Trenutno ste na:
 
Iz medija (drugi o nama)
  Najnovije vesti
 


Povezani sadržaji:
 
Najnovije vesti
Arhiva vesti
 

Navigacija:
 
Početna strana
 


 
IZ MEDIJA (drugi o nama)
VESTI (IZ MEDIJA)ARHIVA

 

NOVI DEKAN MEDICINSKOG FAKULTETA
26.9.2018, RTK


Funkciju dekana Medicinskog fakulteta u Kragujevcu naredne tri godine obavljaće profesor doktor Vladimir Jakovljević, redovni profesor predmeta fiziologije u ovoj visokoobrazovnoj ustanovi.
Razlog za izbor novog dekana Medicinskog fakulteta nastao je jer je pre nekoliko dana dosadašnji dekan, profesor doktor Predrag Čanović podneo ostavku.
Čanoviću je inače pre mesec dana počeo treći mandat, ali je kako je rečeno Televiziji Kragujevac iz ličnih razloga ostavkom prestao da vrši funkciju dekana.
Novi dekan, Vladimir Jakovljević u prvom obraćanju javnosti poručio je da će se zalagati za intezivnu međunarodnu saradnju, unapređenje nastave i poštovanje svih pozitivnih pomaka koje su ranija rukovodstva učinila za razvoj Medicinskog fakulteta poslednjih dvadeset godina.
Izbor Vladimira Jakovljevića, redovnog profesora fiziologije za dekana potvrdio je Savet medicinskog fakulteta na predlog Nastavno naučnog veća, koje je na današnjoj sednici sa 93 odsto glasova, odnosno 79 za, Jakovljeviću poverilo dužnost dekana.
To je bilo dovoljno da potom Savet Medicinskog fakulteta sa 14 potvrdnih glasova, odnosno jednoglasno, izabere profesora doktora Vladimira Jakovljevića za dekana naredne tri godine.
Bez jednoglasne podrške, novoizabrani dekan Vladimir Jakovljević kaže ne bi se lepo osećao, a činjenica da ga je podržala većina iz kolektiva stvorila je osećaj časti ali i obavezuje.
Jer je za upis ove godine za studiranje na Medicinskom fakultetu vladalo rekordno interesovanje.
Rođen u Kragujevcu, Vladimir Jakovljević posle osnovnog i srednjeg obrazovanja u rodnom gradu na Medicinskom fakultetu stiče diplomu 1995. godine, gde je i magistrirao i doktorirao 2004. godine.
Akademsku karijeru usavršavao je specijalizacijom u Beogradu.
Autor je 77 naučno istraživačkih publikacija objavljenih u prestižnim medicinskim izdanjima širom sveta.
Sarađuje sa kolegama iz Rusije i Amerike. Zalagaće se za poboljšanje međunarodne saradnje.
U prvom obraćanju javnosti, novoizabrani dekan Medicinskog fakulteta u Kragujevcu naglasio je da je poslednjih godinu dana dosta problema pratilo ovdašnji Univerzitet, i da je neophodno što pre stabilizovati prilike u akademskoj javnosti.
Jakovljević je naglasio da će izuzetno poštuje rad ranijih kolega, rukovodstva i svih predavača koji su sa velikim naporom poslednje dve decenije gradili Univerzitet i Medicinski fakultet.
Inače, nastava za novu generaciju brucoša počela je 10. septembra na svih 5 studijskih programa.
Ovog vikenda nastava počinje za novu generaciju doktoranata.


PROF. DR SURES TIJAGI POČASNI DOKTOR UNIVERZITETA U KRAGUJEVCU
24.9.2018, RTK


Profesor Univerziteta u američkoj državi Kentaki, poreklom iz Indije, dr Sureš Tijagi promovisan je u počasnog doktora Univerziteta u Kragujevcu.

Prorektor za naučnoistraživački rad Univerziteta prof. dr Miroslava Petrović Torgašev, u svečanoj sali Rektorata Univerziteta predstavila je 24 po redu počasnog profesora kragujevačkog Univerziteta.

U duhu evropske tradicije, Univerzitet u Kragujevcu dodeljuje zvanje počasnog doktora nauke istaknutim ličnostima koje su postigle vrhunske rezultate u oblasti nauke i visokog obrazovanja i ujedno doprinele podizanju ugleda kragujevačke akademske zajednice u svetu.

