Trenutno ste na:
 
Vesti sa fakulteta
  Najnovije vesti
 


Povezani sadržaji:
 
Najnovije vesti
Arhiva vesti
 

Navigacija:
 
Početna strana
 


 
VESTI I DOGAĐAJI
NAJNOVIJE VESTIARHIVA VESTI

 

FMN DOBITNIK PLAKETE ''SIROKO SRCE''

Fakultet medicinskih nauka i ove godine dobitnik je priznanja ''Siroko srce'' koju dodeljuje Crveni krst a na osnovu rezultata ostvarenih u dobrovoljnom davalaštvu krvi u 2017.godini. Naš fakultet je i ovog puta u zimskoj i letnjoj kampanji GO Crvenog krsta obezbedio najveći broj davalaca u toku studentske kampanje koju kragujevačka organizacija organizuje na fakultetima Univerziteta u Kragujevcu. Drugi po broju prikupljenih jedinica krvi, u kategoriji fakulteta, je Pravni a treći PMF.

  
  
  

Povodom Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi u sali Skupštine grada Kragujevca organizovan je prijem za davaoce koji su krv dali 50,75 i 100 puta kao i za srednje škole, fakultete, javna preduzeća i udruženja građana koja su nagrađena plaketom ''Siroko srce''.Priznanja su nagrađenima uručili član Gradskog veća za zdravstvo i socijalnu politiku dr Gordana Damjanović i predsednik Gradske organizacije Crvenog krsta Kragujevac dr Stevan Kitanić.


COST akcija 16225 – "EU - Cardiprotection"

CA16225 podrazumeva mrežu od 26 zemalja za sada koja ima za cilj da uspostavi mrežu institucija koje se bave kardioprotekcijom. U tom smislu, jedan od krajnjih ciljeva ovog projekta je i aplikacija za neki od projekata iz poziva HORIZON2020 do kraja 2022. godine. Inače, glavni koordinator projekta je Derek Hausenloy, University College, London, UK.


Realizacija projekta je počela kick-off Meeting-om 19-20. 10. 2017. u Briselu, a sledeća aktivnost je bila sastanak u Beču 19-21. 03., na kome je učestvovao prof. dr Vladimir Jakovljević, doc. dr Nevena Jeremić i ass. Jovana Jeremić, gde su prezentovali i naše rezultate u ovoj oblasti.


REKORDAN ODZIV STUDENATA AKCIJI DOBROVOLJNOG DAVANJA KRVI

Prolećna kampanja dobrovoljnog davanja krvi za studentsku populaciju završena je danas akcijom na Fakultetu medicinskih nauka u kojoj je prikupljeno rekordnih 59 jedinica krvi.U okviru tradicionalne akcije GO Crvenog krsta koja se realizuje u saradnji sa Univerzitetom, a uz podršku lokalne samouprave tokom maja meseca akcije su održane na Pravnom, Fakultetu inženjerskih nauka, Ekonomskom i Prirodno-matematičkom fakultetu. Prema rečima Marice Patrgnogić iz GO Crvenog krsta u pomenute četiri akcije prikupljeno je 150 jednica krvi, a tokom akcije na našem Fakultetu zabeležen je rekordan odziv studenata-od prijavljenih 85 krv je dalo 59 davalaca.

 

U Službi za transfuziju krvi trenutno je stabilna situacija, zalihe krvi su na zadovoljavajućem nivou zahvaljujući upravo majskoj kampanji Crvenog krsta u kojoj godinama unazad učestvuju fakulteti u sastavu Univerziteta u Kragujevcu-rekla Marijana Stojanović je iz kragujevačke transfuzije.S obzirom da ide letnji period i da su juli i avgust uvek kritični po pitanju zaliha iz Službe za transfuziju apeluju na sve koji mogu da dođu u tom periodu i daju krv kako bi pacijenti Kliničkog centra bili mirni.

 


''METINI DANI'' POSVEĆENI NOVINAMA U SEPSI

U organizaciji katedre za infektologiju u amfiteatru Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu održan je tradicionalni stručni sastanak ''Metini dani''. Ove godine na trinaestim ''Metinim danima'' bilo je reči o novinama u sepsi o kojima je kolegama infektolozima ali i svim zaineteresovanim nastavnicima i saradnicima FMN govorio prof.dr Milorad Pavlović, specijalista infektologije i interne medicine.

 
 

Govoreći o dr Dimitriji Meti, profesor Pavlović najpre je podsetio da je on bio doajen ovih prostora koji je znao koji su njegovi naučni dometi, koji je shvatio da njegovi saradnici treba da ga prevaziđu i koji je , na kraju, i učinio sve sa tako bude. ''Pamtimo ga kao izuzetno intiligentnog, dobronamernog i prakitičnog čoveka koji je bio jedan od osnivača onoga što se zove jezgro fakultetskog osnova infektologije u Kragujevcu, iako sam nije bio profesor'', istakao je prof.dr Milorad Pavlović. Kada je reč o novinama u sepsi prof.Pavlović rekao je da je to jedna od najsmrtonosnijih bolesti uopšte koja u najtežim formama i dalje beleži smrtnost veću od 50 posto a u uslovima u kojima je najbolje lečite smrtnost oko 20 psto. ''To je nešto što treba da zna, i zna stručna javnost i o tome danas razgovaram sa kolegama u Kragujevcu. Međutim, ono što je daleko veći problem je šira javnost kojoj se nameće pitanje da li je moguće da se danas u Srbiji umire od sepse? Pa moguće je, naravno.U Americi od sepse godišnje umre sto hiljada ljudi, i to je ono što oni priznaju.A pitanje je koliko ih još umre i to je vrh ledenog brega'', rekao je prof.Pavlović. On je dodao i da je pitanje sepse zapravo pitanje borbe mikroorganizama sa makoroorganizmima u kojoj makroorganizam pokušava da savlada mikororganizam i da dešava se, ne samo zbog mikroorganizma, da u toj borbi makroragnizam nastrada. Prof.dr Milorad Pavlović zaključio je da ne veruje da će problem sepse ikada biti apsolutno rešen ali da je upravo smisao razgovora ,poput stručnog sastanka u Kragujevcu, da infektolozi pokušavaju da taj problem dovedu na nivo na kome svet smatra da se ovaj problem najpovoljnije rešava.

 


NAUČNIM SKUPOM NA UNIVERZITETU OBELEŽEN SVETSKI DAN IMUNOLOGIJE

U organizaciji Društva imunologa Srbije-Podružnice za centralnu Srbiju i Centra za molekulsku medicinu i istraživanja matičnih ćelija Fakulteta medicinskih nauka na Univerzitetu u Kragujevcu održan je naučni skup ''Svetski dan imunologije 2018'',kojim je i zvanično obeležen svetski dan imunologije u našoj zemlji. Domaćini skupa, imunolozi FMN, ugostili su svoje kolege, eminentne srpske imunologe Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Instituta za medicinska istraživanja VMA, Medicinskog fakulteta Univerziteta odbrane i Departmanata za biomedicinske nauke Univerziteta u Novom Pazaru.

 
 

Na naučnom skupu svaka istraživačka grupa predstavila je svoje rezultate publikovane u vodećim međunarodnim časopsima u poslednjih godinu dana.Prema rečima prof.dr Nebojše Arsenijevića, rektora Univerziteta u Kragujevcu, naučna zajednica imunologa u Kragujevca jedna je od najvećih i najuspešnijih u ovom delu Evrope.''Ono što nekada nije moglo da se sanja je da imamo veliki broj mladih ljudi, veliko interesovanja za imunologiju i nauku što je pravi način da se pripremimo za prelazak u Centar izvrsnosti. Centar za molekulsku medicinu i istraživanja matičnih ćelija, koji se bavi ovom problematikom, jedan je od devet centara Izuzetnih vrednosti po rešenju ministarstva za nauku i tehnologiju'', rekao je rektor Arsenijević. Kragujevac je domaćoj i svetskoj naučnoj javnosti poznat pre svega zahvaljujući imunolozima- reči su prof.dr Vladimira Volarevića, imunologa i vanrednog profesora FMN. ''Mi smo uspeli da samo tokom prošle godine objavimo preko 20 radova u vrhunskim međunarodnim časopsima. Zbog toga je naš grad izabran od strane države da bude Centar buduće molelulske medicine i imunologije u okviru Centra izuzetnih vrednosti, koji će biti najbolje opremljen u Jugosistočnom delu Evrope za istraživanja u oblasti matičnih ćelija, imunologije i molekulske medicine'', rekao je prof.Volarević.

Zahvaljujući upravo rezultatima kragujevačkih imunologa angažovanih u Centru za molekulsku medicinu i istraživanja matičnih ćelija , naš Fakultet je u poslednjih desetak godina, po ukupnom faktoru uticaja i citiranosti naučnih radova i broju dobijenih međunarodnih projekata, jedna je od najbolje rangiranih naučno-istraživačkih institucija u Srbiji. Prema rečima prof.dr Miodraga Lukića, imunologa i mikrobiologa , postoji nekoliko projekata sa Svajcarcima, projekat sa Kinezima, stalna saradnja sa stranim institucijama koje pomažu dragocenim reagensima koje drugi nemaju. ''Ali još važnije je da postoji kontinuirani prijem novih snaga iz Kragujevca ali i iz drugih gradova Srbije što skupa daje odličan rezultat. Postoji entuzijazam i zdrava konkurencija među tim mladim ljudima'', istakao je redovni profesor-emeritus Univerziteta u Kragujevcu Miodrag Lukić.

 

Plenarna predavanja održana su kroz četiri tematske celine: imunosupresija mezenhimalnim matičnim ćelijama, inflamacija/imunoregulacija, antitumorska imunost, galektin 3 i inflamacija. Na sesijama su razmatrani molekulski mehanizmi odgovorni za imunosupresivne efekte mezenhimalnih matičnih ćelija, uloga i značaj galektina 3 u imunopatogenezi inflamacijskih i autoimunskih bolesti, a predstavljeni su i savremeni pristupi modulacije anti-tumorske imunosti.

U okviru naučnog skupa Društvo imunologa Srbije- Podružnica za centralnu Srbiju dodelila je plakete za izuzetan doprinos razvoju imunologije u Srbiji prof.dr Miodragu Lukiću i prof.dr Nebojši Arsenijeviću.

 


SVETSKI DAN IMUNOLOGIJE 2018.Razmena iskustava eminentnih srpskih imunologa, koji svojim radom doprinose razvoju ove biomedicinske discipline, jedan je od ciljeva organizovanja naučnog skupa kojim je na Univerzitetu u Kragujevcu, simbolično, obeležen Svetski dan imunologije.

Vrhunski rezultati imunologa Fakulteta medicinskih nauka, jedne od najbolje rangiranih naučno-istraživačkih institucija u Srbiji, razlog su održavanja ovog skupa na kragujevačkom Univerzitetu.

Univerzitet u Kragujevcu bio je domaćin velikom broju eminentnih imunologa sa medicinskih fakulteta i instituta u Srbiji, učesnicima naučnog skupa kojim je, simbolično, obeležen Svetski dan imunologije.

Na skupu su predstvljeni rezultati istraživačkih grupa objavljeni u vodećim stručnim međunarodnim časopisima u poslednjih godinu dana.

Zahvaljujući rezultatima rada imunologa anagažovanih u Centru za molekularnu medicinu i istraživanje matičnih ćelija, Fakultet medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu je u poslednjih desetak godina, po ukupnom faktoru uticaja, citiranosti naučnih radova i broju odobrenih međunarodnih projekata, jedna je od najbolje rangiranih naučno-istraživačkih institucija u Srbiji.

(RTK, 26.04.2018)


SVETSKI DAN IMUNOLOGIJE 2018.

Društvo imunologa Srbije-Podružnica za Centralnu Srbiju i Centar za molekulsku medicinu i istraživanje matičnih ćelija Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu organizuju

SVETSKI DAN IMUNOLOGIJE 2018.

Četvrtak 26. april 2018. godine

Svečana sala Univerziteta, Jovana Cvijića bb, KragujevacOpširnije pogledajte ovde


FMN U POSETI DRUGOJ KRAGUJEVAČKOJ GIMNAZIJI

FMN predstavio je svoje studijske programe maturantima Druge kragujevačke gimnazije.O studijama medicine, farmacije, stomatologije i osnovnim strukovnim studijama u Svečanoj sali ove škole govorile su:prof.dr Irena Tanasković, prof.dr Gordana Radić i Doc.dr Milica Popović. Maturanti su najpre informisani o kvotama za upis u ovoj školskoj godini: 88 studenata na IAS medicine, 84 na IAS farmacije, 24 studenata na IAS stomatologije i 88 studenata na osnovne strukovne studije.

 

Ono što je specifično za FMN, po čemu se razlikujemo od drugih, je jedinstven način učenja i polaganja ispita koji mnogo podseća na način rada na koji ste navikli u srednjoj školi. Takav način studiranja zahteva vaš kontinuiran rad.Svakome od vas, bilo koji studijski program da upišete biće dodeljen tutor, jedan od nastavnika ili saradnika, koji će biti zadužen za vas i koji će pratiti vaše kompletno studiranje.Još jedna specifičnost našeg fakulteta je što već u septembru, uz indekse, dobijate tkz. ''semestralne vodiče'' odnosno komppletan plan i program vaših obaveza (vežbe,predavanja, testovi uz vreme i mesto održavanja svih obaveza). Kod nas školska godina počinje drugog ponedeljka u septembru, ranije od svih drugih fakulteta- reči su profesora našeg Fakulteta upućenih maturantima Druge gimnazije. Pored svih informacija o studijskim programima maturanti medicinske škole dobili su i neophodne podatke o pripremama i samom polaganju prijemnih ispita, kao i zbirkama zadataka iz biologije, matematike i hemije, koje mogu da nabave u skriptarnici Fakulteta. Takođe, maturanti Druge gimnazije pozvani su da posete FMN svake subote, u okviru već tradicionalnih Dana otvorenih vrata, namenjenih svim svršenim srednjoškolcima koji žele lično da se upoznaju sa načinom rada i prostoru u kome se održava nastava na našem Fakultetu.

 


POČELA TRADICIONALNA MANIFESTACIJA DAN OTVORENIH VRATA

U susret upisu 42.generacije studenata Fakultet medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu, u subotu 14.aprila, otvorio je svoja vrata budućim brucošima na tradicionalnoj manifestaciji ''Dan otvorenih vrata' 'koja će se održavati svake subote do polaganja prijemnih ispita. Maturantima Medicinske škole sa domom učenika ''Sestre Ninković'' iz Kragujevca predstavljeni su studijski programi medicine, farmacije i stomatologije ali i novi studijski program Psihologija koji zajednički realizuju četiri fakulteta Univerziteta u Kragujevcu-PMF, FMN, FILUM i Fakultet pedagoških nauka.

 

Prema rečima prodekana za osnovne strukovne studije prof.dr Marine Petrović tradicionalna manifestacija ''Dan otvorenih vrata'' je prilika da se naši budući studenti na najdirektniji način upoznaju sa Fakultetom medicinskih nauka, jer pored svih informacija o studijskim programima , pripremama i samom polaganju prijemnih ispita , u obilasku FMN budući studenti su mogli da vide naše učionice, sale za vežbe, laboratorije, čitaonicu, biblioteku. Prof.Petrović govorila je budućim brucošima o IAS medicine i onome po čemu je FMN prtepoznatljiv a to je tutorski sistem rada sa studentima i rad u malim grupama koji omogućava kontinuirano učenje i visok kvalitet nastave. IAS farmacije predstavila je prof.dr Gordana Radić koja je posebnu pažnju posvetila i zbirkama zadataka za polaganje prijemnih ispita iz biologije, hemije i matematike a koje izdaje FMN. Najmlađi studijski program fakulteta-stomatologiju predstavila je prodekan za IAS stomatologije prof.dr Tatjana Kanjevac ističući da maturanti iz godine u godinu pokazuju veliko interesovanje za studije stomatologije i da ne treba da ih obeshrabri to što Fakultet upisuje samo 24 studenata. ''Reč je o vrlo atraktivnom studijskom programu i vredi se boriti za upis na stomatologiju. Nakon završetka stomatologije imate velike mogućnosti za rad i dalje usavršavanje. Ono što naše studije čini vrlo atraktivnim i kvalitetnim je veliki broj pacijenata, praktičan rad na savremenoj stomatološkoj opremi uz korišćenje savremenih stomatoloških materijala i najsavremeniju dijagnostiku'', istakla je prof.Kanjevac. Novi studijski program Psihologija koji će u prvoj generaciji upisati 30 brucoša predstavio je prof.dr Darko Hinić istakavši da studije traju 4 godine (8 semestara, 240 ESPB) i da po zavšetku svršeni studenti dobijaju akademski naziv DIPLOMIRANI PSIHOLOG.

 

Po završetku obilaska FMN maturanti medicinske škole zainteresovani za studije stomatologije obišli su kliničke prostorije ovog studijskog programa gde je organizovana praktična nastava za studente i specijalizante. Prof.dr Tatjana Kanjevac u obilasku prostorija IAS stomatologije upoznala je buduće brucoše sa načinom rada, polaganja ispita, praktičnom praksom i opremom koja će im biti na raspolaganju tokom studiranja.


 

Po završetku obilaska FMN maturanti medicinske škole zainteresovani za studije stomatologije obišli su kliničke prostorije ovog studijskog programa gde je organizovana praktična nastava za studente i specijalizante. Prof.dr Tatjana Kanjevac u obilasku prostorija IAS stomatologije upoznala je buduće brucoše sa načinom rada, polaganja ispita, praktičnom praksom i opremom koja će im biti na raspolaganju tokom studiranja.


ODRŽANA TRIBINA IFMSA
"Tokom bombardovanja protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat"

U organizaciji Komiteta za međunarodnu saradnju studenata medicine (IFMSA), u prepunom amfiteatru Fakulteta medicinskih nauka, predavanje je održala prof. dr Danica Grujičić, neurohirurg, načelnica Odeljenja za neuroonkologiju KC Srbije i redovni profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu. Profesorka Grujičić govorila je o katastrofalnim posledicama NATO agresije kao i o porastu učestalosti oboljevanja od malignih bolesti, posledicama nevakcinacije dece, reformi zdravstva i uvođenju koncepta porodičnog lekara, podršci mladima da uspeju i ostanu u svojoj zemlji i motivaciji da postanu najbolji u svojim profesijama.

 

Kragujevac je, prema rečima prof. Grujičić, proglašen za nebezbedan za život nakon bombordavanja i to je samo jedan od razloga zašto je važno formirati Koordinacino telo koje treba da ustanovi tačne posledice agresije i utvrdi šta se može ublažiti danas, gotovo 20 godina od bombadovanja, jer je tokom bombadovanja na Srbiju bačeno 15 tona osiromašenog uranijuma. ''Ono što je bitno da znamo je koju vodu smemo da pijemo, koju njivu smemo da sejemo jer pretendujemo da izvozimo zdravu, organsku hranu. Moramo da znamo šta je bezbedno da bi i naši izvoznici a i mi znali kako da izbegnemo pojavu određenih vrsta bolesti. Posledice se već osećaju i to ne samo u smislu povećanog broja obolelih od malignih bolesti već i pojave autoimunih bolesti, stotprocentno povećanog steriliteta kod muškaraca, javljaju se pataloške trudnoće'', rekla je prof. Grjičić.

Prema njenim rečima 2005. i 2006. godine zabeležen je enorman porast broja obolelih od leukemija, oko 80 posto, a ono što je strašno jeste da su one daleko agresivnije i mortalitet je povećan za skoro 140 posto. ''To je nešto što je prvi primetio prof. Čikarić i napisao knjigu o tome. Nažalost, mnogi ljudi od struke su upozoravali šta će se desiti 1999. godine, šta se desilo i da je neophodno preduzeti određene mere da se ublaže sve te posledice NATO agresije. Međutim, struku niko nije slušao a mi insistiramo na tome da se struka sluša. S druge strane mi imamo tri puta veće obolevanje od malignih bolesti nego što je svetski prosek. Ima zemalja koje imaju takođe veliki broj obolelih ali i onih sa daleko manjim brojem obolelih.

Ipak, kada se pogleda svetski prosek mi imamo tri puta više maligno obolelih, a zvaničan podatak ''Batuta'' je da naša deca oboljevaju duplo više. To je samo vrh ledenog brega. Vođen je nuklearni i hemijski rat protiv Srbije i to je ono što svi moraju da shvate a nije urađeno ništa da se spreče, odnosno ublaže posledice'', rekla je prof. dr Danica Grujičić.

 
 

Govoreći o vakcinaciji prof. Grujičić rekla je da smatra da su konačno svi u Srbiji shvatili značaj vakcinacije kod dece. Ono zašta se ja zalažem, da ne bismo više imali diskusije polupismenih i nepismenih ljudi, koji ne znaju ni šta je vakcina ni šta je imunitet, je da se svi zajedno borimo za ''Torlak''. ''Treba svi da izvršimo pritisak na vlast da obnovimo ''Torlak''. 2008. godine iz budžeta Republike Srbije za nevladine organizacije dato je 76 miliona evra, a 2013. godine 40 miliona evra. Pozivam nevladin sektor da se odreknu tog novca i da se on preusmeri za obnovu ''Torlaka'', rekla je Grujičić i ponovila da je njen predlog da tu ustanovu vodi sadašnji rektor Univerziteta u Kragujevcu, imunolog, prof. dr Nebojša Arsenijević.

Prof. Grujičić govorila je i o lošem stanju u našem zdravstvu, njenom viđenju reforme zdravstvenog sistema i značaju uvođenja koncepta ''porodičnog lekara '' u Srbiji. ''Želim da motivišem mlade da shvate da se za ovu zemlju vredi boriti, da treba da ostanu u Srbiji i da ne treba da ustupe mesta onima koji su neobrazovani, koji su primitivni, i koji bi da diktiraju ovoj zemlji kako da se razvija dalje, poručila je prof. dr Danica Grujičić.

 

Na tribini na Fakultetu medicinskih nauka, na kojoj su aktivno učestovali i studenti, lekari ali i građani, pored prof. Grujičić govorili su i članovi IFMSA iz Kragujevca.


IFMSA TRIBINA
GOST PROF. DR DANICA GRUJIČIĆ
2. aprila 2018. godine
u Amfiteatru FMN od 18. 00 časova

Poštovani,

Čast nam je i zadovoljstvo da Vas ispred Komiteta za međunarodnu saradnju studenata medicine (IFMSA Srbija) u Kragujevcu pozovemo na tribinu koju će održati prof. Dr Danica Grujičić, istaknuti neurohirurg.

