Тренутно сте на:
 
Вести са факултета
  Најновије вести
 


Повезани садржаји:
 
Најновије вести
Архива вести
 

Навигација:
 
Почетна страна
 


 
ВЕСТИ И ДОГАЂАЈИ
НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИАРХИВА ВЕСТИ

 

СТАРТОВАЛА ПРВА ГЕНЕРАЦИЈА СТУДЕНАТА МАС МЕНАЏМЕНТ У ЗДРАВСТВУ

Факултет медицинских наука у Крагујевцу, као једна од водећих научних институција у Србији, свестан одговорности за будућност развоја здравственог система у Србији, препознао је здравствени менаџмент као једану од кључних карика без које савремено здравство не може да функционише. У суботу 3.новембра , првој генерацији студената мастер студија за менаџера у систему здравствене заштите,у амфитеатру ФМН, индексе је уручио саветник декана за финансије и кадрове проф.др Небојша Здравковић. Истог дана почела је и настава на новом студијском програму нашеф факултета. Студије на овом програму трају годину дана, односно 2 семестра у оквиру којих ће студенти полагати 8 предмета и то 5 обавезних и 3 изборна.Поред тога, за диплому мастер менаџера у систему здравствене заштите, и 60 ЕСПБ бодова студенти ће морати да обаве стручну праксу и одбране завршни (мастер) рад.

Прву генерацију новог студијског програма на нашем Факултету чини 20 студената. Право да конкуришу имали су сви заинтересовани кандидати који су завршили академске студије од најмање 240 ЕСПБ (медицина, фармација, стоматологија, економија, право, менаџмент). Према речима проф.др Небојше Здравковића ово је прилика да сви они који имају амбицију да буду лидери у области здравства, односно директори здравствених установа, употпуне своја знања и стекну диплому која ће врло брзо бити један од услова да би неко могао да конкурише за руководиоца здравствене установе. ''Прву генерацију студената на мастер менаџменту у систему здравствене заштите чине руководиоци здравствених установа, а ми очекујемо да ће овај програм у будућности бити још масовнији.Нови програм значајан је и за оне који су га уписали али и за Факултет медицинских наука. Ми са новим програмима идемо у сусрет захтевима тржишта, а њима јер ће стећи нова знања да би могли да боље и квалитетније управљајају здравственим установама'', истакао је проф. Здравковић.  
  

Факултет медицинских наука у Крагујевцу, као једна од водећих научних институција у Србији, свестан одговорности за будућност развоја здравственог система у Србији, препознао је здравствени менаџмент као једану од кључних карика без које савремено здравство не може да функционише.


ОДРЖАН ДЕСЕТИ САЈАМ СТИПЕНДИЈА УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ

У организацији Центра за развој каријере и саветовање студената Универзитета у Крагујевцу, у холу Правног факултета, одржан је десети Сајам стипендија под слоганом ''Изабери стипендију по својој мери''. Дванаест излагача, међу којима су министарство омладине и спорта-Фонд за младе таленте Републике Србије, Француски институт у Србији, немачка служба за академску размену DAAD, фондације Темпус-Еразмус + канцеларија у Србији и ''Др Зоран Ђинђић''амбасада САД, Британски савет, Комитет за међународну сарадњу студената медицине IFMSA i други представили су студентима и дипломцима факултета крагујевачког Универзитета актуелне програме и конкурсе за мобилност студената, студентске размене, предуслове за студирање и додатно усавршавање у земљи, програме волонтирања и прилике за стручну праксу. Посетиоци сајма били су у прилици да од излагача чују одговоре на сва питања везана за актуелне програме, начин пријаве и неопходну документацију.

Сајам је званично отворио проректор за наставу и студентска питања Универзитета у Крагујевцу проф.др Живадин Мицић.Домаћин сајма стипендија- Центар за развој каријере и Одељење за међународну сарадњу Универзитета у Крагујевцу представили су Еразмус + програм, као вид могућности за размену на свим нивоима студија али и актуелне конкурсе за бесплатне курсеве страних језика и програме пракси.Посетиоцима је представљен и план активности и радионице које ће бити реализоване у току академске 2018/2019.године.  
  


ИЗВЕШТАЈ СА 4. КОНГРЕСА ФИЗИОЛОШКИХ НАУКА СРБИЈЕ

На Медицинском факултету, Универзитета у Нишу, у другој половини септембра одржан је 4. Конгрес физиолошких наука Србије са интернационалним учешћем. Конгрес је организован од стране Друштва физиолога Србије, Медицинког факултета у Нишу и подржан од стране Факултета Медицинских наука у Крагујевцу и Министарства просвете, науке и технолошког развоја републике Србије.

У току 12 сесија, на конгресу је било представљено 62 усмене презентације и 68 постер презентација. Преко две стотине учесника из земље и иностранства посетило је овај научни скуп. Поред научника из Србије било и гостију, еминентних истраживача из 18 иностраних земаља (Босна и Херцеговина, Мађарска, Румунија, Грчка, Француска, Хрватска, Македонија, Немачка, Русија, Словачка, Словенија, Канада, Сједињене Америчке Државе, Бугарска, Чешка, Црна Гора, Шведска и Швајцарска). На конгресу су додељене и две златне медаље Друштва физиолога Србије. Једна је додељена доктору Мијалу Спасићу а друга доктору Суреш Тјагију за неизмеран допринос науци.

Конгрес су својим присуством подржали и чланови интернационалне академије за кардиоваскуларне науке и оценили да је овај научни скуп био високог квалитета и од изузетног значаја.

Све детаље и комплетан извештај са овог конгреса можете прочитати у официјалном билтену интернационалне академије за кардиоваскуларне науке (http://www.heartacademy.org/newsletter/17/3.pdf) који је подељен на стотине адреса широм светске академске заједнице.


САСТАНАК СА ДИРЕКТОРИМА ЗДРАВСТВЕНИХ УСТАНОВА ИЗ РЕГИОНА

Актуелни Конкурс за упис на специјалистичке и уже специјалистичке студије у школској 2018/2019 години био је повод за састанак који је са директорима здравствених установа из региона организовао декан Факултета медицинских наука проф.др Владимир Јаковљевић са сарадницима.

Други овогодишњи Конкурс, који је отворен до 5.новембра, нуди могућност докторима медицине, стоматологије и магистрима фармације да на нашем факултету упишу и заврше готово све гране специјализацијa. Како је рекао декан ФМН проф.др Владимир Јаковљевић актуелни Конкурс обухвата и нову грану медицине, које до сада на нашем Факултету није било -клиничку биохемију а у области субспецијализација новина су онкологија и баромедицина.''Ми се као и сви ви боримо за своје место под сунцем и трудимо да пратимо потребе које владају за даљим образовањем и уасвршавањем лекара, фармацеута и стоматолога.Желимо да чујемо од вас, који нам шаљете ваше запослене на специјализације и уже специјализације, какви су вам планови и потребе како би учврстили и унапредили даљу сарадњу.Апсолутно смо отворени за сваку вашу сугестију, потребу и евентуалне примедбе и у нама ћете увек имати фер партнера'', нагласио је проф.Јаковљевић. Директори Домова здравља из Крагујевца, Александровца и Тутина, директорка ЗЦ Аранђеловац и Опште болнице Ћуприја, директори ЗЈЗЈ Нови Пазар, ИЗЈЗ Крагујевац, Завода за хитну медицинску помоћ Крагујевац, СБ''Меркур'' из Врњачке Бање и СБ за рехабилитацију ''Гамзиград'' сложили су се да њихови специјализанти на Факултету медицинских наука стичу неопходна знања и вештине предвиђене планом и програмом специјализација које су уписали и да су задовољни начином на који су организована кружења и настава.На састанку је било речи о потреби да се овакви сусрети на нивоу региона одржавају чешће а као следећи домаћин састанка изабрана је Специјална болница ''Меркур'' из Врњачке Бање.

