Trenutno ste na:
 
Vesti sa fakulteta
  Najnovije vesti
 


Povezani sadržaji:
 
Najnovije vesti
Arhiva vesti
 

Navigacija:
 
Početna strana
 


 
VESTI I DOGAĐAJI
NAJNOVIJE VESTIARHIVA VESTI

 

SPORTSKI ALUMNI SKUP FMN
3.12.2017.

Povodom obeležavanja 40 godina postojanja Fakultet medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu 3.12.2017. godine organizuje Sportski alumni skup.

Raspored takmičenja možete pogledati ovde


VII STUDENTSKI KVIZ ZNANJA FMN 2017.

Fakultet medicinskih nauka, u okviru proslave Slave i Dana fakulteta, organizuje VII studentski kviz znanja.

Prvi eliminicaoni krug VII studentskog kviza znanja biće održan u četvrtak 30. novembra 2017. godine od 14.00 časova u Amfiteatru FMN.

Završni krugovi i finale održaće se 7. decembra 2017. godine od 16.00 časova u Amfiteatru FMN.

Spisak ekipa koje su prijavile učešće na VII studentskom kvizu znanja kao i raspored takmičenja možete pogledati ovde


KREDITNA MOBILNOST SA MEDICINSKIM UNIVERZITETOM SLEZIJE

U okviru Erazmus Plus programa finansiranog od strane Evropske Komisije a na izvornu inicijativu Poljske strane, potpisan je interinstitucionalni Rektorski ugovor o kreditnoj mobilnosti sa Medicinskim Univerzitetom Slezije u Katovicama, Poljska. (privredno tradicionalno najrazvijeniji region Poljske) i našeg Univerziteta.

Tokom nedelju dana u Novembru dva istaknuta predavača gostovala su na Univerzitetu u Kragujevcu. Dana 8 Novembra u sredu, na Mitrovdan, održali su svoja predavanja u Plavoj Sali Fakulteta medicinskih nauka i to:

 

*Profesor Tomaž Holecki, Odeljenje za Zdravstvenu Politiku i Upravljanje (Menadžment) u Zdravstvu u naslovu “Zdravstveno-politički sižei dokaza kao korisna alatka za sprovođenje reformi zdravstvenih sistema na regionalnom i nacionalnom nivou”. Tom prilikom su objašnjeni mehanizmi funkcionisanja pomenutih strategija i dokumenata na tipičnom nacionalnom iskustvu jednog Post-Semaško zdravstvenog sistema izvorno Sovjetskog tipa.

*Profesor Pjotr (Petar) Romanijuk , Sef Odseka za Zdravstvenu Politiku u naslovu "Zdravstveni sistemi Centralne i Istočne Evrope u tranziciji"

Ovaj doprinos je približio uporedna iskustva većeg broja istočno evropskih zemalja uključujući kako zemlje Ruskog Komonvelta (Zajednice Nezavisnih Država) tako i istočnog krila Evropske Unije prisajedinjenog posle 2004 godine.

Predavanjima su se odazvali veći broj naših nastavnika i posebno stručnjaka Instituta za zaštitu zdravlja Kragujevac sa baznom ekspertizom u oblasti javnog zdravlja što je bio i osnovni sadržaj posete.Uspostavljena su poznanstva između naših strana koja bi mogla voditi bilateralnim i multilateralnim istraživanjima kao i podnescima za finansiranje nauke kod trećih partija."


DOAK I HEMOFILIJA - PREDAVANJA PROF.DR JOVANA ANTOVIĆA

Prof.dr Jovan Antović, vanredni profesor Univerziteta u Karolini i rukovodilac dijagnostike poremećaja homeostaze Karolinske bolnice, inače gostujući profesor našeg fakulteta, održao je 1.i 2.novembra predavanja na FMN na teme-Kada i kako testirati DOAK i Globalni hemostatski metodi u laboratorijskoj dijagnostici hemofilija-potrebni ili ne?

Direktni oralni koagulanti u svetu polako preuzimaju primat jer za razliku od pacijenta koji su na varfarinu i moraju stalno da se prate,kod ove terapije to nije slučaj. ''Mi smo u Skandinaviji jedina bolnica koja ih radi 24/7 odnosno svih sedam dana u nedelji 24 sata i to je budućnost u oblasti farmacije- kaže prof.dr Jovan Antović. On je govorio i o saradnji našeg Fakulteta i Karolinskog Univerziteta u toj oblasti i najavio da će jedna naša saradnica, u okviru Erazmus projekta, uskoro otići u Karolinu gde će se baviti upravo ovom temom.

 
 

Značajan problem današnjice prema rečima prof.dr Jovana Antonovića predstavlja hemofilija ''Dijagnostika je delimično problematična a onda i terapija koja je dosta skupa, pa je uloga laboratorije veoma značajna. Mi znamo da u preko 90% slučajeva postoji vrlo dobra korelacija između laboratorijskih analiza i kliničke slike, ali kod 10% pacijenata koji imaju nizak nivo laboratorijskih faktora nema krvarenja, dok oni koji na osnovu analiza ne treba da krvare ipak imaju krvarenja. Smatra se da ti globalni hemostatski metodi koji ne određuju samo koncentraciju jednog faktora nego koliko god je to moguće celokupne hemostaze mogu da budu od velikog značaja i prikažu bolju sliku od onog što se zapravo dešava kod pacijenta.To je tema kojom se poslednjih desetak godina bave sve vodeće svetske laboratorije uključujući i onu kojom ja rukovodim'', istakao je Antović. Smisao ovog mog dolaska i predavanja koja sam održao je saradnja Karolinskog Univerziteta i Univerziteta u Kragujevcu u okviru Erazmus projekta, istako je prof.Antović i najavio da su odobrena sredstva koja će omogućiti da 20-ak doktoranata FMN na par meseci budu na Karolinskom Univerzitetu radi stručnog usavršavanja i osposobljavanja.


STUDENTI FMN POSETILI 62. MEĐUNARODNI SAJAM KNJIGA

I ove godine, već tradicionalno, Fakultet medicinskih nauka, organizovao je odlazak svojih studenata na Beogradski sajam knjiga u subotu 28.oktobra.Pod sloganom ''Ključ je u knjigama'' ljubiteljima pisane reči pod kupolama sajma predstavilo se preko 450 izlagača iz Srbije i inostranstva.

Počasni gost ovogodišnjeg sajma knjiga bio je nemački jezik , odnosno četiri zemlje nemačkog govornog područja-Nemačka, Austrija, Italija i Lintenštajn koje su predstavile savremeno stvaralaštvo kroz program ''Četiri zemlje jedan jezik''.Jedan od najupečatljivijih gostiju na ovogodišnjem sajmu bila je nemačka nobelovka Herta Miler, koja je ovu nagradu za književnost dobila 2009.godine. Gosti ovogodišnjeg sajma bili su i Marsel Bajer,Vladimir Kaminer, Jan Vagner, Fokler Kučer, Ingo Sulce,Arno Kameniš, Jonas Lišer, Valentin Grebner i mnogi drugi.

 
 

Kroz različite programe Sajam je obeležio i 800 godina od krunisanja Stefana Prvovenčanog,250 godina od rođenja Filipa Višnjića, 125 Ive Andrića, 150 godina od smrti Sarla Bodlera, vek od smrti Vladislava Petkovića Disa i Milutina Bojića, 170 godina Njegoševog ''Gorskog vjenca'', 50 godina od izdavanja romana ''Sto godina samoće'''Gabrijela Garsije Markesa i romana ''Derviš i smrt'' Meše Selimovića.

Studenti našeg fakulteta tokom posete sajmu pokazali su interesovanje za izdanja najšireg spektra-od beletristike do stručne medicinske literature.Sajamski popusti mnogima od njih omogućili su da se u Kragujevac vrate sa novim izdanjima.

 


''IZABERI STIPENDIJU PO SVOJOJ MERI''

IX Sajam stipendija pod sloganom „Izaberi stipendiju po svojoj meri“, u organizaciji Centra za razvoj karijere i savetovanje studenata Univerziteta u Kragujevcu održan je danas u holu Pravnog fakulteta. Sajam je bio prava prilika da se svi zainteresovani studenti i diplomci Univerziteta u Kragujevcu informišu o aktuelnim konkursima za stipendije za studije i/ili dodatno usavršavanje u zemlji i inostranstvu, mogućnostima za studentsku razmenu, volontiranje ili obavljanje stručne prakse u inostranstvu, uslovima za učestvovanje u ovim programima i mnogim drugim pojedinostima značajnim za njihovo dalje obrazovanje ili razvoj karijere.

  
  

Kroz različite programe Sajam je obeležio i 800 godina od krunisanja Stefana Prvovenčanog,250 godina od rođenja Filipa Višnjića, 125 Ive Andrića, 150 godina od smrti Sarla Bodlera, vek od smrti Vladislava Petkovića Disa i Milutina Bojića, 170 godina Njegoševog ''Gorskog vjenca'', 50 godina od izdavanja romana ''Sto godina samoće'''Gabrijela Garsije Markesa i romana ''Derviš i smrt'' Meše Selimovića.

Studenti našeg fakulteta tokom posete sajmu pokazali su interesovanje za izdanja najšireg spektra-od beletristike do stručne medicinske literature.Sajamski popusti mnogima od njih omogućili su da se u Kragujevac vrate sa novim izdanjima.

U okviru pratećeg programa Sajma stipendija, u sali Rektorata,održana je prezentacija na temu mogućnosti za studente i nastavno administrativno osoblje kroz programe Erazmus+,Erazmus Mundus i CEEPUS koju su organizovali predstavnici Fondacije Tempus-Erazmus+.


POSETA DVA UGLEDNA PREDAVAČA
U OBLASTI ZDRAVSTVENE POLITIKE I UPRAVLJANJA,
MEDICINSKI UNIVERZITET SLEZIJE, POLJSKAU okviru Erazmus Plus programa finansiranog od strane Evropske Komisije a na izvornu inicijativu Poljske strane, potpisan je interinstitucionalni Rektorski ugovor o kreditnoj mobilnosti sa Medicinskim Univerzitetom Slezije u Katovicama, Poljska. (privredno najrazvijeniji region Poljske, ustanova na linku) i naše matične Kuće.

Dana 8 Novembra u sredu, na Mitrovdan, dva istaknuta predavača će gostovati i održati svoja predavanja u Plavoj Sali u zgradi Dekanata Fakulteta medicinskih nauka i to:

*Od 14 00 - 15 30 - prof dr Tomaž Holecki, Odeljenje za Zdravstvenu Politiku i Upravljanje (Menadžment) u Zdravstvu (CV)
u naslovu “Evidence Briefs as a useful tool for reforming health systems at the national or regional level”.

*Od 15 30 - 17 00 - prof dr Pjotr (Petar) Romanijuk, Sef Odseka za Zdravstvenu Politiku (CV)
u naslovu "Health system transitions in Central and Eastern Europe"


NANO TEHNOLOGIJE I SVETLOST - NOBELOVE NAGRADE U FUNKCIJI ZDRAVLJAPredavanje Prof. dr Đuro Koruga "Nano tehnologije i svetlost-Nobelove nagrade u funkciji zdravlja" održaće se u četvrtak 2. novembra 2017. godine u 13 časova na Prirodno-matematičkom fakultetu (II sprat sala A-II-1)

Opširnije možete pogledati ovde.


CURRENT TRENDS IN PHYSIOLOGICAL SCIENCES:
FROM CELL SIGNALS TO THE BIOLOGY OF AGING

4th Congress of Physiological sciences of Serbia
with international participation, 19-23, 2018.


Poštovane koleginice i kolege,

sa zadovoljstvom Vas obaveštavamo da će se u septembru 2018. godine u Medicinskom fakultetu Univerziteta u Nišu održati četvrti Kongres fizioloških nauka Srbije sa međunarodnim učešćem, i pod pokroviteljstvom najznačajnijih svetskih i evropskih udruženja u ovoj ogromnoj naučnoj oblasti.

Prvo obaveštenje (a kasnije i finalni program) za ovaj skup možete naći na trajnoj adresi Društva fiziologa Republike Srbije physiology.org.rs/4thCPS.php

Odabrani naslovi iz primljenih sažetaka biće uključeni u program predavanja po pozivu ili usmenih prezentacija, a odabrani radovi u celini sa ovog kongresa biće ponuđeni za publikovanje u nekom od časopisa sa liste CC/SCI ili u monografiji prestižnog internacionalnog izdavača. Ovo će biti prilika i za promociju različitih štampanih izdanja, pre svega edukativnih, urađenih od strane članova Društva.

Sa željom da se u narednom periodu lepo i kvalitetno družimo u Nišu,

Srdačno Vas pozdravljamo
Programski i Organizacioni odbor
Društvo fiziologa Republike Srbije


NEW INSIGHTS IN CARDIOVASCULAR RESEARCH

NOVINE U KARDIOVASKULARNIM ISTRAŽIVANJIMA

U organizaciji katedere za fiziologiju i podršku Društva fiziologa Srbije, a pod pokroviteljstvom International Academy of Cardriovascular Sciences, u ponedeljak 2.oktobra Fakultet medicinskih nauka bio je domaćin naučnog skupa posvećenog novinama u kardiovaskularnim istraživanja. Na skupu su učešće uzeli eminentni stručnjaci iz ove oblasti-trojica profesora Univerziteta iz Sjedinjenih američkih država : Devendra Agrawal Omaha USA, Suresh C.Tyagi Louisville USA, Rakesh Kukreja, Richmond USA kao i nastavnici i saradnici katedere za fiziologiju FMN.

  

Skup je, prema rečima prof.dr Vladimira Jakovljevića, prodekana za IAS farmacije i kontinuiranu edukaciju i šefa katedere za fizilogiju FMN, organizovan u okviru obeležavanja 40 godina našeg fakulteta. ''Sa kolegom prof.dr Draganom Đurićem iz Beograda, kao član predsedništva Internacionalne akademije kardiovaskularnih nauka za Evropu, prošle nedelje boravio sam u Pečuju i iskoristio priliku da eminentne naučnike iz SAD pozovem da budu gosti Fakulteta medicinskih nauka.Oni su moj poziv prihvatili i danas smo u prilici da na našem fakultetu čujemo koje su novine u kardiovaskularnim istraživanjima'', rekao je prof.Jakovljević.Na skupu je, između ostalih, izlaganje imala i saradnica FMN Nevena Jeremić koja je već dve godine na postdiplomskom usavršavanju kod prof.dr Suresh Tyagi, koji je nedavno postao i viziting profesor Fakulteta medicinskih nauka. ''Na taj način već je uspostavljana naša saradnja koja vodi ka uvođenju zajedničkog programa doktorskih studija.Današnji skup pored svečane i naučne ima svakako i širu dimenziju jer nam omogućava da uspostavimo dobre kontakte sa vodećim univerzitetima SAD u ovoj oblasti'', zaključio je prof.dr Vladimir Jakovljević.

  

Naučnom skupu u amifitatru Fakulteta medicinskih nauka prisustvovali su rektor Univerziteta u Kragujevcu prof.dr Nebojša Arsenijević i dekan Fakulteta medicinskih nauka prof.dr Predrag Čanović.


