Trenutno ste na:
 
Vesti sa fakulteta
  Najnovije vesti
 


Povezani sadržaji:
 
Najnovije vesti
Arhiva vesti
 

Navigacija:
 
Početna strana
 







 
VESTI I DOGAĐAJI
NAJNOVIJE VESTIARHIVA VESTI

ODRŽANA DRUGA OVOGODISNJA MANIFESTACIJA ''DAN OTVORENIH VRATA''


U Amfiteatru FMN u subotu 25.maja održana je druga ovogodišnja manifestacija ''dan otvorenih vrata'' namenjena budućim studentima, koja je kao i prethodna, okupila veliki broj maturanta iz cele Srbije koji žele da upišu neki od studijskih programa kod nas. Naš Fakultet i studijske programe predstavili su im: prof. dr Marina Kostić, doc. dr Željko Todorović, doc. dr Dragana Stanišić, Irena Ognjanović nekadašnji student-prodekan i PR tim Fakulteta.

Naš najstariji program IAS medicine predstavio je doc. dr Željko Todorović ističući da studije traju 12 semestara, šest godina studiranja.'' Prve tri godine, odnosno prvih šest semestara vam je jedan pretklinički deo, tačnije prvih pet, gde se spremate za klinički rad, učite neka fundamentalna, bazična znanja iz medicine i nakon toga, od šestog semestra, odnosno od kraja treće godine studiranja počinjete sa kliničkim predmetima. Krećete na vežbe u Univerzitetskom kliničkom centru itd. Ono po čemu smo mi karakteristični - to je rad u maloj grupi. Ja predajem klinički predmet Internu medicinu i mi imamo grupe sa šest studenata, vrlo je lako raditi u maloj grupi. Male grupe su neophodne. Ne možete adekvatno da vežbate medicinu ako je broj studenata ogroman. Ovaj fakultet već godinama poštuje tu tradiciju rada u maloj grupi i, naravno, od šestog semestra pa do kraja studiranja radićete, da kažemo, raznolike kliničke predmete u maloj grupi sa svojim asistentima i nastavnicima. Ja sam završio ovaj fakultet i imam samo reči hvale što se tiče nastave i studiranja. Od prošle godine je dostupno studiranje i na engleskom jeziku koje vas, pretpostavljam, da ne interesuje puno, ali nastava se odvija i na srpskom i na engleskom, paralelno. Nadam se da ćete da položite prijemni, kojima je svima malo stres i problem. Nakon toga, naravno, dolazi jedan hroničan, da kažemo, stres studiranja, ali nije to ništa strašno, svi smo završili. Ja, kada bih ponovo upisivao neki fakultet, opet bih upisao Medicinski fakultet'', rekao je Todorović koji je prisutne upoznao i sa osnovnim strukovnim studijama. ''Imamo trenutno i dva studijska programa na strukovnim studijama - fizioterapeut i strukovna sestra. To su dva strukovna programa koja upisuju po 44 studenta. Nastava se odvija u tri godine, odnosno šest semestara, i predmeti su, da kažemo, u nečemu i slični sa Integrisanim akademskim studijama medicine. Tu se znanja, koja se stiču, razlikuju dosta u odnosu na srednju školu. Ideje i jeste da se razlikuju, da ipak visoka strukovna sestra, odnosno fizioterapeut steknu Imamo veliko interesovanje za ova dva studijska programa, a uskoro će biti akreditovana i četiri nova, koja će, računam, sledeće godine biti spremna za upis'', rekao je Todorović.

''Dan otvorenih vrata, koju, evo već drugi put organizujemo u toku ove godine i ovako veliko interesovanje nam puno znači, i iskreno nas raduje zato što nam ukazuje da su rezultati naši, naša posvećenost nauci i obrazovanju visoko vrednovani među mladom populacijom kao što ste vi'', rekla je u pozdravnoj reči prof. dr Marina Kostić koja je predstavila IAS farmacije. Prema njenim rečima biti farmaceut u modernim zdravstvenim sistemima jeste jako odgovorna pozicija, posebno sa aspekata pacijenata.'' S druge strane, drage kolege i koleginice, to je pozicija i profesija koja je preživela najveći broj transformacija u bliskoj prošlosti. Činjenica je da se zahtevi modernog doba i razvoja u velikoj meri reflektuju i na procese edukacije zdravstvenih radnika i, s tim u vezi, ja bih htela da vam naglasim da ste na pravom mestu, da Fakultet medicinskih nauka uspešno odgovara na te zahteve, kontinuirano prati potrebe, rast i razvoj tržišta kod nas i u regionu, i u skladu s tim uspešno sprovodi studije i obrazovanje farmaceuta već, evo, gotovo dve decenije. Htela bih da naglasim nešto što je vama jako bitno - da ćete prvog dana vašeg studiranja biti deo jedne tutorske grupe i da ćete dobiti tutora iz reda nastavnika naših fakulteta, koji će pratiti vaš lični i profesionalni razvoj u toku vašeg školovanja, i biti tu za vas u svakom trenutku, u vezi sa bilo kojim vašim pitanjima ili bilo kakvim nedoumicama'', rekla je, između ostalog prof. Kostić.

Doc. dr Dragana Stanišić naglasila je da je FMN d sada uspešno izveo 12 generacija doktora stomatologije, i izrazila nadu da će koji i novih 24 brucoša koji ove godine upišu stomatologiju , od oktobra pa narednih pet godina uspešno voditi. vama, da pokažemo interesovanje koje zaista svako od vas ponaosob zaslužuje. ''Pored rada u malim grupama istakla bih da radimo sa najsavremenijim opremom. Obzirom da smo najmlađi, imamo, naravno, i najkvalitetniju, najnoviju opremu, najsavremenije materijale i najsavremenije stolice, tako da je sve usmereno vama sa ciljem što bolje edukacije i što boljeg kvaliteta nastave. Nadam se da ćemo se videti od oktobra, naša vrata su za vas otvorena, ne samo danas nego i narednih dana i u budućnosti'', zaključila je doc. dr Dragana Stanišić.

O radu studentskog parlamenta, studentskim organizacijama na Fakultetu, kongresima, akcija i drugim aktivnostima okupljenima je govorila dr stomatologije Irena Ognjanović nekadašnji student prodekan, Najveće interesovanje maturanti su i ovog puta pokazali za studije medicine a do dolaska na mesto studenta čeka ih uspešno polaganje prijemnog ispita koji su zakazani za kraj juna.







Zbog promene SSL protokola u nonSSL, povremeno može doći do neispravnosti linkova na stranicama, u tom slučaju probajte bez protokola https://. Izvinjavamo se na svim mogućim smetnjama.