Тренутно сте на:
 
Вести са факултета
  Најновије вести
 


Повезани садржаји:
 
Најновије вести
Архива вести
 

Навигација:
 
Почетна страна
 


 
ВЕСТИ И ДОГАЂАЈИ
НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИАРХИВА ВЕСТИ

 


ОДРЖАН НАЦИОНАЛНИ СИМПОЗИЈУМ ЛЕКОВИ И БУБРЕГ У КЛИНИЧКОЈ ПРАКСИ

На Факултету медицинских наука, у организацији Центра за континуирану медицинску едукацију и катедре за нефрологију, одржан је национални симпозијум из нефрологије ''Лекови и бубрег у клиничкој пракси'', који је акредитован од стране Здравственог савета Србије. Циљ симпозијума, који је окупио нефрологе из целе Србије, је да се упознају са патофизиолошким механизмима нефротоксичног дејства лекова, дозирањем лекова у акутним и хроничним болестима бубрега, укључујући и дозирање лекова код болесника који се лече савременим методама терапије за замену функције бубрега.
Ово је тринаести стручни састанак из нефрологије у Крагујевцу а готово сви су одржани у организацији Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу. Два стручна састанка организовало је Удружења нефролога Србије- Школу хемодијализе 2009. године и Школу нефрологије 2013. године, а један је организовало Српско лекарско друштво-Подружница Крагујевац, 2014. године.
Руководилац симпозијума , шеф катедре за нефрологију ФМН, иначе продекан за ИАС медицине, проф.др Дејан Петровић, у уводном излагању, најпре је истакао да су сваке године, почетком марта, појачане активности нефролога на подизању свести код становништва о значају чувања бубрега, раног откривања и спречавања развоја болести бубрега. ''Хронична болест бубрега је велики здравствени проблем широм света. Подаци показују да тренутно у свету 850 милиона становника има хроничну болест бубрега, а да 2.4 милиона годишње умире због хроничне болести бубрега и њених компликација. Повећан ризик да оболе од хроничне болести бубрега имају особе са повишеним артеријским крвним притиском и/или кардиоваскуларним болестима срца, особе које болују од шећерне болести, од неке системске болести везивног ткива, старости преко 60 година, са позитивном породичном анамнезом, учесталим инфекцијама бубрега и уринарних путева, изложене дејству нефротоксичних лекова.
Код ових особа треба применити скрининг за рано откривање болести бубрега, који треба да укључи: процену функције бубрега, преглед урина тест тракама за доказивање протеина и албумина, преглед седимента урина, мерење артеријског крвног притиска и ултразвучни преглед бубрега. Да ли то можемо МОЖЕМО, да ли то радимо НЕ У ПОТПУНОСТИ'', рекао је проф.др Дејан Петровић. Он је додао и да, поред теоретског знања, примена лекова у клиничкој пракси захтева и практичну, клиничку едукацију, укључујући и саврмене модалитете вантелесне терапије за замену функције бубрега. ''Практична едукација се обавља у КЦ-у Крагујевац, у складу са процедуром која дефинише едукацију и издавање уверења о стручном усавршавању (план, програм и издавање уверења о стручном усавршавању'', рекао је проф.Петровић.
Он је позвао и младе лекаре да упишу постдипломске студије из нефрологије Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу, на којем постоје два студијска програма: ужа специјализација из нефрологије и докторске студије из нефрологије. До сада је одбрањено шест радова уже специјализације из нефрологије и исто толико докторских дисертација.

 
 

Састанку су, поред нефролога из читаве Србије присуствовали и : проф. др Стева Пљеша, проф. др Видојко Ђорђевић, проф. др Светислав Костић, проф. др Зоран Ковачевић, проф. др Драган Јовановић, који су дали велики допринос развоју научне и стручне мисли из области нефрологије у Крагујевцу али у целој Србији. На симпозијуму је представљена и нова књига из серије књига „БОЛЕСТИ БУБРЕГА У КЛИНИЧКОЈ ПРАКСИ“, која носи исти назив као и главна тема националног симпозијума „Лекови и бубрег у клиничкој пракси“. Циљ ове књиге је да едукује и оспособи лекаре да правовремено, правилно и у одговарајућој дози примењују лекове код болесника са акутним и хроничним болестима бубрега, укључујући и болеснике који се лече савременим модалитетима вантелесне терапије за замену функције бубрега.

 
 
 
 


ПРОМОВИСАНИ НОВИ ДОКТОРИ НАУКА УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ

На свечаности која је уприличена у амифитеатру Правног факултета Универзитет у Крагујевцу промовисао је 104 доктора наука, који су у периоду од маја 2017.до маја 2018.године , одбранили докторску дисертацију на факултетима нашег Универзитета.

Највише доктора наука, 54, је са нашег Факултета,12 са Факултета инжењерских наука, 11 са Филолошко уметничког , 10 са Природно математичког, пет са Економског факултета, четири са Правног, по три са Факултета техничких наука у Чачаку и Агрономског факултета,и два са Факултета за машинство и грађевинарство у Краљеву.

Ректор Универзитета у Крагујевцу проф.др Ненад Филиповић истакао је да доктори наука који су данас промивисани чине велико интелектуално богатство и потенцијал, као и ослонац друштвеног просперитета.Он је уједно изразио и очекивање њихових даљих научних резултата, чиме ће, како каже дати видљив допринос очувању ауторитета Универзитета на којем су стекли докторска звања.

 
 

Са Факултета медицинских наука у докторе наука данас су промивисани:Драгана Драгаш Миловановић,Жарко Кривоккапић, Тања Лазић Митровић, Александра Секулић, Јелена Миловановић, Наташа Михајловић, Весна Игњатовић, Светлана Радевић, Милан Ердоглија, Ружица Лукић, Наташа Перковић Вукчевић, Верица Јовановић, Немања Ђекић, Весна Пауновић, Ксенија Вучићевић, Вера Вучићевић, Горан Пешић, Весна Шкулетић, Ненад Зорнић, Бранимир Радмановић, Бобан Јоксимовић, Тамара Николић, Јелена Сотировић, Тања Продовић, Звонко Живаљевић, Оливера Лончаревић, Миодраг Срећковић, Владимир Вукомановић, Мердин Маркишић, Марина Газдић, Владимир Пузовић, Љубодраг Минић, Марјана Вукићевић, Исидора Милосављевић, Петар Чановић, Катарина Јанићијевић, Кристина Радоман, Бранкица Терзић, Мирослав Васовић, Невенка Илић, Драгица Селаковић, Јована Јоксимовић, Ана Азањац Арсић, Зоран Алексић, Зорица Тончић, Јелена Пантић Бишевац, Неда Милосављевић, Зоран Јовић, Влада Ињац, Татјана Драгишић, Драгана Љушић, Јасмина Кнежевић Тасић, Душко Корњача и Горица Ђокић.Поред ментора промоцији су присустовали и продекани за ИАС медицине проф.др Дејан Петровић и ИАС стоматологије проф.др Гвозден Росић.

 
 

И ове године Универзитет је издао књигу под називом ''Књига доктора наука Универзитета у Крагујевцу 2018'' у којој су представљене биографије доктора наука који су данас промивисани као и научни допринос њихових дисертација.Током 43 године постојања на Универзитету у Крагујевцу укупно је промовисано 1 289 доктора наука.ФМН ДОНИРАО КЊИГЕ ПРВОЈ ГИМНАЗИЈИ

Факултет медицинских наука прикључио се акцији коју је покренуо, крајем прошле године, РТС тачније Радио Београд ''Књига солидарности'' у којој је до сада прикупљено преко три хиладе књига у циљу опремања гимназијске библиотеке која је као и читава школа претрпела велика отећења у пожару који је подменут у јануару прошле године.

 
 

Издања нашег Факултета директорки Прве гимназије Славици Марковић уручио је декан проф.др Владимир Јаковљевић који је најпре изразио радост због чињенице да у посети својој школи из које носи не само знање већ и лепе успомене и трајна пријатељства. ''Отворени смо за сарадњу са свим школама а задовољство ми је што једним лепим гестом можемо да допринесемо да школа комплетира своју библиотеку, након штете коју је претрпела. Надам се и да ће издања нашег Факултета, која су од данас саставни део библиотеке Прве гимназије, допринети да још младих и квалитетних гимназијалаца постану наши суденти'', рекао је проф.Јаковљевић. Директорка гимназије Славица Марковић истакла је да је књига најлепши поклон за једну образовну установу тако да све ове књиге, укључујући и оне које нам је данас донирао ФМН, су јако значајне за образовни процес у нашој школи и биће јако значајне и за наставнике и за ученике.

Декан Јаковљевић и директорка Марковић разговарали су и о могућностима интензивирања сарадње наше две установе и том приликом договорено је да ученици гимназије посете лабораторије нашег Факултета као и наше учешће на традиционалном Фестивалу науке који ће ове године бити одржан 25.априла.


ХОЋУ-НЕЋУ БАШ ТАЈ ФАКУЛТЕТ

У организацији Удружења младих ентузијаста и Ђачког паралмента Прве крагујевачке гимназије традиционално је, и ове године, у Сокобањи организована тродневна конференција "Хоћу-нећу баш тај факултет". На манифестацији која је организована 12.пут ученицим завршних разреда средњих школа, углавном из Крагујевца и Шумадије, представили су државни и приватни факултети из Србије. Преко 530 матураната били су у прилици да чују и виде промоцију како државних тако и приватних факултета и на тај начин потврде свој избор факултета или донесу коначну одлуку шта ће студирати.

Конференција је обухватила више од 15 интерактивних предавања на којима су се представили факултети, док су у паузама матуранти учестовали у различитим радионицама које су имале за циљ да им се помогне у стварању тимског духа, превазилажењу предрасуда и откривању лидерства.

 
 

Презентација Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу изазвала је велико интересовање матураната који су се највише интересовали за студије медицине на нашем Факултету, али и остале студијске програме. Поред презентације самог Факултета, матзрантима су представљене и овогодишње уписне квоте а добили су и информације о збиркама задатака које издаје ФМН и начину полагања пријемног испита. О самом начину студирања на нашем Факултета говорила је Милена Стојковић, члан ПР тима док је активности студентског парламента представила Ирена Огњеновић.

 
 


РАЗВИЈАЊЕ АДЕКВАТНИХ ТЕРАПИЈСКИХ МЕТОДА ЗА ЛЕЧЕЊЕ ИНФАРКТА МИОКАРДА

Четврти међународни научни скуп у оквиру “Cost акције” за кардиопротекцију , под покровитељством Европске комисије о покушаји да се нађу механизми за заштиту кардиоваскуларног система од потенцијалних болести почео је данас у хотелу Шумарице у Крагујевцу. Скуп је окупио око 80 еминентних стручњака из ове области који су гости Факултета медицинских наука и који ће изнети најновија сазнања из ове области. Међу учесницима скупа су: проф.др Дерек Хаусенлој председник Cost акције (Велика Британија), Јоана Андреаду руководилац групе (Грчка) и проф.др Питер Фердинандли (Мађарска) , који су организатори читаве европске мреже за кардипротекцију, као и још преко 70 истакнутих професора и научника из читаве Европе, који се баве кардипротекцијом.

Истраживачка група за кардиоваскуларна истраживања Факултета медицинскин наука Универзитета у Крагујевцу, на чијем челу је декан проф.др Владимир Јаковљевић, активно учествује у пројекту од самог почетка, октобра 2017.године а у плану је да се по окончању пројекта, септембра 2020.године, на основу свих досадашњих резултата апликује за важне међународне пројекте који ће омогућити боље фондове, а тиме и боље услове за истраживања у кардиоваскуларним наукама, укључујући и истраживања у Србији. Како је истако декан ФМН, иначе и организатор скупа у Крагујевцу, проф.др Владимир Јаковљевић “Cost акција” за кардиопротекцију подразумева и стварање мреже институција које се баве сличном проблематиком како би, на неки начин могле да унапреде науку, и конкуришу за међународне пројекте. “ Акценат је на томе да се нађу нови механизми који могу да буду потенцијални терапеутски циљеви у лечењу кардиоваскуларних болести, од молекула до клиничких студија”, рекао је Јаковљевић.

 

“Cost акција” је један од најстаријих пројеката Европске уније који траје преко 30 година и који повезује научнике широм Европе који трагају за најбољим леком за инфаркт миокарда. “Ми још увек немамо одговарајући лек већ се и данас лече само последице ове болести”, сматра проф.др Питер Фердинандли из Мађарске , који је на скупу говорио о болестима које су удружене са инфарктом миокарда-шећерној болести и повишеном нивоу масноћа у крви пре свега и о томе како утичу на инфаркт миокарда.

