АКТУЕЛНО  
 


ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА

ПОЧЕТАК ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ И ДОДЕЛА ИНДЕКСА СТУДЕНТИМА НА ИА и ОС СТУДИЈАМА

У складу са околностима насталим услед ванредне ситуације изазване вирусом COVID-19 почетак реализације наставе у школској 2020/2021. години је 5. октобар 2020. године. Додела индекса студентима прве године Интегрисаних академских и Основних стуковних студија обавиће се 4. октобра 2020. године у терминима који ће бити благовремено објављени на интернет страници Факултета. Одлуку погледајте овде


ПЛАН ПРИМЕНЕ МЕРА ЗА СПРЕЧАВАЊЕ ПОЈАВЕ И ШИРЕЊА ЗАРАЗНЕ БОЛЕСТИ

План примене мера за спречавање појаве и ширења заразне болести ФМН погледајте овде


ИДЕЈЕ: Продужен рок за подношење предлога пројеката
Због отежане здравствене ситуације у Републици Србији, рок за подношење Пријава предлога пројеката по Јавном позиву Фонда за науку у оквиру програма ИДЕЈЕ, продужава се за 60 дана у односу на досадашњи рок који је одређен за подношење Пријава предлога пројеката, односно до 7. октобра 2020. године, до 15 часова, по средњеевропском времену. Опширније овде.


Услове конкурса, пријаве и остале информације погледајте овде.

АНКЕТЕ (COVID 19)

Анкета 001

Навике у исхрани, физичку активност и хигијенске навике у периоду пре настанка епидемије и у тоkу епидемије


Анкета 002

Поштоване колеге,

Пандемија Covid 19 ставља нас пред различите изазове. Пред вама је упитник (линк) из интернационалног истражива-ња чији смо и ми део.

Више него икад нам је потребно да сазнамо што више, зато вас позивамо да одвојите мало времена и попуните упитник!

Укључите се и позовите друге да се укључе!

Проф. др Драгана Игњатовић РистићМЕРЕ ЗА СПРЕЧАВАЊЕ И СУЗБИЈАЊЕ ЗАРАЗНЕ БОЛЕСТИ COVID - 19 У СКЛАДУ СА ОДЛУКОМ О ПРОГЛАШЕЊУ ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ НА ТЕРИТОРИЈИ ГРАДА КРАГУЈЕВЦАУПУТСТВО ЗА ПРИМЕНУ ОБАВЕЗНИХ ПРЕВЕНТИВНИХ МЕРА током трајања пандемије COVID 19 на Факултету медицинских наука


КОНСЕНЗУС О ПРИМЕНИ КЛОЗАПИНА ТОКОМ ПАНДЕМИЈЕ COVID-19
Текст приредила и прила-годила проф. др Драгана Игњатовић Ристић
Обука за саветника за хемикалије
и полагање испита за обнову лиценце за саветника за хемикалије

УПУТСТВО ЗА НАВОЂЕЊЕ АФИЛИЈАЦИЈЕ

Упутство за навођење афилијације приликом писа-ња научног рада запослених погледајте овдеАКАДЕМСКИ
календар
Serbian Journal of Experimental
and Clinical Research


КОНКУРС ЗА УПИС НА МАСТЕР АКАДЕМСКЕ СТУДИЈЕ - МЕНАЏМЕНТ У СИСТЕМУ ЗДРАВСТВЕНЕ ЗАШТИТЕ
у школској 2020/2021. годиниБрој студената
На мастер академске студије - менаџмент у систему здравствене заштите Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу може се уписати укупно 88 самофинансирајућих студената.

Услови за упис
На мастер академске студије – менаџмент у систему здравствене заштите могу се уписати лица са завршеним основним академским студијама у оствареном обиму од најмање 240 ЕСПБ (економије, права, менаџмента, медицине, фармације, стоматологије)

Други уписни рок траје док се не упише наведени број студената.

