Trenutno ste na:
 
Vesti sa fakulteta
  Najnovije vesti
 


Povezani sadržaji:
 
Najnovije vesti
Arhiva vesti
 

Navigacija:
 
Početna strana
 







 
VESTI I DOGAĐAJI
NAJNOVIJE VESTIARHIVA VESTI

ODRŽANA KME O VESTINI PROPISIVANJA KLOZEPINA


U organizaciji FMN održana je kontinuirana edukacija o veštini propisivanja klozepina koja je namenjena pre svega lekarima psihijatrima. Prof. dr Dragana Ignjatović Ristić , psihijatar i profesor FMN Kragujevac rekla je da mi danas imamo veliko zadovoljstvo da budemo domaćini seminara koji se zove „Umetnost propisivanja Klozapina“, jednog leka koji je odavno poznat, ali je puno stvari bilo vezano za njegovu primenu u praksi. ''Mi smatramo da se on ne primenjuje dovoljno u praksi, a osim toga, ovo je jedan poseban trenutak u kome menjamo smernice za primenu ovog leka. Mi smo zbog toga organizatori ovog kursa danas. Sa nama su gosti profesorka iz Beograda i kolega lekar iz Holandije, koji je predsednik Klozapin radne grupe u Holandiji'', rekla je prof. dr Dragana Ignjatović Ristić.

Dr Dan Cohen, psihijatar iz Holandije rekao je da je pre 20 godina je osnovana klozapin radna grupa, koja je jedinstvena u svetu, i kao takva postoji u Holandiji. Cilj te grupe jeste da se unapredi znanje i praksa u primeni klozapina, jer je prepoznato da mnogi lekari ne propisuju dovoljno ovaj lek zbog nekih strahova koji su vezani za neželjena dejstva ovog leka. ''Ja sam napisao rad koji je u stvari iskovao termin „Klozafobija“, kao specifičan strah od klozapina. Zanimljivo je da su reakcije pozitivne, pacijenti kažu: „Možete da predložite što god, i mi ćemo to prihvatiti, ali samo nemojte da prekidate klozapin“. To ne znači da ovaj lek nema neželjena dejstva, kao što su dnevna pospanost, porast telesne težine, neke druge smetnje u funkcionisanju, manje energije, ali naš cilj je da propišemo najnižu efikasnu dozu leka, koja će se najbolje podnositi i imati najveću efikasnost'', rekao je dr Kohen.

Prof. dr Nađa Marić Bojović sa Medicinskog fakulteta u Beogradu, Instituta za mentalno zdravlje kaže da lek Klozapin je lek iz grupe antipsihotika. ''Lek za koji znamo preko 30 godina, ali je lek koji je doživeo neke uspone i padove u svom propisivanju. Inače ga smatramo najefikasnijim lekom u ovoj oblasti, ali zbog tih uspona i padova, počeli smo da patimo od neke vrste klozafobije. Nazvali smo to tako zbog Klozapina i fobije (strah), pa klozafobija. I sad ćemo pokušati na ovom seminaru, zato je on izazovan, da razbijemo te tabue, da vidimo zašto ne treba da se plašimo, i zašto treba da ga koristimo na korist naših pacijenata, možda i mnogo više nego što ga sada radimo'', zaključila je prof. Marić Bojović.

Dr Dan Cohen - psihijatar iz Holandije

Pre 20 godina je osnovana klozapin radna grupa, koja je jedinstvena u svetu, i kao takva postoji u Holandiji. Cilj te grupe jeste da se unapredi znanje i praksa u primeni klozapina, jer je prepoznato da mnogi lekari ne propisuju dovoljno ovaj lek zbog nekih strahova koji su vezani za neželjena dejstva ovog leka. Ja sam napisao rad koji je u stvari iskovao termin „Klozafobija“, kao specifičan strah od klozapina.

Kakva su iskustva dr iz Holandije sa ovim lekom, koliko je on davao lek svojim pacijentima u praksi, i kako se pokazao, i zašto je bitno da se predavanja ove vrste dešavaju svuda u Evropi?

Zanimljivo je da su reakcije pozitivne, pacijenti kažu: „Možete da predložite što god, i mi ćemo to prihvatiti, ali samo nemojte da prekidate klozapin“. To ne znači da ovaj lek nema neželjena dejstva, kao što su dnevna pospanost, porast telesne težine, neke druge smetnje u funkcionisanju, manje energije, ali naš cilj je da propišemo najnižu efikasnu dozu leka, koja će se najbolje podnositi i imati najveću efikasnost.





Zbog promene SSL protokola u nonSSL, povremeno može doći do neispravnosti linkova na stranicama, u tom slučaju probajte bez protokola https://. Izvinjavamo se na svim mogućim smetnjama.