Проф.др Дерек Хаусенлој председник Cost акције (Велика Британија) говорио је о заштити срчаног мишића од оштећења, исхемији и репрефузији . “Код инфаркта миокарда срчани мишић трпи оштећења и ми ових дана у Крагујевцу говоримо о превенцији тих оштећења . Да би се спречио настанак инфаркт миокарда морају се спроводити превентивне мере као што су: снижавање крвног притиска,контрола липида, избегавање пушења а ми причамо о заштити срчаног мишића након што се инфаркт већ догоди. Постоје различите процедуре које се спроводе након срчаног удара а које имају за циљ да заштите срчани мишић од додатних оштећења , то је ткз.исхемијско кондиционирање које се примењује код пацијента након инфаркта”, истакао је проф. Дерек.

Скуп у Крагујевцу је, према речима учсника, прилика да се и стручњаци из Србије још активније укључе у развијање адекватних терапијских метода за лечење инфаркта миокарда. Различита предавања истакнутих стручњака одвијаће се све до петка 15.фебруара у хотелу Шумарице.


КРАГУЈЕВАЦ ДОМАЋИН COST АКЦИЈЕ ЗА КАРДИОПРОТЕКЦИЈУ

Крагујевац ће од 13.до 15.фебруара 2019.године бити домаћин Cost aкције за кардиопротекцију. Организатор скупа је декан ФМН проф.др Владимир Јаковљевић са својим тимом, који је представник Србије у Cost акцији за кардиопротекцију, а koja je направљена у оквиру Европске уније и земаља које су позване да у томе учествују.

Међународни скуп радних група Cost акција која се бави за кардиопротекцијом, односно покушајима да се нађу нови механизми за заштиту кардиоваскуларног система од болести, које су убице број један савременог човечанства, окупиће у хотелу Шумарице око 80 гостију из иностранства уз учешће наших истраживача из те области. ''У том обиму и са таквим учесницима то ће свакако бити најзначајнији скуп те врсте који је икада одржан не само у Крагујевцу већ и шире'', рекао је декан Факултета медицинских наука проф.др Владимир Јаковљевић на конференцији за новинаре, и додао да комплетне трошкове скупа сноси Асоцијација која ради при Европској комисији у Бриселу. Први иницијални састанак Cost акције за кардиопротекцију одржан је у октобру 2017.године у Бриселу, а скуп у Крагујевцу биће четврти у оквиру акције која има за циљ да, након завршетка пројекта који траје до септембра 2020. године , направи мрежу група и истраживача који ће моћи да конкуришу за европске пројекте уз обезбеђење значајних финансијских средстава за њихову реализацију. Проф.Јаковљевић позвао је све заинтересоване учеснике, пре свега младе истраживаче, да узму учешће на скупу где ће моћи и да изложе своје радове. ''То је прилика да у комуникацији са старијим колегама дођу до нових идеја, и да до краја акције, октобра 2020.године, посете неку од лабораторија којим руководе учесници конференције, да науче нешто ново и то примене у свом раду у својим лабораторијама'', рекао је Јаковљевић и додао да ће сви млади истраживачи групе за кардиоваскуларна истраживања Факултета, којом он руководи, узети учешће на Cost акцији. Такође, учесници скупа у Крагујевцу, највећи ауторитети из области кардиопротекције, упознаће се са ФМН, начином рада и резултатима у истраживањима наших наставника и сарадника. Иначе, преко 70 међународних учесника говориће о новим методама у превенцији и лечењу болести срца и крвних судова, са посебним акцентом на превенцији и лечењу инфаркта миокарда.

Конференција за новинаре била је прилика и да се декан осврне на најзначајније активности које су обележиле период од његовог избора на ту функцију, 26.септембра 2018.године до данас. Проф.Јаковљевић је подсетио да је у протеклом периоду потписан уговор о сарадњи са Заводом за хитну медицинску помоћ у Крагујевцу, ''Апотеком Зајечар'' и компанијом ''Pharmanova''. Сви наведени уговори, према речима декана Јаковљевића, обезбедили су бољу и квалитетнију стручну праксу и усавршавање наших студената и постдипломаца. Такође, у протеклом периоду успостављена је и сарадња са медицинским факултетима у Бања Луци и Подгорици, настављена сарадња са Медицинским факултетом у Београду а потписан је и уговор о сарадњи са Универзитетом ''Сеченов'' из Москве. Као резултат те сарадње проф.Јаковљевић ће са проф. др Сергеј Бољевичем са Првог московског државног медицинског Универзитета ''И.М.Сеченов'' 2022.године у Москви, биоти организатор деветог конгреса о патологији.

''Застој који је постојао на релацији Факултет- Универзитет је превазиђен захваљујући доброј сарадњи и разумевању које је показао ректор проф.др Ненад Филиповић. Оно што нам предстоји је састанак са руководством Клиничког центра и очекујем да и ту ствари поставимо на своје место и кренемо напред на обострано задовољство'', рекао је декан ФМН проф.др Владимир Јаковљевић, најављујући и да је у припреми велика међународна конференција интернационалне академије кардиоваскуларних наука која ће у септембру ове године бити одржана у Крагујевцу и Врњачкој бањи, и која ће окупити еминентне стручњаке из области из читавог света.

 


ТАКМИЧЕЊЕ ЗА НАЈБОЉУ СТУДЕНТСКУ ИДЕЈУ 2019


Универзитет у Крагујевцу је већ четврти пут за редом покренуо годишње Национално такмичење за најбољу студентску идеју, а у оквиру IF4TM пројекта, који финансира Европска Унија у оквиру Еразмус плус програма,
Такмичење се реализује кроз седам локалних такмичења на универзитетима у Крагујевцу, Београду, Новом Саду, Нишу и Новом Пазару, као и на Метрополитан универзитету у Београду и Нишу, и Високој техничкој школи у Зрењанину и кроз организацију финалног такмичења.
Своје идеје и тимове (2 до 4 члана), студенти факултета Универзитета у Крагујевцу пријављују од 10. јануара до 28. фебруара 2019, а право учешћа на такмичењу имају студенти основних, мастер и докторских студија са поменутих институција. 
Студентски тимови се пријављују за такмичење:

 • Креативном центру Универзитета у Крагујевцу
попуњавањем њиховог он-лине формулара који се налази на адреси https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScxG8YzArtKj5g8FM7AKF2UQvt5UUHxj2pxgC7On_PCbOsUQw/viewform

 • Канцеларији за пословну подршку Универзитета у Крагујевцу

слањем пријавног формулара (доступан на адреси http://www.if4tm.kg.ac.rs/pub/download/15181772495817_UKG.docx) на имејл bsokg@kg.ac.rs
За помоћ у припреми идеја за Такмичење и додатне информације студенти могу посетити Креативни центар Универзитета у Крагујевцу, на Факултету инжењерских наука, Сестре Јањић 6, Објекат А, први спрат, А-I-18, сваког радног дана од 13 до 15 часова (петком од 11 до 13 часова). 

Идеје и тимови који буду прошли прву фазу селекције ће имати прилику да кроз сет предузетничких обука које се реализују у Креативном центру (у току марта и априла) у сарадњи са Бизнис иновационим центром у Крагујевцу и менторску подршку детаљно разраде своје идеје, развију пословне моделе применом CANVAS методе и припреме их за локалне презентације пред жиријем које ће се одржати током маја месеца ове године.
Два првопласирана тима са сваког локалног такмичења учествоваће на националном финалном такмичењу које ће бити одржано у јуну месецу ове године у Научно технолошком парку Београд.
Победнике локалних и националног финалног такмичења очекују и вредне награде, као што су наградна путовања односно студијске посете за сваки победнички тим локалног такмичења (посета партнерским институцијама у Аустрији, Енглеској, Португалу, Словенији или Италији), новчане награде предузећа спонзора, бесплатна израда брзих прототипова, бесплатан закуп пословног простора у бизнис инкубаторима, консултативна и менторска помоћ у развоју пословног модела, помоћ у промоцији идеје и пословног модела као и друге врсте награда које обезбеђују организатори такмичења.
Додатне информације о такмичењу

Презентације студентских идеја са претходних такмичења
 • 2015 http://www.wbc-inno.kg.ac.rs/article/results-20142015/competition-for-best-student-idea-video-materials.html
 • 2017 http://www.if4tm.kg.ac.rs/article/Video-materials-2017-local-final.html
 • 2018 http://www.if4tm.kg.ac.rs/article/Video-materials-2018-national-final.html

 • ПРОФЕСОРИ БОЉЕВИЧ И ЈАКОВЉЕВИЋ
  ОРГАНИЗАТОРИ ДЕВЕТОГ КОНГРЕСА О ПАТОЛОГИЈИ

  Када се 2022.године у Москви, на деветом конгресу о патологији, окупи светска медицинска елита, водећи организатори биће два наша професора-др Сергеј Бољевич са Првог московског државног медицинског Универзитета ''И.М.Сеченов'' и проф.др Владимир Јаковљевић са Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу- пишу ''Вечерње новости''у броју од недеље 13.јануара 2019.године. Овај дневни лист доноси интервју угледним професором медицине и шефом катедре за патологију Медицинског државног Универзитета '' И.М.Сеченов'' из Москве који је баш ових дана од својих колега добио велико признање- његова катедра патологија човека проглашена је у 2018.години најбољом међу 140 катедри Првог московског државног Универзитета ''Сеченов''.

  Професор Бољевич студије медицине завршио је у Москви у којој живи од 1983.године. До сада је објавио 250 књига и 350 научних радова, од чега 300 у Русији а 50 у иностранству. Колики је његов углед међу колегама говори и податак да је предложен за академика Руске академије наука. У интервју ''Вечерњим новостима'' проф.др Сергеј Бољевич говорио је колико је било тешко студирати у бившем Совјетском савезу, како је доспео у научне воде и догурао до доктора медицинских наука и шефа катедре за патологију и како се и колико доласком председника Путина на чело Русије ситуација у науци променила на боље. На питање шта би девети Конгрес о патологији, који ће бити одржан у Москви 2022.године, требало да донесе науци проф. Бољевич каже : '' Ми сматрамо да наша област односно патофизиолозија може да допринесе не само повећању квалитета медицинске помоћи становништву , већ и подизању ефикасности превентивних мера у спречавању болести.Сведоци смо великог технолошког прогреса који се одразио и на медицину.Ствара се технолошка платформа за откриће и производњу нових лекова, разрађују се нови начини лечења и дијагностике. Желимо да у Москву доведемо око 5 хиљада успешних лекара из целог света.Наравно да ће ми бити драго да на конгрес дођу лекари из бивших југословенских република. Москва је отворена за сарадњу , јер наука мора да буде интернационална, да се размењују знања. '' На питање шта је потребно да би се побољшала научна сарадња Русије и земаља са простора бивше Југославије проф.Бољевич каже: ''Добра воља и озбиљан рад пре свега. Спроводим заједничка истраживања са Универзитетом из Питсбурга, конкретно са тамашњим професором Валеријаном Каганом. Моја катедра одлично сарађује и са Универзитетом у Крагујевцу и проф.др Владимиром Јаковљевићем , деканом тамошњег Медицинског факултета. Ове године успели смо да отворимо нову лабораторију са професором Каганом из САД. Професор Јаковљевић такође долази у Москву и држи предавања на мојој катедри. Његову високу професионалност и знање ми у Москви високо ценимо''.

  У интервју ''Вечерњим новостима'' професор Сергеј Бољевић тврди и да људски век може знатно да се продужи јер ће се у будућности користити ''циљани лекови''. Он истиче и да се разрађују нове методе лечења на основу терапије на нивоу гена и ћелија. ''Научници обећавају да ће се многе врсте рака, затим Паркинсонова и Алцхајмерова болест, лечити генском и ћелијском терапијом'', истиче проф.Бољевич.

  Иначе, у септембру 2018.године Факултет медицинских наука Универзитета у Крагујевцу био је домаћин Сателитског симпозијума 8. Интернационалног Конгреса патофизиолога, који је наш Факултет организовао у сарадњи са Друштвом Физиолога Србије и московским државним медицинским Универзитет И.М. Сеченов из Руске федерације. У уводном делу присутнима се обратио и проф.др Сергеј Бoљевич (Универзитет И.М.Сеченов Москва) који је био председавајући Симпозијума.


