Тренутно сте на:
 
Вести са факултета
  Најновије вести
 


Повезани садржаји:
 
Најновије вести
Архива вести
 

Навигација:
 
Почетна страна
 







 
ВЕСТИ И ДОГАЂАЈИ
НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИАРХИВА ВЕСТИ

 


Архива вести 2017. године


ПРОСЛАВЉЕНА КРСНА СЛАВА И ДАН ФАКУЛТЕТА

Факултет медицинских наука Универзитета у Крагујевцу обележио је 9. децембра Крсну славу Светог Алимпија Столпника и 40 година постојања факултета. На тај дан 1977. године ова високошколска установа почела је са радом прошавши од тада многе етапе свог развоја. Данас је то развијена вискошколска установа која остварује студијске програме на сва три нивоа студија и развија научно-истраживачки и стручни рад у образовно-научном пољу медицинских наука.

Слава ФМН и ове године је окупила пријатеље из високошколске заједнице, министарстава, привреде, цркве, културних институција итд. Чин резања славског колача обавио је Његово преосвештенство Епископ шумадијски господин Јован уз саслуживање свештенства Саборне цркве у Крагујевцу. Након молитве Епископ је благословио присутне после чега је домаћин славе, проф. др Драгче Радовановић поздравио све присутне и према традицији, део славског колача предао новом домаћину, проф. др Небојши Здравковићу.

Прослава је настављена свечаном академијом у амфитеатру "Проф. др Милосав Костић'' . Све присутне поздравио је декан ФМН проф. др Предраг Чановић који је најпре рекао да, после 40 година постојања, Факултет медицинских наука у Крагујевцу, је постао једна од најугледнијих и најпрестижнијих научно-образовних институција у Републици а по резултатима свог научно истраживачког рада и броју објављених радова у најугледнијим међународним часопсима, сврстава се међу најбоље рангиране установе у Србији. ''На нашем факултету, у току последље године, дипломирало је 179 студената на ИАС медицине, 86 студената на ИАС фармације, а добили смо и 23 дипломирана стоматолога. Диплому струковног терапеута, односно струковне медицинске сестре добило је 72 студента. У овој години на нашем факултету докторирало је 56 кандидата који су стекли звање доктора медицинских наука, а 52 студента положило је специјалистички испит и стекло звање специјалисте'', рекао је проф. Чановић. Декан ФМН је додао и да је факултет у овој години ушао у процедуру акредитације старих и нових студијских програма. ''Акредитовали смо Менаџмент у здравству, специјалистичке академске студије фармације, са циљем стварања кадрова који ће водити маркетинг у фармацији. Ових дана добили смо и решење о акредитацији студијског програма Психологије који ћемо реализовати у сарадњи са још три факултета нашег Универзитета: ПМФ-ом, ФИЛУМОМ и Факултетом педагошких наука. Све укупно сада имамо 9 акредитованих студијских програма '', рекао је декан Чановић. Када је реч о плановима за наредни период декан је истако да ће то свакако бити унапређење постојећих и развој нових студијских програма, развој пост докторских студија и развој нових академских и здравствених специјализација. Циљ нам је, додао је декан ФМН проф. др Предраг Чановић, да се до следеће године уселимо у зграду Центра изврсности која има 11500 квадрата где ће бити банка матичних ћелија.

 
 
 
 

У уметничком делу програма наступили су студенти ФИЛУМ-а који су извели дела Чилеа, Рахмањина, Г. Форе, Ђузепеа Вердија, М. Реја. Славље је настављено дружењем на свечаном коктелу у ресторану ФМН уз староградску музику и послужење.

 
 

У оквиру обележавања Дана и славе ФМН, раније, у току поподнева, у Заводу за стоматологију ФМН, одржан је коктел за менторе, туторе, наставнике и сарднике на ИАС стоматологије и специјалистичких студија овог програма. Окупљене госте поздравила је, у име катедре за стоматологију и ФМН проф. др Татјана Кањевац, продекан, која им се захвалила на сарадњи и пожелела да та сарадња буде још успешнија, а резултати које остварује стоматологија још бољи.

 


ОДРЖАНА СКУПШТИНА АЛУМНИ КЛУБА ФМН

У суботу, 9. децембра, на Дан Факултета медицинских наука одржана је Скупштина Алумни клуба. Циљ оснивања Алумни клуба је остваривања везе Факултета са некадашњим студентима, и њихово међусобно повезивање које треба да допринесе нашој бољој комуникацији према њима али и заједничкој промоцији наше установе. Чланове Скупштине Алумни клуба најпре је поздравио продекан за ИАС фармације проф. др Владимир Јаковљевић који је најпре истакао које све новине у раду је ФМН увео од 2000. године до данас. ''У плану је да направимо апликацију на нашем сајту као и базу података како би анимирали што више људи да се учлане у Алумни клуб. На тај начин подстакли би размену информација, идеја, сарадњу на заједничким пројектима. У плану нам је да преко Алумни клуба, у перспективи, организујемо и сусрете генерација ФМН'', рекао је проф. Јаковљевић. Присутне је у своје и име ФМН поздравио и декан проф. др Предраг Чановић који је изразио очекивање да ће Алумни клуб ФМН својом активношћу оправдати формирање које је уприличено управо на Дан Факултета.

 

Проф. др Небојша Здравковић, иницијатор формирања Алумни клуба ФМН, замолио је присутне чланове Скупштине да узму активно учешће у раду и истакао да је планирано да преко сајта Факултета буде постављен део посвећен Алумнију, по принципу Linkedln друштвене мреже, како би наши студенти медицине, фармације и стоматологије међусобно размењивали информације, контакте и давали идеје за даљи рад. За председника Скупштине Алумни клуба изабран је председник Савета факултета проф. др Јанко Ђурић. Проф. Ђурић рекао је да му је велика част да прихвати улогу председника Скупштине Алумни клуба и додао да сматра да ће од великог значаја бити веза између генерација, оних који завршавају каријеру и младих људи који су скоро завршили наш факултет.


ЗАВРШЕН VII СТУДЕНТСКИ КВИЗ ЗНАЊА

Победник VII студентског квиза знања ФМН је екипа ''We fonud this humerus'' koja је у финалу савладала екипу ''ИНФАРКТ'' резултатом 11-7.

Tреће место заузела је екипа ''ОМ'' која је била боља од екипе ''Кефалонци'' и у крајњем скору забелезила резулатат 12-11.

 

У завршници квиза такмичиле су се и екипе – ''Албатроси'', ''Врло логичан тим'' и ''UNDO'' kojе су показале завидан ниво знања.

У свим надметањима,укључујући и финалну борбу, екипе су одговарале на 20 питања а највише интересовања изазвале су асоцицијације.

Све екипе имале су сјајну подршку својих колега и пријатеља који су испунили амфитеатар ФМН.

Подршку такмчарима из публике у финалу прузили су ректор Универзитета у Крагујевцу проф. др Небојша Арсенијевић и продекан за ИАС медицине проф. др Иван Јовановић.

 

Студентски квиз знања одржан је први пут на ФМН 2006. године по замисли Векослава Исајловића, Марије Ђајић-Пљакић и Наташе Чанак, некадашњих студената ПР службе нашег Факултета.

Вредне награде победничкој екипи као и екипама које су заузеле друго и треће место уручила је управо један од некадашњих чланова ПР тима ФМН Марија Ђајић-Пљакић.


АКЦИЈА ДОБРОВОЉНОГ ДАВАЊА КРВИ

У оквиру традиционалне зимске кампање за студенте, Градска организација Црвеног крста у сарадњи са Центром за трансфузију КЦ Крагујевац, у понедељак 4. децембра организовала је акцију добровољног давања крви на Факултету медицинских наука. Ово је друга овогодишња акција која се организује на факултетима Универзитета у Крагујевцу . Према речима Марице Патрногић из ГО Црвеног крста на ФМН је увек велики одзив студената свих студијских програма који се радо одазивају позиву да дају крв, јер су врло свесни значаја оваквих акција. У данашњој акцији прикупљено је 46 јединица крви, а четири кандидата је одбијено из медицинских разлога.

 
 


ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА СЛИКА ''С 'ЉУБАВЉУ РОДНОЈ РАВНИЦИ''

У галерији Факултета медицинских наука отворена је изложба слика ''С'љубављу родној равници'' аутора: Јана Жолнаја, Весне Хрћан, Катарине Љаброш и Бисерке Петраш, сликара наиве из Ковачице. Председница Удружења сликара из Ковачице Марија Распир рекла је да наивна уметност сликара из Ковачице и Падине уметност која своју инспирацију, поетику и нарацију црпи из словачког етноса,традиције и културе које више од 250 година живе у Војводини. Галерију наивне уметности према њеним речима посетило је много љубитеља уметности из читавог света али и значајних личности из свих сфера јавног живота међу којима и Мик Џегер, Салвадор Дали, Урсула Андресон,Франсоа Митеран и многи други. Само у 2016. години, како је истакла Марија Распир, Ковачицу је посетило преко 20 хиљада туриста из читавог света. ''Слике наших аутора красе зидове најзначајнијих музеја наиве на свим континентима. Ни један музеј наиве у свету није комплетан ако у свом фонду нема слике једног Мартина Јаноша, Зузане Халупове,Јана Књажовића'', рекла је председница Удружења сликара из Ковачице Марија Распир.