Dr Danica Grujičić je školu završila u Moskvi, gde je i započela studije. Magistrirala i doktorila u Beogradu. Redovni je profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, prva žena šef Katedre Hirurgije sa anesteziologijom od osnivanja, predsednik Komisije za psihoaktivne supstance Ministarstva zdravlja, načelnica Odeljenja za Neuroonkologiju Kliničkog centra Srbije, direktno zaslužna za dobijanje Gama noža, a trenutno rukovodi projektom izgradnje Centra i nabavljanja Iks noža. Objavila je preko 250 naučnih radova.

Na tribini će govoriti o katastofalnim posledicama NATO agresije kao i o porastu učestalosti oboljevanja od malignih bolesti gde je jedna od vodećih u inicijativi dokazivanja formiranjem Koordinacionog tela, o reformi kompletnog obrazovanja, reformi zdravstva i uvođenja koncepta porodičnog lekara, o posledicama nevakcinacije, o podršci mladima da uspeju i ostanu u svojoj zemlji i motivaciji da postanu najbolji u svojim profesijama.

Neka se najbolji pokrenu, saznaju nešto novo i time učine nešto za bolje svih nas.

Sa poštovanjem,
Nikola Stojković
Predsednik Lokalnog komiteta Kragujevac


MATURANTIMA PRVE GIMNAZIJE PREDSTAVLJENI STUDIJSKI PROGRAMI FMN

Prof. dr Irena Tanasković i članovi PR tima predstavili su maturantima Prve gimnazije u Kragujevcu studijske programe Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu. Tradicionalno veliko interesovanje za naše studijske programe maturanti su pokazali i prilikom ove posete a veliku pažnju izazvao je i novi studijski program Psihologija, koji zajednički realizuje naš u saradnji sa još tri fakulteta Univerziteta u Kragujevcu - PMF-om, FILUM-om i Fakultetom pedagoških nauka.

Govoreći o nastavi na našem fakultetu prof. dr Irena Tanasković istakla je da smo odavno prepoznatljivi po radu studenata u malim grupama i tutorskom sistemu rada kojim pratimo svakog studenta od upisa do završetka školovanja. ''Ono što je specifično za ovaj fakultet, po čemu se razlikujemo od drugih, je jedinstven način učenja i polaganja ispita i koji mnogo podseća na način rada na koji ste navikli u srednjoj školi. Takav način studiranja zahteva vaš kontinuiran rad. Svakome od vas, bilo koji studijski program da upišete biće dodeljen tutor, jedan od nastavnika ili saradnika, koji će biti zadužen za vas i koji će pratiti vaše kompletno studiranje. Još jedna specifičnost našeg fakulteta je što već u septembru, uz indekse, dobijate tkz. ''semestralne vodiče'' odnosno komppletan plan i program vaših obaveza (vežbe,predavanja, testovi uz vreme i mesto održavanja svih obaveza'', rekla je, između ostalog, prof. dr Irena Tanasković.

 
 

Fakultet medicinskih nauka u školskoj 2018/2019 godini upisaće 88 studenata na IAS medicine, 84 na IAS farmacije i 24 studenta na IAS stomatologije. Na osnovne strukovne studije fakultet će, i u ovoj školskoj godini, upisati 88 studenata. Zbirke zadataka za prijemni ispit iz biologije, hemije i matematike, koje izdaje FMN mogu se kupiti u skriptarnici Fakulteta.


PROMOVISAN STUDIJSKI PROGRAM PSIHOLOGIJA

Na PMF-u, u okviru Dana otvorenih vrata, promovisan je novi studijski program Univerziteta u Kragujevcu-Psihologija. Studijski program Psihologija, koji je akreditovan krajem prošle godine, ravnopravno će organizovati i izvoditi četiri fakulteta Univerziteta u Kragujevcu: Prirodno matematički fakultet, Fakultet pedagoških nauka, Fakultet medicinskih nauka i Filološko umetnički fakultet. Studije traju 4 godine (8 semestara, 240 ESPB) i po zavšetku svršeni studenti dobijaju akademski naziv DIPLOMIRANI PSIHOLOG.

Govoreći o studijskom programu Psihologija, rukovodilac ovog programa, prof. dr Darko Hinić rekao je da se na osnovnim akademskim studijama, tokom prve tri godine, slušaju bazični predmeti iz oblasti psihologije i graničnih disciplina, kao i oblasti koje odlikuju opštu informisanost i veštine akademskog građanina. U četvrtoj godini studenti vrše izbor, specifičnih oblasti i predmeta, organizovanih preko tri modula: Psihologija u obrazovanju, Klinička psihologija i Organizacijska psihologija. U okviru modula, studenti realizuju previđen broj sati i aktivnosti u vidu stručne prakse iz odgovarajućih oblasti u odgovarajućim institucijama (obrazovne institucije, zdravstvene, socijalne ustanove i druge organizacije rada).

 

Studijski program akreditovan je za upis 30 studenata na prvu godinu Osnovnih akademskih studija. Upis na studije vrši se na osnovu konkursa koji raspisuje Univerzitet u Kragujevcu, a sprovode ga ustanove uključene u realizaciju ovog zajedničkog studijskog programa. Kandidati koji konkurišu za upis na prvu godinu ovih studija polažu prijemni ispit, koji se sastoji iz testa znanja iz Predmeta psihologija ( 30 bodova) i testa Opšte informisanosti ( 30 bodova). Pripremna nastava odvijaće se na PMF-u.


FMN PREDSTAVLJEN NA SAJMU U ČAČKU I FESTIVALU NAUKE U PRVOJ GIMNAZIJI

Turistička organizacija Čačka u saradnji sa Skolskom upravom i filijalom Nacionalne službe za zapošljavanje organizovala je u petak 16. marta sajam ''INDEKS 2018''. U holu Doma kulture u Čačku predstavili su se univerziteti, fakulteti,akademije i visoke škole uoči predstojećeg upisa nove generacije studenata . Bila je to prilika da učenici koji završavaju srednju školu sa teritorije Čačka, Gornjeg Milanovca, Lučana, Ivanjice i Požege na jednom mestu dobiju sve informacije oko studijskih programa i predstojećih upisa.

Fakultet medicinskih nauka na svom štandu, predstavio je studijske programe IAS medicine, farmacije i stomatologije, kao i studijski program osnovnih strukovnih studija. Budući akademci pokazali su i interesovanje za studijski program psihologije, koji zajednički realizuje naš u saradnji sa još tri fakulteta Univerziteta u Kragujevcu: PMF-om, FILOM-om i Fakulterom pedagoških nauka. Na ovom studijskom programu u školskoj 2017/2018 godini biće upisano 30 studenata. Pored FMN na sajmu u Čačku predstavili su se i ostali fakulteti Univerziteta u Kragujevcu.

Istog dana u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji održan je šesti festival nauke ''Daj(t)e se na znanje'' sa temom ''Čovek modernog doba'' sa ciljem promocije i popularizacije nauke. Radove i eksperimente na festivalu prikazali su učenici i nastavnici škole domaćina, Medicinske škole, Prve i Druge tehničke škole ali i gimnazija iz Beograda,Kraljeva, Novog Sada, Požege kao i Kotora iz Crne Gore.

 
 

Novosti iz oblasti visokog obrazovanja predstavili su kragujevački fakulteti. Novitete iz oblasti nauke prezentovali su timovi Fakulteta inženjerskih nauka i PMF-a. O Fakultetu medicinskih nauka, zaintersovanim učenicima i gostima festivala, govorili su doc. dr Nemanja Jovičić i predstavnici našeg PR tima.


DANI UNIVERZITETSKE KNJIGE

U cilju promivisanja fakultetskog i univerzitetskog naučnog i nastavnog izdavaštva Univerzitet u Kragujevcu organizovao je trodnevnu promotivno sajamsku manifestaciju ''Dani univerzitetske knjige''. Svih dvanaest fakulteta Univerziteta u Kragujevcu, promivišu naučne radove svojih istraživača, nastavnika i saradnika kao i celokupno izdavaštvo, a posebno izdanja koja su izdata u toku prethodne kalendarske godine.

Jedan od ciljeva manifestacije je da se pokaže i kolika je produkcija fakulteta Univerziteta u Kragujevcu a podaci pokazuju da čak 70 odsto štampane produkcije na nivou grada i regiona pripada našim fakultetima. U tome prednjači Fakultet medicinskih nauka koji je i najveći po broju istraživača i po broju objavljenih radova-reči su direktora Univerzitetske biblioteke i upravnika Univerzitetske galerije Vesne Abadić.

Izdavaštvo Fakulteta medicinskih nauka u Univerzitetskoj galeriji predstavio je prof. dr Vladimir Jakovljević, predsednik komisije za izdavačku delatnost našeg fakulteta i urednik časopisa SJECR. On je najpre rekao da je u poslednjih desetak godina drastično povećan broj objavljenih naučnih radova na FMN i da je primera radi 2005. godine bilo svega pet a da je u 2011. godini objavljeno čak 172 naučna rada. ''Od tada održavamo taj trend i poslednjih pet godina broj objavljenih naučnih radaova na SCI listi je približno isti i kreće se u rasponu od 130 do 140. '' Prof. Jakovljević istakao je i da se trenutno na FMN realizuje 31 junior i jedan makroprojekat, 15 naših nastavnika i saradnika angažovano je na međunarodnim projektima a 95 istraživača FMN angažovano je projektima resornog ministarstva što dovoljno govori o kvalitetu nastavno naučnog kadra. Fakultet medicinskih nauka ponosan je i na svoj časopis SJECR, koji je Odlukom Ministra prosvete, a na predlog Matičnog odbora za medicinu, u 2015. i 2016. godini kategorisan kao VODEĆI NACIONALNI ČASOPIS, odnosno M51. Na ovaj način, istakao je prof. Jakovljević, učinili smo još jedan, ali ogroman, korak ka našem konačnom cilju, a to je ulazak u bazu Thompson Reuters, tj. SCI/SCI Expanded listu. Ono na čemu treba da radimo u narednom periodu je da pojačamo izdavaštvo u delu knjiga, a ono što želim da istaknem, jer smo na to jako ponosni, su naše zbirke zadataka za prijemne ispite iz hemije,matematike i biologije .

 
 

Manifestacija ''Dani univerzitetske knjige'' završava se u subotu 27. januara svetosavskom akademijom i dodelom Svetosavske nagrade.


PROGRAM EDUKACIJE VRSNJAČKIH EDUKATORA
(NE)zavisnost mladih od
savremenih informacionih tehnologija


PROSLAVLJENA KRSNA SLAVA I DAN FAKULTETA

Fakultet medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu obeležio je 9. decembra Krsnu slavu Svetog Alimpija Stolpnika i 40 godina postojanja fakulteta. Na taj dan 1977. godine ova visokoškolska ustanova počela je sa radom prošavši od tada mnoge etape svog razvoja. Danas je to razvijena viskoškolska ustanova koja ostvaruje studijske programe na sva tri nivoa studija i razvija naučno-istraživački i stručni rad u obrazovno-naučnom polju medicinskih nauka.

Slava FMN i ove godine je okupila prijatelje iz visokoškolske zajednice, ministarstava, privrede, crkve, kulturnih institucija itd. Čin rezanja slavskog kolača obavio je Njegovo preosveštenstvo Episkop šumadijski gospodin Jovan uz sasluživanje sveštenstva Saborne crkve u Kragujevcu. Nakon molitve Episkop je blagoslovio prisutne posle čega je domaćin slave, prof. dr Dragče Radovanović pozdravio sve prisutne i prema tradiciji, deo slavskog kolača predao novom domaćinu, prof. dr Nebojši Zdravkoviću.

Proslava je nastavljena svečanom akademijom u amfiteatru "Prof. dr Milosav Kostić'' . Sve prisutne pozdravio je dekan FMN prof. dr Predrag Čanović koji je najpre rekao da, posle 40 godina postojanja, Fakultet medicinskih nauka u Kragujevcu, je postao jedna od najuglednijih i najprestižnijih naučno-obrazovnih institucija u Republici a po rezultatima svog naučno istraživačkog rada i broju objavljenih radova u najuglednijim međunarodnim časopsima, svrstava se među najbolje rangirane ustanove u Srbiji. ''Na našem fakultetu, u toku posledlje godine, diplomiralo je 179 studenata na IAS medicine, 86 studenata na IAS farmacije, a dobili smo i 23 diplomirana stomatologa. Diplomu strukovnog terapeuta, odnosno strukovne medicinske sestre dobilo je 72 studenta. U ovoj godini na našem fakultetu doktoriralo je 56 kandidata koji su stekli zvanje doktora medicinskih nauka, a 52 studenta položilo je specijalistički ispit i steklo zvanje specijaliste'', rekao je prof. Čanović. Dekan FMN je dodao i da je fakultet u ovoj godini ušao u proceduru akreditacije starih i novih studijskih programa. ''Akreditovali smo Menadžment u zdravstvu, specijalističke akademske studije farmacije, sa ciljem stvaranja kadrova koji će voditi marketing u farmaciji. Ovih dana dobili smo i rešenje o akreditaciji studijskog programa Psihologije koji ćemo realizovati u saradnji sa još tri fakulteta našeg Univerziteta: PMF-om, FILUMOM i Fakultetom pedagoških nauka. Sve ukupno sada imamo 9 akreditovanih studijskih programa '', rekao je dekan Čanović. Kada je reč o planovima za naredni period dekan je istako da će to svakako biti unapređenje postojećih i razvoj novih studijskih programa, razvoj post doktorskih studija i razvoj novih akademskih i zdravstvenih specijalizacija. Cilj nam je, dodao je dekan FMN prof. dr Predrag Čanović, da se do sledeće godine uselimo u zgradu Centra izvrsnosti koja ima 11500 kvadrata gde će biti banka matičnih ćelija.

 
 
 
 

U umetničkom delu programa nastupili su studenti FILUM-a koji su izveli dela Čilea, Rahmanjina, G. Fore, Đuzepea Verdija, M. Reja. Slavlje je nastavljeno druženjem na svečanom koktelu u restoranu FMN uz starogradsku muziku i posluženje.

 
 

U okviru obeležavanja Dana i slave FMN, ranije, u toku popodneva, u Zavodu za stomatologiju FMN, održan je koktel za mentore, tutore, nastavnike i sardnike na IAS stomatologije i specijalističkih studija ovog programa. Okupljene goste pozdravila je, u ime katedre za stomatologiju i FMN prof. dr Tatjana Kanjevac, prodekan, koja im se zahvalila na saradnji i poželela da ta saradnja bude još uspešnija, a rezultati koje ostvaruje stomatologija još bolji.

 


ODRŽANA SKUPSTINA ALUMNI KLUBA FMN

U subotu, 9. decembra, na Dan Fakulteta medicinskih nauka održana je Skupština Alumni kluba. Cilj osnivanja Alumni kluba je ostvarivanja veze Fakulteta sa nekadašnjim studentima, i njihovo međusobno povezivanje koje treba da doprinese našoj boljoj komunikaciji prema njima ali i zajedničkoj promociji naše ustanove. Članove Skupštine Alumni kluba najpre je pozdravio prodekan za IAS farmacije prof. dr Vladimir Jakovljević koji je najpre istakao koje sve novine u radu je FMN uveo od 2000. godine do danas. ''U planu je da napravimo aplikaciju na našem sajtu kao i bazu podataka kako bi animirali što više ljudi da se učlane u Alumni klub. Na taj način podstakli bi razmenu informacija, ideja, saradnju na zajedničkim projektima. U planu nam je da preko Alumni kluba, u perspektivi, organizujemo i susrete generacija FMN'', rekao je prof. Jakovljević. Prisutne je u svoje i ime FMN pozdravio i dekan prof. dr Predrag Čanović koji je izrazio očekivanje da će Alumni klub FMN svojom aktivnošću opravdati formiranje koje je upriličeno upravo na Dan Fakulteta.

 

Prof. dr Nebojša Zdravković, inicijator formiranja Alumni kluba FMN, zamolio je prisutne članove Skupštine da uzmu aktivno učešće u radu i istakao da je planirano da preko sajta Fakulteta bude postavljen deo posvećen Alumniju, po principu Linkedln društvene mreže, kako bi naši studenti medicine, farmacije i stomatologije međusobno razmenjivali informacije, kontakte i davali ideje za dalji rad. Za predsednika Skupštine Alumni kluba izabran je predsednik Saveta fakulteta prof. dr Janko Đurić. Prof. Đurić rekao je da mu je velika čast da prihvati ulogu predsednika Skupštine Alumni kluba i dodao da smatra da će od velikog značaja biti veza između generacija, onih koji završavaju karijeru i mladih ljudi koji su skoro završili naš fakultet.


ZAVRSEN VII STUDENTSKI KVIZ ZNANJA

Pobednik VII studentskog kviza znanja FMN je ekipa ''We fonud this humerus'' koja je u finalu savladala ekipu ''INFARKT'' rezultatom 11-7.

Treće mesto zauzela je ekipa ''OM'' koja je bila bolja od ekipe ''Kefalonci'' i u krajnjem skoru zabelezila rezulatat 12-11.

 

U završnici kviza takmičile su se i ekipe – ''Albatrosi'', ''Vrlo logičan tim'' i ''UNDO'' koje su pokazale zavidan nivo znanja.

U svim nadmetanjima,uključujući i finalnu borbu, ekipe su odgovarale na 20 pitanja a najviše interesovanja izazvale su asocicijacije.

Sve ekipe imale su sjajnu podršku svojih kolega i prijatelja koji su ispunili amfiteatar FMN.

Podršku takmčarima iz publike u finalu pruzili su rektor Univerziteta u Kragujevcu prof. dr Nebojša Arsenijević i prodekan za IAS medicine prof. dr Ivan Jovanović.

 

Studentski kviz znanja održan je prvi put na FMN 2006. godine po zamisli Vekoslava Isajlovića, Marije Đajić-Pljakić i Nataše Čanak, nekadašnjih studenata PR službe našeg Fakulteta.

Vredne nagrade pobedničkoj ekipi kao i ekipama koje su zauzele drugo i treće mesto uručila je upravo jedan od nekadašnjih članova PR tima FMN Marija Đajić-Pljakić.


AKCIJA DOBROVOLJNOG DAVANJA KRVI

U okviru tradicionalne zimske kampanje za studente, Gradska organizacija Crvenog krsta u saradnji sa Centrom za transfuziju KC Kragujevac, u ponedeljak 4. decembra organizovala je akciju dobrovoljnog davanja krvi na Fakultetu medicinskih nauka. Ovo je druga ovogodišnja akcija koja se organizuje na fakultetima Univerziteta u Kragujevcu . Prema rečima Marice Patrnogić iz GO Crvenog krsta na FMN je uvek veliki odziv studenata svih studijskih programa koji se rado odazivaju pozivu da daju krv, jer su vrlo svesni značaja ovakvih akcija. U današnjoj akciji prikupljeno je 46 jedinica krvi, a četiri kandidata je odbijeno iz medicinskih razloga.

 
 


OTVORENA IZLOŽBA SLIKA ''S 'LJUBAVLJU RODNOJ RAVNICI''

U galeriji Fakulteta medicinskih nauka otvorena je izložba slika ''S'ljubavlju rodnoj ravnici'' autora: Jana Žolnaja, Vesne Hrćan, Katarine Ljabroš i Biserke Petraš, slikara naive iz Kovačice. Predsednica Udruženja slikara iz Kovačice Marija Raspir rekla je da naivna umetnost slikara iz Kovačice i Padine umetnost koja svoju inspiraciju, poetiku i naraciju crpi iz slovačkog etnosa,tradicije i kulture koje više od 250 godina žive u Vojvodini. Galeriju naivne umetnosti prema njenim rečima posetilo je mnogo ljubitelja umetnosti iz čitavog sveta ali i značajnih ličnosti iz svih sfera javnog života među kojima i Mik Džeger, Salvador Dali, Ursula Andreson,Fransoa Miteran i mnogi drugi. Samo u 2016. godini, kako je istakla Marija Raspir, Kovačicu je posetilo preko 20 hiljada turista iz čitavog sveta. ''Slike naših autora krase zidove najznačajnijih muzeja naive na svim kontinentima. Ni jedan muzej naive u svetu nije kompletan ako u svom fondu nema slike jednog Martina Janoša, Zuzane Halupove,Jana Knjažovića'', rekla je predsednica Udruženja slikara iz Kovačice Marija Raspir.

Stopama ovih poznatih slikara sigurno korača druga generacija slikara naive iz Kovačice koji su izložili svoja dela u galeriji našef Fakulteta. Njihove slike plene pozitivom, radošću, veselim bojama a na njima autor prikazuju život, readiciju i običaje slovaka na selu. Slike odišu mirom i spokojem seoskog dvorišta i vojvođanske ravnice. Sva četiri autora izložbe '' S'ljubavlju rodnoj ravnici'' poklonila su dekanu FMN prof. dr Predragu Čanoviću po jednu svoju sliku uz čestitike za četiri decenije rada i postojanja našeg Fakulteta. Dekan Čanović je zvanično otvorio izložbu i tom prilikom gostima iz Kovačice darivao knjige iz srpske istorije.

Izložba će biti otvorena u galeriji Fakulteta medicinskih nauka do 15. decembra 2017. godine.

 
 


SPORTSKI ALUMNI SKUP
03. 12. 2017.

Povodom obeležavanja 40 godina Fakulteta medicinskih nauka u nedelju 3. decembra u sali Druge kragujevačke gimnazije i streljani ''Čika Mata'' održan je Sportski alumni skup. Ekipe momaka i devojaka FMN i FMN Alumni nadmetale su se u futsalu, rukometu, košarci, odbojci i streljaštvu. Takmičenja su protekla u sportskoj borbi, dobroj atmosferi i druženju.

 
 

Kompletni rezultati Sportskog alumni skupa:

Futsal (m): FMN - FMN ALUMNI 5:2

Rukomet (m): FMN - FMN ALUMNI 17:16

Košarka (m): FMN - FMN ALUMNI 46:57

Odbojka (ž): FMN - FMN ALUMNI 1:1

Streljaštvo (mž):

1) S. Hadživuković 163
2) A. Todorović 160
3) M. Aksentijević 159

 

Nakon višesatnog nadmetanja na terenu usledilo je druženje na koktelu u bifeu FMN na kome su dodeljene zahvalnice zaslužnim sportistima SD ''Medicinar''koji su se oprostili od fakultetskog dresa završetkom studija.