  ПОТПИСАН УГОВОР СА PHARMANOVOM И ПРЕДСТАВЉЕНИ ГОДИШЊИ РЕЗУЛТАТИ ЛАБОРАТОРИЈЕ ЗА КАРДИОВАСКУЛАРНУ ФИЗИОЛОГИЈУ

  Факултет медицинских наука и компанија ''Pharmanova'' DOO потписали су уговор о сарадњи у области научно истраживачког рада и едукацији кадрова у оквиру акредитованих студијских програма факултета. Уговор су потписали декан ФМН проф.др Владимир Јаковљевић и директорка ''Pharmanova'' Aлександра Мирић.

  ФМН и компанија ''Pharmanova'' сарађују годинама уназад а уговор који је данас потписан је само круна те сарадње –рекао је Др Мирослав Митровић менаџер развоја портфолија ''Pharmanova'' и додао да очекује да ће реализација овог уговора у наредном периоду показати колико нових и значајних пројеката ћемо заједно реализовати и колико ће бенефита то донети и Факултету и фармацеутској индустрији односно компанији ''Pharmanova''.Истичићу да је ''Pharmanova '' једна од ретких домаћих, правих фармацеутских компанија, декан ФМН проф.др Влдаимир Јаковљевић рекао је да очекује да ће сарадња бити динамична и плодоносна пре свега за развој ИАС фармације и истраживачког рада. ''Компанија '' Pharmanova'' је једна од ретких домаћих фармацеутских компанија која има своју фабрику у Србији што ће омогућити да наши студенти, пре свега на основним студијама, виде шта значи бити фармацеут у правом смислу наше речи а и наши специјализанти фармацеутске технологије имаће базу где ће моћи додатно да се усавршавају. Један од главних циљева је и да у наредном периоду конкуришемо за заједничке пројекте како у земљи тако и у иностранству'', рекао је декан Јаковљевић.

  У наставку су у плавој сали представљени годишњи резултати Лабораторије за кардиоваскуларну физиологију Факултета медицинских наука. Сардницима Лабораторије, укључујући и госте са Медицинског факултета из Ниша и представнике фармацеутских компанија ,предочено је све оно што је урађено у години на измаку. Шеф Лабораторије за кардиоваскуларну физиологију проф.др Владимир Јаковљевић изразио је задовољством оним што је урађено у овој години и нагласио да су резултати бољи од оних из 2017.године која је била најуспешнија од оснивања. Проф.Јаковљевић позвао је све присутне сараднике да и у години која је пред нама дају свој максималан допринос како би се остварили још бољи резултати у овој области.

   


  МЛАДИ ИСТРАЖИВАЧИ ЈАКА КАРИКА У НАШЕМ ЛАНЦУ

  Декан Факултета медицинских наука проф.др Владимир Јаковљевић потписао је данас уговор о раду са 7 нових докторанада који су посао обезбедили на научним пројектима нашег Факултета, а на основу конкурса министарства просвете, науке и технолошког развоја који је био намењен најбољим младим научницима у Србији.

  Министарство је у овој години расписало конкурс за 1000 младих научника који су редовни студенти са просечном оценом са основних студија изнад 9 , држављани су Републике Србије и млађи су од 30 година.У овој календарској години, тачније у децембру, на тај начин на ФМН запослило се укупно 16 младих истраживача. Уговоре о раду са деканом проф.др Владимиром Јаковљевићем данас су потписали :Ана Станковић, Владимир Јанковић, Кристијан Крстић, Невена Драгинић, Злата Рајковић, Мина Поскурица и Милица Јевтић. Свих седморо младих истраживача истакли су да им учешће на пројектима на којима су изабрани , као и уговор са ФМН, много значе како у даљем раду у области науке тако и у области стручног истраживања. Од седморо нових истраживача ФМН њих 5 ангажовано је на пројектима нашег Факултета, а по један на пројектима ПМФ у Крагујевцу и Медицинског факултета у Београду.

  Ово је нови подстрек и нова енегија коју добија наш Факултет јер реално енергија не постоји без младих људи.Они су ти који то генеришу , који проблеме и сагледавају и решавају- речи су декана ФМН проф.др Владимира Јаковљевића .''Ми старији смо ту да им помогнемо искуством и неким саветом који ће им помоћи, или можда понекад и успорити у њиховом истраживачком развоју али они су ти који носе прогрес. Велико ми је задовољство, поготово што ја већину колега са којима сам потписао уговоре знам од раније, што са основних студија, што као студенте докторских студија,тако да ће они бити јака карика у нашем ланцу'', рекао је проф.Јаковљевић.

   
   


  МАТУРАНТИ МЕДИЦИНСКЕ ШКОЛЕ ПОСЕТИЛИ ФМН

  На захтев Медицинске школе са домом ученика ''Сестре Нинковић'' из Крагујевца у амфитеатру ФМН представљени су студијски програми нашег факултетима матурантима ове школе. Највеће интересовање матуранти су, традиционално, показали за студије медицине али и стоматологије, фармације као и основне струковне студије.

  Матуранте медицинске школе и њихове професоре поздравио је декан Факултета медицинских наука проф.др Владимир Јаковљевић који је рекао да је ово један од начина да факултет постане видљивији како у локалној заједници тако и шире. Декан је рекао и дасе у ченици завршних година средњих школа опредељују, или су то већ учинили, који факултет ће да упишу и у ком граду и да је руководство ФМН одлучило да у овом периоду интензивира своје активности на промоцији Факултета, како у Крагујевцу тако и у окружењу.''Били смо недавно на сајмовима у Краљеву и Пожаревцу, и планирамо да на тај начин али и личним контактима, представимо ФМН на најбољи могући начин. Оно што је сигурно да је ФМН у последњих деценију и више постао боље место за студирање зато што су сви наши студијски програми конципирани тако да буду оријентисани према студенту. Не према професорима већ према студентима и то сви доктори медицине, стоматологије и магистри фармације који су завршили наш Факултет знају и могу да посведоче о томе. Оно што ФМН, између осталог, издваја од других је специфичан систем студирања који не постоји ни на једном другом факултету биомедицинске струке у земљи а то је туторски систем. Свако студент има наставника који се брине о њему током читавог школовања. Рад у малим групама, карантине на интерној медицини на 4.години студија, хирургији на 5.години и гинекологију на 6.години, а други то немају'', истакао је декан Јаковљевић. Много иновативних ствари које смо увели, углавном самоиницијативно али и захваљујући одређеним међународним пројектима у које смо били укључени а који су нас обавезали да отварамо нове студијске програме и нове предмете, допринеле су унапређењу наставе до високог нивоа-закључио је декан проф.др Владимир Јаковљевић у обраћању матурантима медицинске школе.

  Студијске програме ФМН представили су: доц.др Оливера Миловановић ИАС фармације, Анита Ивошевић ИАС медицине, Јована Миленковић ИАС стоматологије, док је о самом полагању пријемног испита будућим студентима говорила Милена Стојковић из ПР тима Факултета, иначе студент завршне године медицине. Матуранти медицинске школе , поред информација о припремама и самом полагању пријемних испита, обавештени су и да ФМН издаје своје збирке задатака из биологије, математике и хемије, које могу да се набаве у скриптарници Факултета. Такође, матуранти су позвани да поново посете ФМН од априла наредне године у оквиру већ традиционалних Дана отворених врата, намењених свим свршеним средњошколцима који желе лично да се упознају са начином рада на нашем Факултету.

   
   
   


  САЈАМ ОБРАЗОВАЊА МЕДИЦИНСКЕ ШКОЛЕ У ПОЖАРЕВЦУ

  У организацији тима за каријерно вођење и саветовање и управе Медицинске школе у Пожаревцу, у петак 21.децембра ,у просторијама ове школе, одржан је трећи „САЈАМ ОБРАЗОВАЊА“. Ученици Медицинске школе у Пожаревцу показали су интересовање за упис на факултете који су се и предсттавили на сајму: Фармацеутски факултет из Београда, Биолошки факултет из Београда, Факултет медицинских наука из Крагујевца, Рударско технолошки факултет из Београда, Учитељски факултет из Београда и Факултет педагошких наука из Јагодине.

   
   

  Наш Факултет на сајму је представио студијске програме намењене свршеним средњошколцима: ИАС медицине, фармације и стоматологије и основне струковне студије. Матуранти Медицинске школе у Пожаревцу показали су велико интересовање за студирање на нашем Факултету па је приликом сајма договорена њихова колективна посета ФМН у оквиру традиционалне манифестације ''Дан отворених врата'' у првој половини априла следеће године.

  Са жељом да промовишу учење као целоживотни процес и укажу на значај професионалног развоја у институцијама високог образовања, и ове године организатори су на Сајму представили широк спектар смерова и образовних профила из различитих подручја рада високообразовних установа. Поред ученика, и ове године, Сајам је био намењен и представницима образовно-васпитних институција, представницима министарстава и локалних самоуправа које се баве образовањем, као и свим другим лицима која препознају квалитет и значај знања.Зато је у оквиру Сајма организована и промоција актуелних програма Националне службе за запошљавање-филијала у Пожаревцу.

   
   
   


  ФАКУЛТЕТ МЕДИЦИНСКИХ НАУКА
  У ЧАСОПИСУ IACS- ''CV NETWORK''

  У 17. издању часописа CV Network број 4 за децембар 2018. године објављена је вест о избору проф.др Владимира Јаковљевића за декана Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу. CV Network бави се промовисање кардиоваскуларног образовања, истраживања и спречавања и званично је гласило међународне академије за кардиоваскуларне науке, који се објављује уз подршку болнице "St. Boniface" истраживачког центра Албрехтсен.

  У децембарском издању, поред вести са нашег Факултета, CV Network доноси и вест о додели Медаље за заслуге 2018. докторима Џ. Робинсу и Б. Остадалу, информацију да је Др Суреш Тијаги постао почасни доктор наука нашег Универзитета,избору лица IACS, Извештај извршног директора о активностима IACS 2018. ,изборима званичника и чланова Савета IACS 2018. - Јужна Америка, Извештај са 28. Научног Форума - Међународни конгрес кардиоваскуларних наука, Масеио, Алгоас, Бразил као и најаву састанка IACS - индијског одсека, Бангалор, 15.-17. фебруар, 2019.године.

  У својој вести CV Network наводи да је Проф.др Владимир Јаковљевић редовни професор и руководилац Лабораторије за кардиоваскуларна истраживања ФМН у Крагујевцу, у Србији, који иза себе има више од 20 година истраживачког искуства и који је водећи научник у пољу кардиоваскуларне науке са више од 80 радова унетих у Индекс научних цитата.

  ''Његова главна интересовања за истраживање представља истраживање различитих промена у кардиоваскуларном систему у разним патофизиолошким условима и улога оксидативног стреса и реактивних врста у кардиоваскуларним обољењима. Др Владимир Јаковљевић је веома посвећен образовању студената медицине, фармације, стоматологије и постдокторских студената, којима несебично предаје знање из области своје струке, користећи међудисциплинарни приступ, и на тај начин пружајући јаку интелектуалну основу за будуће лекаре, фармацеуте, стоматологе и младе истраживаче'', наводи лист. CV Network додаје и да је проф. Јаковљевић од 2014.године председник Физиолошког друштва Србије, и да је био директно укључен у организацију неколико еминентних научних састанака, попут 2.Састанка европског одсека Међународне академије за кардиоваскуларне науке, који је одржан у Београду 2015., под покровитељством Међународне академије за кардиоваскуларне науке.
  ''Сви напори које проф. Јаковљевић улаже у организацију научних састанака и ширење научне мисли, које чврсто подржава др Наранџан Дала, његовом изузетном енергијом и страшћу су посвећени истраживању кардиоваскуларних наука. Јаковљевић је добио награду за Истакнуто вођство у кардиоваскуларним наукама 2015. од Међународне академије за кардиоваскуларне науке. Он је главни уредник српског часописа Експерименталног и клиничког истраживања који објављује Факултет медицинских наука Универзитета у Крагујевцу.
  Гласило IACS додаје и да је проф.др Владимир Јаковљевић недавно изабран за декана ФМН и да је након успостављања сарадње да са неколико универзитета широм света, као што је Каролински институт (Стокхолм, Шведска), Први државни медицински универзитет Москве И.М. Сеченов (Москва, Русиjа) његовим доласком на место декана Факултет медицинских наука успоставио сарадњу и са Медицинским факултетом Универзитета Црне Горе (Подгорица, Црна Гора), и Медицинским факултетом Универзитета у Бања Луци (Бања Лука, Босна и Херцеговина).