Трајање студијског програма
Mастер академске студије – менаџмент у систему здравствене заштите трају једну школску годину и у оквиру њих се остварује настава из пет обавезних и три изборна (од пет понуђених) предмета.

Комплетан текст конкурса можете погледати овде

СЕРИЈА ОНЛАЈН ПРЕЗЕНТАЦИЈА У ВЕЗИ СА АКТУЕЛНИМ КОНКУРСИМА ЗА DAAD СТИПЕНДИЈЕ ЗА 2021/22. ГОДИНУDAAD информативни центар организује онлајн презентације за мастер стипендије, за уметнике и за истраживачке стипендије.

Презентације нових стипендија Немачке службе за академску размену за 2021/22. годину одржаће се током септембра и октобра преко Zoom платформе, а које имају за циљ да приближе заинтересованима овогодишњи програм DAAD стипендија и дају информације о постојећим стипендијама и о адекватним мастер и докторским програмима. Заинтересовани могу да се обрате DAAD информативном центру Београд путем мејла info@daad.rs, како би добили приступне податке.

Презентације ће се одржати у следећим терминима:
- 23. 09. 2020. у 11 сати – стипендије за уметнике
- 30. 09. 2020. у 12 сати – мастер стипендије за све научне дисциплине и летње курсеве језика
- 07. 10. 2020. у 12 сати – истраживачке стипендије
Више информација доступно је овдеСТУДЕНТСКЕ АНКЕТЕ
(Евалуација наставног процеса)

Обавештење студентима Интегрисаних академских студија Медицине, Фармације и СтоматологијеПоштовани ,
У складу са околностима насталим услед ванредне ситуације еваулацију наставног процеса на Интегрисаним академским студија Факултета медицинских наука можете извршити потпуно анонимно путем доступне online платформе факултета (studije.fmn.rs).

Приступом платформи, на страни студентске анкете, можете извшити евалуацију наставника и сарадника за предмете које сте похађали током школске године 2019/2020.

Евалуација наставног процеса биће доступна на платформи током наредних месец дана.

Хвала на сарадњи
председник Комисије за обезбеђење квалитета Факултета медицинских наука
доц. др Оливера МиловановићРАСПИСАН КОНКУРС ЗА УПИС НА ДОКТОРСКЕ АКАДЕМСКЕ СТУДИЈЕ

Факултет медицинских наука расписао је конкурс за упис на докторске студије-Докторску школу-медицинске науке у школској 2020/2021.години. Реч је о студијама трећег степена за стицање научног назива доктор медицинских наука које се реализују у току три године или шест семестара. Овај вид студија на ФМН установљен је 2005.године а овогодишњим конкурсом планиран је упис 98 студената и то: 6 студената чије се студије финансирају из буџета и 92 самофинансирајућа студента.

Како је у изјави за ТВ Крагујевац рекао декан ФМН проф.др Владимир Јаковљевић очекивања од овогодишњег конкурса су да понови прошлогодишње интересовање студената- лекара, фармацеута и стоматолога,и да квота од 98 студената буде попуњена.''На основу првих дана од расписивања конкурса рекао бих да ће интересовање бити слично прошлогодишњем. Томе је сигурно допринела и чињеница да се ФМН другу годину за редом налази на Шангајској листи најпрестижнијих универзитета у свету, где смо ми поправили своју позицију и рангирани смо између 201 и 300-отог места. У региону смо најбоље рангирани Универзитет, а ако посматрамо друге медицинске факултете боље смо рангирани и од Београдског , Загребачког и факултета у Љубљани'', истакао је Јаковљевић.

Опширније погледајте овдеПРОЦЕДУРА ЗА ПРИЈАВУ ИСПИТА У ДОДАТНОМ ИСПИТНОМ РОКУ (COVID-19)

1. Потребно је да се студенти који имају валидну медицинску документацију у вези инфекције изазване вирусом SARS-CoV-2 (COVID-19) јаве до 03.09.2020. године студенту продекану Ирени Огњановић на адресу irena.ognjanovic@gmail.com.

