Trenutno ste na:
 
Vesti sa fakulteta
  Najnovije vesti
 


Povezani sadržaji:
 
Najnovije vesti
Arhiva vesti
 

Navigacija:
 
Početna strana
 







 
VESTI I DOGAĐAJI
NAJNOVIJE VESTIARHIVA VESTI

ODRŽAN KONGRES SPORTSKE MEDICINE, SPORTSKIH NAUKA I BORBE
PROTIV DOPINGA U SPORTU „VREME INOVACIJA“


Republički Zavod za sport i medicinu za sporta na Košutnjaku u Beogradu bio je domaćin trodnevnog kongresa sportske medicine, sportskih nauka i borbe protiv dopinga u sportu „Vreme inovacija“. Ova vodeća, nacionalna ustanova koja se bavi prevencijom, praćenjem ali i pripremama vrhunskih sportista ali i rekreativaca i dece, u saradnji sa Fakultetom medicinskih nauka u Kragujevcu i Antidoping Agencijom Republike Srbije, uz pokroviteljstvo ministarstva sporta Vlade Srbije, po prvi put organizovala je jedan ovakav skup. U tri dana predavanja iz oblasti sportske medicine, nauke u sportu, kardiologije, ishrane i suplementacije, borbe protiv dopinga u sportu, održali su brojni domaći i strani predavači. Zavod za sport Republike Srbije je nacionalna ustanova koja se bavi praćenjem, prevencijom, zdravstvenim kontrolama i pregledima ali i sportskim treninzima i pripremama kao vrhunskih nacionalnih sportista i reprezentacija, tako i rekreativaca i dece.

Ideja za organizaciju ovog događaja potekla je od dekana našeg Fakulteta prof. dr Vladimira Jakovljevića koji gotovo godinu i po dana u ovoj ustanovi obavlja dužnost pomoćnika direktora za medicinska pitanja.“ Ovaj Zavod je centar sportske medicine u našoj zemlji i kada sam na poziv direktora pre godinu i po dana došao ovde moj glavni zadatak je bio da unapredim deo koji se tiče naučno-istraživačkog rada, jer što se tiče struke oni rade vrhunski posao. Iskreno se nadam da će ova ustanova prerasti u naučno-istraživačku ustanovu od nacionalnog značaja „, rekao je dekan Jakovljević inače dugogodišnji sportski lekar i čovek koji je kao specijalista sportske medicine bio uz najveće klubove i reprezentacije u našoj zemlji. „Nismo se bez razloga odlučili da ovaj Kongres organizujemo upravo ovde jer ovo treba da bude i jeste mesto okupljanje svih onih koji nešto u sportu znače i koji treba da daju svoj doprinos u razvoju nauke, sportske medicine i istraživanja u sportu. Cilj je jedan a to je da unapredimo zdravstveno stanje, zdravstveni status naših sportista i njihova adekvatna priprema za sva najveća takmičenja“, rekao je prof. dr Vladimir Jakovljević.

Direktor Zavoda za sport i medicinu sporta Milan Savić pozdravio je goste i učesnike ističući da mu je zadovoljstvo da kao domaćin ovog jednog velikog događaja, za srpski sport i za sportsku i medicinsku nauku, kada su u pitanju naši sportisti pozdravi sve učesnike. „ Jedna od najvažnijih zakonom definisanih delatnosti Zavoda za sport i medicinu sporta predstavlja naučno istraživačka i razvojna delatnost, a kroz istoriju, Zavod je bio mesto na kome se razvijala sportsko-medicinska nauka i struka, i današnjim skupom nastavljamo da ulažemo u jednu vrlo važnu oblast u sportu. Zavod danas predstavlja jedan od ključnih oslonaca srpskog sporta i predstavlja mesto na kome sportske organizacije i svi učesnici u sistemu sporta Republike Srbije mogu da dobiju pomoć i podršku za realizaciju brojnih aktivnosti vezanih za prevenciju i zaštitu zdravlja naših sportista, razvoj sporta, sportskog treninga, takmičenja ali i sportske nauke. Moderni objekti za trening ali i oporavak, laboratorija sa najsavremenijom opremom za dijagnostiku i razvoj, su samo neke od mogućnosti koje Zavod pruža srpskom sportu danas“, rekao je Savić. On je dodao i da bi ovaj trend nastavio da raste, data je snažna podrška lekarima i profesorima kada je u pitanju naučno istraživački rad, a upravo je organizacija jednog ovakvog unikatnog kongresa, koji je okupio najeminentnije stručnjake u oblasti medicine i psihologije sporta, sportske stručnjake kao i antidopinga, dokaz da je Zavod, na tom polju veoma pouzdan partner, koji nesebično deli ali i usvaja i preuzima najbolja znanja i prakse, a sve u cilju pružanja najbolje podrške, kako vrhunskim tako i rekreativnim sportistima.

