Тренутно сте на:
 
Вести са факултета
  Најновије вести
 


Повезани садржаји:
 
Најновије вести
Архива вести
 

Навигација:
 
Почетна страна
 


 
ВЕСТИ И ДОГАЂАЈИ
НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИАРХИВА ВЕСТИ

 

УРУЧЕНИ ИНДЕКСИ БРУЦОШИМА

На Факултету медицинских наука, уручењем индекса бруцошима стоматологије и фармације, у понедељак 10.септембра почела је нова школска година. У школској 2018/2019 години на студије фармације уписано је 84 студента а на студије стоматологије 24 студента плус један афирмативни упис.

Пожелевши им добродошлицу у име декана ФМН проф.др Предрага Чановића, свих наставника и сарадника овог студијског програма и у своје име, будуће докторе стоматологије поздравила је продекан за стоматологију проф.др Татјана Кањевац.Она их је упознала са обавезама које их очекују у наредном петогодишњем периоду и представила менторе односно туторе који ће бити задужени за нове студенте стоматологије.''Код нас на Факултету функционише туторски систем рада где ћете од прве године бити подељени у четири групе. Сви ми, ментори, потрудићемо се да будемо стално ту а једанпут недељно имаћемо менторске састанке где ћете моћи да добијете све информације и сву помоћ које су вам потребне. Имате доста обавеза,напоран и дугогодишњи рад је пред вама али након тога добићете диплому доктора стоматологије која ће вам отворити путеве за ваш будући живот и рад'', истакла је проф.др Татјана Кањевац. Уследило је свечано уручење индекса бруцошима стоматологије а одмах затим и прво предавање.

  
  
  
  

14. генерацију студената ИАС фармације у Фармаколошкој сали , поздравио је и у њихове будуће обавезе упутио проф. др Владимир Јаковљевић продекан за ИАС фармације. Проф. Јаковљевић је најпре информисао бруцоше да је ФМН у последњих 15-ак година забележио,како је рекао, рапидан развој, од Медицинског факултета који је имао само један студијски програм-медицину, до Факултета медицинских наука који је данас репрезентативна образовна и научна институција.''На нашем факултету направљен је велики помак у време када је њиме руководио проф.др Небојша Арсенијевић, а касније и данас и проф.др Предраг Чановић. Један од тих великих помака су и студије фармације које су уведене 2005.године и ево данас уручујемо индексе бруцошима 14.генерације студената фармације'', рекао је проф.Јаковљевић и пожелео новим студентима да буду као и њихове колеге, односно да задрже епитет најбољих студената ФМН. Студије фармације трају пет година након чега студенти стичу диплому магистра фармације. Уз индексе бруцоши су данас добили и информаторе са комплетним распоредом њихових обавеза током прве године студија.Уследио је први иницијални састанак са менторима а затим и прво предавање из опште и неорганске хемије које је одржао проф.др Ратомир Јелић.  
  

Уручењем индекса бруцошима медицине и студентима основних струковних студија на Факултету медицинских наука Универзитета у Крагујевцу почела је нова школска година на свим студијским програмима. За упис у школску 2018/2019 годину за 284 слободних места на овој високошколској установи конкурисало је 884 кандидата. Највеће интересовање и ове године владало је за упис на Интегрисане академске студије медицине где је за 88 буџетских места конкурисало чак 536 кандидата, што је више од 6 кандидата за једно место. Продекан за Интергрисане академске студије медицине проф.др Иван Јовановић истакао је да је ова генерација бруцоша показала рекордно интересовање за студијске програме Факултета медицинских наука, пре свега студије медицине, И да је реч о рекордном интересовању у односу на остале медицинске факултете у земљи И региону. ‘’Верујемо да су најбољи од њих уписали студије на нашем факултету И да ћемо ми успети да оправдамо њихова очекивања’’, истиче проф. Јовановић И додаје да је ФМН, по многим параметрима, најбоље организован медицински факултет у земљи И региону. Оно на шта је факултет посебно поносан, а што други факултети немају, је интензиван рад са студентима, каже продекан Јовановић И додаје да студенти имају много више часова предавања И вежби , наставници много више времена проводе са њима па су зато резултати које постижу бољи.Уз индексе бруцоши медицине у амифитеатру Факултета добили су И семестралне водиче и информацију ко су им тутори у наредном шестогодишњем периоду. Прво предавање бруцошима медицине из анатомије одржала је проф.др Ивана Живановић Мачужић.

  
  

У сали на Интерној клиници КЦ Крагујевац студентима прве године основних струковних студија индексе је уручио продекан за специјалистичке И уже специјалистичке студије проф.др Горан Давидовић.Он је будућим струковним медицинским сестрама И струковним физиотерапеутима пожелео добродошлицу на Факултет медицинских наука И нагласио да ће на нашем факултету стећи потребна знања за која се нада да ће их касније примењивати у нашој земљи.

  
  


ОДРЖАН 8. ИНТЕРНАЦИОНАЛНИ КОНГРЕС ПАТОФИЗИОЛОГА НА ФАКУЛТЕТУ МЕДИЦИНСКИХ НАУКА

Факултет медицинских наука Универзитета у Крагујевцу био је домаћин Сателитског симпозијума 8. Интернационалног Конгреса патофизиолога, који је наш Факултет организовао у сарадњи са Друштвом Физиолога Србије и московским државни медицински Универзитет И.М. Сеченов из Руске федерације.

У уводном делу присутнима су се обратили проф.др Владимир Јаковљевић са ФМН у Крагујевцу и проф.др Сергеј Бoљевич (Универзитет И.М.Сеченов Москва) председавајући Симпозијума. Проф.Јаковљевић најпре је нагласио да се у Крагујевцу одржава Сатлелитски симпозијум 8.Конгреса патофизиолога а да ће Конгрес бити одржан у Братислави од 5.до 8.септембра уз учешће истраживача са Факултетта медицинских наука Универзитета у Крагујевцу. ''Уобичајено је, за тако велике скупове, да се организују пратећи скупови пре или после Конгреса,којима се промовише сам скуп, али и значај локалне или регионалне научне заједнице у тој области.

Захваљујући дугогододишњој сарадњи али и репутацији коју има крагујевачки тим истраживача из лабораторије за кардиоваскуларну физиологију од проф.Олге Пеханове, председнице Конгреса,добили смо организацију сателитског симпозијума заједно са колегама са Универзитета Сечанов из Москве.Они су први медицински факултет у Русији, са највећом репутацијом а захваљујући мојој сарадњи са проф. Сергејом Бољевичем , и мом избору за визитинг професора на том Универзитету, развили смо врло продуктивну сарадњу'', рекао је проф.Јаковљевић.

Данашњи симпозијум је, према његовим речима, прилика да промовишемо досадашњу сарадњу и покушамо да следећи светски Конгрес патофизиолога заједнички организујемо у Москви. Конгрес је, сматра проф.др Владимир Јаковљевић, и прилика за промоцију локалне научне заједнице. '' Факултет медицинских наука у Крагујевцу последњи 10 до 15 година има рапидан развој а истраживачка група којом имам задовољство да координирам, коју чини 15-ак младих људи ,је показала фантастичан напредак.Успели смо да у великој мери учествујемо у раду и организацији Друштва физиолога Србије а добили смо организацију великог научног европског Конгреса који ће се следеће године одржати у Врњачкој бањи и Крагујевцу.Рад и резулати у области кардиоваскуларних истраживања и метаболичких истраживања која радимо у Крагујевцу су препознати широм света'', истакао је проф.Јаковљевић.

  
  
  

Проф.др Сергеј Бољевич рекао је да је Универзитет И.М. Сеченов из Москве највећи Универзитет у Русији и да се труде да уђе у сто највећих светских Универзитета.''Сада се највише промовише наука и зато радимо са многим светским Универзитетима. Факултет медицинских наука је постао један од водећих факултета у свету у области истраживања оксидационог стреса и зато смо и одабрали да са њима сарађујемо.Ми можемо да имамо заједничке међународне научне радове које можемо међусобно да допуњујемо. Тако добијамо производ који ће бити интересантан читавом свету.Ми сарађујемо већ две, три године, имамо резултате али у наредном периоду очекујемо још боље резултате наше сарадње'', истиче проф.Бољевич.
У амфитеатру "Проф. др Милосав Костић'' изложена су најновија сазнања која се тичу улоге оксидационог стреса у различитим патофизиолошким ентитетима кроз резултате како експерименталних тако и примењених истраживања. Скуп је обухватио оралне и постер презентације, док су предавања одржали еминентни истраживачи из Руске федерације као и предавачи са нашег и других домаћих факултета.


ЗАЈЕДНИЧКИ ПРОЈЕКАТ КРАГУЈЕВАЧКИХ И КИНЕСКИХ НАУЧНИКА
24.06.2018, РТК


На Медицинском факултету у Крагујевцу, одржан је први састанак поводом реализације пројекта под називом „Биолошки ефекти естраката и молекула изолованих из биљака са територије Балкана“.

На састанку је било речи о значају самог пројекта, динамици реализације и начину финансирања.

На основу споразума о научно-технолошкој сарадњи између Републике Србије и Народне Републике Кине, у Пекингу је 18.јануара ове године одржано Четврто заседање српско-кинеског Мешовитог комитета.

Мешовити комитет је установио да је на Конкурс за суфинансирање 5 заједничких научно-истраживачких пројеката између ове две земље од 2017. до 2019. године пријављено 46 који су задовољили услове.

Опширније погледајте овде


‘'БИОЛОШКИ ЕФЕКТИ ЕКСТРАКАТА И МОЛЕКУЛА ИЗОЛОВАНИХ ИЗ БИЉАКА СА ТЕРИТОРИЈЕ БАЛКАНА'' НАЈЗНАЧАЈНИЈИ МЕЂУНАРОДНИ ПРОЈЕКАТ ФМН

На Факултету медицинских наука одржан је први састанак поводом реализације пројекта Универзитета у Крагујевцу под називом ''Биолошки ефекти eкстраката и молекула изолованих из биљака са територије Балкана'', чији је руководилац и предлагач проф.др Небојша Арсенијевић. Пројекат ће бити реализован у оквиру споразума о научно-технолошкој сарадњи између Републике Србије и Народне Републике Кине а на основу одлуке српско-кинеског мешовитог Комитета на заседању одржаном 18. јануара ове године. Комитет је разматрао свих 46 пријављених пројеката и одлучио да , након евалуације обаваљене у обе земље и у складу са утврђеним приоритетима, одобри реализацију шест пројеката укључујући и пројекат Универзитета у Крагујевцу.

Ово је за Факултет медицинских наука Универзитета у Крагујевцу најзначајнији међународни пројекат, и у научном и у финансијском смислу, који овај факултет има прилике да реализује- рекао је руководилац пројекта проф.др Небојша Арсенијевић и истакао да делегацију из Кине, која је посетила ФМН и са којом је било речи о почетку реализације пројекта и његовим циљевима, чине професори Кинеске академије медицинских наука и Медицинског факултета у Пекингу. ''Њихов Институт за биљну медицину већ има преко 20 регистрованих лекова на светском нивоу.За нас је ово прилика да покажемо шта ми знамо али и прилика да научимо од оних који су технолошки отишли мало даље.Факултет медицинских наука је успео да обједини и друге лабораторије у земљи па су партнери са којима ћемо пројекат реализовати Институт за нуклеране науке Винча, Агрономски факултет Београд, ПМФ Крагујевац и Институт за биолошка истраживања ''Синиша Станковић'' Београд'', рекао је проф.Арсенијевић.

Циљ овог великог пројекта биће испитивање биљака и супстанци из тих биљака са територије Србије. '' Биљке ће се овде прикупљати, исптиваће се њихова биоактивност, да ли се и на на који начин могу користити за лечење болести.Оне биљке које покажу посебан ефекат биће изловане биохемијски и до детаља анализирано која то компонента из биљака је за то одговорана'', рекао је проф.др ZHANG Li , заменик директора Института за биљну медицину Медицинског факултета у Пекингу.

Професор са катедре за имунологију ФМН Владислав Воларевић представио је полазне основе и циљеве пројекта ''Биолошки ефекти екстраката и молекула изолованих из биљака са територије Балкана'' а заједнички закључак са састанка одржаног на ФМН је да ће реализација пројекта, која ће трајати три године, ускоро почети и да ће дати очекиване позитивне резултате.


ФМН ДОБИТНИК ПЛАКЕТЕ ''ШИРОКО СРЦЕ''

Факултет медицинских наука и ове године добитник је признања ''Широко срце'' коју додељује Црвени крст а на основу резултата остварених у добровољном давалаштву крви у 2017.години. Наш факултет је и овог пута у зимској и летњој кампањи ГО Црвеног крста обезбедио највећи број давалаца у току студентске кампање коју крагујевачка организација организује на факултетима Универзитета у Крагујевцу. Други по броју прикупљених јединица крви, у категорији факултета, је Правни а трећи ПМФ.

  
  
  

Поводом Светског дана добровољних давалаца крви у сали Скупштине града Крагујевца организован је пријем за даваоце који су крв дали 50,75 и 100 пута као и за средње школе, факултете, јавна предузећа и удружења грађана која су награђена плакетом ''Широко срце''.Признања су награђенима уручили члан Градског већа за здравство и социјалну политику др Гордана Дамјановић и председник Градске организације Црвеног крста Крагујевац др Стеван Китанић.


COST акција 16225 – "EU - Cardiprotection"

CA16225 подразумева мрежу од 26 земаља за сада која има за циљ да успостави мрежу институција које се баве кардиопротекцијом. У том смислу, један од крајњих циљева овог пројекта је и апликација за неки од пројеката из позива HORIZON2020 до краја 2022. године. Иначе, главни координатор пројекта је Derek Hausenloy, University College, London, UK.


Реализација пројекта је почела kick-off Meeting-ом 19-20. 10. 2017. у Бриселу, а следећа активност је била састанак у Бечу 19-21. 03., на коме је учествовао проф. др Владимир Јаковљевић, доц. др Невена Јеремић и асс. Јована Јеремић, где су презентовали и наше резултате у овој области.


РЕКОРДАН ОДЗИВ СТУДЕНАТА АКЦИЈИ ДОБРОВОЉНОГ ДАВАЊА КРВИ

Пролећна кампања добровољног давања крви за студентску популацију завршена је данас акцијом на Факултету медицинских наука у којој је прикупљено рекордних 59 јединица крви.У оквиру традиционалне акције ГО Црвеног крста која се реализује у сарадњи са Универзитетом, а уз подршку локалне самоуправе током маја месеца акције су одржане на Правном, Факултету инжењерских наука, Економском и Природно-математичком факултету. Према речима Марице Патргногић из ГО Црвеног крста у поменуте четири акције прикупљено је 150 једница крви, а током акције на нашем Факултету забележен је рекордан одзив студената-од пријављених 85 крв је дало 59 давалаца.

 

У Служби за трансфузију крви тренутно је стабилна ситуација, залихе крви су на задовољавајућем нивоу захваљујући управо мајској кампањи Црвеног крста у којој годинама уназад учествују факултети у саставу Универзитета у Крагујевцу-рекла Маријана Стојановић је из крагујевачке трансфузије.С обзиром да иде летњи период и да су јули и август увек критични по питању залиха из Службе за трансфузију апелују на све који могу да дођу у том периоду и дају крв како би пацијенти Клиничког центра били мирни.

 


''МЕТИНИ ДАНИ'' ПОСВЕЋЕНИ НОВИНАМА У СЕПСИ

У организацији катедре за инфектологију у амфитеатру Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу одржан је традиционални стручни састанак ''Метини дани''. Ове године на тринаестим ''Метиним данима'' било је речи о новинама у сепси о којима је колегама инфектолозима али и свим заинетересованим наставницима и сарадницима ФМН говорио проф.др Милорад Павловић, специјалиста инфектологије и интерне медицине.

 
 

Говорећи о др Димитрији Мети, професор Павловић најпре је подсетио да је он био доајен ових простора који је знао који су његови научни домети, који је схватио да његови сарадници треба да га превазиђу и који је , на крају, и учинио све са тако буде. ''Памтимо га као изузетно интилигентног, добронамерног и пракитичног човека који је био један од оснивача онога што се зове језгро факултетског основа инфектологије у Крагујевцу, иако сам није био професор'', истакао је проф.др Милорад Павловић. Када је реч о новинама у сепси проф.Павловић рекао је да је то једна од најсмртоноснијих болести уопште која у најтежим формама и даље бележи смртност већу од 50 посто а у условима у којима је најбоље лечите смртност око 20 псто. ''То је нешто што треба да зна, и зна стручна јавност и о томе данас разговарам са колегама у Крагујевцу. Међутим, оно што је далеко већи проблем је шира јавност којој се намеће питање да ли је могуће да се данас у Србији умире од сепсе? Па могуће је, наравно.У Америци од сепсе годишње умре сто хиљада људи, и то је оно што они признају.А питање је колико их још умре и то је врх леденог брега'', рекао је проф.Павловић. Он је додао и да је питање сепсе заправо питање борбе микроорганизама са макороорганизмима у којој макроорганизам покушава да савлада микорорганизам и да дешава се, не само због микроорганизма, да у тој борби макрорагнизам настрада. Проф.др Милорад Павловић закључио је да не верује да ће проблем сепсе икада бити апсолутно решен али да је управо смисао разговора ,попут стручног састанка у Крагујевцу, да инфектолози покушавају да тај проблем доведу на ниво на коме свет сматра да се овај проблем најповољније решава.

 


НАУЧНИМ СКУПОМ НА УНИВЕРЗИТЕТУ ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН ИМУНОЛОГИЈЕ

У организацији Друштва имунолога Србије-Подружнице за централну Србију и Центра за молекулску медицину и истраживања матичних ћелија Факултета медицинских наука на Универзитету у Крагујевцу одржан је научни скуп ''Светски дан имунологије 2018'',којим је и званично обележен светски дан имунологије у нашој земљи. Домаћини скупа, имунолози ФМН, угостили су своје колеге, еминентне српске имунологе Медицинског факултета Универзитета у Београду, Института за медицинска истраживања ВМА, Медицинског факултета Универзитета одбране и Департманата за биомедицинске науке Универзитета у Новом Пазару.

 
 

На научном скупу свака истраживачка група представила је своје резултате публиковане у водећим међународним часопсима у последњих годину дана.Према речима проф.др Небојше Арсенијевића, ректора Универзитета у Крагујевцу, научна заједница имунолога у Крагујевца једна је од највећих и најуспешнијих у овом делу Европе.''Оно што некада није могло да се сања је да имамо велики број младих људи, велико интересовања за имунологију и науку што је прави начин да се припремимо за прелазак у Центар изврсности. Центар за молекулску медицину и истраживања матичних ћелија, који се бави овом проблематиком, један је од девет центара Изузетних вредности по решењу министарства за науку и технологију'', рекао је ректор Арсенијевић. Крагујевац је домаћој и светској научној јавности познат пре свега захваљујући имунолозима- речи су проф.др Владимира Воларевића, имунолога и ванредног професора ФМН. ''Ми смо успели да само током прошле године објавимо преко 20 радова у врхунским међународним часопсима. Због тога је наш град изабран од стране државе да буде Центар будуће молелулске медицине и имунологије у оквиру Центра изузетних вредности, који ће бити најбоље опремљен у Југосисточном делу Европе за истраживања у области матичних ћелија, имунологије и молекулске медицине'', рекао је проф.Воларевић.

Захваљујући управо резултатима крагујевачких имунолога ангажованих у Центру за молекулску медицину и истраживања матичних ћелија , наш Факултет је у последњих десетак година, по укупном фактору утицаја и цитираности научних радова и броју добијених међународних пројеката, једна је од најбоље рангираних научно-истраживачких институција у Србији. Према речима проф.др Миодрага Лукића, имунолога и микробиолога , постоји неколико пројеката са Швајцарцима, пројекат са Кинезима, стална сарадња са страним институцијама које помажу драгоценим реагенсима које други немају. ''Али још важније је да постоји континуирани пријем нових снага из Крагујевца али и из других градова Србије што скупа даје одличан резултат. Постоји ентузијазам и здрава конкуренција међу тим младим људима'', истакао је редовни професор-емеритус Универзитета у Крагујевцу Миодраг Лукић.

 

Пленарна предавања одржана су кроз четири тематске целине: имуносупресија мезенхималним матичним ћелијама, инфламација/имунорегулација, антитуморска имуност, галектин 3 и инфламација. На сесијама су разматрани молекулски механизми одговорни за имуносупресивне ефекте мезенхималних матичних ћелија, улога и значај галектина 3 у имунопатогенези инфламацијских и аутоимунских болести, а представљени су и савремени приступи модулације анти-туморске имуности.

У оквиру научног скупа Друштво имунолога Србије- Подружница за централну Србију доделила је плакете за изузетан допринос развоју имунологије у Србији проф.др Миодрагу Лукићу и проф.др Небојши Арсенијевићу.

 


СВЕТСКИ ДАН ИМУНОЛОГИЈЕ 2018.Размена искустава еминентних српских имунолога, који својим радом доприносе развоју ове биомедицинске дисциплине, један је од циљева организовања научног скупа којим је на Универзитету у Крагујевцу, симболично, обележен Светски дан имунологије.

Врхунски резултати имунолога Факултета медицинских наука, једне од најбоље рангираних научно-истраживачких институција у Србији, разлог су одржавања овог скупа на крагујевачком Универзитету.

Универзитет у Крагујевцу био је домаћин великом броју еминентних имунолога са медицинских факултета и института у Србији, учесницима научног скупа којим је, симболично, обележен Светски дан имунологије.

На скупу су предствљени резултати истраживачких група објављени у водећим стручним међународним часописима у последњих годину дана.

Захваљујући резултатима рада имунолога анагажованих у Центру за молекуларну медицину и истраживање матичних ћелија, Факултет медицинских наука Универзитета у Крагујевцу је у последњих десетак година, по укупном фактору утицаја, цитираности научних радова и броју одобрених међународних пројеката, једна је од најбоље рангираних научно-истраживачких институција у Србији.