Стопама ових познатих сликара сигурно корача друга генерација сликара наиве из Ковачице који су изложили своја дела у галерији нашеф Факултета. Њихове слике плене позитивом, радошћу, веселим бојама а на њима аутор приказују живот, реадицију и обичаје словака на селу. Слике одишу миром и спокојем сеоског дворишта и војвођанске равнице. Сва четири аутора изложбе '' С'љубављу родној равници'' поклонила су декану ФМН проф. др Предрагу Чановићу по једну своју слику уз честитике за четири деценије рада и постојања нашег Факултета. Декан Чановић је званично отворио изложбу и том приликом гостима из Ковачице даривао књиге из српске историје.

Изложба ће бити отворена у галерији Факултета медицинских наука до 15. децембра 2017. године.

 
 


СПОРТСКИ АЛУМНИ СКУП
03. 12. 2017.

Поводом обележавања 40 година Факултета медицинских наука у недељу 3. децембра у сали Друге крагујевачке гимназије и стрељани ''Чика Мата'' одржан је Спортски алумни скуп. Екипе момака и девојака ФМН и ФМН Алумни надметале су се у футсалу, рукомету, кошарци, одбојци и стрељаштву. Такмичења су протекла у спортској борби, доброј атмосфери и дружењу.

 
 

Комплетни резултати Спортског алумни скупа:

Футсал (м): ФМН - ФМН АЛУМНИ 5:2

Рукомет (м): ФМН - ФМН АЛУМНИ 17:16

Кошарка (м): ФМН - ФМН АЛУМНИ 46:57

Одбојка (ж): ФМН - ФМН АЛУМНИ 1:1

Стрељаштво (мж):

1) С. Хаџивуковић 163
2) А. Тодоровић 160
3) М. Аксентијевић 159

 

Након вишесатног надметања на терену уследило је дружење на коктелу у бифеу ФМН на коме су додељене захвалнице заслужним спортистима СД ''Медицинар''који су се опростили од факултетског дреса завршетком студија.


ПРЕДСТАВЉЕНИ НОВИ ДОКТОРИ СТОМАТОЛОГИЈЕ И МАГИСТРИ ФАРМАЦИЈЕ

У оквиру обележавања 40 година рада и постојања Факултета медицинских наука, у амифитеатру је данас одржана и свечаност промоције нових доктора стоматологије и магистара фармације. У школској 2016/2017 години ИАС фармације завршило је 86 студената, а 23 студента најмлађи студијски програм нашег Факултета ИАС стоматологије. Диплому магистра фармације, до сада је, стекло 540 младих људи а диплому др стоматологије укупно 71 доктор стоматологије.

 
 

Промоцији нових магистара фармације и доктора стоматологије присуствовали су декан Факултета медицинских наука проф. др Предраг Чановић, продекан за ИАС стоматологије проф. др Татјана Кањевац, продекан за ИАС медицине проф. др Иван Јовановић, продекан за ИАС фармације проф. др Владимир Јаковљевић, као и наставници и сарадници на оба студијска програма. Нове дипломце у име руководства Факултета и своје лично име поздравио је проф. др Владимир Јаковљевић, продекан за ИАС фармације који им је упутио честитке и пожелео да свако у својој професији, у нашој земљи, нађе посао.

''Стицањем диплома ви сте, у великој мери, завршили посао због кога сте дошли на наш факултет пре пет или шест година. Сада свој интелект, своју енергију и своју младост стављате на располагање овој држави и овом народу. Надам се да ће неко ко је за то меродован знати да вреднује. Али прво ви морате да верујете у то'', поручио је дипломцима проф. Јаковљевић. Ако имате дилему шта ће се све десити у будућности и шта нас све окружује,додао је проф. Јаковљевић, можда одговор треба потражити у речима Светог Владике Николаја Велимировића- Нико под сунцем није велики, драга браћо, осим човека који верује у крајњу победу добра. И нико озбиљно не верује у Бога осим човека који верује у крајњу победу добра. Вера у победу добра је основни творачки импулс душе, то је основни живота'', неке су од речи великог Владике Николаја. Професор Јаковљевић рекао је и да гледајући у аудиторијум испред себе, у амфитеатру ФМН, да су ове речи истина.


Текст Хипократове заклетве на овој свечаности прочитала је најбољи дипломац стоматологије Ранка Томић. На овом студијском програму у школској 2016/2017 години најбоље резулате забележили су: на другој години Софија Дугић и татјана Лекић, просечна оцена 9,20, на трећој Милица Павловић са просечном оценом 9,65. Јана Десница је најбољи студент четврте године ИАС стоматологије са просеком 9,70 док је на петој години то Сања Вујовић са просечном оценом 9,82. Најбољим студентима стоматологије и најбољем дипломцу овог студијског програма захвалнице и пригодне награде уручила је продекан за ИАС стоматологије проф. др Татјана Кањевац. Награде најбољим дипломцима фармације уручио је предекан проф. др Владимир Јаковљевић. На другој години овог студијског програма то су Јована Димитријевић и Анђела Гогић са просеком 9,89, на трећој Катарина Ђорђевић са просечном оценом 9,60, а на четвртој Никола Недељковић који је остварио просек 9,87. Марија Миленковић најбољи је студен пете године ИАС фармације са просечном оценом 9,90 док је најбољи дипломац Милица Милинковић са просечном оценом 9,81.


УРУЧЕНЕ ДИПЛОМЕ И ПРОМОВИСАНИ НОВИ ДОКТОРИ МЕДИЦИНЕ

На другој свечаности уприличеној у амфитеатру ФМН промовисано је 115 нових доктора медицине. Од 9. децембра прошле године до данас, на ФМН ИАС медицине завршило је 179 студената. Део диплома уручен је на Видовдан а данас смо су дипломе, њих 115, добили доктори медицине који су студије завршили од јуна до данас.

У своје и име свих наставника и сарадника Факултета дипломиране докторе медицине поздравио је декан проф. др Предраг Чановић. Он је изразио задовољство што, како је рекао, као декан може први да честита дипломцима завршене студије. ''Завршили сте тежак факултет, стекли сте звање доктора медицине и на тај начин трасирали сте свој професионални пут, пут здравствених радника-хуманиста. Ви сте урадили све што је било до вас а сада је на реду држава која мора да вам омогући да знања и вештине које сте стекли примените овде, у вашој земљи'', рекао је проф. Чановић. Он је дипломираним докторима медицина поручио и да је посао којим ће се бавити најлепши, најхуманији а истовремено најтежи и најодговорнији. ''Са својим колегама ћете до краја радног века делити све радости и све туге. Задовољство које ћете осетити када болесном и беспомоћном човеку помогнете биће нешто што нема цену'', нагласио је декан ФМН проф. др Предраг Чановић и дипломираним докторима медицине пожелео да се запосле, да се даље усавршавају и да никада не забораве факултет на коме су се школовали. Убеђен сам да ћете бити добри лекари и да ћемо се као ваши учитељи поносити вама-закључио је декан Чановић.

 
 

Уследило је полагање Хипократове заклетве чији текст је прочитао најбољи дипломац Дејан Радовановић,који је ИАС медицине завршио са просечном оценом 9,94. На данашњој свечаности награђени су и остали најбољи студенти медицине: са друге годинеМарко Петровић са просеком 10,00, са треће године Џемила Алић са просеком 10,00, са четврте Азра Зукорлић са просечном оценом 9,94. Најбољи студент медицине у школској 2016/2017 години на петој години студија је Емина Ћоровић са просечном оценом 10,00 док је на шестој години то Ирфан Ћоровић са просеком 9,74. Награде најбољима уручио је декан ФМН проф. др Предраг Чановић.

У уметничком делу програма наступили су студенти ФИЛУМ-а из класе професора Војислава Спасића, Оливера Њега и Марине Трајковић Биџовски који су извели дела Биничког, Големовића, Штрауса, Пучинија и Дворжака.

 


ПРОМОВИСАНИ НОВИ СПЕЦИЈАЛИСТИ
И ДИПЛОМЦИ ОСНОВНИХ СТРУКОВНИХ СТУДИЈА

У оквиру обележавања 40 година рада и постојања ФМН УНиверзитета у Крагујевцу данас су у амфитеатру најпре промовисани специјалисти и ужи специјалисти као и дипломци основних струковних студија нашег Факултета. Од децембра прошле године до данас на ФМН диплому лекара специјалисте и субспецијалисте стекло је 52 доктора медицине.

Поздрављајући присутне, у име декана и колегијума ФМН, продекан за специјалистичке и уже специјалистичке студије проф. др Горан Давидовић најпре је рекао да је данашњи дан посебан како за специјалисте и дипломце основних струковних студија, тако и за кућу у којој су стекли знања и звања. ''После много непроспаваних ноћи, одрицања и мука кроз које сте прошли, после дугог и напорног пута ваша срца су, сигуран сам, испуњена срећом и задовољством јер сте постигли оно чему сте тежили. Лекарски позив се бира из љубави према човеку, због жеље да му помогнете. Сада сте, опет на новом почетку и пред вама су нови изазови да вашу веру и љубав према пацијенту поделите, овог пута са више знања'', речи су продекана проф. Давидовића. Он је специјалистима и дипломцима поручио и да верују у своје знање али и да верују свом инстикту и не дозволе да их знање заведе. ''Желимо да оно што сте научили на ФМН постане огњиште врлина и личних подвига у борби против болести на добробит ваших пацијената. Будите несебични у ономе што можете да им пружите и нека вас цене по вашој савести, доброти и знању које сте им пружили'', поручио је продекан проф. др Горан Давидовић.