Састанку са директорима здравствених установа присуствовали су саветник декана проф.др Небојша Здравковић, продекан за специјалистичке и уже специјалистичке студије проф.др Горан Давидовић, продекан за ИАС фармације проф.др Жељко Мијаиловић и продекан за континуирану медицинску едукацију и основне струковне студије проф.др Душан Ђурић.


ОСТВАРИТИ ШТО ВЕЋУ ПРЕПОЗНАТЉИВОСТ ФАКУЛТЕТА МЕДИЦИНСКИХ НАУКА

Декан ФМН проф.др Владимир Јаковљевић са сарадницима организовао је данас коктел за представнике крагујевачких медија на коме је представио продекански тим и најавио предстојеће активности на нашем Факултету.

Од момента када сам пре непуних месец дана , 24.септембра 2018.године, изабран за декана Факултет медицинских наука расписан је нови Конкурс за специјалистичке и уже специјалистичке студије који траје до 5.новембра –рекао је декан ФМН проф.др Владимир Јаковљевић и већ за сутра најавио сусрет са директорима здравствених установа из Крагујевца и региона који нам упућују своје лекаре, стоматологе и фармацеуте на специјалистичке и уже специјалистичке студије. ''Желимо да у интеракцији не само са локалном заједницом већ и широм заједницом постанемо видљивији као установа која нуди даље усавршавање и образовање. Први део баријере пробијен је у протеклом периоду, пре свега у области стоматологије, а нама је циљ да се наметнемо и за остале гране јер имамо шта да понудимо и у области медицине и фармације'', рекао је декан и додао да у том смислу ФМН у овом конкурсном циклусу нуди чак три нове специјализације и уже специјализације- клиничку биогемију и субспецијализације из онкологије и баромедицине. У том смислу, истакао је проф.Јаковљевић, неопходна је добра комуникација са КЦ која је изостала у претходном периоду. ''Оно што могу да кажем је да ћемо учинити све да се ти односи нормализују. КЦ је највећа наставно-научна база ФМН и има највише наших наставника у редовима запослених. Због тога нам предстоји и дефинисање кровног уговор који треба да регулише права и обавеза наших наставника који су запослени у овој установи, и који треба да омогући природније функционисање Факултета и КЦ. Наш циљ је и да се запослени лекари у овој установи даље образују и усавршавају управо на нашем Факултету'' , рекао је проф.Јаковљевић. '' Због специјализација из области фармације припремили смо уговоре са Апотеком Зајечар и Апотекарском установом Београд, које имају галенску апотеку, тако да ћемо једну од најпопуларнијих специјализација за фармацеуте а то је фармацеутска технологија моћи у потпуности да спроведемо на нашем факултету.Уз два наша наставника, који почетком новембра треба да одбране специјалистичке радове, имаћемо заокружену причу за шта велику захвалност дугујемо колегиници Мирјани Антуновић и ВМА- нагласио је проф.Јаковљевић.

У протеколом периоду, према декановим речима , Факултет је остварио нормалнији проток информација с Универзитетом.'' Од Универзитета смо добили јасне инструкције и одлуке Сената по којима ћемо поступити а очекујемо да све заокружимо на седници ННВ која је заказана за 24.октобар.Након тога, уколико буде испоштован договор, мислим да ће проблем који је настао због различитог тумачења одређених докумената бити превазиђен'', сматра декан.

У циљу што веће националне и међународне препознатљивости Факултета трудићемо се да направимо што више међународних контаката и сарадње у шта ће активно бити укључена колегиница доц.др Невена Јеремић, продекан за међународну сарадњу и научно-истраживачки рад ,која се школовала на западу и која има све референце за овај посао, рекао је декан проф.Јаковљевић и додао да је Факултет прошле недеље разменио писмо о намерама са Медицинским факултетом Универзитета у Бања Луци и да постоји обострано интересовања да се направи жива и плодносна сарадња по питању научно-истраживачког рада, евентуално наставе, заједничких програма и пројеката. '' Они су број један не само у Бања Луци већ и у БиХ, а уговор о сарадњи ће бити потписан 15.новембра за дан њиховог Факултета , или 9.децембра када наш Факултет обележава крсну славу и свој дан'', рекао је Јаковљевић. Декан ФМН најавио је и да крајем октобра иде у Москву, као гостујући професор Универзитета Сеченов, и да има најаву разговора са проректором тог Универзитета који би требало да резултира тиме да до краја године и са њима успоставимо сарадњу.  
  

У данашњем сусрету са новинарима декан ФМН проф.др Владимир Јаковљевић представио је продеакане: за ИАС медицине проф.др Деајана Петровића, ИАС фармације проф.др Жељка Мијаиловића, за здравствену делатност и ИАС стоматологије проф.др Татјану Кањевац, за међународну сарадњу и научно-истраживачки рад доц.др Невену Јеремић, за специјалистичке и уже специјалистичке студије проф.др Горана Давидовића, за основне струковне студије и континуирану едукацију проф.др Душана Ђурића. Саветник декана за финансије и кадрове је проф.др Небојша Здравковић.


ОДРЖАН САЈАМ ВИСКОГ ОБРАЗОВАЊА И ЗАПОШЉАВАЊА У КРАЉЕВУ

У организацији града Краљева, Националне службе за запошљавање филијале Краљево и Факултета за машинство и саобраћај а уз подршку Школске управе, Регионалне привредне коморе Моравичког и Рашког управног округа, у Дому војске у Краљеву одржан је Сајам високог образовања и запошљвања. Сајам је, у присуству декана факултета за машинство и грађевинарство у Краљеву проф.др Милета Савковића , директорке филијале НСЗ ,великог броја посетилаца и излагача отворио градоначеллник Краљева Предраг Терзић који је посебно истакао да је главни предуслов за успех перманентно учење и развој компетенција потенцијалних запослених.

  
  

Сајам је био намењен ученицима завршних разреда средњих школа који су показали велико интересовање за факултете који су представљали своје студијске програме. Факултет медицинских наука представио је будућим бруцошима своке студијске програме- ИАС медицине, ИАС фармације, ИАС стоматологије и основне струковне студије и позвао будуће студенте да од априла, у оквиру традиционалне манифестације Дани отворених врата, дођу у Крагујевцу и лично виде шта то наш факултет нуди својим студентима и шта је оно што нас издваја од других факултета у земљи.

  

Специјални учесник сајма била је немачка компанија ''Leoni'' doo која се бави производњом каблова за аутомобилску индустрију и која до 2021.године планира да запосли више од 4 хиљаде радника у Краљеву. Компанија је на сајму представила своје планове запошљавања, могућности стипендирања, обука, радних пракси .


УРУЧЕНИ ИНДЕКСИ НОВОЈ ГЕНЕРАЦИЈИ СТУДЕНAТА ДОКТОРСКЕ ШКОЛЕ

Факултет медицинских наука први је факултет у Србији који је, пре 14 година, успоставио докторске академске студије у области медицине, и први који је акредитовао студијски програм Докторске студије-Докторска школа медицинских наука. Новој генерацији будућих доктора медицинских наука, у амфитеатру "Проф. др Милосав Костић'', индексе је свечано уручио проф.др Небојша Здравковић, саветник декана. Он је студенте упознао са начином и динамиком студијског програма Докторске школе и у име руководства Факултета медицинских наука пожелео им добродошлицу у нашу образовно-научну установу. У току првог семестра будуће докторе медицинских наука очекују предавања и испити из три предмета –истраживања у биомедицинским наукама, статистичке методе у биомедицинским истраживањима и информатичке методе у биомедицинским истраживањима. Након тога, уочи другог семестра, будући докторанди опредељују се за једно од 14 понуђених изборних подручја а током другог, трећег и четвртог семестра слушају наставу и полажу модуле у оквиру изабраног изборног подручја. Пети и шести семестар обухватају реализацију научног истраживања које је непосредно у функцији израде докторске дисертације.

