Trenutno ste na:
 
Iz medija (drugi o nama)
  Najnovije vesti
 


Povezani sadržaji:
 
Najnovije vesti
Arhiva vesti
 

Navigacija:
 
Početna strana
  
IZ MEDIJA (drugi o nama)
VESTI (IZ MEDIJA)ARHIVA

 

U KRAGUJEVCU DODELJENE NAGRADE „KAPETAN MISA ANASTASIJEVIĆ“
(RTV Kragujevac, 10.5.2019.)


NOVE STUDIJE NA FAKULTETU MEDICINSKIH NAUKA
(RTV Kragujevac, 24.4.2019.)


OTVORENA VRATA ZA BUDUĆE MEDICINARE
(RTV Kragujevac, 20.04.2019.)


MEDICINARI OSVOJILI KUP REKTORA
(RTV Kragujevac, 19.04.2019.)


PREDSTAVLJENA FONDACIJA „ZAJEDNO ZA MLADE – PROF. DR DANICA GRUJIČIĆ“
(RTV Kragujevac, 30.03.2019.)


BUDUĆNOST FARMACEUTSKE INDUSTRIJE SU LEKOVI SA CILJANIM DEJSTVOM
- intervju sa prof. dr Sergejom Boljevićem, sa Moskovskog medicinskog fakulteta
(Novosti, 13.1.2018.)

KADA se 2022. godine u Moskvi na kongresu okupi svetska medicinska elita, na skupu o patologiji, vodeći organizatori biće dva naša profesora - dr Sergej Boljević, sa Moskovskog medicinskog fakulteta, i dekan Medicinskog fakulteta iz Kragujevca prof. dr Vladimir Jakovljević.

Ugledni profesor medicine u Rusiji Sergej Boljević (54) baš ovih dana dobio je od svojih kolega veliko priznanje: njegova katedra Patologija čoveka proglašena je u 2018. najboljom među 140 njih na Prvom moskovskom državnom medicinskom univerzitetu "I. M. Sečenov".

Opširnije pogledajte ovde


DAN OTVORENIH VRATA NA FAKULTETU MEDICINSKIH NAUKA
(RTV Kragujevac, 25.12.2018.)


FMN SVOJ DAN I SLAVU OBELEŽIO SVEČANOM AKADEMIJOM
(RTV Kragujevac, 9.12.2018.)


POVODOM DANA FMN DODELJENO VISE OD 300 DIPLOMA
(RTV Kragujevac, 8.12.2018.)


POSAO ZA MLADE NAUČNIKE
(RTV Kragujevac, 3.12.2018.)


SVEDSKI KARDIOLOG ODRŽAO PREDAVANJE U KRAGUJEVCU
(RTV Kragujevac, 22.11.2018.)


SARADNJA MEDICINSKOG FAKULTETA I ZAVODA ZA HITNU MEDICINSKU POMOĆ
(RTV Kragujevac, 21.11.2018.)


POTPISAN UGOVOR O SARADNJI SA MEDICINSKIM FAKULTETOM U BANJA LUCI
(RTV Kragujevac, 19.11.2018.)


INTERVJU SA PROF. DR VLADIMIROM JAKOVLJEVIĆEM,
DEKANOM FMN
(Epicentar, RTK, 1.11.2018.)

NOVE SPECIJALIZACIJE NA
FAKULTETU MEDICINSKIH NAUKA
(01.11.2018 RTK)

Fakultet medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu objavio je konkurs za upis na specijalističke i uže specijalističke studije.

Lekarima, stomatolozima i farmaceutima su pored dosadašnjih 40, na raspolaganju i tri nove specijalizacije: onkologija, baromedicina i medicinska biohemija. Konkurs je otvoren do 5. novembra.

Nadležni na Fakultetu medicinskih nauka podsećaju da su lekari do sada, uglavnom, išli na specijalizaciju u Beograd i dodaju da očekuju veliki broj kandidata koji će svoje školovanje nastaviti u Kragujevcu.

Na integrisanim studijama Medicinskog fakulteta ima više od 40 specijalizacija, a novina u ovom upisnom roku su tri nova programa.

Jedna je specijalizacija iz onkologije, imajući u vidu da je broj pacijenata sa onkološkim problemima u velikom porastu.