 
 
 

У периоду од децембра прошле до децембра ове године на нашем Факултету диплому струковног физиотерапеута стекло је 24 студената. Кад је реч о најбољим студентима са овог студијског програма на другој години то је Слободан Бошковић са просечном оценом 9,54. На трећој годи најбољи просека остварила је Катарина Радовић ( 9,64) док су за најбоље дипломце ОСС-струковни физиотерапеут проглашени Тамара Крстић и Марко Петровић, који имају исту просечну оцену 9,62. На ОСС струковна медицинска сестра дипломирало је 43 студената. На другој години у школској 2016/2017 години најбољи просек остварила је Теодора Радивојевић а на трећој Ирена Дамјановић која је години завршила са просечном оценом 9,50. Најбољи дипломац на ОСС медицинска сестра је Сања Зувић са просеком 9,34. Најбољим дипломцима захвалнице и златнике уручио је декан ФМН проф. др Предраг Чановић.

 


ТРАДИЦИОНАЛНО САЂЕЊЕ ДРВЕЋА
ДИПЛОМИРАНИХ ДОКТОРА СТОМАТОЛОГИЈЕ

У присуству декана ФМН проф. др Предрага Чановића, продекана за ИАС стоматологије проф. др Татјане Кањевац, продекана за ИАС медицине проф. др Ивана Јовановића, професора, тутора и студената стоматологије, у дворишту Ректората Универзитета у Крагујевца, трећа генерација дипломаца стоматологије засадила је данас 23 дрвета. Овај обичај започет је 2015. године са првом генерацијом дипломаца ИАС стоматологије које на ФМН постоје од 2010. године. До сада је на овом студијском програму диплому доктора стоматологије стекао 71 студент.

Нову генерацију дипломираних доктора стоматологије и њихове менторе поздравио је најпре декан ФМН проф. др Предраг Чановић који им је честитао завршене студије и пожелео да се што пре запосле и напредују у струци, а они који то буду желели и у науци. ''Ви сте трећа генерација која је у парку Ректората посадила, ове године 23 дрвета, и верујем да ћемо ову традицију наставити и са наредним генерацијама дипломираних доктора стоматологије'', рекао је проф. Чановић.

 
 

Проф. др Татјана Кањевац, продекан за ИАС стоматологије, најпре је рекла да свака генерација студената инспирише на свој начин а да је трећа, која је ове године дипломирала на стоматологији, мирно је прошла кроз студије. ''Искрено се надам да ће за вас бити и простора и посла. Немојте да имате лоше мисли јер посао ће бити ту уколико се ви будете трудили. За оног ко ради посла увек има. Бавите се собом и једни другима. Будите поштени и добро људи, чему смо вас, између осталог, и ми учили све ове године'', рекла је проф. Кањевац.
Она је додала и да сада већ традиционало сађење дрвећа у дворишту Ректората симболизује повезаност студената и факултета али и међусобну повезаност доктора стоматологије, који треба да буду упућени једни на друге и који имају чега да се сећају и на шта да буду поносни.


Завршено прво коло елиминација за
VII СТУДЕНТСКИ КВИЗ ЗНАЊА ФМН

Факултет медицинских наука, у оквиру прославе Славе и Дана факултета, организовао је VII студентски квиз знања.
Први коло елиминација одржано је данас од 14. 00 часова у Амфитеатру ФМН, уз учешће 14 екипа : Ла Мамбо, We fonud this humerus, РСС екипа, Права спика, ИНФРАКТ, ДДДП, Албатроси, Врло логичан тим, UNDO, Cat scretch disease, КЕФАЛОНЦИ, Доајени и НЕУРОНИ.

На самом почетку је у име декана факултета учеснике квиза поздравио проф. др Небојша Здравковић, који је рекао да пун амфитеатар ФМН показује велику заинтересованост студената да пруже учешће у квизу знања.

Проф. др Небојша Здравковић рекао је да је Факултет обезбедио адекватне награде за три провопласиране екипе што је изазвало одушевљење свих учесника квиза. Уследио је жреб у којем су извучени парови тако да су се екипе такмичиле у седам дуела. Сваки дуел имао је по 20 питања, из опште културе, у којима су екипе одговарале наизменично, а било је и оних дуела где је резултат био изједначен па су била потребна и додатна питања.

Пролаз у завршни круг и финале који су на програму следећег четвртка, 7. децембра од 16 часова, такође у Амифитеатру ФМН, обезбедиле су екипе: Кефалонци, Инфракт, Албатроси, ОМ', Врло логичан тим UNDO и We found this humerus.

Жреб за четвртфинале, полуфинале и финале квиза одржаће се 7. децембра 2017. године од 16. 00 часова у Амфитеатру ФМН.

Студентски квиз знања одржан је први пут на ФМН 2006. године по замисли Векослава Исајловића, Марије Ђајић-Пљакић и Наташе Чанак, некадашњих студената ПР службе нашег Факултета.

Квиз од самог почетка у потпуности реализује ПР служба факултета.

 
 
 


''ПУБЛИКОВАЛИ СМО''
Преглед научних активности ФМН

У оквиру прославе 40 година постојања Факултета медицинских наука, у среду 29. новембра у Aмфитеатру одржана је већ традиционала ревија радова ''Публиковали смо''. Реч је о годишњем прегледу научних активности предавача и целокупне научне заједнице Факултета медицинских наука. У овој години, према речима проф. др Владимира Јаковљевића, продекана за ИАС фармације и континуирану медицинску едукацију, као критеријум узето је колико је радова урађено на ФМН а колико у такозваним коорпоративним радовима са другим Универзитетима.
Од 131 рада 83 урађено је у Крагујевцу што је преко 70 процената. Анализе показују да су и у 2017. години, по броју објављених радова, најбољи били центри за имунологију, физиологију и фармакологију.
Што се тиче број објављених радова на SCI листи он је последњих пет година приближно исти и креће се у распону од 130 до 140. У 2017. години је објављен је 131 рад а средства која су за то издвојена су мања него у 2016. години, иако је реално да оно што је у овој години финансирано долази на публикацију у наредним годинама, речи су проф. Јаковљевића. Он је додао и да се тренутно на ФМН реализује 31 јуниор и један макропројекат, 15 наших наставника и сарадника ангажовано је на међународним пројектима а 95 истраживача ФМН ангажовано је пројектима ресорног министарства.

Проф. Јаковљевића подсетио је присутне да SJECR, часопис Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу, у години свог пунолетства направио још један значајан корак. Одлуком Министра просвете, а на предлог Матичног одбора за медицину, наш часопис је у 2015. и 2016. години категорисан као водећи национални часопис, односно М51. На овај начин, истакао је проф. Јаковљевић, учинили смо још један, али огроман, корак ка нашем коначном циљу, а то је улазак у базу Thompson Reuters, тј. SCI/SCI Expanded листу. Самим тим, сви који су објавили радове у нашем часопису у од 01. Јануара 2015. године могу ове радове категорисати као М51.

Детаљније погледајте у презентацији овде

 
 
 


ПРОГРАМ ПРОСЛАВЕ СЛАВЕ И ДАНА ФМН

Комплетан програм дешавања поводом прославе Крсне славе Светог Алимпија Столпника и 40 година постојања и рада нашег Факултета можете погледати овде


СПОРТСКИ АЛУМНИ СКУП ФМН
3. 12. 2017.

Поводом обележавања 40 година постојања Факултет медицинских наука Универзитета у Крагујевцу 3. 12. 2017. године организује Спортски алумни скуп.

Распоред такмичења можете погледати овде


VII СТУДЕНТСКИ КВИЗ ЗНАЊА ФМН 2017.

Факултет медицинских наука, у оквиру прославе Славе и Дана факултета, организује VII студентски квиз знања.

Први елиминицаони круг VII студентског квиза знања биће одржан у четвртак 30. новембра 2017. године од 14. 00 часова у Амфитеатру ФМН.

Завршни кругови и финале одржаће се 7. децембра 2017. године од 16. 00 часова у Амфитеатру ФМН.

Списак екипa које су пријавиле учешће на VII студентском квизу знања као и распоред такмичења можете погледати овде


КРЕДИТНА МОБИЛНОСТ СА МЕДИЦИНСКИМ УНИВЕРЗИТЕТОМ ШЛЕЗИЈЕ

У оквиру Еразмус Плус програма финансираног од стране Европске Комисије а на изворну иницијативу Пољске стране, потписан је интеринституционални Ректорски уговор о кредитној мобилности са Медицинским Универзитетом Шлезије у Катовицама, Пољска. (привредно традиционално најразвијенији регион Пољске) и нашег Универзитета.

Током недељу дана у Новембру два истакнута предавача гостовала су на Универзитету у Крагујевцу. Дана 8 Новембра у среду, на Митровдан, одржали су своја предавања у Плавој Сали Факултета медицинских наука и то:

 

*Професор Томаж Холецки, Одељење за Здравствену Политику и Управљање (Менаџмент) у Здравству у наслову “Здравствено-политички сижеи доказа као корисна алатка за спровођење реформи здравствених система на регионалном и националном нивоу”. Том приликом су објашњени механизми функционисања поменутих стратегијa и докумената на типичном националном искуству једног Пост-Семашко здравственог система изворно Совјетског типа.

*Професор Пјотр (Петар) Романијук, Шеф Одсека за Здравствену Политику у наслову "Здравствени системи Централне и Источне Европе у транзицији"

Овај допринос је приближио упоредна искуства већег броја источно европских земаља укључујући како земље Руског Комонвелта (Заједнице Независних Држава) тако и источног крила Европске Уније присаједињеног после 2004 године.