  
  

Студије на Докторској школи ФМН трају три школске године, односно шест семестара, и студенти по завршетку стичу научни назив доктор медицинских наука. За ове године у оквиру докторских академских студија на нашем факултету створени су нови научни кадрови и дат је велики допринос развоју науке, што је и била идеја којом се руководство Факултета руководило када је увело нови студијски програм 2005.године.. До сада је на ФМН докторирало 473 докторанда.
ИЗАБРАН НОВИ ДЕКАН ФМН

На предлог ННВ Факултета медицинских наука Савет Факултета данас је једногласно изабрао проф.др Владимира Јаковљевића за новог декана на мандатни период од 3 године. За предлог да проф.Јаковљевић буде нови декан гласало је 79 чланова Наставно научног већа, два су била против и пет уздржаних, што је скоро 95 посто подршке.

Проф. др Владимир Јаковљевић редовни је професор катедре за Физиологију Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу, од 1996. године је у редовима наставног особља Факултета медицинских наука а од 2005. године у управљачким структурама факултета. Током своје наставне и научне екепертизе показао успехе широких размера.

На месту продекана за наставу на Интегрисаним академским студијама за фармацију остварио огромне успехе у руковођењу овим смером као и у процесу реформисања ових студија које су након тог поступка прве од свих смерова Факултета медицинских нуака добиле нову акредитациону дозволу.

Дугогодишње руковођење проф. Јаковљевића Лабораторијом за кардиоваскуларна истраживања у оквиру факултета резултовало је изразито плодоносним научним исходима при чему је изнедрено више од 30 докторских дисертација под менторством проф. Јаковљевића, преко 130 радова публикованих у целости у часописима од изузетног значаја са изразито високим импакт фактором.

Организационе способности проф. Јаковљевића се огледају и у успостављању сарадње са другим академским и научним институцијама како у нашој земљи тако и далеко развијеним земљама попут Русије, САД и Мађарске. Недавно је био организатор два велика интернационална скупа Патофизиолога и Физиолога у Србији. Квалитете проф. Јаковљевића потврђује његово именовање за гостујућег професора на Првом медицинском факултету у Сеченову и Медицинском факултету у Лујвилу у Кентакију.

Проф. Јаковљевић је уредник је часописа факултета Serbian Journal of Experimental and Clinical Research који је индексиран у признатим медиицнским базама.


ПРОФ. ДР СУРЕШ ТИЈАГИ ПОЧАСНИ ДОКТОР УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ

Професор Универзитета у америчкој држави Кентаки, пореклом из Индије, др Суреш Тијаги промовисан је у почасног доктора Универзитета у Крагујевцу.

Проректор за научноистраживачки рад Универзитета проф. др Мирослава Петровић Торгашев, у свечаној сали Ректората Универзитета представила је 24 по реду почасног професора крагујевачког Универзитета.

У духу европске традиције, Универзитет у Крагујевцу додељује звање почасног доктора науке истакнутим личностима које су постигле врхунске резултате у области науке и високог образовања и уједно допринеле подизању угледа крагујевачке академске заједнице у свету.

Свечана промоција почасног доктора науке Универзитета у Крагујевцу проф. др Суреш Тијаги, једног од водећих истраживача у области кардиоваскуларних наука у свету, одржана је данас у свечаној сали Ректората Универзитет у Крагујевцу.

Универзитет у Крагујевцу успоставио је високе стандарде приликом доделе почасног доктората.

Досадашњи лауреати остварили су врхунска достигнућа на светском нивоу.

Проф. др Суреш Тијаги, дао је свој велики допринос развоју физиологије на Факултету медицинских наука у Крагујевцу.
Опширније погледајте овде


УРУЧЕНИ ИНДЕКСИ БРУЦОШИМА

На Факултету медицинских наука, уручењем индекса бруцошима стоматологије и фармације, у понедељак 10.септембра почела је нова школска година. У школској 2018/2019 години на студије фармације уписано је 84 студента а на студије стоматологије 24 студента плус један афирмативни упис.

Пожелевши им добродошлицу у име декана ФМН проф.др Предрага Чановића, свих наставника и сарадника овог студијског програма и у своје име, будуће докторе стоматологије поздравила је продекан за стоматологију проф.др Татјана Кањевац.Она их је упознала са обавезама које их очекују у наредном петогодишњем периоду и представила менторе односно туторе који ће бити задужени за нове студенте стоматологије.''Код нас на Факултету функционише туторски систем рада где ћете од прве године бити подељени у четири групе. Сви ми, ментори, потрудићемо се да будемо стално ту а једанпут недељно имаћемо менторске састанке где ћете моћи да добијете све информације и сву помоћ које су вам потребне. Имате доста обавеза,напоран и дугогодишњи рад је пред вама али након тога добићете диплому доктора стоматологије која ће вам отворити путеве за ваш будући живот и рад'', истакла је проф.др Татјана Кањевац. Уследило је свечано уручење индекса бруцошима стоматологије а одмах затим и прво предавање.

  
  
  
  

14. генерацију студената ИАС фармације у Фармаколошкој сали , поздравио је и у њихове будуће обавезе упутио проф. др Владимир Јаковљевић продекан за ИАС фармације. Проф. Јаковљевић је најпре информисао бруцоше да је ФМН у последњих 15-ак година забележио,како је рекао, рапидан развој, од Медицинског факултета који је имао само један студијски програм-медицину, до Факултета медицинских наука који је данас репрезентативна образовна и научна институција.''На нашем факултету направљен је велики помак у време када је њиме руководио проф.др Небојша Арсенијевић, а касније и данас и проф.др Предраг Чановић. Један од тих великих помака су и студије фармације које су уведене 2005.године и ево данас уручујемо индексе бруцошима 14.генерације студената фармације'', рекао је проф.Јаковљевић и пожелео новим студентима да буду као и њихове колеге, односно да задрже епитет најбољих студената ФМН. Студије фармације трају пет година након чега студенти стичу диплому магистра фармације. Уз индексе бруцоши су данас добили и информаторе са комплетним распоредом њихових обавеза током прве године студија.Уследио је први иницијални састанак са менторима а затим и прво предавање из опште и неорганске хемије које је одржао проф.др Ратомир Јелић.  
  

Уручењем индекса бруцошима медицине и студентима основних струковних студија на Факултету медицинских наука Универзитета у Крагујевцу почела је нова школска година на свим студијским програмима. За упис у школску 2018/2019 годину за 284 слободних места на овој високошколској установи конкурисало је 884 кандидата. Највеће интересовање и ове године владало је за упис на Интегрисане академске студије медицине где је за 88 буџетских места конкурисало чак 536 кандидата, што је више од 6 кандидата за једно место. Продекан за Интергрисане академске студије медицине проф.др Иван Јовановић истакао је да је ова генерација бруцоша показала рекордно интересовање за студијске програме Факултета медицинских наука, пре свега студије медицине, И да је реч о рекордном интересовању у односу на остале медицинске факултете у земљи И региону. ‘’Верујемо да су најбољи од њих уписали студије на нашем факултету И да ћемо ми успети да оправдамо њихова очекивања’’, истиче проф. Јовановић И додаје да је ФМН, по многим параметрима, најбоље организован медицински факултет у земљи И региону. Оно на шта је факултет посебно поносан, а што други факултети немају, је интензиван рад са студентима, каже продекан Јовановић И додаје да студенти имају много више часова предавања И вежби , наставници много више времена проводе са њима па су зато резултати које постижу бољи.Уз индексе бруцоши медицине у амифитеатру Факултета добили су И семестралне водиче и информацију ко су им тутори у наредном шестогодишњем периоду. Прво предавање бруцошима медицине из анатомије одржала је проф.др Ивана Живановић Мачужић.