(РТК, 26.04.2018)


СВЕТСКИ ДАН ИМУНОЛОГИЈЕ 2018.

Друштво имунолога Србије-Подружницa за Централну Србију и Центар за молекулску медицину и истраживање матичних ћелија Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу организују

СВЕТСКИ ДАН ИМУНОЛОГИЈЕ 2018.

Четвртак 26. април 2018. године

Свечана сала Универзитета, Јована Цвијића бб, КрагујевацОпширније погледајте овде


ФМН У ПОСЕТИ ДРУГОЈ КРАГУЈЕВАЧКОЈ ГИМНАЗИЈИ

ФМН представио је своје студијске програме матурантима Друге крагујевачке гимназије.О студијама медицине, фармације, стоматологије и основним струковним студијама у Свечаној сали ове школе говориле су:проф.др Ирена Танасковић, проф.др Гордана Радић и Доц.др Милица Поповић. Матуранти су најпре информисани о квотама за упис у овој школској години: 88 студената на ИАС медицине, 84 на ИАС фармације, 24 студената на ИАС стоматологије и 88 студената на основне струковне студије.

 

Оно што је специфично за ФМН, по чему се разликујемо од других, је јединствен начин учења и полагања испита који много подсећа на начин рада на који сте навикли у средњој школи. Такав начин студирања захтева ваш континуиран рад.Свакоме од вас, било који студијски програм да упишете биће додељен тутор, један од наставника или сарадника, који ће бити задужен за вас и који ће пратити ваше комплетно студирање.Још једна специфичност нашег факултета је што већ у септембру, уз индексе, добијате ткз. ''семестралне водиче'' односно компплетан план и програм ваших обавеза (вежбе,предавања, тестови уз време и место одржавања свих обавеза). Код нас школска година почиње другог понедељка у септембру, раније од свих других факултета- речи су професора нашег Факултета упућених матурантима Друге гимназије. Поред свих информација о студијским програмима матуранти медицинске школе добили су и неопходне податке о припремама и самом полагању пријемних испита, као и збиркама задатака из биологије, математике и хемије, које могу да набаве у скриптарници Факултета. Такође, матуранти Друге гимназије позвани су да посете ФМН сваке суботе, у оквиру већ традиционалних Дана отворених врата, намењених свим свршеним средњошколцима који желе лично да се упознају са начином рада и простору у коме се одржава настава на нашем Факултету.

 


ПОЧЕЛА ТРАДИЦИОНАЛНА МАНИФЕСТАЦИЈА ДАН ОТВОРЕНИХ ВРАТА

У сусрет упису 42.генерације студената Факултет медицинских наука Универзитета у Крагујевцу, у суботу 14.априла, отворио је своја врата будућим бруцошима на традиционалној манифестацији ''Дан отворених врата' 'која ће се одржавати сваке суботе до полагања пријемних испита. Матурантима Медицинске школе са домом ученика ''Сестре Нинковић'' из Крагујевца представљени су студијски програми медицине, фармације и стоматологије али и нови студијски програм Психологија који заједнички реализују четири факултета Универзитета у Крагујевцу-ПМФ, ФМН, ФИЛУМ и Факултет педагошких наука.

 

Према речима продекана за основне струковне студије проф.др Марине Петровић традиционална манифестација ''Дан отворених врата'' је прилика да се наши будући студенти на најдиректнији начин упознају са Факултетом медицинских наука, јер поред свих информација о студијским програмима , припремама и самом полагању пријемних испита , у обиласку ФМН будући студенти су могли да виде наше учионице, сале за вежбе, лабораторије, читаоницу, библиотеку. Проф.Петровић говорила је будућим бруцошима о ИАС медицине и ономе по чему је ФМН пртепознатљив а то је туторски систем рада са студентима и рад у малим групама који омогућава континуирано учење и висок квалитет наставе. ИАС фармације представила је проф.др Гордана Радић која је посебну пажњу посветила и збиркама задатака за полагање пријемних испита из биологије, хемије и математике а које издаје ФМН. Најмлађи студијски програм факултета-стоматологију представила је продекан за ИАС стоматологије проф.др Татјана Кањевац истичући да матуранти из године у годину показују велико интересовање за студије стоматологије и да не треба да их обесхрабри то што Факултет уписује само 24 студената. ''Реч је о врло атрактивном студијском програму и вреди се борити за упис на стоматологију. Након завршетка стоматологије имате велике могућности за рад и даље усавршавање. Оно што наше студије чини врло атрактивним и квалитетним је велики број пацијената, практичан рад на савременој стоматолошкој опреми уз коришћење савремених стоматолошких материјала и најсавременију дијагностику'', истакла је проф.Кањевац. Нови студијски програм Психологија који ће у првој генерацији уписати 30 бруцоша представио је проф.др Дарко Хинић истакавши да студије трају 4 године (8 семестара, 240 ЕСПБ) и да по завшетку свршени студенти добијају академски назив ДИПЛОМИРАНИ ПСИХОЛОГ.

 

По завршетку обиласка ФМН матуранти медицинске школе заинтересовани за студије стоматологије обишли су клиничке просторије овог студијског програма где је организована практична настава за студенте и специјализанте. Проф.др Татјана Кањевац у обиласку просторија ИАС стоматологије упознала је будуће бруцоше са начином рада, полагања испита, практичном праксом и опремом која ће им бити на располагању током студирања.


 

По завршетку обиласка ФМН матуранти медицинске школе заинтересовани за студије стоматологије обишли су клиничке просторије овог студијског програма где је организована практична настава за студенте и специјализанте. Проф.др Татјана Кањевац у обиласку просторија ИАС стоматологије упознала је будуће бруцоше са начином рада, полагања испита, практичном праксом и опремом која ће им бити на располагању током студирања.


ОДРЖАНА ТРИБИНА ИФМСА
"Током бомбардовања против Србије вођен је нуклеарни и хемијски рат"

У организацији Комитета за међународну сарадњу студената медицине (ИФМСА), у препуном амфитеатру Факултета медицинских наука, предавање је одржала проф. др Даница Грујичић, неурохирург, начелница Одељења за неуроонкологију КЦ Србије и редовни професор Медицинског факултета у Београду. Професорка Грујичић говорила је о катастрофалним последицама НАТО агресије као и о порасту учесталости обољевања од малигних болести, последицама невакцинације деце, реформи здравства и увођењу концепта породичног лекара, подршци младима да успеју и остану у својој земљи и мотивацији да постану најбољи у својим професијама.

 

Крагујевац је, према речима проф. Грујичић, проглашен за небезбедан за живот након бомбордавања и то је само један од разлога зашто је важно формирати Координацино тело које треба да установи тачне последице агресије и утврди шта се може ублажити данас, готово 20 година од бомбадовања, јер је током бомбадовања на Србију бачено 15 тона осиромашеног уранијума. ''Оно што је битно да знамо је коју воду смемо да пијемо, коју њиву смемо да сејемо јер претендујемо да извозимо здраву, органску храну. Морамо да знамо шта је безбедно да би и наши извозници а и ми знали како да избегнемо појаву одређених врста болести. Последице се већ осећају и то не само у смислу повећаног броја оболелих од малигних болести већ и појаве аутоимуних болести, стотпроцентно повећаног стерилитета код мушкараца, јављају се паталошке трудноће'', рекла је проф. Грјичић.

Према њеним речима 2005. и 2006. године забележен је енорман пораст броја оболелих од леукемија, око 80 посто, а оно што је страшно јесте да су оне далеко агресивније и морталитет је повећан за скоро 140 посто. ''То је нешто што је први приметио проф. Чикарић и написао књигу о томе. Нажалост, многи људи од струке су упозоравали шта ће се десити 1999. године, шта се десило и да је неопходно предузети одређене мере да се ублаже све те последице НАТО агресије. Међутим, струку нико није слушао а ми инсистирамо на томе да се струка слуша. С друге стране ми имамо три пута веће оболевање од малигних болести него што је светски просек. Има земаља које имају такође велики број оболелих али и оних са далеко мањим бројем оболелих.

Ипак, када се погледа светски просек ми имамо три пута више малигно оболелих, а званичан податак ''Батута'' је да наша деца обољевају дупло више. То је само врх леденог брега. Вођен је нуклеарни и хемиjски рат против Србије и то је оно што сви морају да схвате а није урађено ништа да се спрече, односно ублаже последице'', рекла је проф. др Даница Грујичић.

 
 

Говорећи о вакцинацији проф. Грујичић рекла је да сматра да су коначно сви у Србији схватили значај вакцинације код деце. Оно зашта се ја залажем, да не бисмо више имали дискусије полуписмених и неписмених људи, који не знају ни шта је вакцина ни шта је имунитет, је да се сви заједно боримо за ''Торлак''. ''Треба сви да извршимо притисак на власт да обновимо ''Торлак''. 2008. године из буџета Републике Србије за невладине организације дато је 76 милиона евра, а 2013. године 40 милиона евра. Позивам невладин сектор да се одрекну тог новца и да се он преусмери за обнову ''Торлака'', рекла је Грујичић и поновила да је њен предлог да ту установу води садашњи ректор Универзитета у Крагујевцу, имунолог, проф. др Небојша Арсенијевић.

Проф. Грујичић говорила је и о лошем стању у нашем здравству, њеном виђењу реформе здравственог система и значају увођења концепта ''породичног лекара '' у Србији. ''Желим да мотивишем младе да схвате да се за ову земљу вреди борити, да треба да остану у Србији и да не треба да уступе места онима који су необразовани, који су примитивни, и који би да диктирају овој земљи како да се развија даље, поручила је проф. др Даница Грујичић.

 

На трибини на Факултету медицинских наука, на којој су активно учестовали и студенти, лекари али и грађани, поред проф. Грујичић говорили су и чланови ИФМСА из Крагујевца.


ИФМСА ТРИБИНА
ГОСТ ПРОФ. ДР ДАНИЦА ГРУЈИЧИЋ
2. априла 2018. године
у Амфитеатру ФМН од 18. 00 часова

Поштовани,

Част нам је и задовољство да Вас испред Комитета за међународну сарадњу студената медицине (ИФМСА Србија) у Крагујевцу позовемо на трибину коју ће одржати проф. Др Даница Грујичић, истакнути неурохирург.

Др Даница Грујичић је школу завршила у Москви, где је и започела студије. Магистрирала и докторила у Београду. Редовни је професор на Медицинском факултету Универзитета у Београду, прва жена шеф Катедре Хирургије са анестезиологијом од оснивања, председник Комисије за психоактивне супстанце Министарства здравља, начелница Одељења за Неуроонкологију Клиничког центра Србије, директно заслужна за добијање Гама ножа, а тренутно руководи пројектом изградње Центра и набављања Икс ножа. Објавила је преко 250 научних радова.

На трибини ће говорити о катастофалним последицама НАТО агресије као и о порасту учесталости обољевања од малигних болести где је једна од водећих у иницијативи доказивања формирањем Координационог тела, о реформи комплетног образовања, реформи здравства и увођења концепта породичног лекара, о последицама невакцинације, о подршци младима да успеју и остану у својој земљи и мотивацији да постану најбољи у својим професијама.

Нека се најбољи покрену, сазнају нешто ново и тиме учине нешто за боље свих нас.

Са поштовањем,
Никола Стојковић
Председник Локалног комитета Крагујевац


МАТУРАНТИМА ПРВЕ ГИМНАЗИЈЕ ПРЕДСТАВЉЕНИ СТУДИЈСКИ ПРОГРАМИ ФМН

Проф. др Ирена Танасковић и чланови ПР тима представили су матурантима Прве гимназије у Крагујевцу студијске програме Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу. Традиционално велико интересовање за наше студијске програме матуранти су показали и приликом ове посете а велику пажњу изазвао је и нови студијски програм Психологија, који заједнички реализује наш у сарадњи са још три факултета Универзитета у Крагујевцу - ПМФ-ом, ФИЛУМ-ом и Факултетом педагошких наука.

Говорећи о настави на нашем факултету проф. др Ирена Танасковић истакла је да смо одавно препознатљиви по раду студената у малим групама и туторском систему рада којим пратимо сваког студента од уписа до завршетка школовања. ''Оно што је специфично за овај факултет, по чему се разликујемо од других, је јединствен начин учења и полагања испита и који много подсећа на начин рада на који сте навикли у средњој школи. Такав начин студирања захтева ваш континуиран рад. Свакоме од вас, било који студијски програм да упишете биће додељен тутор, један од наставника или сарадника, који ће бити задужен за вас и који ће пратити ваше комплетно студирање. Још једна специфичност нашег факултета је што већ у септембру, уз индексе, добијате ткз. ''семестралне водиче'' односно компплетан план и програм ваших обавеза (вежбе,предавања, тестови уз време и место одржавања свих обавеза'', рекла је, између осталог, проф. др Ирена Танасковић.

 
 

Факултет медицинских наука у школској 2018/2019 години уписаће 88 студената на ИАС медицине, 84 на ИАС фармације и 24 студента на ИАС стоматологије. На основне струковне студије факултет ће, и у овој школској години, уписати 88 студената. Збирке задатака за пријемни испит из биологије, хемије и математике, које издаје ФМН могу се купити у скриптарници Факултета.


ПРОМОВИСАН СТУДИЈСКИ ПРОГРАМ ПСИХОЛОГИЈА

На ПМФ-у, у оквиру Дана отворених врата, промовисан је нови студијски програм Универзитета у Крагујевцу-Психологија. Студијски програм Психологија, који је акредитован крајем прошле године, равноправно ће организовати и изводити четири факултета Универзитета у Крагујевцу: Природно математички факултет, Факултет педагошких наука, Факултет медицинских наука и Филолошко уметнички факултет. Студије трају 4 године (8 семестара, 240 ЕСПБ) и по завшетку свршени студенти добијају академски назив ДИПЛОМИРАНИ ПСИХОЛОГ.

Говорећи о студијском програму Психологија, руководилац овог програма, проф. др Дарко Хинић рекао је да се на основним академским студијама, током прве три године, слушају базични предмети из области психологије и граничних дисциплина, као и области које одликују општу информисаност и вештине академског грађанина. У четвртој години студенти врше избор, специфичних области и предмета, организованих преко три модула: Психологија у образовању, Клиничка психологија и Организацијска психологија. У оквиру модула, студенти реализују превиђен број сати и активности у виду стручне праксе из одговарајућих области у одговарајућим институцијама (образовне институције, здравствене, социјалне установе и друге организације рада).

 

Студијски програм акредитован је за упис 30 студената на прву годину Основних академских студија. Упис на студије врши се на основу конкурса који расписује Универзитет у Крагујевцу, а спроводе га установе укључене у реализацију овог заједничког студијског програма. Кандидати који конкуришу за упис на прву годину ових студија полажу пријемни испит, који се састоји из теста знања из Предмета психологија ( 30 бодова) и теста Опште информисаности ( 30 бодова). Припремна настава одвијаће се на ПМФ-у.


ФМН ПРЕДСТАВЉЕН НА САЈМУ У ЧАЧКУ И ФЕСТИВАЛУ НАУКЕ У ПРВОЈ ГИМНАЗИЈИ

Туристичка организација Чачка у сарадњи са Школском управом и филијалом Националне службе за запошљавање организовала је у петак 16. марта сајам ''ИНДЕКС 2018''. У холу Дома културе у Чачку представили су се универзитети, факултети,академије и високе школе уочи предстојећег уписа нове генерације студената . Била је то прилика да ученици који завршавају средњу школу са територије Чачка, Горњег Милановца, Лучана, Ивањице и Пожеге на једном месту добију све информације око студијских програма и предстојећих уписа.

Факултет медицинских наука на свом штанду, представио је студијске програме ИАС медицине, фармације и стоматологије, као и студијски програм основних струковних студија. Будући академци показали су и интересовање за студијски програм психологије, који заједнички реализује наш у сарадњи са још три факултета Универзитета у Крагујевцу: ПМФ-ом, ФИЛОМ-ом и Факултером педагошких наука. На овом студијском програму у школској 2017/2018 години биће уписано 30 студената. Поред ФМН на сајму у Чачку представили су се и остали факултети Универзитета у Крагујевцу.

Истог дана у Првој крагујевачкој гимназији одржан је шести фестивал науке ''Дај(т)е се на знање'' са темом ''Човек модерног доба'' са циљем промоције и популаризације науке. Радове и експерименте на фестивалу приказали су ученици и наставници школе домаћина, Медицинске школе, Прве и Друге техничке школе али и гимназија из Београда,Краљева, Новог Сада, Пожеге као и Котора из Црне Горе.

 
 

Новости из области високог образовања представили су крагујевачки факултети. Новитете из области науке презентовали су тимови Факултета инжењерских наука и ПМФ-а. О Факултету медицинских наука, заинтерсованим ученицима и гостима фестивала, говорили су доц. др Немања Јовичић и представници нашег ПР тима.


ДАНИ УНИВЕРЗИТЕТСКЕ КЊИГЕ

У циљу промивисања факултетског и универзитетског научног и наставног издаваштва Универзитет у Крагујевцу организовао је тродневну промотивно сајамску манифестацију ''Дани универзитетске књиге''. Свих дванаест факултета Универзитета у Крагујевцу, промивишу научне радове својих истраживача, наставника и сарадника као и целокупно издаваштво, а посебно издања која су издата у току претходне календарске године.

Један од циљева манифестације је да се покаже и колика је продукција факултета Универзитета у Крагујевцу а подаци показују да чак 70 одсто штампане продукције на нивоу града и региона припада нашим факултетима. У томе предњачи Факултет медицинских наука који је и највећи по броју истраживача и по броју објављених радова-речи су директора Универзитетске библиотеке и управника Универзитетске галерије Весне Абадић.

Издаваштво Факултета медицинских наука у Универзитетској галерији представио је проф. др Владимир Јаковљевић, председник комисије за издавачку делатност нашег факултета и уредник часописа SJЕCR. Он је најпре рекао да је у последњих десетак година драстично повећан број објављених научних радова на ФМН и да је примера ради 2005. године било свега пет а да је у 2011. години објављено чак 172 научна рада. ''Од тада одржавамо тај тренд и последњих пет година број објављених научних радаова на SCI листи је приближно исти и креће се у распону од 130 до 140. '' Проф. Јаковљевић истакао је и да се тренутно на ФМН реализује 31 јуниор и један макропројекат, 15 наших наставника и сарадника ангажовано је на међународним пројектима а 95 истраживача ФМН ангажовано је пројектима ресорног министарства што довољно говори о квалитету наставно научног кадра. Факултет медицинских наука поносан је и на свој часопис SJECR, који је Одлуком Министра просвете, а на предлог Матичног одбора за медицину, у 2015. и 2016. години категорисан као ВОДЕЋИ НАЦИОНАЛНИ ЧАСОПИС, односно М51. На овај начин, истакао је проф. Јаковљевић, учинили смо још један, али огроман, корак ка нашем коначном циљу, а то је улазак у базу Thompson Reuters, тј. SCI/SCI Expanded листу. Оно на чему треба да радимо у наредном периоду је да појачамо издаваштво у делу књига, а оно што желим да истакнем, јер смо на то јако поносни, су наше збирке задатака за пријемне испите из хемије,математике и биологије .

 
 

Манифестација ''Дани универзитетске књиге'' завршава се у суботу 27. јануара светосавском академијом и доделом Светосавске награде.


ПРОГРАМ ЕДУКАЦИЈЕ ВРШЊАЧКИХ ЕДУКАТОРА
(НЕ)зависност младих од
савремених информационих технологија


ПРОСЛАВЉЕНА КРСНА СЛАВА И ДАН ФАКУЛТЕТА

Факултет медицинских наука Универзитета у Крагујевцу обележио је 9. децембра Крсну славу Светог Алимпија Столпника и 40 година постојања факултета. На тај дан 1977. године ова високошколска установа почела је са радом прошавши од тада многе етапе свог развоја. Данас је то развијена вискошколска установа која остварује студијске програме на сва три нивоа студија и развија научно-истраживачки и стручни рад у образовно-научном пољу медицинских наука.

Слава ФМН и ове године је окупила пријатеље из високошколске заједнице, министарстава, привреде, цркве, културних институција итд. Чин резања славског колача обавио је Његово преосвештенство Епископ шумадијски господин Јован уз саслуживање свештенства Саборне цркве у Крагујевцу. Након молитве Епископ је благословио присутне после чега је домаћин славе, проф. др Драгче Радовановић поздравио све присутне и према традицији, део славског колача предао новом домаћину, проф. др Небојши Здравковићу.

Прослава је настављена свечаном академијом у амфитеатру "Проф. др Милосав Костић'' . Све присутне поздравио је декан ФМН проф. др Предраг Чановић који је најпре рекао да, после 40 година постојања, Факултет медицинских наука у Крагујевцу, је постао једна од најугледнијих и најпрестижнијих научно-образовних институција у Републици а по резултатима свог научно истраживачког рада и броју објављених радова у најугледнијим међународним часопсима, сврстава се међу најбоље рангиране установе у Србији. ''На нашем факултету, у току последље године, дипломирало је 179 студената на ИАС медицине, 86 студената на ИАС фармације, а добили смо и 23 дипломирана стоматолога. Диплому струковног терапеута, односно струковне медицинске сестре добило је 72 студента. У овој години на нашем факултету докторирало је 56 кандидата који су стекли звање доктора медицинских наука, а 52 студента положило је специјалистички испит и стекло звање специјалисте'', рекао је проф. Чановић. Декан ФМН је додао и да је факултет у овој години ушао у процедуру акредитације старих и нових студијских програма. ''Акредитовали смо Менаџмент у здравству, специјалистичке академске студије фармације, са циљем стварања кадрова који ће водити маркетинг у фармацији. Ових дана добили смо и решење о акредитацији студијског програма Психологије који ћемо реализовати у сарадњи са још три факултета нашег Универзитета: ПМФ-ом, ФИЛУМОМ и Факултетом педагошких наука. Све укупно сада имамо 9 акредитованих студијских програма '', рекао је декан Чановић. Када је реч о плановима за наредни период декан је истако да ће то свакако бити унапређење постојећих и развој нових студијских програма, развој пост докторских студија и развој нових академских и здравствених специјализација. Циљ нам је, додао је декан ФМН проф. др Предраг Чановић, да се до следеће године уселимо у зграду Центра изврсности која има 11500 квадрата где ће бити банка матичних ћелија.