Предавањима су се одазвали већи број наших наставника и посебно стручњака Института за заштиту здравља Крагујевац са базном експертизом у области јавног здравља што је био и основни садржај посете. Успостављена су познанства између наших страна која би могла водити билатералним и мултилатералним истраживањима као и поднесцима за финансирање науке код трећих партија. "


ДОАК И ХЕМОФИЛИЈА - ПРЕДАВАЊА ПРОФ. ДР ЈОВАНА АНТОВИЋА

Проф. др Јован Антовић, ванредни професор Универзитета у Каролини и руководилац дијагностике поремећаја хомеостазе Каролинске болнице, иначе гостујући професор нашег факултета, одржао је 1. и 2. новембра предавања на ФМН на теме-Када и како тестирати ДОАК и Глобални хемостатски методи у лабораторијској дијагностици хемофилија-потребни или не?

Директни орални коагуланти у свету полако преузимају примат јер за разлику од пацијента који су на варфарину и морају стално да се прате,код ове терапије то није случај. ''Ми смо у Скандинавији једина болница која их ради 24/7 односно свих седам дана у недељи 24 сата и то је будућност у области фармације- каже проф. др Јован Антовић. Он је говорио и о сарадњи нашег Факултета и Каролинског Универзитета у тој области и најавио да ће једна наша сарадница, у оквиру Еразмус пројекта, ускоро отићи у Каролину где ће се бавити управо овом темом.

 
 

Значајан проблем данашњице према речима проф. др Јована Антоновића представља хемофилија ''Дијагностика је делимично проблематична а онда и терапија која је доста скупа, па је улога лабораторије веома значајна. Ми знамо да у преко 90% случајева постоји врло добра корелација између лабораторијских анализа и клиничке слике, али код 10% пацијената који имају низак ниво лабораторијских фактора нема крварења, док они који на основу анализа не треба да крваре ипак имају крварења. Сматра се да ти глобални хемостатски методи који не одређују само концентрацију једног фактора него колико год је то могуће целокупне хемостазе могу да буду од великог значаја и прикажу бољу слику од оног што се заправо дешава код пацијента. То је тема којом се последњих десетак година баве све водеће светске лабораторије укључујући и ону којом ја руководим'', истакао је Антовић. Смисао овог мог доласка и предавања која сам одржао је сарадња Каролинског Универзитета и Универзитета у Крагујевцу у оквиру Еразмус пројекта, истако је проф. Антовић и најавио да су одобрена средства која ће омогућити да 20-ак доктораната ФМН на пар месеци буду на Каролинском Универзитету ради стручног усавршавања и оспособљавања.


СТУДЕНТИ ФМН ПОСЕТИЛИ 62. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ КЊИГА

И ове године, већ традиционално, Факултет медицинских наука, организовао је одлазак својих студената на Београдски сајам књига у суботу 28. октобра. Под слоганом ''Кључ је у књигама'' љубитељима писане речи под куполама сајма представило се преко 450 излагача из Србије и иностранства.

Почасни гост овогодишњег сајма књига био је немачки језик, односно четири земље немачког говорног подручја-Немачка, Аустрија, Италија и Линтенштајн које су представиле савремено стваралаштво кроз програм ''Четири земље један језик''. Један од најупечатљивијих гостију на овогодишњем сајму била је немачка нобеловка Херта Милер, која је ову награду за књижевност добила 2009. године. Гости овогодишњег сајма били су и Марсел Бајер,Владимир Каминер, Јан Вагнер, Фоклер Кучер, Инго Шулце,Арно Камениш, Јонас Лишер, Валентин Гребнер и многи други.

 
 

Кроз различите програме Сајам је обележио и 800 година од крунисања Стефана Првовенчаног,250 година од рођења Филипа Вишњића, 125 Иве Андрића, 150 година од смрти Шарла Бодлера, век од смрти Владислава Петковића Диса и Милутина Бојића, 170 година Његошевог ''Горског вјенца'', 50 година од издавања романа ''Сто година самоће'''Габријела Гарсије Маркеса и романа ''Дервиш и смрт'' Меше Селимовића.

Студенти нашег факултета током посете сајму показали су интересовање за издања најширег спектра-од белетристике до стручне медицинске литературе. Сајамски попусти многима од њих омогућили су да се у Крагујевац врате са новим издањима.

 


''ИЗАБЕРИ СТИПЕНДИЈУ ПО СВОЈОЈ МЕРИ''

IX Сајам стипендија под слоганом „Изабери стипендију по својој мери“, у организацији Центра за развој каријере и саветовање студената Универзитета у Крагујевцу одржан је данас у холу Правног факултета. Сајам је био права прилика да се сви заинтересовани студенти и дипломци Универзитета у Крагујевцу информишу о актуелним конкурсима за стипендије за студије и/или додатно усавршавање у земљи и иностранству, могућностима за студентску размену, волонтирање или обављање стручне праксе у иностранству, условима за учествовање у овим програмима и многим другим појединостима значајним за њихово даље образовање или развој каријере.

  
  

Кроз различите програме Сајам је обележио и 800 година од крунисања Стефана Првовенчаног,250 година од рођења Филипа Вишњића, 125 Иве Андрића, 150 година од смрти Шарла Бодлера, век од смрти Владислава Петковића Диса и Милутина Бојића, 170 година Његошевог ''Горског вјенца'', 50 година од издавања романа ''Сто година самоће'''Габријела Гарсије Маркеса и романа ''Дервиш и смрт'' Меше Селимовића.

Студенти нашег факултета током посете сајму показали су интересовање за издања најширег спектра-од белетристике до стручне медицинске литературе. Сајамски попусти многима од њих омогућили су да се у Крагујевац врате са новим издањима.

У оквиру пратећег програма Сајма стипендија, у сали Ректората,одржана је презентација на тему могућности за студенте и наставно административно особље кроз програме Еразмус+,Еразмус Мундус и CEEPUS коју су организовали представници Фондације Темпус-Еразмус+.


ПОСЕТА ДВА УГЛЕДНА ПРЕДАВАЧА
У ОБЛАСТИ ЗДРАВСТВЕНЕ ПОЛИТИКЕ И УПРАВЉАЊА,
МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРЗИТЕТ ШЛЕЗИЈЕ, ПОЉСКА



У оквиру Еразмус Плус програма финансираног од стране Европске Комисије а на изворну иницијативу Пољске стране, потписан је интеринституционални Ректорски уговор о кредитној мобилности са Медицинским Универзитетом Шлезије у Катовицама, Пољска. (привредно најразвијенији регион Пољске, установа на линку) и наше матичне Куће.

Дана 8 Новембра у среду, на Митровдан, два истакнута предавача ће гостовати и одржати своја предавања у Плавој Сали у згради Деканата Факултета медицинских наука и то:

*Од 14 00 - 15 30 - проф др Томаж Холецки, Одељење за Здравствену Политику и Управљање (Менаџмент) у Здравству (CV)
у наслову “Evidence Briefs as a useful tool for reforming health systems at the national or regional level”.

*Од 15 30 - 17 00 - проф др Пјотр (Петар) Романијук, Шеф Одсека за Здравствену Политику (CV)
у наслову "Health system transitions in Central and Eastern Europe"


НАНО ТЕХНОЛОГИЈЕ И СВЕТЛОСТ - НОБЕЛОВЕ НАГРАДЕ У ФУНКЦИЈИ ЗДРАВЉА



Предавање Проф. др Ђуро Коруга "Нано технологије и светлост-Нобелове награде у функцији здравља" одржаће се у четвртак 2. новембра 2017. године у 13 часова на Природно-математичком факултету (II спрат сала А-II-1)

Опширније можете погледати овде.


CURRENT TRENDS IN PHYSIOLOGICAL SCIENCES:
FROM CELL SIGNALS TO THE BIOLOGY OF AGING

4th Congress of Physiological sciences of Serbia
with international participation, 19-23, 2018.


Поштоване колегинице и колеге,

са задовољством Вас обавештавамо да ће се у септембру 2018. године у Медицинском факултету Универзитета у Нишу одржати четврти Конгрес физиолошких наука Србије са међународним учешћем, и под покровитељством најзначајнијих светских и европских удружења у овој огромној научној области.

Прво обавештење (а касније и финални програм) за овај скуп можете наћи на трајној адреси Друштвa физиолога Републике Србије physiology. org. rs/4thCPS.php

Одабрани наслови из примљених сажетака биће укључени у програм предавања по позиву или усмених презентација, а одабрани радови у целини са овог конгреса биће понуђени за публиковање у неком од часописа са листе CC/SCI или у монографији престижног интернационалног издавача. Ово ће бити прилика и за промоцију различитих штампаних издања, пре свега едукативних, урађених од стране чланова Друштва.

Са жељом да се у наредном периоду лепо и квалитетно дружимо у Нишу,

Срдачно Вас поздрављамо
Програмски и Организациони одбор
Друштво физиолога Републике Србије


NEW INSIGHTS IN CARDIOVASCULAR RESEARCH

НОВИНЕ У КАРДИОВАСКУЛАРНИМ ИСТРАЖИВАЊИМА

У организацији катедере за физиологију и подршку Друштва физиолога Србије, а под покровитељством International Academy of Cardriovascular Sciences, у понедељак 2. октобра Факултет медицинских наука био је домаћин научног скупа посвећеног новинама у кардиоваскуларним истраживања. На скупу су учешће узели еминентни стручњаци из ове области-тројица професора Универзитета из Сједињених америчких држава : Devendra Agrawal Omaha USA, Suresh C. Tyagi Louisville USA, Rakesh Kukreja, Richmond USA као и наставници и сарадници катедере за физиологију ФМН.