PREDSTAVLJENI NOVI DOKTORI STOMATOLOGIJE I MAGISTRI FARMACIJE

U okviru obeležavanja 40 godina rada i postojanja Fakulteta medicinskih nauka, u amifiteatru je danas održana i svečanost promocije novih doktora stomatologije i magistara farmacije. U školskoj 2016/2017 godini IAS farmacije završilo je 86 studenata, a 23 studenta najmlađi studijski program našeg Fakulteta IAS stomatologije. Diplomu magistra farmacije, do sada je, steklo 540 mladih ljudi a diplomu dr stomatologije ukupno 71 doktor stomatologije.

 
 

Promociji novih magistara farmacije i doktora stomatologije prisustvovali su dekan Fakulteta medicinskih nauka prof. dr Predrag Čanović, prodekan za IAS stomatologije prof. dr Tatjana Kanjevac, prodekan za IAS medicine prof. dr Ivan Jovanović, prodekan za IAS farmacije prof. dr Vladimir Jakovljević, kao i nastavnici i saradnici na oba studijska programa. Nove diplomce u ime rukovodstva Fakulteta i svoje lično ime pozdravio je prof. dr Vladimir Jakovljević, prodekan za IAS farmacije koji im je uputio čestitke i poželeo da svako u svojoj profesiji, u našoj zemlji, nađe posao.

''Sticanjem diploma vi ste, u velikoj meri, završili posao zbog koga ste došli na naš fakultet pre pet ili šest godina. Sada svoj intelekt, svoju energiju i svoju mladost stavljate na raspolaganje ovoj državi i ovom narodu. Nadam se da će neko ko je za to merodovan znati da vrednuje. Ali prvo vi morate da verujete u to'', poručio je diplomcima prof. Jakovljević. Ako imate dilemu šta će se sve desiti u budućnosti i šta nas sve okružuje,dodao je prof. Jakovljević, možda odgovor treba potražiti u rečima Svetog Vladike Nikolaja Velimirovića- Niko pod suncem nije veliki, draga braćo, osim čoveka koji veruje u krajnju pobedu dobra. I niko ozbiljno ne veruje u Boga osim čoveka koji veruje u krajnju pobedu dobra. Vera u pobedu dobra je osnovni tvorački impuls duše, to je osnovni života'', neke su od reči velikog Vladike Nikolaja. Profesor Jakovljević rekao je i da gledajući u auditorijum ispred sebe, u amfiteatru FMN, da su ove reči istina.


Tekst Hipokratove zakletve na ovoj svečanosti pročitala je najbolji diplomac stomatologije Ranka Tomić. Na ovom studijskom programu u školskoj 2016/2017 godini najbolje rezulate zabeležili su: na drugoj godini Sofija Dugić i tatjana Lekić, prosečna ocena 9,20, na trećoj Milica Pavlović sa prosečnom ocenom 9,65. Jana Desnica je najbolji student četvrte godine IAS stomatologije sa prosekom 9,70 dok je na petoj godini to Sanja Vujović sa prosečnom ocenom 9,82. Najboljim studentima stomatologije i najboljem diplomcu ovog studijskog programa zahvalnice i prigodne nagrade uručila je prodekan za IAS stomatologije prof. dr Tatjana Kanjevac. Nagrade najboljim diplomcima farmacije uručio je predekan prof. dr Vladimir Jakovljević. Na drugoj godini ovog studijskog programa to su Jovana Dimitrijević i Anđela Gogić sa prosekom 9,89, na trećoj Katarina Đorđević sa prosečnom ocenom 9,60, a na četvrtoj Nikola Nedeljković koji je ostvario prosek 9,87. Marija Milenković najbolji je studen pete godine IAS farmacije sa prosečnom ocenom 9,90 dok je najbolji diplomac Milica Milinković sa prosečnom ocenom 9,81.


URUČENE DIPLOME I PROMOVISANI NOVI DOKTORI MEDICINE

Na drugoj svečanosti upriličenoj u amfiteatru FMN promovisano je 115 novih doktora medicine. Od 9. decembra prošle godine do danas, na FMN IAS medicine završilo je 179 studenata. Deo diploma uručen je na Vidovdan a danas smo su diplome, njih 115, dobili doktori medicine koji su studije završili od juna do danas.

U svoje i ime svih nastavnika i saradnika Fakulteta diplomirane doktore medicine pozdravio je dekan prof. dr Predrag Čanović. On je izrazio zadovoljstvo što, kako je rekao, kao dekan može prvi da čestita diplomcima završene studije. ''Završili ste težak fakultet, stekli ste zvanje doktora medicine i na taj način trasirali ste svoj profesionalni put, put zdravstvenih radnika-humanista. Vi ste uradili sve što je bilo do vas a sada je na redu država koja mora da vam omogući da znanja i veštine koje ste stekli primenite ovde, u vašoj zemlji'', rekao je prof. Čanović. On je diplomiranim doktorima medicina poručio i da je posao kojim će se baviti najlepši, najhumaniji a istovremeno najteži i najodgovorniji. ''Sa svojim kolegama ćete do kraja radnog veka deliti sve radosti i sve tuge. Zadovoljstvo koje ćete osetiti kada bolesnom i bespomoćnom čoveku pomognete biće nešto što nema cenu'', naglasio je dekan FMN prof. dr Predrag Čanović i diplomiranim doktorima medicine poželeo da se zaposle, da se dalje usavršavaju i da nikada ne zaborave fakultet na kome su se školovali. Ubeđen sam da ćete biti dobri lekari i da ćemo se kao vaši učitelji ponositi vama-zaključio je dekan Čanović.

 
 

Usledilo je polaganje Hipokratove zakletve čiji tekst je pročitao najbolji diplomac Dejan Radovanović,koji je IAS medicine završio sa prosečnom ocenom 9,94. Na današnjoj svečanosti nagrađeni su i ostali najbolji studenti medicine: sa druge godineMarko Petrović sa prosekom 10,00, sa treće godine Džemila Alić sa prosekom 10,00, sa četvrte Azra Zukorlić sa prosečnom ocenom 9,94. Najbolji student medicine u školskoj 2016/2017 godini na petoj godini studija je Emina Ćorović sa prosečnom ocenom 10,00 dok je na šestoj godini to Irfan Ćorović sa prosekom 9,74. Nagrade najboljima uručio je dekan FMN prof. dr Predrag Čanović.

U umetničkom delu programa nastupili su studenti FILUM-a iz klase profesora Vojislava Spasića, Olivera Njega i Marine Trajković Bidžovski koji su izveli dela Biničkog, Golemovića, Strausa, Pučinija i Dvoržaka.

 


PROMOVISANI NOVI SPECIJALISTI
I DIPLOMCI OSNOVNIH STRUKOVNIH STUDIJA

U okviru obeležavanja 40 godina rada i postojanja FMN UNiverziteta u Kragujevcu danas su u amfiteatru najpre promovisani specijalisti i uži specijalisti kao i diplomci osnovnih strukovnih studija našeg Fakulteta. Od decembra prošle godine do danas na FMN diplomu lekara specijaliste i subspecijaliste steklo je 52 doktora medicine.

Pozdravljajući prisutne, u ime dekana i kolegijuma FMN, prodekan za specijalističke i uže specijalističke studije prof. dr Goran Davidović najpre je rekao da je današnji dan poseban kako za specijaliste i diplomce osnovnih strukovnih studija, tako i za kuću u kojoj su stekli znanja i zvanja. ''Posle mnogo neprospavanih noći, odricanja i muka kroz koje ste prošli, posle dugog i napornog puta vaša srca su, siguran sam, ispunjena srećom i zadovoljstvom jer ste postigli ono čemu ste težili. Lekarski poziv se bira iz ljubavi prema čoveku, zbog želje da mu pomognete. Sada ste, opet na novom početku i pred vama su novi izazovi da vašu veru i ljubav prema pacijentu podelite, ovog puta sa više znanja'', reči su prodekana prof. Davidovića. On je specijalistima i diplomcima poručio i da veruju u svoje znanje ali i da veruju svom instiktu i ne dozvole da ih znanje zavede. ''Želimo da ono što ste naučili na FMN postane ognjište vrlina i ličnih podviga u borbi protiv bolesti na dobrobit vaših pacijenata. Budite nesebični u onome što možete da im pružite i neka vas cene po vašoj savesti, dobroti i znanju koje ste im pružili'', poručio je prodekan prof. dr Goran Davidović.

 
 
 

U periodu od decembra prošle do decembra ove godine na našem Fakultetu diplomu strukovnog fizioterapeuta steklo je 24 studenata. Kad je reč o najboljim studentima sa ovog studijskog programa na drugoj godini to je Slobodan Bošković sa prosečnom ocenom 9,54. Na trećoj godi najbolji proseka ostvarila je Katarina Radović ( 9,64) dok su za najbolje diplomce OSS-strukovni fizioterapeut proglašeni Tamara Krstić i Marko Petrović, koji imaju istu prosečnu ocenu 9,62. Na OSS strukovna medicinska sestra diplomiralo je 43 studenata. Na drugoj godini u školskoj 2016/2017 godini najbolji prosek ostvarila je Teodora Radivojević a na trećoj Irena Damjanović koja je godini završila sa prosečnom ocenom 9,50. Najbolji diplomac na OSS medicinska sestra je Sanja Zuvić sa prosekom 9,34. Najboljim diplomcima zahvalnice i zlatnike uručio je dekan FMN prof. dr Predrag Čanović.

 


TRADICIONALNO SAĐENJE DRVEĆA
DIPLOMIRANIH DOKTORA STOMATOLOGIJE

U prisustvu dekana FMN prof. dr Predraga Čanovića, prodekana za IAS stomatologije prof. dr Tatjane Kanjevac, prodekana za IAS medicine prof. dr Ivana Jovanovića, profesora, tutora i studenata stomatologije, u dvorištu Rektorata Univerziteta u Kragujevca, treća generacija diplomaca stomatologije zasadila je danas 23 drveta. Ovaj običaj započet je 2015. godine sa prvom generacijom diplomaca IAS stomatologije koje na FMN postoje od 2010. godine. Do sada je na ovom studijskom programu diplomu doktora stomatologije stekao 71 student.

Novu generaciju diplomiranih doktora stomatologije i njihove mentore pozdravio je najpre dekan FMN prof. dr Predrag Čanović koji im je čestitao završene studije i poželeo da se što pre zaposle i napreduju u struci, a oni koji to budu želeli i u nauci. ''Vi ste treća generacija koja je u parku Rektorata posadila, ove godine 23 drveta, i verujem da ćemo ovu tradiciju nastaviti i sa narednim generacijama diplomiranih doktora stomatologije'', rekao je prof. Čanović.

 
 

Prof. dr Tatjana Kanjevac, prodekan za IAS stomatologije, najpre je rekla da svaka generacija studenata inspiriše na svoj način a da je treća, koja je ove godine diplomirala na stomatologiji, mirno je prošla kroz studije. ''Iskreno se nadam da će za vas biti i prostora i posla. Nemojte da imate loše misli jer posao će biti tu ukoliko se vi budete trudili. Za onog ko radi posla uvek ima. Bavite se sobom i jedni drugima. Budite pošteni i dobro ljudi, čemu smo vas, između ostalog, i mi učili sve ove godine'', rekla je prof. Kanjevac.
Ona je dodala i da sada već tradicionalo sađenje drveća u dvorištu Rektorata simbolizuje povezanost studenata i fakulteta ali i međusobnu povezanost doktora stomatologije, koji treba da budu upućeni jedni na druge i koji imaju čega da se sećaju i na šta da budu ponosni.


Završeno prvo kolo eliminacija za
VII STUDENTSKI KVIZ ZNANJA FMN

Fakultet medicinskih nauka, u okviru proslave Slave i Dana fakulteta, organizovao je VII studentski kviz znanja.
Prvi kolo eliminacija održano je danas od 14. 00 časova u Amfiteatru FMN, uz učešće 14 ekipa : La Mambo, We fonud this humerus, RSS ekipa, Prava spika, INFRAKT, DDDP, Albatrosi, Vrlo logičan tim, UNDO, Cat scretch disease, KEFALONCI, Doajeni i NEURONI.

Na samom početku je u ime dekana fakulteta učesnike kviza pozdravio prof. dr Nebojša Zdravković, koji je rekao da pun amfiteatar FMN pokazuje veliku zainteresovanost studenata da pruže učešće u kvizu znanja.

Prof. dr Nebojša Zdravković rekao je da je Fakultet obezbedio adekvatne nagrade za tri provoplasirane ekipe što je izazvalo oduševljenje svih učesnika kviza. Usledio je žreb u kojem su izvučeni parovi tako da su se ekipe takmičile u sedam duela. Svaki duel imao je po 20 pitanja, iz opšte kulture, u kojima su ekipe odgovarale naizmenično, a bilo je i onih duela gde je rezultat bio izjednačen pa su bila potrebna i dodatna pitanja.

Prolaz u završni krug i finale koji su na programu sledećeg četvrtka, 7. decembra od 16 časova, takođe u Amifiteatru FMN, obezbedile su ekipe: Kefalonci, Infrakt, Albatrosi, OM', Vrlo logičan tim UNDO i We found this humerus.

Žreb za četvrtfinale, polufinale i finale kviza održaće se 7. decembra 2017. godine od 16. 00 časova u Amfiteatru FMN.

Studentski kviz znanja održan je prvi put na FMN 2006. godine po zamisli Vekoslava Isajlovića, Marije Đajić-Pljakić i Nataše Čanak, nekadašnjih studenata PR službe našeg Fakulteta.

Kviz od samog početka u potpunosti realizuje PR služba fakulteta.

 
 
 


''PUBLIKOVALI SMO''
Pregled naučnih aktivnosti FMN

U okviru proslave 40 godina postojanja Fakulteta medicinskih nauka, u sredu 29. novembra u Amfiteatru održana je već tradicionala revija radova ''Publikovali smo''. Reč je o godišnjem pregledu naučnih aktivnosti predavača i celokupne naučne zajednice Fakulteta medicinskih nauka. U ovoj godini, prema rečima prof. dr Vladimira Jakovljevića, prodekana za IAS farmacije i kontinuiranu medicinsku edukaciju, kao kriterijum uzeto je koliko je radova urađeno na FMN a koliko u takozvanim koorporativnim radovima sa drugim Univerzitetima.
Od 131 rada 83 urađeno je u Kragujevcu što je preko 70 procenata. Analize pokazuju da su i u 2017. godini, po broju objavljenih radova, najbolji bili centri za imunologiju, fiziologiju i farmakologiju.
Sto se tiče broj objavljenih radova na SCI listi on je poslednjih pet godina približno isti i kreće se u rasponu od 130 do 140. U 2017. godini je objavljen je 131 rad a sredstva koja su za to izdvojena su manja nego u 2016. godini, iako je realno da ono što je u ovoj godini finansirano dolazi na publikaciju u narednim godinama, reči su prof. Jakovljevića. On je dodao i da se trenutno na FMN realizuje 31 junior i jedan makroprojekat, 15 naših nastavnika i saradnika angažovano je na međunarodnim projektima a 95 istraživača FMN angažovano je projektima resornog ministarstva.

Prof. Jakovljevića podsetio je prisutne da SJECR, časopis Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu, u godini svog punoletstva napravio još jedan značajan korak. Odlukom Ministra prosvete, a na predlog Matičnog odbora za medicinu, naš časopis je u 2015. i 2016. godini kategorisan kao vodeći nacionalni časopis, odnosno M51. Na ovaj način, istakao je prof. Jakovljević, učinili smo još jedan, ali ogroman, korak ka našem konačnom cilju, a to je ulazak u bazu Thompson Reuters, tj. SCI/SCI Expanded listu. Samim tim, svi koji su objavili radove u našem časopisu u od 01. Januara 2015. godine mogu ove radove kategorisati kao M51.

Detaljnije pogledajte u prezentaciji ovde

 
 
 


PROGRAM PROSLAVE SLAVE I DANA FMN

Kompletan program dešavanja povodom proslave Krsne slave Svetog Alimpija Stolpnika i 40 godina postojanja i rada našeg Fakulteta možete pogledati ovde


SPORTSKI ALUMNI SKUP FMN
3. 12. 2017.

Povodom obeležavanja 40 godina postojanja Fakultet medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu 3. 12. 2017. godine organizuje Sportski alumni skup.

Raspored takmičenja možete pogledati ovde


VII STUDENTSKI KVIZ ZNANJA FMN 2017.

Fakultet medicinskih nauka, u okviru proslave Slave i Dana fakulteta, organizuje VII studentski kviz znanja.

Prvi eliminicaoni krug VII studentskog kviza znanja biće održan u četvrtak 30. novembra 2017. godine od 14. 00 časova u Amfiteatru FMN.

Završni krugovi i finale održaće se 7. decembra 2017. godine od 16. 00 časova u Amfiteatru FMN.

Spisak ekipa koje su prijavile učešće na VII studentskom kvizu znanja kao i raspored takmičenja možete pogledati ovde


KREDITNA MOBILNOST SA MEDICINSKIM UNIVERZITETOM SLEZIJE

U okviru Erazmus Plus programa finansiranog od strane Evropske Komisije a na izvornu inicijativu Poljske strane, potpisan je interinstitucionalni Rektorski ugovor o kreditnoj mobilnosti sa Medicinskim Univerzitetom Slezije u Katovicama, Poljska. (privredno tradicionalno najrazvijeniji region Poljske) i našeg Univerziteta.

Tokom nedelju dana u Novembru dva istaknuta predavača gostovala su na Univerzitetu u Kragujevcu. Dana 8 Novembra u sredu, na Mitrovdan, održali su svoja predavanja u Plavoj Sali Fakulteta medicinskih nauka i to:

 

*Profesor Tomaž Holecki, Odeljenje za Zdravstvenu Politiku i Upravljanje (Menadžment) u Zdravstvu u naslovu “Zdravstveno-politički sižei dokaza kao korisna alatka za sprovođenje reformi zdravstvenih sistema na regionalnom i nacionalnom nivou”. Tom prilikom su objašnjeni mehanizmi funkcionisanja pomenutih strategija i dokumenata na tipičnom nacionalnom iskustvu jednog Post-Semaško zdravstvenog sistema izvorno Sovjetskog tipa.

*Profesor Pjotr (Petar) Romanijuk, Sef Odseka za Zdravstvenu Politiku u naslovu "Zdravstveni sistemi Centralne i Istočne Evrope u tranziciji"

Ovaj doprinos je približio uporedna iskustva većeg broja istočno evropskih zemalja uključujući kako zemlje Ruskog Komonvelta (Zajednice Nezavisnih Država) tako i istočnog krila Evropske Unije prisajedinjenog posle 2004 godine.

Predavanjima su se odazvali veći broj naših nastavnika i posebno stručnjaka Instituta za zaštitu zdravlja Kragujevac sa baznom ekspertizom u oblasti javnog zdravlja što je bio i osnovni sadržaj posete. Uspostavljena su poznanstva između naših strana koja bi mogla voditi bilateralnim i multilateralnim istraživanjima kao i podnescima za finansiranje nauke kod trećih partija. "


DOAK I HEMOFILIJA - PREDAVANJA PROF. DR JOVANA ANTOVIĆA

Prof. dr Jovan Antović, vanredni profesor Univerziteta u Karolini i rukovodilac dijagnostike poremećaja homeostaze Karolinske bolnice, inače gostujući profesor našeg fakulteta, održao je 1. i 2. novembra predavanja na FMN na teme-Kada i kako testirati DOAK i Globalni hemostatski metodi u laboratorijskoj dijagnostici hemofilija-potrebni ili ne?

Direktni oralni koagulanti u svetu polako preuzimaju primat jer za razliku od pacijenta koji su na varfarinu i moraju stalno da se prate,kod ove terapije to nije slučaj. ''Mi smo u Skandinaviji jedina bolnica koja ih radi 24/7 odnosno svih sedam dana u nedelji 24 sata i to je budućnost u oblasti farmacije- kaže prof. dr Jovan Antović. On je govorio i o saradnji našeg Fakulteta i Karolinskog Univerziteta u toj oblasti i najavio da će jedna naša saradnica, u okviru Erazmus projekta, uskoro otići u Karolinu gde će se baviti upravo ovom temom.

 
 

Značajan problem današnjice prema rečima prof. dr Jovana Antonovića predstavlja hemofilija ''Dijagnostika je delimično problematična a onda i terapija koja je dosta skupa, pa je uloga laboratorije veoma značajna. Mi znamo da u preko 90% slučajeva postoji vrlo dobra korelacija između laboratorijskih analiza i kliničke slike, ali kod 10% pacijenata koji imaju nizak nivo laboratorijskih faktora nema krvarenja, dok oni koji na osnovu analiza ne treba da krvare ipak imaju krvarenja. Smatra se da ti globalni hemostatski metodi koji ne određuju samo koncentraciju jednog faktora nego koliko god je to moguće celokupne hemostaze mogu da budu od velikog značaja i prikažu bolju sliku od onog što se zapravo dešava kod pacijenta. To je tema kojom se poslednjih desetak godina bave sve vodeće svetske laboratorije uključujući i onu kojom ja rukovodim'', istakao je Antović. Smisao ovog mog dolaska i predavanja koja sam održao je saradnja Karolinskog Univerziteta i Univerziteta u Kragujevcu u okviru Erazmus projekta, istako je prof. Antović i najavio da su odobrena sredstva koja će omogućiti da 20-ak doktoranata FMN na par meseci budu na Karolinskom Univerzitetu radi stručnog usavršavanja i osposobljavanja.


STUDENTI FMN POSETILI 62. MEĐUNARODNI SAJAM KNJIGA

I ove godine, već tradicionalno, Fakultet medicinskih nauka, organizovao je odlazak svojih studenata na Beogradski sajam knjiga u subotu 28. oktobra. Pod sloganom ''Ključ je u knjigama'' ljubiteljima pisane reči pod kupolama sajma predstavilo se preko 450 izlagača iz Srbije i inostranstva.

Počasni gost ovogodišnjeg sajma knjiga bio je nemački jezik, odnosno četiri zemlje nemačkog govornog područja-Nemačka, Austrija, Italija i Lintenštajn koje su predstavile savremeno stvaralaštvo kroz program ''Četiri zemlje jedan jezik''. Jedan od najupečatljivijih gostiju na ovogodišnjem sajmu bila je nemačka nobelovka Herta Miler, koja je ovu nagradu za književnost dobila 2009. godine. Gosti ovogodišnjeg sajma bili su i Marsel Bajer,Vladimir Kaminer, Jan Vagner, Fokler Kučer, Ingo Sulce,Arno Kameniš, Jonas Lišer, Valentin Grebner i mnogi drugi.