NEW INSIGHTS IN CARDIOVASCULAR RESEARCH
Dedicated to the 40th Anniversary
October 2nd, 2017 Amphiteathre

Povodom proslave 40 godina našeg Fakulteta u ponedeljak, 02.10.2017. godine održaće se naučni skup u Amfiteatru Fakulteta medicinskih nauka sa početkom od 9.30 časova.

Gosti našeg Fakulteta biće eminentni stručnjaci iz oblasti kardiovaskularnih istraživanja, koji su vodeći u toj oblasti u svetu.

Suorganizator skupa je Društvo fiziologa Republike Srbije, a pod pokroviteljstvom je International Academy of Cardiovascular Sciences.

Program naučnog skupa možete pogledati ovde


TRENDS IN STEM CELL RESEARCH AND CELL-BASED THERAPY


''SAVREMENI TRENDOVU U ISTRAŽIVANJU MATIČNIH ĆELIJA''
- međunarodni skup na FMN

Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu,danas je bio domaćin međunarodnog naučni skup na temu ''Trends in Stem Cell Research and Cell-based Therapy'' .Skup je održan u organizaciji Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu a uz podršku Asocijacije italijanskih i srpskih naučnika i istraživača ‘’AIS 3’’ i ambasade Italije. U uvodnom delu skupa prisutnima su se se obratitili: prof.dr Nebojša Arsenijević rektor Univerziteta u Kragujevcu,, prof.dr Pavle Anđus iz Asocijacije italijanskih i srpskih naučnika i istraživača ''AIS 3'' i ataše za nauku ambasade Italije u Srbiji Paulo Batineli.Rektor Arsenijević je izrazio nadu da će ovakvi skupovi postati tradicionalni i podsetio da je Kragujevac grad u kome su nastali i održali se odnosi između srpskog i italijanskog naroda. Prof.dr Pavle Anđus, između ostalog, uputio je podršku FMN i rukovodstvu Univerziteta u stvaranju Centra izvrnosti u Kragujevcu i dodao da apsoloutno podrža sve aktivnosti na jačanju saradnje na nivou Asocijacije italijanskih i srpskih naučnika i istraživača. Ataše za nauku ambasade Italije u Srbiji Paulo Batineli rekao je da je naučni skup organizovan kako bi se razmenila iskustva italijanskih i srpskih naučnika. ''Iskreno verujem da će iz te saradnje proisteći i nova zajednička istraživanja i rezultat'', rekao je Batineli. Današnji skup je,prema njegovim rečima samo okvir za tu buduću saradnju, a njeni stubovi su upravo medicina i javno zdravlje.

  

Jedan od glavnih cilja skupa je predstavljanje najnovijih saznanja o ćelijskim i molekulskim mehanizmima važnih u regenerativnoj medicini i upoznavanje javnosti sa najnovijim dostignućima u ovoj oblasti. Genetičar, prof.dr Miodrag Stojković, redovni profesor FMN, govoreći o praktičnoj primeni matičnih ćelija u lečenju u Srbiji, rekao je da je njihova primena u svetu sve veća i to ne samo u naučne svrhe već i se koriste i za lečenje mnogih bolesti. ''Nažalost, to još nije došlo do nas ali se u svetu matične ćelije koriste u lečenju bolesti oka, stvaranjem nove retine, može da se napravi nova koža u laboratoriji,kod opekotina i ljudi koji su imali povrede.Sve više se koriste i kod neurodegenerativnih promena.Imate mezenhimalne matične ćelije koje se koriste za oboljenja logomotornog aparata, odnosno stvaranje novih kostiju i koštanioh tkiva i hrskavice kod sportskih povreda. Broj bolesti koje se danas tretiraju matičnim ćelijama je iz dana u dan sve veći.Postoji više tipova i vrsta matičnih ćelija i svaka ima svoju primenu.Nije matična ćelija univerzalno sredstvo za sve, nego kako koja ima svoje karakteristike i potencijale tako se i primenjuju.Nas ovde u Kragujevcu interesuju mezenhimalne matične ćelije i one koje služe za dobijanje ćelija sa nervnim karakteristikama a za lečenje neuroregenerativnih bolesti –Parkinsona, Alchajmera a naročito degenerativnih bolest'', rekao je prof.dr Miodrag Stojković.

  

Na današnjem naučnom skupu studenti su imali priliku da diskutuju i razmene ideje sa eminentnim stručnjacima iz Italije i Srbije a mladi istraživači bili su u prilici da iznesu svoje stavove i sugestije o primeni matičnih ćelija u regenerativnoj medicini imajući u visu etičnost i bezbednost ove terapije.

  
  
  


TRENDS IN STEM CELL RESEARCH AND CELL-BASED THERAPYFakultet medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu u saradnji sa Asocijacijom italijanskih i srpskih naučnika i istraživača i Ambasadom Republike Italije u Srbiji organizuje naučni skup,,Trends in Stem Cell Research and Cell-based Therapy” koji će se održati 28. septembra 2017. godine u Amfiteatru Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu. Opširnije možete videti ovde.


POČELA NASTAVA NA DOKTORSKOJ SKOLI

Studenti prve generacije nedavno akreditovanog studijskog programa Doktorske studije-Doktorska škola medicinskih nauka Fakulteta medicinskih nauka danas su dobili svoje indekse i zvanično su im počela predavanja u okviru prvog semestra.Prvu generaciju studenata Doktorske škole, a trinaestu od osnivanja doktorskih akademskih studija, u amfiteatru,,Prof. dr Milosav Kostić'' pozdravio je prof. dr Nebojša Arsenijević, rektor Univerziteta u Kragujevcu i savetnik dekana za doktorske studije, koji ih je najpre upoznao sa onim što ih čeka u novoj fazi njihovog naučnog razvitka. On je budućim doktorima medicinskih nauka najpre pojasnio da ih u toku prvog semestra očekuju predavanja i ispiti iz tri predmeta –istraživanja u biomedicinskim naukama, statističke metode u biomedicinskim istraživanjima i informatičke metode u biomedicinskim istraživanjima. Nakon toga, uoči drugog semestra, budući doktorandi opredeljuju se za jedno od ponuđenih izbornih područja a tokom drugog, trećeg i četvrtog semestra slušaju nastavu i polažu module u okviru izabranog izbornog područja. Peti i šesti semestar obuhvataju realizaciju naučnog istraživanja koje je neposredno u funkciji izrade doktorske disertacije.

Prof.dr Nebojša Arsenijević je budućim doktorima medicinskih nauka danas održao i uvodno predavanje iz Istraživanja u biomedicinskim naukama. Studije na Doktorskoj školi FMN traju tri školske godine, odnosno šest semestara, i studenti po završetku stiču naučni naziv doktor medicinskih nauka. Fakultet medicinskih nauka je prvi fakultet u Srbiji koji je, pre 13 godina, uspostavio doktorske akademske studije u oblasti medicine, i prvi koji je akreditovao studijski program Doktorske studije-Doktorska škola medicinskih nauka. Za ove godine u okviru doktorskih akademskih studija na našem fakultetu stvoreni su novi naučni kadrovi i dat je veliki doprinos razvoju nauke, što je i bila ideja kojom se rukovodstvo Fakulteta rukovodilo kada je uvelo novi studijski program.Do sada je na FMN doktoriralo 433 doktoranda.

  
  
  


POČELA NASTAVA NA OSNOVNIM STRUKOVNIM STUDIJAMA

Novoj generaciji studenata osnovnih strukovnih studija 14. septembra su u Maloj sali fakulteta medicinskih nauka svečano uručeni indeksi. Brucošima osnovnih strukovnih studija kojih je 88, i to 44 na osnovnim strukovnim studijama za medicinsku sestru i isto toliko za strukovnog fizioterapeuta, indekse je uručila prof. dr. Marina Petrović, prodekan za nastavu na ovom studijskom programu. Prof.dr Marina Petrović novoj generaciji studenata osnovnih strukovnih studija poželela je dobrodošlicu, srećan i uspešan početak studija na fakultetu. Upoznavši ih sa informatorima, organizacijom nastave i programom, prof. dr. Marina Petrović se zahvalila prisutnima i poručila da ih čeka veliki rad tokom studiranja.

Nakon uručenja indeksa brucošima osnovnih strukovnih studija počela su predavanja po ranije utvrđenom planu i programu. Studije na ovom studijskom programu traju tri godine nakon čega studenti dobijaju zvanje strukovna medicinska sestra i strukovni fizioterapeut.

  
  


URUČENI INDEKSI BRUCOSIMA MEDICINE

Novoj generaciji studenata IAS medicine jutros su u amfiteatru FMN svečano uručeni indeksi.Brucoše medicine, njih 88, pozdravili su dekan Fakulteta medicinskih nauka prof. dr Predrag Čanović i prodekan za IAS medicine prof. dr Ivan Jovanović.

Poželevši im dobrodošlicu na FMN dekan prof.dr Predrag Čanović je brucošima medicine rekao da se od njih očekuje velik rad i zalaganje jer studije medicine podrazumevaju zgusnut i dinamičan program. ''To ne ostavlja puno slobodnog vremena ali nagrađuje posvećene o čemu svedoči i velika prolaznost naših studenata na naredne godine studija'', rekao je dekan Čanović. Na ove reči dekana nadovezao se prodekan za IAS medicine prof.dr Ivan Jovanović koji je istakao da prosečno studiranje na medicini na našem fakultetu traje šest godina i mesec dana. ''To postižemo, između ostalog, i tutorskim sistemom rada, po kome je naš fakultet prepoznatljiv. Svi vi danas ćete dobiti svoje mentore koji će vas pratiti tokom čitavih studija i sa kojima će se viđati jednom nedeljno.Radićete u malim grupama, 5 do 6 studenata i vaše obaveze, koje počinju već danas, su svakodnevne'', rekao je prof.Jovanović. On je medicinare upoznao i sa semestralnim vodičem, koji im je kasnije podeljen uz indekse, i u kome se nalze sve informacije koje su im bitne za studiranje- opšta pravila u vezi sa nastavom, raspored časova odnosno predavanja, plan zgrade FMN, podaci o predmetima (imena predavača, nastavne jedinice, termini održavanja nasatave, testova i samih ispita).
Brucošima medicine, koji su podeljeni u 16 grupa uz indekse i semestralne vodiče danas su predstavljeni i njihovi mentori. Odmah nakon što im je prof.dr Ivan Jovanović prodekan za IAS medicine uručio indekse upućeni su na prvo predavanje iz anatomije.

  
  


POČELA NOVA SKOLSKA GODINA NA FAKULTETU MEDICINSKIH NAUKA

Uručenjem indeksa brucošima integrisanih akademskih studija farmacije i stomatologije danas, 11.septembra, na Fakultetu medicinskih nauka počela je nova školska godina.U školskoj 2017/2018 godini na studije farmacije upisano je 84 studenta a na studije stomatologije 24 studenta.

Buduće doktore stomatologije u Plavoj sali pozdravio je dekan Fakulteta medicinskih nauka prof.dr Predrrag Čanović poželevši im dobrodošlicu u svoje ali i u ime svih nastavnika i saradnika Fakulteta. Dekan je brucošima IAS stomatologije poželeo uspešno studiranje i istakao da ih očekuje ozbiljan rad od samog početka. '' Pred vama je permanentan i studiozan rad a na to će vas naterati način studiranja na našem Fakultetu'', rekao je dekan prof.dr Predrag Čanović. Dobrodošlicu novim studentima stomatologije, u ime katedere za stomatologiju, poželela je prof. dr Tatjana Kanjevac prodekan za IAS stomatologije koja je buduće doktore stomatologije upoznala sa obavezama koje ih očekuju u narednom petogodišnjem periodu, koliko traju studije stomatologije. ''Vi ste nova generacija studenata vrlo atraktivnog studijskog programa našeg Fakulteta,koji,iako najmlađi, iz godine u godinu beleži sve veće interesovanje svršenih srednjoškolaca. Od vas se očekuje dosta, o čemu će vas detaljnije upoznati vaši mentori, a na vama je da vredno radite i završite fakultet sa koga ćete poneti kvantum znanja'', rekla je prof.dr Tatjana Kanjevac. Usledilo je uručenje indeksa brucošima stomatologije- njih 24 podeljeno je u četiri grupe i svaka grupa je dobila svog mentora- dr Miroslava Vasovića, prof.dr Milicu Popović, prof.dr Mariju Milovanović i prof.dr Tatjanu Kanjevac.

Studente prve godine IAS farmacije u amfiteatru pozdravio je i u njihove buduće obaveze uputio prof. dr Vladimir Jakovljević prodekan za IAS farmacije. Prof.Jakovljević je najpre podsetio brucoše da studije farmacije traju pet godina nakon čegastiču diplomu magistra farmacije. ''Fokus na našem fakultetu je na studentu. Svako od vas već danas dobija svog mentora koji će vas pratiti tokom čitavog studiranja.Nama to omogućava kompletan uvid u vaš rad u svakom trenutuku a vama da što lakše savldate veoma značajno i obimno gradivo'', rekao je prof.Jakovević i dodao da obaveze brucoša na farmaciji počinju istog trenutka kada dobiju indekse. Kako je i najavio prodekan za IAS farmacije,svih 84 brucoša na ovom studijskom programu, nakon uručenja indeksa prešli su u malu salu gde im je prvo predavanje održala doc.dr Marina Kostić.

Indeksi brucošima IAS medicine biće uručeni sutra, a studentima osnovnih strukovnih studija u četvrtak 14.septembra čime će nova školska godina na FMN početi na svim studijskim programima.

  
  
  


PROMOVISANI DOKTORI NAUKA UNIVERZITETA U KRAGUJEVCU

Rektor Univerziteta u Kragujevcu prof. dr Nebojša Arsenijević svečano je promovisao doktore nauka koji su, u perodu od maja 2016. do maja 2017. godine, odbranili doktorsku disertaciju na fakultetima Univerziteta u Kragujevcu. Na svečanosti u parku Rektorata promovisano je 113 doktora nauka : 11 doktora nauka na Fakultetu inženjerskih nauka, 7 doktora nauka na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku, 3 doktora nauka na Ekonomskom fakultetu, 9 doktora nauka na Pravnom fakultetu, 15 doktora nauka na Prirodno-matematičkom fakultetu, 48 doktora nauka na Fakultetu medicinskih nauka, 5 doktora nauka na Fakultetu za mašinstvo i građevinarstvo u Kraljevu, 2 doktora nauka na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini, 3 doktora nauka na Učiteljskom fakultetu u Užicu, 8 doktora nauka na Filološko-umetničkom fakultetu i 2 doktora nauka na Agronomskom fakultetu u Čačku.

