduslov za opšte stanje zdravlja sprovodi se od najranijeg detinjstva radi usvajanja pozitivnih navika za unapređenje i očuvanje zdravlja. Značajno mesto pripada i oralnoj higijeni, pa su zato aktivnosti Nedelje zdravlja usta i zuba, prvenstveno, bile namenjene deci predškolskog uzrasta.USPESAN NASTUP NASIH SPORTISTA NA MEDICINIJADI

Na nedavno održanoj 55-oj tradicionalnoj Medicinijadi, koja je nakon dvogodišnje pauze zbog korona virusa, ponovo održana u Budvi, sportisti našeg fakulteta ostvarili su odličan uspeh. Naši studenti sa različitih studijskih programa i različitih godina studija, njih 98, takmičilo se u različitim sportovima u muškoj i ženskoj konkurenciji, od odbojke, košarke, futsala, rukometa, šaha .

Sportske ekipe našeg fakulteta takmičile su se u svim kategorijama a daleko bolje su bile ženske selekcije kojima je od ukupno osvojenih sedam pehara pripalo čak šest. Osvojili smo zlato u ženskoj odbojci i ženskom streljaštvu, srebro u ženskom futsalu, bronzu u ženskoj košarci ,rukometu i atletici i bronzu u šahu u muškoj kategoriji.

Naše sportiste danas je primio dekan FMN prof. dr Vladimir Jakovljević koji im je čestitao na postignutim rezultatima i rekao da će naši sportisti uvek imati podršku rukovodstva fakulteta. Medicinijada je tradicionalno sportsko takmičenje studenata medicine i biomedicinskih nauka iz Srbije koje se više od pola veka organizuje, poslednjih godina tradicionalno u Budvi u Crnoj Gori.ODRŽANO TESTIRANJE ZA NOVE ČLANOVE MENSE

U okviru Mensine saradnje sa Fakultetom medicinskih nauka, u nedelju 8. maja, održano je testiranje inteligencije u Kragujevcu. Mensa Srbije se bavi testiranjem logičke inteligencije, odnosno onom vrstom inteligencije koja najviše korelira sa G faktorom, a to je jedna opšta urođena sposobnost. Zadaci su grafičkog tipa, perceptivni testovi gde kandidat treba da uvidi logiku kojom su poređane figure. Svaki test je sačinjen od 36 zadataka i svaki je za nijansu teži od onog prethodnog.

Sve testove pregleda isključivo jedna osoba - ovlašćeni psiholog Mense Srbije. Na ovaj način je obezbeđena potpuna tajnost testiranja - rezultate će znati samo kandidat i psiholog. Rezultati će stići poštom u roku od 8 nedelja, na ličnu adresu kandidata.

Testiranju je pristupilo 36 kandidata a samu organizaciju testiranja sprovelo je nekoliko članova iz lokalne kragujevačke Mense, uz logističku podršku osoblja Fakulteta medicinskih nauka.

Tetiranju su prisustvovali koordinator Mense za Kragujevac Miloš Nikolić kao i predsednica Mense Srbija Aleksandra Borović.

U narednom periodu članovi Mense Srbije održaće nekoliko predavanja za javnost na razne naučno - popularne teme, a cilj je da se skrene pažnja na intelektualni potencijal, a koji može doprineti razvoju društva u celini.
ODRŽANA DRUGA OVOGODISNJA MANIFESTACIJA DAN OTVORENIH VRATA

U susret upisu nove generacije studenata na našem fakultetu održana je druga manifestacija Dan otvorenih vrata koja je, kao i prva u aprilu, okupila veliki broj budućih brucoša. Najveće interesovanje maturanti su i ovog puta pokazali za studije medicine, ali bilo je i onih koji žele da upišu farmaciju , stomatologiju i osnovne strukovne studije.

O studijskim programima, načinu studiranja, radu u malim grupama sa mentorima, polaganju modulskih testova i ispita, ali i mogućnostima koje će imati za zapošljavanje kao doktori medicine, magistri farmacije, doktori stomatologije, strukovne sestre i fizioterapeuti , govori li: za IAS medicine i strukovne studije dr Željko Todorović sa katedre za internu medicinu, za IAS farmacije prof. dr Olivera Milovanović, sa IAS stomatologije dr stomatologije Mirjana Papić. O samom prijemnom ispitu, načinu polaganja, objavljivanju rezultata ali i kasnije obavezama studenata kao i radu studenskih organizacija na FMN govorila je Irena Ognjanović, dr stomatologije i član PR tima.

FMN i ove godine upisaće 88 studenata na medicinu, 84 na farmaciju, 24 na stomatologiju i 88 na strukovne studije. Prijava kandidata očekuje se polovinom juna dok će prijemni ispiti biti održani krajem juna i početkom jula.