 
 

Kroz različite programe Sajam je obeležio i 800 godina od krunisanja Stefana Prvovenčanog,250 godina od rođenja Filipa Višnjića, 125 Ive Andrića, 150 godina od smrti Sarla Bodlera, vek od smrti Vladislava Petkovića Disa i Milutina Bojića, 170 godina Njegoševog ''Gorskog vjenca'', 50 godina od izdavanja romana ''Sto godina samoće'''Gabrijela Garsije Markesa i romana ''Derviš i smrt'' Meše Selimovića.

Studenti našeg fakulteta tokom posete sajmu pokazali su interesovanje za izdanja najšireg spektra-od beletristike do stručne medicinske literature. Sajamski popusti mnogima od njih omogućili su da se u Kragujevac vrate sa novim izdanjima.

 


''IZABERI STIPENDIJU PO SVOJOJ MERI''

IX Sajam stipendija pod sloganom „Izaberi stipendiju po svojoj meri“, u organizaciji Centra za razvoj karijere i savetovanje studenata Univerziteta u Kragujevcu održan je danas u holu Pravnog fakulteta. Sajam je bio prava prilika da se svi zainteresovani studenti i diplomci Univerziteta u Kragujevcu informišu o aktuelnim konkursima za stipendije za studije i/ili dodatno usavršavanje u zemlji i inostranstvu, mogućnostima za studentsku razmenu, volontiranje ili obavljanje stručne prakse u inostranstvu, uslovima za učestvovanje u ovim programima i mnogim drugim pojedinostima značajnim za njihovo dalje obrazovanje ili razvoj karijere.

  
  

Kroz različite programe Sajam je obeležio i 800 godina od krunisanja Stefana Prvovenčanog,250 godina od rođenja Filipa Višnjića, 125 Ive Andrića, 150 godina od smrti Sarla Bodlera, vek od smrti Vladislava Petkovića Disa i Milutina Bojića, 170 godina Njegoševog ''Gorskog vjenca'', 50 godina od izdavanja romana ''Sto godina samoće'''Gabrijela Garsije Markesa i romana ''Derviš i smrt'' Meše Selimovića.

Studenti našeg fakulteta tokom posete sajmu pokazali su interesovanje za izdanja najšireg spektra-od beletristike do stručne medicinske literature. Sajamski popusti mnogima od njih omogućili su da se u Kragujevac vrate sa novim izdanjima.

U okviru pratećeg programa Sajma stipendija, u sali Rektorata,održana je prezentacija na temu mogućnosti za studente i nastavno administrativno osoblje kroz programe Erazmus+,Erazmus Mundus i CEEPUS koju su organizovali predstavnici Fondacije Tempus-Erazmus+.


POSETA DVA UGLEDNA PREDAVAČA
U OBLASTI ZDRAVSTVENE POLITIKE I UPRAVLJANJA,
MEDICINSKI UNIVERZITET SLEZIJE, POLJSKAU okviru Erazmus Plus programa finansiranog od strane Evropske Komisije a na izvornu inicijativu Poljske strane, potpisan je interinstitucionalni Rektorski ugovor o kreditnoj mobilnosti sa Medicinskim Univerzitetom Slezije u Katovicama, Poljska. (privredno najrazvijeniji region Poljske, ustanova na linku) i naše matične Kuće.

Dana 8 Novembra u sredu, na Mitrovdan, dva istaknuta predavača će gostovati i održati svoja predavanja u Plavoj Sali u zgradi Dekanata Fakulteta medicinskih nauka i to:

*Od 14 00 - 15 30 - prof dr Tomaž Holecki, Odeljenje za Zdravstvenu Politiku i Upravljanje (Menadžment) u Zdravstvu (CV)
u naslovu “Evidence Briefs as a useful tool for reforming health systems at the national or regional level”.

*Od 15 30 - 17 00 - prof dr Pjotr (Petar) Romanijuk, Sef Odseka za Zdravstvenu Politiku (CV)
u naslovu "Health system transitions in Central and Eastern Europe"


NANO TEHNOLOGIJE I SVETLOST - NOBELOVE NAGRADE U FUNKCIJI ZDRAVLJAPredavanje Prof. dr Đuro Koruga "Nano tehnologije i svetlost-Nobelove nagrade u funkciji zdravlja" održaće se u četvrtak 2. novembra 2017. godine u 13 časova na Prirodno-matematičkom fakultetu (II sprat sala A-II-1)

Opširnije možete pogledati ovde.


CURRENT TRENDS IN PHYSIOLOGICAL SCIENCES:
FROM CELL SIGNALS TO THE BIOLOGY OF AGING

4th Congress of Physiological sciences of Serbia
with international participation, 19-23, 2018.


Poštovane koleginice i kolege,

sa zadovoljstvom Vas obaveštavamo da će se u septembru 2018. godine u Medicinskom fakultetu Univerziteta u Nišu održati četvrti Kongres fizioloških nauka Srbije sa međunarodnim učešćem, i pod pokroviteljstvom najznačajnijih svetskih i evropskih udruženja u ovoj ogromnoj naučnoj oblasti.

Prvo obaveštenje (a kasnije i finalni program) za ovaj skup možete naći na trajnoj adresi Društva fiziologa Republike Srbije physiology. org. rs/4thCPS.php

Odabrani naslovi iz primljenih sažetaka biće uključeni u program predavanja po pozivu ili usmenih prezentacija, a odabrani radovi u celini sa ovog kongresa biće ponuđeni za publikovanje u nekom od časopisa sa liste CC/SCI ili u monografiji prestižnog internacionalnog izdavača. Ovo će biti prilika i za promociju različitih štampanih izdanja, pre svega edukativnih, urađenih od strane članova Društva.

Sa željom da se u narednom periodu lepo i kvalitetno družimo u Nišu,

Srdačno Vas pozdravljamo
Programski i Organizacioni odbor
Društvo fiziologa Republike Srbije


NEW INSIGHTS IN CARDIOVASCULAR RESEARCH

NOVINE U KARDIOVASKULARNIM ISTRAŽIVANJIMA

U organizaciji katedere za fiziologiju i podršku Društva fiziologa Srbije, a pod pokroviteljstvom International Academy of Cardriovascular Sciences, u ponedeljak 2. oktobra Fakultet medicinskih nauka bio je domaćin naučnog skupa posvećenog novinama u kardiovaskularnim istraživanja. Na skupu su učešće uzeli eminentni stručnjaci iz ove oblasti-trojica profesora Univerziteta iz Sjedinjenih američkih država : Devendra Agrawal Omaha USA, Suresh C. Tyagi Louisville USA, Rakesh Kukreja, Richmond USA kao i nastavnici i saradnici katedere za fiziologiju FMN.

  

Skup je, prema rečima prof. dr Vladimira Jakovljevića, prodekana za IAS farmacije i kontinuiranu edukaciju i šefa katedere za fizilogiju FMN, organizovan u okviru obeležavanja 40 godina našeg fakulteta. ''Sa kolegom prof. dr Draganom Đurićem iz Beograda, kao član predsedništva Internacionalne akademije kardiovaskularnih nauka za Evropu, prošle nedelje boravio sam u Pečuju i iskoristio priliku da eminentne naučnike iz SAD pozovem da budu gosti Fakulteta medicinskih nauka. Oni su moj poziv prihvatili i danas smo u prilici da na našem fakultetu čujemo koje su novine u kardiovaskularnim istraživanjima'', rekao je prof. Jakovljević. Na skupu je, između ostalih, izlaganje imala i saradnica FMN Nevena Jeremić koja je već dve godine na postdiplomskom usavršavanju kod prof. dr Suresh Tyagi, koji je nedavno postao i viziting profesor Fakulteta medicinskih nauka. ''Na taj način već je uspostavljana naša saradnja koja vodi ka uvođenju zajedničkog programa doktorskih studija. Današnji skup pored svečane i naučne ima svakako i širu dimenziju jer nam omogućava da uspostavimo dobre kontakte sa vodećim univerzitetima SAD u ovoj oblasti'', zaključio je prof. dr Vladimir Jakovljević.

  

Naučnom skupu u amifitatru Fakulteta medicinskih nauka prisustvovali su rektor Univerziteta u Kragujevcu prof. dr Nebojša Arsenijević i dekan Fakulteta medicinskih nauka prof. dr Predrag Čanović.


NEW INSIGHTS IN CARDIOVASCULAR RESEARCH
Dedicated to the 40th Anniversary
October 2nd, 2017 Amphiteathre

Povodom proslave 40 godina našeg Fakulteta u ponedeljak, 02. 10. 2017. godine održaće se naučni skup u Amfiteatru Fakulteta medicinskih nauka sa početkom od 9. 30 časova.

Gosti našeg Fakulteta biće eminentni stručnjaci iz oblasti kardiovaskularnih istraživanja, koji su vodeći u toj oblasti u svetu.

Suorganizator skupa je Društvo fiziologa Republike Srbije, a pod pokroviteljstvom je International Academy of Cardiovascular Sciences.

Program naučnog skupa možete pogledati ovde


TRENDS IN STEM CELL RESEARCH AND CELL-BASED THERAPY


''SAVREMENI TRENDOVU U ISTRAŽIVANJU MATIČNIH ĆELIJA''
- međunarodni skup na FMN

Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu,danas je bio domaćin međunarodnog naučni skup na temu ''Trends in Stem Cell Research and Cell-based Therapy'' . Skup je održan u organizaciji Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu a uz podršku Asocijacije italijanskih i srpskih naučnika i istraživača ‘’AIS 3’’ i ambasade Italije. U uvodnom delu skupa prisutnima su se se obratitili: prof. dr Nebojša Arsenijević rektor Univerziteta u Kragujevcu " prof. dr Pavle Anđus iz Asocijacije italijanskih i srpskih naučnika i istraživača ''AIS 3'' i ataše za nauku ambasade Italije u Srbiji Paulo Batineli. Rektor Arsenijević je izrazio nadu da će ovakvi skupovi postati tradicionalni i podsetio da je Kragujevac grad u kome su nastali i održali se odnosi između srpskog i italijanskog naroda. Prof. dr Pavle Anđus, između ostalog, uputio je podršku FMN i rukovodstvu Univerziteta u stvaranju Centra izvrnosti u Kragujevcu i dodao da apsoloutno podrža sve aktivnosti na jačanju saradnje na nivou Asocijacije italijanskih i srpskih naučnika i istraživača. Ataše za nauku ambasade Italije u Srbiji Paulo Batineli rekao je da je naučni skup organizovan kako bi se razmenila iskustva italijanskih i srpskih naučnika. ''Iskreno verujem da će iz te saradnje proisteći i nova zajednička istraživanja i rezultat'', rekao je Batineli. Današnji skup je,prema njegovim rečima samo okvir za tu buduću saradnju, a njeni stubovi su upravo medicina i javno zdravlje.

  

Jedan od glavnih cilja skupa je predstavljanje najnovijih saznanja o ćelijskim i molekulskim mehanizmima važnih u regenerativnoj medicini i upoznavanje javnosti sa najnovijim dostignućima u ovoj oblasti. Genetičar, prof. dr Miodrag Stojković, redovni profesor FMN, govoreći o praktičnoj primeni matičnih ćelija u lečenju u Srbiji, rekao je da je njihova primena u svetu sve veća i to ne samo u naučne svrhe već i se koriste i za lečenje mnogih bolesti. ''Nažalost, to još nije došlo do nas ali se u svetu matične ćelije koriste u lečenju bolesti oka, stvaranjem nove retine, može da se napravi nova koža u laboratoriji,kod opekotina i ljudi koji su imali povrede. Sve više se koriste i kod neurodegenerativnih promena. Imate mezenhimalne matične ćelije koje se koriste za oboljenja logomotornog aparata, odnosno stvaranje novih kostiju i koštanioh tkiva i hrskavice kod sportskih povreda. Broj bolesti koje se danas tretiraju matičnim ćelijama je iz dana u dan sve veći. Postoji više tipova i vrsta matičnih ćelija i svaka ima svoju primenu. Nije matična ćelija univerzalno sredstvo za sve, nego kako koja ima svoje karakteristike i potencijale tako se i primenjuju. Nas ovde u Kragujevcu interesuju mezenhimalne matične ćelije i one koje služe za dobijanje ćelija sa nervnim karakteristikama a za lečenje neuroregenerativnih bolesti –Parkinsona, Alchajmera a naročito degenerativnih bolest'', rekao je prof. dr Miodrag Stojković.

  

Na današnjem naučnom skupu studenti su imali priliku da diskutuju i razmene ideje sa eminentnim stručnjacima iz Italije i Srbije a mladi istraživači bili su u prilici da iznesu svoje stavove i sugestije o primeni matičnih ćelija u regenerativnoj medicini imajući u visu etičnost i bezbednost ove terapije.

  
  
  


TRENDS IN STEM CELL RESEARCH AND CELL-BASED THERAPYFakultet medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu u saradnji sa Asocijacijom italijanskih i srpskih naučnika i istraživača i Ambasadom Republike Italije u Srbiji organizuje naučni skup "Trends in Stem Cell Research and Cell-based Therapy” koji će se održati 28. septembra 2017. godine u Amfiteatru Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu. Opširnije možete videti ovde.


POČELA NASTAVA NA DOKTORSKOJ SKOLI

Studenti prve generacije nedavno akreditovanog studijskog programa Doktorske studije-Doktorska škola medicinskih nauka Fakulteta medicinskih nauka danas su dobili svoje indekse i zvanično su im počela predavanja u okviru prvog semestra. Prvu generaciju studenata Doktorske škole, a trinaestu od osnivanja doktorskih akademskih studija, u amfiteatru "Prof. dr Milosav Kostić'' pozdravio je prof. dr Nebojša Arsenijević, rektor Univerziteta u Kragujevcu i savetnik dekana za doktorske studije, koji ih je najpre upoznao sa onim što ih čeka u novoj fazi njihovog naučnog razvitka. On je budućim doktorima medicinskih nauka najpre pojasnio da ih u toku prvog semestra očekuju predavanja i ispiti iz tri predmeta –istraživanja u biomedicinskim naukama, statističke metode u biomedicinskim istraživanjima i informatičke metode u biomedicinskim istraživanjima. Nakon toga, uoči drugog semestra, budući doktorandi opredeljuju se za jedno od ponuđenih izbornih područja a tokom drugog, trećeg i četvrtog semestra slušaju nastavu i polažu module u okviru izabranog izbornog područja. Peti i šesti semestar obuhvataju realizaciju naučnog istraživanja koje je neposredno u funkciji izrade doktorske disertacije.

Prof. dr Nebojša Arsenijević je budućim doktorima medicinskih nauka danas održao i uvodno predavanje iz Istraživanja u biomedicinskim naukama. Studije na Doktorskoj školi FMN traju tri školske godine, odnosno šest semestara, i studenti po završetku stiču naučni naziv doktor medicinskih nauka. Fakultet medicinskih nauka je prvi fakultet u Srbiji koji je, pre 13 godina, uspostavio doktorske akademske studije u oblasti medicine, i prvi koji je akreditovao studijski program Doktorske studije-Doktorska škola medicinskih nauka. Za ove godine u okviru doktorskih akademskih studija na našem fakultetu stvoreni su novi naučni kadrovi i dat je veliki doprinos razvoju nauke, što je i bila ideja kojom se rukovodstvo Fakulteta rukovodilo kada je uvelo novi studijski program. Do sada je na FMN doktoriralo 433 doktoranda.

  
  
  


POČELA NASTAVA NA OSNOVNIM STRUKOVNIM STUDIJAMA

Novoj generaciji studenata osnovnih strukovnih studija 14. septembra su u Maloj sali fakulteta medicinskih nauka svečano uručeni indeksi. Brucošima osnovnih strukovnih studija kojih je 88, i to 44 na osnovnim strukovnim studijama za medicinsku sestru i isto toliko za strukovnog fizioterapeuta, indekse je uručila prof. dr. Marina Petrović, prodekan za nastavu na ovom studijskom programu. Prof. dr Marina Petrović novoj generaciji studenata osnovnih strukovnih studija poželela je dobrodošlicu, srećan i uspešan početak studija na fakultetu. Upoznavši ih sa informatorima, organizacijom nastave i programom, prof. dr. Marina Petrović se zahvalila prisutnima i poručila da ih čeka veliki rad tokom studiranja.

Nakon uručenja indeksa brucošima osnovnih strukovnih studija počela su predavanja po ranije utvrđenom planu i programu. Studije na ovom studijskom programu traju tri godine nakon čega studenti dobijaju zvanje strukovna medicinska sestra i strukovni fizioterapeut.

  
  


URUČENI INDEKSI BRUCOSIMA MEDICINE

Novoj generaciji studenata IAS medicine jutros su u amfiteatru FMN svečano uručeni indeksi. Brucoše medicine, njih 88, pozdravili su dekan Fakulteta medicinskih nauka prof. dr Predrag Čanović i prodekan za IAS medicine prof. dr Ivan Jovanović.

Poželevši im dobrodošlicu na FMN dekan prof. dr Predrag Čanović je brucošima medicine rekao da se od njih očekuje velik rad i zalaganje jer studije medicine podrazumevaju zgusnut i dinamičan program. ''To ne ostavlja puno slobodnog vremena ali nagrađuje posvećene o čemu svedoči i velika prolaznost naših studenata na naredne godine studija'', rekao je dekan Čanović. Na ove reči dekana nadovezao se prodekan za IAS medicine prof. dr Ivan Jovanović koji je istakao da prosečno studiranje na medicini na našem fakultetu traje šest godina i mesec dana. ''To postižemo, između ostalog, i tutorskim sistemom rada, po kome je naš fakultet prepoznatljiv. Svi vi danas ćete dobiti svoje mentore koji će vas pratiti tokom čitavih studija i sa kojima će se viđati jednom nedeljno. Radićete u malim grupama, 5 do 6 studenata i vaše obaveze, koje počinju već danas, su svakodnevne'', rekao je prof. Jovanović. On je medicinare upoznao i sa semestralnim vodičem, koji im je kasnije podeljen uz indekse, i u kome se nalze sve informacije koje su im bitne za studiranje- opšta pravila u vezi sa nastavom, raspored časova odnosno predavanja, plan zgrade FMN, podaci o predmetima (imena predavača, nastavne jedinice, termini održavanja nasatave, testova i samih ispita).
Brucošima medicine, koji su podeljeni u 16 grupa uz indekse i semestralne vodiče danas su predstavljeni i njihovi mentori. Odmah nakon što im je prof. dr Ivan Jovanović prodekan za IAS medicine uručio indekse upućeni su na prvo predavanje iz anatomije.

  
  


POČELA NOVA SKOLSKA GODINA NA FAKULTETU MEDICINSKIH NAUKA

Uručenjem indeksa brucošima integrisanih akademskih studija farmacije i stomatologije danas, 11. septembra, na Fakultetu medicinskih nauka počela je nova školska godina. U školskoj 2017/2018 godini na studije farmacije upisano je 84 studenta a na studije stomatologije 24 studenta.

Buduće doktore stomatologije u Plavoj sali pozdravio je dekan Fakulteta medicinskih nauka prof. dr Predrrag Čanović poželevši im dobrodošlicu u svoje ali i u ime svih nastavnika i saradnika Fakulteta. Dekan je brucošima IAS stomatologije poželeo uspešno studiranje i istakao da ih očekuje ozbiljan rad od samog početka. '' Pred vama je permanentan i studiozan rad a na to će vas naterati način studiranja na našem Fakultetu'', rekao je dekan prof. dr Predrag Čanović. Dobrodošlicu novim studentima stomatologije, u ime katedere za stomatologiju, poželela je prof. dr Tatjana Kanjevac prodekan za IAS stomatologije koja je buduće doktore stomatologije upoznala sa obavezama koje ih očekuju u narednom petogodišnjem periodu, koliko traju studije stomatologije. ''Vi ste nova generacija studenata vrlo atraktivnog studijskog programa našeg Fakulteta,koji,iako najmlađi, iz godine u godinu beleži sve veće interesovanje svršenih srednjoškolaca. Od vas se očekuje dosta, o čemu će vas detaljnije upoznati vaši mentori, a na vama je da vredno radite i završite fakultet sa koga ćete poneti kvantum znanja'', rekla je prof. dr Tatjana Kanjevac. Usledilo je uručenje indeksa brucošima stomatologije- njih 24 podeljeno je u četiri grupe i svaka grupa je dobila svog mentora- dr Miroslava Vasovića, prof. dr Milicu Popović, prof. dr Mariju Milovanović i prof. dr Tatjanu Kanjevac.

Studente prve godine IAS farmacije u amfiteatru pozdravio je i u njihove buduće obaveze uputio prof. dr Vladimir Jakovljević prodekan za IAS farmacije. Prof. Jakovljević je najpre podsetio brucoše da studije farmacije traju pet godina nakon čegastiču diplomu magistra farmacije. ''Fokus na našem fakultetu je na studentu. Svako od vas već danas dobija svog mentora koji će vas pratiti tokom čitavog studiranja. Nama to omogućava kompletan uvid u vaš rad u svakom trenutuku a vama da što lakše savldate veoma značajno i obimno gradivo'', rekao je prof. Jakovević i dodao da obaveze brucoša na farmaciji počinju istog trenutka kada dobiju indekse. Kako je i najavio prodekan za IAS farmacije,svih 84 brucoša na ovom studijskom programu, nakon uručenja indeksa prešli su u malu salu gde im je prvo predavanje održala doc. dr Marina Kostić.

Indeksi brucošima IAS medicine biće uručeni sutra, a studentima osnovnih strukovnih studija u četvrtak 14. septembra čime će nova školska godina na FMN početi na svim studijskim programima.

  
  
  


PROMOVISANI DOKTORI NAUKA UNIVERZITETA U KRAGUJEVCU

Rektor Univerziteta u Kragujevcu prof. dr Nebojša Arsenijević svečano je promovisao doktore nauka koji su, u perodu od maja 2016. do maja 2017. godine, odbranili doktorsku disertaciju na fakultetima Univerziteta u Kragujevcu. Na svečanosti u parku Rektorata promovisano je 113 doktora nauka : 11 doktora nauka na Fakultetu inženjerskih nauka, 7 doktora nauka na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku, 3 doktora nauka na Ekonomskom fakultetu, 9 doktora nauka na Pravnom fakultetu, 15 doktora nauka na Prirodno-matematičkom fakultetu, 48 doktora nauka na Fakultetu medicinskih nauka, 5 doktora nauka na Fakultetu za mašinstvo i građevinarstvo u Kraljevu, 2 doktora nauka na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini, 3 doktora nauka na Učiteljskom fakultetu u Užicu, 8 doktora nauka na Filološko-umetničkom fakultetu i 2 doktora nauka na Agronomskom fakultetu u Čačku.