  

Скуп је, према речима проф. др Владимира Јаковљевића, продекана за ИАС фармације и континуирану едукацију и шефа катедере за физилогију ФМН, организован у оквиру обележавања 40 година нашег факултета. ''Са колегом проф. др Драганом Ђурићем из Београда, као члан председништва Интернационалне академије кардиоваскуларних наука за Европу, прошле недеље боравио сам у Печују и искористио прилику да еминентне научнике из САД позовем да буду гости Факултета медицинских наука. Они су мој позив прихватили и данас смо у прилици да на нашем факултету чујемо које су новине у кардиоваскуларним истраживањима'', рекао је проф. Јаковљевић. На скупу је, између осталих, излагање имала и сарадница ФМН Невена Јеремић која је већ две године на постдипломском усавршавању код проф. др Suresh Tyagi, који је недавно постао и визитинг професор Факултета медицинских наука. ''На тај начин већ је успостављана наша сарадња која води ка увођењу заједничког програма докторских студија. Данашњи скуп поред свечане и научне има свакако и ширу димензију јер нам омогућава да успоставимо добре контакте са водећим универзитетима САД у овој области'', закључио је проф. др Владимир Јаковљевић.

  

Научном скупу у амифитатру Факултета медицинских наука присуствовали су ректор Универзитета у Крагујевцу проф. др Небојша Арсенијевић и декан Факултета медицинских наука проф. др Предраг Чановић.


NEW INSIGHTS IN CARDIOVASCULAR RESEARCH
Dedicated to the 40th Anniversary
October 2nd, 2017 Amphiteathre

Поводом прославе 40 година нашег Факултета у понедељак, 02. 10. 2017. године одржаће се научни скуп у Амфитеатру Факултета медицинских наука са почетком од 9. 30 часова.

Гости нашег Факултета биће еминентни стручњаци из области кардиоваскуларних истраживања, који су водећи у тој области у свету.

Суорганизатор скупа је Друштво физиолога Републике Србије, а под покровитељством је International Academy of Cardiovascular Sciences.

Програм научног скупа можете погледати овде


TRENDS IN STEM CELL RESEARCH AND CELL-BASED THERAPY


''САВРЕМЕНИ ТРЕНДОВУ У ИСТРАЖИВАЊУ МАТИЧНИХ ЋЕЛИЈА''
- међународни скуп на ФМН

Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу,данас је био домаћин међународног научни скуп на тему ''Trends in Stem Cell Research and Cell-based Therapy'' . Скуп је одржан у организацији Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу а уз подршку Асоцијације италијанских и српских научника и истраживача ‘’AIS 3’’ и амбасаде Италије. У уводном делу скупа присутнима су се се обратитили: проф. др Небојша Арсенијевић ректор Универзитета у Крагујевцу " проф. др Павле Анђус из Асоцијације италијанских и српских научника и истраживача ''АIS 3'' и аташе за науку амбасаде Италије у Србији Пауло Батинели. Ректор Арсенијевић је изразио наду да ће овакви скупови постати традиционални и подсетио да је Крагујевац град у коме су настали и одржали се односи између српског и италијанског народа. Проф. др Павле Анђус, између осталог, упутио је подршку ФМН и руководству Универзитета у стварању Центра изврности у Крагујевцу и додао да апсолоутно подржа све активности на јачању сарадње на нивоу Асоцијације италијанских и српских научника и истраживача. Аташе за науку амбасаде Италије у Србији Пауло Батинели рекао је да је научни скуп организован како би се разменила искуства италијанских и српских научника. ''Искрено верујем да ће из те сарадње проистећи и нова заједничка истраживања и резултат'', рекао је Батинели. Данашњи скуп је,према његовим речима само оквир за ту будућу сарадњу, а њени стубови су управо медицина и јавно здравље.

  

Један од главних циља скупа је представљање најновијих сазнања о ћелијским и молекулским механизмима важних у регенеративној медицини и упознавање јавности са најновијим достигнућима у овој области. Генетичар, проф. др Миодраг Стојковић, редовни професор ФМН, говорећи о практичној примени матичних ћелија у лечењу у Србији, рекао је да је њихова примена у свету све већа и то не само у научне сврхе већ и се користе и за лечење многих болести. ''Нажалост, то још није дошло до нас али се у свету матичне ћелије користе у лечењу болести ока, стварањем нове ретине, може да се направи нова кожа у лабораторији,код опекотина и људи који су имали повреде. Све више се користе и код неуродегенеративних промена. Имате мезенхималне матичне ћелије које се користе за обољења логомоторног апарата, односно стварање нових костију и коштаниох ткива и хрскавице код спортских повреда. Број болести које се данас третирају матичним ћелијама је из дана у дан све већи. Постоји више типова и врста матичних ћелија и свака има своју примену. Није матична ћелија универзално средство за све, него како која има своје карактеристике и потенцијале тако се и примењују. Нас овде у Крагујевцу интересују мезенхималне матичне ћелије и оне које служе за добијање ћелија са нервним карактеристикама а за лечење неурорегенеративних болести –Паркинсона, Алцхајмера а нарочито дегенеративних болест'', рекао је проф. др Миодраг Стојковић.

  

На данашњем научном скупу студенти су имали прилику да дискутују и размене идеје са еминентним стручњацима из Италије и Србије а млади истраживачи били су у прилици да изнесу своје ставове и сугестије о примени матичних ћелија у регенеративној медицини имајући у вису етичност и безбедност ове терапије.

  
  
  


TRENDS IN STEM CELL RESEARCH AND CELL-BASED THERAPY



Факултет медицинских наука Универзитета у Крагујевцу у сарадњи са Асоцијацијом италијанских и српских научника и истраживача и Амбасадом Републике Италије у Србији организује научни скуп "Trends in Stem Cell Research and Cell-based Therapy” који ће се одржати 28. септембра 2017. године у Амфитеатру Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу. Опширније можете видети овде.


ПОЧЕЛА НАСТАВА НА ДОКТОРСКОЈ ШКОЛИ

Студенти прве генерације недавно акредитованог студијског програма Докторске студије-Докторска школа медицинских наука Факултета медицинских наука данас су добили своје индексе и званично су им почела предавања у оквиру првог семестра. Прву генерацију студената Докторске школе, а тринаесту од оснивања докторских академских студија, у амфитеатру "Проф. др Милосав Костић'' поздравио је проф. др Небојша Арсенијевић, ректор Универзитета у Крагујевцу и саветник декана за докторске студије, који их је најпре упознао са оним што их чека у новој фази њиховог научног развитка. Он је будућим докторима медицинских наука најпре појаснио да их у току првог семестра очекују предавања и испити из три предмета –истраживања у биомедицинским наукама, статистичке методе у биомедицинским истраживањима и информатичке методе у биомедицинским истраживањима. Након тога, уочи другог семестра, будући докторанди опредељују се за једно од понуђених изборних подручја а током другог, трећег и четвртог семестра слушају наставу и полажу модуле у оквиру изабраног изборног подручја. Пети и шести семестар обухватају реализацију научног истраживања које је непосредно у функцији израде докторске дисертације.

Проф. др Небојша Арсенијевић је будућим докторима медицинских наука данас одржао и уводно предавање из Истраживања у биомедицинским наукама. Студије на Докторској школи ФМН трају три школске године, односно шест семестара, и студенти по завршетку стичу научни назив доктор медицинских наука. Факултет медицинских наука је први факултет у Србији који је, пре 13 година, успоставио докторске академске студије у области медицине, и први који је акредитовао студијски програм Докторске студије-Докторска школа медицинских наука. За ове године у оквиру докторских академских студија на нашем факултету створени су нови научни кадрови и дат је велики допринос развоју науке, што је и била идеја којом се руководство Факултета руководило када је увело нови студијски програм. До сада је на ФМН докторирало 433 докторанда.

  
  
  


ПОЧЕЛА НАСТАВА НА ОСНОВНИМ СТРУКОВНИМ СТУДИЈАМА

Новој генерацији студената основних струковних студија 14. септембра су у Малој сали факултета медицинских наука свечано уручени индекси. Бруцошима основних струковних студија којих је 88, и то 44 на основним струковним студијама за медицинску сестру и исто толико за струковног физиотерапеута, индексе је уручила проф. др. Марина Петровић, продекан за наставу на овом студијском програму. Проф. др Марина Петровић новој генерацији студената основних струковних студија пожелела је добродошлицу, срећан и успешан почетак студија на факултету. Упознавши их са информаторима, организацијом наставе и програмом, проф. др. Марина Петровић се захвалила присутнима и поручила да их чека велики рад током студирања.

Након уручења индекса бруцошима основних струковних студија почела су предавања по раније утврђеном плану и програму. Студије на овом студијском програму трају три године након чега студенти добијају звање струковна медицинска сестра и струковни физиотерапеут.

  
  


УРУЧЕНИ ИНДЕКСИ БРУЦОШИМА МЕДИЦИНЕ

Новој генерацији студената ИАС медицине јутрос су у амфитеатру ФМН свечано уручени индекси. Бруцоше медицине, њих 88, поздравили су декан Факултета медицинских наука проф. др Предраг Чановић и продекан за ИАС медицине проф. др Иван Јовановић.

Пожелевши им добродошлицу на ФМН декан проф. др Предраг Чановић је бруцошима медицине рекао да се од њих очекује велик рад и залагање јер студије медицине подразумевају згуснут и динамичан програм. ''То не оставља пуно слободног времена али награђује посвећене о чему сведочи и велика пролазност наших студената на наредне године студија'', рекао је декан Чановић. На ове речи декана надовезао се продекан за ИАС медицине проф. др Иван Јовановић који је истакао да просечно студирање на медицини на нашем факултету траје шест година и месец дана. ''То постижемо, између осталог, и туторским системом рада, по коме је наш факултет препознатљив. Сви ви данас ћете добити своје менторе који ће вас пратити током читавих студија и са којима ће се виђати једном недељно. Радићете у малим групама, 5 до 6 студената и ваше обавезе, које почињу већ данас, су свакодневне'', рекао је проф. Јовановић. Он је медицинаре упознао и са семестралним водичем, који им је касније подељен уз индексе, и у коме се налзе све информације које су им битне за студирање- општа правила у вези са наставом, распоред часова односно предавања, план зграде ФМН, подаци о предметима (имена предавача, наставне јединице, термини одржавања насатаве, тестова и самих испита).
Бруцошима медицине, који су подељени у 16 група уз индексе и семестралне водиче данас су представљени и њихови ментори. Одмах након што им је проф. др Иван Јовановић продекан за ИАС медицине уручио индексе упућени су на прво предавање из анатомије.