  
  
  

U doktore medicinskih nauka promovisani su:

  1. Slaviša Savić
  2. Željko Vlaisavljević
  3. Milica Vukašinović-Vesić
  4. Biljana Jaredić
  5. Mirjana Marinković
  6. Biljana Majstorović
  7. Ivana Iličković
  8. Marija Bursać
  9. Aleksandar Matić
10. Ivana Stašević- Karličić
11. Cveta Spadijer-Mirković
12. Valentina Talevska
13. Dejan Stanojević
14. Dragan Vasiljević
15. Aleksandar Cvetković
16. Nemanja Jovičić
17. Vesna Jovanović
18. Zvezdana Stojanović
19. Marija Anđelković
20. Ivana Đurić-Filipović
21. Smiljana Kostić
22. Biljana Popovska –Jovičić
23. Katarina Đokić Pješčić
24. Igor Đurišić

25. Radmila Radojević-Popović
26. Aleksandra Arsović
27. Sanja Sarac
28. Miloš Nikolić
29. Dragan Lović
30. Maja Milosavljević
31. Ivan Srejović
32. Gora Miljanović
33. Milica Petrović
34. Marina Mijajlović
35. Miloš Milosavljević
36. Marko Spasić
37. Violetta Raffay
38. Radiša Pavlović
39. Nebojša Marić
40. Dubravka Vukadinović
41. Aleksandar Dagović
42. Igor Jovanović
43. Svetlana Ristić
44. Dragana Ristić
45. Marko Milosavljević
46. Petar Ristić
47. Milena Deljanin
48. Snežana Pešić

Univerzitet u Kragujevcu, kao i prošle godine izdao je knjigu pod nazivom „Knjiga doktora nauka Univerziteta u Kragujevcu 2017.“ koja sažeto predstavlja sve doktorande i naučni doprinos njihovih doktorskih disertacija. Na Univerzitetu u Kragujevcu, do sada je promovisano 1185 doktora nauka.


USPESNO REALIZOVANA AKCIJA DOBROVOLJNOG DAVANJA KRVI NA FMN

U organizaciji Crvenog krsta Kragujevac danas je na Fakultetu medicinskih nauka održana druga akcija dobrovoljnog davanja krvi u ovoj školskoj godini. Gradska organizacija Crvenog krsta svake godine u saradnji sa fakultetima Univerziteta u Kragujevcu organizuje dve kampanje- zimsku u novembru i prolećnu u maju mesecu.Podsećanja radi, zbog velikog interesovanja studenata našeg fakulteta u novembru 2016.godine organizovane su dve akcije.

Studenti medicine, farmacije, stomatologije i osnovnih strukovnih studija, uz podršku kolega iz studentskog parlamenta i Nacionalne asocijacije studenata farmacije, kancelarije u Kragujevcu, i danas su pokazali svoju humanost na delu. Današnjoj akciji odazvao se veliki broj naših studenata pa je prikupljeno 55 jedinica krvi, koje su namenjene lečenju pacijenata Kliničkog centra u Kragujevcu.

  
  


NOĆ MUZEJA NA FAKULTETU MEDICINSKIH NAUKA

Na fakultetu medicinskih nauka večeras je, u okviru Noći muzeja, otvorena izložba slika ''Revolucija, apatija, submisivnost'' autora Dragana Barlova. Ovom postavkom autor poziva na svojevrsnu kulturnu akciju, već prepoznatljivim ''alatom'' Kamene glave: okamenjava sećanja da se ne ponavljaju-apstinencija od neželjenog stanja. Barlov neosetljivost dočarava lišavanjem atmosfere i portretne tačnosti, a zamorenost mozga lavirintnim figurama.Unutrašnje kidanje i mlitavost pokreta stavlja u znak jednakosti, a jačim koloritnim kontrastom ukazuje na prirodnu reakciju da se čovek otrgne i izleči.Autor izložbe Dragan Barlov fakultet umetnosti, odsek slikarstvo završio je u Prištni u klasi profesora Petra Đuze.Izlagao je do sada više puta u Kragujevcu i ostalim gradovima Srbije.Pored slikarstva bavi se crtežom, vajarstvom, grafikom, unutrašnjim enterijerom i drugim vidovima umetnosti.

Noć muzeja se održava u 44 grada i mesta u Srbiji i najposećenija je manifestacija u oblasti kulture koja se ove godine održava pod sloganom ''Otvori oči u noći. Kragujevački muzeji, galerije i ustanove kulture otvorili su vrata za posetioce i ponudili bogate i raznovrsne programe. Pored našeg fakulteta učešće u četrnaestoj Noći muzeja u Srbiji uzeli su i muzej ''21.oktobar'', PMF, Galerija ''Art'',Dom omladine., Prva gimnazija.

Izložba Dragana Barlova u galeriji Fakulteta medicinskih nauka biće otvorena do 20.juna.

  
  


SRPSKO LEKARSKO DRUSTVO NAGRADILO PROF. DR NEBOJSU ARSENIJEVIĆA

Prof.dr Nebojša Arsenijević, šef katedre za imunlogiju i savetnik dekana Fakulteta medicinskih nauka, dobitnik je ovogodišnje nagrade za naučno istraživački rad u oblasti imunologije, koju dodeljuje Srpsko lekarsko društvo. Pored prof. Arsenijevića, za naučno istraživački rad nagrađeni su i prof. dr Zoran Lazić, oralni hirurg, prof. dr Momir Mikov, farmakolog, kao i stomatolozi dr Ivana Radović i dr Vesna Miletić.

Povodom Đurđevdana, slave Srpskog lekarskog društva, najstarije strukovno udruženje lekara dodelilo je i ove godine priznanja najistaknutijih članovima. Najviše godišnje priznanje SLD-Veliki pečat biće uručeno prof. dr Obradu Zeliću, stomatologu, prof.dr Ljubici Đukanović, nefrologu i dr Pavlu Milenkoviću, hematologu.

Nagradu za životno delo SLD dodelilo je prof.dr Zoranu Krivokapiću, hirurgu, prof. dr Veri Popović Brakić, endokrinologu, prof.dr Radanu Džodiću, hirurgu, prof. dr Slobodanu Goluboviću, oftalmologu, prof.dr Milanu Stanuloviću, farmakologu, prof.dr Đurđici Stojšić, kardiologu i prim. dr Vladimiru Jovanoviću, specijalisti maksilofacijalne i oralne hirurgije.


ODRŽANA KOMEMORACIJA PROF.DR DRAGANU ČANOVIĆU

U amfiteatru Fakulteta medicinskih nauka danas je održana komemoracija prof.dr Draganu Čanoviću, istaknom hirurgu i vanrednom profesoru našeg fakulteta. Prof.dr Dragan Čanović preminuo je 16.aprila a sahranjen je 19.aprila na Bozman groblju u Kragujevcu. U prisustvu članova porodice-supruge Marijane, sinova Vuka i Dragoša, brata Predraga sa porodicom, brojne kolege, saradnici, prijatelji i zaposleni na Fakultetu medicinskih nauka odali su poslednju poštu prof.dr Draganu Čanoviću.

Sa biografijom prof.dr Dragana Čanovića prisutne je upoznao prof.dr Dragče Radovanović. On je podsetio da je prof.Čanović rođen 1954.u Lipljanu, da je zvanje doktora medicine stekao 1980.godine na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a specijalizaciju iz opšte hirurgije završio je 1988.godine. Na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu magistrirao je 1994.godine a 2001.godine odbranio je i doktorsku disertaciju na temu: ''Hirurgija bilijarnog trakta i pankreasa''. Najpre je 1982.godine izabran za asistenta na Medicinskom fakultetu u Beogradu da bi tri godine kasnije, 1985.godine u isto zvanje biran i na našem fakultetu. Od 2006.godine do smrti bio je vanredni profesor na Fakultetu medicinskih nauka, i dugogodišnji direktor Klinike za hirurgiju KC Kragujevac.

  

''Dragana poznajem kao učitelja, kao kolegu i dragog prijatelja i neću ga hvaliti zbog reda i običaja već zato što je to istina. Od Dragana sam učio o profesiji i podjednako o životu.Zamislite kakva je privilegija bila sedeti i ćutati u društvu tog i takvog čoveka a on je prihvatao sve, vezivao je ljude za sebe.Išao je kroz život spuštenog garda, valjda smatrajući da su ljudi nalik njemu-dakle dobri.Nažalost, nisu, bar ne uvek.Mi ovde vrlo dobro znamo da osporimo vrednosti upravo onima koji su u svakom pogledu bolji od nas. Dragan je to bio, bio je bolji, najbolji od svih koje poznajem'', reči su ass.dr Dejana Lazića, hirurga.

Od profesora Čanovića oprostio se i rektor Univerziteta prof.dr Nebojša Arsenijević ističući da se danas Fakultet medicinskih nauka oprašta od jednog časnog, čestitog, poštenog i dobrog čoveka, izuzetnog profesora i još boljeg hirurga. ''Opraštamo se od čoveka koji je, kako i priliči, vodio jedan težak muški život. Bio je slobodan čovek, slobodan muškarac koji zna šta treba da brani. Tako se Dragan nije dvoumio. Njemu su njegov karakter i vaspitanje,koje je dobio u odličnoj porodici, pomagali da donosi odluke i da ide suprotno strampedu'', rekao je prof.Arsenijević. On je podsetio i da kada se promovisalo i hvalilo dezerterstvo, prof.dr Dragan Čanović, znao je da je hirurgu mesto tamo gde su ljudi povređeni pa se dobrovoljno prijavio da ide tamo odakle su drugi bežali i to ne na jedno mesto već gde god je bilo potrebno. ''Muški je podneo i saznanje da je bolestan. Nije tu bilo ni sažaljenja ni suza.Radio je dokle je mogao da stoji na nogama. Muški nas je i napustio, na jedan tih način, da nikog ne optereti. Takav kakav je bio bio je pouzdan, znao je ono što je za ljude najteže da znaju, pogotovo za one koji se kao on, svakodnevno suočavaju sa smrću. Imao je ono najdragocenije znanje- znao je šta se ne radi'', rekao je prof.dr Nebojša Arsenijević i dodao da se prof.Dragan Čanović, ni kao lekar ni kao čovek nije nametao, nije se gurao, nije smatrao da prvi redovi njemu pripadaju.Obraćajući se porodici prof.Arsenijević im je poručio da ne žale, a sinovima Vuku i Dragošu da se ugledaju na oca, da idu pravo i ponosno jer su sinovi velikog čoveka.


SAJAM OBRAZOVANJA, ZAPOSLJVANJA, PREUZETNISTVA I INOVACIJA

Fakultet medicinskih nauka, sa ostalim fakultetima Univerziteta u Kragujevcu, predstavlja se na Sajmu obrazovanja,zapošljavanja, preduzetništva i inovacija koji je danas otvoren na ''Sumadija sajmu''. Reč je o trodnevnoj sajamskoj manifestaciji koja je okupila brojne škole, fakultete, privrednike i preduzetnike kao i udruženja koji budućim srednjoškolcima i studentima predstavljaju obrazovne profile i studijske programe. Sajam je prilika da se mladi ljudi, koji se nalaze na jednoj od najvažnijih životnih prekretnica, detaljno informišu o određenoj školi ili fakultetu. Nacionalna služba za zapošljavanje,brojni poslodavci i agencije predstaviće slobodna radna mesta, dok će svi zainteresovani kandidati moći na licu mesta da predaju svoje radne biografije.

U ime organizatora, ''Sumadija sajma'' posetioce i izlagače najpre je pozdravio direktor sajma Zoran Nedeljković koji je, između ostalog govorio, o značaju obrazovanja ističući da je to veoma važan segment svih razvijenih zemalja i da ta tendencija polako zahvata i Srbiju. ''Ulaganje u obrazovanje je ulaganje u budućnost. Dobar obrazovni sistem daje kvalitetne kadrove a bez njih nema ni dobrih i profitabilnih preduzeća'', istakao je Nedeljković. Sajam obrazovanja, zapošljavanja, preduzetništva i inovacija zvanično je otvorio profesor na našem fakultetu, inače član Gradskog veća za obrazovanje, Nedeljko Manojlović. On je rekao da se veliki broj mladih u ovom momentu nalazi na najvažnijoj životnoj raskrnici jer biraju svoja buduća zanimanja. ''Razlika između onoga što ste danas i onoga što ćete biti za tri,četiri ili pet godina, zavisiće od puta koji odaberete i kojim krenete. Od njegovog kvaliteta zavisiće cilj na koji ćete stići'', poručio je prof.dr Nedeljko Manojlović.

U okviru pratećeg programa sajma Regionalna privredna komora Kragujevac i Sumadija sajam organizuju tribine- '' Podsticaj razvoja inovacija u privredi'' i '''Dualno obrazovanje'' a Udruženje ''Mladi'' konferenciju ''Start your way up''. Sajam će za posetioce biti otvoren u petak od 10 do 18 časova i u subotu od 10 do 15 časova.

  
  
  
  


SAVREMEN NAČIN STUDIRANJA NA FMN

U svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije danas su predstavljeni studijski programi Fakulteta medicinskih nauka maturantima ove škole. Nakon uvodnog obraćanja direktorke Prve gimnazije Slavice Marković o IAS medicine govorila je doc.dr Milica Borovčanin, IAS farmacije dr Gordana Radić a o IAS stomatologije dr Aleksandra Vlašković.

Mnogobrojne prednosti našeg fakulteta poznate su ne samo u Srbiji već u regionu.Ono što je, kako je istakla doc.dr Milica Borovčanin, jako važno za studente, posebno brucoše, je rad u takozvanim ''malim grupama'' gde na početku studija svaki student dobija svog tutora koji ga prati do kraja školovanja. ''Tutori su u svakom trenutuku tu za studente što vam u velikoj meri olakšava studiranje jer studije medicine zahtevaju kontinuitet u radu i neprestanu posvećenost'', rekla je doc.dr Milica Borovčanin i dodala da to značajno poboljava kvalitet nastave i prolaznost studenata . Svako od vas ko se opredeli za studije medicine treba da zna time sebi otvara brojne mogućnosti za kasniji rad i napredak,istakla je doc.d Borovčanin i navela da ona lično danas radi sa pacijentima na psihijatrija ali i sa studentima kao predavač na FMN. Na integrisanim akademskim studijama farmacije, što je slučaj i na medicini i na stomatologiji, svi oblici nastave (predavanja, vežbe, seminarski radovi) su obavezni. To u početku, prema rečima doc.dr Gordane Radić, za one koji su navikli da uče kampanjski može da predstavlja problem ali se studenti vrlo brzo naviknu da posle svakog predavanja slede i vežbe na kojima dobijaju određen broj poena. ''Ti poeni kasnije mnogo znače a kontinuitet u nastavi i učenju omogućava vam i bolju prolaznost. Na IAS farmacije, koje traju 5 godina i posle kojih stičete zvanje magistra farmacije, na završnoj godini svaki student prolazi stručnu praksu u apotekama i na kraju brani završni rad'', naglasila je doc.dr Gordana Radić. Kvalitet i kontinuitet u radu odlika su i najmlađeg studijskog programa FMN-IAS stomatologije. Dr Aleksandra Vlašković, predstavljajući maturantima Prve gimnazije studije stomatologije, posebno je istakla da one traju 5 godina i da prve dve obuhvataju opšte medicinske predmete dok na trećoj godini počinju stručni predmeti. ''I tada zapravo počinju i prvi kontakti sa pacijentima koji su redovni i koji kasnije puno znače kada završite fakultet i steknete zvanje doktora stomatologije'', rekla je dr Vlašković.