  
  
  

U doktore medicinskih nauka promovisani su:

  1. Slaviša Savić
  2. Željko Vlaisavljević
  3. Milica Vukašinović-Vesić
  4. Biljana Jaredić
  5. Mirjana Marinković
  6. Biljana Majstorović
  7. Ivana Iličković
  8. Marija Bursać
  9. Aleksandar Matić
10. Ivana Stašević- Karličić
11. Cveta Spadijer-Mirković
12. Valentina Talevska
13. Dejan Stanojević
14. Dragan Vasiljević
15. Aleksandar Cvetković
16. Nemanja Jovičić
17. Vesna Jovanović
18. Zvezdana Stojanović
19. Marija Anđelković
20. Ivana Đurić-Filipović
21. Smiljana Kostić
22. Biljana Popovska –Jovičić
23. Katarina Đokić Pješčić
24. Igor Đurišić

25. Radmila Radojević-Popović
26. Aleksandra Arsović
27. Sanja Sarac
28. Miloš Nikolić
29. Dragan Lović
30. Maja Milosavljević
31. Ivan Srejović
32. Gora Miljanović
33. Milica Petrović
34. Marina Mijajlović
35. Miloš Milosavljević
36. Marko Spasić
37. Violetta Raffay
38. Radiša Pavlović
39. Nebojša Marić
40. Dubravka Vukadinović
41. Aleksandar Dagović
42. Igor Jovanović
43. Svetlana Ristić
44. Dragana Ristić
45. Marko Milosavljević
46. Petar Ristić
47. Milena Deljanin
48. Snežana Pešić

Univerzitet u Kragujevcu, kao i prošle godine izdao je knjigu pod nazivom „Knjiga doktora nauka Univerziteta u Kragujevcu 2017. “ koja sažeto predstavlja sve doktorande i naučni doprinos njihovih doktorskih disertacija. Na Univerzitetu u Kragujevcu, do sada je promovisano 1185 doktora nauka.


USPESNO REALIZOVANA AKCIJA DOBROVOLJNOG DAVANJA KRVI NA FMN

U organizaciji Crvenog krsta Kragujevac danas je na Fakultetu medicinskih nauka održana druga akcija dobrovoljnog davanja krvi u ovoj školskoj godini. Gradska organizacija Crvenog krsta svake godine u saradnji sa fakultetima Univerziteta u Kragujevcu organizuje dve kampanje- zimsku u novembru i prolećnu u maju mesecu. Podsećanja radi, zbog velikog interesovanja studenata našeg fakulteta u novembru 2016. godine organizovane su dve akcije.

Studenti medicine, farmacije, stomatologije i osnovnih strukovnih studija, uz podršku kolega iz studentskog parlamenta i Nacionalne asocijacije studenata farmacije, kancelarije u Kragujevcu, i danas su pokazali svoju humanost na delu. Današnjoj akciji odazvao se veliki broj naših studenata pa je prikupljeno 55 jedinica krvi, koje su namenjene lečenju pacijenata Kliničkog centra u Kragujevcu.

  
  


NOĆ MUZEJA NA FAKULTETU MEDICINSKIH NAUKA

Na fakultetu medicinskih nauka večeras je, u okviru Noći muzeja, otvorena izložba slika ''Revolucija, apatija, submisivnost'' autora Dragana Barlova. Ovom postavkom autor poziva na svojevrsnu kulturnu akciju, već prepoznatljivim ''alatom'' Kamene glave: okamenjava sećanja da se ne ponavljaju-apstinencija od neželjenog stanja. Barlov neosetljivost dočarava lišavanjem atmosfere i portretne tačnosti, a zamorenost mozga lavirintnim figurama. Unutrašnje kidanje i mlitavost pokreta stavlja u znak jednakosti, a jačim koloritnim kontrastom ukazuje na prirodnu reakciju da se čovek otrgne i izleči. Autor izložbe Dragan Barlov fakultet umetnosti, odsek slikarstvo završio je u Prištni u klasi profesora Petra Đuze. Izlagao je do sada više puta u Kragujevcu i ostalim gradovima Srbije. Pored slikarstva bavi se crtežom, vajarstvom, grafikom, unutrašnjim enterijerom i drugim vidovima umetnosti.

Noć muzeja se održava u 44 grada i mesta u Srbiji i najposećenija je manifestacija u oblasti kulture koja se ove godine održava pod sloganom ''Otvori oči u noći. Kragujevački muzeji, galerije i ustanove kulture otvorili su vrata za posetioce i ponudili bogate i raznovrsne programe. Pored našeg fakulteta učešće u četrnaestoj Noći muzeja u Srbiji uzeli su i muzej ''21. oktobar'', PMF, Galerija ''Art'',Dom omladine. , Prva gimnazija.

Izložba Dragana Barlova u galeriji Fakulteta medicinskih nauka biće otvorena do 20. juna.

  
  


SRPSKO LEKARSKO DRUSTVO NAGRADILO PROF. DR NEBOJSU ARSENIJEVIĆA

Prof. dr Nebojša Arsenijević, šef katedre za imunlogiju i savetnik dekana Fakulteta medicinskih nauka, dobitnik je ovogodišnje nagrade za naučno istraživački rad u oblasti imunologije, koju dodeljuje Srpsko lekarsko društvo. Pored prof. Arsenijevića, za naučno istraživački rad nagrađeni su i prof. dr Zoran Lazić, oralni hirurg, prof. dr Momir Mikov, farmakolog, kao i stomatolozi dr Ivana Radović i dr Vesna Miletić.

Povodom Đurđevdana, slave Srpskog lekarskog društva, najstarije strukovno udruženje lekara dodelilo je i ove godine priznanja najistaknutijih članovima. Najviše godišnje priznanje SLD-Veliki pečat biće uručeno prof. dr Obradu Zeliću, stomatologu, prof. dr Ljubici Đukanović, nefrologu i dr Pavlu Milenkoviću, hematologu.

Nagradu za životno delo SLD dodelilo je prof. dr Zoranu Krivokapiću, hirurgu, prof. dr Veri Popović Brakić, endokrinologu, prof. dr Radanu Džodiću, hirurgu, prof. dr Slobodanu Goluboviću, oftalmologu, prof. dr Milanu Stanuloviću, farmakologu, prof. dr Đurđici Stojšić, kardiologu i prim. dr Vladimiru Jovanoviću, specijalisti maksilofacijalne i oralne hirurgije.


ODRŽANA KOMEMORACIJA PROF. DR DRAGANU ČANOVIĆU

U amfiteatru Fakulteta medicinskih nauka danas je održana komemoracija prof. dr Draganu Čanoviću, istaknom hirurgu i vanrednom profesoru našeg fakulteta. Prof. dr Dragan Čanović preminuo je 16. aprila a sahranjen je 19. aprila na Bozman groblju u Kragujevcu. U prisustvu članova porodice-supruge Marijane, sinova Vuka i Dragoša, brata Predraga sa porodicom, brojne kolege, saradnici, prijatelji i zaposleni na Fakultetu medicinskih nauka odali su poslednju poštu prof. dr Draganu Čanoviću.

Sa biografijom prof. dr Dragana Čanovića prisutne je upoznao prof. dr Dragče Radovanović. On je podsetio da je prof. Čanović rođen 1954. u Lipljanu, da je zvanje doktora medicine stekao 1980. godine na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a specijalizaciju iz opšte hirurgije završio je 1988. godine. Na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu magistrirao je 1994. godine a 2001. godine odbranio je i doktorsku disertaciju na temu: ''Hirurgija bilijarnog trakta i pankreasa''. Najpre je 1982. godine izabran za asistenta na Medicinskom fakultetu u Beogradu da bi tri godine kasnije, 1985. godine u isto zvanje biran i na našem fakultetu. Od 2006. godine do smrti bio je vanredni profesor na Fakultetu medicinskih nauka, i dugogodišnji direktor Klinike za hirurgiju KC Kragujevac.

  

''Dragana poznajem kao učitelja, kao kolegu i dragog prijatelja i neću ga hvaliti zbog reda i običaja već zato što je to istina. Od Dragana sam učio o profesiji i podjednako o životu. Zamislite kakva je privilegija bila sedeti i ćutati u društvu tog i takvog čoveka a on je prihvatao sve, vezivao je ljude za sebe. Išao je kroz život spuštenog garda, valjda smatrajući da su ljudi nalik njemu-dakle dobri. Nažalost, nisu, bar ne uvek. Mi ovde vrlo dobro znamo da osporimo vrednosti upravo onima koji su u svakom pogledu bolji od nas. Dragan je to bio, bio je bolji, najbolji od svih koje poznajem'', reči su ass. dr Dejana Lazića, hirurga.

Od profesora Čanovića oprostio se i rektor Univerziteta prof. dr Nebojša Arsenijević ističući da se danas Fakultet medicinskih nauka oprašta od jednog časnog, čestitog, poštenog i dobrog čoveka, izuzetnog profesora i još boljeg hirurga. ''Opraštamo se od čoveka koji je, kako i priliči, vodio jedan težak muški život. Bio je slobodan čovek, slobodan muškarac koji zna šta treba da brani. Tako se Dragan nije dvoumio. Njemu su njegov karakter i vaspitanje,koje je dobio u odličnoj porodici, pomagali da donosi odluke i da ide suprotno strampedu'', rekao je prof. Arsenijević. On je podsetio i da kada se promovisalo i hvalilo dezerterstvo, prof. dr Dragan Čanović, znao je da je hirurgu mesto tamo gde su ljudi povređeni pa se dobrovoljno prijavio da ide tamo odakle su drugi bežali i to ne na jedno mesto već gde god je bilo potrebno. ''Muški je podneo i saznanje da je bolestan. Nije tu bilo ni sažaljenja ni suza. Radio je dokle je mogao da stoji na nogama. Muški nas je i napustio, na jedan tih način, da nikog ne optereti. Takav kakav je bio bio je pouzdan, znao je ono što je za ljude najteže da znaju, pogotovo za one koji se kao on, svakodnevno suočavaju sa smrću. Imao je ono najdragocenije znanje- znao je šta se ne radi'', rekao je prof. dr Nebojša Arsenijević i dodao da se prof. Dragan Čanović, ni kao lekar ni kao čovek nije nametao, nije se gurao, nije smatrao da prvi redovi njemu pripadaju. Obraćajući se porodici prof. Arsenijević im je poručio da ne žale, a sinovima Vuku i Dragošu da se ugledaju na oca, da idu pravo i ponosno jer su sinovi velikog čoveka.


SAJAM OBRAZOVANJA, ZAPOSLJVANJA, PREUZETNISTVA I INOVACIJA

Fakultet medicinskih nauka, sa ostalim fakultetima Univerziteta u Kragujevcu, predstavlja se na Sajmu obrazovanja,zapošljavanja, preduzetništva i inovacija koji je danas otvoren na ''Sumadija sajmu''. Reč je o trodnevnoj sajamskoj manifestaciji koja je okupila brojne škole, fakultete, privrednike i preduzetnike kao i udruženja koji budućim srednjoškolcima i studentima predstavljaju obrazovne profile i studijske programe. Sajam je prilika da se mladi ljudi, koji se nalaze na jednoj od najvažnijih životnih prekretnica, detaljno informišu o određenoj školi ili fakultetu. Nacionalna služba za zapošljavanje,brojni poslodavci i agencije predstaviće slobodna radna mesta, dok će svi zainteresovani kandidati moći na licu mesta da predaju svoje radne biografije.

U ime organizatora, ''Sumadija sajma'' posetioce i izlagače najpre je pozdravio direktor sajma Zoran Nedeljković koji je, između ostalog govorio, o značaju obrazovanja ističući da je to veoma važan segment svih razvijenih zemalja i da ta tendencija polako zahvata i Srbiju. ''Ulaganje u obrazovanje je ulaganje u budućnost. Dobar obrazovni sistem daje kvalitetne kadrove a bez njih nema ni dobrih i profitabilnih preduzeća'', istakao je Nedeljković. Sajam obrazovanja, zapošljavanja, preduzetništva i inovacija zvanično je otvorio profesor na našem fakultetu, inače član Gradskog veća za obrazovanje, Nedeljko Manojlović. On je rekao da se veliki broj mladih u ovom momentu nalazi na najvažnijoj životnoj raskrnici jer biraju svoja buduća zanimanja. ''Razlika između onoga što ste danas i onoga što ćete biti za tri,četiri ili pet godina, zavisiće od puta koji odaberete i kojim krenete. Od njegovog kvaliteta zavisiće cilj na koji ćete stići'', poručio je prof. dr Nedeljko Manojlović.

U okviru pratećeg programa sajma Regionalna privredna komora Kragujevac i Sumadija sajam organizuju tribine- '' Podsticaj razvoja inovacija u privredi'' i '''Dualno obrazovanje'' a Udruženje ''Mladi'' konferenciju ''Start your way up''. Sajam će za posetioce biti otvoren u petak od 10 do 18 časova i u subotu od 10 do 15 časova.

  
  
  
  


SAVREMEN NAČIN STUDIRANJA NA FMN

U svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije danas su predstavljeni studijski programi Fakulteta medicinskih nauka maturantima ove škole. Nakon uvodnog obraćanja direktorke Prve gimnazije Slavice Marković o IAS medicine govorila je doc. dr Milica Borovčanin, IAS farmacije dr Gordana Radić a o IAS stomatologije dr Aleksandra Vlašković.

Mnogobrojne prednosti našeg fakulteta poznate su ne samo u Srbiji već u regionu. Ono što je, kako je istakla doc. dr Milica Borovčanin, jako važno za studente, posebno brucoše, je rad u takozvanim ''malim grupama'' gde na početku studija svaki student dobija svog tutora koji ga prati do kraja školovanja. ''Tutori su u svakom trenutuku tu za studente što vam u velikoj meri olakšava studiranje jer studije medicine zahtevaju kontinuitet u radu i neprestanu posvećenost'', rekla je doc. dr Milica Borovčanin i dodala da to značajno poboljava kvalitet nastave i prolaznost studenata . Svako od vas ko se opredeli za studije medicine treba da zna time sebi otvara brojne mogućnosti za kasniji rad i napredak,istakla je doc. d Borovčanin i navela da ona lično danas radi sa pacijentima na psihijatrija ali i sa studentima kao predavač na FMN. Na integrisanim akademskim studijama farmacije, što je slučaj i na medicini i na stomatologiji, svi oblici nastave (predavanja, vežbe, seminarski radovi) su obavezni. To u početku, prema rečima doc. dr Gordane Radić, za one koji su navikli da uče kampanjski može da predstavlja problem ali se studenti vrlo brzo naviknu da posle svakog predavanja slede i vežbe na kojima dobijaju određen broj poena. ''Ti poeni kasnije mnogo znače a kontinuitet u nastavi i učenju omogućava vam i bolju prolaznost. Na IAS farmacije, koje traju 5 godina i posle kojih stičete zvanje magistra farmacije, na završnoj godini svaki student prolazi stručnu praksu u apotekama i na kraju brani završni rad'', naglasila je doc. dr Gordana Radić. Kvalitet i kontinuitet u radu odlika su i najmlađeg studijskog programa FMN-IAS stomatologije. Dr Aleksandra Vlašković, predstavljajući maturantima Prve gimnazije studije stomatologije, posebno je istakla da one traju 5 godina i da prve dve obuhvataju opšte medicinske predmete dok na trećoj godini počinju stručni predmeti. ''I tada zapravo počinju i prvi kontakti sa pacijentima koji su redovni i koji kasnije puno znače kada završite fakultet i steknete zvanje doktora stomatologije'', rekla je dr Vlašković.

Ono što naš fakultet razlikuje od drugih su i doktorske akademske studije koje omogućavaju svršenim diplomcima nastavak školovanja upravo u Kragujevcu. Na promociji se moglo čuti i da od prošle godine FMN ima svoje zbirke zadataka za polaganje prijemnih ispita i da se dorađena izdanja očekuju u prodaji nakon Uskršnjih praznika. Dopune podrazumevaju 10 posto više zadataka iz sva tri predmeta-biologije, hemije i matematike. .

  
  
  
  


FMN U POSETI DRUGOJ GIMNAZIJI

Fakultet medicinskih nauka predstavio se danas maturantima Druge gimnazije. O studijskim programima našeg fakulteta i predstojećem upisu nove generacije brucoša govorili su: prof. dr Marina Petrović sa IAS medicine, doc. dr Gordana Radić sa IAS farmacije i dr Aleksandra Vlašković sa IAS stomatologije.

Integrisane akademske studije medicine, na koje i u ovoj školskoj godini upisujemo 88 studenata, prema rečima prof. dr Marine Petrović,traju 6 godina nakon čega student dobija zvanje doktora medicine. ''Na našem fakultetu, na svim studijskim programima, očekuje vas kontinuirani rad. Od prvih predavanja i vežbi, morate da učite na nedeljnom nivou jer tako, tokom svih 15 nedelja nastave, ostvarujete ukupno 30 poena. Svi studijski programi imaju jasno definisane i precizne programe koji će vam biti dostupni na našem sajtu već u drugoj polovini avgusta u vidu informatora predmeta odnosno silabusa. Na taj način od samog početka do detalja ste upoznati sa svim obavezama koje imate tokom godine'', rekla je prof. dr Marina Petrović. Na IAS farmacije FMN će u školskoj 2017/2018 godini upisati 84 studenta. Doc. dr Gordana Radić pojasnila je maturantima Druge gimnazije da studije farmacije traju 5 godina, da studenti na kraju stiču zvanja magistra farmacije i da je moguće da rade u apotekama, farmaceutskim kompanijama, farmaceutskoj industriji ali i da se bave naučno istraživačkim radom. Kada je reč o IAS stomatologiji, dr Aleksandra Vlašković, saradnik u nastavi na stomatologiji podsetila je da je to najmlađi studijski program na našem fakultetu i da će u ovoj godini biti upisano 24 studenta koji će biti sedma generacija budućih stomatologa. ''Čitav naš fakultet poznat je po radu u malim grupama gde svaka grupa ima svog tutora, odnosno profesora ili saradnika koji je zadužen za tu grupu. Na stomatologiji ali i na ostalim studijskim programima na taj način stiče se praksa kroz praktičan rad što nam kasnije puno znači'', rekla je dr Vlašković.

FMN i ove godine izdaće svoje zbirke zadataka iz biologije, hemije i matematike za polaganje prijemnih ispita. Očekuje se da se zbirike nađu u prodaji tokom naredne nedelje. Sam prijemni ispit, kako se čulo danas u Drugoj gimnaziji, biće organizovan krajem juna ili u prvoj nedelji jula.

  
  


MATURANTI MEDICINSKE SKOLE OBISLI FMN

Tradicionalna manifestacija ''Dan otvorenih vrata'' i ove godine počela je prve subote u aprilu, u susret predstojećem upisu nove generacije studenata.

Fakultet su danas posetili maturanti Medicinske škole sa domom učenika ''Sestre Ninković'' iz Kragujevca. Bila je ovo prilika da se naši budući studenti na najdirektniji način upoznaju sa Fakultetom medicinskih nauka, jer su, pored svih informacija o studijskim programima, pripremama i samom polaganju prijemnih ispita, u obilasku FMN mogli da vide naše učionice, sale za vežbe, laboratorije, čitaonicu, biblioteku.

Fakultet medicinskih nauka je na prvu godinu studija školske 2017/2018. godine upisaće 88 studenata IAS medicine, 84 studenta IAS farmacije, 24 studenata IAS stomatologije i po 44 studenta oba programa Osnovnih strukovnih studija (strukovna medicinska sestra/tehničar i strukovni fizioterapeut). Programi studija na FMN uređeni su po ugledu na studijske programe priznatih univerziteta u svetu. Ono što naš fakultet razlikuje od drugih je tutorski sistem rada, doktorske i specijalističke studije, izuzetna tehnička opremljenost učionica i laboratorija, naučno istraživačka dostignuća nastavnika i saradnika, naučnim (Junior) projektima koje sami finansiramo, naučno istraživačkim centrima, Centru izuzetnih vrednosti, studentskoj čitaonici koja je otvorena 24 časa, besplatnom internetu za studente, biblioteci i studentskom restoranu koji su otvoreni tokom celog dana.

Dan otvorenih vrata organizujemo svake subote sve do upisa krajem juna, u vremenu od 10 do 13 sati. Svoj dolazak budući studenti mogu da najave na telefon 034/306-800 ili e-poštom na : PRTim@medf. kg. ac. rs

  
  
  

Fakultet medicinskih nauka predstavio se danas kragujevačkim maturantima i na petom Festivalu nauke pod nazivom "Daj (t) e se na znanje" koji je tradicionalno održan u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji. O našem fakultetu, njegovim prednostima, studijskim programima i uslovima za upis sa zainteresovanim kandidatima razgovarali su prof. dr Nebojša Zdravković i prof. dr Irena Tanasković i predstavnici našeg PR tima. Prateći program festivala ove godine činili su turnir "Programiranje robota" i okrugli sto na temu ''U susret potrebama i interesima darovitih učenika''. Na završnoj svečanosti izveden je performans ''Periodni sistem elemenata'' koji slikovito prikazuje razvoj hemije od vremena Egipta, Stare Grčke i perioda alhemije do danas.

Ovim događajima Fakultet medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu počeo je sa ovogodišnjim predstavljanjem budućim studentima a u susret upisu nove generacije brucoša u školskoj 2017/2018 godine. Već od 1. aprila, svake subote, nastavljamo sa tradicionalnom manifestacijom "Dan otvorenih vrata" kada ćemo naš fakultet otvoriti za sve zaintersovane studente koji žele da se lično uvere kako sve kod nas funkcioniše.


FMN PREDSTAVLJEN NA SAJMU U ĆUPRIJI I FESTIVALU NAUKE U PRVOJ GIMNAZIJI

Fakultet medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu predstavio se danas budućim brucošima na sajmu obrazovanja u Ćupriji i Festivalu nauke u Prvoj gimnziji. Peti regionalni sajam obrazovanja, koji je održan u organizaciji Regionalnog tima podrške za nauku, obrazovanje i umetnost i Visoke medicinske škole strukovnih studija iz Ćuprije a uz podršku ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja,i ove godine okupio je veliki broj posetilaca. U holu Visoke medicinske škole strukovnih studija u Ćupriji Fakultet medicinskih nauka predstavio se na zajedničkom štandu Univerziteta u Kragujevcu. Najveće interesovanje budući brucoši pokazali su za upis na integrisane akademske studije medicine a bilo je dosta onih koji su se interesovali i za studije stomatologije i farmacije na našem fakultetu. Oni su u neposrednom kontaku sa PR timom Univerziteta, Fakulteta medicinskih nauka i doc. dr Gordanom Radić sa FMN mogli da dobiju sve odgovore oko studijskih programa, predstojećih upisa, prijemnih ispita, zbirki zadataka za polaganje prijemnog, rangiranja kandidata.