  CV Network закључује и да ће ФМН у Крагујевцу под вођством проф. Др Владимира Јаковљевића и његовог тима наставити да цвета новим научним и образовним достигнућима.

  Опширније погледајте овде


  ПРОСЛАВЉЕНА СЛАВА И ДАН ФМН

  Факултет медицинских наука Универзитета у Крагујевцу обележио је данас, 9. децембра 2018.годину , Крсну славу Светог Алимпија Столпника и 41 година постојања факултета. На данашњи дан 1977. године наша високошколска установа почела је са радом прошавши од тада многе етапе свог развоја. Данас смо развијена вискошколска установа која остварује студијске програме на сва три нивоа студија и развија научно-истраживачки и стручни рад у образовно-научном пољу медицинских наука. До данас је на нашем Факултету дипломирало 4005 доктора медицине, 95 доктора стоматологије а диплому магистра фармације добило је 627 дипломаца. Основне струковне студије на нашем Факултету завршило је 465 струковних сестара, 445 струковних физиотерапеута и 123 струковних фармацеутских техничара.

  Слава ФМН и ове године окупила је сараднике и пријатеље из високошколске заједнице, локалне самоуправе, министарстава, привреде, цркве, културних институција итд. Чин резања славског колача и свечану академију својим присуством увеличали су: ректор Униврерзитета у Крагујевцу проф.др Ненад Филиповић, декани Медицинског факултета из Београда проф.др Небојша Лалић, Медицинског факултета из Подгорице проф.др Миодраг Радуновић, , Медицинског факултета ВМА проф.др Тихомир Илић, Медицинског факултета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици проф.др Сузана Матејић, декан Фармацеутског факултета у Београду проф.др Слађана Шобајић, делегација Медицинског факултета из Бања Луке коју је предводио продекан за наставу проф.др Ненад Понорац, директори здравствених установа из Србије и Крагујевца, бројних професори, сарадници, гости и пријатељи нашег Факултета.

   
   
   
   

  Чин резања славског колача обавио је старешина Саборне цркве у Крагујевцу Радован Зарић.. Домаћин славе, проф. др Небојшша Здравковић поздравио је све присутне и према традицији, део славског колача предао новом домаћину, проф. др Жељку Мијаиловићу, продекану за ИАС фармације. Проф.Здравковић је поздрављајући окупљене госте изарзио жељу да следећу славу и дан ФМН дочекамо са новим студијским програмима, новим пројектима и добрим резултатима у области научно-истраживачког рада.

   
   
   

  У наставку данашње свечаности декан ФМН проф.др Владимир Јаковљевић потписао је Споразум о сарадњи са деканом Медицинског факултета из Подгорице проф.др Миодрагом Радуновићем који подразумева дефинисање конкретних програмских активности и јачу сарадњу у области наставе, размену студената и наставника и заједничка истраживања.
  Проф.др Миодраг Радуновић најпре је рекао да сматра да је привилегија овог региона да у свом академском сазвежђу има Медицински факултет у Крагујевцу, који, како је рекао,има и инфрсатруктуру и лаобораторије, и резултате али највећи понос су наши млади људи и сарадници, за које сматра да ће достићи Нобеловске висине.

   

  Прослава је настављена свечаном академијом у амфитеатру "Проф. др Милосав Костић''. Након филма који је представио настанак, развој и актуелни тренутак на Факултету све присутне поздравио је декан проф.др Владимир Јаковљевић који је се захвалио свима који су увеличали прославу славе и дана нашег Факултета.
  Декан је истако да очекује да у наредном периоду ФМН настaви свој пут на развоју науке, јачању студијских програма и изразио жељу да у што краћем временском року добије нови простор у оквиру Центра изврсности.
  Ректор Универзитета у Крагујевцу проф.др Ненад Филиповић, четитајући славу и дан ФМН,рекао је да је Универзитет расписао конкурс за доделу станова младим истраживачима и додао да је велики број истраживача са нашеф Факултета конкурисао. ''Надам се да ће сви ти млади људи добити станове и решити важно животно питање.тако ћете моћи да сво своје време, елан и енергију усмерите на рад а колико видим на овом Факултету имате сјајне резулате'', рекао је ректор Филиповић. Он је додао и да Универзитет у Крагујевцу покреће изградњу научно-технолошког парка и да очекује да ће велику улогу у свему имати и ФМН јер више, како је рекао, нема одвојеност наука јер медицинске науке врло блиско данас сарађују са техничким али и другим наукама.

   
   
   

  Данашња свечаност била је прилика да ФМН награди најбоље дипломце и студенте с асвим студијских програма, по годинама студија. Најбољи дипломци у школској 2017/2018 години су: са ИАС медицине Ирфан Ћоровић просечна оцена 9,78, са ИАС фармације Марија Миленковић просечна оцена 9,92, са ИАС стоматологије Сања Вујовић просечна оцена 9,79, са ОСС струковна медицинска сестра Јелена Николић са просечном оценом 9,45 и струковни терапеут Катарина Радовић са просечно оценом 9,72. Дипломе и златнике уручио им је декан проф. др Владимир Јаковљевић.

   
   

  У музичком делу програма наступио је Квартет уметничког ансамбла министарства одбране ''Станислав Бинички''. Квартет чине: Јелена Лунг, Наташа Милошевић, Ивана Ерчић и Ирина Васиљевић Дамљановић, а руководилац оркестра Уметничког анасмабла минисатрства одбране ''Станислав Бинички'' је мајор Никола Живковић. Они су извели композиције: ''О соле мио'', Очи чорније'', ''My Way'' i ''Востани Сербијо''.

  Презентација о ФМН  Видео прилог свечаности


  ОДРЖАН МЕЂУНАРОДНИ СТРУЧНИ СКУП
  JOINT MEETING OF KRAGUJEVAC AND SZEGED

  У сарадњи са члановима катедере за фармакологију Медицинског факултета из Сегедина, у оквиру програма обележавања славе и дана ФМН, у амфитеатру одржан је стручни скуп на коме су представљена најновија знања из области кардиоваскуларне физиологије и фармакологије. На скупу су представљени како експериментални тако и клинички подаци обе институције. Професори Иштван Бацко и Андраш Варо, као и два најперспективнија истраживача са катедре за фармакологију из Сегедина Атила Рутај и Саболош Талоши, представили су најсвежија сазнања из области експерименталних модела сепсе.

  Наш Факултет , односно податке и сазнања из ове области, представили су Доц.др Невена Јеремић, Доц.др Владимир Живковић и Доц.др Иван Срејовић, са катедре за физиологију. Уследила је врло интензивна дискусија. Иначе, професори Бацко и Варо су дугогодишњи сарадници Факултета и декана проф.др Владимира Јаковљевића са којима више од деценије успешно сарађујемо у оквиру лабораторије за кардиоваскуларну физиологију наше Установе.

  Скуп је испунио свој циљ- промивисао је науку али и продубио пријатељство нашег и Медицинског факултета у Сегедину.
  Скупу је присуствовало руководство ФМН на челу са деканом проф.др Владимиром Јаковљевићем.

   
   


  ПРЕДСТАВЉЕНИ РЕЗУЛТАТИ НАУЧНИХ АКТИВНОСТИ ФМН

  У оквиру прославе 41 година постојања Факултета медицинских наука, у Aмфитеатру , одржана је већ традиционала ревија радова ''Публиковали смо''. Реч је о годишњем прегледу научних активности предавача и целокупне научне заједнице Факултета медицинских наука. У овој години, према речима Доц. др Невене Јеремић, продекана за научно-истраживачки рад и међународну сарадњу, укупно је објављено 196 радова иако су финансијска средства, за ову намену, у 2018.години у износу од 3 304 000 динара најмања издвојена од 2014.године. ''Фармакологија је остала, по скору, на првом месту са публикованих 39 радова и укупним импакт фактором од 623.Следи катедра за имунологију са 28 радова и импакт фактором 73,152. Физиологија је на трећој позицији са 25 публикованих радова и импакт фактором 58,98 што је у односу на претходну годину, на обе катедре, значајан скок. Следе фармацеутска хемија са 10 радова, интерна медицина са 23 рада, патолошка физиологија са 11, генетика са 5, биохемија са 4 итд'', рекла је доц. Јеремић.

  У овој години 162 истраживача, укључујући наставнике и сараднике, било је ангажовано на неком од пројеката- од међународних, преко пројеката ресорног министарства до интерних пројеката Факултета. ''На факултету се тренутно финансира 47 јуниор и један макропројекат а треба издвојити 26 наставника и сарадника који су у овој години ангажовани на међународним пројектима.74 наставника и сарадника ангажовано је на пројектима минисатрства за науку Републике Србије'', истакла је продекан доц.др Невена Јеремић.

  Свих 196 радова објављених на SCI листи представљено је у оквиру презентације, а подсећања ради у 2017. години је објављен је 131 рад наших наставника и сарадника.

  Презентацију радова "Публиковали смо'' погледајте овде

   
   


  УРУЧЕНЕ ДИПЛОМЕ ДИПЛОМЦИМА ФМН

  У оквиру обележавања 41 године рада и постојања ФМН Универзитета у Крагујевцу данас су у Књажевско српском театру уручене дипломе докторима медицине и стоматологије, магистрима фармације, лекарима специјалистима и субспецијалистима и дипломцима основних струковних студија- струковним сестрама/техничарима и струковниом физиотерапеутима. Дипломе су уручили ресорни продекани- докторима медицине проф.др Дејан Петровић, специјалистима и ужим специјалистима проф.др Горан Давидовић, магистрима фармације проф.др Жељко Мијаиловић, докторима стоматологије проф.др татјана Кањевац, струковним сестрама и физиотерапеутима проф.др Душан Ђурић.

  Поздрављајући дипломце и чланове њихових породица декан Факултета медицинских наука проф.др Владимир Јаковљевић рекао је да се поноси што је наш Факултет, за годину дана, успео да нашој земљи да скоро 140 доктора медицине.
  ''Много смо учинили у протеклих неколико година да Факултет постане боље место за студирање, и надам се да смо у томе и успели. Сигурно да третман који сте имали на нашем факултет нисте могли да нађете ни на једном другом факултету у нашој земљи. Сада је све на неким другима који треба да Вам омогуће да та знања, која сте стекли са нама, примените у пракси и да урадите најбоље што можете за свој посао-помогнете очувању здравља наше нације''. Он је додао и да је сигуран да ће сви наши дипломци свој посао урадити и додао да не зна хоће ли то исто да ураде они који требају пруже шансу пре свега докторима медицине али и свима осталима .
  ''Ако се види оваква младост и енергија којом зрачите то мора да се валоризује пре или касније. Ово је крај можда и најлепшег периода у Вашем животу јер Вас сада чекују многобројне и професионалне и приватне обавезе. Зато уживајте у данашњем дану а ја Вам желим да што пре нађете своје место у здравственом систему ове земље '', поручио је декан Јаковљевић.

  Прво су промовисани специјалисти и ужи специјалисти као и дипломци основних струковних студија нашег Факултета. Од децембра прошле године до данас на ФМН диплому лекара специјалисте и субспецијалисте стекло је 52 доктора медицине.
  Поздрављајући присутне, у име декана и колегијума ФМН, продекан за специјалистичке и уже специјалистичке студије проф.др Горан Давидовић најпре је рекао да је данашњи дан посебан како за специјалисте и дипломце основних струковних студија, тако и за кућу у којој су стекли знања и звања.''После много непроспаваних ноћи, одрицања и мука кроз које сте прошли, после дугог и напорног пута ваша срца су , сигуран сам, испуњена срећом и задовољством јер сте постигли оно чему сте тежили. Лекарски позив се бира из љубави према човеку, због жеље да му помогнете. Сада сте, опет на новом почетку и пред вама су нови изазови да вашу веру и љубав према пацијенту поделите, овог пута са више знања'', речи су продекана проф.Давидовића.
  Он је специјалистима и дипломцима поручио и да верују у своје знање али и да верују свом инстикту и не дозволе да их знање заведе. ''Желимо да оно што сте научили на ФМН постане огњиште врлина и личних подвига у борби против болести на добробит ваших пацијената.Будите несебични у ономе што можете да им пружите и нека вас цене по вашој савести, доброти и знању које сте им пружили'', поручио је продекан проф.др Горан Давидовић.