Ono što naš fakultet razlikuje od drugih su i doktorske akademske studije koje omogućavaju svršenim diplomcima nastavak školovanja upravo u Kragujevcu. Na promociji se moglo čuti i da od prošle godine FMN ima svoje zbirke zadataka za polaganje prijemnih ispita i da se dorađena izdanja očekuju u prodaji nakon Uskršnjih praznika. Dopune podrazumevaju 10 posto više zadataka iz sva tri predmeta-biologije, hemije i matematike..

  
  
  
  


FMN U POSETI DRUGOJ GIMNAZIJI

Fakultet medicinskih nauka predstavio se danas maturantima Druge gimnazije. O studijskim programima našeg fakulteta i predstojećem upisu nove generacije brucoša govorili su: prof.dr Marina Petrović sa IAS medicine, doc.dr Gordana Radić sa IAS farmacije i dr Aleksandra Vlašković sa IAS stomatologije.

Integrisane akademske studije medicine, na koje i u ovoj školskoj godini upisujemo 88 studenata, prema rečima prof.dr Marine Petrović,traju 6 godina nakon čega student dobija zvanje doktora medicine. ''Na našem fakultetu, na svim studijskim programima, očekuje vas kontinuirani rad. Od prvih predavanja i vežbi, morate da učite na nedeljnom nivou jer tako, tokom svih 15 nedelja nastave, ostvarujete ukupno 30 poena. Svi studijski programi imaju jasno definisane i precizne programe koji će vam biti dostupni na našem sajtu već u drugoj polovini avgusta u vidu informatora predmeta odnosno silabusa. Na taj način od samog početka do detalja ste upoznati sa svim obavezama koje imate tokom godine'', rekla je prof.dr Marina Petrović. Na IAS farmacije FMN će u školskoj 2017/2018 godini upisati 84 studenta. Doc.dr Gordana Radić pojasnila je maturantima Druge gimnazije da studije farmacije traju 5 godina, da studenti na kraju stiču zvanja magistra farmacije i da je moguće da rade u apotekama, farmaceutskim kompanijama, farmaceutskoj industriji ali i da se bave naučno istraživačkim radom. Kada je reč o IAS stomatologiji, dr Aleksandra Vlašković, saradnik u nastavi na stomatologiji podsetila je da je to najmlađi studijski program na našem fakultetu i da će u ovoj godini biti upisano 24 studenta koji će biti sedma generacija budućih stomatologa. ''Čitav naš fakultet poznat je po radu u malim grupama gde svaka grupa ima svog tutora, odnosno profesora ili saradnika koji je zadužen za tu grupu. Na stomatologiji ali i na ostalim studijskim programima na taj način stiče se praksa kroz praktičan rad što nam kasnije puno znači'', rekla je dr Vlašković.

FMN i ove godine izdaće svoje zbirke zadataka iz biologije, hemije i matematike za polaganje prijemnih ispita. Očekuje se da se zbirike nađu u prodaji tokom naredne nedelje. Sam prijemni ispit, kako se čulo danas u Drugoj gimnaziji, biće organizovan krajem juna ili u prvoj nedelji jula.

  
  


MATURANTI MEDICINSKE SKOLE OBISLI FMN

Tradicionalna manifestacija ''Dan otvorenih vrata'' i ove godine počela je prve subote u aprilu, u susret predstojećem upisu nove generacije studenata.

Fakultet su danas posetili maturanti Medicinske škole sa domom učenika ''Sestre Ninković'' iz Kragujevca. Bila je ovo prilika da se naši budući studenti na najdirektniji način upoznaju sa Fakultetom medicinskih nauka, jer su, pored svih informacija o studijskim programima, pripremama i samom polaganju prijemnih ispita, u obilasku FMN mogli da vide naše učionice, sale za vežbe, laboratorije, čitaonicu, biblioteku.

Fakultet medicinskih nauka je na prvu godinu studija školske 2017/2018. godine upisaće 88 studenata IAS medicine, 84 studenta IAS farmacije, 24 studenata IAS stomatologije i po 44 studenta oba programa Osnovnih strukovnih studija (strukovna medicinska sestra/tehničar i strukovni fizioterapeut). Programi studija na FMN uređeni su po ugledu na studijske programe priznatih univerziteta u svetu. Ono što naš fakultet razlikuje od drugih je tutorski sistem rada, doktorske i specijalističke studije, izuzetna tehnička opremljenost učionica i laboratorija, naučno istraživačka dostignuća nastavnika i saradnika, naučnim (Junior) projektima koje sami finansiramo, naučno istraživačkim centrima, Centru izuzetnih vrednosti, studentskoj čitaonici koja je otvorena 24 časa, besplatnom internetu za studente, biblioteci i studentskom restoranu koji su otvoreni tokom celog dana.

Dan otvorenih vrata organizujemo svake subote sve do upisa krajem juna, u vremenu od 10 do 13 sati. Svoj dolazak budući studenti mogu da najave na telefon 034/306-800 ili e-poštom na : PRTim@medf.kg.ac.rs

  
  
  

Fakultet medicinskih nauka predstavio se danas kragujevačkim maturantima i na petom Festivalu nauke pod nazivom "Daj (t) e se na znanje" koji je tradicionalno održan u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji. O našem fakultetu, njegovim prednostima, studijskim programima i uslovima za upis sa zainteresovanim kandidatima razgovarali su prof.dr Nebojša Zdravković i prof.dr Irena Tanasković i predstavnici našeg PR tima. Prateći program festivala ove godine činili su turnir "Programiranje robota" i okrugli sto na temu ''U susret potrebama i interesima darovitih učenika''. Na završnoj svečanosti izveden je performans ''Periodni sistem elemenata'' koji slikovito prikazuje razvoj hemije od vremena Egipta, Stare Grčke i perioda alhemije do danas.

Ovim događajima Fakultet medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu počeo je sa ovogodišnjim predstavljanjem budućim studentima a u susret upisu nove generacije brucoša u školskoj 2017/2018 godine. Već od 1.aprila, svake subote, nastavljamo sa tradicionalnom manifestacijom "Dan otvorenih vrata" kada ćemo naš fakultet otvoriti za sve zaintersovane studente koji žele da se lično uvere kako sve kod nas funkcioniše.


FMN PREDSTAVLJEN NA SAJMU U ĆUPRIJI I FESTIVALU NAUKE U PRVOJ GIMNAZIJI

Fakultet medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu predstavio se danas budućim brucošima na sajmu obrazovanja u Ćupriji i Festivalu nauke u Prvoj gimnziji. Peti regionalni sajam obrazovanja, koji je održan u organizaciji Regionalnog tima podrške za nauku, obrazovanje i umetnost i Visoke medicinske škole strukovnih studija iz Ćuprije a uz podršku ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja,i ove godine okupio je veliki broj posetilaca. U holu Visoke medicinske škole strukovnih studija u Ćupriji Fakultet medicinskih nauka predstavio se na zajedničkom štandu Univerziteta u Kragujevcu. Najveće interesovanje budući brucoši pokazali su za upis na integrisane akademske studije medicine a bilo je dosta onih koji su se interesovali i za studije stomatologije i farmacije na našem fakultetu. Oni su u neposrednom kontaku sa PR timom Univerziteta, Fakulteta medicinskih nauka i doc.dr Gordanom Radić sa FMN mogli da dobiju sve odgovore oko studijskih programa, predstojećih upisa, prijemnih ispita, zbirki zadataka za polaganje prijemnog, rangiranja kandidata.

  
  

Fakultet medicinskih nauka predstavio se danas kragujevačkim maturantima i na petom Festivalu nauke pod nazivom "Daj (t) e se na znanje" koji je tradicionalno održan u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji. O našem fakultetu, njegovim prednostima, studijskim programima i uslovima za upis sa zainteresovanim kandidatima razgovarali su prof.dr Nebojša Zdravković i prof.dr Irena Tanasković i predstavnici našeg PR tima. Prateći program festivala ove godine činili su turnir "Programiranje robota" i okrugli sto na temu ''U susret potrebama i interesima darovitih učenika''. Na završnoj svečanosti izveden je performans ''Periodni sistem elemenata'' koji slikovito prikazuje razvoj hemije od vremena Egipta, Stare Grčke i perioda alhemije do danas.

Ovim događajima Fakultet medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu počeo je sa ovogodišnjim predstavljanjem budućim studentima a u susret upisu nove generacije brucoša u školskoj 2017/2018 godine. Već od 1.aprila, svake subote, nastavljamo sa tradicionalnom manifestacijom "Dan otvorenih vrata" kada ćemo naš fakultet otvoriti za sve zaintersovane studente koji žele da se lično uvere kako sve kod nas funkcioniše.

  
  


KONKURS ZA STIPENDIRANJE POSTDOKTORANADA UNIVERZITETA U KRAGUJEVCU
U SKOLSKOJ 2017/2018. GODINI

Univerzitet u Kragujevcu dodeljuje jednu stipendiju u iznosu od 1000 evra na mesečnom nivou, po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan uplate, za postdoktorsko usavršavanje koje će se realizovati u periodu najkraće mesec, a najduže tri meseca, u toku školske 2017/2018. godine, postdoktorandu zaposlenom na fakultetu u sastavu Univerziteta u Kragujevcu koji bi svoje usavršavanje realizovao na nekom od univerziteta u inostranstvu.

Stipendija se dodeljuju kandidatu koji ispunjava uslove konkursa, a koji je zaposlen na Univerzitetu u Kragujevcu i doktorirao u poljima koja se realizuju na Univerzitetu u Kragujevcu i to:

A. prirodno-matematičkih nauka,
B. medicinskih nauka,
V. tehničko-tehnoloških nauka,
G. društveno-humanističkih nauka i
D. umetnosti.

Opširnije pogledajte ovde


KONKURS ZA STIPENDIRANJE POSTDOKTORANADA SA UNIVERZITETA IZ INOSTRANSTVA
U SKOLSKOJ 2017/2018. GODINI

Univerzitet u Kragujevcu dodeljuje jednu stipendiju u iznosu od 1000 evra na mesečnom nivou, za postdoktorsko usavršavanje koje će se realizovati u periodu najkraće mesec, a najduže tri meseca, u toku školske 2017/2018. godine, i to postdoktorandima sa univerziteta iz inostranstva koji bi svoje usavršavanje realizovali na nekom od fakulteta u sastavu Univerziteta u Kragujevcu.

Stipendije se dodeljuju kandidatu koji ispunjava uslove konkursa, a koji je zaposlen na inostranom univerzitetu i koji je doktorirao u poljima koja se realizuju na Univerzitetu u Kragujevcu i to:
A. prirodno-matematičkih nauka,
B. medicinskih nauka,
V. tehničko-tehnoloških nauka,
G. društveno-humanističkih nauka i
D. umetnosti.

Opširnije pogledajte ovde


PROF.DR MIHAIL HANEVIČ ODRŽAO PREDAVANJE
''HIRURGIJA PANKREASA''

Jedan od vodećih svetskih onkologa i nosilac počasnih zvanja Zasluženi doktor Ruske Ruske Federacije i Zasluženi naučni radnik, prof.dr Mihail Dimitrijevič Hanevič održao je na Fakultetu medicinskih nauka predavanje na temu ''Hirurgija pankreasa''. Pored studenata i nastavnika našeg fakulteta predavanju je prisustvovao i prof.dr Radan Džodić, direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, koji se ovog puta našao u ulozi prevodioca. Prof.Džodić prevodio je predavanje prof. Hanjeviča, kao i diskusija koja je usledila a u kojoj su učešće uzeli i predavači FMN kao i naši studenti.


Prof.dr Mihail Dimitrijevič Hanevič ima više od 300 štampanih naučnih radova o aktuelnim problemima planske i urgentne hirurgije, onkologije, patofiziologije i kliničke transfuziologije. Pod njegovim rukovodstvom razgrađeni su i uvedeni u kliničku praksu novi domaći infuzioni rastvori- antihipoksanti i veštački prenosioci kiseonika. Prof. Hanevič nagrađen je zlatnom medaljom Međunarodnog kriohiruškog društva iz Beča, zlatnom medaljom I.I. Mečnikov Ruske akademije prirodnih nauka ''Za jačanje zdravlja nacije'' i srebrnom medaljom Pirogov za doprinos razvoju hirurgije.

Pre predavanja na Fakultetu medicinskih nauka prof.dr Mihail Dimitrijevič Hanevič i prof.dr Radan Džodić razgovarali su sa rektorom Univerziteta u Kragujevcu prof.dr Nebojšom Arsenijevićem o saradnji našeg Univerziteta i Državnog medicinskog univerziteta Pavlov Prvi u Sant Peterburgu.

  


POSETA PROFESORA ŽARKA FINDERLEA
KOMORA NA DAR

Direktor Instituta za fiziologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Ljubljani i gostujući profesor Fakulteta medicinskih nauka, prof. dr Žarko Finderle bio je početkom januara 2017. godine u poseti Kragujevcu.

Tom prilikom prof. Finderle je Katedri za fiziologiju FMN uručio poklon u vidu male hiperbarične komore za eksperimentalne životinje koja će dodatno unaprediti rad ove katedre, jednog od produktivnijih naučnoistraživačkih punktova Fakulteta medicinskih nauka.

Poseta je u potpunosti iskorišćena za više korisnih stvari pa je tako prof. Finderle bio i deo komisije za odbranu doktorske disertacije asistenta sa Katedre za fiziologiju FMN, Ivana Srejovića.

HUMANITARNA NEDELJA STUDENATA UNIVERZITETA U KRAGUJEVCU

Studentski parlament Univerziteta u Kragujevcu u saradnji sa studentskim parlamentima fakulteta Univerziteta 19. decembra 2016. godine započeo je dobrotvornu manifestaciju,,Humanitarna nedelja studenata Univerziteta u Kragujevcu''. Cilj manifestacije je prikupljanje pomoći za 30 najugroženijih porodica na teritoriji grada Kragujevca, kao i podela novogodišnjih paketića domovima za materijalno ugroženu decu i decu bez roditeljskog staranja na teritoriji Centralne Srbije. Planirano je da akcije traju do 28. decembra, a cela manifestacija ima više vidova i događaja:

- Humanitarna predstava,,Sanatorijum'' - Svečana sala PMF-a u izvođenju glumaca SKC-a (21.12.2016.)
- Izložba i književno veče u prostorijama galerije SKC-a (22.12.2016.)
- Koncert studenata FILUM-a 23.12.2016. u Univerzitetskoj galeriji
- Humanitarni turnir u basketu 3 na 3 u hali,,Park'' (25.12.2016.)
- Predavanje u sali A11 na PMF-u na temu zaštite životne sredine i podizanja svesti o ekološkom zagađenju planete (26.12.2016.)

