Тренутно сте на:
 
Вести са факултета
  Најновије вести
 


Повезани садржаји:
 
Најновије вести
Архива вести
 

Навигација:
 
Почетна страна
 







 
ВЕСТИ И ДОГАЂАЈИ
НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИАРХИВА ВЕСТИ

ОДРЖАНА КМЕ О ВЕШТИНИ ПРОПИСИВАЊА КЛОЗЕПИНА


У организацији ФМН одржана је континуирана едукација о вештини прописивања клозепина која је намењена пре свега лекарима психијатрима. Проф. др Драгана Игњатовић Ристић , психијатар и професор ФМН Крагујевац рекла је да ми данас имамо велико задовољство да будемо домаћини семинара који се зове „Уметност прописивања Клозапина“, једног лека који је одавно познат, али је пуно ствари било везано за његову примену у пракси. ''Ми сматрамо да се он не примењује довољно у пракси, а осим тога, ово је један посебан тренутак у коме мењамо смернице за примену овог лека. Ми смо због тога организатори овог курса данас. Са нама су гости професорка из Београда и колега лекар из Холандије, који је председник Клозапин радне групе у Холандији'', рекла је проф. др Драгана Игњатовић Ристић.

Др Dan Cohen, психијатар из Холандије рекао је да је пре 20 година је основана клозапин радна група, која је јединствена у свету, и као таква постоји у Холандији. Циљ те групе јесте да се унапреди знање и пракса у примени клозапина, јер је препознато да многи лекари не прописују довољно овај лек због неких страхова који су везани за нежељена дејства овог лека. ''Ја сам написао рад који је у ствари исковао термин „Клозафобија“, као специфичан страх од клозапина. Занимљиво је да су реакције позитивне, пацијенти кажу: „Можете да предложите што год, и ми ћемо то прихватити, али само немојте да прекидате клозапин“. То не значи да овај лек нема нежељена дејства, као што су дневна поспаност, пораст телесне тежине, неке друге сметње у функционисању, мање енергије, али наш циљ је да пропишемо најнижу ефикасну дозу лека, која ће се најбоље подносити и имати највећу ефикасност'', рекао је др Кохен.

Проф. др Нађа Марић Бојовић са Медицинског факултета у Београду, Института за ментално здравље каже да лек Клозапин је лек из групе антипсихотика. ''Лек за који знамо преко 30 година, али је лек који је доживео неке успоне и падове у свом прописивању. Иначе га сматрамо најефикаснијим леком у овој области, али због тих успона и падова, почели смо да патимо од неке врсте клозафобије. Назвали смо то тако због Клозапина и фобије (страх), па клозафобија. И сад ћемо покушати на овом семинару, зато је он изазован, да разбијемо те табуе, да видимо зашто не треба да се плашимо, и зашто треба да га користимо на корист наших пацијената, можда и много више него што га сада радимо'', закључила је проф. Марић Бојовић.

Др Dan Cohen - психијатар из Холандије

Пре 20 година је основана клозапин радна група, која је јединствена у свету, и као таква постоји у Холандији. Циљ те групе јесте да се унапреди знање и пракса у примени клозапина, јер је препознато да многи лекари не прописују довољно овај лек због неких страхова који су везани за нежељена дејства овог лека. Ја сам написао рад који је у ствари исковао термин „Клозафобија“, као специфичан страх од клозапина.

Каква су искуства др из Холандије са овим леком, колико је он давао лек својим пацијентима у пракси, и како се показао, и зашто је битно да се предавања ове врсте дешавају свуда у Европи?

Занимљиво је да су реакције позитивне, пацијенти кажу: „Можете да предложите што год, и ми ћемо то прихватити, али само немојте да прекидате клозапин“. То не значи да овај лек нема нежељена дејства, као што су дневна поспаност, пораст телесне тежине, неке друге сметње у функционисању, мање енергије, али наш циљ је да пропишемо најнижу ефикасну дозу лека, која ће се најбоље подносити и имати највећу ефикасност.





Због промене SSL протокола у nonSSL, повремено може доћи до неисправности линкова на страницама, у том случају пробајте без протокола https://. Извињавамо се на свим могућим сметњама.