   
   

  Доктори медицине и стоматологије положили су данас и Хипократову заклетву. Од оснивања Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу до данас укупно је дипломирало 4005 доктора медицине, 95 доктора стоматологије а диплому магистра фармације добило је 627 фармацеута. Основне струковне студије, до данашњег дана, завршило је 465 струковних сестара, 445 струковних терапеута и 123 струковних фармацеутских техничара. На данашњој свечаности диплому доктора медицине добило је 138 младих људи, 87 магистара фармације, 24 доктора стоматологије и 86 дипломаца основних струковних студија.

  У музичком делу програма на сцени Књажевско-српског Театра наступили су студенти крагујевачког ФИЛУМ-а.

  Галерију слика са доделе дипломе погледајте овде


   
   
   

   
   
   

  Видео прилог свечаности


  ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА СЛИКА
  ПАЛЕТА ШУМАДИЈЕ

  У оквиру обележавања дана и славе нашег Факултета у галерији ФМН отворена је изложба слика удружења ликовних уметника ''КУЛТ'' из Крагујевца ''Палета Шумадије''. Изложбу је званично отворила продекан за међународну сарадњу и научно-истраживачки рад Доц.др Невена Јеремић која се најпре захвалила удружењу ''КУЛТ'' које је, како је навела, пристало да нам за моменат позајми своју уметност да уживамо у њој. ''Надам се да ћете вечерас бити бар упола импресионирани колико сам ја била када сам видела поставку. Уметницима желим пуно среће у даљем стваралаштву и пуно успешних и посећених изложби широм света'', рекла је продекан Невена јеремић.

  У име аутора чије су слике изложене окупљенима се обратио књижевник Света Маџаревић који је подсетио да је управо у Крагујевцу изникло удружење ликовних стваралаца ''КУЛТ''и да су њихове слике збир најлеших акорда боја и јединствене жеље да заувек проносе име Крагујевца, како на овим нашим просторима, тако и шире.''Радови ових уметника ,који су изложени у галерији Факултета медицинских наука, најбољи су пример како се сликом и уметничким остварењем, без речи, плени пажња јавности и стреми ка новим сликарским дометима. Уметнички ствараоци КУЛТ-а, поносно броде овим крајем, са једином жељом да снажно проносе и шире значајне искораке културе и стваралаштва'', рекао је Маџаревић. Удружење ликовних уметника ''КУЛТ'' поклонило је ФМН слику '' Језеро '' чији је аутор Савић од Левча.

  На изложби , која ће бити отворена до 17 децембра, се могу видети слике Марије Величковић, Верице Раките,Александре Божовић, Савића од Левча, Бернарда Љубаса и Милана Огњановића.Након галерије нашег Факултета изложба се сели у Владичански двор у Епархији Темишварској у Румунији.

   
   
   


  WE FOUND THIS HUMERUS

  ПОБЕДНИЦИ VIII СТУДЕНТСКОГ КВИЗА ЗНАЊА ФМН

   

  Екипа ''We fonud this humerus'' освојила је прво место у финалу VIII студентског квиза знања, који се организује у оквиру програма обележавања дана и славе Факултета медицинских наука. Они су у финалу савладали екипу ''Анакинра'' резултатом 12:5 и другу годину за редом освојили титулу најбоље екипе у квизу знања.

  У борби за треће место екипа '' Балу'' савладала је екипу ''Knjigass '' резултатом 11:8. За први екипе организатор квиза, ФМН, обезбедио је вредне новчане награде. Са такмичарима најбљоих екипа које су се данас бориле у полуфиналу а затим и у финалу поред ПР тима Факултета био је и саветник декана за финансије, кадрове и научно-истраживачки рад проф.др Небојша Здравковић.

  Студентски квиз знања, установљен 2006.године, после краће паузе , организује се поново од 2017.године и бележи све веће интересовање студената нашег факултета који показују завидно знање у одговорима на питања из опште културе.

  ПОСАО НА ФМН ДОБИЛО 9 МЛАДИХ ИСТРАЖИВАЧА

  Декан Факултета медицинских наука проф.др Владимир Јаковљевић потписао је уговор о раду са 9 докторанада који су посао обезбедили на научним пројектима нашег Факултета.Они су посао обезбедили на основу конкурса министарства просвете, науке и технолошког развоја који је био намењен најбољим младим научницима у Србији. Конкурс министраства био је намењен за 1000 младих научника који су редовни студенти са просечном оценом са основних студија изнад 9, држављани су Републике Србије и млађи су од 30 година. Млади истраживачи ФМН учествују на пројектима из свих области биомедицинских истраживања- медицине, фармације и стоматологије. Уговоре о раду са деканом Факултета потписали су : Сања Матић, Ана Пејчи, Валентина Опанчина, Милош Милосављевић, Милош Степовић, Марина Јовановић, Милица Димитријевић Стојановић, Драгица Милорадовић и Драгана Милорадовић.

   

  Честитајући им потписивање Уговора декан проф.др Владимир Јаковљевић истакао је да већину истраживача познаје јер су студенти докторских студија и додао да је циљ факултета да их ангажује не само за потребе науке већ и за потребе наставе, у зависности од самих пројеката на којима су ангажовани. ''Вас троје од деветоро већ је ангажовано у настави као фацсилитатори, а трудићемо се да и остале, посебним уговором, укључимо у наставни процес'', рекао је декан проф.др Владимир Јаковљевић.У оквиру другог круга Конкурса који је расписало ресорно минисатрство посао на нашем Факултету до краја децембра добиће још осам младих докторанада.

   
   


  ИНТЕНЗИВИРАЊЕ САРАДЊЕ
  СА МЕДИЦИНСКИМ ФАКУЛТЕТОМ У БЕОГРАДУ

  Декан Медицинског факултета Универзитета у Београду проф.др Небојша Лалић и декан Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу проф.др Владимир Јаковљевић потписали су данас Споразум о сарадњи којим се дефинишу међусобни односи у оквиру пословно-техничке сарадњу наше две установе. Овај документ предвиђа сарадњу у реализацији наставе, научно-истраживачког рада, здравствене делатности, као и у другим областима за које постоји заједнички интерес.

   

  Декан ФМН проф.др Владимир Јаковљевић најпре је подсетио да је Медицински факултет у Београду оснивач нашег факултета и додао да је сасвим природна наша сарадња. ''Споразум који смо потписали данас је само формализација свега онога што успешно радимо годинама. Као неко ко је на ФМН преко 20 година одговорно тврдим да најинтензивнију сарадњу имамо са Медицинским факултетом у Београду и Војно-медицинском академијом. С поносом могу да кажем да сам на Медицинском факултету у Београду више пута био у комисијама за одбрану докторских дисертација, ментор и коментор више докторских дисертација као што су и многе моје колеге из Беогрда то исто биле на Факултету медицинских наука у Крагујевцу'', рекао је проф.Јаковљевић.
  Декан је додао и да је ово само корак више да наступимо заједно према трећим лицима јер, како је рекао, познато је да имамо заједничке пројекте како на националном тако и на међународном нивоу. ''Овај Споразум нам, између осталог даје могућност да и тај део сарадње интензивирамо и на томе ћемо заједно радити'', закључио је проф.др Владимир Јаковљевић.

  Према речима декана Медицинског факултета Универзитета у Београду проф.др Небојше Лалића сарадња са нашим факултетом траје деценијама и након анализа о томе како би се та сарадња могла повећати у квалитету и квантитету, а и истека ранијих уговора, дошли смо до новог Споразума о сарадњи наше два факултета. ''Ми смо сарадници у многим дисциплинама а овај споразум је правни основ и подстицај за још успешнију сарањи и заједнички наступ свуда где за то постоје услови'', истако је декан Медицинског факултета Универзитета у Београду проф.др Небојшша Лалић.

   


  МЕМОРИЈАЛНИ ТУРНИР
  ПРОФ. ДР МИРОСЛАВ МАЏАРАЦ

  Резултати (1.12.2018)

  Футсал (м): ФМН – Економац 2:6
  Кошарка (м): ФМН – Kг Уни микс 40:53
  Рукомет (м): ФМН – Раднички 13:17
  Одбојка (м): ФМН – Kг Уни микс 2:1

  ОДРЖАНЕ КВАЛИФИКАЦИЈЕ И ЧЕТВРТФИНАЛЕ
  VIII СТУДЕНТСКОГ КВИЗА ЗНАЊА ФМН

  У оквиру обележавања дана и славе ФМН данас су одржане квалификације и четвртфинале VIII студентског квиза знања.

  У Амифитеатру Факултета у познавању опште културе такмичило се 12 екипа: Ракета, Knjiggas, We found this humerus, Света Тројица и Aмин, Mavelumab, XX хромозоми, Енигма, Спартанци, Гаучоси, Anakinra, Четири годишња доба и Balu .

  Четири екипе су до четврт финала стигле након дуела а четири су се на самом почетку квиза, у оквиру жребања, директно пласирале у даље такмичење. Екипа Knjigass-a је била боља од Гаучос-a, We found this humerus је савладала екипу Енигме, екипа Balu је победила Mavelumab, док је у завршној, четвртој рунди четврфинала екипа Анакинра тријумфовала над екипом XX хромозома.

  У финалу које је на програму у четвртак 6.децембра у 16 часова надметаће се два полуфинална пара: екипа Knjigass против екипе We found this humerus, док ће у другој полуфиналној борби снаге одмерити екипе Балу и Анакинра.

  ФМН је и ове године за три провопласиране екипе, у оквиру VIII студентског квиза знања, обезбедио вредне награде. Саветник декана проф.др Небојша Здравковић је свим учесницима квиза пожелео добро знање и срећу у такмичењу.

  Студентски квиз знања одржан је први пут на ФМН 2006. године по замисли Векослава Исајловића, Марије Ђајић-Пљакић, Наташе Чанак и Богдана Дамњановића, некадашњих студената ПР службе Факултета и чланова Алумни клуба, које и ове године очекујемо као водитеље у финалу квиза.

  Пласман и распоре екипа за полуфинале погледајте овде

   
   
   
   


  КРСНA СЛАВA И ДАН ФАКУЛТЕТА

  Факултет медицинских наука Универзитета у Крагујевцу 9. децембра традиционално прославља своју Крсну славу Светог Алимпија Столпника и Дан факултета вишедневним свечаностима заокружујући 41 годину постојања.

  Позивамо Вас да нам се придружите у прослави и тако нам улепшате дане славља.

  Домаћин Славе
  Проф. др Небојша Здравковић

  Декан
  Проф. др Владимир Јаковљевић

  Програм прославе погледајте овде  ПРОДУБЉИВАЊЕ САРАДЊЕ ФМН И КАРОЛИНСКА ИНСТИТУТА ИЗ ШВЕДСКЕ

  Гост Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу, у оквиру Erasmus+ пројекта, био је проф. др Hakan Wallen, професор кардиологије на Каролинска Институту (Стокхолм, Шведска), потпредседник одељења за клиничке науке Каролинска Института (Danderyd болница), продекан за постдипломску наставу на клиничким наукама, виши консултант Клинике за кардиологију Danderyd болнице у Стокхолму.

  Долазак проф.др Hakan Wallen организовао је проф.др Јован Антовић витинг професор нашег Факултета од 2009.године. Дугогодишња успешна сарадња са проф.Антовићем пре две године резултирала је добијањем Erasmus+ пројекта у оквиру кога су две сараднице ФМН биле по 6 месеци на усавршавању у лабораторији Каролинска Института код проф. Антовића. Он је у оквиру посете нашем факултету такође одржао предавање и најавио да ће до краја реализације овог пројекта, јула следеће године, најмање још један а могуће и два наша сардника из отићи на даље усавршавање у Шведску.

    
    

  Проф. др Hakan Wallen одржао је најпре предавање на тему : „How to train PhD students? Who should we educate and Why?“ , у оквиру кога је представио програм докторских студија Каролинска Института. Друго предавање на тему: „Introduction of New Oral Anticoagulants (NOACs) to prevent stroke in Afib: The Stockholm / Swedish experience and strategy'' је било намењено стручној јавности и изазвало је велику пажњу професора и сарадника наше Факултета. Односи се на проблематику атријалне фибрилације односно третирања пацијената са овим, јако опасним видом срчане аритмије поготово са аспекта корелације и потенцијалног настанка шлога, будући да су ови пацијенти јако чести у последње време.