Specijalizacija iz baromedicine daje mogućnost polaznicima da dobiju nova saznanja iz ove oblasti, kao i da ih primene u kliničkoj praksi u lečenju ovih bolesnika. Za farmaceute je otvoren novi program kliničke biohemije.

Rukovodstvo Fakulteta medicinskih nauka očekuje da će i budući programi doprineti afirmaciji ove visokonaučne ustanove i boljem pozicioniranju u odnosu da druge fakultete u Srbiji.

Opširnije pogledajte ovde
NOVI DEKAN MEDICINSKOG FAKULTETA
26.9.2018, RTK


Funkciju dekana Medicinskog fakulteta u Kragujevcu naredne tri godine obavljaće profesor doktor Vladimir Jakovljević, redovni profesor predmeta fiziologije u ovoj visokoobrazovnoj ustanovi.
Razlog za izbor novog dekana Medicinskog fakulteta nastao je jer je pre nekoliko dana dosadašnji dekan, profesor doktor Predrag Čanović podneo ostavku.
Čanoviću je inače pre mesec dana počeo treći mandat, ali je kako je rečeno Televiziji Kragujevac iz ličnih razloga ostavkom prestao da vrši funkciju dekana.
Novi dekan, Vladimir Jakovljević u prvom obraćanju javnosti poručio je da će se zalagati za intezivnu međunarodnu saradnju, unapređenje nastave i poštovanje svih pozitivnih pomaka koje su ranija rukovodstva učinila za razvoj Medicinskog fakulteta poslednjih dvadeset godina.
Izbor Vladimira Jakovljevića, redovnog profesora fiziologije za dekana potvrdio je Savet medicinskog fakulteta na predlog Nastavno naučnog veća, koje je na današnjoj sednici sa 93 odsto glasova, odnosno 79 za, Jakovljeviću poverilo dužnost dekana.
To je bilo dovoljno da potom Savet Medicinskog fakulteta sa 14 potvrdnih glasova, odnosno jednoglasno, izabere profesora doktora Vladimira Jakovljevića za dekana naredne tri godine.
Bez jednoglasne podrške, novoizabrani dekan Vladimir Jakovljević kaže ne bi se lepo osećao, a činjenica da ga je podržala većina iz kolektiva stvorila je osećaj časti ali i obavezuje.
Jer je za upis ove godine za studiranje na Medicinskom fakultetu vladalo rekordno interesovanje.
Rođen u Kragujevcu, Vladimir Jakovljević posle osnovnog i srednjeg obrazovanja u rodnom gradu na Medicinskom fakultetu stiče diplomu 1995. godine, gde je i magistrirao i doktorirao 2004. godine.
Akademsku karijeru usavršavao je specijalizacijom u Beogradu.
Autor je 77 naučno istraživačkih publikacija objavljenih u prestižnim medicinskim izdanjima širom sveta.
Sarađuje sa kolegama iz Rusije i Amerike. Zalagaće se za poboljšanje međunarodne saradnje.
U prvom obraćanju javnosti, novoizabrani dekan Medicinskog fakulteta u Kragujevcu naglasio je da je poslednjih godinu dana dosta problema pratilo ovdašnji Univerzitet, i da je neophodno što pre stabilizovati prilike u akademskoj javnosti.
Jakovljević je naglasio da će izuzetno poštuje rad ranijih kolega, rukovodstva i svih predavača koji su sa velikim naporom poslednje dve decenije gradili Univerzitet i Medicinski fakultet.
Inače, nastava za novu generaciju brucoša počela je 10. septembra na svih 5 studijskih programa.
Ovog vikenda nastava počinje za novu generaciju doktoranata.


PROF. DR SURES TIJAGI POČASNI DOKTOR UNIVERZITETA U KRAGUJEVCU
24.9.2018, RTK


Profesor Univerziteta u američkoj državi Kentaki, poreklom iz Indije, dr Sureš Tijagi promovisan je u počasnog doktora Univerziteta u Kragujevcu.

Prorektor za naučnoistraživački rad Univerziteta prof. dr Miroslava Petrović Torgašev, u svečanoj sali Rektorata Univerziteta predstavila je 24 po redu počasnog profesora kragujevačkog Univerziteta.