  
  

Fakultet medicinskih nauka predstavio se danas kragujevačkim maturantima i na petom Festivalu nauke pod nazivom "Daj (t) e se na znanje" koji je tradicionalno održan u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji. O našem fakultetu, njegovim prednostima, studijskim programima i uslovima za upis sa zainteresovanim kandidatima razgovarali su prof. dr Nebojša Zdravković i prof. dr Irena Tanasković i predstavnici našeg PR tima. Prateći program festivala ove godine činili su turnir "Programiranje robota" i okrugli sto na temu ''U susret potrebama i interesima darovitih učenika''. Na završnoj svečanosti izveden je performans ''Periodni sistem elemenata'' koji slikovito prikazuje razvoj hemije od vremena Egipta, Stare Grčke i perioda alhemije do danas.

Ovim događajima Fakultet medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu počeo je sa ovogodišnjim predstavljanjem budućim studentima a u susret upisu nove generacije brucoša u školskoj 2017/2018 godine. Već od 1. aprila, svake subote, nastavljamo sa tradicionalnom manifestacijom "Dan otvorenih vrata" kada ćemo naš fakultet otvoriti za sve zaintersovane studente koji žele da se lično uvere kako sve kod nas funkcioniše.

  
  


KONKURS ZA STIPENDIRANJE POSTDOKTORANADA UNIVERZITETA U KRAGUJEVCU
U SKOLSKOJ 2017/2018. GODINI

Univerzitet u Kragujevcu dodeljuje jednu stipendiju u iznosu od 1000 evra na mesečnom nivou, po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan uplate, za postdoktorsko usavršavanje koje će se realizovati u periodu najkraće mesec, a najduže tri meseca, u toku školske 2017/2018. godine, postdoktorandu zaposlenom na fakultetu u sastavu Univerziteta u Kragujevcu koji bi svoje usavršavanje realizovao na nekom od univerziteta u inostranstvu.

Stipendija se dodeljuju kandidatu koji ispunjava uslove konkursa, a koji je zaposlen na Univerzitetu u Kragujevcu i doktorirao u poljima koja se realizuju na Univerzitetu u Kragujevcu i to:

A. prirodno-matematičkih nauka,
B. medicinskih nauka,
V. tehničko-tehnoloških nauka,
G. društveno-humanističkih nauka i
D. umetnosti.

Opširnije pogledajte ovde


KONKURS ZA STIPENDIRANJE POSTDOKTORANADA SA UNIVERZITETA IZ INOSTRANSTVA
U SKOLSKOJ 2017/2018. GODINI

Univerzitet u Kragujevcu dodeljuje jednu stipendiju u iznosu od 1000 evra na mesečnom nivou, za postdoktorsko usavršavanje koje će se realizovati u periodu najkraće mesec, a najduže tri meseca, u toku školske 2017/2018. godine, i to postdoktorandima sa univerziteta iz inostranstva koji bi svoje usavršavanje realizovali na nekom od fakulteta u sastavu Univerziteta u Kragujevcu.

Stipendije se dodeljuju kandidatu koji ispunjava uslove konkursa, a koji je zaposlen na inostranom univerzitetu i koji je doktorirao u poljima koja se realizuju na Univerzitetu u Kragujevcu i to:
A. prirodno-matematičkih nauka,
B. medicinskih nauka,
V. tehničko-tehnoloških nauka,
G. društveno-humanističkih nauka i
D. umetnosti.

Opširnije pogledajte ovde


PROF. DR MIHAIL HANEVIČ ODRŽAO PREDAVANJE
''HIRURGIJA PANKREASA''

Jedan od vodećih svetskih onkologa i nosilac počasnih zvanja Zasluženi doktor Ruske Ruske Federacije i Zasluženi naučni radnik, prof. dr Mihail Dimitrijevič Hanevič održao je na Fakultetu medicinskih nauka predavanje na temu ''Hirurgija pankreasa''. Pored studenata i nastavnika našeg fakulteta predavanju je prisustvovao i prof. dr Radan Džodić, direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, koji se ovog puta našao u ulozi prevodioca. Prof. Džodić prevodio je predavanje prof. Hanjeviča, kao i diskusija koja je usledila a u kojoj su učešće uzeli i predavači FMN kao i naši studenti.


Prof. dr Mihail Dimitrijevič Hanevič ima više od 300 štampanih naučnih radova o aktuelnim problemima planske i urgentne hirurgije, onkologije, patofiziologije i kliničke transfuziologije. Pod njegovim rukovodstvom razgrađeni su i uvedeni u kliničku praksu novi domaći infuzioni rastvori- antihipoksanti i veštački prenosioci kiseonika. Prof. Hanevič nagrađen je zlatnom medaljom Međunarodnog kriohiruškog društva iz Beča, zlatnom medaljom I. I. Mečnikov Ruske akademije prirodnih nauka ''Za jačanje zdravlja nacije'' i srebrnom medaljom Pirogov za doprinos razvoju hirurgije.

Pre predavanja na Fakultetu medicinskih nauka prof. dr Mihail Dimitrijevič Hanevič i prof. dr Radan Džodić razgovarali su sa rektorom Univerziteta u Kragujevcu prof. dr Nebojšom Arsenijevićem o saradnji našeg Univerziteta i Državnog medicinskog univerziteta Pavlov Prvi u Sant Peterburgu.

  


POSETA PROFESORA ŽARKA FINDERLEA
KOMORA NA DAR

Direktor Instituta za fiziologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Ljubljani i gostujući profesor Fakulteta medicinskih nauka, prof. dr Žarko Finderle bio je početkom januara 2017. godine u poseti Kragujevcu.

Tom prilikom prof. Finderle je Katedri za fiziologiju FMN uručio poklon u vidu male hiperbarične komore za eksperimentalne životinje koja će dodatno unaprediti rad ove katedre, jednog od produktivnijih naučnoistraživačkih punktova Fakulteta medicinskih nauka.

Poseta je u potpunosti iskorišćena za više korisnih stvari pa je tako prof. Finderle bio i deo komisije za odbranu doktorske disertacije asistenta sa Katedre za fiziologiju FMN, Ivana Srejovića.

HUMANITARNA NEDELJA STUDENATA UNIVERZITETA U KRAGUJEVCU

Studentski parlament Univerziteta u Kragujevcu u saradnji sa studentskim parlamentima fakulteta Univerziteta 19. decembra 2016. godine započeo je dobrotvornu manifestaciju "Humanitarna nedelja studenata Univerziteta u Kragujevcu''. Cilj manifestacije je prikupljanje pomoći za 30 najugroženijih porodica na teritoriji grada Kragujevca, kao i podela novogodišnjih paketića domovima za materijalno ugroženu decu i decu bez roditeljskog staranja na teritoriji Centralne Srbije. Planirano je da akcije traju do 28. decembra, a cela manifestacija ima više vidova i događaja:

- Humanitarna predstava "Sanatorijum'' - Svečana sala PMF-a u izvođenju glumaca SKC-a (21. 12. 2016. )
- Izložba i književno veče u prostorijama galerije SKC-a (22. 12. 2016. )
- Koncert studenata FILUM-a 23. 12. 2016. u Univerzitetskoj galeriji
- Humanitarni turnir u basketu 3 na 3 u hali "Park'' (25. 12. 2016. )
- Predavanje u sali A11 na PMF-u na temu zaštite životne sredine i podizanja svesti o ekološkom zagađenju planete (26. 12. 2016. )

Takođe je bitno reći da će tokom trajanja akcije, na Ekonomskom, Prirodno-matematičkom i Pravnom fakultetu i Fakultetima medicinskih i inženjerskih nauka studenti prikupljati donacije za novogodišnje paketiće za decu. U holu (Galeriji) Fakulteta medicinskih nauka još od 19. decembra postavljena je kutija za prikupljanje priloga koji mogu postati deo paketića, a svakako je dobrodošla i novčana pomoć. Studenti će na tom mestu dežurati svakog radnog dana od 11 do 13 sati do 26. decembra.

  


39 GODINA FAKULTETA MEDICINSKIH NAUKA
UNIVERZITETA U KRAGUJEVCU


PROMOVISANI NOVI DOKTORI MEDICINE,
STOMATOLOGIJE I SPECIJALISTI FMN

Na Fakultetu medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu 11. decembra 2016. godine održane su svečane promocije novih doktora medicine i stomatologije, najboljih studenata ovih studijskih programa i novih specijalista ovog fakulteta. Zbog broja studijskih programa i studenata program je u tom danu podeljen u dve svečanosti u amfiteatru "Prof. dr Milosav Kostić'', a već ranije, 2. decembra predstavljeni su novi magistri farmacije i novi strukovni fizioterapeuti, medicinske sestre i tehničari FMN. Ove svečanosti tradicionalno su deo višednevne proslave Dana i Krsne slave Fakulteta medicinskih nauka koji je 9. decembra zaokružio punih 39 godina postojanja.

Na prvoj ceremoniji prisutne je pozdravio dekan, prof. dr Predrag Čanović nakon čega su pročitana imena novih doktora medicine iz prve grupe (ukupno u ovoj generaciji njih 250) i 24 nova doktora stomatologije. Zatim su nagrađeni najbolji studenti ovih studijskih programa po godinama, nosioci najboljih proseka (svi od 9,40 do 10).

Posebna pohvala na ovoj svečanosti uručena je Lazaru Filipoviću, apsolventu Osnovnih strukovnih studija i državnom reprezentativcu i rekorderu Srbije u paratriatlonu i drugim sportovima za - ovoga puta, tri zlatne medalje u plivanju na Evropskim univerzitetskim igrama 2016. u Rijeci. Zatim su svi prisutni diplomci položili Hipokratovu zakletvu koju je pročitala Jelena Jakovljević, najbolji diplomac IAS medicine sa prosekom 9,89.  


Na drugoj svečanosti, nakon pozdravnog govora dekana predstavljena je druga grupa novih doktora medicine, koja je takođe vođena svojim najboljim diplomcem, Jelenom Jakovljević položila zakletvu. Nove specijaliste i uže specijaliste FMN kao i sve prisutne potom je pozdravio doc. dr Goran Davidović, prodekan za specijalističke i uže specijalističke studije posle čega je predstavljeno dvadeset dvoje novih specijalista i troje novih užih specijalista.

Program obe svečanosti ukrasili su Vanja Marković i Milica Lorens izvodeći na violini i klaviru klasičnu i filmsku muziku. Svetkovina je završena tradicionalnim koktelom i druženjem u fakultetskom restoranu uz uzbuđenje zbog postignutog uspeha i puta koji se otvara u budućnost.

Ovim ceremonijama Fakultet medicinskih nauka svečano je kompletirao proslavu 39 godina postojanja i rada.


Galeriju slika pogledajte ovde


39 GODINA FAKULTETA MEDICINSKIH NAUKA
UNIVERZITETA U KRAGUJEVCU


TRADICIONALNO SAĐENJE DRVEĆA NOVE GENERACIJE DIPLOMIRANIH DOKTORA STOMATOLOGIJEU dvorištu Rektorata Univerziteta u Kragujevcu 11. decembra 2016. godine nova generacija doktora stomatologije Fakulteta medicinskih nauka zasadila je 24 mladice drveća koliko ima i diplomaca u ovoj generaciji. Ovaj običaj započet je prošle godine sa prvom generacijom diplomaca Integrisanih akademskih studija stomatologije koje na Fakultetu medicinskih nauka postoje od 2010. godine.

Vedro vreme upotpunilo je ovaj događaj kome su pored 24 nova doktora stomatologije i njihovih kolega, profesora i tutora prisustvovali i rektor Univerziteta u Kragujevcu, prof. dr Nebojša Arsenijević i dekan Fakulteta medicinskih nauka, prof. dr Predrag Čanović. Prisutne na ovom simboličnom događaju pozdravila je prof. dr Tatjana Kanjevac, prodekan za nastavu na IAS Stomatologije koja je podsetivši na zajednički trud na pređenom putu i istakavši vezanost za ovu generaciju, poželela sreću novim doktorima stomatologije FMN.

Galeriju slika pogledajte ovde


39 GODINA FAKULTETA MEDICINSKIH NAUKA
UNIVERZITETA U KRAGUJEVCU


PROSLAVLJENA KRSNA SLAVA I DAN FAKULTETA

Najsvečaniji dan u životu Fakulteta medicinskih nauka, Krsna slava Sveti Alimpije Stolpnik i Dan fakulteta proslavljeni su 9. decembra 2016. godine. Na taj dan 1977. godine ova visokoškolska ustanova počela je sa radom prošavši od tada mnoge etape svog razvoja.

Taj svečarski dan je i neradan na Fakultetu i podrazumeva tradicionalna okupljanja fakultetske zajednice od prepodneva do večeri. U popodnevnim satima, pre glavnih svečanosti - rezanja slavskog kolača i svečane akademije, goste su dočekivali dekan Fakulteta medicinskih nauka, prof. dr Predrag Čanović i domaćin slave, prof. dr Marko Folić. Slava FMN i ove godine je okupila prijatelje iz visokoškolske zajednice, ministarstava, privrede, crkve itd.

Čin rezanja slavskog kolača obavio je Njegovo preosveštenstvo Episkop šumadijski gospodin Jovan uz sasluživanje sveštenstva Sabornog Svetouspenjskog hrama u Kragujevcu. Nakon molitve Episkop je blagoslovio prisutne posle čega je domaćin slave, prof. dr Marko Folić održao nadahnut govor i prema tradiciji, deo slavskog kolača predao novom domaćinu, doc. dr Dragčetu Radovanoviću.

Svečanost se zatim preselila u amfiteatar "Prof. dr Milosav Kostić'' gde je na početku svečane akademije prisutne govorom pozdravio dekan, prof. dr Predrag Čanović nakon čega je usledio umetnički program. Kombinacija muzike i izgovorene reči u mešavini tradicionalnih i zabavnih nota okupila je između ostalih ansambl "Arhangeli'' i vokalnog solistu Danicu Krstić koji su izazvali vedro raspoloženje u gledalištu. Slavlje je prema običaju kompletirano druženjem na svečanom koktelu u restoranu FMN uz starogradsku muziku i praznično posluženje.

Fakultet medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu na taj način je zaokružio čitavih 39 godina postojanja i otvorio 40. jubilarnu stranicu svog puta.

  
  
  

Galeriju slika možete pogledati ovde


DONACIJA STUDENTSKOG PARLAMENTA KLINICI ZA PEDIJATRIJU

Studentski parlament Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu zajedno sa poznatim kragujevačkim fudbalerom Nemanjom Pejčinovićem uručio je 8. decembra 2016. godine četiri računara Klinici za pedijatriju Kliničkog centra Kragujevac. Sredstva za kupovinu računara u iznosu od oko 140 000 dinara prikupljena su najvećim delom u akciji studenata Fakulteta medicinskih nauka kupovinom ulaznica za Veče medicinara, a nedostajući deo dodao je Nemanja Pejčinović koji trenutno igra za za moskovsku Lokomotivu.

Ovom donacijom studenti FMN i Pejčinović priključili su se donatorskoj akciji Klinike za pedijatriju čija direktorka, prof. dr Jasmina Knežević je prilikom uručivanja poklona istakla - „Veoma smo zahvalni našim studentima - budućim lekarima i njihovim prijateljima, koji su izrazili želju da učestvuju u našoj donatorskoj akciji i realizovali je na obostrano zadovoljstvo. Nadamo se da će njihovo angažovanje biti podsticaj i primer i drugima u gradu i regionu kako bi naša akcija bila što uspešnija. Želja nam je da najmlađim pacijentima Kliničkog centra Kragujevac pružimo što je moguće više, uz kvalitetnije uslove i lečenje na našoj Klinici za pedijatriju“.

Na Klinici za pedijatriju KC Kragujevac godišnje se obavi 25 000 ambulantnih pregleda, 7000 ultrazvučnih pregleda i hospitalizuje oko 5000 dece iz šest okruga Srbije (Sumadijski, Pomoravski, Rasinski, Moravički, Raški i deo Kosova i Metohije). Predstavnici Studentskog parlamenta FMN naglasili su da je ovo samo jedna u nizu humanitarnih akcija planiranih za naredni period.

  


39 GODINA FAKULTETA MEDICINSKIH NAUKA
UNIVERZITETA U KRAGUJEVCU


ODRŽAN DRUGI MEMORIJAL "PROF. DR MIROSLAV MADŹARAC''

Slaveći 39 godina postojanja Fakultet medicinskih nauka je 4. decembra 2016. održao drugi sportski "Memorijal prof. dr Miroslav Madžarac''. Fakultet medicinskih nauka već godinama proslavlja svoje godišnjice i manifestacijom Sportski dan tokom koje se studenti ovog fakulteta takmiče kolegama sa drugih fakulteta. Od prošle godine ova manifestacija nosi ime "Memorijal prof. dr Miroslav Madžarac'' po čuvenom profesoru Fakulteta medicinskih nauka i sportskom radniku.

Gosti takmičenja ove godine bili su studenti Medicinskog fakulteta u Beogradu, a takmičenja su održana u sali Druge kragujevačke gimnazije. Medicinari iz Kragujevca i Beograda takmičili su se u futsalu, odbojci, stonom tenisu i šahu sa prilično izjednačenim rezultatima u ukupnom skoru, a sve u vrlo prijateljskoj i svečarskoj atmosferi. Nakon takmičenja, celodnevno druženje je naravno završeno koktelom u restoranu Fakulteta medicinskih nauka.

Prof. dr Miroslav Madžarac rođen je 1946. godine u Kragujevcu i ceo svoj život posvetio je fizičkoj kulturi, vaspitanju mladih i unapređenju sporta u Srbiji. Za više od 30 godina nastavnog i sportskog rada na Fakultetu medicinskih nauka, od sporta je napravio važan segment života fakulteta i kroz Fakultetsko sportsko društvo "Medicinar'' studentima omogućio natprosečne uslove za bavljenje sportom. Obavljajući tokom decenija više važnih društveno-sportskih funkcija predano je radio na boljoj organizaciji sporta u Srbiji, zbog čega je dobio i "Majsku nagradu'' SOFK-e 1990. godine. Prof. Madžarac preminuo je krajem decembra 2014. godine u Kragujevcu.

Rezultati takmičenja:
Futsal (m): FMN Kragujevac – Medicinski fakultet Beograd 6:1
Odbojka (ž): FMN Kragujevac – Medicinski fakultet Beograd 0:2
Odbojka (m): FMN Kragujevac – Medicinski fakultet Beograd 1:1
Sah (mž): FMN Kragujevac – Medicinski fakultet Beograd 2:2

Stoni tenis (m):
1) Deni Ardeljan MFBG
2) Miloš Mirović FMN, Janko Petrović FMN

  
  


39 GODINA FAKULTETA MEDICINSKIH NAUKA
UNIVERZITETA U KRAGUJEVCU


PREDSTAVLJENA KNJIGA "SPORTSKA MEDICINA''

U nastavku revije radova "Publikovali smo'' 2. decembra u Svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Kragujevcu održana je promocija knjige "Sportska medicina''. U pitanju je udžbenik grupe autora i urednika prof. dr Vladimira Jakovljevića i doc. dr Nenada Dikića u izdanju Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu i Fakulteta za fizičku kulturu i menadžment u sportu Univerziteta Singidunum.

Na promociji je istaknuto da činjenica da je Srbija zemlja sporta zahteva da pored dobrih sportista postoji veliki broj dobrih trenera, ali i lekara, koji treba da znaju sve o sportu, ali istovremeno i o sportskomedicinskom testiranju, bolestima srca, dopingu, prevenciji sportskih povreda i naposletku - sportskoj psihologiji. U situaciji kada je stručna literatura iz ove oblasti u Srbiji više nego oskudna na ovoj knjizi radilo je 30 autora koji su oslanjajući se sa poštovanjem na izdanja i znanja prethodnih generacija stručnjaka napravili nov i savremen udžbenik. Na njemu su pored kadrova fakulteta izdavača radili i stručnjaci sa Medicinskog i Farmaceutskog fakulteta u Beogradu kao i sa Vojnomedicinske akademije.

Urednici knjige, prof. dr Vladimir Jakovljević i doc. dr Nenad Dikić izrazili su zadovoljstvo zbog dovršetka velikog i značajnog posla, a pored ostalog i zbog kurioziteta da je jedno ovakvo štivo konačno dobilo srpsko i ćirilično izdanje.  


39 GODINA
FAKULTETA MEDICINSKIH NAUKA
UNIVERZITETA U KRAGUJEVCU

REVIJA RADOVA "PUBLIKOVALI SMO''

Nastavljajući proslavu 39 godina postojanja Fakultet medicinskih nauka je 2. decembra 2016. imao još dva bitna događaja - reviju radova "Publikovali smo'' i promociju knjige "Sportska medicina'' koji su održani u Svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Kragujevcu pred znatnim brojem nastavnika i saradnika FMN i gostiju.

Revija radova "Publikovali smo'' tradicionalni je godišnji pregled naučnih aktivnosti predavača i celokupne naučne zajednice Fakulteta medicinskih nauka, suma objavljenih radova, njihovog kvaliteta i rangiranja po međunarodnim standardima. Predstavljajući rezultate FMN za ovu godinu prodekan prof. dr Vladimir Jakovljević izneo je egzaktne podatke o učinku i pružio dublju analizu. Broj objavljenih radova na SCI listi za 2016. godinu je 142, što je blizu proseka prethodnih godina, ali je zato ukupan IF (impact factor) 484,901 više nego duplo veći nego prethodne godine. Između ostalog za to su posebno istaknute zasluge prof. dr Mihajla Jakovljevića koji je kao jedan od vodećih autora objavio više radova u prestižnom časopisu "Lanset'' (The Lancet).

Do kraja revije kao pozitivno je konstatovano i da je prepolovljen broj nastavnika i saradnika koji nisu doprinosili publikacijski tokom prethodne godine, istaknute su katedre koje imaju najbolji učinak, one koje imaju konstantan doprinos i pomenuti brojni mogući načini da se učinak suštinski, a ne samo statistički unapredi.