Sve informacije o datumima predaje dokumenata za upis i terminima prijemnog ispita biće blagovremeno objavljene na sajtu fakulteta.
UČESĆE FMN NA KONGRESU U ISTANBULU

Uz podršku rukovodstva FMN u Kragujevcu naša studentkinja pete godine IAS medicine Ana Todorović učestvovala je na 5. internacionalnom kongresu pod nazivom "A look into science 2022" koji je održan na Univerzitetu Acibadem u Istanbulu.

Glavna tema kongresa bila je napredak u mikroinvazivnoj hirurgiji, dok je posebna pažnja posvećena Da Vinci operacionom robotu.

Među predavačima su bili profesori iz oblasti kardiohirurgije, ginekologije i urologije turskih i američkih univerziteta.

Tokom kongresa praćena je uživo histerektomija rađena Da Vinci robotom, a učesnici su imali priliku da se oprobaju u hirurškom šivenju Da Vinci simulatorom.

PROF. BAHADIR GULLUOGLU ODRŽAO PRISTUPNO PREDAVANJE

Prof. Bahadir Gulluoglu, redovni profesor hirurgije Marmara Univerziteta i načelnik odeljenja hirurgije dojke Marmara Univerzitetske bolnice u Istanbulu, Turska ,održao je danas pristupno predavanje u Amfiteatru Fakulteta medicinskih nauka i promovisan u gostujućeg profesora.
Tema predavanja je bila: "The timeline in breast cancer management: Role of surgery".

Prof. Gulluoglu istakao da je njegovo najveće interesovanje i rad u oblasti hirurgije dojke, endokrinoj hirurgiji i edukaciji. "Povezan sam sa velikom mrežom udruženja u Evropi koja su posvećena lečenju kancera dojke. Veoma sam radostan što počinjem saradnju sa vašim fakultetom, koja predstavlja nastavak saradnje koju smo počeli boravkom doc.’dr Marka Spasića, hirurga , koji je boravio na edukaciji za hirurgiju dojke na našem Univerzitetu. Veoma se radujem daljoj saradnji sa vašim hirurzima ali i čitavim Fakultetom", rekao je Prof. Bahadir Gulluoglu,

Kako je istakao dekan prof. dr Vladimir Jakovljević ovo je velika stvar za naš fakultet jer je Prof. Bahadir Gulluoglu jedan od vodećih autoriteta za hirurgiju dojke u Evropi i član je velikih evropskih bordova. "Od njega očekujemo živu saradnju sa našom katedrom za hirurgiju, kako na osnovnim tako i na doktorskim studijama. Još veći benefit od FMN može da ima naš UKC jer neko sa takvim znanjem i energijom sigurno može da pomogne da se uvedu nove procedure u kragujevačkoj hirurgiji. Jedan od naših strateških ciljeva je internacionalno prepoznavanje na svetskoj mapi i dolaskom profesora Gulluoglu smo još bliže tom cilju", zaključio je Jakovljević. Sertifikat kojim je Prof. Bahadir Gulluoglu promovisan u gostujućeg profesora FMN uručila mu je, nakon prisutnog predavanja, prodekan za nauku i naučno istraživački rad prof. dr Nevena Jeremić.

Predavanju i promociji prethodio je sastanak Prof. Bahadir Gulluoglu sa dekanom prof. dr Vladimirom Jakovljevićem i članovima katedre za hirurgiju FMN doc. dr Aleksandrom Cvetkoviće, doc. dr Markom Spasićem i doc. dr Bojanom Miloševićem na kome je bilo reči o daljoj saradnji i mogućnostima angažovanja prof. Gulluoglu i njegovih saradnika u nastavi na doktorskim studijama FMN, zajedničkim projektima ali i primeni savremenih hirurških procedura u lečenju karcinoma dojke.FMN DOBIO DEVET NOVIH ISTRAŽIVAČA

Dekan FMN prof. dr Vladimir Jakovljević potpisao je danas ugovore o angažovanju devet novih istraživača ma osnovu konkursa koji je realizovalo ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Među njima najviše je doktora medicine, šest, dva magistra farmacije i jedan doktor stomatologije.

Ministarstvo prosvete i tehnološkog razvoja od 2018. godine do sada četiri puta raspisivalo je pozive mladim istraživačima za angažovanje na projektima koje realizuje u saradnji sa visokoškolskim ustanovama u Srbiji. Po tom osnovu na FMN je do sada angažovan 41 mladi istraživač. U ovom momentu po tom osnovu na našem fakultetu angažovano je 23 osobe od kojih je 13 napredovalo u viša zvanja-saradniku u nastavi, asistent i docent. Uz to, po osnovu istog konkursa odnosno angažovanja u projektnom odnosno naučno-istraživačkom radu, nakon isteka perioda u kome su bili angažovani na projektima ministarstva četiri doktora stomatologije zaposlena su u Zavodu za stomatologiju FMN.