  Сарадња са Каролинским Институтом, која је и резултирала посетом истакнутог професора и кардиолога др Hakan Wallen нашем Факултету је за нас много важна , рекао је проф.др Владимир Јаковљевић. Поред значаја за стручну јавност декан истиче и значај за наш Факултет и могућност додатног уасвршавања наших младих сарадника на једном предстижном Инстититу. Управо програми Докторских студија на нашем факултету и Каролонском Универзитету као и даљи кораци у реализацији пројекта ''Erasmus+ пројекта'' биле су теме о којима је декан ФМН проф.др Владимир Јаковљевић са сардницима разговарао са проф.др Hakan Wallen и проф.др Јованом Антовићем. Заједнички закључак је да ће обе институције учинити све да се постојећа сарадња настави и продуби.

    
    


  ПОТПИСАН УГОВОР О САРАДЊИ СА ЗАВОДОМ ЗА ХИТНУ МЕДИЦИНСКУ ПОМОЋ

  Декан ФМН проф.др Владимир Јаковљевић и директорка Завода за хитну медицинску помоћ др Александра Васовић.потписали су данас Уговор о пословно-техничкој сарадњи две установе. Уговором је дефинисана дугорочна сарадња Факултета и Завода на реализацији студијских програма практично-едукативног карактера са посебним акцентом на организацији континуиране едукације и обављање вежби за студенте медицине из области ургентне медицине.

  Завод за хитну медицинску помоћ, према речима директорке др Александре Васовић, има апсолутно све капацитете, пре свега искуство и доста практичног рада лекара, које је још у прошлом семестру ставио на располагање студентима медицине. ''Наши лекари баве се базичним медицинским послом и имају много тога да понуде студентима- будућим лекарима, у смислу преношења знања, вештина и обука које ми изводимо.С друге стране, нашој установи овај Уговор омогућава да лекари запослени у Заводу на ФМН обављају своје специјализације, моћи ћемо да идемо на докторске студије, заједно учествујемо у пројектима, да учествујемо на научним скуповима као наставно-научна база факултета, који је и најпозванији да нам у томе помогне'', рекла је директорка Завода за хитну помоћ у Крагујевцу.

    
    

  Декан ФМН проф.др Владимир Јаковљевић истако је најпре да је иницијатива за потписивање Уговора потекла још од прошлог декана проф.др Предрага Чановића, као и је ова сарадња изузетно значајна за обе установе, а пре свега за студенте медицине. ''Овим Уговором потврђујем оно што сам избором за декана и обећао а то је да ћемо ставити акценат на међународну али и сарадњу са локалном заједницом. Природно је да ФМН, чији студенти највећи део своје праксе обављају у Крагујевцу, има стабилну и добру сарадњу са здравственим установама у граду и околини. Наши студенти, који су са обављањем праксе у Заводу за хитну медицинску помоћ почели још у прошлом семестру, одушевљени су како су прихваћени и шта су тамо могли да науче и виде'', рекао је проф.Јаковљевић. Декан је истако и да је европска тенденција да се све више ставља акценат на пракси на свим нивоима. ''Ми смо били део пројекта чији је иницијатор био Фармацеутски факултет у Београду а били су укључени сви факултети здравствене струке из наше земље и партнери из иностранства и управо је акценат био на стручној пракси. Захваљујући том пројекту ми смо успоставили врлу активну сарадњу са Апотекарском установом тако да наши студенти фармације носе врло позитивна искуства управо са обављања стручне праксе '', рекао је Јаковљевић и додао да у том правцу иде и сарадња Факултета медицинских наука са Заводом за хитну помоћ. ''Заједничка очекивања су нам велика- од стручне праксе наших будућих лекара, преко заједничког наступа према другим лицима, до специјализација за лекаре који су запослени у Заводу за хитну помоћ а које ће обављати у оквиру специјалистичких студија на нашем факултету'', закључио је декан ФМН проф.др Владимир Јаковљевић.


  ПРОФ.ДР ТИБОР САБО У ПОСЕТИ ФМН

  Помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја задужен за науку проф.др Тибор Сабо, посетио је Факултет медицинских наука и разговарао са деканом проф.др Владимиром Јаковљевићем. Проф.Сабо се сусрео и са в.д.ректора Универзитета у Крагујевцу проф.др Ненад Филиповићем са којим је, како је рекао, разговарао о актуелностима на нивоу ресорног министарства.

  Проф.Сабо је редовни професор Хемијског факултета у Београду и руководилац истраживачке групе овог факултета која годинама успешно сарађује са нашим и ПМФ-ом у Крагујевцу. Као резултат те сарадње са Факултетом медицинских наука већ неколико докторских дисертација настало је и одбрањено у нашој установи, а проф.др Тибор Сабо нагласио је да је то изузетно важно за науку али и младе истраживаче. ''Ви имате озбиљну лаобораторију где се налазе експерименталне животиње а ми са Хемијског факултета у Београду, у сарадњи са колегама са вашег Природно математичког факултета, правимо супстанце -такозване циљане синтезе, за које мислимо да могу да лече рак. На лекарима и Вашим професорима је да то испитају. Као резулат тих истраживања до сада имамо неколико одбрањених докторских дисертација на ФМН'', рекао је проф. Сабо. Он је истако и да је на нашем факултету наука врло заступљена и развијена. ''Ви сте као установа дали значајна подстицајна средства за развој младих научника а за сваку похвалу је и број радова објављен у међународно признатим часописима'', рекао је помоћник министра за науку проф.др Тибор Сабо приликом посете нашем факултету и додао да очекује да ће и у наредном периоду успешно сарађивати са ФМН.


  ПРЕДАВАЊА ПРОФ. ДР HÅKAN WALLEN-А НА ФМН

  Поштоване колеге,

  Обавештавамо Вас да ће наредене недеље гост Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу, у оквиру Erasmus+ пројекта, бити проф. др Håkan Wallen, професор кардиологије на Каролинска Институту (Стокхолм, Шведска), потпредседник одељења за клиничке науке Каролинска Института (Danderyd болница), продекан за постдипломску наставу на клиничким наукама, виши консултант Клинике за кардиологију Danderyd болнице у Стокхолму.

  Проф. др Håkan Wallen ће одржати предавање у среду, 21.11. са почетком у 15.00 часова у Плавој сали Факултета, на тему: „How to train PhD students? Who should we educate and Why?“ где ће представити програм докторских студија Каролинска Института.

  Друго предавање ће одржати у четвртак, 22.11. са почетком у 14.00 часова у Плавој сали Факултета, на тему: „Introduction of New Oral Anticoagulants (NOACs) to prevent stroke in Afib: The Stockholm / Swedish experience and strategy“.

  Због еминентне биографије предавача (CV погледајте овде), позивамо Вас да у што већем броју присуствујете предавањима.


  ПОТПИСАН УГОВОР О САРАДЊИ СА МЕДИЦИНСКИМ ФАКУЛТЕТОМ У БАЊА ЛУЦИ

  Декани Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу и Медицинског факултета у Бања Луци , проф.др Владимир Јаковљевић и проф.др Ранко Шкрбић, потписали су Уговор о научно-стручној и пословној сарадњи. Потписивање је уприличено поводом 15.новембра, дана Медицинског факултета у Бања Луци, који је ове године обележио 40 година постојања и развоја.

  ''Овим уговором стварају се услови да можемо да наступамо заједно на домаћим и међународним пројектима, да наше истраживачке групе сарађују, да имамо отворену сарадњу наставника али и студената, и да заједно планирамо и договармо активности које би биле од интереса за оба факултета. Тиме ћемо створити услове за оснаживање које нам јепотребно'', рекао је декан Медицинског факултета у Бања Луци проф.др Ранко Шкрбић.

    
    

  Проф.др Владимир Јаковљевић рекао је да је потписивање уговора у Бања Луци велика ствар и велики тренутак за Факултет медицинских наука, али и први уговор који факултет потписује у области међународне сарадње од када је он декан. '' Мислим да је то велика ствар за наше две институције које су два најмлађа медицинска факултета на нашем говорном подручју и то је само доказ да једни другима треба да помогнемо. Одмах смо препознали да имамо заједничке, врло амбициозне идеје у наредном периоду и да то може да буде у корист наших студената, на првом месту, али и наставника и комплетних институција . Уговор који смо данас потписали је само предуслов да имамо чврсту научно-истраживачку сарадњу у области научних истраживања, у области размене студената , у области апликације за међународне пројекте и да је ред да наступамо заједно према трећим лицима'', рекао је декан ФМН проф.др Владимир Јаковљевић. Он је додао и да се одлично осећа у РС и да му је посебно драго да прва ствар коју је урадио као декан у области међународне сарадње, је баш потписивање Уговора о сарадњи са Медицинским факултетом у Бања Луци. Оба факултета, како се чуло на потписивању Уговора о сарадњи, имају врло сличне студијске програме и приближно исти број студената.Поред студијских програма медицине, фармације и стоматологије, Медицински факултета у Бања Луци је од ове школске годсине студијски програм сестринства допунио са новим програмима: радилошка технологија, лабораторијска дијагностика, санитарно инжењерство, бабиштво , физикална рехабилитација и од раније сестринство.

    
    

  Историјат , развој и планови Медицинског факултета у Бања Луци биле су теме о којима се говорило и на свечаној академији посвећеној Дану факултета и обележавању четири деценије постојања и развоја ове високошлске установе. Академији , уприличеној у културном центру ''Бански двор'' у Бања Луци присуствовали су: председник Републике Српске Милорад Додик, председница Владе Жељка Цвијановић, министри у Влади, ректор Универзитета у Бања Луци, декани факултета из Београда, Ниша, Подгорице, Мостара, Фоче, Источног Сарајева, Зенице као и многобројни представници академске заједнице из Републике Српске, Србије, БиХ. . Међу званицама били су и представници ФМН на челу са деканом проф.др Владимиром Јаковљевићем.


  СТАРТОВАЛА ПРВА ГЕНЕРАЦИЈА СТУДЕНАТА МАС МЕНАЏМЕНТ У ЗДРАВСТВУ

  Факултет медицинских наука у Крагујевцу, као једна од водећих научних институција у Србији, свестан одговорности за будућност развоја здравственог система у Србији, препознао је здравствени менаџмент као једану од кључних карика без које савремено здравство не може да функционише. У суботу 3.новембра , првој генерацији студената мастер студија за менаџера у систему здравствене заштите,у амфитеатру ФМН, индексе је уручио саветник декана за финансије и кадрове проф.др Небојша Здравковић. Истог дана почела је и настава на новом студијском програму нашеф факултета. Студије на овом програму трају годину дана, односно 2 семестра у оквиру којих ће студенти полагати 8 предмета и то 5 обавезних и 3 изборна.Поред тога, за диплому мастер менаџера у систему здравствене заштите, и 60 ЕСПБ бодова студенти ће морати да обаве стручну праксу и одбране завршни (мастер) рад.

  Прву генерацију новог студијског програма на нашем Факултету чини 20 студената. Право да конкуришу имали су сви заинтересовани кандидати који су завршили академске студије од најмање 240 ЕСПБ (медицина, фармација, стоматологија, економија, право, менаџмент). Према речима проф.др Небојше Здравковића ово је прилика да сви они који имају амбицију да буду лидери у области здравства, односно директори здравствених установа, употпуне своја знања и стекну диплому која ће врло брзо бити један од услова да би неко могао да конкурише за руководиоца здравствене установе. ''Прву генерацију студената на мастер менаџменту у систему здравствене заштите чине руководиоци здравствених установа, а ми очекујемо да ће овај програм у будућности бити још масовнији.Нови програм значајан је и за оне који су га уписали али и за Факултет медицинских наука. Ми са новим програмима идемо у сусрет захтевима тржишта, а њима јер ће стећи нова знања да би могли да боље и квалитетније управљајају здравственим установама'', истакао је проф. Здравковић.    
    

  Факултет медицинских наука у Крагујевцу, као једна од водећих научних институција у Србији, свестан одговорности за будућност развоја здравственог система у Србији, препознао је здравствени менаџмент као једану од кључних карика без које савремено здравство не може да функционише.