 
 
 
 

У уметничком делу програма наступили су студенти ФИЛУМ-а који су извели дела Чилеа, Рахмањина, Г. Форе, Ђузепеа Вердија, М. Реја. Славље је настављено дружењем на свечаном коктелу у ресторану ФМН уз староградску музику и послужење.

 
 

У оквиру обележавања Дана и славе ФМН, раније, у току поподнева, у Заводу за стоматологију ФМН, одржан је коктел за менторе, туторе, наставнике и сарднике на ИАС стоматологије и специјалистичких студија овог програма. Окупљене госте поздравила је, у име катедре за стоматологију и ФМН проф. др Татјана Кањевац, продекан, која им се захвалила на сарадњи и пожелела да та сарадња буде још успешнија, а резултати које остварује стоматологија још бољи.

 


ОДРЖАНА СКУПШТИНА АЛУМНИ КЛУБА ФМН

У суботу, 9. децембра, на Дан Факултета медицинских наука одржана је Скупштина Алумни клуба. Циљ оснивања Алумни клуба је остваривања везе Факултета са некадашњим студентима, и њихово међусобно повезивање које треба да допринесе нашој бољој комуникацији према њима али и заједничкој промоцији наше установе. Чланове Скупштине Алумни клуба најпре је поздравио продекан за ИАС фармације проф. др Владимир Јаковљевић који је најпре истакао које све новине у раду је ФМН увео од 2000. године до данас. ''У плану је да направимо апликацију на нашем сајту као и базу података како би анимирали што више људи да се учлане у Алумни клуб. На тај начин подстакли би размену информација, идеја, сарадњу на заједничким пројектима. У плану нам је да преко Алумни клуба, у перспективи, организујемо и сусрете генерација ФМН'', рекао је проф. Јаковљевић. Присутне је у своје и име ФМН поздравио и декан проф. др Предраг Чановић који је изразио очекивање да ће Алумни клуб ФМН својом активношћу оправдати формирање које је уприличено управо на Дан Факултета.

 

Проф. др Небојша Здравковић, иницијатор формирања Алумни клуба ФМН, замолио је присутне чланове Скупштине да узму активно учешће у раду и истакао да је планирано да преко сајта Факултета буде постављен део посвећен Алумнију, по принципу Linkedln друштвене мреже, како би наши студенти медицине, фармације и стоматологије међусобно размењивали информације, контакте и давали идеје за даљи рад. За председника Скупштине Алумни клуба изабран је председник Савета факултета проф. др Јанко Ђурић. Проф. Ђурић рекао је да му је велика част да прихвати улогу председника Скупштине Алумни клуба и додао да сматра да ће од великог значаја бити веза између генерација, оних који завршавају каријеру и младих људи који су скоро завршили наш факултет.


ЗАВРШЕН VII СТУДЕНТСКИ КВИЗ ЗНАЊА

Победник VII студентског квиза знања ФМН је екипа ''We fonud this humerus'' koja је у финалу савладала екипу ''ИНФАРКТ'' резултатом 11-7.

Tреће место заузела је екипа ''ОМ'' која је била боља од екипе ''Кефалонци'' и у крајњем скору забелезила резулатат 12-11.

 

У завршници квиза такмичиле су се и екипе – ''Албатроси'', ''Врло логичан тим'' и ''UNDO'' kojе су показале завидан ниво знања.

У свим надметањима,укључујући и финалну борбу, екипе су одговарале на 20 питања а највише интересовања изазвале су асоцицијације.

Све екипе имале су сјајну подршку својих колега и пријатеља који су испунили амфитеатар ФМН.

Подршку такмчарима из публике у финалу прузили су ректор Универзитета у Крагујевцу проф. др Небојша Арсенијевић и продекан за ИАС медицине проф. др Иван Јовановић.

 

Студентски квиз знања одржан је први пут на ФМН 2006. године по замисли Векослава Исајловића, Марије Ђајић-Пљакић и Наташе Чанак, некадашњих студената ПР службе нашег Факултета.

Вредне награде победничкој екипи као и екипама које су заузеле друго и треће место уручила је управо један од некадашњих чланова ПР тима ФМН Марија Ђајић-Пљакић.


АКЦИЈА ДОБРОВОЉНОГ ДАВАЊА КРВИ

У оквиру традиционалне зимске кампање за студенте, Градска организација Црвеног крста у сарадњи са Центром за трансфузију КЦ Крагујевац, у понедељак 4. децембра организовала је акцију добровољног давања крви на Факултету медицинских наука. Ово је друга овогодишња акција која се организује на факултетима Универзитета у Крагујевцу . Према речима Марице Патрногић из ГО Црвеног крста на ФМН је увек велики одзив студената свих студијских програма који се радо одазивају позиву да дају крв, јер су врло свесни значаја оваквих акција. У данашњој акцији прикупљено је 46 јединица крви, а четири кандидата је одбијено из медицинских разлога.

 
 


ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА СЛИКА ''С 'ЉУБАВЉУ РОДНОЈ РАВНИЦИ''

У галерији Факултета медицинских наука отворена је изложба слика ''С'љубављу родној равници'' аутора: Јана Жолнаја, Весне Хрћан, Катарине Љаброш и Бисерке Петраш, сликара наиве из Ковачице. Председница Удружења сликара из Ковачице Марија Распир рекла је да наивна уметност сликара из Ковачице и Падине уметност која своју инспирацију, поетику и нарацију црпи из словачког етноса,традиције и културе које више од 250 година живе у Војводини. Галерију наивне уметности према њеним речима посетило је много љубитеља уметности из читавог света али и значајних личности из свих сфера јавног живота међу којима и Мик Џегер, Салвадор Дали, Урсула Андресон,Франсоа Митеран и многи други. Само у 2016. години, како је истакла Марија Распир, Ковачицу је посетило преко 20 хиљада туриста из читавог света. ''Слике наших аутора красе зидове најзначајнијих музеја наиве на свим континентима. Ни један музеј наиве у свету није комплетан ако у свом фонду нема слике једног Мартина Јаноша, Зузане Халупове,Јана Књажовића'', рекла је председница Удружења сликара из Ковачице Марија Распир.

Стопама ових познатих сликара сигурно корача друга генерација сликара наиве из Ковачице који су изложили своја дела у галерији нашеф Факултета. Њихове слике плене позитивом, радошћу, веселим бојама а на њима аутор приказују живот, реадицију и обичаје словака на селу. Слике одишу миром и спокојем сеоског дворишта и војвођанске равнице. Сва четири аутора изложбе '' С'љубављу родној равници'' поклонила су декану ФМН проф. др Предрагу Чановићу по једну своју слику уз честитике за четири деценије рада и постојања нашег Факултета. Декан Чановић је званично отворио изложбу и том приликом гостима из Ковачице даривао књиге из српске историје.

Изложба ће бити отворена у галерији Факултета медицинских наука до 15. децембра 2017. године.

 
 


СПОРТСКИ АЛУМНИ СКУП
03. 12. 2017.

Поводом обележавања 40 година Факултета медицинских наука у недељу 3. децембра у сали Друге крагујевачке гимназије и стрељани ''Чика Мата'' одржан је Спортски алумни скуп. Екипе момака и девојака ФМН и ФМН Алумни надметале су се у футсалу, рукомету, кошарци, одбојци и стрељаштву. Такмичења су протекла у спортској борби, доброј атмосфери и дружењу.

 
 

Комплетни резултати Спортског алумни скупа:

Футсал (м): ФМН - ФМН АЛУМНИ 5:2

Рукомет (м): ФМН - ФМН АЛУМНИ 17:16

Кошарка (м): ФМН - ФМН АЛУМНИ 46:57

Одбојка (ж): ФМН - ФМН АЛУМНИ 1:1

Стрељаштво (мж):

1) С. Хаџивуковић 163
2) А. Тодоровић 160
3) М. Аксентијевић 159

 

Након вишесатног надметања на терену уследило је дружење на коктелу у бифеу ФМН на коме су додељене захвалнице заслужним спортистима СД ''Медицинар''који су се опростили од факултетског дреса завршетком студија.


ПРЕДСТАВЉЕНИ НОВИ ДОКТОРИ СТОМАТОЛОГИЈЕ И МАГИСТРИ ФАРМАЦИЈЕ

У оквиру обележавања 40 година рада и постојања Факултета медицинских наука, у амифитеатру је данас одржана и свечаност промоције нових доктора стоматологије и магистара фармације. У школској 2016/2017 години ИАС фармације завршило је 86 студената, а 23 студента најмлађи студијски програм нашег Факултета ИАС стоматологије. Диплому магистра фармације, до сада је, стекло 540 младих људи а диплому др стоматологије укупно 71 доктор стоматологије.

 
 

Промоцији нових магистара фармације и доктора стоматологије присуствовали су декан Факултета медицинских наука проф. др Предраг Чановић, продекан за ИАС стоматологије проф. др Татјана Кањевац, продекан за ИАС медицине проф. др Иван Јовановић, продекан за ИАС фармације проф. др Владимир Јаковљевић, као и наставници и сарадници на оба студијска програма. Нове дипломце у име руководства Факултета и своје лично име поздравио је проф. др Владимир Јаковљевић, продекан за ИАС фармације који им је упутио честитке и пожелео да свако у својој професији, у нашој земљи, нађе посао.

''Стицањем диплома ви сте, у великој мери, завршили посао због кога сте дошли на наш факултет пре пет или шест година. Сада свој интелект, своју енергију и своју младост стављате на располагање овој држави и овом народу. Надам се да ће неко ко је за то меродован знати да вреднује. Али прво ви морате да верујете у то'', поручио је дипломцима проф. Јаковљевић. Ако имате дилему шта ће се све десити у будућности и шта нас све окружује,додао је проф. Јаковљевић, можда одговор треба потражити у речима Светог Владике Николаја Велимировића- Нико под сунцем није велики, драга браћо, осим човека који верује у крајњу победу добра. И нико озбиљно не верује у Бога осим човека који верује у крајњу победу добра. Вера у победу добра је основни творачки импулс душе, то је основни живота'', неке су од речи великог Владике Николаја. Професор Јаковљевић рекао је и да гледајући у аудиторијум испред себе, у амфитеатру ФМН, да су ове речи истина.


Текст Хипократове заклетве на овој свечаности прочитала је најбољи дипломац стоматологије Ранка Томић. На овом студијском програму у школској 2016/2017 години најбоље резулате забележили су: на другој години Софија Дугић и татјана Лекић, просечна оцена 9,20, на трећој Милица Павловић са просечном оценом 9,65. Јана Десница је најбољи студент четврте године ИАС стоматологије са просеком 9,70 док је на петој години то Сања Вујовић са просечном оценом 9,82. Најбољим студентима стоматологије и најбољем дипломцу овог студијског програма захвалнице и пригодне награде уручила је продекан за ИАС стоматологије проф. др Татјана Кањевац. Награде најбољим дипломцима фармације уручио је предекан проф. др Владимир Јаковљевић. На другој години овог студијског програма то су Јована Димитријевић и Анђела Гогић са просеком 9,89, на трећој Катарина Ђорђевић са просечном оценом 9,60, а на четвртој Никола Недељковић који је остварио просек 9,87. Марија Миленковић најбољи је студен пете године ИАС фармације са просечном оценом 9,90 док је најбољи дипломац Милица Милинковић са просечном оценом 9,81.


УРУЧЕНЕ ДИПЛОМЕ И ПРОМОВИСАНИ НОВИ ДОКТОРИ МЕДИЦИНЕ

На другој свечаности уприличеној у амфитеатру ФМН промовисано је 115 нових доктора медицине. Од 9. децембра прошле године до данас, на ФМН ИАС медицине завршило је 179 студената. Део диплома уручен је на Видовдан а данас смо су дипломе, њих 115, добили доктори медицине који су студије завршили од јуна до данас.

У своје и име свих наставника и сарадника Факултета дипломиране докторе медицине поздравио је декан проф. др Предраг Чановић. Он је изразио задовољство што, како је рекао, као декан може први да честита дипломцима завршене студије. ''Завршили сте тежак факултет, стекли сте звање доктора медицине и на тај начин трасирали сте свој професионални пут, пут здравствених радника-хуманиста. Ви сте урадили све што је било до вас а сада је на реду држава која мора да вам омогући да знања и вештине које сте стекли примените овде, у вашој земљи'', рекао је проф. Чановић. Он је дипломираним докторима медицина поручио и да је посао којим ће се бавити најлепши, најхуманији а истовремено најтежи и најодговорнији. ''Са својим колегама ћете до краја радног века делити све радости и све туге. Задовољство које ћете осетити када болесном и беспомоћном човеку помогнете биће нешто што нема цену'', нагласио је декан ФМН проф. др Предраг Чановић и дипломираним докторима медицине пожелео да се запосле, да се даље усавршавају и да никада не забораве факултет на коме су се школовали. Убеђен сам да ћете бити добри лекари и да ћемо се као ваши учитељи поносити вама-закључио је декан Чановић.

 
 

Уследило је полагање Хипократове заклетве чији текст је прочитао најбољи дипломац Дејан Радовановић,који је ИАС медицине завршио са просечном оценом 9,94. На данашњој свечаности награђени су и остали најбољи студенти медицине: са друге годинеМарко Петровић са просеком 10,00, са треће године Џемила Алић са просеком 10,00, са четврте Азра Зукорлић са просечном оценом 9,94. Најбољи студент медицине у школској 2016/2017 години на петој години студија је Емина Ћоровић са просечном оценом 10,00 док је на шестој години то Ирфан Ћоровић са просеком 9,74. Награде најбољима уручио је декан ФМН проф. др Предраг Чановић.

У уметничком делу програма наступили су студенти ФИЛУМ-а из класе професора Војислава Спасића, Оливера Њега и Марине Трајковић Биџовски који су извели дела Биничког, Големовића, Штрауса, Пучинија и Дворжака.

 


ПРОМОВИСАНИ НОВИ СПЕЦИЈАЛИСТИ
И ДИПЛОМЦИ ОСНОВНИХ СТРУКОВНИХ СТУДИЈА

У оквиру обележавања 40 година рада и постојања ФМН УНиверзитета у Крагујевцу данас су у амфитеатру најпре промовисани специјалисти и ужи специјалисти као и дипломци основних струковних студија нашег Факултета. Од децембра прошле године до данас на ФМН диплому лекара специјалисте и субспецијалисте стекло је 52 доктора медицине.

Поздрављајући присутне, у име декана и колегијума ФМН, продекан за специјалистичке и уже специјалистичке студије проф. др Горан Давидовић најпре је рекао да је данашњи дан посебан како за специјалисте и дипломце основних струковних студија, тако и за кућу у којој су стекли знања и звања. ''После много непроспаваних ноћи, одрицања и мука кроз које сте прошли, после дугог и напорног пута ваша срца су, сигуран сам, испуњена срећом и задовољством јер сте постигли оно чему сте тежили. Лекарски позив се бира из љубави према човеку, због жеље да му помогнете. Сада сте, опет на новом почетку и пред вама су нови изазови да вашу веру и љубав према пацијенту поделите, овог пута са више знања'', речи су продекана проф. Давидовића. Он је специјалистима и дипломцима поручио и да верују у своје знање али и да верују свом инстикту и не дозволе да их знање заведе. ''Желимо да оно што сте научили на ФМН постане огњиште врлина и личних подвига у борби против болести на добробит ваших пацијената. Будите несебични у ономе што можете да им пружите и нека вас цене по вашој савести, доброти и знању које сте им пружили'', поручио је продекан проф. др Горан Давидовић.

 
 
 

У периоду од децембра прошле до децембра ове године на нашем Факултету диплому струковног физиотерапеута стекло је 24 студената. Кад је реч о најбољим студентима са овог студијског програма на другој години то је Слободан Бошковић са просечном оценом 9,54. На трећој годи најбољи просека остварила је Катарина Радовић ( 9,64) док су за најбоље дипломце ОСС-струковни физиотерапеут проглашени Тамара Крстић и Марко Петровић, који имају исту просечну оцену 9,62. На ОСС струковна медицинска сестра дипломирало је 43 студената. На другој години у школској 2016/2017 години најбољи просек остварила је Теодора Радивојевић а на трећој Ирена Дамјановић која је години завршила са просечном оценом 9,50. Најбољи дипломац на ОСС медицинска сестра је Сања Зувић са просеком 9,34. Најбољим дипломцима захвалнице и златнике уручио је декан ФМН проф. др Предраг Чановић.

 


ТРАДИЦИОНАЛНО САЂЕЊЕ ДРВЕЋА
ДИПЛОМИРАНИХ ДОКТОРА СТОМАТОЛОГИЈЕ

У присуству декана ФМН проф. др Предрага Чановића, продекана за ИАС стоматологије проф. др Татјане Кањевац, продекана за ИАС медицине проф. др Ивана Јовановића, професора, тутора и студената стоматологије, у дворишту Ректората Универзитета у Крагујевца, трећа генерација дипломаца стоматологије засадила је данас 23 дрвета. Овај обичај започет је 2015. године са првом генерацијом дипломаца ИАС стоматологије које на ФМН постоје од 2010. године. До сада је на овом студијском програму диплому доктора стоматологије стекао 71 студент.

Нову генерацију дипломираних доктора стоматологије и њихове менторе поздравио је најпре декан ФМН проф. др Предраг Чановић који им је честитао завршене студије и пожелео да се што пре запосле и напредују у струци, а они који то буду желели и у науци. ''Ви сте трећа генерација која је у парку Ректората посадила, ове године 23 дрвета, и верујем да ћемо ову традицију наставити и са наредним генерацијама дипломираних доктора стоматологије'', рекао је проф. Чановић.

 
 

Проф. др Татјана Кањевац, продекан за ИАС стоматологије, најпре је рекла да свака генерација студената инспирише на свој начин а да је трећа, која је ове године дипломирала на стоматологији, мирно је прошла кроз студије. ''Искрено се надам да ће за вас бити и простора и посла. Немојте да имате лоше мисли јер посао ће бити ту уколико се ви будете трудили. За оног ко ради посла увек има. Бавите се собом и једни другима. Будите поштени и добро људи, чему смо вас, између осталог, и ми учили све ове године'', рекла је проф. Кањевац.
Она је додала и да сада већ традиционало сађење дрвећа у дворишту Ректората симболизује повезаност студената и факултета али и међусобну повезаност доктора стоматологије, који треба да буду упућени једни на друге и који имају чега да се сећају и на шта да буду поносни.


Завршено прво коло елиминација за
VII СТУДЕНТСКИ КВИЗ ЗНАЊА ФМН

Факултет медицинских наука, у оквиру прославе Славе и Дана факултета, организовао је VII студентски квиз знања.
Први коло елиминација одржано је данас од 14. 00 часова у Амфитеатру ФМН, уз учешће 14 екипа : Ла Мамбо, We fonud this humerus, РСС екипа, Права спика, ИНФРАКТ, ДДДП, Албатроси, Врло логичан тим, UNDO, Cat scretch disease, КЕФАЛОНЦИ, Доајени и НЕУРОНИ.

На самом почетку је у име декана факултета учеснике квиза поздравио проф. др Небојша Здравковић, који је рекао да пун амфитеатар ФМН показује велику заинтересованост студената да пруже учешће у квизу знања.

Проф. др Небојша Здравковић рекао је да је Факултет обезбедио адекватне награде за три провопласиране екипе што је изазвало одушевљење свих учесника квиза. Уследио је жреб у којем су извучени парови тако да су се екипе такмичиле у седам дуела. Сваки дуел имао је по 20 питања, из опште културе, у којима су екипе одговарале наизменично, а било је и оних дуела где је резултат био изједначен па су била потребна и додатна питања.

Пролаз у завршни круг и финале који су на програму следећег четвртка, 7. децембра од 16 часова, такође у Амифитеатру ФМН, обезбедиле су екипе: Кефалонци, Инфракт, Албатроси, ОМ', Врло логичан тим UNDO и We found this humerus.

Жреб за четвртфинале, полуфинале и финале квиза одржаће се 7. децембра 2017. године од 16. 00 часова у Амфитеатру ФМН.

Студентски квиз знања одржан је први пут на ФМН 2006. године по замисли Векослава Исајловића, Марије Ђајић-Пљакић и Наташе Чанак, некадашњих студената ПР службе нашег Факултета.

Квиз од самог почетка у потпуности реализује ПР служба факултета.

 
 
 


''ПУБЛИКОВАЛИ СМО''
Преглед научних активности ФМН

У оквиру прославе 40 година постојања Факултета медицинских наука, у среду 29. новембра у Aмфитеатру одржана је већ традиционала ревија радова ''Публиковали смо''. Реч је о годишњем прегледу научних активности предавача и целокупне научне заједнице Факултета медицинских наука. У овој години, према речима проф. др Владимира Јаковљевића, продекана за ИАС фармације и континуирану медицинску едукацију, као критеријум узето је колико је радова урађено на ФМН а колико у такозваним коорпоративним радовима са другим Универзитетима.
Од 131 рада 83 урађено је у Крагујевцу што је преко 70 процената. Анализе показују да су и у 2017. години, по броју објављених радова, најбољи били центри за имунологију, физиологију и фармакологију.
Што се тиче број објављених радова на SCI листи он је последњих пет година приближно исти и креће се у распону од 130 до 140. У 2017. години је објављен је 131 рад а средства која су за то издвојена су мања него у 2016. години, иако је реално да оно што је у овој години финансирано долази на публикацију у наредним годинама, речи су проф. Јаковљевића. Он је додао и да се тренутно на ФМН реализује 31 јуниор и један макропројекат, 15 наших наставника и сарадника ангажовано је на међународним пројектима а 95 истраживача ФМН ангажовано је пројектима ресорног министарства.