U ovom konkursnom roku primljeno je devet novih istraživača koji će biti angažovani u naučno-istraživačkom radu FMN.


OTVOREN CENTAR ZA HIPERBARIČNU MEDICINU FMN

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić, dekan FMN prof. dr Vladimir Jakovljević i direktorka ZZZR Kragujevac dr Nada Milovanović, simboličnim sečenjem vrpce, danas su svečano otvorili Centar za hiperbaričnu medicinu našeg fakulteta. Centar je smešten u prostorijama ZZZR Kragujevac, grad Kragujevac je obezbedio preko 22 miliona dinara za rekonstrukciju prostora, ZZZR dala je preko 500 metara kvadratnih za te namene a FMN obezbedio prvu od četiri planirane hiperbarične komore i neophodan kadar kako bi se usluge iz oblasti hiperbarične oksigenacije prvi put, u okviru državnog zdravstvenog sistema u Kragujevcu, sprovodile u našem Gradu.


Direktorka ZZZR Kragujevac dr Nada Milovanović istakla je da je ovo veliki dan za naše zdravstvo jer Kragujevac uvodi proceduru za koju su pacijenti do sada morali da odlaze u Vrnjačku Banju ili Beograd. „Pravilnikom RFZZO definisano je deset indikacionih područja za korišćenje hiperbarične komore a kapacitet komore u ovo trenutku je oko 500 pacijenata godišnje odnosno oko 11 hiljada pregleda na godišnjem nivou. Osim tim kuratitivnih pregleda hiperbarična komora može se koristiti i u preventivne svrhe ali će o tome biti reči kako se Centar bude razvijao“, rekla je dr Milovanović koja je istakla i veliki značaj Centra za zdravstveni sistem Grada ali i čitavog regiona u narednom periodu.
Dekan FMN u Kragujevcu prof. dr Vladimira Jakovljević istakao je da je za realizaciju čitavog projekta najzaslužniji načelnik Gradske uprave za društvene delatnosti Nikola Ribarić i dodao da je uz njegovu nesebičnu podršku postojala izuzetno jaka energija između Grada, FMN i ZZZR Kragujevac da se jedan ovakav centar oformi. „Grad je uložio ne mala sredstva da se ovaj prostor adaptira, ZZRR Kragujevac je ustupila preko 500 kvadrata prostora a i smo obezbedili opremu i kadar i siguran sam da će ovo još jedan od dobrih primera dobre saradnje sa lokanom zajednicom na zadovoljstvo pre svega naših građana odnosno pacijenata koji gravitiraju našem Gradu“, rekao je Jakovljević. Uspeli smo velikom energijom da dođemo do ovog trenutka, rekao je dekan Jakovljević i dodao da će, Centar za hiperbaričnu medicinu FMN pre svega biti u službi svih građana pružanjem specifičnih zdravstvenih usluga za koje fakultet ima stručne ali i sve ostale kapacitete.

„Ovaj Centar će pre svega omogućiti kvalitetnu uslugu našim pacijentima ali i adekvatnu edukaciju našim subspecijalizantima koji će svoju edukaciju iz hiperbarične medicine moći da obave kod nas, jer smo postali prepoznatljiv brend u toj oblasti na ovim prostorima“, zaključio je Jakovljević.

U svom obraćanju gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić rekao je da j zajednički rad dovodi do toga da budemo zajedničko vezivno tkivo ovog grada i društva, da budemo odgovorni ali na usluzi građanima Kragujevca. „Ne mogu da vam opišem koliko samo kao gradonačelnik Kragujevca, u ovim izazovnim vremenima, mogu da se podičim ocenama naših zdravstvenih radnika. Svi mi zajedno činimo tim koji može sve i jako je važno da grad Kragujevac bude Grad u kome može da se pruži kompletna i kvalitetna zdravstvena usluga“, rekao je gradonačelnik Dašić.

U okviru Centra za hiperbaričnu komoru FMN počela je sa radom prva od četiri planirane komore, koja prema rečima prof. dr Nebojše Anđelkovića, rukovodioca Centra, na godišnjem nivou treba da zbrine oko 500 pacijenata odnosno obavi oko 11 hiljada tretmana.SREBRNA PLAKETA SLD-A URUČENA NASEM FAKULTETU

U svečanoj sali Srpske akademije nauka i umetnosti u Beogradu, u prisustvu predsednika Skupštine Srbije Ivice Dačića, gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića, rukovodstva SANU predvođenih predsednikom akademikom Vladimirom Kostićem, dekanima medicinskih fakulteta, direktorima kliničkih centara i drugih zdravstvenih ustanova u Srbiji, mnogobrojnim lekarima, članovima SLD održana je svečana akademija posvećena velikom jubileju- 150 godina od osnivanja najvećeg i najstarijeg udruženja lekara u našoj zemlji.