  
  


ПОЧЕЛА НОВА ШКОЛСКА ГОДИНА НА ФАКУЛТЕТУ МЕДИЦИНСКИХ НАУКА

Уручењем индекса бруцошима интегрисаних академских студија фармације и стоматологије данас, 11. септембра, на Факултету медицинских наука почела је нова школска година. У школској 2017/2018 години на студије фармације уписано је 84 студента а на студије стоматологије 24 студента.

Будуће докторе стоматологије у Плавој сали поздравио је декан Факултета медицинских наука проф. др Предрраг Чановић пожелевши им добродошлицу у своје али и у име свих наставника и сарадника Факултета. Декан је бруцошима ИАС стоматологије пожелео успешно студирање и истакао да их очекује озбиљан рад од самог почетка. '' Пред вама је перманентан и студиозан рад а на то ће вас натерати начин студирања на нашем Факултету'', рекао је декан проф. др Предраг Чановић. Добродошлицу новим студентима стоматологије, у име катедере за стоматологију, пожелела је проф. др Татјана Кањевац продекан за ИАС стоматологије која је будуће докторе стоматологије упознала са обавезама које их очекују у наредном петогодишњем периоду, колико трају студије стоматологије. ''Ви сте нова генерација студената врло атрактивног студијског програма нашег Факултета,који,иако најмлађи, из године у годину бележи све веће интересовање свршених средњошколаца. Од вас се очекује доста, о чему ће вас детаљније упознати ваши ментори, а на вама је да вредно радите и завршите факултет са кога ћете понети квантум знања'', рекла је проф. др Татјана Кањевац. Уследило је уручење индекса бруцошима стоматологије- њих 24 подељено је у четири групе и свака група је добила свог ментора- др Мирослава Васовића, проф. др Милицу Поповић, проф. др Марију Миловановић и проф. др Татјану Кањевац.

Студенте прве године ИАС фармације у амфитеатру поздравио је и у њихове будуће обавезе упутио проф. др Владимир Јаковљевић продекан за ИАС фармације. Проф. Јаковљевић је најпре подсетио бруцоше да студије фармације трају пет година након чегастичу диплому магистра фармације. ''Фокус на нашем факултету је на студенту. Свако од вас већ данас добија свог ментора који ће вас пратити током читавог студирања. Нама то омогућава комплетан увид у ваш рад у сваком тренутуку а вама да што лакше савлдате веома значајно и обимно градиво'', рекао је проф. Јаковевић и додао да обавезе бруцоша на фармацији почињу истог тренутка када добију индексе. Како је и најавио продекан за ИАС фармације,свих 84 бруцоша на овом студијском програму, након уручења индекса прешли су у малу салу где им је прво предавање одржала доц. др Марина Костић.

Индекси бруцошима ИАС медицине биће уручени сутра, а студентима основних струковних студија у четвртак 14. септембра чиме ће нова школска година на ФМН почети на свим студијским програмима.

  
  
  


ПРОМОВИСАНИ ДОКТОРИ НАУКА УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ

Ректор Универзитета у Крагујевцу проф. др Небојша Арсенијевић свечано је промовисао докторе наука који су, у пероду од маја 2016. до маја 2017. године, одбранили докторску дисертацију на факултетима Универзитета у Крагујевцу. На свечаности у парку Ректората промовисано је 113 доктора наука : 11 доктора наука на Факултету инжењерских наука, 7 доктора наука на Факултету техничких наука у Чачку, 3 доктора наука на Економском факултету, 9 доктора наука на Правном факултету, 15 доктора наука на Природно-математичком факултету, 48 доктора наука на Факултету медицинских наука, 5 доктора наука на Факултету за машинство и грађевинарство у Краљеву, 2 доктора наука на Факултету педагошких наука у Јагодини, 3 доктора наука на Учитељском факултету у Ужицу, 8 доктора наука на Филолошко-уметничком факултету и 2 доктора наука на Агрономском факултету у Чачку.

  
  
  

У докторе медицинских наука промовисани су:

  1. Славиша Савић
  2. Жељко Влаисављевић
  3. Милица Вукашиновић-Весић
  4. Биљана Јаредић
  5. Мирјана Маринковић
  6. Биљана Мајсторовић
  7. Ивана Иличковић
  8. Марија Бурсаћ
  9. Aлександар Матић
10. Ивана Сташевић- Карличић
11. Цвета Шпадијер-Мирковић
12. Валентина Талевска
13. Дејан Станојевић
14. Драган Васиљевић
15. Александар Цветковић
16. Немања Јовичић
17. Весна Јовановић
18. Звездана Стојановић
19. Марија Анђелковић
20. Ивана Ђурић-Филиповић
21. Смиљана Костић
22. Биљана Поповска –Јовичић
23. Kатарина Ђокић Пјешчић
24. Игор Ђуришић

25. Радмила Радојевић-Поповић
26. Александра Арсовић
27. Сања Шарац
28. Милош Николић
29. Драган Ловић
30. Маја Mилосављевић
31. Иван Срејовић
32. Гора Миљановић
33. Милица Петровић
34. Марина Мијајловић
35. Милош Милосављевић
36. Марко Спасић
37. Violetta Raffay
38. Радиша Павловић
39. Небојша Марић
40. Дубравка Вукадиновић
41. Александар Даговић
42. Игор Јовановић
43. Светлана Ристић
44. Драгана Ристић
45. Марко Милосављевић
46. Петар Ристић
47. Милена Дељанин
48. Снежана Пешић

Универзитет у Крагујевцу, као и прошле године издао је књигу под називом „Књига доктора наука Универзитета у Крагујевцу 2017. “ која сажето представља све докторанде и научни допринос њихових докторских дисертација. На Универзитету у Крагујевцу, до сада је промовисано 1185 доктора наука.


УСПЕШНО РЕАЛИЗОВАНА АКЦИЈА ДОБРОВОЉНОГ ДАВАЊА КРВИ НА ФМН

У организацији Црвеног крста Крагујевац данас је на Факултету медицинских наука одржана друга акција добровољног давања крви у овој школској години. Градска организација Црвеног крста сваке године у сарадњи са факултетима Универзитета у Крагујевцу организује две кампање- зимску у новембру и пролећну у мају месецу. Подсећања ради, због великог интересовања студената нашег факултета у новембру 2016. године организоване су две акције.

Студенти медицине, фармације, стоматологије и основних струковних студија, уз подршку колега из студентског парламента и Националне асоцијације студената фармације, канцеларијe у Крагујевцу, и данас су показали своју хуманост на делу. Данашњој акцији одазвао се велики број наших студената па је прикупљено 55 јединица крви, које су намењене лечењу пацијената Клиничког центра у Крагујевцу.

  
  


НОЋ МУЗЕЈА НА ФАКУЛТЕТУ МЕДИЦИНСКИХ НАУКА

На факултету медицинских наука вечерас је, у оквиру Ноћи музеја, отворена изложба слика ''Револуција, апатија, субмисивност'' аутора Драгана Барлова. Овом поставком аутор позива на својеврсну културну акцију, већ препознатљивим ''алатом'' Камене главе: окамењава сећања да се не понављају-апстиненција од нежељеног стања. Барлов неосетљивост дочарава лишавањем атмосфере и портретне тачности, а замореност мозга лавиринтним фигурама. Унутрашње кидање и млитавост покрета ставља у знак једнакости, а јачим колоритним контрастом указује на природну реакцију да се човек отргне и излечи. Аутор изложбе Драган Барлов факултет уметности, одсек сликарство завршио је у Приштни у класи професора Петра Ђузе. Излагао је до сада више пута у Крагујевцу и осталим градовима Србије. Поред сликарства бави се цртежом, вајарством, графиком, унутрашњим ентеријером и другим видовима уметности.

Ноћ музеја се одржава у 44 града и места у Србији и најпосећенија је манифестација у области културе која се ове године одржава под слоганом ''Отвори очи у ноћи. Крагујевачки музеји, галерије и установе културе отворили су врата за посетиоце и понудили богате и разноврсне програме. Поред нашег факултета учешће у четрнаестој Ноћи музеја у Србији узели су и музеј ''21. октобар'', ПМФ, Галерија ''Арт'',Дом омладине. , Прва гимназија.

Изложба Драгана Барлова у галерији Факултета медицинских наука биће отворена до 20. јуна.

  
  


СРПСКО ЛЕКАРСКО ДРУШТВО НАГРАДИЛО ПРОФ. ДР НЕБОЈШУ АРСЕНИЈЕВИЋА

Проф. др Небојша Арсенијевић, шеф катедре за имунлогију и саветник декана Факултета медицинских наука, добитник је овогодишње награде за научно истраживачки рад у области имунологије, коју додељује Српско лекарско друштво. Поред проф. Арсенијевића, за научно истраживачки рад награђени су и проф. др Зоран Лазић, орални хирург, проф. др Момир Миков, фармаколог, као и стоматолози др Ивана Радовић и др Весна Милетић.