  
  

У сали на Интерној клиници КЦ Крагујевац студентима прве године основних струковних студија индексе је уручио продекан за специјалистичке И уже специјалистичке студије проф.др Горан Давидовић.Он је будућим струковним медицинским сестрама И струковним физиотерапеутима пожелео добродошлицу на Факултет медицинских наука И нагласио да ће на нашем факултету стећи потребна знања за која се нада да ће их касније примењивати у нашој земљи.

  
  


ОДРЖАН 8. ИНТЕРНАЦИОНАЛНИ КОНГРЕС ПАТОФИЗИОЛОГА НА ФАКУЛТЕТУ МЕДИЦИНСКИХ НАУКА

Факултет медицинских наука Универзитета у Крагујевцу био је домаћин Сателитског симпозијума 8. Интернационалног Конгреса патофизиолога, који је наш Факултет организовао у сарадњи са Друштвом Физиолога Србије и московским државни медицински Универзитет И.М. Сеченов из Руске федерације.

У уводном делу присутнима су се обратили проф.др Владимир Јаковљевић са ФМН у Крагујевцу и проф.др Сергеј Бoљевич (Универзитет И.М.Сеченов Москва) председавајући Симпозијума. Проф.Јаковљевић најпре је нагласио да се у Крагујевцу одржава Сатлелитски симпозијум 8.Конгреса патофизиолога а да ће Конгрес бити одржан у Братислави од 5.до 8.септембра уз учешће истраживача са Факултетта медицинских наука Универзитета у Крагујевцу. ''Уобичајено је, за тако велике скупове, да се организују пратећи скупови пре или после Конгреса,којима се промовише сам скуп, али и значај локалне или регионалне научне заједнице у тој области.

Захваљујући дугогододишњој сарадњи али и репутацији коју има крагујевачки тим истраживача из лабораторије за кардиоваскуларну физиологију од проф.Олге Пеханове, председнице Конгреса,добили смо организацију сателитског симпозијума заједно са колегама са Универзитета Сечанов из Москве.Они су први медицински факултет у Русији, са највећом репутацијом а захваљујући мојој сарадњи са проф. Сергејом Бољевичем , и мом избору за визитинг професора на том Универзитету, развили смо врло продуктивну сарадњу'', рекао је проф.Јаковљевић.

Данашњи симпозијум је, према његовим речима, прилика да промовишемо досадашњу сарадњу и покушамо да следећи светски Конгрес патофизиолога заједнички организујемо у Москви. Конгрес је, сматра проф.др Владимир Јаковљевић, и прилика за промоцију локалне научне заједнице. '' Факултет медицинских наука у Крагујевцу последњи 10 до 15 година има рапидан развој а истраживачка група којом имам задовољство да координирам, коју чини 15-ак младих људи ,је показала фантастичан напредак.Успели смо да у великој мери учествујемо у раду и организацији Друштва физиолога Србије а добили смо организацију великог научног европског Конгреса који ће се следеће године одржати у Врњачкој бањи и Крагујевцу.Рад и резулати у области кардиоваскуларних истраживања и метаболичких истраживања која радимо у Крагујевцу су препознати широм света'', истакао је проф.Јаковљевић.

  
  
  

Проф.др Сергеј Бољевич рекао је да је Универзитет И.М. Сеченов из Москве највећи Универзитет у Русији и да се труде да уђе у сто највећих светских Универзитета.''Сада се највише промовише наука и зато радимо са многим светским Универзитетима. Факултет медицинских наука је постао један од водећих факултета у свету у области истраживања оксидационог стреса и зато смо и одабрали да са њима сарађујемо.Ми можемо да имамо заједничке међународне научне радове које можемо међусобно да допуњујемо. Тако добијамо производ који ће бити интересантан читавом свету.Ми сарађујемо већ две, три године, имамо резултате али у наредном периоду очекујемо још боље резултате наше сарадње'', истиче проф.Бољевич.
У амфитеатру "Проф. др Милосав Костић'' изложена су најновија сазнања која се тичу улоге оксидационог стреса у различитим патофизиолошким ентитетима кроз резултате како експерименталних тако и примењених истраживања. Скуп је обухватио оралне и постер презентације, док су предавања одржали еминентни истраживачи из Руске федерације као и предавачи са нашег и других домаћих факултета.


ЗАЈЕДНИЧКИ ПРОЈЕКАТ КРАГУЈЕВАЧКИХ И КИНЕСКИХ НАУЧНИКА
24.06.2018, РТК


На Медицинском факултету у Крагујевцу, одржан је први састанак поводом реализације пројекта под називом „Биолошки ефекти естраката и молекула изолованих из биљака са територије Балкана“.

На састанку је било речи о значају самог пројекта, динамици реализације и начину финансирања.

На основу споразума о научно-технолошкој сарадњи између Републике Србије и Народне Републике Кине, у Пекингу је 18.јануара ове године одржано Четврто заседање српско-кинеског Мешовитог комитета.

Мешовити комитет је установио да је на Конкурс за суфинансирање 5 заједничких научно-истраживачких пројеката између ове две земље од 2017. до 2019. године пријављено 46 који су задовољили услове.

Опширније погледајте овде


‘'БИОЛОШКИ ЕФЕКТИ ЕКСТРАКАТА И МОЛЕКУЛА ИЗОЛОВАНИХ ИЗ БИЉАКА СА ТЕРИТОРИЈЕ БАЛКАНА'' НАЈЗНАЧАЈНИЈИ МЕЂУНАРОДНИ ПРОЈЕКАТ ФМН

На Факултету медицинских наука одржан је први састанак поводом реализације пројекта Универзитета у Крагујевцу под називом ''Биолошки ефекти eкстраката и молекула изолованих из биљака са територије Балкана'', чији је руководилац и предлагач проф.др Небојша Арсенијевић. Пројекат ће бити реализован у оквиру споразума о научно-технолошкој сарадњи између Републике Србије и Народне Републике Кине а на основу одлуке српско-кинеског мешовитог Комитета на заседању одржаном 18. јануара ове године. Комитет је разматрао свих 46 пријављених пројеката и одлучио да , након евалуације обаваљене у обе земље и у складу са утврђеним приоритетима, одобри реализацију шест пројеката укључујући и пројекат Универзитета у Крагујевцу.

Ово је за Факултет медицинских наука Универзитета у Крагујевцу најзначајнији међународни пројекат, и у научном и у финансијском смислу, који овај факултет има прилике да реализује- рекао је руководилац пројекта проф.др Небојша Арсенијевић и истакао да делегацију из Кине, која је посетила ФМН и са којом је било речи о почетку реализације пројекта и његовим циљевима, чине професори Кинеске академије медицинских наука и Медицинског факултета у Пекингу. ''Њихов Институт за биљну медицину већ има преко 20 регистрованих лекова на светском нивоу.За нас је ово прилика да покажемо шта ми знамо али и прилика да научимо од оних који су технолошки отишли мало даље.Факултет медицинских наука је успео да обједини и друге лабораторије у земљи па су партнери са којима ћемо пројекат реализовати Институт за нуклеране науке Винча, Агрономски факултет Београд, ПМФ Крагујевац и Институт за биолошка истраживања ''Синиша Станковић'' Београд'', рекао је проф.Арсенијевић.