Nakon pozdravne reči predsednika SANU akademika Vladimira Kostića o istorijatu, razvoju i aktuelnom trenutku u SLD govorio je predsednik ovog udruženja prof. dr Radoje Čolović. On je istakao da su lekari od daleke 1872.godine do danas, okupljeni u Srpskom lekarskom društvu svojim znanjem i uspešnim radom doprineli da SLD danas bude najstarije i najveće esnafsko udruženje u Srbiji. „Sve ove decenije i godine radili smo na unapređenju zdravlja našeg naroda, na promociji medicinske nauke i u velikoj meri doprineli osnivanju ministarstva narodnog zdravlja nekada, sada zdravlja kao i formiranju prvog medicinskog fakulteta u Srbiji, najpre u Beogradu a zatim i u ostalim velikim gradovima u našoj zemlji. Danas SLD akredituje od 400 do 600 edukativnih programa na godišnjem nivou, ima 65 specijalističkih sekcija iz svih grana medicine i 56 podružnica širom Srbije“, rekao je prof. Čolović.

Veliki jubilej SLD bila je i prilika da se ustanovama sa kojima ovo udruženje sarađuje dodele zlatne i srebrne plakete. FMN je dobitnik srebrne plakete koju je primio dekan fakulteta prof. dr Vladimir Jakovljević, a među dobitnicima je i naš Univerzitetski Klinički centar, VMA Beograd, medicinski fakulteti u Beogradu, Nišu, Novom sadu, Kosovskoj Mitrovici, Skupština grada Beograda, dnevni list Politika i drugi. Dekan FMN prof. dr Vladimir Jakovljević zahvaljujući se na priznanju rekao je da svako ko je ikada kročio u zgradu SLD nije mogao a da ne pokaže poštovanje prema svemu onome što je ovo udruženje uradilo ne samo za lekare i struku već i za naš zdravstveni sistem i u najtežim trenucima za naš narod i državu. Jakovljević je istakao i dobru saradnju našeg fakulteta sa okružnom podružnicom SLD u Kragujevcu i najavio da očekuje da baš FMN bude domaćin narednih Oktobarskih zdravstvenih dana, koje tradicionalno u okviru obeležavanja Oktobarskih svečanosti, organizuje SLD uz podršku grada Kragujevca.

U okviru svečanosti predstavljena je i monografija „150 godina SLD-monografija“ na kojoj je radilo 111 autora i koja na najbolji način predstavlja vek i po rada i postojanja najvećeg i najbrojnijeg udruženja lekara u Srbiji.PROF. DR SLOBODAN JANKOVIĆ ODRŽAO STRUČNI SEMINAR
ZA NAUČNIKE I ISTRAŽIVAČE

U organizaciji Centra za naučnoistraživački rad SANU i Univerziteta u Kragujevcu, dr Slobodan Janković, redovni profesor Fakulteta medicinskih nauka, održao je 27. aprila u Svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Kragujevcu jednodnevni stručni seminar Kako sprečiti greške u statističkoj analizi rezultata naučnih istraživanja.

Prof. dr Slobodan Janković, načelnik Odseka za medicinske nauke Stručnog naučnog veća Centra za naučnoistraživački rad SANU i Univerziteta u Kragujevcu, održao je stručni seminar na temu Kako sprečiti greške u statističkoj analizi rezultata naučnih istraživanja.

Prisutne je u ime organizatora pozdravio akademik Miloš Đuran, upravnik Centra i tom prilikom izrazio zahvalnost prof. Jankoviću na inicijativi za organizovanje edukacije na ovu značajnu i aktuelnu temu. Seminar su pratili, uživo i onlajn, nastavnici, saradnici i studenti doktorskih akademskih studija Fakulteta medicinskih nauka, Ekonomskog fakulteta, Prirodno-matematičkog fakulteta –odseka za hemiju i biologiju, kao i istraživači i saradnici Instituta za informacione tehnologije Univerziteta u Kragujevcu.

Tokom seminara prof. Janković je ukazao na moguće greške u statističkoj obradi rezultata naučnih istraživanja, koje mogu imati dalekosežne negativne posledice, s obzirom na to da dovode do pogrešnih zaključaka i značajnog gubitka resursa uloženih u buduća istraživanja zasnovana na pogrešnim zaključcima. Greške u naučnim radovima mogu biti nenamerne, ali i namerne, motivisane finansijskim ili društvenim profitom autora ili sponzora istraživanja. Greške u statističkoj obradi mogu nastati na nivou dizajna studije, kodiranja i tabeliranja podataka, izbora statističkog teksta, tumačenja rezultata i prikaza dobijenih rezultata. Greške se mogu sprečiti ukoliko se blagovremeno i precizno prepoznaju, pa je neophodno da se svi istraživači o njima informišu. Takođe, kompetentno prepoznavanje grešaka u već publikovanim radovima omogućava kritičko sagledavanje prikazanih rezultata i izbegavanje pogrešnih zaključaka, koji u suprotnom, mogu i buduća istraživanja odvesti na stranputicu. (UNKG)
VELIKO INTERESOVANJE MATURANATA ZA STUDIJE NA FMN

