Тренутно сте на:
 
Вести са факултета
  Најновије вести
 


Повезани садржаји:
 
Најновије вести
Архива вести
 

Навигација:
 
Почетна страна
 







 
ВЕСТИ И ДОГАЂАЈИ
НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИАРХИВА ВЕСТИ

ОДРЖАНА ДРУГА ОВОГОДИШЊА МАНИФЕСТАЦИЈА ''ДАН ОТВОРЕНИХ ВРАТА''


У Амфитеатру ФМН у суботу 25.маја одржана је друга овогодишња манифестација ''дан отворених врата'' намењена будућим студентима, која је као и претходна, окупила велики број матуранта из целе Србије који желе да упишу неки од студијских програма код нас. Наш Факултет и студијске програме представили су им: проф. др Марина Костић, доц. др Жељко Тодоровић, доц. др Драгана Станишић, Ирена Огњановић некадашњи студент-продекан и ПР тим Факултета.

Наш најстарији програм ИАС медицине представио је доц. др Жељко Тодоровић истичући да студије трају 12 семестара, шест година студирања.'' Прве три године, односно првих шест семестара вам је један претклинички део, тачније првих пет, где се спремате за клинички рад, учите нека фундаментална, базична знања из медицине и након тога, од шестог семестра, односно од краја треће године студирања почињете са клиничким предметима. Крећете на вежбе у Универзитетском клиничком центру итд. Оно по чему смо ми карактеристични - то је рад у малој групи. Ја предајем клинички предмет Интерну медицину и ми имамо групе са шест студената, врло је лако радити у малој групи. Мале групе су неопходне. Не можете адекватно да вежбате медицину ако је број студената огроман. Овај факултет већ годинама поштује ту традицију рада у малој групи и, наравно, од шестог семестра па до краја студирања радићете, да кажемо, разнолике клиничке предмете у малој групи са својим асистентима и наставницима. Ја сам завршио овај факултет и имам само речи хвале што се тиче наставе и студирања. Од прошле године је доступно студирање и на енглеском језику које вас, претпостављам, да не интересује пуно, али настава се одвија и на српском и на енглеском, паралелно. Надам се да ћете да положите пријемни, којима је свима мало стрес и проблем. Након тога, наравно, долази један хроничан, да кажемо, стрес студирања, али није то ништа страшно, сви смо завршили. Ја, када бих поново уписивао неки факултет, опет бих уписао Медицински факултет'', рекао је Тодоровић који је присутне упознао и са основним струковним студијама. ''Имамо тренутно и два студијска програма на струковним студијама - физиотерапеут и струковна сестра. То су два струковна програма која уписују по 44 студента. Настава се одвија у три године, односно шест семестара, и предмети су, да кажемо, у нечему и слични са Интегрисаним академским студијама медицине. Ту се знања, која се стичу, разликују доста у односу на средњу школу. Идеје и јесте да се разликују, да ипак висока струковна сестра, односно физиотерапеут стекну Имамо велико интересовање за ова два студијска програма, а ускоро ће бити акредитована и четири нова, која ће, рачунам, следеће године бити спремна за упис'', рекао је Тодоровић.

''Дан отворених врата, коју, ево већ други пут организујемо у току ове године и овако велико интересовање нам пуно значи, и искрено нас радује зато што нам указује да су резултати наши, наша посвећеност науци и образовању високо вредновани међу младом популацијом као што сте ви'', рекла је у поздравној речи проф. др Марина Костић која је представила ИАС фармације. Према њеним речима бити фармацеут у модерним здравственим системима јесте јако одговорна позиција, посебно са аспеката пацијената.'' С друге стране, драге колеге и колегинице, то је позиција и професија која је преживела највећи број трансформација у блиској прошлости. Чињеница је да се захтеви модерног доба и развоја у великој мери рефлектују и на процесе едукације здравствених радника и, с тим у вези, ја бих хтела да вам нагласим да сте на правом месту, да Факултет медицинских наука успешно одговара на те захтеве, континуирано прати потребе, раст и развој тржишта код нас и у региону, и у складу с тим успешно спроводи студије и образовање фармацеута већ, ево, готово две деценије. Хтела бих да нагласим нешто што је вама јако битно - да ћете првог дана вашег студирања бити део једне туторске групе и да ћете добити тутора из реда наставника наших факултета, који ће пратити ваш лични и професионални развој у току вашег школовања, и бити ту за вас у сваком тренутку, у вези са било којим вашим питањима или било каквим недоумицама'', рекла је, између осталог проф. Костић.

Доц. др Драгана Станишић нагласила је да је ФМН д сада успешно извео 12 генерација доктора стоматологије, и изразила наду да ће који и нових 24 бруцоша који ове године упишу стоматологију , од октобра па наредних пет година успешно водити. вама, да покажемо интересовање које заиста свако од вас понаособ заслужује. ''Поред рада у малим групама истакла бих да радимо са најсавременијим опремом. Обзиром да смо најмлађи, имамо, наравно, и најквалитетнију, најновију опрему, најсавременије материјале и најсавременије столице, тако да је све усмерено вама са циљем што боље едукације и што бољег квалитета наставе. Надам се да ћемо се видети од октобра, наша врата су за вас отворена, не само данас него и наредних дана и у будућности'', закључила је доц. др Драгана Станишић.

О раду студентског парламента, студентским организацијама на Факултету, конгресима, акција и другим активностима окупљенима је говорила др стоматологије Ирена Огњановић некадашњи студент продекан, Највеће интересовање матуранти су и овог пута показали за студије медицине а до доласка на место студента чека их успешно полагање пријемног испита који су заказани за крај јуна.







Због промене SSL протокола у nonSSL, повремено може доћи до неисправности линкова на страницама, у том случају пробајте без протокола https://. Извињавамо се на свим могућим сметњама.