2. Студент продекан доставља спискове и документацију студената Служби за интегрисане академске и основне струковне студије 04.09.2020. године до 15.30 часова.

3. Пријава испита у додатном року је од 14-16.09.2020. године до 15.30 у Служби за интегрисане академске и основне струковне студије.

4. Додатни испитни рок (COVID-19) одржаће се у периоду од 21-30.09.2020. године у складу са академским календаром заказаних испита.ПОЧЕТАК ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ
И ДОДЕЛА ИНДЕКСА СТУДЕНТИМА НА
ИА и ОС СТУДИЈАМА

У складу са околностима насталим услед ванредне ситуације изазване вирусом COVID-19 почетак реализације наставе у школској 2020/2021. години је 5. октобар 2020. године.


Додела индекса студентима прве године Интегрисаних академских и Основних стуковних студија обавиће се 4. октобра 2020. године у терминима који ће бити благовремено објављени на интернет страници Факултета.


Одлуку погледајте овдеКОНКУРС ЗА УПИС НА
ДОКТОРСКЕ АКАДЕМСКЕ СТУДИЈЕ –
ДОКТОРСКА ШКОЛА – МЕДИЦИНСКЕ НАУКЕ
у школској 2020/2021. години

Факултет медицинских наука Универзитетa у Крагујевцу објављује Конкурс за упис на докторске академске студије – докторска школа – медицинске науке у школској 2020/2021. години.

Докторске академске студије су студије трећег степена за стицање научног назива доктор медицинских наука и реализују се у оквиру Докторске школе. Студијски програм докторских студија остварује се у току три школске године или шест семестара (180 ЕСПБ).

На прву годину докторских академских студија Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу може се уписати укупно 98 студената, и то:
- 6 студената чије се студије финансирају из буџета и
- 92 самофинансирајућа студента.

Услови за упис

У прву годину докторских студија – докторска школа – медицинске науке може се уписати лице са завршеним факултетом из области медицинских наука ( медицина, фармација, стоматологија), завршеним дефектолошким факултетима, природно-математичким факултетима (мастер хемија, биологија), факултетима физичке културе, филозофским факултетима ( мастер психологије), биолошким факултетима, ветеринарским факултетима, универзитетским департманима за биомедицинске науке, које је стекло најмање 300, односно 360 ЕСПБ на интегрисаним академским студијама.

Комплетан текст конкурса можете погледати овде


GERMAN FEDERAL MINISTRY OF EDUCATION AND RESEARCH
ORGANISING A MSCA CONFERENCE IN THE CONTEXT OF THE GERMAN EU COUNCIL PRESIDENCY

On 29 September 2020, the German Federal Ministry of Education and Research is organising a MSCA conference in the context of the German EU Council Presidency. We very much would have liked to welcome you all in Berlin in person. In face of the current developments, however, and after many deliberations, it has been decided not to hold the conference as a face-to-face event, as originally planned, but to switch to a virtual conference instead, to be held in shortened form on 29 September 2020 from 9:30 a.m. to 4:30 p.m.

The conference will mainly focus on possible synergies between the MSCA and the European Universities Initiative as well as on the topic "Supervision in MSCA". A high-level panel in our studio in Berlin will discuss synergies between the MSCA and the European University Alliances in interaction with the audience. The second focus theme, supervision, will be discussed in four parallel virtual workshops.

In line with the innovation of European doctoral training and the increased demands on current doctoral students and postdocs in terms of career development, the demands on the supervisors of young researchers have also immensely changed. To focus specifically on the previously somewhat neglected group of supervisors, the above mentioned workshops will approach the subject matter from four different perspectives: on the one hand, supervision from the perspective of doctoral candidates and from the perspective of postdocs, on the other hand, supervision from the perspective of supervisors from academic and from non-academic institutions. The workshop’s findings are expected to result in recommendations for the future development of supervision in general and MSCA supervision in particular.