U prepunom amfiteatru FMN danas je održana prva ovogodišnja manifestacija Dan otvorenih vrata na kojoj su budućim brucošima predstavljeni naši studijski programi, zbirke za prijemni ispit i prednosti koje naš fakultet omogućava studentima.

Okupljene maturante najpre je pozdravio dekan FMN prof. dr Vladimir Jakovljević koji im je poželeo dobrodošlicu u našu ustanovu i rekao da smo u proteklom periodu postigli sjajne rezultate i u oblasti obrazovanja, i u nauci, saradnji sa vrhunskim zdravstvenim ustanovama u zemlji i regionu ali da je naš najveći rezultat pun amfiteatar danas. ,Ovoliki broj vas danas pokazuje da za ovu zemlju ima nade jer se maturanti interesuju za teške profesije kao što su sve one koje nose bele mantile. Za našu medicinu ima nade jer vi koji birate medicinu, farmaciju, stomatologiju, sestrinstvo birate da se bavite najhumanijim pozivom. Ovakvo interesovanje na Danu otvorenih vrata do sada nisam video, a dugo sam na fakultetu, što govori da smo na pravom putu i da je naš fakultet pravio prave poteze u proteklom periodu“, rekao je dekan Jakovljević. On je posebno naglasio da sa ponosom ističe činjenicu da je kod nas studentu, u fokusu“, i da smo svi tu da maksimalno pomognemo našim studentima. ,Naša želja je da uz svo znanje koje ćete steći kod nas sutra budete dobri lekari, farmaceuti, doktori stomatologije, strukovne sestre i fizioterapeuti“, rekao je Jakovljević.

Dekan našeg fakulteta je istakao i da, uz sve sjajne rezultate koje smo ostvarili u proteklom periodu i pored pandemije korona virusa, smo posebno ponosni jer da smo akreditovali studije farmacije na engleskom jeziku i dodao da ćemo dati sve od sebe da naredne godine akreditujemo i studije medicine na engleskom jeziku, i tako pokušamo da svet dovedemo u Kragujevac.

O studijama farmacije na engleskom jeziku koje su pre svega namenjene studentima iz inostranstva, ali ih mogu upisati i naši maturanti, govorila je prof. dr Nevena Jeremić prodekan za nauku i naučno istraživački rad. Ona je rekla i da uskoro kreće pripremna nastava za ovaj program i da će prijemni ispit biti održan nakon prijemnih ispita na svim ostalim studijskim programima, tačnije tokom jula meseca. O tutorskom sistemu rada po čemu je FMN prepoznatljiv, a podrazumeva rad sa studentima i rad u malim grupama koji omogućava kontinuirano učenje i visok kvalitet nastave, ali i svim obavezama koje očekuju buduće studente govorili su: prof. dr Olivera Milovanović sa IAS farmacije, dr Željko Todorović sa IAS medicine, doc. dr Miroslav Vasović sa IAS stomatologije.

Član PR tima, inače dr stomatologije, Irena Ognjanović predstavila je budućim studentima način polaganja prijemnog ispita, ali i rad studentskog parlamenta, kao i studentskih organizacija koje rade u okviru fakulteta i njihove tradicionalne akcije i manifestacije.

Upisne kvote i ove godine su nepromenjene tako da ćemo upisati 88 studenata na IAS medicine, 84 na IAS farmacije, 24 na IAS stomatologije i 88 studenata na osnovne strukovne studije. Prijemni ispit biće održani kao i do sada, krajem juna odnosno početkom jula, o čemu će budući studenti biti blagovremeno obavešteni.

Sledeće manifestacija Dan otvorenih vrata zakazana je za subotu 14. maja u 11 sati.

STUDENTI FMN POČELI PRAKSU U SB ZA REHABILITACIJU
I ORTOPEDSKU PROTETIKU U BEOGRADU

U okviru saradnje našeg fakulteta i Specijalne bolnice za rehabilitaciju i ortopedsku protetiku 90 studenata pete godine IAS medicine, u okviru predavanja i praktičnog rada na predmetu fizikalna medicina i rehabilitacija, posetilo je danas ovu ustanovu gde su pored predavanja bili u prilici da se upoznaju sa specifičnim procedurama koje se u ovoj ustanovi sprovode. Naime Specijalna bolnica za rehabilitaciju i ortopedsku protetiku, koja je od 2019. godine postala nastavno-naučna baza našeg fakulteta, ima dugo tradiciju u zbrinjavanju i lečenju pre svega pacijenata sa amputacijama. Sadašnji kapaciteti bolnice su 180 postelja, sa preko 200 zaposlenih i to najviše stručnjaka iz oblasti fizikalne medicine i rehabilitacije, ortopedije, kardiologije, vaskularne hirurgije i radiologije, visoko stručno medicinsko osoblje a ono na šta su u ovoj bolnici posebno ponosi je proizvodnja ortopedskih pomagala, protetska i ortopedska, po čemu su jedinstveni u Srbiji.

