Тренутно сте на:
 
Вести са факултета
  Најновије вести
 


Повезани садржаји:
 
Најновије вести
Архива вести
 

Навигација:
 
Почетна страна
 







 
ВЕСТИ И ДОГАЂАЈИ
НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИАРХИВА ВЕСТИ

ОДРЖАН КОНГРЕС СПОРТСКЕ МЕДИЦИНЕ, СПОРТСКИХ НАУКА И БОРБЕ
ПРОТИВ ДОПИНГА У СПОРТУ „ВРЕМЕ ИНОВАЦИЈА“


Републички Завод за спорт и медицину за спорта на Кошутњаку у Београду био је домаћин тродневног конгреса спортске медицине, спортских наука и борбе против допинга у спорту „Време иновација“. Ова водећа, национална установа која се бави превенцијом, праћењем али и припремама врхунских спортиста али и рекреативаца и деце, у сарадњи са Факултетом медицинских наука у Крагујевцу и Антидопинг Агенцијом Републике Србије, уз покровитељство министарства спорта Владе Србије, по први пут организовала је један овакав скуп. У три дана предавања из области спортске медицине, науке у спорту, кардиологије, исхране и суплементације, борбе против допинга у спорту, одржали су бројни домаћи и страни предавачи. Завод за спорт Републике Србије је национална установа која се бави праћењем, превенцијом, здравственим контролама и прегледима али и спортским тренинзима и припремама као врхунских националних спортиста и репрезентација, тако и рекреативаца и деце.

Идеја за организацију овог догађаја потекла је од декана нашег Факултета проф. др Владимира Јаковљевића који готово годину и по дана у овој установи обавља дужност помоћника директора за медицинска питања.“ Овај Завод је центар спортске медицине у нашој земљи и када сам на позив директора пре годину и по дана дошао овде мој главни задатак је био да унапредим део који се тиче научно-истраживачког рада, јер што се тиче струке они раде врхунски посао. Искрено се надам да ће ова установа прерасти у научно-истраживачку установу од националног значаја „, рекао је декан Јаковљевић иначе дугогодишњи спортски лекар и човек који је као специјалиста спортске медицине био уз највеће клубове и репрезентације у нашој земљи. „Нисмо се без разлога одлучили да овај Конгрес организујемо управо овде јер ово треба да буде и јесте место окупљање свих оних који нешто у спорту значе и који треба да дају свој допринос у развоју науке, спортске медицине и истраживања у спорту. Циљ је један а то је да унапредимо здравствено стање, здравствени статус наших спортиста и њихова адекватна припрема за сва највећа такмичења“, рекао је проф. др Владимир Јаковљевић.

Директор Завода за спорт и медицину спорта Милан Савић поздравио је госте и учеснике истичући да му је задовољство да као домаћин овог једног великог догађаја, за српски спорт и за спортску и медицинску науку, када су у питању наши спортисти поздрави све учеснике. „ Једна од најважнијих законом дефинисаних делатности Завода за спорт и медицину спорта представља научно истраживачка и развојна делатност, а кроз историју, Завод је био место на коме се развијала спортско-медицинска наука и струка, и данашњим скупом настављамо да улажемо у једну врло важну област у спорту. Завод данас представља један од кључних ослонаца српског спорта и представља место на коме спортске организације и сви учесници у систему спорта Републике Србије могу да добију помоћ и подршку за реализацију бројних активности везаних за превенцију и заштиту здравља наших спортиста, развој спорта, спортског тренинга, такмичења али и спортске науке. Модерни објекти за тренинг али и опоравак, лабораторија са најсавременијом опремом за дијагностику и развој, су само неке од могућности које Завод пружа српском спорту данас“, рекао је Савић. Он је додао и да би овај тренд наставио да расте, дата је снажна подршка лекарима и професорима када је у питању научно истраживачки рад, а управо је организација једног оваквог уникатног конгреса, који је окупио најеминентније стручњаке у области медицине и психологије спорта, спортске стручњаке као и антидопинга, доказ да је Завод, на том пољу веома поуздан партнер, који несебично дели али и усваја и преузима најбоља знања и праксе, а све у циљу пружања најбоље подршке, како врхунским тако и рекреативним спортистима.

