Тренутно сте на:
 
Вести са факултета
  Најновије вести
 


Повезани садржаји:
 
Најновије вести
Архива вести
 

Навигација:
 
Почетна страна
 







 
ВЕСТИ И ДОГАЂАЈИ
НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИАРХИВА ВЕСТИ

ТРЕНИНГ ЗА ПРИПРЕМУ, ПИСАЊЕ И УПРАВЉАЊЕ HORIZON EUROPE ПРОЈЕКТИМА


ФМН је у сарадњи са организацијом EUTA организовано је четвородневни програм за писање, припрему и организовање европских и домаћин пројеката In-house тренинг за Факултет медицинских наука, Универзитета у Крагујевцу. С обзиром да су завршене прве 3 године ЕУ програма за истраживање и иновације Horizon Europe (2021-27), а отворени су позиви за 2024. годину радионице су одржане баш сада у просторијама ФМН. Према речима декана проф. др Владимира Јаковљевића, И поред тога што је ФМН познат по научно-истраживачком раду, препознат је један проблем који постоји, а то је да у апликацијама за пројекте имамо, у односу на квалитет и квантитет научноистраживачког рада, прилично слабу пролазност, како на националном, тако и на интернационалном нивоу. „У консултацији са неким људима који су имали искуства са сличним стварима, решили смо да за носиоце научно-истраживачког рада, као и за све оне који су заинтересовани, организујемо једну четвородневну обуку коју организује агенција „Euta“ из Београда, која се показала као изузетно добар консултант. То су искуства људи који имају много озбиљних пројеката, међународних и националних, и њихова асистенција у апликацији је подразумевала лакши пут према успеху. Њихове апликације генерално имају неких 80% успешности. У том смислу, пошто ми тежимо да у свему имамо висок степен изврсности, да будемо бољи сваки пут, препознали смо да постоји неки проблем у виду несразмере између онога колико ми радимо и колико добијамо екстерних средстава ван факултета. Јер већи део тог научно-истраживачког рада се финансира од самог факултета. Тако да смо једноставно хтели да ти млади људи и људи средњих година, спознају шта све можемо да радимо, и да имају у некој будућности ослонац за даље апликације. То ће свакако бити испраћено од стране управе и бити подржано на најбољи могући начин“, рекао је декан Јаковљевић.

ЕУТА је до данас потписала укупно 10. 174 уговора о грантовима са 20. 817 организација и доделила преко 28. 7 милијарде евра. Просечна стопа пролазности од 15.9% (до маја 2023.) је већа него на претходном Horizon 2020 програму, па самим тим и шансе за добијање средстава. Просечна стопа успешности организација из Србије је још већа и износи 19,63%. Србија је до сада повукла 80, 61 МЕУР за укупно 234 пројекта. Горан Стојановић, редовни професор на Универзитету у Новом Саду, преко 18 година се бави писањем предлога пројеката и привлачењем средстава из Европске уније и нашу земљу. Према његовим речима Врло важно за развој науке и иновација у Србији је да научници, професори, сарадници, асистенти на нашим факултетима и институтима буду обучени да напишу квалитетан предлог пројекта, да своје идеје онда реализују, и да привуку средства за развој институције, групе и читаве наше земље у целини. „На обукама у читавој Србији, на тренинзима које радимо, покушавамо да оспособимо наше научнике, да своје иновативне идеје успеју да уобличе у један квалитетан предлог пројекта, и да привуку средства за даљи развој. Између осталог, асистенти, сарадници, професори овог факултета су изузетно успешни у писању научних радова, имају одличне идеје, и верујем да ће у будућности донети пуно средстава за развој ове институције“, истакао је проф. Стојковић.

Тренинг се састојао од 2 модула: први за припрему и писање предлога пројеката (прва 2 дана), а други за буџетирање и управљање Хоризонт пројектима. Током тренинга покривене су све фазе развоја пројекта, од идентификације и детаљне анализе Horizon Europe програма и отворених позива за 2024 годину, тражења партнера, писања и буџетирања пројекта до имплементације, и то кроз презентацију најновијих информација, демонстрацију конкретних примера из праксе тренера, радионице и дискусију. Радило се на конкурсној документацији, апликационим и евалуационим формуларима за ЕУ програм Horizon Europe, али све што су полазници научили. Проф. др Невена Јеремић продекан за међународну сарадњу и научно истраживачки рад, и неко ко је активан на овим радионицама сва четири дана, говорећи о значају радионице истакла је да су сви заинтересовани имали прилику да слушамо асове у овој области, људе који имају велики број урађених пројеката којим сами руководе, учествовали су у писању и реализацији. „Ми ових дана слушамо просто њих, обучавамо се да усавршимо наша знања, јер кренули смо из наше куће, да код нас ипак нешто није добро. Тако да, надамо се да ћемо са новим стеченим знањима унапредити писање пројеката, и да ћемо самим тим побољшати проценат успешности на конкурсима, како националним тако и интернационалним“, истакла је проф. Јеремић.







Због промене SSL протокола у nonSSL, повремено може доћи до неисправности линкова на страницама, у том случају пробајте без протокола https://. Извињавамо се на свим могућим сметњама.