Trenutno ste na:
 
Vesti sa fakulteta
  Najnovije vesti
 


Povezani sadržaji:
 
Najnovije vesti
Arhiva vesti
 

Navigacija:
 
Početna strana
 







 
VESTI I DOGAĐAJI
NAJNOVIJE VESTIARHIVA VESTI

KARCINOM DOJKE- IMMPLEMENTIRANJE NAJNOVIJIH TEHNIKA I PRISTUPA U DIJAGNOSTICI

U organizaciji FMN, UKC Kragujevac, KBC Bežanijska kosa i Srpskog onkološkog društva u amfiteatru održan je nacionalni seminar “Karcinom dojke - implementiranje najnovijih tehnika i pristupa u dijagnostici i terapiji”. Prema zvaničnim podacima u Srbiji se godišnje registruje 4 500 novih slučajeva karcinoma dojke. Zahvaljujući boljoj dijagnostici ali i odgovornosti pacijentkinja koje redovno obavljaju preventivne preglede, trend otkrivanja bolesti u ranoj fazi je sve prisutniji. Okupljene je najpre pozdravio dekan FMN prof. dr Vladimir Jakovljević koji je istakao značaj današnjeg seminar i dodao da je fakultet dao svu podršku organizaciji jer su karcinomi, kod žena upravo karcinom dojke, sve prisutniji u našoj populaciji. U ime rukovodstva i zaposlenih u UKC Kragujevac učesnike seminara pozdravio je direktor ove zdravstvene ustanove prof. dr Slobodan Milisavljević koji je rekao da tema, broj učesnika i predavača garantuju da će ovo biti jedan kvalitetan skup. On je dodao i da država mnogo ulaže u skrining malignih oboljenja koja su pored kardiovaskularnih bolesti prve po stopi mortaliteta kod nas.

Prof. dr Nebojša Ivanović kopredsednik organizacionog odbora, hirurg i načelnik Klinike za onkologiju KBC Bežanijska kosa istakao je, između ostalog, da je danas pregled magnetnom rezonancom deo rutinske dijagnostike, pristupi u biopsiji i obeležavanju tumora pre hemioterapije radi olakšavanja hirurških zahvata, sami hirurški zahvati koji idu ka tome da na što poštedniji način završe posao do kraja, odnosno odstrane tumorsku promenu a da pacijentkinja ostane u što boljem i estetskom i funkcionalnom stanju nakon operacije. Prema rečima prof. dr Marka Spasića, hirurga-onkologa UKC Kragujevac i šefa katedre za onkologiju FMN, cilj seminara je da lekari predstave aktuelne smernice ali i novine u dijagnostici i lečenju karcinoma dojke a da lekari iz bolnica koji su usmereni ka nama, kao tercijarnoj ustanovi prikažu njihova iskustva i da razgovaramo o svakodnevnim preprekama i ograničenjima u svakodnevnom radu kako bi jedni drugima pomogli u prevazilaženju tih ograničenja. Pored predstavnika Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, Instituta za onkologiju Vojvodine, UKC Niš i našeg UKC seminar je okupio i predstavnike centara koji se specijalizovano bave dijagnostikom i hirurgijom karcinoma dojke i regionalnih ustanova koje nemaju takve službe.

Organizacioni odbor Nacionalnog seminara "Karcinom dojke - implementiranje najnovijih tehnika i pristupa u dijagnostici i terapiji" čine prof. dr Nebojša Ivanović, prof. dr Marko Spasić, prof. dr Slobodanka Mitrović, doc. dr Neda Milosavljević, asist. dr Nataša Čolaković, asist. dr Simona Petričević, naučni saradnik Jasmina Nedović, dr Sanja Milojević, dr Vladimir Tvrdišić, dr Milan Gojgić i Vesna Ćirković, dipl. ek. Odlukom Zdravstvenog saveta Srbije, program kontinuirane medicinske edukacije akreditovan je kao Nacionalni seminar-predavači dobijaju 12 bodova a učesnici 6 bodova.







Zbog promene SSL protokola u nonSSL, povremeno može doći do neispravnosti linkova na stranicama, u tom slučaju probajte bez protokola https://. Izvinjavamo se na svim mogućim smetnjama.