Takođe je bitno reći da će tokom trajanja akcije, na Ekonomskom, Prirodno-matematičkom i Pravnom fakultetu i Fakultetima medicinskih i inženjerskih nauka studenti prikupljati donacije za novogodišnje paketiće za decu. U holu (Galeriji) Fakulteta medicinskih nauka još od 19. decembra postavljena je kutija za prikupljanje priloga koji mogu postati deo paketića, a svakako je dobrodošla i novčana pomoć. Studenti će na tom mestu dežurati svakog radnog dana od 11 do 13 sati do 26. decembra.

  


39 GODINA FAKULTETA MEDICINSKIH NAUKA
UNIVERZITETA U KRAGUJEVCU


PROMOVISANI NOVI DOKTORI MEDICINE,
STOMATOLOGIJE I SPECIJALISTI FMN

Na Fakultetu medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu 11. decembra 2016. godine održane su svečane promocije novih doktora medicine i stomatologije, najboljih studenata ovih studijskih programa i novih specijalista ovog fakulteta. Zbog broja studijskih programa i studenata program je u tom danu podeljen u dve svečanosti u amfiteatru,,Prof. dr Milosav Kostić'', a već ranije, 2. decembra predstavljeni su novi magistri farmacije i novi strukovni fizioterapeuti, medicinske sestre i tehničari FMN. Ove svečanosti tradicionalno su deo višednevne proslave Dana i Krsne slave Fakulteta medicinskih nauka koji je 9. decembra zaokružio punih 39 godina postojanja.

Na prvoj ceremoniji prisutne je pozdravio dekan, prof. dr Predrag Čanović nakon čega su pročitana imena novih doktora medicine iz prve grupe (ukupno u ovoj generaciji njih 250) i 24 nova doktora stomatologije. Zatim su nagrađeni najbolji studenti ovih studijskih programa po godinama, nosioci najboljih proseka (svi od 9,40 do 10).

Posebna pohvala na ovoj svečanosti uručena je Lazaru Filipoviću, apsolventu Osnovnih strukovnih studija i državnom reprezentativcu i rekorderu Srbije u paratriatlonu i drugim sportovima za - ovoga puta, tri zlatne medalje u plivanju na Evropskim univerzitetskim igrama 2016. u Rijeci. Zatim su svi prisutni diplomci položili Hipokratovu zakletvu koju je pročitala Jelena Jakovljević, najbolji diplomac IAS medicine sa prosekom 9,89.  


Na drugoj svečanosti, nakon pozdravnog govora dekana predstavljena je druga grupa novih doktora medicine, koja je takođe vođena svojim najboljim diplomcem, Jelenom Jakovljević položila zakletvu. Nove specijaliste i uže specijaliste FMN kao i sve prisutne potom je pozdravio doc. dr Goran Davidović, prodekan za specijalističke i uže specijalističke studije posle čega je predstavljeno dvadeset dvoje novih specijalista i troje novih užih specijalista.

Program obe svečanosti ukrasili su Vanja Marković i Milica Lorens izvodeći na violini i klaviru klasičnu i filmsku muziku. Svetkovina je završena tradicionalnim koktelom i druženjem u fakultetskom restoranu uz uzbuđenje zbog postignutog uspeha i puta koji se otvara u budućnost.

Ovim ceremonijama Fakultet medicinskih nauka svečano je kompletirao proslavu 39 godina postojanja i rada.


Galeriju slika pogledajte ovde


39 GODINA FAKULTETA MEDICINSKIH NAUKA
UNIVERZITETA U KRAGUJEVCU


TRADICIONALNO SAĐENJE DRVEĆA NOVE GENERACIJE DIPLOMIRANIH DOKTORA STOMATOLOGIJEU dvorištu Rektorata Univerziteta u Kragujevcu 11. decembra 2016. godine nova generacija doktora stomatologije Fakulteta medicinskih nauka zasadila je 24 mladice drveća koliko ima i diplomaca u ovoj generaciji. Ovaj običaj započet je prošle godine sa prvom generacijom diplomaca Integrisanih akademskih studija stomatologije koje na Fakultetu medicinskih nauka postoje od 2010. godine.

Vedro vreme upotpunilo je ovaj događaj kome su pored 24 nova doktora stomatologije i njihovih kolega, profesora i tutora prisustvovali i rektor Univerziteta u Kragujevcu, prof. dr Nebojša Arsenijević i dekan Fakulteta medicinskih nauka, prof. dr Predrag Čanović. Prisutne na ovom simboličnom događaju pozdravila je prof. dr Tatjana Kanjevac, prodekan za nastavu na IAS Stomatologije koja je podsetivši na zajednički trud na pređenom putu i istakavši vezanost za ovu generaciju, poželela sreću novim doktorima stomatologije FMN.

Galeriju slika pogledajte ovde


39 GODINA FAKULTETA MEDICINSKIH NAUKA
UNIVERZITETA U KRAGUJEVCU


PROSLAVLJENA KRSNA SLAVA I DAN FAKULTETA

Najsvečaniji dan u životu Fakulteta medicinskih nauka, Krsna slava Sveti Alimpije Stolpnik i Dan fakulteta proslavljeni su 9. decembra 2016. godine. Na taj dan 1977. godine ova visokoškolska ustanova počela je sa radom prošavši od tada mnoge etape svog razvoja.

Taj svečarski dan je i neradan na Fakultetu i podrazumeva tradicionalna okupljanja fakultetske zajednice od prepodneva do večeri. U popodnevnim satima, pre glavnih svečanosti - rezanja slavskog kolača i svečane akademije, goste su dočekivali dekan Fakulteta medicinskih nauka, prof. dr Predrag Čanović i domaćin slave, prof. dr Marko Folić. Slava FMN i ove godine je okupila prijatelje iz visokoškolske zajednice, ministarstava, privrede, crkve itd.

Čin rezanja slavskog kolača obavio je Njegovo preosveštenstvo Episkop šumadijski gospodin Jovan uz sasluživanje sveštenstva Sabornog Svetouspenjskog hrama u Kragujevcu. Nakon molitve Episkop je blagoslovio prisutne posle čega je domaćin slave, prof. dr Marko Folić održao nadahnut govor i prema tradiciji, deo slavskog kolača predao novom domaćinu, doc. dr Dragčetu Radovanoviću.

Svečanost se zatim preselila u amfiteatar,,Prof. dr Milosav Kostić'' gde je na početku svečane akademije prisutne govorom pozdravio dekan, prof. dr Predrag Čanović nakon čega je usledio umetnički program. Kombinacija muzike i izgovorene reči u mešavini tradicionalnih i zabavnih nota okupila je između ostalih ansambl,,Arhangeli'' i vokalnog solistu Danicu Krstić koji su izazvali vedro raspoloženje u gledalištu. Slavlje je prema običaju kompletirano druženjem na svečanom koktelu u restoranu FMN uz starogradsku muziku i praznično posluženje.

Fakultet medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu na taj način je zaokružio čitavih 39 godina postojanja i otvorio 40. jubilarnu stranicu svog puta.

  
  
  

Galeriju slika možete pogledati ovde


DONACIJA STUDENTSKOG PARLAMENTA KLINICI ZA PEDIJATRIJU

Studentski parlament Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu zajedno sa poznatim kragujevačkim fudbalerom Nemanjom Pejčinovićem uručio je 8. decembra 2016. godine četiri računara Klinici za pedijatriju Kliničkog centra Kragujevac. Sredstva za kupovinu računara u iznosu od oko 140 000 dinara prikupljena su najvećim delom u akciji studenata Fakulteta medicinskih nauka kupovinom ulaznica za Veče medicinara, a nedostajući deo dodao je Nemanja Pejčinović koji trenutno igra za za moskovsku Lokomotivu.

Ovom donacijom studenti FMN i Pejčinović priključili su se donatorskoj akciji Klinike za pedijatriju čija direktorka, prof. dr Jasmina Knežević je prilikom uručivanja poklona istakla - „Veoma smo zahvalni našim studentima - budućim lekarima i njihovim prijateljima, koji su izrazili želju da učestvuju u našoj donatorskoj akciji i realizovali je na obostrano zadovoljstvo. Nadamo se da će njihovo angažovanje biti podsticaj i primer i drugima u gradu i regionu kako bi naša akcija bila što uspešnija. Želja nam je da najmlađim pacijentima Kliničkog centra Kragujevac pružimo što je moguće više, uz kvalitetnije uslove i lečenje na našoj Klinici za pedijatriju“.

Na Klinici za pedijatriju KC Kragujevac godišnje se obavi 25 000 ambulantnih pregleda, 7000 ultrazvučnih pregleda i hospitalizuje oko 5000 dece iz šest okruga Srbije (Sumadijski, Pomoravski, Rasinski, Moravički, Raški i deo Kosova i Metohije). Predstavnici Studentskog parlamenta FMN naglasili su da je ovo samo jedna u nizu humanitarnih akcija planiranih za naredni period.

  


39 GODINA FAKULTETA MEDICINSKIH NAUKA
UNIVERZITETA U KRAGUJEVCU


ODRŽAN DRUGI MEMORIJAL,,PROF. DR MIROSLAV MADŹARAC''

Slaveći 39 godina postojanja Fakultet medicinskih nauka je 4. decembra 2016. održao drugi sportski,,Memorijal prof. dr Miroslav Madžarac''. Fakultet medicinskih nauka već godinama proslavlja svoje godišnjice i manifestacijom Sportski dan tokom koje se studenti ovog fakulteta takmiče kolegama sa drugih fakulteta. Od prošle godine ova manifestacija nosi ime,,Memorijal prof. dr Miroslav Madžarac'' po čuvenom profesoru Fakulteta medicinskih nauka i sportskom radniku.

Gosti takmičenja ove godine bili su studenti Medicinskog fakulteta u Beogradu, a takmičenja su održana u sali Druge kragujevačke gimnazije. Medicinari iz Kragujevca i Beograda takmičili su se u futsalu, odbojci, stonom tenisu i šahu sa prilično izjednačenim rezultatima u ukupnom skoru, a sve u vrlo prijateljskoj i svečarskoj atmosferi. Nakon takmičenja, celodnevno druženje je naravno završeno koktelom u restoranu Fakulteta medicinskih nauka.

Prof. dr Miroslav Madžarac rođen je 1946. godine u Kragujevcu i ceo svoj život posvetio je fizičkoj kulturi, vaspitanju mladih i unapređenju sporta u Srbiji. Za više od 30 godina nastavnog i sportskog rada na Fakultetu medicinskih nauka, od sporta je napravio važan segment života fakulteta i kroz Fakultetsko sportsko društvo,,Medicinar'' studentima omogućio natprosečne uslove za bavljenje sportom. Obavljajući tokom decenija više važnih društveno-sportskih funkcija predano je radio na boljoj organizaciji sporta u Srbiji, zbog čega je dobio i,,Majsku nagradu'' SOFK-e 1990. godine. Prof. Madžarac preminuo je krajem decembra 2014. godine u Kragujevcu.

Rezultati takmičenja:
Futsal (m): FMN Kragujevac – Medicinski fakultet Beograd 6:1
Odbojka (ž): FMN Kragujevac – Medicinski fakultet Beograd 0:2
Odbojka (m): FMN Kragujevac – Medicinski fakultet Beograd 1:1
Sah (mž): FMN Kragujevac – Medicinski fakultet Beograd 2:2

Stoni tenis (m):
1) Deni Ardeljan MFBG
2) Miloš Mirović FMN, Janko Petrović FMN

  
  


39 GODINA FAKULTETA MEDICINSKIH NAUKA
UNIVERZITETA U KRAGUJEVCU


PREDSTAVLJENA KNJIGA,,SPORTSKA MEDICINA''

U nastavku revije radova,,Publikovali smo'' 2. decembra u Svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Kragujevcu održana je promocija knjige,,Sportska medicina''. U pitanju je udžbenik grupe autora i urednika prof. dr Vladimira Jakovljevića i doc. dr Nenada Dikića u izdanju Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu i Fakulteta za fizičku kulturu i menadžment u sportu Univerziteta Singidunum.

Na promociji je istaknuto da činjenica da je Srbija zemlja sporta zahteva da pored dobrih sportista postoji veliki broj dobrih trenera, ali i lekara, koji treba da znaju sve o sportu, ali istovremeno i o sportskomedicinskom testiranju, bolestima srca, dopingu, prevenciji sportskih povreda i naposletku - sportskoj psihologiji. U situaciji kada je stručna literatura iz ove oblasti u Srbiji više nego oskudna na ovoj knjizi radilo je 30 autora koji su oslanjajući se sa poštovanjem na izdanja i znanja prethodnih generacija stručnjaka napravili nov i savremen udžbenik. Na njemu su pored kadrova fakulteta izdavača radili i stručnjaci sa Medicinskog i Farmaceutskog fakulteta u Beogradu kao i sa Vojnomedicinske akademije.

Urednici knjige, prof. dr Vladimir Jakovljević i doc. dr Nenad Dikić izrazili su zadovoljstvo zbog dovršetka velikog i značajnog posla, a pored ostalog i zbog kurioziteta da je jedno ovakvo štivo konačno dobilo srpsko i ćirilično izdanje.  


39 GODINA
FAKULTETA MEDICINSKIH NAUKA
UNIVERZITETA U KRAGUJEVCU

REVIJA RADOVA,,PUBLIKOVALI SMO''

Nastavljajući proslavu 39 godina postojanja Fakultet medicinskih nauka je 2. decembra 2016. imao još dva bitna događaja - reviju radova,,Publikovali smo'' i promociju knjige,,Sportska medicina'' koji su održani u Svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Kragujevcu pred znatnim brojem nastavnika i saradnika FMN i gostiju.

Revija radova,,Publikovali smo'' tradicionalni je godišnji pregled naučnih aktivnosti predavača i celokupne naučne zajednice Fakulteta medicinskih nauka, suma objavljenih radova, njihovog kvaliteta i rangiranja po međunarodnim standardima. Predstavljajući rezultate FMN za ovu godinu prodekan prof. dr Vladimir Jakovljević izneo je egzaktne podatke o učinku i pružio dublju analizu. Broj objavljenih radova na SCI listi za 2016. godinu je 142, što je blizu proseka prethodnih godina, ali je zato ukupan IF (impact factor) 484,901 više nego duplo veći nego prethodne godine. Između ostalog za to su posebno istaknute zasluge prof. dr Mihajla Jakovljevića koji je kao jedan od vodećih autora objavio više radova u prestižnom časopisu,,Lanset'' (The Lancet).

Do kraja revije kao pozitivno je konstatovano i da je prepolovljen broj nastavnika i saradnika koji nisu doprinosili publikacijski tokom prethodne godine, istaknute su katedre koje imaju najbolji učinak, one koje imaju konstantan doprinos i pomenuti brojni mogući načini da se učinak suštinski, a ne samo statistički unapredi.