  ОДРЖАН ДЕСЕТИ САЈАМ СТИПЕНДИЈА УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ

  У организацији Центра за развој каријере и саветовање студената Универзитета у Крагујевцу, у холу Правног факултета, одржан је десети Сајам стипендија под слоганом ''Изабери стипендију по својој мери''. Дванаест излагача, међу којима су министарство омладине и спорта-Фонд за младе таленте Републике Србије, Француски институт у Србији, немачка служба за академску размену DAAD, фондације Темпус-Еразмус + канцеларија у Србији и ''Др Зоран Ђинђић''амбасада САД, Британски савет, Комитет за међународну сарадњу студената медицине IFMSA i други представили су студентима и дипломцима факултета крагујевачког Универзитета актуелне програме и конкурсе за мобилност студената, студентске размене, предуслове за студирање и додатно усавршавање у земљи, програме волонтирања и прилике за стручну праксу. Посетиоци сајма били су у прилици да од излагача чују одговоре на сва питања везана за актуелне програме, начин пријаве и неопходну документацију.

  Сајам је званично отворио проректор за наставу и студентска питања Универзитета у Крагујевцу проф.др Живадин Мицић.Домаћин сајма стипендија- Центар за развој каријере и Одељење за међународну сарадњу Универзитета у Крагујевцу представили су Еразмус + програм, као вид могућности за размену на свим нивоима студија али и актуелне конкурсе за бесплатне курсеве страних језика и програме пракси.Посетиоцима је представљен и план активности и радионице које ће бити реализоване у току академске 2018/2019.године.    
    


  ИЗВЕШТАЈ СА 4. КОНГРЕСА ФИЗИОЛОШКИХ НАУКА СРБИЈЕ

  На Медицинском факултету, Универзитета у Нишу, у другој половини септембра одржан је 4. Конгрес физиолошких наука Србије са интернационалним учешћем. Конгрес је организован од стране Друштва физиолога Србије, Медицинког факултета у Нишу и подржан од стране Факултета Медицинских наука у Крагујевцу и Министарства просвете, науке и технолошког развоја републике Србије.

  У току 12 сесија, на конгресу је било представљено 62 усмене презентације и 68 постер презентација. Преко две стотине учесника из земље и иностранства посетило је овај научни скуп. Поред научника из Србије било и гостију, еминентних истраживача из 18 иностраних земаља (Босна и Херцеговина, Мађарска, Румунија, Грчка, Француска, Хрватска, Македонија, Немачка, Русија, Словачка, Словенија, Канада, Сједињене Америчке Државе, Бугарска, Чешка, Црна Гора, Шведска и Швајцарска). На конгресу су додељене и две златне медаље Друштва физиолога Србије. Једна је додељена доктору Мијалу Спасићу а друга доктору Суреш Тјагију за неизмеран допринос науци.

  Конгрес су својим присуством подржали и чланови интернационалне академије за кардиоваскуларне науке и оценили да је овај научни скуп био високог квалитета и од изузетног значаја.

  Све детаље и комплетан извештај са овог конгреса можете прочитати у официјалном билтену интернационалне академије за кардиоваскуларне науке (http://www.heartacademy.org/newsletter/17/3.pdf) који је подељен на стотине адреса широм светске академске заједнице.


  САСТАНАК СА ДИРЕКТОРИМА ЗДРАВСТВЕНИХ УСТАНОВА ИЗ РЕГИОНА

  Актуелни Конкурс за упис на специјалистичке и уже специјалистичке студије у школској 2018/2019 години био је повод за састанак који је са директорима здравствених установа из региона организовао декан Факултета медицинских наука проф.др Владимир Јаковљевић са сарадницима.

  Други овогодишњи Конкурс, који је отворен до 5.новембра, нуди могућност докторима медицине, стоматологије и магистрима фармације да на нашем факултету упишу и заврше готово све гране специјализацијa. Како је рекао декан ФМН проф.др Владимир Јаковљевић актуелни Конкурс обухвата и нову грану медицине, које до сада на нашем Факултету није било -клиничку биохемију а у области субспецијализација новина су онкологија и баромедицина.''Ми се као и сви ви боримо за своје место под сунцем и трудимо да пратимо потребе које владају за даљим образовањем и уасвршавањем лекара, фармацеута и стоматолога.Желимо да чујемо од вас, који нам шаљете ваше запослене на специјализације и уже специјализације, какви су вам планови и потребе како би учврстили и унапредили даљу сарадњу.Апсолутно смо отворени за сваку вашу сугестију, потребу и евентуалне примедбе и у нама ћете увек имати фер партнера'', нагласио је проф.Јаковљевић. Директори Домова здравља из Крагујевца, Александровца и Тутина, директорка ЗЦ Аранђеловац и Опште болнице Ћуприја, директори ЗЈЗЈ Нови Пазар, ИЗЈЗ Крагујевац, Завода за хитну медицинску помоћ Крагујевац, СБ''Меркур'' из Врњачке Бање и СБ за рехабилитацију ''Гамзиград'' сложили су се да њихови специјализанти на Факултету медицинских наука стичу неопходна знања и вештине предвиђене планом и програмом специјализација које су уписали и да су задовољни начином на који су организована кружења и настава.На састанку је било речи о потреби да се овакви сусрети на нивоу региона одржавају чешће а као следећи домаћин састанка изабрана је Специјална болница ''Меркур'' из Врњачке Бање.

  Састанку са директорима здравствених установа присуствовали су саветник декана проф.др Небојша Здравковић, продекан за специјалистичке и уже специјалистичке студије проф.др Горан Давидовић, продекан за ИАС фармације проф.др Жељко Мијаиловић и продекан за континуирану медицинску едукацију и основне струковне студије проф.др Душан Ђурић.


  ОСТВАРИТИ ШТО ВЕЋУ ПРЕПОЗНАТЉИВОСТ ФАКУЛТЕТА МЕДИЦИНСКИХ НАУКА

  Декан ФМН проф.др Владимир Јаковљевић са сарадницима организовао је данас коктел за представнике крагујевачких медија на коме је представио продекански тим и најавио предстојеће активности на нашем Факултету.

  Од момента када сам пре непуних месец дана , 24.септембра 2018.године, изабран за декана Факултет медицинских наука расписан је нови Конкурс за специјалистичке и уже специјалистичке студије који траје до 5.новембра –рекао је декан ФМН проф.др Владимир Јаковљевић и већ за сутра најавио сусрет са директорима здравствених установа из Крагујевца и региона који нам упућују своје лекаре, стоматологе и фармацеуте на специјалистичке и уже специјалистичке студије. ''Желимо да у интеракцији не само са локалном заједницом већ и широм заједницом постанемо видљивији као установа која нуди даље усавршавање и образовање. Први део баријере пробијен је у протеклом периоду, пре свега у области стоматологије, а нама је циљ да се наметнемо и за остале гране јер имамо шта да понудимо и у области медицине и фармације'', рекао је декан и додао да у том смислу ФМН у овом конкурсном циклусу нуди чак три нове специјализације и уже специјализације- клиничку биогемију и субспецијализације из онкологије и баромедицине. У том смислу, истакао је проф.Јаковљевић, неопходна је добра комуникација са КЦ која је изостала у претходном периоду. ''Оно што могу да кажем је да ћемо учинити све да се ти односи нормализују. КЦ је највећа наставно-научна база ФМН и има највише наших наставника у редовима запослених. Због тога нам предстоји и дефинисање кровног уговор који треба да регулише права и обавеза наших наставника који су запослени у овој установи, и који треба да омогући природније функционисање Факултета и КЦ. Наш циљ је и да се запослени лекари у овој установи даље образују и усавршавају управо на нашем Факултету'' , рекао је проф.Јаковљевић. '' Због специјализација из области фармације припремили смо уговоре са Апотеком Зајечар и Апотекарском установом Београд, које имају галенску апотеку, тако да ћемо једну од најпопуларнијих специјализација за фармацеуте а то је фармацеутска технологија моћи у потпуности да спроведемо на нашем факултету.Уз два наша наставника, који почетком новембра треба да одбране специјалистичке радове, имаћемо заокружену причу за шта велику захвалност дугујемо колегиници Мирјани Антуновић и ВМА- нагласио је проф.Јаковљевић.

  У протеколом периоду, према декановим речима , Факултет је остварио нормалнији проток информација с Универзитетом.'' Од Универзитета смо добили јасне инструкције и одлуке Сената по којима ћемо поступити а очекујемо да све заокружимо на седници ННВ која је заказана за 24.октобар.Након тога, уколико буде испоштован договор, мислим да ће проблем који је настао због различитог тумачења одређених докумената бити превазиђен'', сматра декан.

  У циљу што веће националне и међународне препознатљивости Факултета трудићемо се да направимо што више међународних контаката и сарадње у шта ће активно бити укључена колегиница доц.др Невена Јеремић, продекан за међународну сарадњу и научно-истраживачки рад ,која се школовала на западу и која има све референце за овај посао, рекао је декан проф.Јаковљевић и додао да је Факултет прошле недеље разменио писмо о намерама са Медицинским факултетом Универзитета у Бања Луци и да постоји обострано интересовања да се направи жива и плодносна сарадња по питању научно-истраживачког рада, евентуално наставе, заједничких програма и пројеката. '' Они су број један не само у Бања Луци већ и у БиХ, а уговор о сарадњи ће бити потписан 15.новембра за дан њиховог Факултета , или 9.децембра када наш Факултет обележава крсну славу и свој дан'', рекао је Јаковљевић. Декан ФМН најавио је и да крајем октобра иде у Москву, као гостујући професор Универзитета Сеченов, и да има најаву разговора са проректором тог Универзитета који би требало да резултира тиме да до краја године и са њима успоставимо сарадњу.    
    

  У данашњем сусрету са новинарима декан ФМН проф.др Владимир Јаковљевић представио је продеакане: за ИАС медицине проф.др Деајана Петровића, ИАС фармације проф.др Жељка Мијаиловића, за здравствену делатност и ИАС стоматологије проф.др Татјану Кањевац, за међународну сарадњу и научно-истраживачки рад доц.др Невену Јеремић, за специјалистичке и уже специјалистичке студије проф.др Горана Давидовића, за основне струковне студије и континуирану едукацију проф.др Душана Ђурића. Саветник декана за финансије и кадрове је проф.др Небојша Здравковић.


  ОДРЖАН САЈАМ ВИСКОГ ОБРАЗОВАЊА И ЗАПОШЉАВАЊА У КРАЉЕВУ

  У организацији града Краљева, Националне службе за запошљавање филијале Краљево и Факултета за машинство и саобраћај а уз подршку Школске управе, Регионалне привредне коморе Моравичког и Рашког управног округа, у Дому војске у Краљеву одржан је Сајам високог образовања и запошљвања. Сајам је, у присуству декана факултета за машинство и грађевинарство у Краљеву проф.др Милета Савковића , директорке филијале НСЗ ,великог броја посетилаца и излагача отворио градоначеллник Краљева Предраг Терзић који је посебно истакао да је главни предуслов за успех перманентно учење и развој компетенција потенцијалних запослених.

    
    

  Сајам је био намењен ученицима завршних разреда средњих школа који су показали велико интересовање за факултете који су представљали своје студијске програме. Факултет медицинских наука представио је будућим бруцошима своке студијске програме- ИАС медицине, ИАС фармације, ИАС стоматологије и основне струковне студије и позвао будуће студенте да од априла, у оквиру традиционалне манифестације Дани отворених врата, дођу у Крагујевцу и лично виде шта то наш факултет нуди својим студентима и шта је оно што нас издваја од других факултета у земљи.

    

  Специјални учесник сајма била је немачка компанија ''Leoni'' doo која се бави производњом каблова за аутомобилску индустрију и која до 2021.године планира да запосли више од 4 хиљаде радника у Краљеву. Компанија је на сајму представила своје планове запошљавања, могућности стипендирања, обука, радних пракси .


  УРУЧЕНИ ИНДЕКСИ НОВОЈ ГЕНЕРАЦИЈИ СТУДЕНAТА ДОКТОРСКЕ ШКОЛЕ

  Факултет медицинских наука први је факултет у Србији који је, пре 14 година, успоставио докторске академске студије у области медицине, и први који је акредитовао студијски програм Докторске студије-Докторска школа медицинских наука. Новој генерацији будућих доктора медицинских наука, у амфитеатру "Проф. др Милосав Костић'', индексе је свечано уручио проф.др Небојша Здравковић, саветник декана. Он је студенте упознао са начином и динамиком студијског програма Докторске школе и у име руководства Факултета медицинских наука пожелео им добродошлицу у нашу образовно-научну установу. У току првог семестра будуће докторе медицинских наука очекују предавања и испити из три предмета –истраживања у биомедицинским наукама, статистичке методе у биомедицинским истраживањима и информатичке методе у биомедицинским истраживањима. Након тога, уочи другог семестра, будући докторанди опредељују се за једно од 14 понуђених изборних подручја а током другог, трећег и четвртог семестра слушају наставу и полажу модуле у оквиру изабраног изборног подручја. Пети и шести семестар обухватају реализацију научног истраживања које је непосредно у функцији израде докторске дисертације.