Циљ овог великог пројекта биће испитивање биљака и супстанци из тих биљака са територије Србије. '' Биљке ће се овде прикупљати, исптиваће се њихова биоактивност, да ли се и на на који начин могу користити за лечење болести.Оне биљке које покажу посебан ефекат биће изловане биохемијски и до детаља анализирано која то компонента из биљака је за то одговорана'', рекао је проф.др ZHANG Li , заменик директора Института за биљну медицину Медицинског факултета у Пекингу.

Професор са катедре за имунологију ФМН Владислав Воларевић представио је полазне основе и циљеве пројекта ''Биолошки ефекти екстраката и молекула изолованих из биљака са територије Балкана'' а заједнички закључак са састанка одржаног на ФМН је да ће реализација пројекта, која ће трајати три године, ускоро почети и да ће дати очекиване позитивне резултате.


ФМН ДОБИТНИК ПЛАКЕТЕ ''ШИРОКО СРЦЕ''

Факултет медицинских наука и ове године добитник је признања ''Широко срце'' коју додељује Црвени крст а на основу резултата остварених у добровољном давалаштву крви у 2017.години. Наш факултет је и овог пута у зимској и летњој кампањи ГО Црвеног крста обезбедио највећи број давалаца у току студентске кампање коју крагујевачка организација организује на факултетима Универзитета у Крагујевцу. Други по броју прикупљених јединица крви, у категорији факултета, је Правни а трећи ПМФ.

  
  
  

Поводом Светског дана добровољних давалаца крви у сали Скупштине града Крагујевца организован је пријем за даваоце који су крв дали 50,75 и 100 пута као и за средње школе, факултете, јавна предузећа и удружења грађана која су награђена плакетом ''Широко срце''.Признања су награђенима уручили члан Градског већа за здравство и социјалну политику др Гордана Дамјановић и председник Градске организације Црвеног крста Крагујевац др Стеван Китанић.


COST акција 16225 – "EU - Cardiprotection"

CA16225 подразумева мрежу од 26 земаља за сада која има за циљ да успостави мрежу институција које се баве кардиопротекцијом. У том смислу, један од крајњих циљева овог пројекта је и апликација за неки од пројеката из позива HORIZON2020 до краја 2022. године. Иначе, главни координатор пројекта је Derek Hausenloy, University College, London, UK.


Реализација пројекта је почела kick-off Meeting-ом 19-20. 10. 2017. у Бриселу, а следећа активност је била састанак у Бечу 19-21. 03., на коме је учествовао проф. др Владимир Јаковљевић, доц. др Невена Јеремић и асс. Јована Јеремић, где су презентовали и наше резултате у овој области.


РЕКОРДАН ОДЗИВ СТУДЕНАТА АКЦИЈИ ДОБРОВОЉНОГ ДАВАЊА КРВИ

Пролећна кампања добровољног давања крви за студентску популацију завршена је данас акцијом на Факултету медицинских наука у којој је прикупљено рекордних 59 јединица крви.У оквиру традиционалне акције ГО Црвеног крста која се реализује у сарадњи са Универзитетом, а уз подршку локалне самоуправе током маја месеца акције су одржане на Правном, Факултету инжењерских наука, Економском и Природно-математичком факултету. Према речима Марице Патргногић из ГО Црвеног крста у поменуте четири акције прикупљено је 150 једница крви, а током акције на нашем Факултету забележен је рекордан одзив студената-од пријављених 85 крв је дало 59 давалаца.

 

У Служби за трансфузију крви тренутно је стабилна ситуација, залихе крви су на задовољавајућем нивоу захваљујући управо мајској кампањи Црвеног крста у којој годинама уназад учествују факултети у саставу Универзитета у Крагујевцу-рекла Маријана Стојановић је из крагујевачке трансфузије.С обзиром да иде летњи период и да су јули и август увек критични по питању залиха из Службе за трансфузију апелују на све који могу да дођу у том периоду и дају крв како би пацијенти Клиничког центра били мирни.

 


''МЕТИНИ ДАНИ'' ПОСВЕЋЕНИ НОВИНАМА У СЕПСИ

У организацији катедре за инфектологију у амфитеатру Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу одржан је традиционални стручни састанак ''Метини дани''. Ове године на тринаестим ''Метиним данима'' било је речи о новинама у сепси о којима је колегама инфектолозима али и свим заинетересованим наставницима и сарадницима ФМН говорио проф.др Милорад Павловић, специјалиста инфектологије и интерне медицине.

 
 

Говорећи о др Димитрији Мети, професор Павловић најпре је подсетио да је он био доајен ових простора који је знао који су његови научни домети, који је схватио да његови сарадници треба да га превазиђу и који је , на крају, и учинио све са тако буде. ''Памтимо га као изузетно интилигентног, добронамерног и пракитичног човека који је био један од оснивача онога што се зове језгро факултетског основа инфектологије у Крагујевцу, иако сам није био професор'', истакао је проф.др Милорад Павловић. Када је реч о новинама у сепси проф.Павловић рекао је да је то једна од најсмртоноснијих болести уопште која у најтежим формама и даље бележи смртност већу од 50 посто а у условима у којима је најбоље лечите смртност око 20 псто. ''То је нешто што треба да зна, и зна стручна јавност и о томе данас разговарам са колегама у Крагујевцу. Међутим, оно што је далеко већи проблем је шира јавност којој се намеће питање да ли је могуће да се данас у Србији умире од сепсе? Па могуће је, наравно.У Америци од сепсе годишње умре сто хиљада људи, и то је оно што они признају.А питање је колико их још умре и то је врх леденог брега'', рекао је проф.Павловић. Он је додао и да је питање сепсе заправо питање борбе микроорганизама са макороорганизмима у којој макроорганизам покушава да савлада микорорганизам и да дешава се, не само због микроорганизма, да у тој борби макрорагнизам настрада. Проф.др Милорад Павловић закључио је да не верује да ће проблем сепсе икада бити апсолутно решен али да је управо смисао разговора ,попут стручног састанка у Крагујевцу, да инфектолози покушавају да тај проблем доведу на ниво на коме свет сматра да се овај проблем најповољније решава.

 


НАУЧНИМ СКУПОМ НА УНИВЕРЗИТЕТУ ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН ИМУНОЛОГИЈЕ

У организацији Друштва имунолога Србије-Подружнице за централну Србију и Центра за молекулску медицину и истраживања матичних ћелија Факултета медицинских наука на Универзитету у Крагујевцу одржан је научни скуп ''Светски дан имунологије 2018'',којим је и званично обележен светски дан имунологије у нашој земљи. Домаћини скупа, имунолози ФМН, угостили су своје колеге, еминентне српске имунологе Медицинског факултета Универзитета у Београду, Института за медицинска истраживања ВМА, Медицинског факултета Универзитета одбране и Департманата за биомедицинске науке Универзитета у Новом Пазару.

 
 

На научном скупу свака истраживачка група представила је своје резултате публиковане у водећим међународним часопсима у последњих годину дана.Према речима проф.др Небојше Арсенијевића, ректора Универзитета у Крагујевцу, научна заједница имунолога у Крагујевца једна је од највећих и најуспешнијих у овом делу Европе.''Оно што некада није могло да се сања је да имамо велики број младих људи, велико интересовања за имунологију и науку што је прави начин да се припремимо за прелазак у Центар изврсности. Центар за молекулску медицину и истраживања матичних ћелија, који се бави овом проблематиком, један је од девет центара Изузетних вредности по решењу министарства за науку и технологију'', рекао је ректор Арсенијевић. Крагујевац је домаћој и светској научној јавности познат пре свега захваљујући имунолозима- речи су проф.др Владимира Воларевића, имунолога и ванредног професора ФМН. ''Ми смо успели да само током прошле године објавимо преко 20 радова у врхунским међународним часопсима. Због тога је наш град изабран од стране државе да буде Центар будуће молелулске медицине и имунологије у оквиру Центра изузетних вредности, који ће бити најбоље опремљен у Југосисточном делу Европе за истраживања у области матичних ћелија, имунологије и молекулске медицине'', рекао је проф.Воларевић.