„Mi smo referentna kuća u Srbiji za rehabilitaciju pacijenata sa amputacijama i uz veliku doktrinu, tradiciju i permanentno usavršavanje nadamo se da ćemo vašim studentima omogućiti da vide što više i da se u praktičnom smislu edukuju što više kako bi svoj nivo znanja iz ove oblasti upotpunili na pravi način'', rekao je direktor Specijalne bolnice za rehabilitaciju i ortopedsku protetiku, i docent na našem Fakultetu, dr Igor Simanić.

Kako je istakao dekan FMN prof. dr Vladimir Jakovljević, od samog starta smo imali plan da sve ono što naši studenti ne mogu da vide u UKC Kragujevac mogu u našim drugim nastavno-naučnim bazama. „Odatle i saradnja sa ovom ustanovom jer nam je cilj da proširivanjem saradnje sa eminentnim ustanovama u našoj zemlji našim studentima, od osnovnih do postdiplomskih studija, obezbedimo kvalitet nastave i mogućnost da sve što ne mogu da vide i nauče u Kragujevcu to urade u našim drugim nastavnim bazama. Ono što studenti u ovoj oblasti mogu da vide i nauče u Srbiji je jedino i apsolutno u ovoj ustanovi. Ovo je prvi dolazak naših studenata ovde a nadamo se da će od sledeće školske godine određene grupe studenata dolaziti na vežbe u SB za rehabilitaciju i ortopedsku protetiku u Beogradu'', rekao je dekan Jakovljević.

U pratnji studenata koji su danas imali predavanja i vežbe u SB za rehabilitaciju i ortopedsku protetiku u Beogradu bile su i prof. dr Tanja Luković Zečević i asistentkinje dr Jelena Milošević i dr Ana Divjak sa katedre za fizikalne medicinu i rehabilitaciju. Prof. Luković Zečević rekla je da posle dužeg vremena naši studenti imaju sjajnu priliku da vide sve on to je za struku i predmet fizikalna medicina i rehabilitacija jako važno a to su ljudi sa amputacijama, njihova rehabilitacija i korišćenje ortopedskih pomagala. ''Najbolje je kada se uči uživo, na licu mesta, i ovo je divna prilika da oni to mogu da vide direktno'', rekla je prof. Luković Zečević. Nakon onlajn predavanja, zbog pandemije korona virusa, počinjemo sa predavanjima i vežbama za studente FMN u našoj ustanovi.


TREĆI NAUČNI SASTANAK POVODOM SVETSKOG DANA IMUNOLOGIJE

CENTAR ZA MOLEKULSKU MEDICINU
I ISTRAŽIVANJA MATIČNIH ĆELIJA


Centar za molekulsku medicinu i istraživanje matičnih ćelija Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu i Srpsko društvo za imunologiju, molekulsku onkologiju i regenerativnu medicinu organizuju TREĆI NAUČNI SASTANAK CENTRA ZA MOLEKULSKU MEDICINU I ISTRAŽIVANJE MATIČNIH ĆELIJA POVODOM SVETSKOG DANA IMUIOLOGIJE 19.04.2022. godine sa početkom u 15.00 sati.

Naučni skup ima za cilj da omogući forum koji bi stimulisao saradnju među istraživačkim grupama i naučnim ustanovama u regionu. Drugi, ne manje važan, cilj je da prikaže rezultate naučnih istraživanja u regionu. Saopštenja na ovim sastancima će se bazirati kako na publikacijama u međunarodnim časopisima tako i na još nepublikovanim rezultatima istraživanja koja su u toku.

Program naučnog sastanka možete pogledati ovde

Opširnije pogledajte ovde

 

INSTITUT „DEDINJE“ POSTAJE NASTAVNO NAUČNA BAZA FMN

Dekan FMN prof. dr Vladimir Jakovljević i direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“ prof. dr Milovan Bojić potpisali su danas ugovor o stručnoj i naučnoj saradnji dve ustanove a koji podrazumeva uspostavljanje sveobuhvatne saradnje. Time su najpre stvoreni uslovi da Institut „Dedinje“ postane nastavna baza našeg fakulteta a poseban akcenat biće stavljen na saradnju u oblasti edukacije, prevencije bolesti, stručnih i naučnih projekata ali i razvoju odnosno uvođenju kardiohirurgije u naš UKC, koji je najznačajnija i najveća nastavno naučna baza Fakulteta medicinskih nauka.