  

Prezentaciju radova "Publikovali smo'' pogledajte ovde


39 GODINA FAKULTETA MEDICINSKIH NAUKA
UNIVERZITETA U KRAGUJEVCU


PROMOVISANI NOVI DIPLOMCI
FARMACIJE I STRUKOVNIH STUDIJA

Svečana promocija novih diplomaca i najboljih studenata Integrisanih akademskih studija farmacije i Osnovnih strukovnih studija održana je na Fakultetu medicinskih nauka 2. decembra 2016. Svečanost koja je jedan od najvažnijih događaja u životu svakog fakulteta održana je u amfiteatru "Prof. dr Milosav Kostić''.

Na samom početku prisutne je pozdravio prof. dr Vladimir Jakovljević, prodekan za nastavu na IAS Farmacije, nakon čega su predstavljena 84 nova magistra farmacije. Usledilo je polaganje Zakletve farmaceuta koju je kolegama pročitala najbolji diplomac Marija Đurović dok su oni ponavljali za njom. Nakon toga nagrađeni su najbolji studenti ovog studijskog programa po godinama.

Spisak studenata sa najvećom prosečnom ocenom studija i najboljih diplomaca na integrisanim akademskim studijama farmacije pogledajte ovde

Prisutne je zatim pozdravila prof. dr Marina Petrović, prodekan za nastavu na Osnovnim strukovnim studijama nakon čega su pročitana imena 32 nova strukovna fizioterapeta i 41 nove strukovne medicinske sestre i tehničara. Posle toga nagrađeni su najbolji i na ovom studijskom programu.

Celokupan program muzikom su ukrasili umetnici Vanja Marković i Milica Lorens izvodeći na violini i klaviru probranu klasičnu i filmsku muziku i tango. Ceremonija je je završena uobičajenim slikanjem diplomaca i najboljih studenata sa dekanom i prodekanima nakon čega je svečarski dan zaokružen druženjem na koktelu u restoranu fakulteta.

Spisak studenata sa najvećom prosečnom ocenom studija i najboljih diplomaca na osnovnim strukovnim studijama pogledajte ovde  


39 GODINA
FAKULTETA MEDICINSKIH NAUKA
UNIVERZITETA U KRAGUJEVCU

OTVORENA IZLOŽBA RADOVA VERICE RAKITE

U Galeriji Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu 1. decembra 2016. godine otvorena je izložba slika, duboreza i ikonopisa Verice Rakite pod nazivom "Snoviđenje''. Ovom izložbom Fakultet medicinskih nauka počeo je proslavu 39 godina postojanja.

Verica Rakita rođena je 1960. godine u Kraljevu, a od ranog detinjstva živi i radi u Kragujevcu. Duborezom se bavi petnaestak godina, a ikonopis je učila u školi Bogoslovije „Sveti Jovan Zlatousti“. U svet slikarstva (ulje na platnu i akvarel) ušla je pre nekoliko godina. Imala je dve samostalne izložbe i mnoštvo kolektivnih, gde je nagrađivana za svoje radove. Njeni radovi nalaze se u mnogim domovima kako u Srbiji tako i širom sveta. Otvaranje je obeležila odlična posećenost, sa delom Verice Rakite publiku je bliže upoznala istoričar umetnosti Aleksandra Stolić, a nakon same umetnice publiku je ispred Fakulteta medicinskih nauka pozdravio prodekan, prof. dr Vladimir Jakovljević koji je istakao značaj umetnosti, kulture i duhovnosti za ovaj fakultet i društvo u celini. Nakon toga posetioci su živo komentarisali izložene radove među sobom ali i sa samom umetnicom. Izložba Verice Rakite ostaje u Galeriji Fakulteta medicinskih nauka u narednom periodu.

  

Katalog uzložbe u pdf formatu pogledajte ovde


39 GODINA
FAKULTETA MEDICINSKIH NAUKA
UNIVERZITETA U KRAGUJEVCU

SNOVIĐENJE
Izložba slika, duboreza i ikonopisa Verice Rakite
1. 12. 2016. u 18. 00. časova

Eksperimentišući tehnikama, i ostavljajući značajan trag u duborezačkoj umetnosti, gospođa Verica Rakita odlučuje da svoj taletan oproba i u tehnici ulja na platnu, kao i u tehnici akvarela. Izučavajući vedute i mrtvu prirodu, Verica materijalni aspekt stvari predstavlja više naturalistički. Za njen likovni pristup se može reći da je vrsna sinteza formi i sadržine koncipirana u specifičan opus. Veričina likovna dikcija se može okarakterisati kao nivelacija hladnog i toplog, čime se postiže neka vrsta nove likovne poetike, u kombinaciji sa Veričinom željom da iza nje ostane kvalitetan umetnički trag.
Slikajući po modelu, ona istražuje čistotu boje, razmatra i razlaže na platnu segmente realne atmosfere, kojom opet na neki način stvara mali svet lirske interpretacije sveta. Njen slikarski pristup oslikava načelo piktoralne poetike naturalizna, koji ne opterećuje posmatrača, i ne počiva ni na kakvoj filozofskoj konotaciji. Vraćanje iskonskom, zadržavanje na čistoj likovnosti, osnovni su kanoni po kojima umetnica stvara. Pejzaži bez ljudi, šumarci, jezero ili reka, kao i beskrajno nebo, izranjaju sa platna. Jedno slikarstvo potpuno oslobođeno velikih i obavezujućih ideala, kao početak rada starih majstora. Za ovakav ideal čistog slikarstva kakav su Veričini pejzaži, kao i mrtve prirode, nije od odlučujućeg značaja prisustvo određenog predmetnog motiva, koji bi mogao ometati ovu pikturalnu logiku slike. Veričin naturalistički pristup nije u potpunosti ostvaren, što njen opus čini još zanimljivijim, jer ona na taj način kombinuje artificijelnost slikanog iskaza i emotivni naboj. Verica na ovaj način, svojim krajolicima i mrtvom prirodom, superiorno brani svoj predlog jednog eskapizma. Njeno zadovoljstvo slikanja ogleda se i u postizanju snažnog i sirovog emotivnog naboja, koji joj predstavlja ujedno i jedini i najveći motiv. Idealizovani krajloci mira, ukazuju na harmoniju uhvaćenog trenutka, i stoje kao putokazi današnjim generacijama, usred sveopšteg haotičnog funkcionisanja.
Sa druge strane, organizacija duboreza, kojom se Verica takođe bavi, podseća na dobro uravnotežene arabeske, koje obiluju simbolizmom i sakralnošću. Kao dobar poznavalac ikonopisa i verske simbolike, njena duborezba se odlikuje uzvišenošću, i idealizacijom pročelja raja i sakralne topografije. Simbolika njenih duboreza podrazumeva formiranje reprezentativne konstrukcije, koja bi svojom monumentalnošću i svojim sjajem, trebalo da naglasi oltari nišu za ikone, kao najsvetiji prostor u crkvama ili u domovima. Ova talentovana umetnica svojim širokim dijapazonom radova dostiže jedan viši nivo istraživanja i beleženja trenutaka, kojim dokazuje da vrsan umetnički izraz ne zavisi samo od društvenih i ideoloških okolnosti, već umnogome i od ličnog razvoja i interesovanja.

MA istorije umetnosti
Aleksandra Stolić


Katalog uzložbe u pdf formatu pogledajte ovde


39 GODINA
FAKULTETA MEDICINSKIH NAUKA
UNIVERZITETA U KRAGUJEVCU

 

Fakultet medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu 9. decembra tradicionalno proslavlja svoju Krsnu slavu Svetog Alimpija Stolpnika i Dan fakulteta višednevnim svečanostima zaokružujući 39 godina postojanja.

Pozivamo Vas da nam se u proslavi pridružite i tako nam ulepšate dane slavlja.  Domaćin Slave
Prof. dr Marko Folić
Dekan
Prof. dr Predrag Čanović

PROGRAM PROSLAVE


  Četvrtak 1. 12. 2016.

18. 00    Galerija Fakulteta medicinskih nauka
              Otvaranje izložbe slika i duboreza Verice Rakite

  Petak 02. 12. 2016.

12. 00    Amfiteatar Prof. dr Milosav Kostić
              Promocija diplomaca i najboljih studenata
              (IAS farmacije, Osnovne strukovne studije)
              Koktel

15. 00    Svečana sala Rektorata
              Revija radova Publikovali smo
              Promocija knjige Sportska medicina grupe autora
              - urednici prof. dr Vladimir Jakovljević i dr Nenad Dikić


  Nedelja 04. 12. 2016.

12. 00    Sala Druge kragujevačke gimnazije
              Sportski dan - Memorijal prof. dr Miroslav Madžarac
              Restoran Fakulteta medicinskih nauka
              Koktel

  Petak 09. 12. 2016.

17. 00    Fakultet medicinskih nauka
              REZANJE SLAVSKOG KOLAČA
              SVEČANA AKADEMIJA
              Restoran Fakulteta medicinskih nauka
              Koktel

  Nedelja 11. 12. 2016.

10. 00    Dvorište Rektorata
              Tradicionalno sađenje drveća nove generacije
              diplomiranih doktora stomatologije

12. 00    Amfiteatar Prof. dr Milosav Kostić
              Promocija diplomaca i najboljih studenata
              (IAS medicine 1 i IAS stomatologije)
              Koktel

15. 00    Amfiteatar Prof. dr Milosav Kostić
              Promocija diplomaca i najboljih studenata
              (IAS medicine 2i specijalističke studije )
              Koktel

1 diplomci medicine od A do M
2 diplomci medicine od N do S


Program proslave u pdf formatu pogledajte ovde


REKORDAN UČINAK U DVE AKCIJE DOBROVOLJNOG DAVANJA KRVI

U drugoj novembarskoj akciji dobrovoljnog davanja krvi održanoj na Fakultetu medicinskih nauka 30. novembra 2016. sakupljeno je 39 jedinica krvi dok je 13 davalaca odbijeno iz medicinskih razloga. U obe akcije ukupno je sakupljeno 80 jedinica krvi što je nikad veći broj, a ako se imaju u vidu i oni koji su u obe akcije odbijeni iz medicinskih razloga, akciji se odazvalo preko 100 ljudi.

Ovo je bio prvi put da je organizovana druga akcija nakon što je u redovnoj jesenjoj akciji održanoj 16. novembra odziv bio toliki da je odmah zakazana još jedna. I druga akcija je prema običaju održana u Kabinetu za urgentnu medicinu, a pored konstantog priliva studenata celim tokom događaja, akciji su se odazvali i pojedini zaposleni sa Fakulteta. Sve čestitke učesnicima na do sada jedinstvenom učinku.

  


PREDAVANJA NA MEDICINSKOM UNIVERZITETU U KRAJOVI

Koristeći dan pauze od nastavnih obaveza, dvojica nastavnika Fakulteta medicinskih nauka sa Katedre fiziologiju, Prof. dr Vladimir Jakovljević i Doc. dr Vladimir Živković su 11. 11. 2016, godine, na poziv studenstke organizacije Medicinskog univerziteta u Krajovi, Rumunija, održali predavanja na međunarodnom studentskom kongresu, koji je organizovala tamošnja studentska organizacija za naučno istraživački rad. Predsednik te organizacije je, inače, kolega Ionele Clauidiu, student 4. godine Medicinskog fakulteta Univerziteta u Krajovi, koji je pre tri godine bio na letnjoj praksi upravo u Laboratoriji za kardiovaskularnu fiziologiju našeg Fakulteta.

Prof. Jakovljevića i Doc. Živkovića je primio i prodekan Medicinskog fakulteta, Prof. dr Adrian Balseanu, fiziolog, koji im je pokazao sav potencijal koji ova institucija ima. Ono što su naši nastavnici videli je bilo zaista impresivno, jer ovaj univerzitet ima potpuno novu zgradu u kojoj se nalaze laboratorije sa najsavremenijom opremom. U toku posete su započeti razgovori o budućoj saradnji naših institucija, koja će, nadamo se, uslediti ubrzo.

U ranim poslepodnevnim satima Prof. Jakovljević i Doc. Živković su održali svoja predavanja pred skoro punim amfiteatrom Medicinskog fakulteta ovog Medicinskog univerziteta, koje je bilo propraćeno i veoma živom diskusijom sa mladim kolegama.

  
  
  


15. KONGRES STOMATOLOGA SRBIJE SA MEĐUNARODNIM UČESĆEM

Nastavnici i saradnici Fakulteta medicinskih nauka, Univerziteta u Kragujevcu učestvovali su na 15. Kongresu stomatologa Srbije sa međunarodnim učešćem, održanom od 17. do 19. novembra 2016. godine u beogradskom Sava Centru .

Program Kongresa sadržao je niz stručnih predavanja na temu “Savremena stremljenja u stomatologiji“.

Prof. dr Tatjana Kanjevac učestvovala je i kao predsedavajući za oralne prezentacije stručnih i naučnih radova.

Saradnici u nastavi sa Integrisanih akademskih studija stomatologije, dr Miona Sekulić i dr Miloš Papić, sa prof. dr Aleksandrom Lukić, doc. dr. Milicom Popović aktivno su učestvovali na Kongresu izvođenjem oralnih prezentacija naučnih radova, pored ostalih kolega koji su doprineli afirmaciji naše ustanove.ODRŽANA AKCIJA DOBROVOLJNOG DAVANJA KRVI, ZAKAZANA JOS JEDNA

Redovna jesenja akcija dobrovoljnog davanja krvi održana je na Fakultetu medicinskih nauka 16. novembra 2016, a zbog velikog interesovanja odmah je zakazana još jedna za 30. novembar.

Akcija je tradicionalno održana u Kabinetu za urgentnu medicinu i odziv je bio toliki da Služba za transfuziju krvi KC Kragujevac nije mogla u jednom danu da obradi toliki broj jedinica krvi, pa je tako zahvaljujuću humanosti i entuzijazmu studenata FMN odmah zakazana još jedna akcija. Ovoga puta 41 osoba je dala krv, njih 17 odbijeno je iz medicinskih razloga, a nekoliko njih poslato je i direktno u Službu za transfuziju da istog dana tamo daju krv, takođe naravno kao studenti Fakulteta medicinskih nauka. Međutim broj onih koji nisu došli u priliku da daju krv iz pomenutih razloga bio je toliki da je upravo to "zakazalo'' novu akciju.

Ona će biti održana 30. novembra u 10 sati, naravno u Kabinetu za urgentnu medicinu, dakle isto sreda, isto mesto i isto vreme – za dve nedelje. Ovakav ishod akcije veoma je obradovao organizatore – Crveni krst Kragujevca, Službu za transfuziju krvi KC Kragujevac i naravno sam Fakultet medicinskih nauka, te oni od srca zahvaljuju svima koji su se odazvali akciji i zakazuju novo druženje u plemenitu svrhu za pomenuti 30. novembar.

  


TRADICIONALNA POSETA SAJMU KNJIGA

Lepu praksu da svoje studente i zaposlene organizovano vodi na beogradski Sajam knjiga Fakultet medicinskih nauka nastavio je i ove godine, a poseta se odigrala 29. oktobra 2016, prema tradiciji, pretposlednjeg dana Sajma. Ponovo je autobus na sprat bio potreban da poveze sve zainteresovane sa FMN, a put je počeo rano ujutru da bi se stiglo na vreme za otvaranje Sajma.

Beogradski Sajam knjiga, po mnogima najznačajnija kulturna manifestacija u regionu, svojim 61. izdanjem, od 23. do 30. oktobra, ispunio je očekivanja i nadmašio prethodne godine. Pošto je povratak ekspedicije sa Fakulteta medicinskih nauka bio zakazan za rane večernje sate, bilo je dovoljno vremena i za iskorišćavanje sadržaja Sajma i za uživanje u lepom danu u Beogradu. Plan je ispunjen, pa se delegacija vratila u Kragujevac na kraju još jedne tradicionalne mini-turneje motivisane kulturom.

  


FMN NA SAJMU OBRAZOVANJA "ZVONCE 2016''

Na Beogradskom sajmu je 26. oktobra 2016. godine otvoren deveti po redu Sajam obrazovanja i nastavnih sredstava "Zvonce''. Fakultet medicinskih nauka predstavio se na njemu u okviru štanda Univerziteta u Kragujevcu na kome se prezentuju i ostali fakulteti Kragujevačkog univerziteta. Ovaj sajam je odlična prilika za predstavljanje sopstvenih nastavnih programa, odlika, komparativnih prednosti u odnosu na druge visokoškolske ustanove, sopstvene izdavačke delatnosti, udžbenika itd.

Sajam obrazovanja "Zvonce'' tradicionalno se održava u okviru beogradskog Sajma knjiga i završava se zajedno sa njim (ovoga puta 30. oktobra), a slogan ovogodišnje manifestacije je "Obrazovana Srbija - uspešna Srbija''.PRISTUPNO PREDAVANJE PROF. SURESH C. TYAGI-A
6. 10. 2016. godine, Plava sala Dekanata

U Plavoj sali Fakulteta medicinskih nauka 6. oktobra 2016. godine pristupno predavanje održao je prof. dr Sureš C. Tjagi sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Luivilu, SAD.

Prof. dr Sureš C. Tjagi (Suresh C. Tyagi) rođen je 1955. godine, diplomirao je hemiju na Univerzitetu u Mirutu u Indiji, a doktorirao iz oblasti biofizike na takođe indijskom Univerzitetu u Aligrahu. Postdiplomske studije iz bioneorganske hemije završio je na Univerzitetu u Korku u Republici Irskoj, a postdoktorske na Državnom univerzitetu Stoni Bruk u Njujorku. Predavao je na Misuri univerzitetu u gradu Kolumbiji (Misuri, SAD) i Univerzitetu Misisipi u Džeksonu (Misisipi, SAD). Od 2003. godine predaje na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Luivilu (Kentaki, SAD).

Profesora Tjagija je pred znatnim brojem nastavnika i saradnika FMN predstavio i najavio prodekan, prof. dr Vladimir Jakovljević. Predavanjem pod nazivom "Mechanism of Cardiovascular Remodeling'' prof. dr Sureš C. Tjagi postao je viziting profesor Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu.

  


ZA SREĆNIJE DETINJSTVO - HUMANITARNO - REKREATIVNA AKCIJA

U nedelju 02. 10. 2016. godine održana je humanitarno - rekreativna akcija "Za srećnije detinjstvo".

Pored humanitarnog aspekta, ova akcija ima i važan zdravstveno-vaspitni karakter, kao i cilj, promociju zdravog načina života.

Saradnici u nastavi, facilitatori, bivši i sadašnji studenti IASS su deci pregledali zube, pokazivali pravilnu tehniku pranja zuba, edukovali ih o oralnom zdravlju i delili promotivni materijal.

  
  
     


POČELA NASTAVA NA DOKTORSKIM STUDIJAMA

Studenti nove generacije Doktorskih akademskih studija Fakulteta medicinskih nauka dobili su svoje indekse i nastava im je počela 1. oktobra 2016. godine. Na prvom susretu u amfiteatru "Prof. dr Milosav Kostić'' njih je pozdravio dekan Fakulteta medicinskih nauka, prof. dr Predrag Čanović koji im je ukazao na ono što ih čeka u novoj fazi njihovog naučnog razvitka.

Buduće doktore nauka zatim je pozdravio i prof. dr Nebojša Arsenijević, rektor Univerziteta u Kragujevcu koji je potom održao i prvo predavanje „Nauka: definicija, elementi, istorija, klasifikacija“ iz predmeta Istraživanja u biomedicinskim naukama. Fakultet medicinskih nauka posebno je ponosan na svoje Doktorske akademske studije kako zbog prestiža stvaranja novih naučnih kadrova i samog razvoja nauke, tako i zbog činjenice da je prvi fakultet u Srbiji koji je uspostavio doktorske akademske studije u oblasti medicine.

 

  


POČELA NOVA SKOLSKA GODINA
ČETRDESETA GENERACIJA STUDENATA

Na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu 12. septembra 2016. godine počela je nova školska 2016/2017. godina čime je studiranje započela 40. jubilarna generacija studenata ovog fakulteta. Nastava je krenula punim kapacitetom od prvog dana, a indeksi se svečano dodeljuju studentima svih studijskih programa iz dana u dan.

U ponedeljak 12. septembra studente prve godine Integrisanih akademskih studija farmacije pozdravili su njihovi predavači na čelu sa prof. dr Vladimirom Jakovljevićem, prodekanom ovog studijskog programa. Sledećeg dana indekse su svečano dobili brucoši IAS medicine koje su pozdravili dekan FMN, prof. dr Predrag Čanović i prodekan ovog studijskog programa, doc. dr Ivan Jovanović. Studentima oba studijska programa skrenuta je pažnja na ozbiljnost i specifičnosti studiranja na FMN,  a podeljeni su im i odštampani semestralni vodiči.

Na IAS medicine upisano je 88 studenata, na IAS farmacije 84, a na IAS stomatologije 24, svi na školovanje o trošku budžeta. Studenti Osnovnih strukovnih studija indekse će dobiti u sredu, a brucoši IAS stomatologije u četvrtak.

 

 
     


POČELA NOVA SKOLSKA GODINA
ČETRDESETA GENERACIJA STUDENATA

Svečana dodela indeksa studentima prve godine Integrisanih akademskih studija stomatologije održana je u Zelenoj sali Fakulteta medicinskih nauka 15. 09. 2016. godine u 14:30 časova, u prisustvu Dekana Fakulteta medicinskih nauka, prof. dr Predraga Čanovića, tutora i dela kolektiva za nastavu studijskog programa IASS, sa prodekanom prof. dr Tatjanom Kanjevac.

  
  
  

Na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu 12. septembra 2016. godine počela je nova školska 2016/2017. godina čime je studiranje započela 40. jubilarna generacija studenata ovog fakulteta. Nastava je krenula punim kapacitetom od prvog dana, a indeksi se svečano dodeljuju studentima svih studijskih programa iz dana u dan.

U ponedeljak 12. septembra studente prve godine Integrisanih akademskih studija farmacije pozdravili su njihovi predavači na čelu sa prof. dr Vladimirom Jakovljevićem, prodekanom ovog studijskog programa. Sledećeg dana indekse su svečano dobili brucoši IAS medicine koje su pozdravili dekan FMN, prof. dr Predrag Čanović i prodekan ovog studijskog programa, doc. dr Ivan Jovanović. Studentima oba studijska programa skrenuta je pažnja na ozbiljnost i specifičnosti studiranja na FMN,  a podeljeni su im i odštampani semestralni vodiči.