Захваљујући управо резултатима крагујевачких имунолога ангажованих у Центру за молекулску медицину и истраживања матичних ћелија , наш Факултет је у последњих десетак година, по укупном фактору утицаја и цитираности научних радова и броју добијених међународних пројеката, једна је од најбоље рангираних научно-истраживачких институција у Србији. Према речима проф.др Миодрага Лукића, имунолога и микробиолога , постоји неколико пројеката са Швајцарцима, пројекат са Кинезима, стална сарадња са страним институцијама које помажу драгоценим реагенсима које други немају. ''Али још важније је да постоји континуирани пријем нових снага из Крагујевца али и из других градова Србије што скупа даје одличан резултат. Постоји ентузијазам и здрава конкуренција међу тим младим људима'', истакао је редовни професор-емеритус Универзитета у Крагујевцу Миодраг Лукић.

 

Пленарна предавања одржана су кроз четири тематске целине: имуносупресија мезенхималним матичним ћелијама, инфламација/имунорегулација, антитуморска имуност, галектин 3 и инфламација. На сесијама су разматрани молекулски механизми одговорни за имуносупресивне ефекте мезенхималних матичних ћелија, улога и значај галектина 3 у имунопатогенези инфламацијских и аутоимунских болести, а представљени су и савремени приступи модулације анти-туморске имуности.

У оквиру научног скупа Друштво имунолога Србије- Подружница за централну Србију доделила је плакете за изузетан допринос развоју имунологије у Србији проф.др Миодрагу Лукићу и проф.др Небојши Арсенијевићу.

 


СВЕТСКИ ДАН ИМУНОЛОГИЈЕ 2018.Размена искустава еминентних српских имунолога, који својим радом доприносе развоју ове биомедицинске дисциплине, један је од циљева организовања научног скупа којим је на Универзитету у Крагујевцу, симболично, обележен Светски дан имунологије.

Врхунски резултати имунолога Факултета медицинских наука, једне од најбоље рангираних научно-истраживачких институција у Србији, разлог су одржавања овог скупа на крагујевачком Универзитету.

Универзитет у Крагујевцу био је домаћин великом броју еминентних имунолога са медицинских факултета и института у Србији, учесницима научног скупа којим је, симболично, обележен Светски дан имунологије.

На скупу су предствљени резултати истраживачких група објављени у водећим стручним међународним часописима у последњих годину дана.

Захваљујући резултатима рада имунолога анагажованих у Центру за молекуларну медицину и истраживање матичних ћелија, Факултет медицинских наука Универзитета у Крагујевцу је у последњих десетак година, по укупном фактору утицаја, цитираности научних радова и броју одобрених међународних пројеката, једна је од најбоље рангираних научно-истраживачких институција у Србији.

(РТК, 26.04.2018)


СВЕТСКИ ДАН ИМУНОЛОГИЈЕ 2018.

Друштво имунолога Србије-Подружницa за Централну Србију и Центар за молекулску медицину и истраживање матичних ћелија Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу организују

СВЕТСКИ ДАН ИМУНОЛОГИЈЕ 2018.

Четвртак 26. април 2018. године

Свечана сала Универзитета, Јована Цвијића бб, КрагујевацОпширније погледајте овде


ФМН У ПОСЕТИ ДРУГОЈ КРАГУЈЕВАЧКОЈ ГИМНАЗИЈИ

ФМН представио је своје студијске програме матурантима Друге крагујевачке гимназије.О студијама медицине, фармације, стоматологије и основним струковним студијама у Свечаној сали ове школе говориле су:проф.др Ирена Танасковић, проф.др Гордана Радић и Доц.др Милица Поповић. Матуранти су најпре информисани о квотама за упис у овој школској години: 88 студената на ИАС медицине, 84 на ИАС фармације, 24 студената на ИАС стоматологије и 88 студената на основне струковне студије.

 

Оно што је специфично за ФМН, по чему се разликујемо од других, је јединствен начин учења и полагања испита који много подсећа на начин рада на који сте навикли у средњој школи. Такав начин студирања захтева ваш континуиран рад.Свакоме од вас, било који студијски програм да упишете биће додељен тутор, један од наставника или сарадника, који ће бити задужен за вас и који ће пратити ваше комплетно студирање.Још једна специфичност нашег факултета је што већ у септембру, уз индексе, добијате ткз. ''семестралне водиче'' односно компплетан план и програм ваших обавеза (вежбе,предавања, тестови уз време и место одржавања свих обавеза). Код нас школска година почиње другог понедељка у септембру, раније од свих других факултета- речи су професора нашег Факултета упућених матурантима Друге гимназије. Поред свих информација о студијским програмима матуранти медицинске школе добили су и неопходне податке о припремама и самом полагању пријемних испита, као и збиркама задатака из биологије, математике и хемије, које могу да набаве у скриптарници Факултета. Такође, матуранти Друге гимназије позвани су да посете ФМН сваке суботе, у оквиру већ традиционалних Дана отворених врата, намењених свим свршеним средњошколцима који желе лично да се упознају са начином рада и простору у коме се одржава настава на нашем Факултету.

 


ПОЧЕЛА ТРАДИЦИОНАЛНА МАНИФЕСТАЦИЈА ДАН ОТВОРЕНИХ ВРАТА

У сусрет упису 42.генерације студената Факултет медицинских наука Универзитета у Крагујевцу, у суботу 14.априла, отворио је своја врата будућим бруцошима на традиционалној манифестацији ''Дан отворених врата' 'која ће се одржавати сваке суботе до полагања пријемних испита. Матурантима Медицинске школе са домом ученика ''Сестре Нинковић'' из Крагујевца представљени су студијски програми медицине, фармације и стоматологије али и нови студијски програм Психологија који заједнички реализују четири факултета Универзитета у Крагујевцу-ПМФ, ФМН, ФИЛУМ и Факултет педагошких наука.

 

Према речима продекана за основне струковне студије проф.др Марине Петровић традиционална манифестација ''Дан отворених врата'' је прилика да се наши будући студенти на најдиректнији начин упознају са Факултетом медицинских наука, јер поред свих информација о студијским програмима , припремама и самом полагању пријемних испита , у обиласку ФМН будући студенти су могли да виде наше учионице, сале за вежбе, лабораторије, читаоницу, библиотеку. Проф.Петровић говорила је будућим бруцошима о ИАС медицине и ономе по чему је ФМН пртепознатљив а то је туторски систем рада са студентима и рад у малим групама који омогућава континуирано учење и висок квалитет наставе. ИАС фармације представила је проф.др Гордана Радић која је посебну пажњу посветила и збиркама задатака за полагање пријемних испита из биологије, хемије и математике а које издаје ФМН. Најмлађи студијски програм факултета-стоматологију представила је продекан за ИАС стоматологије проф.др Татјана Кањевац истичући да матуранти из године у годину показују велико интересовање за студије стоматологије и да не треба да их обесхрабри то што Факултет уписује само 24 студената. ''Реч је о врло атрактивном студијском програму и вреди се борити за упис на стоматологију. Након завршетка стоматологије имате велике могућности за рад и даље усавршавање. Оно што наше студије чини врло атрактивним и квалитетним је велики број пацијената, практичан рад на савременој стоматолошкој опреми уз коришћење савремених стоматолошких материјала и најсавременију дијагностику'', истакла је проф.Кањевац. Нови студијски програм Психологија који ће у првој генерацији уписати 30 бруцоша представио је проф.др Дарко Хинић истакавши да студије трају 4 године (8 семестара, 240 ЕСПБ) и да по завшетку свршени студенти добијају академски назив ДИПЛОМИРАНИ ПСИХОЛОГ.