Dekan Fakulteta medicinskih nauka prof. dr Vladimir Jakovljević je Institut za kardiovaskularne bolesti Dedinje okarakterisao kao brend broj jedan srpske medicine, pre svega u oblasti kardio vaskularne medicine, i po broju pacijenata koje zbrinjava ali i po tretmanu koji imaju. „Mi smo u oblasti nauke u kardiovaskularnoj medici, pre svega kardiovaskularnoj fiziologiji ali i ostalih primenjenih grana, pokazali sjajne rezultate i napravili veliki iskorak. Dekan Jakovljević je ovom prilikom najavio i da ćemo vrlo brzo potpisati o međuuniverzitetskoj saradnji sa Univerzitetom Vinipeg odnosno njihovim kardiovaskularnim Institutom koji je broj jedan u svetu, odnosno sedište svih glavnih kardiovaskularnih naučnika u svetu. „Veoma so ponosno što su i Institutom „Dedinje“ i Univerzitet u Vinipegu izrazili tendenciju da sarađuju sa nama što znači da su prepoznali energiju i snagu našeg fakulteta, koji se trudi da uvek bude konkurentan i da uvek nešto novo plasira na našem medicinskom nebu“, rekao je Jakovljević i dodao da očekuje da će benefiti od čitave priče imati i naš UKC koja je naša primarna nastavno naučna baza. „Siguran sam da će uz energiju sadašnjeg direktora ove ustanove prof. Milisavljevića UKC konačno moći da formira kardiohirurgiju“, rekao je Jakovljević. Prvi koraci biće formiranje kratkih programa studija, na kojima rade naši timovi i koji će biti upućeni na saglasnost Nacionalnom savetu za visoko obrazovanje na akreditaciju, rekao je Jakovljević i dodao da je sledeći korak edukacija naših kardiologa u najsavremenijoj ustanovi tog tipa u Evropi.„Oni koji znaju šta hoće oni su , ne samo na pravom putu, već i na pola puta. Treba samo da budemo udruženi i pametni da znamo šta hoćemo i zato sada ovim ugovorom otvaramo snažnu šansu Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu , njihovoj kardiovaskularnoj medicini. Imate „Dedinje“, mi smo tu, dođite da učite, da naučite, da dođemo da vas podučimo i da vam pomognemo. Zadatak dobrog učitelja je da u svom učeniku probudi dobrog učitelja i da ga nauči da zna. Mi to možemo, vi to hoćete i time dobijate najbolju kliniku u Evropi za kardiovaskularne bolesti jer ono što danas Dedinje 2, u obnovljenom delu ima, je najbolje u Evropi“, rekao je, prilikom potpisivanja ugovora o saradnji direktor Instituta Dedinje prof. dr Milovan Bojić. On je dodao i da Kragujevac time u perspektivi dobija svoju kardiohirurgiju i da se širi kroz kapaciteta Univerzitetskog kliničkog centra jer u saradnji sa Dedinjem mi u Kragujevcu dobijamo sve, od prevencije do klinike, imate .On je dodao i da se to odnosi i na nastavu i struku . Bojić je najavio novi susret za par meseci kada će biti rezimirani prvi rezultati saradnje koja je danas uspostavljena.Svečanosti u Amfiteatru FMN prisustvovao je i gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić istakao je da smo poslednjih godina pre svega postali svesni koliko je bitno dobro funkcionisanje zdravstvenog sistema u Srbiji, pre svega u oblasti kardiovaskularnih bolesti, i da svaka saradnja koja ima za cilj da se osnaži ta oblast je dobro došla. „Ovaj Ugovor je prilika za sve studente i postdiplomce sa kragujevačkog FMN da obogate svoje iskustvo učeći od najboljih u Evropi u toj oblasti“, rekao je gradonačelnik Dašić.

Važnom danu za naš Fakultet ali i Univerzitet u Kragujevcu prisustvovali su i načelnica Sumadijskog upravnog okruga Biljana Ilić Stošić, član GV za zdravstvo i socijalna pitanja dr Gordana Damnjanović, direktor UKC Kragujevac prof. dr Slobodan Milisavljević, direktori ustanova primarne zdravstvene zaštite, direktor RPK Predrag Lučić, nastavnici i saradnici našeg fakulteta. Na kraju posete Kragujevcu direktor Instituta „Dedinje“ prof. dr Milovan Bojić sa saradnicima, u pratnji domaćina, obišao je laboratorije za bazična istraživanja u bazičnoj medicini i objekat Centara izvrsnosti u izgradnji.
OBELEŽEN SVETSKI DAN ZDRAVLJA NA FMN

Povodom Svetskog dana zdravlja, u organizaciji našeg fakulteta, danas je u amfiteatru održana tribina
na kojoj su predstavljeni rezultati projekta

„POVEZANOST HRONIČNIH NEZARAZNIH BOLESTI I REPRODUKTIVNOG ZDRAVLJA
U POPULACIJI ŽENA CENTRALNE SRBIJE“
.