Furthermore, we are very happy that the conference will be framed by the MSCA Falling Walls Lab in order to provide an appropriate stage for the important topic of science communication.

If you are interested in participating in the virtual MSCA Presidency conference and would like to be informed about the next steps, please send a short e-mail to MSCA2020@dlr.de to be added to the conference mailing list. Please forward this e-mail to young researchers and supervisors in your institutions as well as to further stakeholders.Serbian Journal of Experimental and Clinical Research
Current Issue
Vol.21 no. 2

Review paper

FUNDAMENTAL BASIS OF COVID-19 PATHOGENESIS

Professional Article

ACUTE KIDNEY DAMAGE IN PREGNANCY: ETIOPATHOGENESIS, DIAGNOSTICS AND BASIC PRINCIPLES OF TREATMEN

Original Scientific Article

COMPARISON OF THYROGLOBULIN CONCENTRATIONS MEASURED BY TWO IMMUNORADIOMETRIC ASSAY

HEALTH LITERACY IN FEMALE - ASSOCIATION WITH SOCIOECONOMIC FACTORS AND EFFECTS ON REPRODUCTIVE HEALTH

Review paper

ANTIAPOPTOTIC PROTEINS MCL-1 AND BCL-2 AS WELL AS GROWTH FACTORS FGF AND VEGF INFLUENCE SURVIVAL OF PERIPHERAL BLOOD AND BONE MARROW CHRONIC LYMPHOCYTIC LEUKEMIA CELLS

Original Scientific Article

EXERCISE TREADMILL TEST IN PATIENTS WITH DIABETES MELLITUS TYPE 2

GAS TRANSPORT CHARACTERISTICS OF HEMOCORRECTORS AND PERFUSATES BASED ON PERFLUOROCARBON BLOOD-SUBSTITUTING EMULSIONS

ROLE OF COMBINING COLOUR DOPPLER AND GREY SCALE ULTRASOUND IN DIFFERENTIATING BENIGN FROM MALIGNANT OVARIAN MASSES

ROLE OF COMBINING COLOUR DOPPLER AND GREY SCALE ULTRASOUND IN DIFFERENTIATING BENIGN FROM MALIGNANT OVARIAN MASSES

Review paper

LABORATORY TESTS IN DIAGNOSIS OF MASTOCYTOSIS: LITERATURE REVIEW AND CASE REPORT

Case Report

EPIDURAL ABSCESS AND SIGMOID SINUS THROMBOSIS AS INTRACRANIAL COMPLICATIONS OF THE MIDDLE EAR CHOLESTEATOMA

CYSTIC LESIONS OF ANTERIOR MEDIASTINUM: CASE REPORT

Current Issue Vol.20 No. 2

Представљен програм ''Body inter out'' за практични рад на клиничким предметима ново
Серија онлајн презентација у вези са актуелним конкурсима за daad стипендије за 2021/22. годину ново
СТУДЕНТСКЕ АНКЕТЕ
(Евалуација наставног процеса)
ново
Конкурс за упис на Мастер академске студије - менаџмент у систему здравствене заштите у шк. 2020/2021. (НОВО)
Почетак школске године и додела индекса студентима на ИА и ОС студијама ново
Додатни (COVID-19) испитни рок ново
Септембарски испитни рок ново
Конкурс за упис на докторске академске студије – Докторска школа - медицинске науке у шк. 2020/2021. (НОВО)
Нови број часописа SJECR
Vol 21 no. 2