 

По завршетку обиласка ФМН матуранти медицинске школе заинтересовани за студије стоматологије обишли су клиничке просторије овог студијског програма где је организована практична настава за студенте и специјализанте. Проф.др Татјана Кањевац у обиласку просторија ИАС стоматологије упознала је будуће бруцоше са начином рада, полагања испита, практичном праксом и опремом која ће им бити на располагању током студирања.


 

По завршетку обиласка ФМН матуранти медицинске школе заинтересовани за студије стоматологије обишли су клиничке просторије овог студијског програма где је организована практична настава за студенте и специјализанте. Проф.др Татјана Кањевац у обиласку просторија ИАС стоматологије упознала је будуће бруцоше са начином рада, полагања испита, практичном праксом и опремом која ће им бити на располагању током студирања.


ОДРЖАНА ТРИБИНА ИФМСА
"Током бомбардовања против Србије вођен је нуклеарни и хемијски рат"

У организацији Комитета за међународну сарадњу студената медицине (ИФМСА), у препуном амфитеатру Факултета медицинских наука, предавање је одржала проф. др Даница Грујичић, неурохирург, начелница Одељења за неуроонкологију КЦ Србије и редовни професор Медицинског факултета у Београду. Професорка Грујичић говорила је о катастрофалним последицама НАТО агресије као и о порасту учесталости обољевања од малигних болести, последицама невакцинације деце, реформи здравства и увођењу концепта породичног лекара, подршци младима да успеју и остану у својој земљи и мотивацији да постану најбољи у својим професијама.

 

Крагујевац је, према речима проф. Грујичић, проглашен за небезбедан за живот након бомбордавања и то је само један од разлога зашто је важно формирати Координацино тело које треба да установи тачне последице агресије и утврди шта се може ублажити данас, готово 20 година од бомбадовања, јер је током бомбадовања на Србију бачено 15 тона осиромашеног уранијума. ''Оно што је битно да знамо је коју воду смемо да пијемо, коју њиву смемо да сејемо јер претендујемо да извозимо здраву, органску храну. Морамо да знамо шта је безбедно да би и наши извозници а и ми знали како да избегнемо појаву одређених врста болести. Последице се већ осећају и то не само у смислу повећаног броја оболелих од малигних болести већ и појаве аутоимуних болести, стотпроцентно повећаног стерилитета код мушкараца, јављају се паталошке трудноће'', рекла је проф. Грјичић.

Према њеним речима 2005. и 2006. године забележен је енорман пораст броја оболелих од леукемија, око 80 посто, а оно што је страшно јесте да су оне далеко агресивније и морталитет је повећан за скоро 140 посто. ''То је нешто што је први приметио проф. Чикарић и написао књигу о томе. Нажалост, многи људи од струке су упозоравали шта ће се десити 1999. године, шта се десило и да је неопходно предузети одређене мере да се ублаже све те последице НАТО агресије. Међутим, струку нико није слушао а ми инсистирамо на томе да се струка слуша. С друге стране ми имамо три пута веће оболевање од малигних болести него што је светски просек. Има земаља које имају такође велики број оболелих али и оних са далеко мањим бројем оболелих.

Ипак, када се погледа светски просек ми имамо три пута више малигно оболелих, а званичан податак ''Батута'' је да наша деца обољевају дупло више. То је само врх леденог брега. Вођен је нуклеарни и хемиjски рат против Србије и то је оно што сви морају да схвате а није урађено ништа да се спрече, односно ублаже последице'', рекла је проф. др Даница Грујичић.

 
 

Говорећи о вакцинацији проф. Грујичић рекла је да сматра да су коначно сви у Србији схватили значај вакцинације код деце. Оно зашта се ја залажем, да не бисмо више имали дискусије полуписмених и неписмених људи, који не знају ни шта је вакцина ни шта је имунитет, је да се сви заједно боримо за ''Торлак''. ''Треба сви да извршимо притисак на власт да обновимо ''Торлак''. 2008. године из буџета Републике Србије за невладине организације дато је 76 милиона евра, а 2013. године 40 милиона евра. Позивам невладин сектор да се одрекну тог новца и да се он преусмери за обнову ''Торлака'', рекла је Грујичић и поновила да је њен предлог да ту установу води садашњи ректор Универзитета у Крагујевцу, имунолог, проф. др Небојша Арсенијевић.

Проф. Грујичић говорила је и о лошем стању у нашем здравству, њеном виђењу реформе здравственог система и значају увођења концепта ''породичног лекара '' у Србији. ''Желим да мотивишем младе да схвате да се за ову земљу вреди борити, да треба да остану у Србији и да не треба да уступе места онима који су необразовани, који су примитивни, и који би да диктирају овој земљи како да се развија даље, поручила је проф. др Даница Грујичић.

 

На трибини на Факултету медицинских наука, на којој су активно учестовали и студенти, лекари али и грађани, поред проф. Грујичић говорили су и чланови ИФМСА из Крагујевца.


ИФМСА ТРИБИНА
ГОСТ ПРОФ. ДР ДАНИЦА ГРУЈИЧИЋ
2. априла 2018. године
у Амфитеатру ФМН од 18. 00 часова

Поштовани,

Част нам је и задовољство да Вас испред Комитета за међународну сарадњу студената медицине (ИФМСА Србија) у Крагујевцу позовемо на трибину коју ће одржати проф. Др Даница Грујичић, истакнути неурохирург.

Др Даница Грујичић је школу завршила у Москви, где је и започела студије. Магистрирала и докторила у Београду. Редовни је професор на Медицинском факултету Универзитета у Београду, прва жена шеф Катедре Хирургије са анестезиологијом од оснивања, председник Комисије за психоактивне супстанце Министарства здравља, начелница Одељења за Неуроонкологију Клиничког центра Србије, директно заслужна за добијање Гама ножа, а тренутно руководи пројектом изградње Центра и набављања Икс ножа. Објавила је преко 250 научних радова.

На трибини ће говорити о катастофалним последицама НАТО агресије као и о порасту учесталости обољевања од малигних болести где је једна од водећих у иницијативи доказивања формирањем Координационог тела, о реформи комплетног образовања, реформи здравства и увођења концепта породичног лекара, о последицама невакцинације, о подршци младима да успеју и остану у својој земљи и мотивацији да постану најбољи у својим професијама.

Нека се најбољи покрену, сазнају нешто ново и тиме учине нешто за боље свих нас.

Са поштовањем,
Никола Стојковић
Председник Локалног комитета Крагујевац


МАТУРАНТИМА ПРВЕ ГИМНАЗИЈЕ ПРЕДСТАВЉЕНИ СТУДИЈСКИ ПРОГРАМИ ФМН

Проф. др Ирена Танасковић и чланови ПР тима представили су матурантима Прве гимназије у Крагујевцу студијске програме Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу. Традиционално велико интересовање за наше студијске програме матуранти су показали и приликом ове посете а велику пажњу изазвао је и нови студијски програм Психологија, који заједнички реализује наш у сарадњи са још три факултета Универзитета у Крагујевцу - ПМФ-ом, ФИЛУМ-ом и Факултетом педагошких наука.