    
    

  Студије на Докторској школи ФМН трају три школске године, односно шест семестара, и студенти по завршетку стичу научни назив доктор медицинских наука. За ове године у оквиру докторских академских студија на нашем факултету створени су нови научни кадрови и дат је велики допринос развоју науке, што је и била идеја којом се руководство Факултета руководило када је увело нови студијски програм 2005.године.. До сада је на ФМН докторирало 473 докторанда.
  ИЗАБРАН НОВИ ДЕКАН ФМН

  На предлог ННВ Факултета медицинских наука Савет Факултета данас је једногласно изабрао проф.др Владимира Јаковљевића за новог декана на мандатни период од 3 године. За предлог да проф.Јаковљевић буде нови декан гласало је 79 чланова Наставно научног већа, два су била против и пет уздржаних, што је скоро 95 посто подршке.

  Проф. др Владимир Јаковљевић редовни је професор катедре за Физиологију Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу, од 1996. године је у редовима наставног особља Факултета медицинских наука а од 2005. године у управљачким структурама факултета. Током своје наставне и научне екепертизе показао успехе широких размера.

  На месту продекана за наставу на Интегрисаним академским студијама за фармацију остварио огромне успехе у руковођењу овим смером као и у процесу реформисања ових студија које су након тог поступка прве од свих смерова Факултета медицинских нуака добиле нову акредитациону дозволу.

  Дугогодишње руковођење проф. Јаковљевића Лабораторијом за кардиоваскуларна истраживања у оквиру факултета резултовало је изразито плодоносним научним исходима при чему је изнедрено више од 30 докторских дисертација под менторством проф. Јаковљевића, преко 130 радова публикованих у целости у часописима од изузетног значаја са изразито високим импакт фактором.

  Организационе способности проф. Јаковљевића се огледају и у успостављању сарадње са другим академским и научним институцијама како у нашој земљи тако и далеко развијеним земљама попут Русије, САД и Мађарске. Недавно је био организатор два велика интернационална скупа Патофизиолога и Физиолога у Србији. Квалитете проф. Јаковљевића потврђује његово именовање за гостујућег професора на Првом медицинском факултету у Сеченову и Медицинском факултету у Лујвилу у Кентакију.

  Проф. Јаковљевић је уредник је часописа факултета Serbian Journal of Experimental and Clinical Research који је индексиран у признатим медиицнским базама.


  ПРОФ. ДР СУРЕШ ТИЈАГИ ПОЧАСНИ ДОКТОР УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ

  Професор Универзитета у америчкој држави Кентаки, пореклом из Индије, др Суреш Тијаги промовисан је у почасног доктора Универзитета у Крагујевцу.

  Проректор за научноистраживачки рад Универзитета проф. др Мирослава Петровић Торгашев, у свечаној сали Ректората Универзитета представила је 24 по реду почасног професора крагујевачког Универзитета.

  У духу европске традиције, Универзитет у Крагујевцу додељује звање почасног доктора науке истакнутим личностима које су постигле врхунске резултате у области науке и високог образовања и уједно допринеле подизању угледа крагујевачке академске заједнице у свету.

  Свечана промоција почасног доктора науке Универзитета у Крагујевцу проф. др Суреш Тијаги, једног од водећих истраживача у области кардиоваскуларних наука у свету, одржана је данас у свечаној сали Ректората Универзитет у Крагујевцу.

  Универзитет у Крагујевцу успоставио је високе стандарде приликом доделе почасног доктората.

  Досадашњи лауреати остварили су врхунска достигнућа на светском нивоу.

  Проф. др Суреш Тијаги, дао је свој велики допринос развоју физиологије на Факултету медицинских наука у Крагујевцу.
  Опширније погледајте овде


  УРУЧЕНИ ИНДЕКСИ БРУЦОШИМА

  На Факултету медицинских наука, уручењем индекса бруцошима стоматологије и фармације, у понедељак 10.септембра почела је нова школска година. У школској 2018/2019 години на студије фармације уписано је 84 студента а на студије стоматологије 24 студента плус један афирмативни упис.

  Пожелевши им добродошлицу у име декана ФМН проф.др Предрага Чановића, свих наставника и сарадника овог студијског програма и у своје име, будуће докторе стоматологије поздравила је продекан за стоматологију проф.др Татјана Кањевац.Она их је упознала са обавезама које их очекују у наредном петогодишњем периоду и представила менторе односно туторе који ће бити задужени за нове студенте стоматологије.''Код нас на Факултету функционише туторски систем рада где ћете од прве године бити подељени у четири групе. Сви ми, ментори, потрудићемо се да будемо стално ту а једанпут недељно имаћемо менторске састанке где ћете моћи да добијете све информације и сву помоћ које су вам потребне. Имате доста обавеза,напоран и дугогодишњи рад је пред вама али након тога добићете диплому доктора стоматологије која ће вам отворити путеве за ваш будући живот и рад'', истакла је проф.др Татјана Кањевац. Уследило је свечано уручење индекса бруцошима стоматологије а одмах затим и прво предавање.

    
    
    
    

  14. генерацију студената ИАС фармације у Фармаколошкој сали , поздравио је и у њихове будуће обавезе упутио проф. др Владимир Јаковљевић продекан за ИАС фармације. Проф. Јаковљевић је најпре информисао бруцоше да је ФМН у последњих 15-ак година забележио,како је рекао, рапидан развој, од Медицинског факултета који је имао само један студијски програм-медицину, до Факултета медицинских наука који је данас репрезентативна образовна и научна институција.''На нашем факултету направљен је велики помак у време када је њиме руководио проф.др Небојша Арсенијевић, а касније и данас и проф.др Предраг Чановић. Један од тих великих помака су и студије фармације које су уведене 2005.године и ево данас уручујемо индексе бруцошима 14.генерације студената фармације'', рекао је проф.Јаковљевић и пожелео новим студентима да буду као и њихове колеге, односно да задрже епитет најбољих студената ФМН. Студије фармације трају пет година након чега студенти стичу диплому магистра фармације. Уз индексе бруцоши су данас добили и информаторе са комплетним распоредом њихових обавеза током прве године студија.Уследио је први иницијални састанак са менторима а затим и прво предавање из опште и неорганске хемије које је одржао проф.др Ратомир Јелић.    
    

  Уручењем индекса бруцошима медицине и студентима основних струковних студија на Факултету медицинских наука Универзитета у Крагујевцу почела је нова школска година на свим студијским програмима. За упис у школску 2018/2019 годину за 284 слободних места на овој високошколској установи конкурисало је 884 кандидата. Највеће интересовање и ове године владало је за упис на Интегрисане академске студије медицине где је за 88 буџетских места конкурисало чак 536 кандидата, што је више од 6 кандидата за једно место. Продекан за Интергрисане академске студије медицине проф.др Иван Јовановић истакао је да је ова генерација бруцоша показала рекордно интересовање за студијске програме Факултета медицинских наука, пре свега студије медицине, И да је реч о рекордном интересовању у односу на остале медицинске факултете у земљи И региону. ‘’Верујемо да су најбољи од њих уписали студије на нашем факултету И да ћемо ми успети да оправдамо њихова очекивања’’, истиче проф. Јовановић И додаје да је ФМН, по многим параметрима, најбоље организован медицински факултет у земљи И региону. Оно на шта је факултет посебно поносан, а што други факултети немају, је интензиван рад са студентима, каже продекан Јовановић И додаје да студенти имају много више часова предавања И вежби , наставници много више времена проводе са њима па су зато резултати које постижу бољи.Уз индексе бруцоши медицине у амифитеатру Факултета добили су И семестралне водиче и информацију ко су им тутори у наредном шестогодишњем периоду. Прво предавање бруцошима медицине из анатомије одржала је проф.др Ивана Живановић Мачужић.

    
    

  У сали на Интерној клиници КЦ Крагујевац студентима прве године основних струковних студија индексе је уручио продекан за специјалистичке И уже специјалистичке студије проф.др Горан Давидовић.Он је будућим струковним медицинским сестрама И струковним физиотерапеутима пожелео добродошлицу на Факултет медицинских наука И нагласио да ће на нашем факултету стећи потребна знања за која се нада да ће их касније примењивати у нашој земљи.

    
    


  ОДРЖАН 8. ИНТЕРНАЦИОНАЛНИ КОНГРЕС ПАТОФИЗИОЛОГА НА ФАКУЛТЕТУ МЕДИЦИНСКИХ НАУКА

  Факултет медицинских наука Универзитета у Крагујевцу био је домаћин Сателитског симпозијума 8. Интернационалног Конгреса патофизиолога, који је наш Факултет организовао у сарадњи са Друштвом Физиолога Србије и московским државни медицински Универзитет И.М. Сеченов из Руске федерације.

  У уводном делу присутнима су се обратили проф.др Владимир Јаковљевић са ФМН у Крагујевцу и проф.др Сергеј Бoљевич (Универзитет И.М.Сеченов Москва) председавајући Симпозијума. Проф.Јаковљевић најпре је нагласио да се у Крагујевцу одржава Сатлелитски симпозијум 8.Конгреса патофизиолога а да ће Конгрес бити одржан у Братислави од 5.до 8.септембра уз учешће истраживача са Факултетта медицинских наука Универзитета у Крагујевцу. ''Уобичајено је, за тако велике скупове, да се организују пратећи скупови пре или после Конгреса,којима се промовише сам скуп, али и значај локалне или регионалне научне заједнице у тој области.

  Захваљујући дугогододишњој сарадњи али и репутацији коју има крагујевачки тим истраживача из лабораторије за кардиоваскуларну физиологију од проф.Олге Пеханове, председнице Конгреса,добили смо организацију сателитског симпозијума заједно са колегама са Универзитета Сечанов из Москве.Они су први медицински факултет у Русији, са највећом репутацијом а захваљујући мојој сарадњи са проф. Сергејом Бољевичем , и мом избору за визитинг професора на том Универзитету, развили смо врло продуктивну сарадњу'', рекао је проф.Јаковљевић.

  Данашњи симпозијум је, према његовим речима, прилика да промовишемо досадашњу сарадњу и покушамо да следећи светски Конгрес патофизиолога заједнички организујемо у Москви. Конгрес је, сматра проф.др Владимир Јаковљевић, и прилика за промоцију локалне научне заједнице. '' Факултет медицинских наука у Крагујевцу последњи 10 до 15 година има рапидан развој а истраживачка група којом имам задовољство да координирам, коју чини 15-ак младих људи ,је показала фантастичан напредак.Успели смо да у великој мери учествујемо у раду и организацији Друштва физиолога Србије а добили смо организацију великог научног европског Конгреса који ће се следеће године одржати у Врњачкој бањи и Крагујевцу.Рад и резулати у области кардиоваскуларних истраживања и метаболичких истраживања која радимо у Крагујевцу су препознати широм света'', истакао је проф.Јаковљевић.

    
    
    

  Проф.др Сергеј Бољевич рекао је да је Универзитет И.М. Сеченов из Москве највећи Универзитет у Русији и да се труде да уђе у сто највећих светских Универзитета.''Сада се највише промовише наука и зато радимо са многим светским Универзитетима. Факултет медицинских наука је постао један од водећих факултета у свету у области истраживања оксидационог стреса и зато смо и одабрали да са њима сарађујемо.Ми можемо да имамо заједничке међународне научне радове које можемо међусобно да допуњујемо. Тако добијамо производ који ће бити интересантан читавом свету.Ми сарађујемо већ две, три године, имамо резултате али у наредном периоду очекујемо још боље резултате наше сарадње'', истиче проф.Бољевич.
  У амфитеатру "Проф. др Милосав Костић'' изложена су најновија сазнања која се тичу улоге оксидационог стреса у различитим патофизиолошким ентитетима кроз резултате како експерименталних тако и примењених истраживања. Скуп је обухватио оралне и постер презентације, док су предавања одржали еминентни истраживачи из Руске федерације као и предавачи са нашег и других домаћих факултета.
  Остале информације можете погледати у АРХИВИ ВЕСТИ овде.