  

Prezentaciju radova,,Publikovali smo'' pogledajte ovde


39 GODINA FAKULTETA MEDICINSKIH NAUKA
UNIVERZITETA U KRAGUJEVCU


PROMOVISANI NOVI DIPLOMCI
FARMACIJE I STRUKOVNIH STUDIJA

Svečana promocija novih diplomaca i najboljih studenata Integrisanih akademskih studija farmacije i Osnovnih strukovnih studija održana je na Fakultetu medicinskih nauka 2. decembra 2016. Svečanost koja je jedan od najvažnijih događaja u životu svakog fakulteta održana je u amfiteatru,,Prof. dr Milosav Kostić''.

Na samom početku prisutne je pozdravio prof. dr Vladimir Jakovljević, prodekan za nastavu na IAS Farmacije, nakon čega su predstavljena 84 nova magistra farmacije. Usledilo je polaganje Zakletve farmaceuta koju je kolegama pročitala najbolji diplomac Marija Đurović dok su oni ponavljali za njom. Nakon toga nagrađeni su najbolji studenti ovog studijskog programa po godinama.

Spisak studenata sa najvećom prosečnom ocenom studija i najboljih diplomaca na integrisanim akademskim studijama farmacije pogledajte ovde

Prisutne je zatim pozdravila prof. dr Marina Petrović, prodekan za nastavu na Osnovnim strukovnim studijama nakon čega su pročitana imena 32 nova strukovna fizioterapeta i 41 nove strukovne medicinske sestre i tehničara. Posle toga nagrađeni su najbolji i na ovom studijskom programu.

Celokupan program muzikom su ukrasili umetnici Vanja Marković i Milica Lorens izvodeći na violini i klaviru probranu klasičnu i filmsku muziku i tango. Ceremonija je je završena uobičajenim slikanjem diplomaca i najboljih studenata sa dekanom i prodekanima nakon čega je svečarski dan zaokružen druženjem na koktelu u restoranu fakulteta.

Spisak studenata sa najvećom prosečnom ocenom studija i najboljih diplomaca na osnovnim strukovnim studijama pogledajte ovde  


39 GODINA
FAKULTETA MEDICINSKIH NAUKA
UNIVERZITETA U KRAGUJEVCU

OTVORENA IZLOŽBA RADOVA VERICE RAKITE

U Galeriji Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu 1. decembra 2016. godine otvorena je izložba slika, duboreza i ikonopisa Verice Rakite pod nazivom,,Snoviđenje''. Ovom izložbom Fakultet medicinskih nauka počeo je proslavu 39 godina postojanja.

Verica Rakita rođena je 1960. godine u Kraljevu, a od ranog detinjstva živi i radi u Kragujevcu. Duborezom se bavi petnaestak godina, a ikonopis je učila u školi Bogoslovije „Sveti Jovan Zlatousti“. U svet slikarstva (ulje na platnu i akvarel) ušla je pre nekoliko godina. Imala je dve samostalne izložbe i mnoštvo kolektivnih, gde je nagrađivana za svoje radove. Njeni radovi nalaze se u mnogim domovima kako u Srbiji tako i širom sveta. Otvaranje je obeležila odlična posećenost, sa delom Verice Rakite publiku je bliže upoznala istoričar umetnosti Aleksandra Stolić, a nakon same umetnice publiku je ispred Fakulteta medicinskih nauka pozdravio prodekan, prof. dr Vladimir Jakovljević koji je istakao značaj umetnosti, kulture i duhovnosti za ovaj fakultet i društvo u celini. Nakon toga posetioci su živo komentarisali izložene radove među sobom ali i sa samom umetnicom. Izložba Verice Rakite ostaje u Galeriji Fakulteta medicinskih nauka u narednom periodu.

  

Katalog uzložbe u pdf formatu pogledajte ovde


39 GODINA
FAKULTETA MEDICINSKIH NAUKA
UNIVERZITETA U KRAGUJEVCU

SNOVIĐENJE
Izložba slika, duboreza i ikonopisa Verice Rakite
1.12.2016. u 18.00. časova

Eksperimentišući tehnikama, i ostavljajući značajan trag u duborezačkoj umetnosti, gospođa Verica Rakita odlučuje da svoj taletan oproba i u tehnici ulja na platnu, kao i u tehnici akvarela. Izučavajući vedute i mrtvu prirodu, Verica materijalni aspekt stvari predstavlja više naturalistički. Za njen likovni pristup se može reći da je vrsna sinteza formi i sadržine koncipirana u specifičan opus. Veričina likovna dikcija se može okarakterisati kao nivelacija hladnog i toplog, čime se postiže neka vrsta nove likovne poetike, u kombinaciji sa Veričinom željom da iza nje ostane kvalitetan umetnički trag.
Slikajući po modelu, ona istražuje čistotu boje, razmatra i razlaže na platnu segmente realne atmosfere, kojom opet na neki način stvara mali svet lirske interpretacije sveta. Njen slikarski pristup oslikava načelo piktoralne poetike naturalizna, koji ne opterećuje posmatrača, i ne počiva ni na kakvoj filozofskoj konotaciji. Vraćanje iskonskom, zadržavanje na čistoj likovnosti, osnovni su kanoni po kojima umetnica stvara. Pejzaži bez ljudi, šumarci, jezero ili reka, kao i beskrajno nebo, izranjaju sa platna. Jedno slikarstvo potpuno oslobođeno velikih i obavezujućih ideala, kao početak rada starih majstora. Za ovakav ideal čistog slikarstva kakav su Veričini pejzaži, kao i mrtve prirode, nije od odlučujućeg značaja prisustvo određenog predmetnog motiva, koji bi mogao ometati ovu pikturalnu logiku slike. Veričin naturalistički pristup nije u potpunosti ostvaren, što njen opus čini još zanimljivijim, jer ona na taj način kombinuje artificijelnost slikanog iskaza i emotivni naboj. Verica na ovaj način, svojim krajolicima i mrtvom prirodom, superiorno brani svoj predlog jednog eskapizma. Njeno zadovoljstvo slikanja ogleda se i u postizanju snažnog i sirovog emotivnog naboja, koji joj predstavlja ujedno i jedini i najveći motiv. Idealizovani krajloci mira, ukazuju na harmoniju uhvaćenog trenutka, i stoje kao putokazi današnjim generacijama, usred sveopšteg haotičnog funkcionisanja.
Sa druge strane, organizacija duboreza, kojom se Verica takođe bavi, podseća na dobro uravnotežene arabeske, koje obiluju simbolizmom i sakralnošću. Kao dobar poznavalac ikonopisa i verske simbolike, njena duborezba se odlikuje uzvišenošću, i idealizacijom pročelja raja i sakralne topografije. Simbolika njenih duboreza podrazumeva formiranje reprezentativne konstrukcije, koja bi svojom monumentalnošću i svojim sjajem, trebalo da naglasi oltari nišu za ikone, kao najsvetiji prostor u crkvama ili u domovima. Ova talentovana umetnica svojim širokim dijapazonom radova dostiže jedan viši nivo istraživanja i beleženja trenutaka, kojim dokazuje da vrsan umetnički izraz ne zavisi samo od društvenih i ideoloških okolnosti, već umnogome i od ličnog razvoja i interesovanja.

MA istorije umetnosti
Aleksandra Stolić


Katalog uzložbe u pdf formatu pogledajte ovde


39 GODINA
FAKULTETA MEDICINSKIH NAUKA
UNIVERZITETA U KRAGUJEVCU

 

Fakultet medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu 9. decembra tradicionalno proslavlja svoju Krsnu slavu Svetog Alimpija Stolpnika i Dan fakulteta višednevnim svečanostima zaokružujući 39 godina postojanja.

Pozivamo Vas da nam se u proslavi pridružite i tako nam ulepšate dane slavlja.  Domaćin Slave
Prof. dr Marko Folić
Dekan
Prof. dr Predrag Čanović

PROGRAM PROSLAVE


  Četvrtak 1.12.2016.

18.00    Galerija Fakulteta medicinskih nauka
              Otvaranje izložbe slika i duboreza Verice Rakite

  Petak 02. 12. 2016.

12.00    Amfiteatar Prof. dr Milosav Kostić
              Promocija diplomaca i najboljih studenata
              (IAS farmacije, Osnovne strukovne studije)
              Koktel

15.00    Svečana sala Rektorata
              Revija radova Publikovali smo
              Promocija knjige Sportska medicina grupe autora
              - urednici prof. dr Vladimir Jakovljević i dr Nenad Dikić


  Nedelja 04. 12. 2016.

12.00    Sala Druge kragujevačke gimnazije
              Sportski dan - Memorijal prof. dr Miroslav Madžarac
              Restoran Fakulteta medicinskih nauka
              Koktel

  Petak 09. 12. 2016.

17.00    Fakultet medicinskih nauka
              REZANJE SLAVSKOG KOLAČA
              SVEČANA AKADEMIJA
              Restoran Fakulteta medicinskih nauka
              Koktel

  Nedelja 11. 12. 2016.

10.00    Dvorište Rektorata
              Tradicionalno sađenje drveća nove generacije
              diplomiranih doktora stomatologije

12.00    Amfiteatar Prof. dr Milosav Kostić
              Promocija diplomaca i najboljih studenata
              (IAS medicine 1 i IAS stomatologije)
              Koktel

15.00    Amfiteatar Prof. dr Milosav Kostić
              Promocija diplomaca i najboljih studenata
              (IAS medicine 2i specijalističke studije )
              Koktel

1 diplomci medicine od A do M
2 diplomci medicine od N do S


Program proslave u pdf formatu pogledajte ovde


REKORDAN UČINAK U DVE AKCIJE DOBROVOLJNOG DAVANJA KRVI

U drugoj novembarskoj akciji dobrovoljnog davanja krvi održanoj na Fakultetu medicinskih nauka 30. novembra 2016. sakupljeno je 39 jedinica krvi dok je 13 davalaca odbijeno iz medicinskih razloga. U obe akcije ukupno je sakupljeno 80 jedinica krvi što je nikad veći broj, a ako se imaju u vidu i oni koji su u obe akcije odbijeni iz medicinskih razloga, akciji se odazvalo preko 100 ljudi.

Ovo je bio prvi put da je organizovana druga akcija nakon što je u redovnoj jesenjoj akciji održanoj 16. novembra odziv bio toliki da je odmah zakazana još jedna. I druga akcija je prema običaju održana u Kabinetu za urgentnu medicinu, a pored konstantog priliva studenata celim tokom događaja, akciji su se odazvali i pojedini zaposleni sa Fakulteta. Sve čestitke učesnicima na do sada jedinstvenom učinku.

  


PREDAVANJA NA MEDICINSKOM UNIVERZITETU U KRAJOVI

Koristeći dan pauze od nastavnih obaveza, dvojica nastavnika Fakulteta medicinskih nauka sa Katedre fiziologiju, Prof. dr Vladimir Jakovljević i Doc. dr Vladimir Živković su 11. 11. 2016, godine, na poziv studenstke organizacije Medicinskog univerziteta u Krajovi, Rumunija, održali predavanja na međunarodnom studentskom kongresu, koji je organizovala tamošnja studentska organizacija za naučno istraživački rad. Predsednik te organizacije je, inače, kolega Ionele Clauidiu, student 4. godine Medicinskog fakulteta Univerziteta u Krajovi, koji je pre tri godine bio na letnjoj praksi upravo u Laboratoriji za kardiovaskularnu fiziologiju našeg Fakulteta.

Prof. Jakovljevića i Doc. Živkovića je primio i prodekan Medicinskog fakulteta, Prof. dr Adrian Balseanu, fiziolog, koji im je pokazao sav potencijal koji ova institucija ima. Ono što su naši nastavnici videli je bilo zaista impresivno, jer ovaj univerzitet ima potpuno novu zgradu u kojoj se nalaze laboratorije sa najsavremenijom opremom. U toku posete su započeti razgovori o budućoj saradnji naših institucija, koja će, nadamo se, uslediti ubrzo.

U ranim poslepodnevnim satima Prof. Jakovljević i Doc. Živković su održali svoja predavanja pred skoro punim amfiteatrom Medicinskog fakulteta ovog Medicinskog univerziteta, koje je bilo propraćeno i veoma živom diskusijom sa mladim kolegama.

  
  
  


15. KONGRES STOMATOLOGA SRBIJE SA MEĐUNARODNIM UČESĆEM

Nastavnici i saradnici Fakulteta medicinskih nauka, Univerziteta u Kragujevcu učestvovali su na 15. Kongresu stomatologa Srbije sa međunarodnim učešćem, održanom od 17. do 19. novembra 2016. godine u beogradskom Sava Centru .

Program Kongresa sadržao je niz stručnih predavanja na temu “Savremena stremljenja u stomatologiji“.

Prof. dr Tatjana Kanjevac učestvovala je i kao predsedavajući za oralne prezentacije stručnih i naučnih radova.

Saradnici u nastavi sa Integrisanih akademskih studija stomatologije, dr Miona Sekulić i dr Miloš Papić, sa prof.dr Aleksandrom Lukić, doc.dr.Milicom Popović aktivno su učestvovali na Kongresu izvođenjem oralnih prezentacija naučnih radova, pored ostalih kolega koji su doprineli afirmaciji naše ustanove.ODRŽANA AKCIJA DOBROVOLJNOG DAVANJA KRVI, ZAKAZANA JOS JEDNA

Redovna jesenja akcija dobrovoljnog davanja krvi održana je na Fakultetu medicinskih nauka 16. novembra 2016, a zbog velikog interesovanja odmah je zakazana još jedna za 30. novembar.

Akcija je tradicionalno održana u Kabinetu za urgentnu medicinu i odziv je bio toliki da Služba za transfuziju krvi KC Kragujevac nije mogla u jednom danu da obradi toliki broj jedinica krvi, pa je tako zahvaljujuću humanosti i entuzijazmu studenata FMN odmah zakazana još jedna akcija. Ovoga puta 41 osoba je dala krv, njih 17 odbijeno je iz medicinskih razloga, a nekoliko njih poslato je i direktno u Službu za transfuziju da istog dana tamo daju krv, takođe naravno kao studenti Fakulteta medicinskih nauka. Međutim broj onih koji nisu došli u priliku da daju krv iz pomenutih razloga bio je toliki da je upravo to,,zakazalo'' novu akciju.

Ona će biti održana 30. novembra u 10 sati, naravno u Kabinetu za urgentnu medicinu, dakle isto sreda, isto mesto i isto vreme – za dve nedelje. Ovakav ishod akcije veoma je obradovao organizatore – Crveni krst Kragujevca, Službu za transfuziju krvi KC Kragujevac i naravno sam Fakultet medicinskih nauka, te oni od srca zahvaljuju svima koji su se odazvali akciji i zakazuju novo druženje u plemenitu svrhu za pomenuti 30. novembar.

  


TRADICIONALNA POSETA SAJMU KNJIGA

Lepu praksu da svoje studente i zaposlene organizovano vodi na beogradski Sajam knjiga Fakultet medicinskih nauka nastavio je i ove godine, a poseta se odigrala 29. oktobra 2016, prema tradiciji, pretposlednjeg dana Sajma. Ponovo je autobus na sprat bio potreban da poveze sve zainteresovane sa FMN, a put je počeo rano ujutru da bi se stiglo na vreme za otvaranje Sajma.