Direktorka Antidoping Agencije Republike Srbije prof. dr Milica Vesić Vukašinović rekla je da je jako srećna što smo mi svi danas ovde, i što su ona i naš dekan uspeli da organizuju Kongres. „On je imao ideju organizacije Kongresa sportske medicine ovde u Zavodu, a ja sam imala ideju organizacije kongresa -Borba protiv dopinga u sportu. Onda smo shvatili da to treba da uradimo zajedno, a onda smo posle toga shvatili da moramo da povežemo sportsku nauku ovde, zato što se Zavod za sport i medicinu sporta bavi između ostalog i motoričkim istraživanjima u sportu. A onda smo shvatili da moramo da uključimo i druge fakultete, jer smatramo da Zavod mora da bude kohezioni faktor i za druge fakultete i za druge univerzitete, pa smo u tom smislu uključili i Univerzitet u Nišu, i Univerzitet u Novom Sadu, Medicinski fakultet u Novom Sadu, Fakultet za sport i fizičku kulturu u Nišu, Fakultet za sport i fizičku kulturu u Novom Sadu, Fakultet za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“, obzirom da se veliki broj naših stručnjaka školuje i na privatnim fakultetima. To je ono što je nas rukovodilo od početka. Smatrali smo da treba da objedinimo sportsku medicinu, da objedinimo sportsku nauku i borbu protiv dopinga u sportu. To su tri stvari bez kojih savremeni sport ne može da funkcioniše. Primena nauke u sportu je ono što odvaja nekoga ko je šampion od onoga koji to nije. Oni koji su shvatili da treba da primenjuju nauku u sportu, oni su i napredovali. Svi mi koji smo shvatili da je nauka jako važna, smo ovde, i došli smo na Kongres, i veliki broj predavača koji će učestvovati u dva dana je dovoljan pokazatelj onoga što je najvažnije, da mi moramo da izgradimo i naše sportske stručnjake i naše specijaliste sportske medicine, i stručnjake u borbi protiv dopinga u sportu, kako bismo napredovali još više i još bolje u sportu“, rekla je prof. dr Milica Vesić Vukašinović. izrazio je veliko zadovoljstvo, i veliku sreću, pogotovu kada sam čuo prethodna tri govornika.

Kongres je zvanično otvorio ministar sporta u Vladi Srbije Zoran Gajić koji je pozdravio sve prisutne a posebno organizatore ističući da su to su ljudi na koje se ministarstvo oslanja, i da su oni integralni deo Ministarstva. „ Srpski sport je odličan, Srbija je širom zemaljske kugle zemlja sporta, zemlja šampiona, bila, i jeste i nadamo se biće. Ovde se zaista oseća potreba da maksimalno implementiramo naučna znanja, i da ih primenimo u radu u praksi. Izgleda da neki drugi, u nekim sportovima idu malo brže od nas, i ako postavimo neku „Ad hoc“ hipotezu i izanaliziramo neke rezultate i kako im izgledaju sportisti u pojedinim sportskim granama, sigurno da svi mi koji ovde sedimo, a svi se manje više znamo i iz nauke i iz prakse, manje više mislimo isto. I pozivam sve saveze, predsednike saveza, predsednike sportskih društava, predsednike i rukovodioce svih klubova, trenere, medicinske radnike koji rade u sportu, da se aktivno uključe u rad Zavoda, u rad Antidoping agencije i da prate sve ono što radi i inicira ministarstvo sporta“, rekao je ministar Gajić.

Kongres je bio prilika da sportski stručnjaci , lekari i drugi učesnici iz oblasti sporta dodatno unaprede svoja znanja, naprave važne konekcije. Inače, učesnici Kongresa bili su prvi zvanični gosti u našem još uvek neotvorenom, novom nacionalnom trening centru, multifunkcionalnoj dvorani. Novi objekat obuhvata pet trenažnih centara za četiri borilačka sporta i streljaštvo, i još jedan multifunkcionalni centar za treninge, za odbojku za košarku, najsavremeniji centar za oporavak naših sportista.









Zbog promene SSL protokola u nonSSL, povremeno može doći do neispravnosti linkova na stranicama, u tom slučaju probajte bez protokola https://. Izvinjavamo se na svim mogućim smetnjama.