Обавештење шефовима катедри/руководиоцима предмета у вези са припремом наставе у зимском семестру школске 2020/2021. важно
Одржан национални конгрес „Кардиоренални синдром и дијализна терапија у клиничкој пракси“
Опремање лабораторија на Институту Факултета медицинских наука
Конкурси за упис на специјалистичке и уже специјалистичке студије
Пријемни испит за упис у прву годину школске 2020/2021. године
Конкурс за упис у прву годину студија школске 2020/2021. године
Недељни распореди (помоћ код одређивању термина тестова)
Нови академски календар
Нова упутства за рад на платформи за online наставу ФМН
Одлука Колегијума ФМН

ПОЧЕТАК ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ
И ДОДЕЛА ИНДЕКСА СТУДЕНТИМА НА
ИА и ОС СТУДИЈАМА

У складу са околностима насталим услед ванредне ситуације изазване вирусом COVID-19 почетак реализације наставе у школској 2020/2021. години је 5. октобар 2020. године.
Додела индекса студентима прве године Интегрисаних академских и Основних стуковних студија обавиће се 4. октобра 2020. године у терминима који ће бити благовремено објављени на интернет страници Факултета. Одлуку погледајте овде (НОВО)Остале информације овде

ПОЧЕТАК ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ
И ДОДЕЛА ИНДЕКСА СТУДЕНТИМА НА
ИА и ОС СТУДИЈАМА

У складу са околностима насталим услед ванредне ситуације изазване вирусом COVID-19 почетак реализације наставе у школској 2020/2021. години је 5. октобар 2020. године.
Додела индекса студентима прве године Интегрисаних академских и Основних стуковних студија обавиће се 4. октобра 2020. године у терминима који ће бити благовремено објављени на интернет страници Факултета. Одлуку погледајте овде (НОВО)Остале информације овде

ПОЧЕТАК ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ
И ДОДЕЛА ИНДЕКСА СТУДЕНТИМА НА
ИА и ОС СТУДИЈАМА

У складу са околностима насталим услед ванредне ситуације изазване вирусом COVID-19 почетак реализације наставе у школској 2020/2021. години је 5. октобар 2020. године.
Додела индекса студентима прве године Интегрисаних академских и Основних стуковних студија обавиће се 4. октобра 2020. године у терминима који ће бити благовремено објављени на интернет страници Факултета. Одлуку погледајте овде (НОВО)Остале информације овде

ПОЧЕТАК ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ
И ДОДЕЛА ИНДЕКСА СТУДЕНТИМА НА
ИА и ОС СТУДИЈАМА

У складу са околностима насталим услед ванредне ситуације изазване вирусом COVID-19 почетак реализације наставе у школској 2020/2021. години је 5. октобар 2020. године.
Додела индекса студентима прве године Интегрисаних академских и Основних стуковних студија обавиће се 4. октобра 2020. године у терминима који ће бити благовремено објављени на интернет страници Факултета. Одлуку погледајте овде (НОВО)Остале информације овде

КОНАЧНА РАНГ ЛИСТА
у школској 2020/2021. години

Коначну ранг листу кандидата који су конкурисали за упис на докторске студије Докторска школа - медицинске науке за школску 2020/2021. погледајте овде (НОВО)


Информације о обнови и упису године у школској 2020/2021. години погледајте овде (НОВО)

Остале информације погледајте овде

СПЕЦИЈАЛИСТИЧКЕ АКАДЕМСКЕ СТУДИЈЕ СПЕЦИЈАЛИСТА ФАРМАЦИЈЕ

ИНФОРМАТОРИ ПРЕДМЕТА

Информаторе (силабусе) предмета погледајте овде.


Остале информације погледајте овде

МАСТЕР МЕНАЏЕР У СИСТЕМУ ЗДРАВСТВЕНЕ ЗАШТИТЕ
интердисциплинарни
студијски програм

КОНКУРС ЗА УПИС НА МАСТЕР АКАДЕМСКЕ СТУДИЈЕ - МЕНАЏМЕНТ У СИСТЕМУ ЗДРАВСТВЕНЕ ЗАШТИТЕ
у школској 2020/2021. години

На прву годину мастер академских студија Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу може се уписати укупно 88 самофинансирајућих студената.