Проф. Јаковљевића подсетио је присутне да SJECR, часопис Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу, у години свог пунолетства направио још један значајан корак. Одлуком Министра просвете, а на предлог Матичног одбора за медицину, наш часопис је у 2015. и 2016. години категорисан као водећи национални часопис, односно М51. На овај начин, истакао је проф. Јаковљевић, учинили смо још један, али огроман, корак ка нашем коначном циљу, а то је улазак у базу Thompson Reuters, тј. SCI/SCI Expanded листу. Самим тим, сви који су објавили радове у нашем часопису у од 01. Јануара 2015. године могу ове радове категорисати као М51.

Детаљније погледајте у презентацији овде

 
 
 


ПРОГРАМ ПРОСЛАВЕ СЛАВЕ И ДАНА ФМН

Комплетан програм дешавања поводом прославе Крсне славе Светог Алимпија Столпника и 40 година постојања и рада нашег Факултета можете погледати овде


СПОРТСКИ АЛУМНИ СКУП ФМН
3. 12. 2017.

Поводом обележавања 40 година постојања Факултет медицинских наука Универзитета у Крагујевцу 3. 12. 2017. године организује Спортски алумни скуп.

Распоред такмичења можете погледати овде


VII СТУДЕНТСКИ КВИЗ ЗНАЊА ФМН 2017.

Факултет медицинских наука, у оквиру прославе Славе и Дана факултета, организује VII студентски квиз знања.

Први елиминицаони круг VII студентског квиза знања биће одржан у четвртак 30. новембра 2017. године од 14. 00 часова у Амфитеатру ФМН.

Завршни кругови и финале одржаће се 7. децембра 2017. године од 16. 00 часова у Амфитеатру ФМН.

Списак екипa које су пријавиле учешће на VII студентском квизу знања као и распоред такмичења можете погледати овде


КРЕДИТНА МОБИЛНОСТ СА МЕДИЦИНСКИМ УНИВЕРЗИТЕТОМ ШЛЕЗИЈЕ

У оквиру Еразмус Плус програма финансираног од стране Европске Комисије а на изворну иницијативу Пољске стране, потписан је интеринституционални Ректорски уговор о кредитној мобилности са Медицинским Универзитетом Шлезије у Катовицама, Пољска. (привредно традиционално најразвијенији регион Пољске) и нашег Универзитета.

Током недељу дана у Новембру два истакнута предавача гостовала су на Универзитету у Крагујевцу. Дана 8 Новембра у среду, на Митровдан, одржали су своја предавања у Плавој Сали Факултета медицинских наука и то:

 

*Професор Томаж Холецки, Одељење за Здравствену Политику и Управљање (Менаџмент) у Здравству у наслову “Здравствено-политички сижеи доказа као корисна алатка за спровођење реформи здравствених система на регионалном и националном нивоу”. Том приликом су објашњени механизми функционисања поменутих стратегијa и докумената на типичном националном искуству једног Пост-Семашко здравственог система изворно Совјетског типа.

*Професор Пјотр (Петар) Романијук, Шеф Одсека за Здравствену Политику у наслову "Здравствени системи Централне и Источне Европе у транзицији"

Овај допринос је приближио упоредна искуства већег броја источно европских земаља укључујући како земље Руског Комонвелта (Заједнице Независних Држава) тако и источног крила Европске Уније присаједињеног после 2004 године.

Предавањима су се одазвали већи број наших наставника и посебно стручњака Института за заштиту здравља Крагујевац са базном експертизом у области јавног здравља што је био и основни садржај посете. Успостављена су познанства између наших страна која би могла водити билатералним и мултилатералним истраживањима као и поднесцима за финансирање науке код трећих партија. "


ДОАК И ХЕМОФИЛИЈА - ПРЕДАВАЊА ПРОФ. ДР ЈОВАНА АНТОВИЋА

Проф. др Јован Антовић, ванредни професор Универзитета у Каролини и руководилац дијагностике поремећаја хомеостазе Каролинске болнице, иначе гостујући професор нашег факултета, одржао је 1. и 2. новембра предавања на ФМН на теме-Када и како тестирати ДОАК и Глобални хемостатски методи у лабораторијској дијагностици хемофилија-потребни или не?

Директни орални коагуланти у свету полако преузимају примат јер за разлику од пацијента који су на варфарину и морају стално да се прате,код ове терапије то није случај. ''Ми смо у Скандинавији једина болница која их ради 24/7 односно свих седам дана у недељи 24 сата и то је будућност у области фармације- каже проф. др Јован Антовић. Он је говорио и о сарадњи нашег Факултета и Каролинског Универзитета у тој области и најавио да ће једна наша сарадница, у оквиру Еразмус пројекта, ускоро отићи у Каролину где ће се бавити управо овом темом.

 
 

Значајан проблем данашњице према речима проф. др Јована Антоновића представља хемофилија ''Дијагностика је делимично проблематична а онда и терапија која је доста скупа, па је улога лабораторије веома значајна. Ми знамо да у преко 90% случајева постоји врло добра корелација између лабораторијских анализа и клиничке слике, али код 10% пацијената који имају низак ниво лабораторијских фактора нема крварења, док они који на основу анализа не треба да крваре ипак имају крварења. Сматра се да ти глобални хемостатски методи који не одређују само концентрацију једног фактора него колико год је то могуће целокупне хемостазе могу да буду од великог значаја и прикажу бољу слику од оног што се заправо дешава код пацијента. То је тема којом се последњих десетак година баве све водеће светске лабораторије укључујући и ону којом ја руководим'', истакао је Антовић. Смисао овог мог доласка и предавања која сам одржао је сарадња Каролинског Универзитета и Универзитета у Крагујевцу у оквиру Еразмус пројекта, истако је проф. Антовић и најавио да су одобрена средства која ће омогућити да 20-ак доктораната ФМН на пар месеци буду на Каролинском Универзитету ради стручног усавршавања и оспособљавања.


СТУДЕНТИ ФМН ПОСЕТИЛИ 62. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ КЊИГА

И ове године, већ традиционално, Факултет медицинских наука, организовао је одлазак својих студената на Београдски сајам књига у суботу 28. октобра. Под слоганом ''Кључ је у књигама'' љубитељима писане речи под куполама сајма представило се преко 450 излагача из Србије и иностранства.

Почасни гост овогодишњег сајма књига био је немачки језик, односно четири земље немачког говорног подручја-Немачка, Аустрија, Италија и Линтенштајн које су представиле савремено стваралаштво кроз програм ''Четири земље један језик''. Један од најупечатљивијих гостију на овогодишњем сајму била је немачка нобеловка Херта Милер, која је ову награду за књижевност добила 2009. године. Гости овогодишњег сајма били су и Марсел Бајер,Владимир Каминер, Јан Вагнер, Фоклер Кучер, Инго Шулце,Арно Камениш, Јонас Лишер, Валентин Гребнер и многи други.

 
 

Кроз различите програме Сајам је обележио и 800 година од крунисања Стефана Првовенчаног,250 година од рођења Филипа Вишњића, 125 Иве Андрића, 150 година од смрти Шарла Бодлера, век од смрти Владислава Петковића Диса и Милутина Бојића, 170 година Његошевог ''Горског вјенца'', 50 година од издавања романа ''Сто година самоће'''Габријела Гарсије Маркеса и романа ''Дервиш и смрт'' Меше Селимовића.

Студенти нашег факултета током посете сајму показали су интересовање за издања најширег спектра-од белетристике до стручне медицинске литературе. Сајамски попусти многима од њих омогућили су да се у Крагујевац врате са новим издањима.

 


''ИЗАБЕРИ СТИПЕНДИЈУ ПО СВОЈОЈ МЕРИ''

IX Сајам стипендија под слоганом „Изабери стипендију по својој мери“, у организацији Центра за развој каријере и саветовање студената Универзитета у Крагујевцу одржан је данас у холу Правног факултета. Сајам је био права прилика да се сви заинтересовани студенти и дипломци Универзитета у Крагујевцу информишу о актуелним конкурсима за стипендије за студије и/или додатно усавршавање у земљи и иностранству, могућностима за студентску размену, волонтирање или обављање стручне праксе у иностранству, условима за учествовање у овим програмима и многим другим појединостима значајним за њихово даље образовање или развој каријере.

  
  

Кроз различите програме Сајам је обележио и 800 година од крунисања Стефана Првовенчаног,250 година од рођења Филипа Вишњића, 125 Иве Андрића, 150 година од смрти Шарла Бодлера, век од смрти Владислава Петковића Диса и Милутина Бојића, 170 година Његошевог ''Горског вјенца'', 50 година од издавања романа ''Сто година самоће'''Габријела Гарсије Маркеса и романа ''Дервиш и смрт'' Меше Селимовића.

Студенти нашег факултета током посете сајму показали су интересовање за издања најширег спектра-од белетристике до стручне медицинске литературе. Сајамски попусти многима од њих омогућили су да се у Крагујевац врате са новим издањима.

У оквиру пратећег програма Сајма стипендија, у сали Ректората,одржана је презентација на тему могућности за студенте и наставно административно особље кроз програме Еразмус+,Еразмус Мундус и CEEPUS коју су организовали представници Фондације Темпус-Еразмус+.


ПОСЕТА ДВА УГЛЕДНА ПРЕДАВАЧА
У ОБЛАСТИ ЗДРАВСТВЕНЕ ПОЛИТИКЕ И УПРАВЉАЊА,
МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРЗИТЕТ ШЛЕЗИЈЕ, ПОЉСКАУ оквиру Еразмус Плус програма финансираног од стране Европске Комисије а на изворну иницијативу Пољске стране, потписан је интеринституционални Ректорски уговор о кредитној мобилности са Медицинским Универзитетом Шлезије у Катовицама, Пољска. (привредно најразвијенији регион Пољске, установа на линку) и наше матичне Куће.

Дана 8 Новембра у среду, на Митровдан, два истакнута предавача ће гостовати и одржати своја предавања у Плавој Сали у згради Деканата Факултета медицинских наука и то:

*Од 14 00 - 15 30 - проф др Томаж Холецки, Одељење за Здравствену Политику и Управљање (Менаџмент) у Здравству (CV)
у наслову “Evidence Briefs as a useful tool for reforming health systems at the national or regional level”.

*Од 15 30 - 17 00 - проф др Пјотр (Петар) Романијук, Шеф Одсека за Здравствену Политику (CV)
у наслову "Health system transitions in Central and Eastern Europe"


НАНО ТЕХНОЛОГИЈЕ И СВЕТЛОСТ - НОБЕЛОВЕ НАГРАДЕ У ФУНКЦИЈИ ЗДРАВЉАПредавање Проф. др Ђуро Коруга "Нано технологије и светлост-Нобелове награде у функцији здравља" одржаће се у четвртак 2. новембра 2017. године у 13 часова на Природно-математичком факултету (II спрат сала А-II-1)

Опширније можете погледати овде.


CURRENT TRENDS IN PHYSIOLOGICAL SCIENCES:
FROM CELL SIGNALS TO THE BIOLOGY OF AGING

4th Congress of Physiological sciences of Serbia
with international participation, 19-23, 2018.


Поштоване колегинице и колеге,

са задовољством Вас обавештавамо да ће се у септембру 2018. године у Медицинском факултету Универзитета у Нишу одржати четврти Конгрес физиолошких наука Србије са међународним учешћем, и под покровитељством најзначајнијих светских и европских удружења у овој огромној научној области.

Прво обавештење (а касније и финални програм) за овај скуп можете наћи на трајној адреси Друштвa физиолога Републике Србије physiology. org. rs/4thCPS.php

Одабрани наслови из примљених сажетака биће укључени у програм предавања по позиву или усмених презентација, а одабрани радови у целини са овог конгреса биће понуђени за публиковање у неком од часописа са листе CC/SCI или у монографији престижног интернационалног издавача. Ово ће бити прилика и за промоцију различитих штампаних издања, пре свега едукативних, урађених од стране чланова Друштва.

Са жељом да се у наредном периоду лепо и квалитетно дружимо у Нишу,

Срдачно Вас поздрављамо
Програмски и Организациони одбор
Друштво физиолога Републике Србије


NEW INSIGHTS IN CARDIOVASCULAR RESEARCH

НОВИНЕ У КАРДИОВАСКУЛАРНИМ ИСТРАЖИВАЊИМА

У организацији катедере за физиологију и подршку Друштва физиолога Србије, а под покровитељством International Academy of Cardriovascular Sciences, у понедељак 2. октобра Факултет медицинских наука био је домаћин научног скупа посвећеног новинама у кардиоваскуларним истраживања. На скупу су учешће узели еминентни стручњаци из ове области-тројица професора Универзитета из Сједињених америчких држава : Devendra Agrawal Omaha USA, Suresh C. Tyagi Louisville USA, Rakesh Kukreja, Richmond USA као и наставници и сарадници катедере за физиологију ФМН.

  

Скуп је, према речима проф. др Владимира Јаковљевића, продекана за ИАС фармације и континуирану едукацију и шефа катедере за физилогију ФМН, организован у оквиру обележавања 40 година нашег факултета. ''Са колегом проф. др Драганом Ђурићем из Београда, као члан председништва Интернационалне академије кардиоваскуларних наука за Европу, прошле недеље боравио сам у Печују и искористио прилику да еминентне научнике из САД позовем да буду гости Факултета медицинских наука. Они су мој позив прихватили и данас смо у прилици да на нашем факултету чујемо које су новине у кардиоваскуларним истраживањима'', рекао је проф. Јаковљевић. На скупу је, између осталих, излагање имала и сарадница ФМН Невена Јеремић која је већ две године на постдипломском усавршавању код проф. др Suresh Tyagi, који је недавно постао и визитинг професор Факултета медицинских наука. ''На тај начин већ је успостављана наша сарадња која води ка увођењу заједничког програма докторских студија. Данашњи скуп поред свечане и научне има свакако и ширу димензију јер нам омогућава да успоставимо добре контакте са водећим универзитетима САД у овој области'', закључио је проф. др Владимир Јаковљевић.

  

Научном скупу у амифитатру Факултета медицинских наука присуствовали су ректор Универзитета у Крагујевцу проф. др Небојша Арсенијевић и декан Факултета медицинских наука проф. др Предраг Чановић.


NEW INSIGHTS IN CARDIOVASCULAR RESEARCH
Dedicated to the 40th Anniversary
October 2nd, 2017 Amphiteathre

Поводом прославе 40 година нашег Факултета у понедељак, 02. 10. 2017. године одржаће се научни скуп у Амфитеатру Факултета медицинских наука са почетком од 9. 30 часова.

Гости нашег Факултета биће еминентни стручњаци из области кардиоваскуларних истраживања, који су водећи у тој области у свету.

Суорганизатор скупа је Друштво физиолога Републике Србије, а под покровитељством је International Academy of Cardiovascular Sciences.

Програм научног скупа можете погледати овде


TRENDS IN STEM CELL RESEARCH AND CELL-BASED THERAPY


''САВРЕМЕНИ ТРЕНДОВУ У ИСТРАЖИВАЊУ МАТИЧНИХ ЋЕЛИЈА''
- међународни скуп на ФМН

Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу,данас је био домаћин међународног научни скуп на тему ''Trends in Stem Cell Research and Cell-based Therapy'' . Скуп је одржан у организацији Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу а уз подршку Асоцијације италијанских и српских научника и истраживача ‘’AIS 3’’ и амбасаде Италије. У уводном делу скупа присутнима су се се обратитили: проф. др Небојша Арсенијевић ректор Универзитета у Крагујевцу " проф. др Павле Анђус из Асоцијације италијанских и српских научника и истраживача ''АIS 3'' и аташе за науку амбасаде Италије у Србији Пауло Батинели. Ректор Арсенијевић је изразио наду да ће овакви скупови постати традиционални и подсетио да је Крагујевац град у коме су настали и одржали се односи између српског и италијанског народа. Проф. др Павле Анђус, између осталог, упутио је подршку ФМН и руководству Универзитета у стварању Центра изврности у Крагујевцу и додао да апсолоутно подржа све активности на јачању сарадње на нивоу Асоцијације италијанских и српских научника и истраживача. Аташе за науку амбасаде Италије у Србији Пауло Батинели рекао је да је научни скуп организован како би се разменила искуства италијанских и српских научника. ''Искрено верујем да ће из те сарадње проистећи и нова заједничка истраживања и резултат'', рекао је Батинели. Данашњи скуп је,према његовим речима само оквир за ту будућу сарадњу, а њени стубови су управо медицина и јавно здравље.

  

Један од главних циља скупа је представљање најновијих сазнања о ћелијским и молекулским механизмима важних у регенеративној медицини и упознавање јавности са најновијим достигнућима у овој области. Генетичар, проф. др Миодраг Стојковић, редовни професор ФМН, говорећи о практичној примени матичних ћелија у лечењу у Србији, рекао је да је њихова примена у свету све већа и то не само у научне сврхе већ и се користе и за лечење многих болести. ''Нажалост, то још није дошло до нас али се у свету матичне ћелије користе у лечењу болести ока, стварањем нове ретине, може да се направи нова кожа у лабораторији,код опекотина и људи који су имали повреде. Све више се користе и код неуродегенеративних промена. Имате мезенхималне матичне ћелије које се користе за обољења логомоторног апарата, односно стварање нових костију и коштаниох ткива и хрскавице код спортских повреда. Број болести које се данас третирају матичним ћелијама је из дана у дан све већи. Постоји више типова и врста матичних ћелија и свака има своју примену. Није матична ћелија универзално средство за све, него како која има своје карактеристике и потенцијале тако се и примењују. Нас овде у Крагујевцу интересују мезенхималне матичне ћелије и оне које служе за добијање ћелија са нервним карактеристикама а за лечење неурорегенеративних болести –Паркинсона, Алцхајмера а нарочито дегенеративних болест'', рекао је проф. др Миодраг Стојковић.

  

На данашњем научном скупу студенти су имали прилику да дискутују и размене идеје са еминентним стручњацима из Италије и Србије а млади истраживачи били су у прилици да изнесу своје ставове и сугестије о примени матичних ћелија у регенеративној медицини имајући у вису етичност и безбедност ове терапије.

  
  
  


TRENDS IN STEM CELL RESEARCH AND CELL-BASED THERAPYФакултет медицинских наука Универзитета у Крагујевцу у сарадњи са Асоцијацијом италијанских и српских научника и истраживача и Амбасадом Републике Италије у Србији организује научни скуп "Trends in Stem Cell Research and Cell-based Therapy” који ће се одржати 28. септембра 2017. године у Амфитеатру Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу. Опширније можете видети овде.


ПОЧЕЛА НАСТАВА НА ДОКТОРСКОЈ ШКОЛИ

Студенти прве генерације недавно акредитованог студијског програма Докторске студије-Докторска школа медицинских наука Факултета медицинских наука данас су добили своје индексе и званично су им почела предавања у оквиру првог семестра. Прву генерацију студената Докторске школе, а тринаесту од оснивања докторских академских студија, у амфитеатру "Проф. др Милосав Костић'' поздравио је проф. др Небојша Арсенијевић, ректор Универзитета у Крагујевцу и саветник декана за докторске студије, који их је најпре упознао са оним што их чека у новој фази њиховог научног развитка. Он је будућим докторима медицинских наука најпре појаснио да их у току првог семестра очекују предавања и испити из три предмета –истраживања у биомедицинским наукама, статистичке методе у биомедицинским истраживањима и информатичке методе у биомедицинским истраживањима. Након тога, уочи другог семестра, будући докторанди опредељују се за једно од понуђених изборних подручја а током другог, трећег и четвртог семестра слушају наставу и полажу модуле у оквиру изабраног изборног подручја. Пети и шести семестар обухватају реализацију научног истраживања које је непосредно у функцији израде докторске дисертације.

Проф. др Небојша Арсенијевић је будућим докторима медицинских наука данас одржао и уводно предавање из Истраживања у биомедицинским наукама. Студије на Докторској школи ФМН трају три школске године, односно шест семестара, и студенти по завршетку стичу научни назив доктор медицинских наука. Факултет медицинских наука је први факултет у Србији који је, пре 13 година, успоставио докторске академске студије у области медицине, и први који је акредитовао студијски програм Докторске студије-Докторска школа медицинских наука. За ове године у оквиру докторских академских студија на нашем факултету створени су нови научни кадрови и дат је велики допринос развоју науке, што је и била идеја којом се руководство Факултета руководило када је увело нови студијски програм. До сада је на ФМН докторирало 433 докторанда.

  
  
  


ПОЧЕЛА НАСТАВА НА ОСНОВНИМ СТРУКОВНИМ СТУДИЈАМА

Новој генерацији студената основних струковних студија 14. септембра су у Малој сали факултета медицинских наука свечано уручени индекси. Бруцошима основних струковних студија којих је 88, и то 44 на основним струковним студијама за медицинску сестру и исто толико за струковног физиотерапеута, индексе је уручила проф. др. Марина Петровић, продекан за наставу на овом студијском програму. Проф. др Марина Петровић новој генерацији студената основних струковних студија пожелела је добродошлицу, срећан и успешан почетак студија на факултету. Упознавши их са информаторима, организацијом наставе и програмом, проф. др. Марина Петровић се захвалила присутнима и поручила да их чека велики рад током студирања.

Након уручења индекса бруцошима основних струковних студија почела су предавања по раније утврђеном плану и програму. Студије на овом студијском програму трају три године након чега студенти добијају звање струковна медицинска сестра и струковни физиотерапеут.