Beogradski Sajam knjiga, po mnogima najznačajnija kulturna manifestacija u regionu, svojim 61. izdanjem, od 23. do 30. oktobra, ispunio je očekivanja i nadmašio prethodne godine. Pošto je povratak ekspedicije sa Fakulteta medicinskih nauka bio zakazan za rane večernje sate, bilo je dovoljno vremena i za iskorišćavanje sadržaja Sajma i za uživanje u lepom danu u Beogradu. Plan je ispunjen, pa se delegacija vratila u Kragujevac na kraju još jedne tradicionalne mini-turneje motivisane kulturom.

  


FMN NA SAJMU OBRAZOVANJA,,ZVONCE 2016''

Na Beogradskom sajmu je 26. oktobra 2016. godine otvoren deveti po redu Sajam obrazovanja i nastavnih sredstava,,Zvonce''. Fakultet medicinskih nauka predstavio se na njemu u okviru štanda Univerziteta u Kragujevcu na kome se prezentuju i ostali fakulteti Kragujevačkog univerziteta. Ovaj sajam je odlična prilika za predstavljanje sopstvenih nastavnih programa, odlika, komparativnih prednosti u odnosu na druge visokoškolske ustanove, sopstvene izdavačke delatnosti, udžbenika itd.

Sajam obrazovanja,,Zvonce'' tradicionalno se održava u okviru beogradskog Sajma knjiga i završava se zajedno sa njim (ovoga puta 30. oktobra), a slogan ovogodišnje manifestacije je,,Obrazovana Srbija - uspešna Srbija''.PRISTUPNO PREDAVANJE PROF. SURESH C. TYAGI-A
6.10.2016. godine, Plava sala Dekanata

U Plavoj sali Fakulteta medicinskih nauka 6. oktobra 2016. godine pristupno predavanje održao je prof. dr Sureš C. Tjagi sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Luivilu, SAD.

Prof. dr Sureš C. Tjagi (Suresh C. Tyagi) rođen je 1955. godine, diplomirao je hemiju na Univerzitetu u Mirutu u Indiji, a doktorirao iz oblasti biofizike na takođe indijskom Univerzitetu u Aligrahu. Postdiplomske studije iz bioneorganske hemije završio je na Univerzitetu u Korku u Republici Irskoj, a postdoktorske na Državnom univerzitetu Stoni Bruk u Njujorku. Predavao je na Misuri univerzitetu u gradu Kolumbiji (Misuri, SAD) i Univerzitetu Misisipi u Džeksonu (Misisipi, SAD). Od 2003. godine predaje na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Luivilu (Kentaki, SAD).

Profesora Tjagija je pred znatnim brojem nastavnika i saradnika FMN predstavio i najavio prodekan, prof. dr Vladimir Jakovljević. Predavanjem pod nazivom,,Mechanism of Cardiovascular Remodeling'' prof. dr Sureš C. Tjagi postao je viziting profesor Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu.

  


ZA SREĆNIJE DETINJSTVO - HUMANITARNO - REKREATIVNA AKCIJA

U nedelju 02.10.2016. godine održana je humanitarno - rekreativna akcija "Za srećnije detinjstvo".

Pored humanitarnog aspekta, ova akcija ima i važan zdravstveno-vaspitni karakter, kao i cilj, promociju zdravog načina života.

Saradnici u nastavi, facilitatori, bivši i sadašnji studenti IASS su deci pregledali zube, pokazivali pravilnu tehniku pranja zuba, edukovali ih o oralnom zdravlju i delili promotivni materijal.

  
  
     


POČELA NASTAVA NA DOKTORSKIM STUDIJAMA

Studenti nove generacije Doktorskih akademskih studija Fakulteta medicinskih nauka dobili su svoje indekse i nastava im je počela 1. oktobra 2016. godine. Na prvom susretu u amfiteatru,,Prof. dr Milosav Kostić'' njih je pozdravio dekan Fakulteta medicinskih nauka, prof. dr Predrag Čanović koji im je ukazao na ono što ih čeka u novoj fazi njihovog naučnog razvitka.

Buduće doktore nauka zatim je pozdravio i prof. dr Nebojša Arsenijević, rektor Univerziteta u Kragujevcu koji je potom održao i prvo predavanje „Nauka: definicija, elementi, istorija, klasifikacija“ iz predmeta Istraživanja u biomedicinskim naukama. Fakultet medicinskih nauka posebno je ponosan na svoje Doktorske akademske studije kako zbog prestiža stvaranja novih naučnih kadrova i samog razvoja nauke, tako i zbog činjenice da je prvi fakultet u Srbiji koji je uspostavio doktorske akademske studije u oblasti medicine.

 

  


POČELA NOVA SKOLSKA GODINA
ČETRDESETA GENERACIJA STUDENATA

Na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu 12. septembra 2016. godine počela je nova školska 2016/2017. godina čime je studiranje započela 40. jubilarna generacija studenata ovog fakulteta. Nastava je krenula punim kapacitetom od prvog dana, a indeksi se svečano dodeljuju studentima svih studijskih programa iz dana u dan.

U ponedeljak 12. septembra studente prve godine Integrisanih akademskih studija farmacije pozdravili su njihovi predavači na čelu sa prof. dr Vladimirom Jakovljevićem, prodekanom ovog studijskog programa. Sledećeg dana indekse su svečano dobili brucoši IAS medicine koje su pozdravili dekan FMN, prof. dr Predrag Čanović i prodekan ovog studijskog programa, doc. dr Ivan Jovanović. Studentima oba studijska programa skrenuta je pažnja na ozbiljnost i specifičnosti studiranja na FMN,  a podeljeni su im i odštampani semestralni vodiči.

Na IAS medicine upisano je 88 studenata, na IAS farmacije 84, a na IAS stomatologije 24, svi na školovanje o trošku budžeta. Studenti Osnovnih strukovnih studija indekse će dobiti u sredu, a brucoši IAS stomatologije u četvrtak.

 

 
     


POČELA NOVA SKOLSKA GODINA
ČETRDESETA GENERACIJA STUDENATA

Svečana dodela indeksa studentima prve godine Integrisanih akademskih studija stomatologije održana je u Zelenoj sali Fakulteta medicinskih nauka 15.09.2016.godine u 14:30 časova, u prisustvu Dekana Fakulteta medicinskih nauka, prof. dr Predraga Čanovića, tutora i dela kolektiva za nastavu studijskog programa IASS, sa prodekanom prof. dr Tatjanom Kanjevac.

  
  
  

Na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu 12. septembra 2016. godine počela je nova školska 2016/2017. godina čime je studiranje započela 40. jubilarna generacija studenata ovog fakulteta. Nastava je krenula punim kapacitetom od prvog dana, a indeksi se svečano dodeljuju studentima svih studijskih programa iz dana u dan.

U ponedeljak 12. septembra studente prve godine Integrisanih akademskih studija farmacije pozdravili su njihovi predavači na čelu sa prof. dr Vladimirom Jakovljevićem, prodekanom ovog studijskog programa. Sledećeg dana indekse su svečano dobili brucoši IAS medicine koje su pozdravili dekan FMN, prof. dr Predrag Čanović i prodekan ovog studijskog programa, doc. dr Ivan Jovanović. Studentima oba studijska programa skrenuta je pažnja na ozbiljnost i specifičnosti studiranja na FMN,  a podeljeni su im i odštampani semestralni vodiči.

Na IAS medicine upisano je 88 studenata, na IAS farmacije 84, a na IAS stomatologije 24, svi na školovanje o trošku budžeta. Studenti Osnovnih strukovnih studija indekse će dobiti u sredu, a brucoši IAS stomatologije u četvrtak.

 

 
     LAZAR FILIPOVIĆ, STUDENT FMN-A, TROSTRUKI STUDENTKI PRVAK EVROPE

Student osnovnih strukovnih studija za fizioterapeute, Lazar Filipović, učestvovao je na do sada najvećim Evropskim univerzitetskim igrama održanim u Rijeci i Zagrebu, na kojima je nastupilo oko 5500 sportista sa 450 fakulteta iz 41 države. Po prvi put na Evropskim univerzitetskim igrama organizovano je i takmičenje za parasportiste, gde je nastupao i Lazar, u konkurenciji 29 paraplivača, podeljenih u svoje kategorije.

Lazar je za Fakultet medicinskih nauka doneo tri zlatne medalje pobedivši u sledećim disciplinama: 50, 100 i 400 metara slobodnim stilom. Obzirom da su se svi paraplivači takmičili zajedno, Lazar je sa tri osvojena zlata bio najuspešniji plivač i u „apsolutnoj kategoriji“, a postavio je i nove državne rekorde u svojim disciplinama. Sa tri osvojene medalje Lazar je bio i jedan od najuspešnijih učesnika Evropskih univerzitetskih igara.

Nakon dolaska u Srbiju, Lazaru i ostalim osvajačima medalja prijem je upriličio i ministar sporta Vanja Udovičić, koji je iskazao poštovanje i veliku zahvalnost srpskim studentima na postignutom uspehu.

 

 
     FMN DOBITNIK PLAKETE,,SIROKO SRCE''

Povodom Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi, 14. juna, Crveni krst Srbije tradicionalno dodeljuje priznanja pojedincima i ustanovama za doprinos u oblasti dobrovoljnog davanja krvi. Na nivou Kragujevca, za najbolje rezultate u 2015. godini u kategoriji fakulteta Fakultet medicinskih nauka dobio je priznanje „Siroko srce“ i tako se našao u dobrom društvu drugih ustanova iz raznih oblasti i brojnih pojedinaca koji su krv davali i po 100, 200 i više puta. Za grad Kragujevac priznanja su uručena 14. juna 2016, na sam Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi, na svečanosti održanoj u Skupštinskoj sali Gradske uprave Kragujevac. Bio je to još jedan susret starih prijatelja i saradnika na istom zadatku – Crvenog krsta Kragujevac, Službe za transfuziju krvi KC Kragujevac, Skupštine grada Kragujevca i brojnih pojedinaca i ustanova u koje spada i FMN. Treba napomenuti i da se grad Kragujevac nalazi među tri ovogodišnja dobitnika priznanja,,Najhumaniji grad'' koje Crveni krst Srbije dodeljuje istim povodom za gradove koji su imali najveći broj davalaca po glavi stanovnika.


ODRŽAN SASTANAK VISOKIH FARMACEUTSKIH SKOLA NA FMN

Na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu 26. maja 2016. održan je treći po redu sastanak predstavnika Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i odseka za farmaciju svih ostalih medicinskih fakulteta u Srbiji. Glavna tema sastanka bila je dalji rad na utvrđivanju minimalnih kriterijuma za obavljanje studentske stručne prakse, što je jedna od polaznih osnova za dalje međusobno usaglašavanje programa koji se bave obrazovanjem magistara farmacije u našoj zemlji. Nakon konstruktivne diskusije, tekst dokumenta je u potpunosti usaglašen i dogovoreno je njegovo potpisivanje do kraja juna u Novom Sadu.

Inače, na ovaj način se ostvaruje i jedan od glavnih ciljeva ERASMUS+ projekta pod nazivom "Reinforcement of the Framework for Experiential Education in Healthcare in Serbia", u kome Fakultet medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu ima značajno učešće.

 


 

Stručni sastanak "Metini dani" održaće se u Amfiteatru, 02. 06. 2016. godine u 14.00 časova.

Tematske jedinice:

1. Fulminantni hepatitis sa povoljnim ishodom - prikaz bolesnika: dr Jagoda Gavrilović, specijalista infektologije

2. Iskustva sa tropskim bolestima u poslednjih 40 godina: Prof. dr Milorad Pavlović, specijalista infektologije i interne medicine.


ODRŽANA AKCIJA DOBROVOLJNOG DAVANJA KRVI

Na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu 25. maja 2016. održana je redovna majska akcija dobrovoljnog davanja krvi. Tom prilikom sakupljena je 31 jedinica krvi dok je 13 davalaca odbijeno iz zdravstvenih razloga, što su rezultati koji još jednom potvrđuju privrženost humanosti na ovom fakultetu.
Akcija je održana uobičajeno u Kabinetu za urgentnu medicinu u atmosferi dobre volje i entuzijazma stalnih organizatora akcije (Crvenog krsta Kragujevca, Službe za transfuziju krvi KC Kragujevac i Fakulteta medicinskih nauka) i svih davalaca koji su se odazvali akciji, bilo da su dobili,,zeleno svetlo'' za davanje krvi ili im je ovoga puta preporučeno da iz zdravstvenih razloga preskoče ovo davanje.
Primetno je da su se još jednom u akciji istakli studenti mlađih godina, a među dobrovoljcima je bilo i zaposlenih. Organizatori akcije izražavaju veliku zahvalnost svima koji su se odazvali akciji uz nadu da će svest na FMN uvek ostati ovakva uz još bolje rezultate.

 


TRINAESTA NOĆ MUZEJA 2016. GODINE

Povodom četrdeset godina Univerziteta u Kragujevcu u Galeriji fakulteta medicinskih nauka otvorena je izložba slika i skluptura "Svetlost zdravoumlja" KT Centra "Stefan Nemanja" iz Lapova.

 
 Likovni klub ''Svetlost'' Kulturno-turističkog centra ''Stefan Nemanja'' iz Lapova osnovan je 2002. godine u ovoj šumadijskoj varošici.
Okuplja 30-ak slikara i skulptora (akademskih i samoukih). Ono po čemu se razlikuju od drugih, jeste njihova originalnost i prduzimljivost.
Počeli su da slikaju iz ljubavi, bez velikih pretenzija i očekivanja. Učesnici su više samostalnih i kolektivnih izložbi i slikarskih kolonija.
Svaka slika i skulptura je priča za sebe i neodoljivo mame svojom lepotom. Mnoga platna naših slikara nalaze se u SAD, Nemačkoj, Francuskoj, Austriji, Norveškoj.
Pojedini slikari su više puta nagrađivani za svoje izložene radove.

Spisak umetnika koji su izložili svoje radove:

1. Života Denić, Lapovo
2. Jovica Nikolić, Lapovo
3. Ana Pantić, Brzan
4. Radomir Petković, Lapovo
5. Rade Pavlović, Brzan
6. Miroslav Pavlović, Lapovo
7. Radomir Petrović, Lapovo
8. Nebojša Bugarčić, Lapovo
9. Danijel Stanojlović, Lapovo
10. Tanja Krstić, Ćuprija
11. Dragica Đorđević, Lapovo
12. Zoran Milošević, Lapovo
13. Zoran Stojanović, Batočina
14. Đorđe Marinković, Pirot
15. Vinko Dimitrijević, Babušnica
16. Milovanka Antić, Pirot
17. Valentina Nikolić Radivojev, Babušnica
18. Dragan Kojanić, Lapovo
19. Dejan Živanović, Jagodina
20. Željko Stojičević, Kostolac
21. Žika Ilić Lozovički, Kostolac
22. Gordana Marković, Jagodina
23. Verica Rakita, Kragujevac
24. Mirko Rusić, Kragujevac

Katalog izložbe pogledajte ovde
 

.