Na IAS medicine upisano je 88 studenata, na IAS farmacije 84, a na IAS stomatologije 24, svi na školovanje o trošku budžeta. Studenti Osnovnih strukovnih studija indekse će dobiti u sredu, a brucoši IAS stomatologije u četvrtak.

 

 
     LAZAR FILIPOVIĆ, STUDENT FMN-A, TROSTRUKI STUDENTKI PRVAK EVROPE

Student osnovnih strukovnih studija za fizioterapeute, Lazar Filipović, učestvovao je na do sada najvećim Evropskim univerzitetskim igrama održanim u Rijeci i Zagrebu, na kojima je nastupilo oko 5500 sportista sa 450 fakulteta iz 41 države. Po prvi put na Evropskim univerzitetskim igrama organizovano je i takmičenje za parasportiste, gde je nastupao i Lazar, u konkurenciji 29 paraplivača, podeljenih u svoje kategorije.

Lazar je za Fakultet medicinskih nauka doneo tri zlatne medalje pobedivši u sledećim disciplinama: 50, 100 i 400 metara slobodnim stilom. Obzirom da su se svi paraplivači takmičili zajedno, Lazar je sa tri osvojena zlata bio najuspešniji plivač i u „apsolutnoj kategoriji“, a postavio je i nove državne rekorde u svojim disciplinama. Sa tri osvojene medalje Lazar je bio i jedan od najuspešnijih učesnika Evropskih univerzitetskih igara.

Nakon dolaska u Srbiju, Lazaru i ostalim osvajačima medalja prijem je upriličio i ministar sporta Vanja Udovičić, koji je iskazao poštovanje i veliku zahvalnost srpskim studentima na postignutom uspehu.

 

 
     FMN DOBITNIK PLAKETE "SIROKO SRCE''

Povodom Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi, 14. juna, Crveni krst Srbije tradicionalno dodeljuje priznanja pojedincima i ustanovama za doprinos u oblasti dobrovoljnog davanja krvi. Na nivou Kragujevca, za najbolje rezultate u 2015. godini u kategoriji fakulteta Fakultet medicinskih nauka dobio je priznanje „Siroko srce“ i tako se našao u dobrom društvu drugih ustanova iz raznih oblasti i brojnih pojedinaca koji su krv davali i po 100, 200 i više puta. Za grad Kragujevac priznanja su uručena 14. juna 2016, na sam Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi, na svečanosti održanoj u Skupštinskoj sali Gradske uprave Kragujevac. Bio je to još jedan susret starih prijatelja i saradnika na istom zadatku – Crvenog krsta Kragujevac, Službe za transfuziju krvi KC Kragujevac, Skupštine grada Kragujevca i brojnih pojedinaca i ustanova u koje spada i FMN. Treba napomenuti i da se grad Kragujevac nalazi među tri ovogodišnja dobitnika priznanja "Najhumaniji grad'' koje Crveni krst Srbije dodeljuje istim povodom za gradove koji su imali najveći broj davalaca po glavi stanovnika.


ODRŽAN SASTANAK VISOKIH FARMACEUTSKIH SKOLA NA FMN

Na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu 26. maja 2016. održan je treći po redu sastanak predstavnika Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i odseka za farmaciju svih ostalih medicinskih fakulteta u Srbiji. Glavna tema sastanka bila je dalji rad na utvrđivanju minimalnih kriterijuma za obavljanje studentske stručne prakse, što je jedna od polaznih osnova za dalje međusobno usaglašavanje programa koji se bave obrazovanjem magistara farmacije u našoj zemlji. Nakon konstruktivne diskusije, tekst dokumenta je u potpunosti usaglašen i dogovoreno je njegovo potpisivanje do kraja juna u Novom Sadu.

Inače, na ovaj način se ostvaruje i jedan od glavnih ciljeva ERASMUS+ projekta pod nazivom "Reinforcement of the Framework for Experiential Education in Healthcare in Serbia", u kome Fakultet medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu ima značajno učešće.

 


 

Stručni sastanak "Metini dani" održaće se u Amfiteatru, 02. 06. 2016. godine u 14. 00 časova.

Tematske jedinice:

1. Fulminantni hepatitis sa povoljnim ishodom - prikaz bolesnika: dr Jagoda Gavrilović, specijalista infektologije

2. Iskustva sa tropskim bolestima u poslednjih 40 godina: Prof. dr Milorad Pavlović, specijalista infektologije i interne medicine.


ODRŽANA AKCIJA DOBROVOLJNOG DAVANJA KRVI

Na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu 25. maja 2016. održana je redovna majska akcija dobrovoljnog davanja krvi. Tom prilikom sakupljena je 31 jedinica krvi dok je 13 davalaca odbijeno iz zdravstvenih razloga, što su rezultati koji još jednom potvrđuju privrženost humanosti na ovom fakultetu.
Akcija je održana uobičajeno u Kabinetu za urgentnu medicinu u atmosferi dobre volje i entuzijazma stalnih organizatora akcije (Crvenog krsta Kragujevca, Službe za transfuziju krvi KC Kragujevac i Fakulteta medicinskih nauka) i svih davalaca koji su se odazvali akciji, bilo da su dobili "zeleno svetlo'' za davanje krvi ili im je ovoga puta preporučeno da iz zdravstvenih razloga preskoče ovo davanje.
Primetno je da su se još jednom u akciji istakli studenti mlađih godina, a među dobrovoljcima je bilo i zaposlenih. Organizatori akcije izražavaju veliku zahvalnost svima koji su se odazvali akciji uz nadu da će svest na FMN uvek ostati ovakva uz još bolje rezultate.

 


TRINAESTA NOĆ MUZEJA 2016. GODINE

Povodom četrdeset godina Univerziteta u Kragujevcu u Galeriji fakulteta medicinskih nauka otvorena je izložba slika i skluptura "Svetlost zdravoumlja" KT Centra "Stefan Nemanja" iz Lapova.

 
 Likovni klub ''Svetlost'' Kulturno-turističkog centra ''Stefan Nemanja'' iz Lapova osnovan je 2002. godine u ovoj šumadijskoj varošici.
Okuplja 30-ak slikara i skulptora (akademskih i samoukih). Ono po čemu se razlikuju od drugih, jeste njihova originalnost i prduzimljivost.
Počeli su da slikaju iz ljubavi, bez velikih pretenzija i očekivanja. Učesnici su više samostalnih i kolektivnih izložbi i slikarskih kolonija.
Svaka slika i skulptura je priča za sebe i neodoljivo mame svojom lepotom. Mnoga platna naših slikara nalaze se u SAD, Nemačkoj, Francuskoj, Austriji, Norveškoj.
Pojedini slikari su više puta nagrađivani za svoje izložene radove.

Spisak umetnika koji su izložili svoje radove:

1. Života Denić, Lapovo
2. Jovica Nikolić, Lapovo
3. Ana Pantić, Brzan
4. Radomir Petković, Lapovo
5. Rade Pavlović, Brzan
6. Miroslav Pavlović, Lapovo
7. Radomir Petrović, Lapovo
8. Nebojša Bugarčić, Lapovo
9. Danijel Stanojlović, Lapovo
10. Tanja Krstić, Ćuprija
11. Dragica Đorđević, Lapovo
12. Zoran Milošević, Lapovo
13. Zoran Stojanović, Batočina
14. Đorđe Marinković, Pirot
15. Vinko Dimitrijević, Babušnica
16. Milovanka Antić, Pirot
17. Valentina Nikolić Radivojev, Babušnica
18. Dragan Kojanić, Lapovo
19. Dejan Živanović, Jagodina
20. Željko Stojičević, Kostolac
21. Žika Ilić Lozovički, Kostolac
22. Gordana Marković, Jagodina
23. Verica Rakita, Kragujevac
24. Mirko Rusić, Kragujevac

Katalog izložbe pogledajte ovde
 

.

Katalog izložbe pogledajte ovde

 

PROFESSIONAL TRAINING IN THE FIELD OF TRANSLATIONAL MEDICINE

 

Dear Colleagues!
We are pleased to announce the Professional Training in the field of Translational Medicine for Early Career Researchers, provided by C-COMEND.
C-COMEND is a two-year European training project developed by the consortium of institutions from Germany, Sweden, Austria and Netherlands, and supported by the Erasmus+ programme 
We are sure that the idea of organizing Courses on Translational Medicine is of great importance, mainly for Young Scientists tending for best practices in research, education and innovations for further medicine development.
Detailed information is in the attached and available online at: http://www. eatris. eu/c-comend. html

Best Regards,
General Secretary of ORPHEUS
Oksana Sulaieva


NAGRADE SRPSKOG LEKARSKOG DRUSTVA
NASTAVNICIMA FAKULTETA MEDICINSKIH NAUKANagrađeni nastavnici FMN:


- Nagrada SLD za životno delo prof. dr Ljiljani Vučković Dekić


- Nagrada SLD za naučno-istraživački rad prof. dr Slobodanu Jankoviću

    


REZULTATI 40. MEDICINIJADE
DRUGO MESTO FAKULTETU MEDICINSKIH NAUKA
U GENERALNOM PLASMANU

40. Medicinijada održana je 7-12. 5. 2016. na Kopaoniku. Studenti FMN-a osvojili su drugo mesto u generalnom plasmanu,

Konačni plasman fakulteta 
1. Medicinski fakultet Univerziteta u Novom Sadu45
2. Fakultet medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu30
3. Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu21
4. Medicinski fakultet Univerziteta u Nišu9
5. Farmaceutski fakultet Univerziteta u Beogradu 5
6. Medicinski fakultet Univerziteta u Prištini3
7. Veterinarski fakultet Univerziteta u Beogradu1REZULTATI PO SPORTOVIMA

RUKOMET (M)
1. Fakultet medicinskih nauka
2. Medicina Niš
3. Farmacija Beograd

RUKOMET (Ž)
1. Fakultet medicinskih nauka
2. Medicina Novi Sad
3. Farmacija Beograd

KOSARKA (M)
1. Medicina Beograd
2. Medicina Novi Sad
3. Fakultet medicinskih nauka

KOSARKA (Ž)
1. Medicina Novi Sad
2. Medicina Beograd
3. Fakultet medicinskih nauka

ODBOJKA (M)
1. Medicina Priština
2. Medicina Novi Sad
3. Medicina Beograd

ODBOJKA (Ž)
1. Fakultet medicinskih nauka
2. Medicina Novi Sad
3. Farmacija Beograd

FUTSAL (M)
1. Medicina Beograd
2. Medicina Novi Sad
3. Fakultet medicinskih nauka

FUTSAL (Ž)
1. Medicina Novi Sad
2. Farmacija Beograd
3. Fakultet medicinskih nauka

STONI TENIS (M)
1. Medicina Niš
2. Medicina Novi Sad
3. Fakultet medicinskih nauka

STONI TENIS (Ž)
1. Medicina Novi Sad
2. Medicina Beograd
3. Medicina Niš

TENIS (M)
1. Medicina Novi Sad
2. Fakultet medicinskih nauka
3. Medicina Beograd

TENIS (Ž)
1. Medicina Novi Sad
2. Medicina Beograd
3. Fakultet medicinskih nauka

STRELJASTVO (M)
1. Medicina Novi Sad
2. Fakultet medicinskih nauka
3. Veterina Beograd

STRELJASTVO (Ž)
1. Fakultet medicinskih nauka
2. Medicina Novi Sad
3. Medicina Beograd

PLIVANJE (M)
1. Medicina Novi Sad
2. Fakultet medicinskih nauka
3. Medicina Beograd

PLIVANJE (Ž)
1. Medicina Novi Sad
2. Medicina Niš
3. Fakultet medicinskih nauka

KROS (M)
1. Medicina Beograd
2. Fakultet medicinskih nauka
3. Medicina Novi Sad

KROS (Ž)
1. Medicina Novi Sad
2. Medicina Beograd
3. Fakultet medicinskih nauka

SAH (MŽ)
1. Medicina Novi Sad
2. Fakultet medicinskih nauka
3. Medicina Niš


FMN OSVOJIO KUP REKTORA 2016.

Fakultet medicinskih nauka pobednik je Kupa rektora, tradicionalnog i najmasovnijeg studentskog sportskog takmičenja Univerziteta u Kragujevcu. Kup rektora 2016. održan je u Jagodini 10. aprila 2016. godine, a FMN je zauzeo prvo mesto više nego ubedljivo (sa 27 bodova, drugoplasirani – 11). Sampioni su između ostalih postali rukometaši, odbojkašice, košarkašice, igrači futsala. . .

Na Kupu rektora 2016. učestvovalo je 11 fakulteta Univerziteta u Kragujevcu, ukupno 119 ekipa, i to 49 ekipa u ženskoj konkurenciji i 70 ekipa u muškoj konkurenciji. Ovom pobedom Fakultet medicinskih nauka se nakon pet godina vratio takmičenjima sa drugim fakultetima matičnog univerziteta, a kurioziteti ovog uspeha npr. su da je FMN sam osvojio 27 poena, dok su svi ostali fakulteti čije je sedište u Kragujevcu (Ekonomski, Pravni, PMF, FIN) osvojili ukupno 28, a fakulteti iz Čačka, Jagodine, Kraljeva i Užica ukupno 23 poena.

 
 GENERALNI PLASMAN

1. Fakultet medicinskih nauka 27
2. Fakultet inženjerskih nauka 11
3. Ekonomski fakultet 10PLASMAN FMN PO SPORTOVIMA

Rukomet (m) 1. mesto
Rukomet (ž) 3. mesto

Futsal (m) 1. mesto

Odbojka (m) 2. mesto
Odbojka (ž) 1. mesto

Košarka (ž) 1. mesto
Košarka (m) – bez plasmana (izgubili u četvrtfinalu od pobednika turnira u košarci)

Streljaštvo (m) 1. mesto
Streljaštvo (ž) 1. mesto

Sah (m) 2. mesto
Sah (ž) 1. mesto

Stoni tenis (m) 3. mesto
Stoni tenis (ž) – bez plasmana (izgubili u četvrtfinalu od pobednika turnira u stonom tenisu)


ODRŽAN MEĐUNARODNI SIMPOZIJUM U ORGANIZACIJI FMN

ReFEEHS simpozijum „Aktuelna praksa i izazovi u obrazovanju zdravstvenih radnika” održan je 1. aprila 2016. u zgradi Rektorata Univerziteta u Kragujevcu. Ovaj međunarodni skup u organizaciji Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu i ReFEEHS programa okupio je ugledne predavače iz Srbije, Portugala, Republike Irske, Mađarske i Bugarske.

Ciljevi ReFEEHS projekta odnose se na modernizaciju nastavnog programa za zdravstvene nauke i poboljšanje profesionalnih sposobnosti diplomiranih zdravstvenih radnika kroz savremeno iskustveno obrazovanje. Deo programa su i uvođenje interprofesionalnog obrazovanja i unapređenje nastavničkih kompetencija. ReFEEHS simpozijum „Aktuelna praksa i izazovi u obrazovanju zdravstvenih radnika” prva je prekretnica aktivnosti ReFEEHS projekta i od ključnog je značaja za naredne korake. Uz aktivnu saradnju sa kolegama iz Evropske unije koji poseduju bogato iskustvo koje rado prenose kolegama iz Srbije, biće omogućena primena savremene prakse u obrazovanju zdravstvenih radnika. Univerzitet u Kragujevcu kao domaćin i jedan od partnera u projektu teži da prihvati, usavrši i primeni savremeni sistem obrazovanja zdravstvenih radnika u cilju sticanja znanja i veština koje bi bile na istom nivou kao i u drugim savremenim univerzitetima u Evropi i svetu.

Otvarajući simpozijum prisutne su pozdravili prof. dr Vladimir Jakovljević prodekan Fakulteta medicinskih nauka i kopredsedavajući organizacionog i programskog odbora simpozijuma, prof. dr Predrag Čanović dekan FMN i prof. dr Ljiljana Tasić kopredsedavajući programskog odbora simpozijuma i koordinator Erasmus+ ReFEEHS projekta. U prvom danu ovog dvodnevnog skupa održana su predavanja u zgradi Rektorata Univerziteta u Kragujevcu dok je drugi dan bio rezervisan za sastanke ReFEEHS radnih grupa i Konzorcijuma u zgradi Fakulteta medicinskih nauka.

 
 


PREDSTAVNIK AMBASADE NR KINE U POSETI FMN

Univerzitet u Kragujevcu i Fakultet medicinskih nauka 25. marta 2016. godine posetio je dr Čen Jongning prvi sekretar za nauku i tehnologiju ambasade Narodne Republike Kine u Srbiji. Tom prilikom dr Jongning upoznao se sa kapacitetima Univerziteta i Fakulteta, a glavna tema razgovora bili su naučna saradnja i mogući zajednički naučnoistraživački projekti Fakulteta medicinskih nauka i naučnih institucija iz Kine.

Gospodina sekretara primili su rektor Univerziteta u Kragujevcu, prof, dr Nebojša Arsenijević i dekan Fakulteta medicinskih nauka, prof. dr Predrag Čanović, a sastanku je prisustvovao i Nikola Tanić pomoćnik ministra za nauku u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.


FMN NA SAJMU OBRAZOVANJA U BEOGRADU

Fakultet medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu predstavio se na 13. po redu Sajmu obrazovanja EDUfair u Beogradu koji je održan 11. i 12. marta 2016. u hotelu Kraun Plaza. Univerzitet u Kragujevcu obezbedio je za svoje fakultete jedan od centralnih štandova što je za sve njih bila odlična prilika za predstavljanje na možda najuticajnijoj manifestaciji ovog tipa u zemlji. Na samom štandu FMN je imao odličnu poziciju i vidljivost, a fakultet su predstavljali studenti integrisanih akademskih studija koji su sa sobom doneli mladost i entuzijazam, a zahvaljujući svom iskustvu i znanju imali su i odgovore na brojna pitanja zainteresovanih. Interesovanje za Fakultet medicinskih nauka bilo je primetno i nemalo, a interesantno je bilo zapaziti da je dolazilo iz svih krajeva zemlje. Posebnost ovog nastupa na Sajmu bila je i dobra atmosfera i solidarnost između predstavnika fakulteta Kragujevačkog univerziteta kao i naravno predstavnika samog Univerziteta koji su bili organizatori i domaćini ovog nastupa.

Sajam obrazovanja EDUfair 2016. pod sloganom "Sta upisuješ?'' prosečno poseti oko 5000 srednjoškolaca iz Srbije i regiona, a na njemu se ove godine predstavilo preko 80 fakulteta iz Srbije i inostranstva, kako državnih tako i privatnih.

    


FMN NA FESTIVALU NAUKE U PRVOJ GIMNAZIJI

U Prvoj kragujevačkoj gimnaziji 26. februara 2016. godine održan je četvrti po redu Festival nauke na kome je još jednom učestvovao i Fakultet medicinskih nauka. Manifestacija širokog i popularnog zahvata tema i publike prvenstveno ima za cilj približavanje nauke mladima svih uzrasta i odraslima, kao i upoznavanje učenika sa njihovim mogućim školama i fakultetima u budućnosti. Brojne obrazovne ustanove prezentovale su svoj rad tom prilikom kroz naučno popularne vidove, predavanja i eksperimente.

Tako je i Fakultet medicinskih nauka koncipirao svoje predstavljanje prateći duh manifestacije, pa su mladi svih uzrasta, od predškolaca do srednjoškolaca raširenih očiju gledali eksperimente, ranije zabeležene u laboratorijama FMN ili ozbiljno promatrali kako se njima i njihovim drugarima meri krvni pritisak. Mladi saradnici u nastavi i studenti FMN strpljivo su objašnjavali tok prikazanih eksperimenata i odgovarali na pitanja mladih i odraslih, uz neizbežne opšte medicinske i farmaceutske savete i iscrpne i savetodavne odgovore srednjoškolcima koje već hvata groznica dolazećeg prijemnog ispita.
Manifestacija pod sada već tradicionalnim sloganom, "Da(j)te se na znanje" tako je još jednom je opravdala svoje postojanje i učvrstila partnerstvo dve elementarne obrazovne ustanove Kragujevca.

    


POLOŽEN KAMEN TEMELJAC ZA CENTRE IZVRSNOSTI I NOVU ZGRADU
FAKULTETA MEDICINSKIH NAUKA UNIVERZITETA U KRAGUJEVCU

Dugo čekani dan polaganja kamena temeljca za Centre izvrsnosti i novu zgradu Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu dogodio se 25. januara 2016. godine. Na zvaničnoj lokaciji, između Rektorata Univerziteta u Kragujevcu i Klinike za pulmologiju KC Kragujevac (čuveno "Grudno odeljenje'') okupio se veliki broj građana kao i široka akademska i stručna zajednica Univerziteta u Kragujevcu, grada Kragujevca i cele Srbije. Brojne visoke zvaničnike predvodili su predsednik Republike Srbije, Tomislav Nikolić, Episkop šumadijski gospodin Jovan, rektor Univerziteta u Kragujevcu, prof. dr Nebojša Arsenijević, gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić, a tu je naravno bio i prof. dr Miodrag Stojković, jedan od ključnih nosilaca ovog projekta, svetski priznati genetičar i redovni profesor Fakulteta medicinskih nauka.

Kamen temeljac svečano su položili predsednik Srbije, Tomislav Nikolić i rektor Univerziteta u Kragujevcu, prof. dr Nebojša Arsenijević sa doktorantima Kragujevačkog univerziteta i to simbolično, sa vremenskom kapsulom-spomenicom sa zapisom za buduća vremena. Samom polaganju kamena temeljca prethodila je molitva i čin osveštavanja koje je izvršio Episkop šumadijski gospodin Jovan sa sveštenstvom Sumadijske eparhije.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić u svom obraćanju rekao je da će Centri izvrsnosti sačuvati najlepše i najbitnije karakteristike srpskog naroda sa srpskim genetskim kodom i materijalom. Izgradnjom Centara izvrsnosti Univerziteta u Kragujevcu, i u okviru njega izgrađenim i opremljenim Centrom za istraživanja na matičnim ćelijama i Banke za matične ćelije, Republika Srbija po prvi put stvara uslove čuvanja, korišćenja i istraživanja matičnih ćelija svojih građana na svojoj teritoriji sa svojim kadrovima u ustanovi čiji je osnivač. To predstavlja strateški iskorak u očuvanju nacionalnog interesa, ne samo u razvoju nauke već i u očuvanju genoma sopstvene nacije. U okviru ovog kapitalnog nacionalnog projekta biće realizovana i nova zgrada Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu čiji naučni kadrovi su i nosioci celokupne ideje ovog poduhvata.

    
    
    Ostale informacije možete pogledati u ARHIVI VESTI ovde.