Trenutno ste na:
 
Vesti sa fakulteta
  Najnovije vesti
 


Povezani sadržaji:
 
Najnovije vesti
Arhiva vesti
 

Navigacija:
 
Početna strana
 







 
VESTI I DOGAĐAJI
NAJNOVIJE VESTIARHIVA VESTI

OTVORENA LABORATORIJA ''SVETOVID 19'' NA FMN

U prostorijama Instituta FMN danas je svečano obeležen početak rada laboratorije ''Svetovid 19'' koja je rezultat projekta ''Genetički epigenetičke determinantne predispozicije težine i ishoda SARS –CoV-2 infekcije kod ljudi '' kojim rukovodi naš profesor Dejan Baskić sa saradnicima. Projekat traje tri godine i finansiran je od strane Fonda za nauku Republike Srbije .''Sredstva za laboratoriju su najvećim delo obezbeđena od strane Fonda za nauka Republike Srbije a prostor i samo sređivanje finansirao je Fakultet medicinskih nauka. Za naše uslove ovo je jako veliki projekat i u fokusu je istraživanje genetičkih determinanti odnosno genetičke karakteristike u opštoj populaciji u odgovoru na infekciju korona virusom. Tražimo odgovore na to koje su to determinante koje utiču na to jedna osoba korona virus preleži sa lakom kliničkom slikom a da druga ima tešku kliničku sliku ili letalni ishod. Projektom ispitujemo veliki broj gena koji utiču na imunski odgovor na ishod infekcije, a kao rezultat dosadašnjeg rada objavili smo jedan odličan rad u vrhunskom časopisu'', rekao je rukovodilac laboratorije prof. dr Dejan Baskić i dodao da se rad na projektu nastavlja u novoj, moderno opremljenoj laboratoriji FMN.

Dekan prof. dr Vladimir Jakovljević je otvaranje nove laboratorije ocenio kao još jedan fantastičan rezultat fakulteta u oblasti naučno-istraživačkog rada i dodao da je da je siguran da će rezultati biti primenjivi u kliničkoj praksi, pre svega u eri post kovida koju imamo. ''Ovo je jedan od retkih projekata koji je odobrio i finansirao Fond za nauku Republike Srbije .Za sve naše istraživače koji prođu jako strogu selekciju Fonda i dobiju projekat FMN će mu omogućiti sve raspoložive resurse da se taj projekat realizuje u punom kapacitetu'', istakao je dekan Jakovljević.

Svečanom otvaranju laboratorije ''Svetovid 19'' pored dekana Jakovljevića, prisustvovali su i rektor Univerziteta u Kragujevcu prof. dr Nenad Filipović sa saradnicima, naši profesori Dragan Milovanović, Nedeljko Manojlović, Srđan Stefanović, Predrag Đurđević, Miloš Todorović kao i saradnici i zaposleni u laboratoriji.





Zbog promene SSL protokola u nonSSL, povremeno može doći do neispravnosti linkova na stranicama, u tom slučaju probajte bez protokola https://. Izvinjavamo se na svim mogućim smetnjama.