  
  


УРУЧЕНИ ИНДЕКСИ БРУЦОШИМА МЕДИЦИНЕ

Новој генерацији студената ИАС медицине јутрос су у амфитеатру ФМН свечано уручени индекси. Бруцоше медицине, њих 88, поздравили су декан Факултета медицинских наука проф. др Предраг Чановић и продекан за ИАС медицине проф. др Иван Јовановић.

Пожелевши им добродошлицу на ФМН декан проф. др Предраг Чановић је бруцошима медицине рекао да се од њих очекује велик рад и залагање јер студије медицине подразумевају згуснут и динамичан програм. ''То не оставља пуно слободног времена али награђује посвећене о чему сведочи и велика пролазност наших студената на наредне године студија'', рекао је декан Чановић. На ове речи декана надовезао се продекан за ИАС медицине проф. др Иван Јовановић који је истакао да просечно студирање на медицини на нашем факултету траје шест година и месец дана. ''То постижемо, између осталог, и туторским системом рада, по коме је наш факултет препознатљив. Сви ви данас ћете добити своје менторе који ће вас пратити током читавих студија и са којима ће се виђати једном недељно. Радићете у малим групама, 5 до 6 студената и ваше обавезе, које почињу већ данас, су свакодневне'', рекао је проф. Јовановић. Он је медицинаре упознао и са семестралним водичем, који им је касније подељен уз индексе, и у коме се налзе све информације које су им битне за студирање- општа правила у вези са наставом, распоред часова односно предавања, план зграде ФМН, подаци о предметима (имена предавача, наставне јединице, термини одржавања насатаве, тестова и самих испита).
Бруцошима медицине, који су подељени у 16 група уз индексе и семестралне водиче данас су представљени и њихови ментори. Одмах након што им је проф. др Иван Јовановић продекан за ИАС медицине уручио индексе упућени су на прво предавање из анатомије.

  
  


ПОЧЕЛА НОВА ШКОЛСКА ГОДИНА НА ФАКУЛТЕТУ МЕДИЦИНСКИХ НАУКА

Уручењем индекса бруцошима интегрисаних академских студија фармације и стоматологије данас, 11. септембра, на Факултету медицинских наука почела је нова школска година. У школској 2017/2018 години на студије фармације уписано је 84 студента а на студије стоматологије 24 студента.

Будуће докторе стоматологије у Плавој сали поздравио је декан Факултета медицинских наука проф. др Предрраг Чановић пожелевши им добродошлицу у своје али и у име свих наставника и сарадника Факултета. Декан је бруцошима ИАС стоматологије пожелео успешно студирање и истакао да их очекује озбиљан рад од самог почетка. '' Пред вама је перманентан и студиозан рад а на то ће вас натерати начин студирања на нашем Факултету'', рекао је декан проф. др Предраг Чановић. Добродошлицу новим студентима стоматологије, у име катедере за стоматологију, пожелела је проф. др Татјана Кањевац продекан за ИАС стоматологије која је будуће докторе стоматологије упознала са обавезама које их очекују у наредном петогодишњем периоду, колико трају студије стоматологије. ''Ви сте нова генерација студената врло атрактивног студијског програма нашег Факултета,који,иако најмлађи, из године у годину бележи све веће интересовање свршених средњошколаца. Од вас се очекује доста, о чему ће вас детаљније упознати ваши ментори, а на вама је да вредно радите и завршите факултет са кога ћете понети квантум знања'', рекла је проф. др Татјана Кањевац. Уследило је уручење индекса бруцошима стоматологије- њих 24 подељено је у четири групе и свака група је добила свог ментора- др Мирослава Васовића, проф. др Милицу Поповић, проф. др Марију Миловановић и проф. др Татјану Кањевац.

Студенте прве године ИАС фармације у амфитеатру поздравио је и у њихове будуће обавезе упутио проф. др Владимир Јаковљевић продекан за ИАС фармације. Проф. Јаковљевић је најпре подсетио бруцоше да студије фармације трају пет година након чегастичу диплому магистра фармације. ''Фокус на нашем факултету је на студенту. Свако од вас већ данас добија свог ментора који ће вас пратити током читавог студирања. Нама то омогућава комплетан увид у ваш рад у сваком тренутуку а вама да што лакше савлдате веома значајно и обимно градиво'', рекао је проф. Јаковевић и додао да обавезе бруцоша на фармацији почињу истог тренутка када добију индексе. Како је и најавио продекан за ИАС фармације,свих 84 бруцоша на овом студијском програму, након уручења индекса прешли су у малу салу где им је прво предавање одржала доц. др Марина Костић.

Индекси бруцошима ИАС медицине биће уручени сутра, а студентима основних струковних студија у четвртак 14. септембра чиме ће нова школска година на ФМН почети на свим студијским програмима.

  
  
  


ПРОМОВИСАНИ ДОКТОРИ НАУКА УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ

Ректор Универзитета у Крагујевцу проф. др Небојша Арсенијевић свечано је промовисао докторе наука који су, у пероду од маја 2016. до маја 2017. године, одбранили докторску дисертацију на факултетима Универзитета у Крагујевцу. На свечаности у парку Ректората промовисано је 113 доктора наука : 11 доктора наука на Факултету инжењерских наука, 7 доктора наука на Факултету техничких наука у Чачку, 3 доктора наука на Економском факултету, 9 доктора наука на Правном факултету, 15 доктора наука на Природно-математичком факултету, 48 доктора наука на Факултету медицинских наука, 5 доктора наука на Факултету за машинство и грађевинарство у Краљеву, 2 доктора наука на Факултету педагошких наука у Јагодини, 3 доктора наука на Учитељском факултету у Ужицу, 8 доктора наука на Филолошко-уметничком факултету и 2 доктора наука на Агрономском факултету у Чачку.

  
  
  

У докторе медицинских наука промовисани су:

  1. Славиша Савић
  2. Жељко Влаисављевић
  3. Милица Вукашиновић-Весић
  4. Биљана Јаредић
  5. Мирјана Маринковић
  6. Биљана Мајсторовић
  7. Ивана Иличковић
  8. Марија Бурсаћ
  9. Aлександар Матић
10. Ивана Сташевић- Карличић
11. Цвета Шпадијер-Мирковић
12. Валентина Талевска
13. Дејан Станојевић
14. Драган Васиљевић
15. Александар Цветковић
16. Немања Јовичић
17. Весна Јовановић
18. Звездана Стојановић
19. Марија Анђелковић
20. Ивана Ђурић-Филиповић
21. Смиљана Костић
22. Биљана Поповска –Јовичић
23. Kатарина Ђокић Пјешчић
24. Игор Ђуришић

25. Радмила Радојевић-Поповић
26. Александра Арсовић
27. Сања Шарац
28. Милош Николић
29. Драган Ловић
30. Маја Mилосављевић
31. Иван Срејовић
32. Гора Миљановић
33. Милица Петровић
34. Марина Мијајловић
35. Милош Милосављевић
36. Марко Спасић
37. Violetta Raffay
38. Радиша Павловић
39. Небојша Марић
40. Дубравка Вукадиновић
41. Александар Даговић
42. Игор Јовановић
43. Светлана Ристић
44. Драгана Ристић
45. Марко Милосављевић
46. Петар Ристић
47. Милена Дељанин
48. Снежана Пешић

Универзитет у Крагујевцу, као и прошле године издао је књигу под називом „Књига доктора наука Универзитета у Крагујевцу 2017. “ која сажето представља све докторанде и научни допринос њихових докторских дисертација. На Универзитету у Крагујевцу, до сада је промовисано 1185 доктора наука.


УСПЕШНО РЕАЛИЗОВАНА АКЦИЈА ДОБРОВОЉНОГ ДАВАЊА КРВИ НА ФМН

У организацији Црвеног крста Крагујевац данас је на Факултету медицинских наука одржана друга акција добровољног давања крви у овој школској години. Градска организација Црвеног крста сваке године у сарадњи са факултетима Универзитета у Крагујевцу организује две кампање- зимску у новембру и пролећну у мају месецу. Подсећања ради, због великог интересовања студената нашег факултета у новембру 2016. године организоване су две акције.

Студенти медицине, фармације, стоматологије и основних струковних студија, уз подршку колега из студентског парламента и Националне асоцијације студената фармације, канцеларијe у Крагујевцу, и данас су показали своју хуманост на делу. Данашњој акцији одазвао се велики број наших студената па је прикупљено 55 јединица крви, које су намењене лечењу пацијената Клиничког центра у Крагујевцу.

  
  


НОЋ МУЗЕЈА НА ФАКУЛТЕТУ МЕДИЦИНСКИХ НАУКА

На факултету медицинских наука вечерас је, у оквиру Ноћи музеја, отворена изложба слика ''Револуција, апатија, субмисивност'' аутора Драгана Барлова. Овом поставком аутор позива на својеврсну културну акцију, већ препознатљивим ''алатом'' Камене главе: окамењава сећања да се не понављају-апстиненција од нежељеног стања. Барлов неосетљивост дочарава лишавањем атмосфере и портретне тачности, а замореност мозга лавиринтним фигурама. Унутрашње кидање и млитавост покрета ставља у знак једнакости, а јачим колоритним контрастом указује на природну реакцију да се човек отргне и излечи. Аутор изложбе Драган Барлов факултет уметности, одсек сликарство завршио је у Приштни у класи професора Петра Ђузе. Излагао је до сада више пута у Крагујевцу и осталим градовима Србије. Поред сликарства бави се цртежом, вајарством, графиком, унутрашњим ентеријером и другим видовима уметности.

Ноћ музеја се одржава у 44 града и места у Србији и најпосећенија је манифестација у области културе која се ове године одржава под слоганом ''Отвори очи у ноћи. Крагујевачки музеји, галерије и установе културе отворили су врата за посетиоце и понудили богате и разноврсне програме. Поред нашег факултета учешће у четрнаестој Ноћи музеја у Србији узели су и музеј ''21. октобар'', ПМФ, Галерија ''Арт'',Дом омладине. , Прва гимназија.

Изложба Драгана Барлова у галерији Факултета медицинских наука биће отворена до 20. јуна.

  
  


СРПСКО ЛЕКАРСКО ДРУШТВО НАГРАДИЛО ПРОФ. ДР НЕБОЈШУ АРСЕНИЈЕВИЋА

Проф. др Небојша Арсенијевић, шеф катедре за имунлогију и саветник декана Факултета медицинских наука, добитник је овогодишње награде за научно истраживачки рад у области имунологије, коју додељује Српско лекарско друштво. Поред проф. Арсенијевића, за научно истраживачки рад награђени су и проф. др Зоран Лазић, орални хирург, проф. др Момир Миков, фармаколог, као и стоматолози др Ивана Радовић и др Весна Милетић.

Поводом Ђурђевдана, славе Српског лекарског друштва, најстарије струковно удружење лекара доделило је и ове године признања најистакнутијих члановима. Највише годишње признање СЛД-Велики печат биће уручено проф. др Обраду Зелићу, стоматологу, проф. др Љубици Ђукановић, нефрологу и др Павлу Миленковићу, хематологу.

Награду за животно дело СЛД доделило је проф. др Зорану Кривокапићу, хирургу, проф. др Вери Поповић Бракић, ендокринологу, проф. др Радану Џодићу, хирургу, проф. др Слободану Голубовићу, офталмологу, проф. др Милану Стануловићу, фармакологу, проф. др Ђурђици Стојшић, кардиологу и прим. др Владимиру Јовановићу, специјалисти максилофацијалне и оралне хирургије.


ОДРЖАНА КОМЕМОРАЦИЈА ПРОФ. ДР ДРАГАНУ ЧАНОВИЋУ

У амфитеатру Факултета медицинских наука данас је одржана комеморација проф. др Драгану Чановићу, истакном хирургу и ванредном професору нашег факултета. Проф. др Драган Чановић преминуо је 16. априла а сахрањен је 19. априла на Бозман гробљу у Крагујевцу. У присуству чланова породице-супруге Маријане, синова Вука и Драгоша, брата Предрага са породицом, бројне колеге, сарадници, пријатељи и запослени на Факултету медицинских наука одали су последњу пошту проф. др Драгану Чановићу.

Са биографијом проф. др Драгана Чановића присутне је упознао проф. др Драгче Радовановић. Он је подсетио да је проф. Чановић рођен 1954. у Липљану, да је звање доктора медицине стекао 1980. године на Медицинском факултету Универзитета у Београду, а специјализацију из опште хирургије завршио је 1988. године. На Медицинском факултету Универзитета у Крагујевцу магистрирао је 1994. године а 2001. године одбранио је и докторску дисертацију на тему: ''Хирургија билијарног тракта и панкреаса''. Најпре је 1982. године изабран за асистента на Медицинском факултету у Београду да би три године касније, 1985. године у исто звање биран и на нашем факултету. Од 2006. године до смрти био је ванредни професор на Факултету медицинских наука, и дугогодишњи директор Клинике за хирургију КЦ Крагујевац.

  

''Драгана познајем као учитеља, као колегу и драгог пријатеља и нећу га хвалити због реда и обичаја већ зато што је то истина. Од Драгана сам учио о професији и подједнако о животу. Замислите каква је привилегија била седети и ћутати у друштву тог и таквог човека а он је прихватао све, везивао је људе за себе. Ишао је кроз живот спуштеног гарда, ваљда сматрајући да су људи налик њему-дакле добри. Нажалост, нису, бар не увек. Ми овде врло добро знамо да оспоримо вредности управо онима који су у сваком погледу бољи од нас. Драган је то био, био је бољи, најбољи од свих које познајем'', речи су асс. др Дејана Лазића, хирурга.

Од професора Чановића опростио се и ректор Универзитета проф. др Небојша Арсенијевић истичући да се данас Факултет медицинских наука опрашта од једног часног, честитог, поштеног и доброг човека, изузетног професора и још бољег хирурга. ''Опраштамо се од човека који је, како и приличи, водио један тежак мушки живот. Био је слободан човек, слободан мушкарац који зна шта треба да брани. Тако се Драган није двоумио. Њему су његов карактер и васпитање,које је добио у одличној породици, помагали да доноси одлуке и да иде супротно стрампеду'', рекао је проф. Арсенијевић. Он је подсетио и да када се промовисало и хвалило дезертерство, проф. др Драган Чановић, знао је да је хирургу место тамо где су људи повређени па се добровољно пријавио да иде тамо одакле су други бежали и то не на једно место већ где год је било потребно. ''Мушки је поднео и сазнање да је болестан. Није ту било ни сажаљења ни суза. Радио је докле је могао да стоји на ногама. Мушки нас је и напустио, на један тих начин, да никог не оптерети. Такав какав је био био је поуздан, знао је оно што је за људе најтеже да знају, поготово за оне који се као он, свакодневно суочавају са смрћу. Имао је оно најдрагоценије знање- знао је шта се не ради'', рекао је проф. др Небојша Арсенијевић и додао да се проф. Драган Чановић, ни као лекар ни као човек није наметао, није се гурао, није сматрао да први редови њему припадају. Обраћајући се породици проф. Арсенијевић им је поручио да не жале, а синовима Вуку и Драгошу да се угледају на оца, да иду право и поносно јер су синови великог човека.


САЈАМ ОБРАЗОВАЊА, ЗАПОШЉВАЊА, ПРЕУЗЕТНИШТВА И ИНОВАЦИЈА

Факултет медицинских наука, са осталим факултетима Универзитета у Крагујевцу, представља се на Сајму образовања,запошљавања, предузетништва и иновација који је данас отворен на ''Шумадија сајму''. Реч је о тродневној сајамској манифестацији која је окупила бројне школе, факултете, привреднике и предузетнике као и удружења који будућим средњошколцима и студентима представљају образовне профиле и студијске програме. Сајам је прилика да се млади људи, који се налазе на једној од најважнијих животних прекретница, детаљно информишу о одређеној школи или факултету. Национална служба за запошљавање,бројни послодавци и агенције представиће слободна радна места, док ће сви заинтересовани кандидати моћи на лицу места да предају своје радне биографије.

У име организатора, ''Шумадија сајма'' посетиоце и излагаче најпре је поздравио директор сајма Зоран Недељковић који је, између осталог говорио, о значају образовања истичући да је то веома важан сегмент свих развијених земаља и да та тенденција полако захвата и Србију. ''Улагање у образовање је улагање у будућност. Добар образовни систем даје квалитетне кадрове а без њих нема ни добрих и профитабилних предузећа'', истакао је Недељковић. Сајам образовања, запошљавања, предузетништва и иновација званично је отворио професор на нашем факултету, иначе члан Градског већа за образовање, Недељко Манојловић. Он је рекао да се велики број младих у овом моменту налази на најважнијој животној раскрници јер бирају своја будућа занимања. ''Разлика између онога што сте данас и онога што ћете бити за три,четири или пет година, зависиће од пута који одаберете и којим кренете. Од његовог квалитета зависиће циљ на који ћете стићи'', поручио је проф. др Недељко Манојловић.

У оквиру пратећег програма сајма Регионална привредна комора Крагујевац и Шумадија сајам организују трибине- '' Подстицај развоја иновација у привреди'' и '''Дуално образовање'' а Удружење ''Млади'' конференцију ''Start your way up''. Сајам ће за посетиоце бити отворен у петак од 10 до 18 часова и у суботу од 10 до 15 часова.

  
  
  
  


САВРЕМЕН НАЧИН СТУДИРАЊА НА ФМН

У свечаној сали Прве крагујевачке гимназије данас су представљени студијски програми Факултета медицинских наука матурантима ове школе. Након уводног обраћања директорке Прве гимназије Славице Марковић о ИАС медицине говорила је доц. др Милица Боровчанин, ИАС фармације др Гордана Радић а о ИАС стоматологије др Александра Влашковић.

Многобројне предности нашег факултета познате су не само у Србији већ у региону. Оно што је, како је истакла доц. др Милица Боровчанин, јако важно за студенте, посебно бруцоше, је рад у такозваним ''малим групама'' где на почетку студија сваки студент добија свог тутора који га прати до краја школовања. ''Тутори су у сваком тренутуку ту за студенте што вам у великој мери олакшава студирање јер студије медицине захтевају континуитет у раду и непрестану посвећеност'', рекла је доц. др Милица Боровчанин и додала да то значајно побољава квалитет наставе и пролазност студената . Свако од вас ко се определи за студије медицине треба да зна тиме себи отвара бројне могућности за каснији рад и напредак,истакла је доц. д Боровчанин и навела да она лично данас ради са пацијентима на психијатрија али и са студентима као предавач на ФМН. На интегрисаним академским студијама фармације, што је случај и на медицини и на стоматологији, сви облици наставе (предавања, вежбе, семинарски радови) су обавезни. То у почетку, према речима доц. др Гордане Радић, за оне који су навикли да уче кампањски може да представља проблем али се студенти врло брзо навикну да после сваког предавања следе и вежбе на којима добијају одређен број поена. ''Ти поени касније много значе а континуитет у настави и учењу омогућава вам и бољу пролазност. На ИАС фармације, које трају 5 година и после којих стичете звање магистра фармације, на завршној години сваки студент пролази стручну праксу у апотекама и на крају брани завршни рад'', нагласила је доц. др Гордана Радић. Квалитет и континуитет у раду одлика су и најмлађег студијског програма ФМН-ИАС стоматологије. Др Александра Влашковић, представљајући матурантима Прве гимназије студије стоматологије, посебно је истакла да оне трају 5 година и да прве две обухватају опште медицинске предмете док на трећој години почињу стручни предмети. ''И тада заправо почињу и први контакти са пацијентима који су редовни и који касније пуно значе када завршите факултет и стекнете звање доктора стоматологије'', рекла је др Влашковић.

Оно што наш факултет разликује од других су и докторске академске студије које омогућавају свршеним дипломцима наставак школовања управо у Крагујевцу. На промоцији се могло чути и да од прошле године ФМН има своје збирке задатака за полагање пријемних испита и да се дорађена издања очекују у продаји након Ускршњих празника. Допуне подразумевају 10 посто више задатака из сва три предмета-биологије, хемије и математике. .

  
  
  
  


ФМН У ПОСЕТИ ДРУГОЈ ГИМНАЗИЈИ

Факултет медицинских наука представио се данас матурантима Друге гимназије. О студијским програмима нашег факултета и предстојећем упису нове генерације бруцоша говорили су: проф. др Марина Петровић са ИАС медицине, доц. др Гордана Радић са ИАС фармације и др Александра Влашковић са ИАС стоматологије.

Интегрисане академске студије медицине, на које и у овој школској години уписујемо 88 студената, према речима проф. др Марине Петровић,трају 6 година након чега студент добија звање доктора медицине. ''На нашем факултету, на свим студијским програмима, очекује вас континуирани рад. Од првих предавања и вежби, морате да учите на недељном нивоу јер тако, током свих 15 недеља наставе, остварујете укупно 30 поена. Сви студијски програми имају јасно дефинисане и прецизне програме који ће вам бити доступни на нашем сајту већ у другој половини августа у виду информатора предмета односно силабуса. На тај начин од самог почетка до детаља сте упознати са свим обавезама које имате током године'', рекла је проф. др Марина Петровић. На ИАС фармације ФМН ће у школској 2017/2018 години уписати 84 студента. Доц. др Гордана Радић појаснила је матурантима Друге гимназије да студије фармације трају 5 година, да студенти на крају стичу звања магистра фармације и да је могуће да раде у апотекама, фармацеутским компанијама, фармацеутској индустрији али и да се баве научно истраживачким радом. Када је реч о ИАС стоматологији, др Александра Влашковић, сарадник у настави на стоматологији подсетила је да је то најмлађи студијски програм на нашем факултету и да ће у овој години бити уписано 24 студента који ће бити седма генерација будућих стоматолога. ''Читав наш факултет познат је по раду у малим групама где свака група има свог тутора, односно професора или сарадника који је задужен за ту групу. На стоматологији али и на осталим студијским програмима на тај начин стиче се пракса кроз практичан рад што нам касније пуно значи'', рекла је др Влашковић.