Поводом Ђурђевдана, славе Српског лекарског друштва, најстарије струковно удружење лекара доделило је и ове године признања најистакнутијих члановима. Највише годишње признање СЛД-Велики печат биће уручено проф. др Обраду Зелићу, стоматологу, проф. др Љубици Ђукановић, нефрологу и др Павлу Миленковићу, хематологу.

Награду за животно дело СЛД доделило је проф. др Зорану Кривокапићу, хирургу, проф. др Вери Поповић Бракић, ендокринологу, проф. др Радану Џодићу, хирургу, проф. др Слободану Голубовићу, офталмологу, проф. др Милану Стануловићу, фармакологу, проф. др Ђурђици Стојшић, кардиологу и прим. др Владимиру Јовановићу, специјалисти максилофацијалне и оралне хирургије.


ОДРЖАНА КОМЕМОРАЦИЈА ПРОФ. ДР ДРАГАНУ ЧАНОВИЋУ

У амфитеатру Факултета медицинских наука данас је одржана комеморација проф. др Драгану Чановићу, истакном хирургу и ванредном професору нашег факултета. Проф. др Драган Чановић преминуо је 16. априла а сахрањен је 19. априла на Бозман гробљу у Крагујевцу. У присуству чланова породице-супруге Маријане, синова Вука и Драгоша, брата Предрага са породицом, бројне колеге, сарадници, пријатељи и запослени на Факултету медицинских наука одали су последњу пошту проф. др Драгану Чановићу.

Са биографијом проф. др Драгана Чановића присутне је упознао проф. др Драгче Радовановић. Он је подсетио да је проф. Чановић рођен 1954. у Липљану, да је звање доктора медицине стекао 1980. године на Медицинском факултету Универзитета у Београду, а специјализацију из опште хирургије завршио је 1988. године. На Медицинском факултету Универзитета у Крагујевцу магистрирао је 1994. године а 2001. године одбранио је и докторску дисертацију на тему: ''Хирургија билијарног тракта и панкреаса''. Најпре је 1982. године изабран за асистента на Медицинском факултету у Београду да би три године касније, 1985. године у исто звање биран и на нашем факултету. Од 2006. године до смрти био је ванредни професор на Факултету медицинских наука, и дугогодишњи директор Клинике за хирургију КЦ Крагујевац.

  

''Драгана познајем као учитеља, као колегу и драгог пријатеља и нећу га хвалити због реда и обичаја већ зато што је то истина. Од Драгана сам учио о професији и подједнако о животу. Замислите каква је привилегија била седети и ћутати у друштву тог и таквог човека а он је прихватао све, везивао је људе за себе. Ишао је кроз живот спуштеног гарда, ваљда сматрајући да су људи налик њему-дакле добри. Нажалост, нису, бар не увек. Ми овде врло добро знамо да оспоримо вредности управо онима који су у сваком погледу бољи од нас. Драган је то био, био је бољи, најбољи од свих које познајем'', речи су асс. др Дејана Лазића, хирурга.

Од професора Чановића опростио се и ректор Универзитета проф. др Небојша Арсенијевић истичући да се данас Факултет медицинских наука опрашта од једног часног, честитог, поштеног и доброг човека, изузетног професора и још бољег хирурга. ''Опраштамо се од човека који је, како и приличи, водио један тежак мушки живот. Био је слободан човек, слободан мушкарац који зна шта треба да брани. Тако се Драган није двоумио. Њему су његов карактер и васпитање,које је добио у одличној породици, помагали да доноси одлуке и да иде супротно стрампеду'', рекао је проф. Арсенијевић. Он је подсетио и да када се промовисало и хвалило дезертерство, проф. др Драган Чановић, знао је да је хирургу место тамо где су људи повређени па се добровољно пријавио да иде тамо одакле су други бежали и то не на једно место већ где год је било потребно. ''Мушки је поднео и сазнање да је болестан. Није ту било ни сажаљења ни суза. Радио је докле је могао да стоји на ногама. Мушки нас је и напустио, на један тих начин, да никог не оптерети. Такав какав је био био је поуздан, знао је оно што је за људе најтеже да знају, поготово за оне који се као он, свакодневно суочавају са смрћу. Имао је оно најдрагоценије знање- знао је шта се не ради'', рекао је проф. др Небојша Арсенијевић и додао да се проф. Драган Чановић, ни као лекар ни као човек није наметао, није се гурао, није сматрао да први редови њему припадају. Обраћајући се породици проф. Арсенијевић им је поручио да не жале, а синовима Вуку и Драгошу да се угледају на оца, да иду право и поносно јер су синови великог човека.


САЈАМ ОБРАЗОВАЊА, ЗАПОШЉВАЊА, ПРЕУЗЕТНИШТВА И ИНОВАЦИЈА

Факултет медицинских наука, са осталим факултетима Универзитета у Крагујевцу, представља се на Сајму образовања,запошљавања, предузетништва и иновација који је данас отворен на ''Шумадија сајму''. Реч је о тродневној сајамској манифестацији која је окупила бројне школе, факултете, привреднике и предузетнике као и удружења који будућим средњошколцима и студентима представљају образовне профиле и студијске програме. Сајам је прилика да се млади људи, који се налазе на једној од најважнијих животних прекретница, детаљно информишу о одређеној школи или факултету. Национална служба за запошљавање,бројни послодавци и агенције представиће слободна радна места, док ће сви заинтересовани кандидати моћи на лицу места да предају своје радне биографије.

У име организатора, ''Шумадија сајма'' посетиоце и излагаче најпре је поздравио директор сајма Зоран Недељковић који је, између осталог говорио, о значају образовања истичући да је то веома важан сегмент свих развијених земаља и да та тенденција полако захвата и Србију. ''Улагање у образовање је улагање у будућност. Добар образовни систем даје квалитетне кадрове а без њих нема ни добрих и профитабилних предузећа'', истакао је Недељковић. Сајам образовања, запошљавања, предузетништва и иновација званично је отворио професор на нашем факултету, иначе члан Градског већа за образовање, Недељко Манојловић. Он је рекао да се велики број младих у овом моменту налази на најважнијој животној раскрници јер бирају своја будућа занимања. ''Разлика између онога што сте данас и онога што ћете бити за три,четири или пет година, зависиће од пута који одаберете и којим кренете. Од његовог квалитета зависиће циљ на који ћете стићи'', поручио је проф. др Недељко Манојловић.

У оквиру пратећег програма сајма Регионална привредна комора Крагујевац и Шумадија сајам организују трибине- '' Подстицај развоја иновација у привреди'' и '''Дуално образовање'' а Удружење ''Млади'' конференцију ''Start your way up''. Сајам ће за посетиоце бити отворен у петак од 10 до 18 часова и у суботу од 10 до 15 часова.

  
  
  
  


САВРЕМЕН НАЧИН СТУДИРАЊА НА ФМН

У свечаној сали Прве крагујевачке гимназије данас су представљени студијски програми Факултета медицинских наука матурантима ове школе. Након уводног обраћања директорке Прве гимназије Славице Марковић о ИАС медицине говорила је доц. др Милица Боровчанин, ИАС фармације др Гордана Радић а о ИАС стоматологије др Александра Влашковић.

Многобројне предности нашег факултета познате су не само у Србији већ у региону. Оно што је, како је истакла доц. др Милица Боровчанин, јако важно за студенте, посебно бруцоше, је рад у такозваним ''малим групама'' где на почетку студија сваки студент добија свог тутора који га прати до краја школовања. ''Тутори су у сваком тренутуку ту за студенте што вам у великој мери олакшава студирање јер студије медицине захтевају континуитет у раду и непрестану посвећеност'', рекла је доц. др Милица Боровчанин и додала да то значајно побољава квалитет наставе и пролазност студената . Свако од вас ко се определи за студије медицине треба да зна тиме себи отвара бројне могућности за каснији рад и напредак,истакла је доц. д Боровчанин и навела да она лично данас ради са пацијентима на психијатрија али и са студентима као предавач на ФМН. На интегрисаним академским студијама фармације, што је случај и на медицини и на стоматологији, сви облици наставе (предавања, вежбе, семинарски радови) су обавезни. То у почетку, према речима доц. др Гордане Радић, за оне који су навикли да уче кампањски може да представља проблем али се студенти врло брзо навикну да после сваког предавања следе и вежбе на којима добијају одређен број поена. ''Ти поени касније много значе а континуитет у настави и учењу омогућава вам и бољу пролазност. На ИАС фармације, које трају 5 година и после којих стичете звање магистра фармације, на завршној години сваки студент пролази стручну праксу у апотекама и на крају брани завршни рад'', нагласила је доц. др Гордана Радић. Квалитет и континуитет у раду одлика су и најмлађег студијског програма ФМН-ИАС стоматологије. Др Александра Влашковић, представљајући матурантима Прве гимназије студије стоматологије, посебно је истакла да оне трају 5 година и да прве две обухватају опште медицинске предмете док на трећој години почињу стручни предмети. ''И тада заправо почињу и први контакти са пацијентима који су редовни и који касније пуно значе када завршите факултет и стекнете звање доктора стоматологије'', рекла је др Влашковић.

Оно што наш факултет разликује од других су и докторске академске студије које омогућавају свршеним дипломцима наставак школовања управо у Крагујевцу. На промоцији се могло чути и да од прошле године ФМН има своје збирке задатака за полагање пријемних испита и да се дорађена издања очекују у продаји након Ускршњих празника. Допуне подразумевају 10 посто више задатака из сва три предмета-биологије, хемије и математике. .