U duhu evropske tradicije, Univerzitet u Kragujevcu dodeljuje zvanje počasnog doktora nauke istaknutim ličnostima koje su postigle vrhunske rezultate u oblasti nauke i visokog obrazovanja i ujedno doprinele podizanju ugleda kragujevačke akademske zajednice u svetu.

To je najviša čast koja se može ukazati pripadniku strane naučne i visokoškolske institucije.

Svečana promocija počasnog doktora nauke Univerziteta u Kragujevcu prof. dr Sureš Tijagi, jednog od vodećih istraživača u oblasti kardiovaskularnih nauka u svetu, održana je danas u svečanoj sali Rektorata Univerzitet u Kragujevcu.

Univerzitet u Kragujevcu uspostavio je visoke standarde prilikom dodele počasnog doktorata.

Dosadašnji laureati ostvarili su vrhunska dostignuća na svetskom nivou.

Prof. dr Sureš Tijagi, dao je svoj veliki doprinos razvoju fiziologije na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu. Opširnije pogledajte ovde


ZAJEDNIČKI PROJEKAT KRAGUJEVAČKIH I KINESKIH NAUČNIKA
24.06.2018, RTK


Na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu, održan je prvi sastanak povodom realizacije projekta pod nazivom „Biološki efekti estrakata i molekula izolovanih iz biljaka sa teritorije Balkana“.

Na sastanku je bilo reči o značaju samog projekta, dinamici realizacije i načinu finansiranja.

Na osnovu sporazuma o naučno-tehnološkoj saradnji između Republike Srbije i Narodne Republike Kine, u Pekingu je 18.januara ove godine održano Četvrto zasedanje srpsko-kineskog Mešovitog komiteta.

Mešoviti komitet je ustanovio da je na Konkurs za sufinansiranje 5 zajedničkih naučno-istraživačkih projekata između ove dve zemlje od 2017. do 2019. godine prijavljeno 46 koji su zadovoljili uslove.

Opširnije pogledajte ovde


MIODRAG STOJKOVIĆ JE NAUBOLJI SRPSKI NAUČNIK KOJI ŽIVI I RADI U DOMOVINI
      Blic , 9.5.2018.


SRPSKI LEKAR PREDAVAČ NA RUSKOM KONGRESU (Prof. dr Vladimir Jurišićs)
      Politika , 2.5.2018.


SVETSKI DAN IMUNOLOGIJE 2018.Razmena iskustava eminentnih srpskih imunologa, koji svojim radom doprinose razvoju ove biomedicinske discipline, jedan je od ciljeva organizovanja naučnog skupa kojim je na Univerzitetu u Kragujevcu, simbolično, obeležen Svetski dan imunologije.

Vrhunski rezultati imunologa Fakulteta medicinskih nauka, jedne od najbolje rangiranih naučno-istraživačkih institucija u Srbiji, razlog su održavanja ovog skupa na kragujevačkom Univerzitetu.

Univerzitet u Kragujevcu bio je domaćin velikom broju eminentnih imunologa sa medicinskih fakulteta i instituta u Srbiji, učesnicima naučnog skupa kojim je, simbolično, obeležen Svetski dan imunologije.

Na skupu su predstvljeni rezultati istraživačkih grupa objavljeni u vodećim stručnim međunarodnim časopisima u poslednjih godinu dana.

Zahvaljujući rezultatima rada imunologa anagažovanih u Centru za molekularnu medicinu i istraživanje matičnih ćelija, Fakultet medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu je u poslednjih desetak godina, po ukupnom faktoru uticaja, citiranosti naučnih radova i broju odobrenih međunarodnih projekata, jedna je od najbolje rangiranih naučno-istraživačkih institucija u Srbiji.

(RTK, 26.04.2018)


CENTAR IZUZETNIH VREDNOSTI
za molekulsku medicinu i istraživanje matičnih ćelija
      Srpska naučna televizija , 18.3.2018.


ZAHVALNOST: LEKAR U OČIMA PACIJENTA (Prof. Dr Sreten Ćuzović)
      Pismo , 12.7.2017.


PO PLANU ILI PO DIREKTIVI
Konkurs za zapošljavanje lekara u Kliničkom centru iz drugog ugla - intervju sa prof. dr Nebojšom Arsenijevićem, rektorom Univerziteta u Kragujevcu

      Kragujevačke , 29.6.2017.Ostale informacije možete pogledati u ARHIVI VESTI ovde.