Katalog izložbe pogledajte ovde

 

PROFESSIONAL TRAINING IN THE FIELD OF TRANSLATIONAL MEDICINE

 

Dear Colleagues!
We are pleased to announce the Professional Training in the field of Translational Medicine for Early Career Researchers, provided by C-COMEND.
C-COMEND is a two-year European training project developed by the consortium of institutions from Germany, Sweden, Austria and Netherlands, and supported by the Erasmus+ programme 
We are sure that the idea of organizing Courses on Translational Medicine is of great importance, mainly for Young Scientists tending for best practices in research, education and innovations for further medicine development.
Detailed information is in the attached and available online at: http://www.eatris.eu/c-comend.html

Best Regards,
General Secretary of ORPHEUS
Oksana Sulaieva


NAGRADE SRPSKOG LEKARSKOG DRUSTVA
NASTAVNICIMA FAKULTETA MEDICINSKIH NAUKANagrađeni nastavnici FMN:


- Nagrada SLD za životno delo prof. dr Ljiljani Vučković Dekić


- Nagrada SLD za naučno-istraživački rad prof. dr Slobodanu Jankoviću

    


REZULTATI 40. MEDICINIJADE
DRUGO MESTO FAKULTETU MEDICINSKIH NAUKA
U GENERALNOM PLASMANU

40. Medicinijada održana je 7-12.5.2016. na Kopaoniku. Studenti FMN-a osvojili su drugo mesto u generalnom plasmanu,

Konačni plasman fakulteta 
1. Medicinski fakultet Univerziteta u Novom Sadu45
2. Fakultet medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu30
3. Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu21
4. Medicinski fakultet Univerziteta u Nišu9
5. Farmaceutski fakultet Univerziteta u Beogradu 5
6. Medicinski fakultet Univerziteta u Prištini3
7. Veterinarski fakultet Univerziteta u Beogradu1REZULTATI PO SPORTOVIMA

RUKOMET (M)
1. Fakultet medicinskih nauka
2. Medicina Niš
3. Farmacija Beograd

RUKOMET (Ž)
1. Fakultet medicinskih nauka
2. Medicina Novi Sad
3. Farmacija Beograd

KOSARKA (M)
1. Medicina Beograd
2. Medicina Novi Sad
3. Fakultet medicinskih nauka

KOSARKA (Ž)
1. Medicina Novi Sad
2. Medicina Beograd
3. Fakultet medicinskih nauka

ODBOJKA (M)
1. Medicina Priština
2. Medicina Novi Sad
3. Medicina Beograd

ODBOJKA (Ž)
1. Fakultet medicinskih nauka
2. Medicina Novi Sad
3. Farmacija Beograd

FUTSAL (M)
1. Medicina Beograd
2. Medicina Novi Sad
3. Fakultet medicinskih nauka

FUTSAL (Ž)
1. Medicina Novi Sad
2. Farmacija Beograd
3. Fakultet medicinskih nauka

STONI TENIS (M)
1. Medicina Niš
2. Medicina Novi Sad
3. Fakultet medicinskih nauka

STONI TENIS (Ž)
1. Medicina Novi Sad
2. Medicina Beograd
3. Medicina Niš

TENIS (M)
1. Medicina Novi Sad
2. Fakultet medicinskih nauka
3. Medicina Beograd

TENIS (Ž)
1. Medicina Novi Sad
2. Medicina Beograd
3. Fakultet medicinskih nauka

STRELJASTVO (M)
1. Medicina Novi Sad
2. Fakultet medicinskih nauka
3. Veterina Beograd

STRELJASTVO (Ž)
1. Fakultet medicinskih nauka
2. Medicina Novi Sad
3. Medicina Beograd

PLIVANJE (M)
1. Medicina Novi Sad
2. Fakultet medicinskih nauka
3. Medicina Beograd

PLIVANJE (Ž)
1. Medicina Novi Sad
2. Medicina Niš
3. Fakultet medicinskih nauka

KROS (M)
1. Medicina Beograd
2. Fakultet medicinskih nauka
3. Medicina Novi Sad

KROS (Ž)
1. Medicina Novi Sad
2. Medicina Beograd
3. Fakultet medicinskih nauka

SAH (MŽ)
1. Medicina Novi Sad
2. Fakultet medicinskih nauka
3. Medicina Niš


FMN OSVOJIO KUP REKTORA 2016.

Fakultet medicinskih nauka pobednik je Kupa rektora, tradicionalnog i najmasovnijeg studentskog sportskog takmičenja Univerziteta u Kragujevcu. Kup rektora 2016. održan je u Jagodini 10. aprila 2016. godine, a FMN je zauzeo prvo mesto više nego ubedljivo (sa 27 bodova, drugoplasirani – 11). Sampioni su između ostalih postali rukometaši, odbojkašice, košarkašice, igrači futsala...

Na Kupu rektora 2016. učestvovalo je 11 fakulteta Univerziteta u Kragujevcu, ukupno 119 ekipa, i to 49 ekipa u ženskoj konkurenciji i 70 ekipa u muškoj konkurenciji. Ovom pobedom Fakultet medicinskih nauka se nakon pet godina vratio takmičenjima sa drugim fakultetima matičnog univerziteta, a kurioziteti ovog uspeha npr. su da je FMN sam osvojio 27 poena, dok su svi ostali fakulteti čije je sedište u Kragujevcu (Ekonomski, Pravni, PMF, FIN) osvojili ukupno 28, a fakulteti iz Čačka, Jagodine, Kraljeva i Užica ukupno 23 poena.

 
 GENERALNI PLASMAN

1. Fakultet medicinskih nauka 27
2. Fakultet inženjerskih nauka 11
3. Ekonomski fakultet 10PLASMAN FMN PO SPORTOVIMA

Rukomet (m) 1. mesto
Rukomet (ž) 3. mesto

Futsal (m) 1. mesto

Odbojka (m) 2. mesto
Odbojka (ž) 1. mesto

Košarka (ž) 1. mesto
Košarka (m) – bez plasmana (izgubili u četvrtfinalu od pobednika turnira u košarci)

Streljaštvo (m) 1. mesto
Streljaštvo (ž) 1. mesto

Sah (m) 2. mesto
Sah (ž) 1. mesto

Stoni tenis (m) 3. mesto
Stoni tenis (ž) – bez plasmana (izgubili u četvrtfinalu od pobednika turnira u stonom tenisu)


ODRŽAN MEĐUNARODNI SIMPOZIJUM U ORGANIZACIJI FMN

ReFEEHS simpozijum „Aktuelna praksa i izazovi u obrazovanju zdravstvenih radnika” održan je 1. aprila 2016. u zgradi Rektorata Univerziteta u Kragujevcu. Ovaj međunarodni skup u organizaciji Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu i ReFEEHS programa okupio je ugledne predavače iz Srbije, Portugala, Republike Irske, Mađarske i Bugarske.

Ciljevi ReFEEHS projekta odnose se na modernizaciju nastavnog programa za zdravstvene nauke i poboljšanje profesionalnih sposobnosti diplomiranih zdravstvenih radnika kroz savremeno iskustveno obrazovanje. Deo programa su i uvođenje interprofesionalnog obrazovanja i unapređenje nastavničkih kompetencija. ReFEEHS simpozijum „Aktuelna praksa i izazovi u obrazovanju zdravstvenih radnika” prva je prekretnica aktivnosti ReFEEHS projekta i od ključnog je značaja za naredne korake. Uz aktivnu saradnju sa kolegama iz Evropske unije koji poseduju bogato iskustvo koje rado prenose kolegama iz Srbije, biće omogućena primena savremene prakse u obrazovanju zdravstvenih radnika. Univerzitet u Kragujevcu kao domaćin i jedan od partnera u projektu teži da prihvati, usavrši i primeni savremeni sistem obrazovanja zdravstvenih radnika u cilju sticanja znanja i veština koje bi bile na istom nivou kao i u drugim savremenim univerzitetima u Evropi i svetu.

Otvarajući simpozijum prisutne su pozdravili prof. dr Vladimir Jakovljević prodekan Fakulteta medicinskih nauka i kopredsedavajući organizacionog i programskog odbora simpozijuma, prof. dr Predrag Čanović dekan FMN i prof. dr Ljiljana Tasić kopredsedavajući programskog odbora simpozijuma i koordinator Erasmus+ ReFEEHS projekta. U prvom danu ovog dvodnevnog skupa održana su predavanja u zgradi Rektorata Univerziteta u Kragujevcu dok je drugi dan bio rezervisan za sastanke ReFEEHS radnih grupa i Konzorcijuma u zgradi Fakulteta medicinskih nauka.

 
 


PREDSTAVNIK AMBASADE NR KINE U POSETI FMN

Univerzitet u Kragujevcu i Fakultet medicinskih nauka 25. marta 2016. godine posetio je dr Čen Jongning prvi sekretar za nauku i tehnologiju ambasade Narodne Republike Kine u Srbiji. Tom prilikom dr Jongning upoznao se sa kapacitetima Univerziteta i Fakulteta, a glavna tema razgovora bili su naučna saradnja i mogući zajednički naučnoistraživački projekti Fakulteta medicinskih nauka i naučnih institucija iz Kine.

Gospodina sekretara primili su rektor Univerziteta u Kragujevcu, prof, dr Nebojša Arsenijević i dekan Fakulteta medicinskih nauka, prof. dr Predrag Čanović, a sastanku je prisustvovao i Nikola Tanić pomoćnik ministra za nauku u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.


FMN NA SAJMU OBRAZOVANJA U BEOGRADU

Fakultet medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu predstavio se na 13. po redu Sajmu obrazovanja EDUfair u Beogradu koji je održan 11. i 12. marta 2016. u hotelu Kraun Plaza. Univerzitet u Kragujevcu obezbedio je za svoje fakultete jedan od centralnih štandova što je za sve njih bila odlična prilika za predstavljanje na možda najuticajnijoj manifestaciji ovog tipa u zemlji. Na samom štandu FMN je imao odličnu poziciju i vidljivost, a fakultet su predstavljali studenti integrisanih akademskih studija koji su sa sobom doneli mladost i entuzijazam, a zahvaljujući svom iskustvu i znanju imali su i odgovore na brojna pitanja zainteresovanih. Interesovanje za Fakultet medicinskih nauka bilo je primetno i nemalo, a interesantno je bilo zapaziti da je dolazilo iz svih krajeva zemlje. Posebnost ovog nastupa na Sajmu bila je i dobra atmosfera i solidarnost između predstavnika fakulteta Kragujevačkog univerziteta kao i naravno predstavnika samog Univerziteta koji su bili organizatori i domaćini ovog nastupa.

Sajam obrazovanja EDUfair 2016. pod sloganom,,Sta upisuješ?'' prosečno poseti oko 5000 srednjoškolaca iz Srbije i regiona, a na njemu se ove godine predstavilo preko 80 fakulteta iz Srbije i inostranstva, kako državnih tako i privatnih.

    


FMN NA FESTIVALU NAUKE U PRVOJ GIMNAZIJI

U Prvoj kragujevačkoj gimnaziji 26. februara 2016. godine održan je četvrti po redu Festival nauke na kome je još jednom učestvovao i Fakultet medicinskih nauka. Manifestacija širokog i popularnog zahvata tema i publike prvenstveno ima za cilj približavanje nauke mladima svih uzrasta i odraslima, kao i upoznavanje učenika sa njihovim mogućim školama i fakultetima u budućnosti. Brojne obrazovne ustanove prezentovale su svoj rad tom prilikom kroz naučno popularne vidove, predavanja i eksperimente.

Tako je i Fakultet medicinskih nauka koncipirao svoje predstavljanje prateći duh manifestacije, pa su mladi svih uzrasta, od predškolaca do srednjoškolaca raširenih očiju gledali eksperimente, ranije zabeležene u laboratorijama FMN ili ozbiljno promatrali kako se njima i njihovim drugarima meri krvni pritisak. Mladi saradnici u nastavi i studenti FMN strpljivo su objašnjavali tok prikazanih eksperimenata i odgovarali na pitanja mladih i odraslih, uz neizbežne opšte medicinske i farmaceutske savete i iscrpne i savetodavne odgovore srednjoškolcima koje već hvata groznica dolazećeg prijemnog ispita.
Manifestacija pod sada već tradicionalnim sloganom ,,Da(j)te se na znanje'' tako je još jednom je opravdala svoje postojanje i učvrstila partnerstvo dve elementarne obrazovne ustanove Kragujevca.

    


POLOŽEN KAMEN TEMELJAC ZA CENTRE IZVRSNOSTI I NOVU ZGRADU
FAKULTETA MEDICINSKIH NAUKA UNIVERZITETA U KRAGUJEVCU

Dugo čekani dan polaganja kamena temeljca za Centre izvrsnosti i novu zgradu Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu dogodio se 25. januara 2016. godine. Na zvaničnoj lokaciji, između Rektorata Univerziteta u Kragujevcu i Klinike za pulmologiju KC Kragujevac (čuveno,,Grudno odeljenje'') okupio se veliki broj građana kao i široka akademska i stručna zajednica Univerziteta u Kragujevcu, grada Kragujevca i cele Srbije. Brojne visoke zvaničnike predvodili su predsednik Republike Srbije, Tomislav Nikolić, Episkop šumadijski gospodin Jovan, rektor Univerziteta u Kragujevcu, prof. dr Nebojša Arsenijević, gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić, a tu je naravno bio i prof. dr Miodrag Stojković, jedan od ključnih nosilaca ovog projekta, svetski priznati genetičar i redovni profesor Fakulteta medicinskih nauka.

Kamen temeljac svečano su položili predsednik Srbije, Tomislav Nikolić i rektor Univerziteta u Kragujevcu, prof. dr Nebojša Arsenijević sa doktorantima Kragujevačkog univerziteta i to simbolično, sa vremenskom kapsulom-spomenicom sa zapisom za buduća vremena. Samom polaganju kamena temeljca prethodila je molitva i čin osveštavanja koje je izvršio Episkop šumadijski gospodin Jovan sa sveštenstvom Sumadijske eparhije.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić u svom obraćanju rekao je da će Centri izvrsnosti sačuvati najlepše i najbitnije karakteristike srpskog naroda sa srpskim genetskim kodom i materijalom. Izgradnjom Centara izvrsnosti Univerziteta u Kragujevcu, i u okviru njega izgrađenim i opremljenim Centrom za istraživanja na matičnim ćelijama i Banke za matične ćelije, Republika Srbija po prvi put stvara uslove čuvanja, korišćenja i istraživanja matičnih ćelija svojih građana na svojoj teritoriji sa svojim kadrovima u ustanovi čiji je osnivač. To predstavlja strateški iskorak u očuvanju nacionalnog interesa, ne samo u razvoju nauke već i u očuvanju genoma sopstvene nacije. U okviru ovog kapitalnog nacionalnog projekta biće realizovana i nova zgrada Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu čiji naučni kadrovi su i nosioci celokupne ideje ovog poduhvata.

    
    
    Ostale informacije možete pogledati u ARHIVI VESTI ovde.