ФМН и ове године издаће своје збирке задатака из биологије, хемије и математике за полагање пријемних испита. Очекује се да се збирике нађу у продаји током наредне недеље. Сам пријемни испит, како се чуло данас у Другој гимназији, биће организован крајем јуна или у првој недељи јула.

  
  


МАТУРАНТИ МЕДИЦИНСКЕ ШКОЛЕ ОБИШЛИ ФМН

Традиционална манифестација ''Дан отворених врата'' и ове године почела је прве суботе у априлу, у сусрет предстојећем упису нове генерације студената.

Факултет су данас посетили матуранти Медицинске школе са домом ученика ''Сестре Нинковић'' из Крагујевца. Била је ово прилика да се наши будући студенти на најдиректнији начин упознају са Факултетом медицинских наука, јер су, поред свих информација о студијским програмима, припремама и самом полагању пријемних испита, у обиласку ФМН могли да виде наше учионице, сале за вежбе, лабораторије, читаоницу, библиотеку.

Факултет медицинских наука је на прву годину студија школске 2017/2018. године уписаћe 88 студената ИАС медицине, 84 студента ИАС фармације, 24 студената ИАС стоматологије и по 44 студента оба програма Основних струковних студија (струковна медицинска сестра/техничар и струковни физиотерапеут). Програми студија на ФМН уређени су по угледу на студијске програме признатих универзитета у свету. Оно што наш факултет разликује од других је туторски систем рада, докторске и специјалистичке студије, изузетна техничка опремљеност учионица и лабораторија, научно истраживачка достигнућа наставника и сарадника, научним (Јуниор) пројектима које сами финансирамо, научно истраживачким центрима, Центру изузетних вредности, студентској читаоници која је отворена 24 часа, бесплатном интернету за студенте, библиотеци и студентском ресторану који су отворени током целог дана.

Дан отворених врата организујемо сваке суботе све до уписа крајем јуна, у времену од 10 до 13 сати. Свој долазак будући студенти могу да најаве на телефон 034/306-800 или е-поштом на : PRTim@medf. kg. ac. rs

  
  
  

Факултет медицинских наука представио се данас крагујевачким матурантима и на петом Фестивалу науке под називом "Дај (т) е се на знање" који је традиционално одржан у Првој крагујевачкој гимназији. О нашем факултету, његовим предностима, студијским програмима и условима за упис са заинтересованим кандидатима разговарали су проф. др Небојша Здравковић и проф. др Ирена Танасковић и представници нашег ПР тима. Пратећи програм фестивала ове године чинили су турнир "Програмирање робота" и округли сто на тему ''У сусрет потребама и интересима даровитих ученика''. На завршној свечаности изведен је перформанс ''Периодни систем елемената'' који сликовито приказује развој хемије од времена Египта, Старе Грчке и периода алхемије до данас.

Овим догађајима Факултет медицинских наука Универзитета у Крагујевцу почео је са овогодишњим представљањем будућим студентима а у сусрет упису нове генерације бруцоша у школској 2017/2018 године. Већ од 1. априла, сваке суботе, настављамо са традиционалном манифестацијом "Дан отворених врата" када ћемо наш факултет отворити за све заинтерсоване студенте који желе да се лично увере како све код нас функционише.


ФМН ПРЕДСТАВЉЕН НА САЈМУ У ЋУПРИЈИ И ФЕСТИВАЛУ НАУКЕ У ПРВОЈ ГИМНАЗИЈИ

Факултет медицинских наука Универзитета у Крагујевцу представио се данас будућим бруцошима на сајму образовања у Ћуприји и Фестивалу науке у Првој гимнзији. Пети регионални сајам образовања, који је одржан у организацији Регионалног тима подршке за науку, образовање и уметност и Високе медицинске школе струковних студија из Ћуприје а уз подршку министарства просвете, науке и технолошког развоја,и ове године окупио је велики број посетилаца. У холу Високе медицинске школе струковних студија у Ћуприји Факултет медицинских наука представио се на заједничком штанду Универзитета у Крагујевцу. Највеће интересовање будући бруцоши показали су за упис на интегрисане академске студије медицине а било је доста оних који су се интересовали и за студије стоматологије и фармације на нашем факултету. Они су у непосредном контаку са ПР тимом Универзитета, Факултета медицинских наука и доц. др Горданом Радић са ФМН могли да добију све одговоре око студијских програма, предстојећих уписа, пријемних испита, збирки задатака за полагање пријемног, рангирања кандидата.

  
  

Факултет медицинских наука представио се данас крагујевачким матурантима и на петом Фестивалу науке под називом "Дај (т) е се на знање" који је традиционално одржан у Првој крагујевачкој гимназији. О нашем факултету, његовим предностима, студијским програмима и условима за упис са заинтересованим кандидатима разговарали су проф. др Небојша Здравковић и проф. др Ирена Танасковић и представници нашег ПР тима. Пратећи програм фестивала ове године чинили су турнир "Програмирање робота" и округли сто на тему ''У сусрет потребама и интересима даровитих ученика''. На завршној свечаности изведен је перформанс ''Периодни систем елемената'' који сликовито приказује развој хемије од времена Египта, Старе Грчке и периода алхемије до данас.

Овим догађајима Факултет медицинских наука Универзитета у Крагујевцу почео је са овогодишњим представљањем будућим студентима а у сусрет упису нове генерације бруцоша у школској 2017/2018 године. Већ од 1. априла, сваке суботе, настављамо са традиционалном манифестацијом "Дан отворених врата" када ћемо наш факултет отворити за све заинтерсоване студенте који желе да се лично увере како све код нас функционише.

  
  


КОНКУРС ЗА СТИПЕНДИРАЊЕ ПОСТДОКТОРАНАДА УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ
У ШКОЛСКОЈ 2017/2018. ГОДИНИ

Универзитет у Крагујевцу додељује једну стипендију у износу од 1000 евра на месечном нивоу, по средњем курсу Народне банке Србије на дан уплате, за постдокторско усавршавање које ће се реализовати у периоду најкраће месец, а најдуже три месеца, у току школске 2017/2018. године, постдокторанду запосленом на факултету у саставу Универзитета у Крагујевцу који би своје усавршавање реализовао на неком од универзитета у иностранству.

Стипендија се додељују кандидату који испуњава услове конкурса, а који је запослен на Универзитету у Крагујевцу и докторирао у пољима која се реализују на Универзитету у Крагујевцу и то:

А. природно-математичких наука,
Б. медицинских наука,
В. техничко-технолошких наука,
Г. друштвено-хуманистичких наука и
Д. уметности.

Опширније погледајте овде


КОНКУРС ЗА СТИПЕНДИРАЊЕ ПОСТДОКТОРАНАДА СА УНИВЕРЗИТЕТА ИЗ ИНОСТРАНСТВА
У ШКОЛСКОЈ 2017/2018. ГОДИНИ

Универзитет у Крагујевцу додељује једну стипендију у износу од 1000 евра на месечном нивоу, за постдокторско усавршавање које ће се реализовати у периоду најкраће месец, а најдуже три месеца, у току школске 2017/2018. године, и то постдокторандима са универзитета из иностранства који би своје усавршавање реализовали на неком од факултета у саставу Универзитета у Крагујевцу.

Стипендије се додељују кандидату који испуњава услове конкурса, а који је запослен на иностраном универзитету и који је докторирао у пољима која се реализују на Универзитету у Крагујевцу и то:
А. природно-математичких наука,
Б. медицинских наука,
В. техничко-технолошких наука,
Г. друштвено-хуманистичких наука и
Д. уметности.

Опширније погледајте овде


ПРОФ. ДР МИХАИЛ ХАНЕВИЧ ОДРЖАО ПРЕДАВАЊЕ
''ХИРУРГИЈА ПАНКРЕАСА''

Један од водећих светских онколога и носилац почасних звања Заслужени доктор Руске Руске Федерације и Заслужени научни радник, проф. др Михаил Димитријевич Ханевич одржао је на Факултету медицинских наука предавање на тему ''Хирургија панкреаса''. Поред студената и наставника нашег факултета предавању је присуствовао и проф. др Радан Џодић, директор Института за онкологију и радиологију Србије, који се овог пута нашао у улози преводиоца. Проф. Џодић преводио је предавање проф. Хањевича, као и дискусија која је уследила а у којој су учешће узели и предавачи ФМН као и наши студенти.


Проф. др Михаил Димитријевич Ханевич има више од 300 штампаних научних радова о актуелним проблемима планске и ургентне хирургије, онкологије, патофизиологије и клиничке трансфузиологије. Под његовим руководством разграђени су и уведени у клиничку праксу нови домаћи инфузиони раствори- антихипоксанти и вештачки преносиоци кисеоника. Проф. Ханевич награђен је златном медаљом Међународног криохирушког друштва из Беча, златном медаљом И. И. Мечников Руске академије природних наука ''За јачање здравља нације'' и сребрном медаљом Пирогов за допринос развоју хирургије.

Пре предавања на Факултету медицинских наука проф. др Михаил Димитријевич Ханевич и проф. др Радан Џодић разговарали су са ректором Универзитета у Крагујевцу проф. др Небојшом Арсенијевићем о сарадњи нашег Универзитета и Државног медицинског универзитета Павлов Први у Сант Петербургу.

  


ПОСЕТА ПРОФЕСОРА ЖАРКА ФИНДЕРЛЕА
КОМОРА НА ДАР

Директор Института за физиологију Медицинског факултета Универзитета у Љубљани и гостујући професор Факултета медицинских наука, проф. др Жарко Финдерле био је почетком јануара 2017. године у посети Крагујевцу.

Том приликом проф. Финдерле је Катедри за физиологију ФМН уручио поклон у виду мале хипербаричне коморе за експерименталне животиње која ће додатно унапредити рад ове катедре, једног од продуктивнијих научноистраживачких пунктова Факултета медицинских наука.

Посета је у потпуности искоришћена за више корисних ствари па је тако проф. Финдерле био и део комисије за одбрану докторске дисертације асистента са Катедре за физиологију ФМН, Ивана Срејовића.

ХУМАНИТАРНА НЕДЕЉА СТУДЕНАТА УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ

Студентски парламент Универзитета у Крагујевцу у сарадњи са студентским парламентима факултета Универзитета 19. децембра 2016. године започео је добротворну манифестацију "Хуманитарна недеља студената Универзитета у Крагујевцу''. Циљ манифестације је прикупљање помоћи за 30 најугроженијих породица на територији града Крагујевца, као и подела новогодишњих пакетића домовима за материјално угрожену децу и децу без родитељског старања на територији Централне Србије. Планирано је да акције трају до 28. децембра, а цела манифестација има више видова и догађаја:

- Хуманитарна представа "Санаторијум'' - Свечана сала ПМФ-а у извођењу глумаца СКЦ-а (21. 12. 2016. )
- Изложба и књижевно вече у просторијама галерије СКЦ-а (22. 12. 2016. )
- Концерт студената ФИЛУМ-а 23. 12. 2016. у Универзитетској галерији
- Хуманитарни турнир у баскету 3 на 3 у хали "Парк'' (25. 12. 2016. )
- Предавање у сали А11 на ПМФ-у на тему заштите животне средине и подизања свести о еколошком загађењу планете (26. 12. 2016. )

Такође је битно рећи да ће током трајања акције, на Економском, Природно-математичком и Правном факултету и Факултетима медицинских и инжењерских наука студенти прикупљати донације за новогодишње пакетиће за децу. У холу (Галерији) Факултета медицинских наука још од 19. децембра постављена је кутија за прикупљање прилога који могу постати део пакетића, а свакако је добродошла и новчана помоћ. Студенти ће на том месту дежурати сваког радног дана од 11 до 13 сати до 26. децембра.

  


39 ГОДИНА ФАКУЛТЕТА МЕДИЦИНСКИХ НАУКА
УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ


ПРОМОВИСАНИ НОВИ ДОКТОРИ МЕДИЦИНЕ,
СТОМАТОЛОГИЈЕ И СПЕЦИЈАЛИСТИ ФМН

На Факултету медицинских наука Универзитета у Крагујевцу 11. децембра 2016. године одржане су свечане промоције нових доктора медицине и стоматологије, најбољих студената ових студијских програма и нових специјалиста овог факултета. Због броја студијских програма и студената програм је у том дану подељен у две свечаности у амфитеатру "Проф. др Милосав Костић'', а већ раније, 2. децембра представљени су нови магистри фармације и нови струковни физиотерапеути, медицинске сестре и техничари ФМН. Ове свечаности традиционално су део вишедневне прославе Дана и Крсне славе Факултета медицинских наука који је 9. децембра заокружио пуних 39 година постојања.

На првој церемонији присутне је поздравио декан, проф. др Предраг Чановић након чега су прочитана имена нових доктора медицине из прве групе (укупно у овој генерацији њих 250) и 24 нова доктора стоматологије. Затим су награђени најбољи студенти ових студијских програма по годинама, носиоци најбољих просека (сви од 9,40 до 10).

Посебна похвала на овој свечаности уручена је Лазару Филиповићу, апсолвенту Основних струковних студија и државном репрезентативцу и рекордеру Србије у паратриатлону и другим спортовима за - овога пута, три златне медаље у пливању на Европским универзитетским играма 2016. у Ријеци. Затим су сви присутни дипломци положили Хипократову заклетву коју је прочитала Јелена Јаковљевић, најбољи дипломац ИАС медицине са просеком 9,89.  


На другој свечаности, након поздравног говора декана представљена је друга група нових доктора медицине, која је такође вођена својим најбољим дипломцем, Јеленом Јаковљевић положила заклетву. Нове специјалисте и уже специјалисте ФМН као и све присутне потом је поздравио доц. др Горан Давидовић, продекан за специјалистичке и уже специјалистичке студије после чега је представљено двадесет двоје нових специјалиста и троје нових ужих специјалиста.

Програм обе свечаности украсили су Вања Марковић и Милица Лоренс изводећи на виолини и клавиру класичну и филмску музику. Светковина је завршена традиционалним коктелом и дружењем у факултетском ресторану уз узбуђење због постигнутог успеха и пута који се отвара у будућност.

Овим церемонијама Факултет медицинских наука свечано је комплетирао прославу 39 година постојања и рада.


Галерију слика погледајте овде


39 ГОДИНА ФАКУЛТЕТА МЕДИЦИНСКИХ НАУКА
УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ


ТРАДИЦИОНАЛНО САЂЕЊЕ ДРВЕЋА НОВЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ ДИПЛОМИРАНИХ ДОКТОРА СТОМАТОЛОГИЈЕУ дворишту Ректората Универзитета у Крагујевцу 11. децембра 2016. године нова генерација доктора стоматологије Факултета медицинских наука засадила је 24 младице дрвећа колико има и дипломаца у овој генерацији. Овај обичај започет је прошле године са првом генерацијом дипломаца Интегрисаних академских студија стоматологије које на Факултету медицинских наука постоје од 2010. године.

Ведро време употпунило је овај догађај коме су поред 24 нова доктора стоматологије и њихових колега, професора и тутора присуствовали и ректор Универзитета у Крагујевцу, проф. др Небојша Арсенијевић и декан Факултета медицинских наука, проф. др Предраг Чановић. Присутне на овом симболичном догађају поздравила је проф. др Татјана Кањевац, продекан за наставу на ИАС Стоматологије која је подсетивши на заједнички труд на пређеном путу и истакавши везаност за ову генерацију, пожелела срећу новим докторима стоматологије ФМН.

Галерију слика погледајте овде


39 ГОДИНА ФАКУЛТЕТА МЕДИЦИНСКИХ НАУКА
УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ


ПРОСЛАВЉЕНА КРСНА СЛАВА И ДАН ФАКУЛТЕТА

Најсвечанији дан у животу Факултета медицинских наука, Крсна слава Свети Алимпије Столпник и Дан факултета прослављени су 9. децембра 2016. године. На тај дан 1977. године ова високошколска установа почела је са радом прошавши од тада многе етапе свог развоја.

Тај свечарски дан је и нерадан на Факултету и подразумева традиционална окупљања факултетске заједнице од преподнева до вечери. У поподневним сатима, пре главних свечаности - резања славског колача и свечане академије, госте су дочекивали декан Факултета медицинских наука, проф. др Предраг Чановић и домаћин славе, проф. др Марко Фолић. Слава ФМН и ове године је окупила пријатеље из високошколске заједнице, министарстава, привреде, цркве итд.

Чин резања славског колача обавио је Његово преосвештенство Епископ шумадијски господин Јован уз саслуживање свештенства Саборног Светоуспењског храма у Крагујевцу. Након молитве Епископ је благословио присутне после чега је домаћин славе, проф. др Марко Фолић одржао надахнут говор и према традицији, део славског колача предао новом домаћину, доц. др Драгчету Радовановићу.

Свечаност се затим преселила у амфитеатар "Проф. др Милосав Костић'' где је на почетку свечане академије присутне говором поздравио декан, проф. др Предраг Чановић након чега је уследио уметнички програм. Комбинација музике и изговорене речи у мешавини традиционалних и забавних нота окупила је између осталих ансамбл "Архангели'' и вокалног солисту Даницу Крстић који су изазвали ведро расположење у гледалишту. Славље је према обичају комплетирано дружењем на свечаном коктелу у ресторану ФМН уз староградску музику и празнично послужење.

Факултет медицинских наука Универзитета у Крагујевцу на тај начин је заокружио читавих 39 година постојања и отворио 40. јубиларну страницу свог пута.

  
  
  

Галерију слика можете погледати овде


ДОНАЦИЈА СТУДЕНТСКОГ ПАРЛАМЕНТА КЛИНИЦИ ЗА ПЕДИЈАТРИЈУ

Студентски парламент Факултета медицинских наука у Крагујевцу заједно са познатим крагујевачким фудбалером Немањом Пејчиновићем уручио је 8. децембра 2016. године четири рачунара Клиници за педијатрију Клиничког центра Крагујевац. Средства за куповину рачунара у износу од око 140 000 динара прикупљена су највећим делом у акцији студената Факултета медицинских наука куповином улазница за Вече медицинара, а недостајући део додао је Немања Пејчиновић који тренутно игра за за московску Локомотиву.

Овом донацијом студенти ФМН и Пејчиновић прикључили су се донаторској акцији Клинике за педијатрију чија директорка, проф. др Јасмина Кнежевић је приликом уручивања поклона истакла - „Веома смо захвални нашим студентима - будућим лекарима и њиховим пријатељима, који су изразили жељу да учествују у нашој донаторској акцији и реализовали је на обострано задовољство. Надамо се да ће њихово ангажовање бити подстицај и пример и другима у граду и региону како би наша акција била што успешнија. Жеља нам је да најмлађим пацијентима Клиничког центра Крагујевац пружимо што је могуће више, уз квалитетније услове и лечење на нашој Клиници за педијатрију“.

На Клиници за педијатрију КЦ Крагујевац годишње се обави 25 000 амбулантних прегледа, 7000 ултразвучних прегледа и хоспитализује око 5000 деце из шест округа Србије (Шумадијски, Поморавски, Расински, Моравички, Рашки и део Косова и Метохије). Представници Студентског парламента ФМН нагласили су да је ово само једна у низу хуманитарних акција планираних за наредни период.

  


39 ГОДИНА ФАКУЛТЕТА МЕДИЦИНСКИХ НАУКА
УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ


ОДРЖАН ДРУГИ МЕМОРИЈАЛ "ПРОФ. ДР МИРОСЛАВ МАЏАРАЦ''

Славећи 39 година постојања Факултет медицинских наука је 4. децембра 2016. одржао други спортски "Меморијал проф. др Мирослав Маџарац''. Факултет медицинских наука већ годинама прославља своје годишњице и манифестацијом Спортски дан током које се студенти овог факултета такмиче колегама са других факултета. Од прошле године ова манифестација носи име "Меморијал проф. др Мирослав Маџарац'' по чувеном професору Факултета медицинских наука и спортском раднику.

Гости такмичења ове године били су студенти Медицинског факултета у Београду, а такмичења су одржана у сали Друге крагујевачке гимназије. Медицинари из Крагујевца и Београда такмичили су се у футсалу, одбојци, стоном тенису и шаху са прилично изједначеним резултатима у укупном скору, а све у врло пријатељској и свечарској атмосфери. Након такмичења, целодневно дружење је наравно завршено коктелом у ресторану Факултета медицинских наука.

Проф. др Мирослав Маџарац рођен је 1946. године у Крагујевцу и цео свој живот посветио је физичкој култури, васпитању младих и унапређењу спорта у Србији. За више од 30 година наставног и спортског рада на Факултету медицинских наука, од спорта је направио важан сегмент живота факултета и кроз Факултетско спортско друштво "Медицинар'' студентима омогућио натпросечне услове за бављење спортом. Обављајући током деценија више важних друштвено-спортских функција предано је радио на бољој организацији спорта у Србији, због чега је добио и "Мајску награду'' СОФК-е 1990. године. Проф. Маџарац преминуо је крајем децембра 2014. године у Крагујевцу.

Резултати такмичења:
Футсал (м): ФМН Крагујевац – Медицински факултет Београд 6:1
Одбојка (ж): ФМН Крагујевац – Медицински факултет Београд 0:2
Одбојка (м): ФМН Крагујевац – Медицински факултет Београд 1:1
Шах (мж): ФМН Крагујевац – Медицински факултет Београд 2:2

Стони тенис (м):
1) Дени Ардељан МФБГ
2) Милош Мировић ФМН, Јанко Петровић ФМН

  
  


39 ГОДИНА ФАКУЛТЕТА МЕДИЦИНСКИХ НАУКА
УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ


ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА "СПОРТСКА МЕДИЦИНА''

У наставку ревије радова "Публиковали смо'' 2. децембра у Свечаној сали Ректората Универзитета у Крагујевцу одржана је промоција књиге "Спортска медицина''. У питању је уџбеник групе аутора и уредника проф. др Владимира Јаковљевића и доц. др Ненада Дикића у издању Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу и Факултета за физичку културу и менаџмент у спорту Универзитета Сингидунум.