Projekat je realizovao fakultet medicinskih nauka univerziteta u Kragujevcu , katedra za socijalnu medicinu, uz finansijsku podršku ministarstva bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku.

Prezentaciji rezultata prisustvovali su: član Gradskog veća za zdravstvo dr Gordana Damnjanović, direktor RPK Predrag Lučić, direktori zdravstvenih ustanova iz Kragujevca i okruženja, nastavnici i saradnici FMN. Okupljene je najpre pozdravio dekan prof. dr Vladimir Jakovljević koji je izrazio zadovoljstvo što se predstavljaju rezultati projekta koji je urađen neposredno pred pandemiju korona virusa uz podršku ministarstva za demografiju i populacionu politiku kojim je rukovodila prof. dr Slavica Đukić Dejanović. „Zahvaljujući pomoći prof. Đukić Dejanović i ovom projektu uspeli smo da obnovimo jedan deo opreme na našem fakultetu. Ono što je još važnije je da su rezultati ovog projekta ocenjeni kao jako dobri i da je ovo pravi primer dobre saradnje akademske i šire društvene zajednice“, rekao je Jakovljević.

Doc. dr Ivana Simić Vukomanović sa katedre za socijalnu medicinu govorila je o „Karakteristike reproduktivnog zdravlja u populaciji žena na teritoriji Centralne Srbije“ i istakla da je njegova osnovna karakteristika da je realizovan u saradnji sa studentima šeste godine medicine. „Danas predstavljamo deo rezultata koji se odnosi na reproduktivno zdravlje žena na našem području. Uvideli smo da svaka četvrta žena na teritoriji centralne Srbije nikada nije uradila papa test što nam je bio znak da moramo da intenziviramo zdravstveno-vaspitne aktivnosti. Uvideli smo i da se procenat korišćenja kontraceptivnih sredstava značajno smanjio od prvog ka poslednjem seksualnom odnosu“, rekla je Doc. dr Ivana Simić Vukomanović i najavila da će i u narednom periodu preventivne aktivnosti biti u fokusu kako katedre za socijalnu medicinu tako i IZJZ Kragujevac.

O metaboličkim poremećajima kod žena u reproduktivnom periodu je govorio Prof. dr Aleksandar Đukić sa Katedre za patološku fiziologiju, inače specijalista endokrinologije. Prema njegovim rečima ti poremećaji su sve češći kod žena a ono što posebno zabrinjava je činjenica da je sve više žena u reproduktivnom periodu koje se nalaze u tkz. „predijabetesu“ što je kasnije veliki faktor rizika za nastanak gestacijskog ali i dijabetesa tipa 2. Kao glavni razlog takvog stanja prof. Đukić naveo je sve prisutniju gojaznost. O stavovima i iskustvu studenata fakulteta polja medicinskih nauka o edukaciji tokom pandemije Covid- 19 prisutne je informisala Doc. dr Tamara Nikolić Turnić sa Katedre za kliničku farmaciju. ‘Najčešći problemi mentalnog zdravlja u situacijama masovnih trauma „ bili su tema o kojoj je govorila Prof. dr Slavica Đukić Dejanović, psihijatar. Ona je istakla podatak da je procenat osoba koje su bile u fazi depresivnosti i onih u depresiji na početku pandemije korona virusa bila oko 0 odsto da bi do kraja 2020.godine taj broj porastao na čak 30 odsto stanovništva. „Mentalno zdravlje nikako ne smemo zaboraviti jer izraz najvišeg nivo mentalnog funkcionisanja zdravlja je zapravo razumevanje značaja koliko je zapravo planeta dom svih nas i koliko moramo voditi računa u svakom pojedincu“, rekla je prof. Đukić Dejanović koji je naš fakultet pohvalila zbog, kako je rekla, „specijalne funkcije koju ima jer današnjim okupljanjem šalje poruku da je važno ne samo da obrazuje studente, lekare, da se bavi izdavačkom delatnošću i naučnim radom, već i da opšta populacija bude informisana o značaju mentalnog zdravlja i da podiže nivo zdravstvene pismenosti“.
Ostale informacije možete pogledati u ARHIVI VESTI ovde.

Zbog promene SSL protokola u nonSSL, povremeno može doći do neispravnosti linkova na stranicama, u tom slučaju probajte bez protokola https://. Izvinjavamo se na svim mogućim smetnjama.