Говорећи о настави на нашем факултету проф. др Ирена Танасковић истакла је да смо одавно препознатљиви по раду студената у малим групама и туторском систему рада којим пратимо сваког студента од уписа до завршетка школовања. ''Оно што је специфично за овај факултет, по чему се разликујемо од других, је јединствен начин учења и полагања испита и који много подсећа на начин рада на који сте навикли у средњој школи. Такав начин студирања захтева ваш континуиран рад. Свакоме од вас, било који студијски програм да упишете биће додељен тутор, један од наставника или сарадника, који ће бити задужен за вас и који ће пратити ваше комплетно студирање. Још једна специфичност нашег факултета је што већ у септембру, уз индексе, добијате ткз. ''семестралне водиче'' односно компплетан план и програм ваших обавеза (вежбе,предавања, тестови уз време и место одржавања свих обавеза'', рекла је, између осталог, проф. др Ирена Танасковић.

 
 

Факултет медицинских наука у школској 2018/2019 години уписаће 88 студената на ИАС медицине, 84 на ИАС фармације и 24 студента на ИАС стоматологије. На основне струковне студије факултет ће, и у овој школској години, уписати 88 студената. Збирке задатака за пријемни испит из биологије, хемије и математике, које издаје ФМН могу се купити у скриптарници Факултета.


ПРОМОВИСАН СТУДИЈСКИ ПРОГРАМ ПСИХОЛОГИЈА

На ПМФ-у, у оквиру Дана отворених врата, промовисан је нови студијски програм Универзитета у Крагујевцу-Психологија. Студијски програм Психологија, који је акредитован крајем прошле године, равноправно ће организовати и изводити четири факултета Универзитета у Крагујевцу: Природно математички факултет, Факултет педагошких наука, Факултет медицинских наука и Филолошко уметнички факултет. Студије трају 4 године (8 семестара, 240 ЕСПБ) и по завшетку свршени студенти добијају академски назив ДИПЛОМИРАНИ ПСИХОЛОГ.

Говорећи о студијском програму Психологија, руководилац овог програма, проф. др Дарко Хинић рекао је да се на основним академским студијама, током прве три године, слушају базични предмети из области психологије и граничних дисциплина, као и области које одликују општу информисаност и вештине академског грађанина. У четвртој години студенти врше избор, специфичних области и предмета, организованих преко три модула: Психологија у образовању, Клиничка психологија и Организацијска психологија. У оквиру модула, студенти реализују превиђен број сати и активности у виду стручне праксе из одговарајућих области у одговарајућим институцијама (образовне институције, здравствене, социјалне установе и друге организације рада).

 

Студијски програм акредитован је за упис 30 студената на прву годину Основних академских студија. Упис на студије врши се на основу конкурса који расписује Универзитет у Крагујевцу, а спроводе га установе укључене у реализацију овог заједничког студијског програма. Кандидати који конкуришу за упис на прву годину ових студија полажу пријемни испит, који се састоји из теста знања из Предмета психологија ( 30 бодова) и теста Опште информисаности ( 30 бодова). Припремна настава одвијаће се на ПМФ-у.


ФМН ПРЕДСТАВЉЕН НА САЈМУ У ЧАЧКУ И ФЕСТИВАЛУ НАУКЕ У ПРВОЈ ГИМНАЗИЈИ

Туристичка организација Чачка у сарадњи са Школском управом и филијалом Националне службе за запошљавање организовала је у петак 16. марта сајам ''ИНДЕКС 2018''. У холу Дома културе у Чачку представили су се универзитети, факултети,академије и високе школе уочи предстојећег уписа нове генерације студената . Била је то прилика да ученици који завршавају средњу школу са територије Чачка, Горњег Милановца, Лучана, Ивањице и Пожеге на једном месту добију све информације око студијских програма и предстојећих уписа.

Факултет медицинских наука на свом штанду, представио је студијске програме ИАС медицине, фармације и стоматологије, као и студијски програм основних струковних студија. Будући академци показали су и интересовање за студијски програм психологије, који заједнички реализује наш у сарадњи са још три факултета Универзитета у Крагујевцу: ПМФ-ом, ФИЛОМ-ом и Факултером педагошких наука. На овом студијском програму у школској 2017/2018 години биће уписано 30 студената. Поред ФМН на сајму у Чачку представили су се и остали факултети Универзитета у Крагујевцу.

Истог дана у Првој крагујевачкој гимназији одржан је шести фестивал науке ''Дај(т)е се на знање'' са темом ''Човек модерног доба'' са циљем промоције и популаризације науке. Радове и експерименте на фестивалу приказали су ученици и наставници школе домаћина, Медицинске школе, Прве и Друге техничке школе али и гимназија из Београда,Краљева, Новог Сада, Пожеге као и Котора из Црне Горе.

 
 

Новости из области високог образовања представили су крагујевачки факултети. Новитете из области науке презентовали су тимови Факултета инжењерских наука и ПМФ-а. О Факултету медицинских наука, заинтерсованим ученицима и гостима фестивала, говорили су доц. др Немања Јовичић и представници нашег ПР тима.


ДАНИ УНИВЕРЗИТЕТСКЕ КЊИГЕ

У циљу промивисања факултетског и универзитетског научног и наставног издаваштва Универзитет у Крагујевцу организовао је тродневну промотивно сајамску манифестацију ''Дани универзитетске књиге''. Свих дванаест факултета Универзитета у Крагујевцу, промивишу научне радове својих истраживача, наставника и сарадника као и целокупно издаваштво, а посебно издања која су издата у току претходне календарске године.

Један од циљева манифестације је да се покаже и колика је продукција факултета Универзитета у Крагујевцу а подаци показују да чак 70 одсто штампане продукције на нивоу града и региона припада нашим факултетима. У томе предњачи Факултет медицинских наука који је и највећи по броју истраживача и по броју објављених радова-речи су директора Универзитетске библиотеке и управника Универзитетске галерије Весне Абадић.

Издаваштво Факултета медицинских наука у Универзитетској галерији представио је проф. др Владимир Јаковљевић, председник комисије за издавачку делатност нашег факултета и уредник часописа SJЕCR. Он је најпре рекао да је у последњих десетак година драстично повећан број објављених научних радова на ФМН и да је примера ради 2005. године било свега пет а да је у 2011. години објављено чак 172 научна рада. ''Од тада одржавамо тај тренд и последњих пет година број објављених научних радаова на SCI листи је приближно исти и креће се у распону од 130 до 140. '' Проф. Јаковљевић истакао је и да се тренутно на ФМН реализује 31 јуниор и један макропројекат, 15 наших наставника и сарадника ангажовано је на међународним пројектима а 95 истраживача ФМН ангажовано је пројектима ресорног министарства што довољно говори о квалитету наставно научног кадра. Факултет медицинских наука поносан је и на свој часопис SJECR, који је Одлуком Министра просвете, а на предлог Матичног одбора за медицину, у 2015. и 2016. години категорисан као ВОДЕЋИ НАЦИОНАЛНИ ЧАСОПИС, односно М51. На овај начин, истакао је проф. Јаковљевић, учинили смо још један, али огроман, корак ка нашем коначном циљу, а то је улазак у базу Thompson Reuters, тј. SCI/SCI Expanded листу. Оно на чему треба да радимо у наредном периоду је да појачамо издаваштво у делу књига, а оно што желим да истакнем, јер смо на то јако поносни, су наше збирке задатака за пријемне испите из хемије,математике и биологије .

 
 

Манифестација ''Дани универзитетске књиге'' завршава се у суботу 27. јануара светосавском академијом и доделом Светосавске награде.


ПРОГРАМ ЕДУКАЦИЈЕ ВРШЊАЧКИХ ЕДУКАТОРА
(НЕ)зависност младих од
савремених информационих технологија
Остале информације можете погледати у АРХИВИ ВЕСТИ овде.