Тренутно сте на:
 
Из медија (други о нама)
  Најновије вести
 


Повезани садржаји:
 
Најновије вести
Архива вести
 

Навигација:
 
Почетна страна
  
ИЗ МЕДИЈА (други о нама)
ВЕСТИ (ИЗ МЕДИЈА)АРХИВА

 

У КРАГУЈЕВЦУ ДОДЕЉЕНЕ НАГРАДЕ „КАПЕТАН МИША АНАСТАСИЈЕВИЋ“
(РТВ Крагујевац, 10.5.2019.)


НОВЕ СТУДИЈЕ НА ФАКУЛТЕТУ МЕДИЦИНСКИХ НАУКА
(РТВ Крагујевац, 24.4.2019.)


ОТВОРЕНА ВРАТА ЗА БУДУЋЕ МЕДИЦИНАРЕ
(РТВ Крагујевац, 20.04.2019.)


МЕДИЦИНАРИ ОСВОЈИЛИ КУП РЕКТОРА
(РТВ Крагујевац, 19.04.2019.)


ПРЕДСТАВЉЕНА ФОНДАЦИЈА „ЗАЈЕДНО ЗА МЛАДЕ – ПРОФ. ДР ДАНИЦА ГРУЈИЧИЋ“
(РТВ Крагујевац, 30.03.2019.)


БУДУЋНОСТ ФАРМАЦЕУТСКЕ ИНДУСТРИЈЕ СУ ЛЕКОВИ СА ЦИЉАНИМ ДЕЈСТВОМ
- интервју са проф. др Сергејом Бољевићем, са Московског медицинског факултета
(Новости, 13.1.2018.)

КАДА се 2022. године у Москви на конгресу окупи светска медицинска елита, на скупу о патологији, водећи организатори биће два наша професора - др Сергеј Бољевић, са Московског медицинског факултета, и декан Медицинског факултета из Крагујевца проф. др Владимир Јаковљевић.

Угледни професор медицине у Русији Сергеј Бољевић (54) баш ових дана добио је од својих колега велико признање: његова катедра Патологија човека проглашена је у 2018. најбољом међу 140 њих на Првом московском државном медицинском универзитету "И. М. Сеченов".

Опширније погледајте овде


ДАН ОТВОРЕНИХ ВРАТА НА ФАКУЛТЕТУ МЕДИЦИНСКИХ НАУКА
(РТВ Крагујевац, 25.12.2018.)


ФМН СВОЈ ДАН И СЛАВУ ОБЕЛЕЖИО СВЕЧАНОМ АКАДЕМИЈОМ
(РТВ Крагујевац, 9.12.2018.)


ПОВОДОМ ДАНА ФМН ДОДЕЉЕНО ВИШЕ ОД 300 ДИПЛОМА
(РТВ Крагујевац, 8.12.2018.)


ПОСАО ЗА МЛАДЕ НАУЧНИКЕ
(РТВ Крагујевац, 3.12.2018.)


ШВЕДСКИ КАРДИОЛОГ ОДРЖАО ПРЕДАВАЊЕ У КРАГУЈЕВЦУ
(РТВ Крагујевац, 22.11.2018.)


САРАДЊА МЕДИЦИНСКОГ ФАКУЛТЕТА И ЗАВОДА ЗА ХИТНУ МЕДИЦИНСКУ ПОМОЋ
(РТВ Крагујевац, 21.11.2018.)


ПОТПИСАН УГОВОР О САРАДЊИ СА МЕДИЦИНСКИМ ФАКУЛТЕТОМ У БАЊА ЛУЦИ
(РТВ Крагујевац, 19.11.2018.)


ИНТЕРВЈУ СА ПРОФ. ДР ВЛАДИМИРОМ ЈАКОВЉЕВИЋЕМ,
ДЕКАНОМ ФМН
(Епицентар, РТК, 1.11.2018.)

НОВЕ СПЕЦИЈАЛИЗАЦИЈЕ НА
ФАКУЛТЕТУ МЕДИЦИНСКИХ НАУКА
(01.11.2018 РТК)

Факултет медицинских наука Универзитета у Крагујевцу објавио је конкурс за упис на специјалистичке и уже специјалистичке студије.