To je najviša čast koja se može ukazati pripadniku strane naučne i visokoškolske institucije.

Svečana promocija počasnog doktora nauke Univerziteta u Kragujevcu prof. dr Sureš Tijagi, jednog od vodećih istraživača u oblasti kardiovaskularnih nauka u svetu, održana je danas u svečanoj sali Rektorata Univerzitet u Kragujevcu.

Univerzitet u Kragujevcu uspostavio je visoke standarde prilikom dodele počasnog doktorata.

Dosadašnji laureati ostvarili su vrhunska dostignuća na svetskom nivou.

Prof. dr Sureš Tijagi, dao je svoj veliki doprinos razvoju fiziologije na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu. Opširnije pogledajte ovde


ZAJEDNIČKI PROJEKAT KRAGUJEVAČKIH I KINESKIH NAUČNIKA
24.06.2018, RTK


Na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu, održan je prvi sastanak povodom realizacije projekta pod nazivom „Biološki efekti estrakata i molekula izolovanih iz biljaka sa teritorije Balkana“.

Na sastanku je bilo reči o značaju samog projekta, dinamici realizacije i načinu finansiranja.

Na osnovu sporazuma o naučno-tehnološkoj saradnji između Republike Srbije i Narodne Republike Kine, u Pekingu je 18.januara ove godine održano Četvrto zasedanje srpsko-kineskog Mešovitog komiteta.

Mešoviti komitet je ustanovio da je na Konkurs za sufinansiranje 5 zajedničkih naučno-istraživačkih projekata između ove dve zemlje od 2017. do 2019. godine prijavljeno 46 koji su zadovoljili uslove.

Opširnije pogledajte ovde


MIODRAG STOJKOVIĆ JE NAUBOLJI SRPSKI NAUČNIK KOJI ŽIVI I RADI U DOMOVINI
      Blic , 9.5.2018.


SRPSKI LEKAR PREDAVAČ NA RUSKOM KONGRESU (Prof. dr Vladimir Jurišićs)
      Politika , 2.5.2018.


SVETSKI DAN IMUNOLOGIJE 2018.Razmena iskustava eminentnih srpskih imunologa, koji svojim radom doprinose razvoju ove biomedicinske discipline, jedan je od ciljeva organizovanja naučnog skupa kojim je na Univerzitetu u Kragujevcu, simbolično, obeležen Svetski dan imunologije.

Vrhunski rezultati imunologa Fakulteta medicinskih nauka, jedne od najbolje rangiranih naučno-istraživačkih institucija u Srbiji, razlog su održavanja ovog skupa na kragujevačkom Univerzitetu.

Univerzitet u Kragujevcu bio je domaćin velikom broju eminentnih imunologa sa medicinskih fakulteta i instituta u Srbiji, učesnicima naučnog skupa kojim je, simbolično, obeležen Svetski dan imunologije.

Na skupu su predstvljeni rezultati istraživačkih grupa objavljeni u vodećim stručnim međunarodnim časopisima u poslednjih godinu dana.

Zahvaljujući rezultatima rada imunologa anagažovanih u Centru za molekularnu medicinu i istraživanje matičnih ćelija, Fakultet medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu je u poslednjih desetak godina, po ukupnom faktoru uticaja, citiranosti naučnih radova i broju odobrenih međunarodnih projekata, jedna je od najbolje rangiranih naučno-istraživačkih institucija u Srbiji.

(RTK, 26.04.2018)


CENTAR IZUZETNIH VREDNOSTI
za molekulsku medicinu i istraživanje matičnih ćelija
      Srpska naučna televizija , 18.3.2018.


ZAHVALNOST: LEKAR U OČIMA PACIJENTA (Prof. Dr Sreten Ćuzović)
      Pismo , 12.7.2017.


PO PLANU ILI PO DIREKTIVI
Konkurs za zapošljavanje lekara u Kliničkom centru iz drugog ugla - intervju sa prof. dr Nebojšom Arsenijevićem, rektorom Univerziteta u Kragujevcu

      Kragujevačke , 29.6.2017.Ostale informacije možete pogledati u ARHIVI VESTI ovde.