На промоцији је истакнуто да чињеница да је Србија земља спорта захтева да поред добрих спортиста постоји велики број добрих тренера, али и лекара, који треба да знају све о спорту, али истовремено и о спортскомедицинском тестирању, болестима срца, допингу, превенцији спортских повреда и напослетку - спортској психологији. У ситуацији када је стручна литература из ове области у Србији више него оскудна на овој књизи радило је 30 аутора који су ослањајући се са поштовањем на издања и знања претходних генерација стручњака направили нов и савремен уџбеник. На њему су поред кадрова факултета издавача радили и стручњаци са Медицинског и Фармацеутског факултета у Београду као и са Војномедицинске академије.

Уредници књиге, проф. др Владимир Јаковљевић и доц. др Ненад Дикић изразили су задовољство због довршетка великог и значајног посла, а поред осталог и због куриозитета да је једно овакво штиво коначно добило српско и ћирилично издање.  


39 ГОДИНА
ФАКУЛТЕТА МЕДИЦИНСКИХ НАУКА
УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ

РЕВИЈА РАДОВА "ПУБЛИКОВАЛИ СМО''

Настављајући прославу 39 година постојања Факултет медицинских наука је 2. децембра 2016. имао још два битна догађаја - ревију радова "Публиковали смо'' и промоцију књиге "Спортска медицина'' који су одржани у Свечаној сали Ректората Универзитета у Крагујевцу пред знатним бројем наставника и сарадника ФМН и гостију.

Ревија радова "Публиковали смо'' традиционални је годишњи преглед научних активности предавача и целокупне научне заједнице Факултета медицинских наука, сума објављених радова, њиховог квалитета и рангирања по међународним стандардима. Представљајући резултате ФМН за ову годину продекан проф. др Владимир Јаковљевић изнео је егзактне податке о учинку и пружио дубљу анализу. Број објављених радова на SCI листи за 2016. годину је 142, што је близу просека претходних година, али је зато укупан IF (impact factor) 484,901 више него дупло већи него претходне године. Између осталог за то су посебно истакнуте заслуге проф. др Михајла Јаковљевића који је као један од водећих аутора објавио више радова у престижном часопису "Лансет'' (The Lancet).

До краја ревије као позитивно је констатовано и да је преполовљен број наставника и сарадника који нису доприносили публикацијски током претходне године, истакнуте су катедре које имају најбољи учинак, оне које имају константан допринос и поменути бројни могући начини да се учинак суштински, а не само статистички унапреди.

  

Презентацију радова "Публиковали смо'' погледајте овде


39 ГОДИНА ФАКУЛТЕТА МЕДИЦИНСКИХ НАУКА
УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ


ПРОМОВИСАНИ НОВИ ДИПЛОМЦИ
ФАРМАЦИЈЕ И СТРУКОВНИХ СТУДИЈА

Свечана промоција нових дипломаца и најбољих студената Интегрисаних академских студија фармације и Основних струковних студија одржана је на Факултету медицинских наука 2. децембра 2016. Свечаност која је један од најважнијих догађаја у животу сваког факултета одржана је у амфитеатру "Проф. др Милосав Костић''.

На самом почетку присутне је поздравио проф. др Владимир Јаковљевић, продекан за наставу на ИАС Фармације, након чега су представљена 84 нова магистра фармације. Уследило је полагање Заклетве фармацеута коју је колегама прочитала најбољи дипломац Марија Ђуровић док су они понављали за њом. Након тога награђени су најбољи студенти овог студијског програма по годинама.

Списак студената са највећом просечном оценом студијa и најбољих дипломаца на интегрисаним академским студијама фармације погледајте овде

Присутне је затим поздравила проф. др Марина Петровић, продекан за наставу на Основним струковним студијама након чега су прочитана имена 32 нова струковна физиотерапета и 41 нове струковне медицинске сестре и техничара. После тога награђени су најбољи и на овом студијском програму.

Целокупан програм музиком су украсили уметници Вања Марковић и Милица Лоренс изводећи на виолини и клавиру пробрану класичну и филмску музику и танго. Церемонија је је завршена уобичајеним сликањем дипломаца и најбољих студената са деканом и продеканима након чега је свечарски дан заокружен дружењем на коктелу у ресторану факултета.

Списак студената са највећом просечном оценом студијa и најбољих дипломаца на основним струковним студијама погледајте овде  


39 ГОДИНА
ФАКУЛТЕТА МЕДИЦИНСКИХ НАУКА
УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА РАДОВА ВЕРИЦЕ РАКИТЕ

У Галерији Факултета медицинских наука у Крагујевцу 1. децембра 2016. године отворена је изложба слика, дубореза и иконописа Верице Раките под називом "Сновиђење''. Овом изложбом Факултет медицинских наука почео је прославу 39 година постојања.

Верица Ракита рођена је 1960. године у Краљеву, а од раног детињства живи и ради у Крагујевцу. Дуборезом се бави петнаестак година, а иконопис је учила у школи Богословије „Свети Јован Златоусти“. У свет сликарства (уље на платну и акварел) ушла је пре неколико година. Имала је две самосталне изложбе и мноштво колективних, где је награђивана за своје радове. Њени радови налазе се у многим домовима како у Србији тако и широм света. Отварање је обележила одлична посећеност, са делом Верице Раките публику је ближе упознала историчар уметности Александра Столић, а након саме уметнице публику је испред Факултета медицинских наука поздравио продекан, проф. др Владимир Јаковљевић који је истакао значај уметности, културе и духовности за овај факултет и друштво у целини. Након тога посетиоци су живо коментарисали изложене радове међу собом али и са самом уметницом. Изложба Верице Раките остаје у Галерији Факултета медицинских наука у наредном периоду.

  

Каталог узложбе у pdf формату погледајте овде


39 ГОДИНА
ФАКУЛТЕТА МЕДИЦИНСКИХ НАУКА
УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ

СНОВИЂЕЊЕ
Изложба слика, дубореза и иконописа Верице Раките
1. 12. 2016. у 18. 00. часова

Експериментишући техникама, и остављајући значајан траг у дуборезачкој уметности, госпођа Верица Ракита одлучује да свој талетан опроба и у техници уља на платну, као и у техници акварела. Изучавајући ведуте и мртву природу, Верица материјални аспект ствари представља више натуралистички. За њен ликовни приступ се може рећи да је врсна синтеза форми и садржине конципирана у специфичан опус. Веричина ликовна дикција се може окарактерисати као нивелација хладног и топлог, чиме се постиже нека врста нове ликовне поетике, у комбинацији са Веричином жељом да иза ње остане квалитетан уметнички траг.
Сликајући по моделу, она истражује чистоту боје, разматра и разлаже на платну сегменте реалне атмосфере, којом опет на неки начин ствара мали свет лирске интерпретације света. Њен сликарски приступ осликава начело пикторалне поетике натурализна, који не оптерећује посматрача, и не почива ни на каквој филозофској конотацији. Враћање исконском, задржавање на чистој ликовности, основни су канони по којима уметница ствара. Пејзажи без људи, шумарци, језеро или река, као и бескрајно небо, израњају са платна. Једно сликарство потпуно ослобођено великих и обавезујућих идеала, као почетак рада старих мајстора. За овакав идеал чистог сликарства какав су Веричини пејзажи, као и мртве природе, није од одлучујућег значаја присуство одређеног предметног мотива, који би могао ометати ову пиктуралну логику слике. Веричин натуралистички приступ није у потпуности остварен, што њен опус чини још занимљивијим, јер она на тај начин комбинује артифицијелност сликаног исказа и емотивни набој. Верица на овај начин, својим крајолицима и мртвом природом, супериорно брани свој предлог једног ескапизма. Њено задовољство сликања огледа се и у постизању снажног и сировог емотивног набоја, који јој представља уједно и једини и највећи мотив. Идеализовани крајлоци мира, указују на хармонију ухваћеног тренутка, и стоје као путокази данашњим генерацијама, усред свеопштег хаотичног функционисања.
Са друге стране, организација дубореза, којом се Верица такође бави, подсећа на добро уравнотежене арабеске, које обилују симболизмом и сакралношћу. Као добар познавалац иконописа и верске симболике, њена дуборезба се одликује узвишеношћу, и идеализацијом прочеља раја и сакралне топографије. Симболика њених дубореза подразумева формирање репрезентативне конструкције, која би својом монументалношћу и својим сјајем, требало да нагласи олтари нишу за иконе, као најсветији простор у црквама или у домовима. Ова талентована уметница својим широким дијапазоном радова достиже један виши ниво истраживања и бележења тренутака, којим доказује да врсан уметнички израз не зависи само од друштвених и идеолошких околности, већ умногоме и од личног развоја и интересовања.

МА историје уметности
Александра Столић


Каталог узложбе у pdf формату погледајте овде


39 ГОДИНА
ФАКУЛТЕТА МЕДИЦИНСКИХ НАУКА
УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ

 

Факултет медицинских наука Универзитета у Крагујевцу 9. децембра традиционално прославља своју Крсну славу Светог Алимпија Столпника и Дан факултета вишедневним свечаностима заокружујући 39 година постојања.

Позивамо Вас да нам се у прослави придружите и тако нам улепшате дане славља.  Домаћин Славе
Проф. др Марко Фолић
Декан
Проф. др Предраг Чановић

ПРОГРАМ ПРОСЛАВЕ


  Четвртак 1. 12. 2016.

18. 00    Галерија Факултета медицинских наука
              Отварање изложбе слика и дубореза Верице Раките

  Петак 02. 12. 2016.

12. 00    Амфитеатар Проф. др Милосав Костић
              Промоција дипломаца и најбољих студената
              (ИАС фармације, Основне струковне студије)
              Коктел

15. 00    Свечана сала Ректората
              Ревија радова Публиковали смо
              Промоција књиге Спортска медицина групе аутора
              - уредници проф. др Владимир Јаковљевић и др Ненад Дикић


  Недеља 04. 12. 2016.

12. 00    Сала Друге крагујевачке гимназије
              Спортски дан - Меморијал проф. др Мирослав Маџарац
              Ресторан Факултета медицинских наука
              Коктел

  Петак 09. 12. 2016.

17. 00    Факултет медицинских наука
              РЕЗАЊЕ СЛАВСКОГ КОЛАЧА
              СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА
              Ресторан Факултета медицинских наука
              Коктел

  Недеља 11. 12. 2016.

10. 00    Двориште Ректората
              Традиционално сађење дрвећа нове генерације
              дипломираних доктора стоматологије

12. 00    Амфитеатар Проф. др Милосав Костић
              Промоција дипломаца и најбољих студената
              (ИАС медицине 1 и ИАС стоматологије)
              Коктел

15. 00    Амфитеатар Проф. др Милосав Костић
              Промоција дипломаца и најбољих студената
              (ИАС медицине 2и специјалистичке студије )
              Коктел

1 дипломци медицине од А до М
2 дипломци медицине од Н до Ш


Програм прославе у pdf формату погледајте овде


РЕКОРДАН УЧИНАК У ДВЕ АКЦИЈЕ ДОБРОВОЉНОГ ДАВАЊА КРВИ

У другој новембарској акцији добровољног давања крви одржаној на Факултету медицинских наука 30. новембра 2016. сакупљено је 39 јединица крви док је 13 давалаца одбијено из медицинских разлога. У обе акције укупно је сакупљено 80 јединица крви што је никад већи број, а ако се имају у виду и они који су у обе акције одбијени из медицинских разлога, акцији се одазвало преко 100 људи.

Ово је био први пут да је организована друга акција након што је у редовној јесењој акцији одржаној 16. новембра одзив био толики да је одмах заказана још једна. И друга акција је према обичају одржана у Кабинету за ургентну медицину, а поред константог прилива студената целим током догађаја, акцији су се одазвали и поједини запослени са Факултета. Све честитке учесницима на до сада јединственом учинку.

  


ПРЕДАВАЊА НА МЕДИЦИНСКОМ УНИВЕРЗИТЕТУ У КРАЈОВИ

Користећи дан паузе од наставних обавеза, двојица наставника Факултета медицинских наука са Катедре физиологију, Проф. др Владимир Јаковљевић и Доц. др Владимир Живковић су 11. 11. 2016, године, на позив студенстке организације Медицинског универзитета у Крајови, Румунија, одржали предавања на међународном студентском конгресу, који је организовала тамошња студентска организација за научно истраживачки рад. Председник те организације је, иначе, колега Ionele Clauidiu, студент 4. године Медицинског факултета Универзитета у Крајови, који је пре три године био на летњој пракси управо у Лабораторији за кардиоваскуларну физиологију нашег Факултета.

Проф. Јаковљевића и Доц. Живковића је примио и продекан Медицинског факултета, Проф. др Adrian Balseanu, физиолог, који им је показао сав потенцијал који ова институција има. Оно што су наши наставници видели је било заиста импресивно, јер овај универзитет има потпуно нову зграду у којој се налазе лабораторије са најсавременијом опремом. У току посете су започети разговори о будућој сарадњи наших институција, која ће, надамо се, уследити убрзо.

У раним послеподневним сатима Проф. Јаковљевић и Доц. Живковић су одржали своја предавања пред скоро пуним амфитеатром Медицинског факултета овог Медицинског универзитета, које је било пропраћено и веома живом дискусијом са младим колегама.

  
  
  


15. КОНГРЕС СТОМАТОЛОГА СРБИЈЕ СА МЕЂУНАРОДНИМ УЧЕШЋЕМ

Наставници и сарадници Факултета медицинских наука, Универзитета у Крагујевцу учествовали су на 15. Конгресу стоматолога Србије са међународним учешћем, одржаном од 17. до 19. новембра 2016. године у београдском Сава Центру .

Програм Конгреса садржао је низ стручних предавања на тему “Савремена стремљења у стоматологији“.

Проф. др Татјана Кањевац учествовала је и као председавајући за оралне презентације стручних и научних радова.

Сарадници у настави са Интегрисаних академских студија стоматологије, др Миона Секулић и др Милош Папић, са проф. др Александром Лукић, доц. др. Милицом Поповић активно су учествовали на Конгресу извођењем оралних презентација научних радова, поред осталих колега који су допринели афирмацији наше установе.ОДРЖАНА АКЦИЈА ДОБРОВОЉНОГ ДАВАЊА КРВИ, ЗАКАЗАНА ЈОШ ЈЕДНА

Редовна јесења акција добровољног давања крви одржана је на Факултету медицинских наука 16. новембра 2016, а због великог интересовања одмах је заказана још једна за 30. новембар.

Акција је традиционално одржана у Кабинету за ургентну медицину и одзив је био толики да Служба за трансфузију крви КЦ Крагујевац није могла у једном дану да обради толики број јединица крви, па је тако захваљујућу хуманости и ентузијазму студената ФМН одмах заказана још једна акција. Овога пута 41 особа је дала крв, њих 17 одбијено је из медицинских разлога, а неколико њих послато је и директно у Службу за трансфузију да истог дана тамо дају крв, такође наравно као студенти Факултета медицинских наука. Међутим број оних који нису дошли у прилику да дају крв из поменутих разлога био је толики да је управо то "заказало'' нову акцију.

Она ће бити одржана 30. новембра у 10 сати, наравно у Кабинету за ургентну медицину, дакле исто среда, исто место и исто време – за две недеље. Овакав исход акције веома је обрадовао организаторе – Црвени крст Крагујевца, Службу за трансфузију крви КЦ Крагујевац и наравно сам Факултет медицинских наука, те они од срца захваљују свима који су се одазвали акцији и заказују ново дружење у племениту сврху за поменути 30. новембар.

  


ТРАДИЦИОНАЛНА ПОСЕТА САЈМУ КЊИГА

Лепу праксу да своје студенте и запослене организовано води на београдски Сајам књига Факултет медицинских наука наставио је и ове године, а посета се одиграла 29. октобра 2016, према традицији, претпоследњег дана Сајма. Поново је аутобус на спрат био потребан да повезе све заинтересоване са ФМН, а пут је почео рано ујутру да би се стигло на време за отварање Сајма.

Београдски Сајам књига, по многима најзначајнија културна манифестација у региону, својим 61. издањем, од 23. до 30. октобра, испунио је очекивања и надмашио претходне године. Пошто је повратак експедиције са Факултета медицинских наука био заказан за ране вечерње сате, било је довољно времена и за искоришћавање садржаја Сајма и за уживање у лепом дану у Београду. План је испуњен, па се делегација вратила у Крагујевац на крају још једне традиционалне мини-турнеје мотивисане културом.

  


ФМН НА САЈМУ ОБРАЗОВАЊА "ЗВОНЦЕ 2016''

На Београдском сајму је 26. октобра 2016. године отворен девети по реду Сајам образовања и наставних средстава "Звонце''. Факултет медицинских наука представио се на њему у оквиру штанда Универзитета у Крагујевцу на коме се презентују и остали факултети Крагујевачког универзитета. Овај сајам је одлична прилика за представљање сопствених наставних програма, одлика, компаративних предности у односу на друге високошколске установе, сопствене издавачке делатности, уџбеника итд.

Сајам образовања "Звонце'' традиционално се одржава у оквиру београдског Сајма књига и завршава се заједно са њим (овога пута 30. октобра), а слоган овогодишње манифестације је "Образована Србија - успешна Србија''.ПРИСТУПНО ПРЕДАВАЊЕ ПРОФ. SURESH C. TYAGI-А
6. 10. 2016. године, Плава сала Деканата

У Плавој сали Факултета медицинских наука 6. октобра 2016. године приступно предавање одржао је проф. др Суреш Ц. Тјаги са Медицинског факултета Универзитета у Луивилу, САД.

Проф. др Суреш Ц. Тјаги (Suresh C. Tyagi) рођен је 1955. године, дипломирао је хемију на Универзитету у Мируту у Индији, а докторирао из области биофизике на такође индијском Универзитету у Алиграху. Постдипломске студије из бионеорганске хемије завршио је на Универзитету у Корку у Републици Ирској, а постдокторске на Државном универзитету Стони Брук у Њујорку. Предавао је на Мисури универзитету у граду Колумбији (Мисури, САД) и Универзитету Мисисипи у Џексону (Мисисипи, САД). Од 2003. године предаје на Медицинском факултету Универзитета у Луивилу (Кентаки, САД).

Професора Тјагија је пред знатним бројем наставника и сарадника ФМН представио и најавио продекан, проф. др Владимир Јаковљевић. Предавањем под називом "Mechanism of Cardiovascular Remodeling'' проф. др Суреш Ц. Тјаги постао је визитинг професор Факултета медицинских наука у Крагујевцу.

  


ЗА СРЕЋНИЈЕ ДЕТИЊСТВО - ХУМАНИТАРНО - РЕКРЕАТИВНА АКЦИЈА

У недељу 02. 10. 2016. године одржана је хуманитарно - рекреативна акција "За срећније детињство".

Поред хуманитарног аспекта, ова акција има и важан здравствено-васпитни карактер, као и циљ, промоцију здравог начина живота.

Сарадници у настави, фацилитатори, бивши и садашњи студенти ИАСС су деци прегледали зубе, показивали правилну технику прања зуба, едуковали их о оралном здрављу и делили промотивни материјал.

  
  
     


ПОЧЕЛА НАСТАВА НА ДОКТОРСКИМ СТУДИЈАМА

Студенти нове генерације Докторских академских студија Факултета медицинских наука добили су своје индексе и настава им је почела 1. октобра 2016. године. На првом сусрету у амфитеатру "Проф. др Милосав Костић'' њих је поздравио декан Факултета медицинских наука, проф. др Предраг Чановић који им је указао на оно што их чека у новој фази њиховог научног развитка.

Будуће докторе наука затим је поздравио и проф. др Небојша Арсенијевић, ректор Универзитета у Крагујевцу који је потом одржао и прво предавање „Наука: дефиниција, елементи, историја, класификација“ из предмета Истраживања у биомедицинским наукама. Факултет медицинских наука посебно је поносан на своје Докторске академске студије како због престижа стварања нових научних кадрова и самог развоја науке, тако и због чињенице да је први факултет у Србији који је успоставио докторске академске студије у области медицине.

 

  


ПОЧЕЛА НОВА ШКОЛСКА ГОДИНА
ЧЕТРДЕСЕТА ГЕНЕРАЦИЈА СТУДЕНАТА

На Факултету медицинских наука у Крагујевцу 12. септембра 2016. године почела је нова школска 2016/2017. година чиме је студирање започела 40. јубиларна генерација студената овог факултета. Настава је кренула пуним капацитетом од првог дана, а индекси се свечано додељују студентима свих студијских програма из дана у дан.

У понедељак 12. септембра студенте прве године Интегрисаних академских студија фармације поздравили су њихови предавачи на челу са проф. др Владимиром Јаковљевићем, продеканом овог студијског програма. Следећег дана индексе су свечано добили бруцоши ИАС медицине које су поздравили декан ФМН, проф. др Предраг Чановић и продекан овог студијског програма, доц. др Иван Јовановић. Студентима оба студијска програма скренута је пажња на озбиљност и специфичности студирања на ФМН,  а подељени су им и одштампани семестрални водичи.

На ИАС медицине уписано је 88 студената, на ИАС фармације 84, а на ИАС стоматологије 24, сви на школовање о трошку буџета. Студенти Основних струковних студија индексе ће добити у среду, а бруцоши ИАС стоматологије у четвртак.

 

 
     


ПОЧЕЛА НОВА ШКОЛСКА ГОДИНА
ЧЕТРДЕСЕТА ГЕНЕРАЦИЈА СТУДЕНАТА

Свечана додела индекса студентима прве године Интегрисаних академских студија стоматологије одржана је у Зеленој сали Факултета медицинских наука 15. 09. 2016. године у 14:30 часова, у присуству Декана Факултета медицинских наука, проф. др Предрага Чановића, тутора и дела колектива за наставу студијског програма ИАСС, са продеканом проф. др Татјаном Кањевац.