Лекарима, стоматолозима и фармацеутима су поред досадашњих 40, на располагању и три нове специјализације: онкологија, баромедицина и медицинска биохемија. Конкурс је отворен до 5. новембра.

Надлежни на Факултету медицинских наука подсећају да су лекари до сада, углавном, ишли на специјализацију у Београд и додају да очекују велики број кандидата који ће своје школовање наставити у Крагујевцу.

На интегрисаним студијама Медицинског факултета има више од 40 специјализација, а новина у овом уписном року су три нова програма.

Једна је специјализација из онкологије, имајући у виду да је број пацијената са онколошким проблемима у великом порасту.

Специјализација из баромедицине даје могућност полазницима да добију нова сазнања из ове области, као и да их примене у клиничкој пракси у лечењу ових болесника. За фармацеуте је отворен нови програм клиничке биохемије.

Руководство Факултета медицинских наука очекује да ће и будући програми допринети афирмацији ове високонаучне установе и бољем позиционирању у односу да друге факултете у Србији.

Опширније погледајте овде
НОВИ ДЕКАН МЕДИЦИНСКОГ ФАКУЛТЕТА
26.9.2018, РТК


Функцију декана Медицинског факултета у Крагујевцу наредне три године обављаће професор доктор Владимир Јаковљевић, редовни професор предмета физиологије у овој високообразовној установи.
Разлог за избор новог декана Медицинског факултета настао је јер је пре неколико дана досадашњи декан, професор доктор Предраг Чановић поднео оставку.
Чановићу је иначе пре месец дана почео трећи мандат, али је како је речено Телевизији Крагујевац из личних разлога оставком престао да врши функцију декана.
Нови декан, Владимир Јаковљевић у првом обраћању јавности поручио је да ће се залагати за интезивну међународну сарадњу, унапређење наставе и поштовање свих позитивних помака које су ранија руководства учинила за развој Медицинског факултета последњих двадесет година.
Избор Владимира Јаковљевића, редовног професора физиологије за декана потврдио је Савет медицинског факултета на предлог Наставно научног већа, које је на данашњој седници са 93 одсто гласова, односно 79 за, Јаковљевићу поверило дужност декана.
То је било довољно да потом Савет Медицинског факултета са 14 потврдних гласова, односно једногласно, изабере професора доктора Владимира Јаковљевића за декана наредне три године.
Без једногласне подршке, новоизабрани декан Владимир Јаковљевић каже не би се лепо осећао, а чињеница да га је подржала већина из колектива створила је осећај части али и обавезује.
Јер је за упис ове године за студирање на Медицинском факултету владало рекордно интересовање.
Рођен у Крагујевцу, Владимир Јаковљевић после основног и средњег образовања у родном граду на Медицинском факултету стиче диплому 1995. године, где је и магистрирао и докторирао 2004. године.
Академску каријеру усавршавао је специјализацијом у Београду.
Аутор је 77 научно истраживачких публикација објављених у престижним медицинским издањима широм света.
Сарађује са колегама из Русије и Америке. Залагаће се за побољшање међународне сарадње.
У првом обраћању јавности, новоизабрани декан Медицинског факултета у Крагујевцу нагласио је да је последњих годину дана доста проблема пратило овдашњи Универзитет, и да је неопходно што пре стабилизовати прилике у академској јавности.
Јаковљевић је нагласио да ће изузетно поштује рад ранијих колега, руководства и свих предавача који су са великим напором последње две деценије градили Универзитет и Медицински факултет.
Иначе, настава за нову генерацију бруцоша почела је 10. септембра на свих 5 студијских програма.
Овог викенда настава почиње за нову генерацију доктораната.


ПРОФ. ДР СУРЕШ ТИЈАГИ ПОЧАСНИ ДОКТОР УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ
24.9.2018, РТК


Професор Универзитета у америчкој држави Кентаки, пореклом из Индије, др Суреш Тијаги промовисан је у почасног доктора Универзитета у Крагујевцу.

Проректор за научноистраживачки рад Универзитета проф. др Мирослава Петровић Торгашев, у свечаној сали Ректората Универзитета представила је 24 по реду почасног професора крагујевачког Универзитета.