  
  
  
  


ФМН У ПОСЕТИ ДРУГОЈ ГИМНАЗИЈИ

Факултет медицинских наука представио се данас матурантима Друге гимназије. О студијским програмима нашег факултета и предстојећем упису нове генерације бруцоша говорили су: проф. др Марина Петровић са ИАС медицине, доц. др Гордана Радић са ИАС фармације и др Александра Влашковић са ИАС стоматологије.

Интегрисане академске студије медицине, на које и у овој школској години уписујемо 88 студената, према речима проф. др Марине Петровић,трају 6 година након чега студент добија звање доктора медицине. ''На нашем факултету, на свим студијским програмима, очекује вас континуирани рад. Од првих предавања и вежби, морате да учите на недељном нивоу јер тако, током свих 15 недеља наставе, остварујете укупно 30 поена. Сви студијски програми имају јасно дефинисане и прецизне програме који ће вам бити доступни на нашем сајту већ у другој половини августа у виду информатора предмета односно силабуса. На тај начин од самог почетка до детаља сте упознати са свим обавезама које имате током године'', рекла је проф. др Марина Петровић. На ИАС фармације ФМН ће у школској 2017/2018 години уписати 84 студента. Доц. др Гордана Радић појаснила је матурантима Друге гимназије да студије фармације трају 5 година, да студенти на крају стичу звања магистра фармације и да је могуће да раде у апотекама, фармацеутским компанијама, фармацеутској индустрији али и да се баве научно истраживачким радом. Када је реч о ИАС стоматологији, др Александра Влашковић, сарадник у настави на стоматологији подсетила је да је то најмлађи студијски програм на нашем факултету и да ће у овој години бити уписано 24 студента који ће бити седма генерација будућих стоматолога. ''Читав наш факултет познат је по раду у малим групама где свака група има свог тутора, односно професора или сарадника који је задужен за ту групу. На стоматологији али и на осталим студијским програмима на тај начин стиче се пракса кроз практичан рад што нам касније пуно значи'', рекла је др Влашковић.

ФМН и ове године издаће своје збирке задатака из биологије, хемије и математике за полагање пријемних испита. Очекује се да се збирике нађу у продаји током наредне недеље. Сам пријемни испит, како се чуло данас у Другој гимназији, биће организован крајем јуна или у првој недељи јула.

  
  


МАТУРАНТИ МЕДИЦИНСКЕ ШКОЛЕ ОБИШЛИ ФМН

Традиционална манифестација ''Дан отворених врата'' и ове године почела је прве суботе у априлу, у сусрет предстојећем упису нове генерације студената.

Факултет су данас посетили матуранти Медицинске школе са домом ученика ''Сестре Нинковић'' из Крагујевца. Била је ово прилика да се наши будући студенти на најдиректнији начин упознају са Факултетом медицинских наука, јер су, поред свих информација о студијским програмима, припремама и самом полагању пријемних испита, у обиласку ФМН могли да виде наше учионице, сале за вежбе, лабораторије, читаоницу, библиотеку.

Факултет медицинских наука је на прву годину студија школске 2017/2018. године уписаћe 88 студената ИАС медицине, 84 студента ИАС фармације, 24 студената ИАС стоматологије и по 44 студента оба програма Основних струковних студија (струковна медицинска сестра/техничар и струковни физиотерапеут). Програми студија на ФМН уређени су по угледу на студијске програме признатих универзитета у свету. Оно што наш факултет разликује од других је туторски систем рада, докторске и специјалистичке студије, изузетна техничка опремљеност учионица и лабораторија, научно истраживачка достигнућа наставника и сарадника, научним (Јуниор) пројектима које сами финансирамо, научно истраживачким центрима, Центру изузетних вредности, студентској читаоници која је отворена 24 часа, бесплатном интернету за студенте, библиотеци и студентском ресторану који су отворени током целог дана.

Дан отворених врата организујемо сваке суботе све до уписа крајем јуна, у времену од 10 до 13 сати. Свој долазак будући студенти могу да најаве на телефон 034/306-800 или е-поштом на : PRTim@medf. kg. ac. rs

  
  
  

Факултет медицинских наука представио се данас крагујевачким матурантима и на петом Фестивалу науке под називом "Дај (т) е се на знање" који је традиционално одржан у Првој крагујевачкој гимназији. О нашем факултету, његовим предностима, студијским програмима и условима за упис са заинтересованим кандидатима разговарали су проф. др Небојша Здравковић и проф. др Ирена Танасковић и представници нашег ПР тима. Пратећи програм фестивала ове године чинили су турнир "Програмирање робота" и округли сто на тему ''У сусрет потребама и интересима даровитих ученика''. На завршној свечаности изведен је перформанс ''Периодни систем елемената'' који сликовито приказује развој хемије од времена Египта, Старе Грчке и периода алхемије до данас.

Овим догађајима Факултет медицинских наука Универзитета у Крагујевцу почео је са овогодишњим представљањем будућим студентима а у сусрет упису нове генерације бруцоша у школској 2017/2018 године. Већ од 1. априла, сваке суботе, настављамо са традиционалном манифестацијом "Дан отворених врата" када ћемо наш факултет отворити за све заинтерсоване студенте који желе да се лично увере како све код нас функционише.


ФМН ПРЕДСТАВЉЕН НА САЈМУ У ЋУПРИЈИ И ФЕСТИВАЛУ НАУКЕ У ПРВОЈ ГИМНАЗИЈИ

Факултет медицинских наука Универзитета у Крагујевцу представио се данас будућим бруцошима на сајму образовања у Ћуприји и Фестивалу науке у Првој гимнзији. Пети регионални сајам образовања, који је одржан у организацији Регионалног тима подршке за науку, образовање и уметност и Високе медицинске школе струковних студија из Ћуприје а уз подршку министарства просвете, науке и технолошког развоја,и ове године окупио је велики број посетилаца. У холу Високе медицинске школе струковних студија у Ћуприји Факултет медицинских наука представио се на заједничком штанду Универзитета у Крагујевцу. Највеће интересовање будући бруцоши показали су за упис на интегрисане академске студије медицине а било је доста оних који су се интересовали и за студије стоматологије и фармације на нашем факултету. Они су у непосредном контаку са ПР тимом Универзитета, Факултета медицинских наука и доц. др Горданом Радић са ФМН могли да добију све одговоре око студијских програма, предстојећих уписа, пријемних испита, збирки задатака за полагање пријемног, рангирања кандидата.

  
  

Факултет медицинских наука представио се данас крагујевачким матурантима и на петом Фестивалу науке под називом "Дај (т) е се на знање" који је традиционално одржан у Првој крагујевачкој гимназији. О нашем факултету, његовим предностима, студијским програмима и условима за упис са заинтересованим кандидатима разговарали су проф. др Небојша Здравковић и проф. др Ирена Танасковић и представници нашег ПР тима. Пратећи програм фестивала ове године чинили су турнир "Програмирање робота" и округли сто на тему ''У сусрет потребама и интересима даровитих ученика''. На завршној свечаности изведен је перформанс ''Периодни систем елемената'' који сликовито приказује развој хемије од времена Египта, Старе Грчке и периода алхемије до данас.

Овим догађајима Факултет медицинских наука Универзитета у Крагујевцу почео је са овогодишњим представљањем будућим студентима а у сусрет упису нове генерације бруцоша у школској 2017/2018 године. Већ од 1. априла, сваке суботе, настављамо са традиционалном манифестацијом "Дан отворених врата" када ћемо наш факултет отворити за све заинтерсоване студенте који желе да се лично увере како све код нас функционише.

  
  


КОНКУРС ЗА СТИПЕНДИРАЊЕ ПОСТДОКТОРАНАДА УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ
У ШКОЛСКОЈ 2017/2018. ГОДИНИ

Универзитет у Крагујевцу додељује једну стипендију у износу од 1000 евра на месечном нивоу, по средњем курсу Народне банке Србије на дан уплате, за постдокторско усавршавање које ће се реализовати у периоду најкраће месец, а најдуже три месеца, у току школске 2017/2018. године, постдокторанду запосленом на факултету у саставу Универзитета у Крагујевцу који би своје усавршавање реализовао на неком од универзитета у иностранству.

Стипендија се додељују кандидату који испуњава услове конкурса, а који је запослен на Универзитету у Крагујевцу и докторирао у пољима која се реализују на Универзитету у Крагујевцу и то:

А. природно-математичких наука,
Б. медицинских наука,
В. техничко-технолошких наука,
Г. друштвено-хуманистичких наука и
Д. уметности.

Опширније погледајте овде


КОНКУРС ЗА СТИПЕНДИРАЊЕ ПОСТДОКТОРАНАДА СА УНИВЕРЗИТЕТА ИЗ ИНОСТРАНСТВА
У ШКОЛСКОЈ 2017/2018. ГОДИНИ

Универзитет у Крагујевцу додељује једну стипендију у износу од 1000 евра на месечном нивоу, за постдокторско усавршавање које ће се реализовати у периоду најкраће месец, а најдуже три месеца, у току школске 2017/2018. године, и то постдокторандима са универзитета из иностранства који би своје усавршавање реализовали на неком од факултета у саставу Универзитета у Крагујевцу.

Стипендије се додељују кандидату који испуњава услове конкурса, а који је запослен на иностраном универзитету и који је докторирао у пољима која се реализују на Универзитету у Крагујевцу и то:
А. природно-математичких наука,
Б. медицинских наука,
В. техничко-технолошких наука,
Г. друштвено-хуманистичких наука и
Д. уметности.

Опширније погледајте овде


Због промене SSL протокола у nonSSL, повремено може доћи до неисправности линкова на страницама, у том случају пробајте без протокола https://. Извињавамо се на свим могућим сметњама.