Директорка Антидопинг Агенције Републике Србије проф. др Милица Весић Вукашиновић рекла је да је јако срећна што смо ми сви данас овде, и што су она и наш декан успели да организују Конгрес. „Он је имао идеју организације Конгреса спортске медицине овде у Заводу, а ја сам имала идеју организације конгреса -Борба против допинга у спорту. Онда смо схватили да то треба да урадимо заједно, а онда смо после тога схватили да морамо да повежемо спортску науку овде, зато што се Завод за спорт и медицину спорта бави између осталог и моторичким истраживањима у спорту. А онда смо схватили да морамо да укључимо и друге факултете, јер сматрамо да Завод мора да буде кохезиони фактор и за друге факултете и за друге универзитете, па смо у том смислу укључили и Универзитет у Нишу, и Универзитет у Новом Саду, Медицински факултет у Новом Саду, Факултет за спорт и физичку културу у Нишу, Факултет за спорт и физичку културу у Новом Саду, Факултет за спорт Универзитета „Унион – Никола Тесла“, обзиром да се велики број наших стручњака школује и на приватним факултетима. То је оно што је нас руководило од почетка. Сматрали смо да треба да објединимо спортску медицину, да објединимо спортску науку и борбу против допинга у спорту. То су три ствари без којих савремени спорт не може да функционише. Примена науке у спорту је оно што одваја некога ко је шампион од онога који то није. Они који су схватили да треба да примењују науку у спорту, они су и напредовали. Сви ми који смо схватили да је наука јако важна, смо овде, и дошли смо на Конгрес, и велики број предавача који ће учествовати у два дана је довољан показатељ онога што је најважније, да ми морамо да изградимо и наше спортске стручњаке и наше специјалисте спортске медицине, и стручњаке у борби против допинга у спорту, како бисмо напредовали још више и још боље у спорту“, рекла је проф. др Милица Весић Вукашиновић. изразио је велико задовољство, и велику срећу, поготову када сам чуо претходна три говорника.

Конгрес је званично отворио министар спорта у Влади Србије Зоран Гајић који је поздравио све присутне а посебно организаторе истичући да су то су људи на које се министарство ослања, и да су они интегрални део Министарства. „ Српски спорт је одличан, Србија је широм земаљске кугле земља спорта, земља шампиона, била, и јесте и надамо се биће. Овде се заиста осећа потреба да максимално имплементирамо научна знања, и да их применимо у раду у пракси. Изгледа да неки други, у неким спортовима иду мало брже од нас, и ако поставимо неку „Аd hoc“ хипотезу и изанализирамо неке резултате и како им изгледају спортисти у појединим спортским гранама, сигурно да сви ми који овде седимо, а сви се мање више знамо и из науке и из праксе, мање више мислимо исто. И позивам све савезе, председнике савеза, председнике спортских друштава, председнике и руководиоце свих клубова, тренере, медицинске раднике који раде у спорту, да се активно укључе у рад Завода, у рад Антидопинг агенције и да прате све оно што ради и иницира министарство спорта“, рекао је министар Гајић.

Конгрес је био прилика да спортски стручњаци , лекари и други учесници из области спорта додатно унапреде своја знања, направе важне конекције. Иначе, учесници Конгреса били су први званични гости у нашем још увек неотвореном, новом националном тренинг центру, мултифункционалној дворани. Нови објекат обухвата пет тренажних центара за четири борилачка спорта и стрељаштво, и још један мултифункционални центар за тренинге, за одбојку за кошарку, најсавременији центар за опоравак наших спортиста.









Због промене SSL протокола у nonSSL, повремено може доћи до неисправности линкова на страницама, у том случају пробајте без протокола https://. Извињавамо се на свим могућим сметњама.