Trenutno ste na:
 
Vesti sa fakulteta
  Najnovije vesti
 


Povezani sadržaji:
 
Najnovije vesti
Arhiva vesti
 

Navigacija:
 
Početna strana
 







 
VESTI I DOGAĐAJI
NAJNOVIJE VESTIARHIVA VESTI

PROMOVISANI UDŹBENICI „INTENTZIVNO LEČENJE“ I
„INTENZIVNO LEČENJE-PRAKTIKUM VESTINA“


Dvogodišnja uspešna saradnja FMN i IKVB „Dedinje“ donela je još jedan zajednički uspeh- promociju udžbenika „Intenzivno lečenje“ i „Intenzivno lečenje-praktikum veština“ koja je održana u Amfiteatru Instituta Dedinje u Beogradu. Pored odlazaka naših studenata na praktičnu nastavu iz kardiologije u ovu renomiranu ustanovu, saradnja je nastavljena i akreditacijom kratkih programa studija za medicinske sestre i tehničare , uručenjem sertifikata prvoj grupi polaznika a onda i izdavanjem udžbenika iz ove oblasti. Najpre je početkom godine u našem Amfiteatru promovisan udžbenik „Vantelesni krvotok i mehanički asistirana cirkulacija“ da ni usledila promocija novog udžbenika i praktikuma na IKVB Dedinje.

Direktor IKVB Dedinje prof. dr Milovan Bojić rekao je da Institut traje punih 45 godina i njen imidž činila je medicinska nega i aktivnost medicinskih sestara i tehničara, ono što pacijenti nose sa sobom uz odlične lekare i konstantno razvijanje novih procedura u oblasti kardiologije i kardiohirurgije. Težićemo da se i u vremenima, kada je pozicija medicinske sestre –tehničara ne naruši, rekao je prof. Bojić i dodao da saradnja sa FMN u Kragujevcu na daljoj edukaciji tih ljudi je motiv za njih da budu bolji i teže višim standardima. „Mislim da je ono što smo uspeli da dogovorimo sa najuspešnijim Medicinskim fakultetom u Srbiji , FMN U Kragujevcu je put kojim treba ići. To treba da osete i naše medicinske sestre i tehničari , ali i svi oni iz Srbije ali i regiona. Trudićemo se da to dopre do svih zdravstvenih ustanova u Srbiji. I do sada smo to radili a sada to nastavljamo još bolje i kvalitetnije uz podršku kolega iz Kragujevca“, rekao je prof. Bojić. On je dodao da ga posebno raduje što naš dekan i FMN akredituju strukovne studije i pretvaraju ih u Visoku školu medicinske sestre i tehničare i mi ćemo time praktično valorizovati i tim ljudima dati određene koeficijente koje i zaslužuju.

Dekan Jakovljević je rekao da su obe knjige i praktimum unikatni jer praktično predstavljaju jednu školu u malom za medicinske sestre i tehničare, ceo kurikulum te vrste obrazovanja. „Unikatna stvar koja je fantastična je Praktikum veština za lečenje koji je prva knjiga te vrste za negu i lečenje ne samo kod nas već i šire koja ima za svaku oblast i prateći video sadržaj, koji opisuje svaku oblast koja je obrađena . Po meni je on i najznačajniji za struku. Ponosan sam na naše učešće našeg Fakulteta u svemu ovome“, rekao je Jakovljević. On je podsetio i na početke naše saradnje sa IKVB Dedinje i akreditaciju kratkih programa studija. I dodao da su među prvima ove programe završili upravo zaposleni sa Instituta Dedinje. „ Mi smo u pripremi i organizaciji odnosno potpunoj reorganizaciji naše visoke škole odnosno strukovnih studija i i u tome će nam pomoći Institut Dedinje. Planiramo da uvedemo potpuno nove smerove za anestetičare i instrumentare koji su i ovoj instituciji potrebni čime ćemo dodatno učvrstiti i valorizovati našu saradnju“, rekao je Jakovljević.

O udžbenicima „Intenzivno lečenje“ i „Intenzivno lečenje-praktikum veština“ govorili su i urednici prof. dr Momir Jović i Mira Ranković strukovna master medicinska sestra sa IKVB Dedinje.








Zbog promene SSL protokola u nonSSL, povremeno može doći do neispravnosti linkova na stranicama, u tom slučaju probajte bez protokola https://. Izvinjavamo se na svim mogućim smetnjama.