Комплетан текст конкурса можете погледати овде


Студијски програм мастер академских студија „Мастер исхране и суплементације“ је по својој структури и садржају, сврси, циљевима и исходима (компетенцијама свршених студената) усклађен са савременим токовима и стањем високошколске едукације из мултидисциплинарних студија на нивоу мастер академских студија.

Циљ мастер студија – Мастер исхра-не и суплементације је да анализира нутритивне потребе у широкој популацији која обухвата физички активне људе, рекреативце, спортисте и посебне популационе групе (деца, адолесценти и старији, особе са различитим болестима).

Опширније можете погледати овде

По завршетку мастер студија Регенеративна медицина очекује се да студент развије наведене предметно-специфичне и опште способности које ће му омогућити даље усавршавање и укључивање у научно-истраживачки рад у институцијама које се баве истражи-вањима у области регенеративне медицине, матичних ћелија и развојне биологије.
Мастер програм Регенеративна медицина представља такође и добру основу за даље усавршавање у некој од лабораторија за ван-телесну оплодњу и репродуктивну биологију. Стечени ниво знања обезбеђује формираним стру-чњацима (мастер регенеративне медицине) његову бољу примену у пракси.

Опширније можете погледати овде

КОНКУРСИ ЗА УПИС НА СПЕЦИЈАЛИСТИЧКЕ И УЖЕ СПЕЦИЈАЛИСТИЧКЕ СТУДИЈЕ

Конкурс за упис на специјалистичке и уже специјалистичке студије у школској 2019/2020. години погледајте овде

Конкурс за упис на здравствене специјализације и уже специјализације за здравствене раднике и здравствене сараднике који су запослени на факултету медицинских наука универзитета у крагујевцу и у установама са којима факултет има уговор о сарадњи у школској 2019/2020. години овде

Конкурс за упис на здравствене специјализације и уже специјализације за здравствене раднике и здравствене сараднике који су запослени у приватним здравственим установама и/или у установама које не обављају здравствену делатност као примарну у школској 2019/2020. години овде

ИНФОРМАТОРИ СПЕЦИЈАЛИСТИЧКИХ ГРАНА

Информаторе (силабусе) специјалистичких грана погледајте овде.


Остале информације погледајте овде

АКТУЕЛНОСТИ
Најновије вести и конкурси
везани за научно истраживачки рад


ЦЕНТАР ИЗУЗЕТНИХ ВРЕДНОСТИ
Центар за молекулску медицину и
истраживање матичних ћелија


ПРОЈЕКТИ
Пројекти који се тренутно реализују
Архива ЈУНИОР пројеката

НАУЧНА ИСТРАЖИВАЊА
Актуелности из Центара

ДОКУМЕНТА И ПЛАНОВИ НИР-а
Документа потребна за пријаву
пројеката

АКТУЕЛНОСТИ
Најновије вести из Центра, најаве лабораторијских састанака и жур-нал клубова

ИНФОРМАЦИЈЕ О ЦЕНТРУ
Оснивање Центра
Организација Центра
Делатности Центра
Истраживачи у Центру

НАУЧНА ИСТРАЖИВАЊА
Резултати пројеката Центра

МЕЂУНАРОДНА САРАДЊА
Међународна сарадња и
организација научних скупова

Конкурс за мобилност запослених на Универзитету у Крагујевцу у оквиру Еразмус+ програма (НОВО)

Остале вести у вези са Erazmus+ погледајте овде

Остале вести у вези са програмима PhD и мастер студија, летњих школа погледајте овде

Корисне информације у вези са ступендијама можете наћи и на сајту Центра за развој каријере и саветовање студената овде

Због промене SSL протокола у nonSSL, повремено може доћи до неисправности линкова на страницама, у том случају пробајте без протокола https://. Извињавамо се на свим могућим сметњама.