У духу европске традиције, Универзитет у Крагујевцу додељује звање почасног доктора науке истакнутим личностима које су постигле врхунске резултате у области науке и високог образовања и уједно допринеле подизању угледа крагујевачке академске заједнице у свету.

То је највиша част која се може указати припаднику стране научне и високошколске институције.

Свечана промоција почасног доктора науке Универзитета у Крагујевцу проф. др Суреш Тијаги, једног од водећих истраживача у области кардиоваскуларних наука у свету, одржана је данас у свечаној сали Ректората Универзитет у Крагујевцу.

Универзитет у Крагујевцу успоставио је високе стандарде приликом доделе почасног доктората.

Досадашњи лауреати остварили су врхунска достигнућа на светском нивоу.

Проф. др Суреш Тијаги, дао је свој велики допринос развоју физиологије на Факултету медицинских наука у Крагујевцу. Опширније погледајте овде


ЗАЈЕДНИЧКИ ПРОЈЕКАТ КРАГУЈЕВАЧКИХ И КИНЕСКИХ НАУЧНИКА
24.06.2018, РТК


На Медицинском факултету у Крагујевцу, одржан је први састанак поводом реализације пројекта под називом „Биолошки ефекти естраката и молекула изолованих из биљака са територије Балкана“.

На састанку је било речи о значају самог пројекта, динамици реализације и начину финансирања.

На основу споразума о научно-технолошкој сарадњи између Републике Србије и Народне Републике Кине, у Пекингу је 18.јануара ове године одржано Четврто заседање српско-кинеског Мешовитог комитета.

Мешовити комитет је установио да је на Конкурс за суфинансирање 5 заједничких научно-истраживачких пројеката између ове две земље од 2017. до 2019. године пријављено 46 који су задовољили услове.

Опширније погледајте овде


МИОДРАГ СТОЈКОВИЋ ЈЕ НАУБОЉИ СРПСКИ НАУЧНИК КОЈИ ЖИВИ И РАДИ У ДОМОВИНИ
      Блиц , 9.5.2018.


СРПСКИ ЛЕКАР ПРЕДАВАЧ НА РУСКОМ КОНГРЕСУ (Проф. др Владимир Јуришићс)
      Политика , 2.5.2018.


СВЕТСКИ ДАН ИМУНОЛОГИЈЕ 2018.Размена искустава еминентних српских имунолога, који својим радом доприносе развоју ове биомедицинске дисциплине, један је од циљева организовања научног скупа којим је на Универзитету у Крагујевцу, симболично, обележен Светски дан имунологије.

Врхунски резултати имунолога Факултета медицинских наука, једне од најбоље рангираних научно-истраживачких институција у Србији, разлог су одржавања овог скупа на крагујевачком Универзитету.

Универзитет у Крагујевцу био је домаћин великом броју еминентних имунолога са медицинских факултета и института у Србији, учесницима научног скупа којим је, симболично, обележен Светски дан имунологије.

На скупу су предствљени резултати истраживачких група објављени у водећим стручним међународним часописима у последњих годину дана.

Захваљујући резултатима рада имунолога анагажованих у Центру за молекуларну медицину и истраживање матичних ћелија, Факултет медицинских наука Универзитета у Крагујевцу је у последњих десетак година, по укупном фактору утицаја, цитираности научних радова и броју одобрених међународних пројеката, једна је од најбоље рангираних научно-истраживачких институција у Србији.

(РТК, 26.04.2018)


ЦЕНТАР ИЗУЗЕТНИХ ВРЕДНОСТИ
за молекулску медицину и истраживање матичних ћелија
      Српска научна телевизија , 18.3.2018.


ЗАХВАЛНОСТ: ЛЕКAР У ОЧИМА ПАЦИЈЕНТА (Проф. Др Сретен Ћузовић)
      Писмо , 12.7.2017.


ПО ПЛАНУ ИЛИ ПО ДИРЕКТИВИ
Конкурс за запошљавање лекара у Клиничком центру из другог угла - интервју са проф. др Небојшом Арсенијевићем, ректором Универзитета у Крагујевцу

      Крагујевачке , 29.6.2017.Остале информације можете погледати у АРХИВИ ВЕСТИ овде.