  
  
  

На Факултету медицинских наука у Крагујевцу 12. септембра 2016. године почела је нова школска 2016/2017. година чиме је студирање започела 40. јубиларна генерација студената овог факултета. Настава је кренула пуним капацитетом од првог дана, а индекси се свечано додељују студентима свих студијских програма из дана у дан.

У понедељак 12. септембра студенте прве године Интегрисаних академских студија фармације поздравили су њихови предавачи на челу са проф. др Владимиром Јаковљевићем, продеканом овог студијског програма. Следећег дана индексе су свечано добили бруцоши ИАС медицине које су поздравили декан ФМН, проф. др Предраг Чановић и продекан овог студијског програма, доц. др Иван Јовановић. Студентима оба студијска програма скренута је пажња на озбиљност и специфичности студирања на ФМН,  а подељени су им и одштампани семестрални водичи.

На ИАС медицине уписано је 88 студената, на ИАС фармације 84, а на ИАС стоматологије 24, сви на школовање о трошку буџета. Студенти Основних струковних студија индексе ће добити у среду, а бруцоши ИАС стоматологије у четвртак.

 

 
     ЛАЗАР ФИЛИПОВИЋ, СТУДЕНТ ФМН-А, ТРОСТРУКИ СТУДЕНТКИ ПРВАК ЕВРОПЕ

Студент основних струковних студија за физиотерапеуте, Лазар Филиповић, учествовао је на до сада највећим Европским универзитетским играма одржаним у Ријеци и Загребу, на којима је наступило око 5500 спортиста са 450 факултета из 41 државе. По први пут на Европским универзитетским играма организовано је и такмичење за параспортисте, где је наступао и Лазар, у конкуренцији 29 парапливача, подељених у своје категорије.

Лазар је за Факултет медицинских наука донео три златне медаље победивши у следећим дисциплинама: 50, 100 и 400 метара слободним стилом. Обзиром да су се сви парапливачи такмичили заједно, Лазар је са три освојена злата био најуспешнији пливач и у „апсолутној категорији“, а поставио је и нове државне рекорде у својим дисциплинама. Са три освојене медаље Лазар је био и један од најуспешнијих учесника Европских универзитетских игара.

Након доласка у Србију, Лазару и осталим освајачима медаља пријем је уприличио и министар спорта Вања Удовичић, који је исказао поштовање и велику захвалност српским студентима на постигнутом успеху.

 

 
     ФМН ДОБИТНИК ПЛАКЕТЕ "ШИРОКО СРЦЕ''

Поводом Светског дана добровољних давалаца крви, 14. јуна, Црвени крст Србије традиционално додељује признања појединцима и установама за допринос у области добровољног давања крви. На нивоу Крагујевца, за најбоље резултате у 2015. години у категорији факултета Факултет медицинских наука добио је признање „Широко срце“ и тако се нашао у добром друштву других установа из разних области и бројних појединаца који су крв давали и по 100, 200 и више пута. За град Крагујевац признања су уручена 14. јуна 2016, на сам Светски дан добровољних давалаца крви, на свечаности одржаној у Скупштинској сали Градске управе Крагујевац. Био је то још један сусрет старих пријатеља и сарадника на истом задатку – Црвеног крста Крагујевац, Службе за трансфузију крви КЦ Крагујевац, Скупштине града Крагујевца и бројних појединаца и установа у које спада и ФМН. Треба напоменути и да се град Крагујевац налази међу три овогодишња добитника признања "Најхуманији град'' које Црвени крст Србије додељује истим поводом за градове који су имали највећи број давалаца по глави становника.


ОДРЖАН САСТАНАК ВИСОКИХ ФАРМАЦЕУТСКИХ ШКОЛА НА ФМН

На Факултету медицинских наука у Крагујевцу 26. маја 2016. одржан је трећи по реду састанак представника Фармацеутског факултета Универзитета у Београду и одсека за фармацију свих осталих медицинских факултета у Србији. Главна тема састанка била је даљи рад на утврђивању минималних критеријума за обављање студентске стручне праксе, што је једна од полазних основа за даље међусобно усаглашавање програма који се баве образовањем магистара фармације у нашој земљи. Након конструктивне дискусије, текст документа је у потпуности усаглашен и договорено је његово потписивање до краја јуна у Новом Саду.

Иначе, на овај начин се остварује и један од главних циљева ERASMUS+ пројекта под називом "Reinforcement of the Framework for Experiential Education in Healthcare in Serbia", у коме Факултет медицинских наука Универзитета у Крагујевцу има значајно учешће.

 


 

Стручни састанак "Метини дани" одржаће се у Амфитеатру, 02. 06. 2016. године у 14. 00 часова.

Тематске јединице:

1. Фулминантни хепатитис са повољним исходом - приказ болесника: др Јагода Гавриловић, специјалиста инфектологије

2. Искуства са тропским болестима у последњих 40 година: Проф. др Милорад Павловић, специјалиста инфектологије и интерне медицине.


ОДРЖАНА АКЦИЈА ДОБРОВОЉНОГ ДАВАЊА КРВИ

На Факултету медицинских наука у Крагујевцу 25. маја 2016. одржана је редовна мајска акција добровољног давања крви. Том приликом сакупљена је 31 јединица крви док је 13 давалаца одбијено из здравствених разлога, што су резултати који још једном потврђују приврженост хуманости на овом факултету.
Акција је одржана уобичајено у Кабинету за ургентну медицину у атмосфери добре воље и ентузијазма сталних организатора акције (Црвеног крста Крагујевца, Службе за трансфузију крви КЦ Крагујевац и Факултета медицинских наука) и свих давалаца који су се одазвали акцији, било да су добили "зелено светло'' за давање крви или им је овога пута препоручено да из здравствених разлога прескоче ово давање.
Приметно је да су се још једном у акцији истакли студенти млађих година, а међу добровољцима је било и запослених. Организатори акције изражавају велику захвалност свима који су се одазвали акцији уз наду да ће свест на ФМН увек остати оваква уз још боље резултате.

 


ТРИНАЕСТА НОЋ МУЗЕЈА 2016. ГОДИНЕ

Поводом четрдесет година Универзитета у Крагујевцу у Галерији факултета медицинских наука отворена је изложба слика и склуптура "Светлост здравоумља" КТ Центра "Стефан Немања" из Лапова.

 
 Ликовни клуб ''Светлост'' Културно-туристичког центра ''Стефан Немања'' из Лапова основан је 2002. године у овој шумадијској варошици.
Окупља 30-ак сликара и скулптора (академских и самоуких). Оно по чему се разликују од других, јесте њихова оригиналност и прдузимљивост.
Почели су да сликају из љубави, без великих претензија и очекивања. Учесници су више самосталних и колективних изложби и сликарских колонија.
Свака слика и скулптура је прича за себе и неодољиво маме својом лепотом. Многа платна наших сликара налазе се у САД, Немачкој, Француској, Аустрији, Норвешкој.
Поједини сликари су више пута награђивани за своје изложене радове.

Списак уметника који су изложили своје радове:

1. Живота Денић, Лапово
2. Јовица Николић, Лапово
3. Ана Пантић, Брзан
4. Радомир Петковић, Лапово
5. Раде Павловић, Брзан
6. Мирослав Павловић, Лапово
7. Радомир Петровић, Лапово
8. Небојша Бугарчић, Лапово
9. Данијел Станојловић, Лапово
10. Тања Крстић, Ћуприја
11. Драгица Ђорђевић, Лапово
12. Зоран Милошевић, Лапово
13. Зоран Стојановић, Баточина
14. Ђорђе Маринковић, Пирот
15. Винко Димитријевић, Бабушница
16. Милованка Антић, Пирот
17. Валентина Николић Радивојев, Бабушница
18. Драган Којанић, Лапово
19. Дејан Живановић, Јагодина
20. Жељко Стојичевић, Костолац
21. Жика Илић Лозовички, Костолац
22. Гордана Марковић, Јагодина
23. Верица Ракита, Крагујевац
24. Мирко Русић, Крагујевац

Каталог изложбе погледајте овде
 

.

Каталог изложбе погледајте овде

 

PROFESSIONAL TRAINING IN THE FIELD OF TRANSLATIONAL MEDICINE

 

Dear Colleagues!
We are pleased to announce the Professional Training in the field of Translational Medicine for Early Career Researchers, provided by C-COMEND.
C-COMEND is a two-year European training project developed by the consortium of institutions from Germany, Sweden, Austria and Netherlands, and supported by the Erasmus+ programme 
We are sure that the idea of organizing Courses on Translational Medicine is of great importance, mainly for Young Scientists tending for best practices in research, education and innovations for further medicine development.
Detailed information is in the attached and available online at: http://www. eatris. eu/c-comend. html

Best Regards,
General Secretary of ORPHEUS
Oksana Sulaieva


НАГРАДЕ СРПСКОГ ЛЕКАРСКОГ ДРУШТВА
НАСТАВНИЦИМА ФАКУЛТЕТА МЕДИЦИНСКИХ НАУКАНаграђени наставници ФМН:


- Награда СЛД за животно дело проф. др Љиљани Вучковић Декић


- Награда СЛД за научно-истраживачки рад проф. др Слободану Јанковићу

    


РЕЗУЛТАТИ 40. МЕДИЦИНИЈАДЕ
ДРУГО МЕСТО ФАКУЛТЕТУ МЕДИЦИНСКИХ НАУКА
У ГЕНЕРАЛНОМ ПЛАСМАНУ

40. Медицинијада одржана је 7-12. 5. 2016. на Копаонику. Студенти ФМН-а освојили су друго место у генералном пласману,

Коначни пласман факултета 
1. Медицински факултет Универзитета у Новом Саду45
2. Факултет медицинских наука Универзитета у Крагујевцу30
3. Медицински факултет Универзитета у Београду21
4. Медицински факултет Универзитета у Нишу9
5. Фармацеутски факултет Универзитета у Београду 5
6. Медицински факултет Универзитета у Приштини3
7. Ветеринарски факултет Универзитета у Београду1РЕЗУЛТАТИ ПО СПОРТОВИМА

РУКОМЕТ (М)
1. Факултет медицинских наука
2. Медицина Ниш
3. Фармација Београд

РУКОМЕТ (Ж)
1. Факултет медицинских наука
2. Медицина Нови Сад
3. Фармација Београд

КОШАРКА (М)
1. Медицина Београд
2. Медицина Нови Сад
3. Факултет медицинских наука

КОШАРКА (Ж)
1. Медицина Нови Сад
2. Медицина Београд
3. Факултет медицинских наука

ОДБОЈКА (М)
1. Медицина Приштина
2. Медицина Нови Сад
3. Медицина Београд

ОДБОЈКА (Ж)
1. Факултет медицинских наука
2. Медицина Нови Сад
3. Фармација Београд

ФУТСАЛ (М)
1. Медицина Београд
2. Медицина Нови Сад
3. Факултет медицинских наука

ФУТСАЛ (Ж)
1. Медицина Нови Сад
2. Фармација Београд
3. Факултет медицинских наука

СТОНИ ТЕНИС (М)
1. Медицина Ниш
2. Медицина Нови Сад
3. Факултет медицинских наука

СТОНИ ТЕНИС (Ж)
1. Медицина Нови Сад
2. Медицина Београд
3. Медицина Ниш

ТЕНИС (М)
1. Медицина Нови Сад
2. Факултет медицинских наука
3. Медицина Београд

ТЕНИС (Ж)
1. Медицина Нови Сад
2. Медицина Београд
3. Факултет медицинских наука

СТРЕЉАШТВО (М)
1. Медицина Нови Сад
2. Факултет медицинских наука
3. Ветерина Београд

СТРЕЉАШТВО (Ж)
1. Факултет медицинских наука
2. Медицина Нови Сад
3. Медицина Београд

ПЛИВАЊЕ (М)
1. Медицина Нови Сад
2. Факултет медицинских наука
3. Медицина Београд

ПЛИВАЊЕ (Ж)
1. Медицина Нови Сад
2. Медицина Ниш
3. Факултет медицинских наука

КРОС (М)
1. Медицина Београд
2. Факултет медицинских наука
3. Медицина Нови Сад

КРОС (Ж)
1. Медицина Нови Сад
2. Медицина Београд
3. Факултет медицинских наука

ШАХ (МЖ)
1. Медицина Нови Сад
2. Факултет медицинских наука
3. Медицина Ниш


ФМН ОСВОЈИО КУП РЕКТОРА 2016.

Факултет медицинских наука победник је Купа ректора, традиционалног и најмасовнијег студентског спортског такмичења Универзитета у Крагујевцу. Куп ректора 2016. одржан је у Јагодини 10. априла 2016. године, а ФМН је заузео прво место више него убедљиво (са 27 бодова, другопласирани – 11). Шампиони су између осталих постали рукометаши, одбојкашице, кошаркашице, играчи футсала. . .

На Купу ректора 2016. учествовало је 11 факултета Универзитета у Крагујевцу, укупно 119 екипа, и то 49 екипа у женској конкуренцији и 70 екипа у мушкој конкуренцији. Овом победом Факултет медицинских наука се након пет година вратио такмичењима са другим факултетима матичног универзитета, а куриозитети овог успеха нпр. су да је ФМН сам освојио 27 поена, док су сви остали факултети чије је седиште у Крагујевцу (Економски, Правни, ПМФ, ФИН) освојили укупно 28, а факултети из Чачка, Јагодине, Краљева и Ужица укупно 23 поена.

 
 ГЕНЕРАЛНИ ПЛАСМАН

1. Факултет медицинских наука 27
2. Факултет инжењерских наука 11
3. Економски факултет 10ПЛАСМАН ФМН ПО СПОРТОВИМА

Рукомет (м) 1. место
Рукомет (ж) 3. место

Футсал (м) 1. место

Одбојка (м) 2. место
Одбојка (ж) 1. место

Кошарка (ж) 1. место
Кошарка (м) – без пласмана (изгубили у четвртфиналу од победника турнира у кошарци)

Стрељаштво (м) 1. место
Стрељаштво (ж) 1. место

Шах (м) 2. место
Шах (ж) 1. место

Стони тенис (м) 3. место
Стони тенис (ж) – без пласмана (изгубили у четвртфиналу од победника турнира у стоном тенису)


ОДРЖАН МЕЂУНАРОДНИ СИМПОЗИЈУМ У ОРГАНИЗАЦИЈИ ФМН

ReFEEHS симпозијум „Актуелна пракса и изазови у образовању здравствених радника” одржан је 1. априла 2016. у згради Ректората Универзитета у Крагујевцу. Овај међународни скуп у организацији Факултета медицинских наука у Крагујевцу и ReFEEHS програма окупио је угледне предаваче из Србије, Португала, Републике Ирске, Мађарске и Бугарске.

Циљеви ReFEEHS пројекта односе се на модернизацију наставног програма за здравствене науке и побољшање професионалних способности дипломираних здравствених радника кроз савремено искуствено образовање. Део програма су и увођење интерпрофесионалног образовања и унапређење наставничких компетенција. ReFEEHS симпозијум „Актуелна пракса и изазови у образовању здравствених радника” прва је прекретница активности ReFEEHS пројекта и од кључног је значаја за наредне кораке. Уз активну сарадњу са колегама из Европске уније који поседују богато искуство које радо преносе колегама из Србије, биће омогућена примена савремене праксе у образовању здравствених радника. Универзитет у Крагујевцу као домаћин и један од партнера у пројекту тежи да прихвати, усаврши и примени савремени систем образовања здравствених радника у циљу стицања знања и вештина које би биле на истом нивоу као и у другим савременим универзитетима у Европи и свету.

Отварајући симпозијум присутне су поздравили проф. др Владимир Јаковљевић продекан Факултета медицинских наука и копредседавајући организационог и програмског одбора симпозијума, проф. др Предраг Чановић декан ФМН и проф. др Љиљана Тасић копредседавајући програмског одбора симпозијума и координатор Erasmus+ ReFEEHS пројекта. У првом дану овог дводневног скупа одржана су предавања у згради Ректората Универзитета у Крагујевцу док је други дан био резервисан за састанке ReFEEHS радних група и Конзорцијума у згради Факултета медицинских наука.

 
 


ПРЕДСТАВНИК АМБАСАДЕ НР КИНЕ У ПОСЕТИ ФМН

Универзитет у Крагујевцу и Факултет медицинских наука 25. марта 2016. године посетио је др Чен Јонгнинг први секретар за науку и технологију амбасаде Народне Републике Кине у Србији. Том приликом др Јонгнинг упознао се са капацитетима Универзитета и Факултета, а главна тема разговора били су научна сарадња и могући заједнички научноистраживачки пројекти Факултета медицинских наука и научних институција из Кине.

Господина секретара примили су ректор Универзитета у Крагујевцу, проф, др Небојша Арсенијевић и декан Факултета медицинских наука, проф. др Предраг Чановић, а састанку је присуствовао и Никола Танић помоћник министра за науку у Министарству просвете, науке и технолошког развоја.


ФМН НА САЈМУ ОБРАЗОВАЊА У БЕОГРАДУ

Факултет медицинских наука Универзитета у Крагујевцу представио се на 13. по реду Сајму образовања EDUfair у Београду који је одржан 11. и 12. марта 2016. у хотелу Краун Плаза. Универзитет у Крагујевцу обезбедио је за своје факултете један од централних штандова што је за све њих била одлична прилика за представљање на можда најутицајнијој манифестацији овог типа у земљи. На самом штанду ФМН је имао одличну позицију и видљивост, а факултет су представљали студенти интегрисаних академских студија који су са собом донели младост и ентузијазам, а захваљујући свом искуству и знању имали су и одговоре на бројна питања заинтересованих. Интересовање за Факултет медицинских наука било је приметно и немало, а интересантно је било запазити да је долазило из свих крајева земље. Посебност овог наступа на Сајму била је и добра атмосфера и солидарност између представника факултета Крагујевачког универзитета као и наравно представника самог Универзитета који су били организатори и домаћини овог наступа.

Сајам образовања EDUfair 2016. под слоганом "Шта уписујеш?'' просечно посети око 5000 средњошколаца из Србије и региона, а на њему се ове године представило преко 80 факултета из Србије и иностранства, како државних тако и приватних.

    


ФМН НА ФЕСТИВАЛУ НАУКЕ У ПРВОЈ ГИМНАЗИЈИ

У Првој крагујевачкој гимназији 26. фебруара 2016. године одржан је четврти по реду Фестивал науке на коме је још једном учествовао и Факултет медицинских наука. Манифестација широког и популарног захвата тема и публике првенствено има за циљ приближавање науке младима свих узраста и одраслима, као и упознавање ученика са њиховим могућим школама и факултетима у будућности. Бројне образовне установе презентовале су свој рад том приликом кроз научно популарне видове, предавања и експерименте.

Тако је и Факултет медицинских наука конципирао своје представљање пратећи дух манифестације, па су млади свих узраста, од предшколаца до средњошколаца раширених очију гледали експерименте, раније забележене у лабораторијама ФМН или озбиљно проматрали како се њима и њиховим другарима мери крвни притисак. Млади сарадници у настави и студенти ФМН стрпљиво су објашњавали ток приказаних експеримената и одговарали на питања младих и одраслих, уз неизбежне опште медицинске и фармацеутске савете и исцрпне и саветодавне одговоре средњошколцима које већ хвата грозница долазећег пријемног испита.
Манифестација под сада већ традиционалним слоганом, "Да(ј)те се на знање" тако је још једном је оправдала своје постојање и учврстила партнерство две елементарне образовне установе Крагујевца.

    


ПОЛОЖЕН КАМЕН ТЕМЕЉАЦ ЗА ЦЕНТРЕ ИЗВРСНОСТИ И НОВУ ЗГРАДУ
ФАКУЛТЕТА МЕДИЦИНСКИХ НАУКА УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ

Дуго чекани дан полагања камена темељца за Центре изврсности и нову зграду Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу догодио се 25. јануара 2016. године. На званичној локацији, између Ректората Универзитета у Крагујевцу и Клинике за пулмологију КЦ Крагујевац (чувено "Грудно одељење'') окупио се велики број грађана као и широка академска и стручна заједница Универзитета у Крагујевцу, града Крагујевца и целе Србије. Бројне високе званичнике предводили су председник Републике Србије, Томислав Николић, Епископ шумадијски господин Јован, ректор Универзитета у Крагујевцу, проф. др Небојша Арсенијевић, градоначелник Крагујевца Радомир Николић, а ту је наравно био и проф. др Миодраг Стојковић, један од кључних носилаца овог пројекта, светски признати генетичар и редовни професор Факултета медицинских наука.

Камен темељац свечано су положили председник Србије, Томислав Николић и ректор Универзитета у Крагујевцу, проф. др Небојша Арсенијевић са докторантима Крагујевачког универзитета и то симболично, са временском капсулом-споменицом са записом за будућа времена. Самом полагању камена темељца претходила је молитва и чин освештавања које је извршио Епископ шумадијски господин Јован са свештенством Шумадијске епархије.

Председник Србије Томислав Николић у свом обраћању рекао је да ће Центри изврсности сачувати најлепше и најбитније карактеристике српског народа са српским генетским кодом и материјалом. Изградњом Центара изврсности Универзитета у Крагујевцу, и у оквиру њега изграђеним и опремљеним Центром за истраживања на матичним ћелијама и Банке за матичне ћелије, Република Србија по први пут ствара услове чувања, коришћења и истраживања матичних ћелија својих грађана на својој територији са својим кадровима у установи чији је оснивач. То представља стратешки искорак у очувању националног интереса, не само у развоју науке већ и у очувању генома сопствене нације. У оквиру овог капиталног националног пројекта биће реализована и нова зграда Факултета медицинских наука у Крагујевцу чији научни кадрови су и носиоци целокупне идеје овог подухвата.

    
    
    Остале информације можете погледати у АРХИВИ ВЕСТИ овде.