Тренутно сте на:
 
Вести са факултета
  Најновије вести
 


Повезани садржаји:
 
Најновије вести
Архива вести
 

Навигација:
 
Почетна страна
  
ВЕСТИ И ДОГАЂАЈИ
НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИАРХИВА ВЕСТИ

 


СВЕЧАНО УРУЧЕНЕ ДИПЛОМЕ СВРШЕНИМ СТУДЕНТИМА

У Амфитеатру Факултета медицинских наука данас, на Видовдан, свечано су уручене дипломе студентима који су студије на нашем Факултету завршили од 9.децембра, дана ФМН, до почетка јуна ове године. Дипломе су данас добили: 40 доктора медицине, један магистар фармације, 4 струковна физиотерапеута и једна струковна медицинска сестра.

На почетку свечаности присутне дипломце и њихове госте поздравио је декан Факултета проф.др Владимир Јаковљевић који је најпре изразио задовољство што се дипломе деле баш данас, на Видовдан, како и налаже традиција.''Оно што је за нас јако важно у овом тренутуку да се данашња додела дешава само два дана након што се наш Универзитет, управо захваљујући нашој кући, нашао на престижној Шангајској листи Универзитета за област медицине-клиничка медицина.Ми смо први пут рангирани, врло високо, између 200 и 300 места, а подсећам да се само 2 посто универзитета у свету уврсти на ову листу. То је још један доказ нашег дугогодишњег рада који је остварен захваљујући свима нама-људима који су руководили и онима који сада руководе Факултетом, наставницима и сарадницима, али и студентима, постдипломцима. И ви сте део тога и ја вам честитам на томе и желим да што пре нађете посао у струци'', истакао је декан Јаковљевић.

 
 

Дипломе докторима стоматологије уручио је продекан за ИАС медицине проф.др Дејан Петровић, магистру фармације продекан за ИАС фармације проф.др Жељко Мијаиловић, а струковним физитеапеутима и струковној медицинској сестри продекан за основне струковне студије проф.др Наташа Здравковић. Дипломци су положили Хипократову заклетву коју је прочитала доктор медицине Јелена Миленковић.

Диплому доктора медицине од оснивања Факултета до данас добило је 4005 доктора медицине, 627 магистара фармације, 95 доктора стоматологије, 465 струковних сестара, 445 струковних терапеута и 123 фармацеутских техничара.

 
 


УНИВЕРЗИТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ ПО ПРВИ ПУТ НА ШАНГАЈСКОЈ ЛИСТИ НАЈБОЉИХ У 2019. ГОДИНИ, ЗА ОБЛАСТ МЕДИЦИНА-КЛИНИЧКА МЕДИЦИНА

Факултет медицинских наука Универзитета у Крагујевцу је својим научно-наставним радом и постигнутим резултатима препознат од стране најрелевантнијих светских институција.

Ове године, Универзитет у Крагујевцу је по први пут увршћен на Шангајску листу, за област Медицина – Клиничка медицина, где је пласиран између 201 и 300 места.

Шангајска листа или Академско рангирање универзитета у свету је неформалан, али престижан систем рангирања, а само 2% светских универзитета има прилику да се нађе на овој листи. Рангирање се врши једном годишње од јуна 2003. године и сваке године се изнова ажурира према новим и доступним анализама.

ShanghaiRanking's Global Ranking of Academic Subjects 2019 - Clinical Medicine
''ШИРОКО СРЦЕ'' ЦРВЕНОГ КРСТА И ОВЕ ГОДИНЕ ПРИПАЛО ФМН

Продекан за ИАС фармације проф.др Жељко Мијаиловић примио је данас, у Скупштини града, признање''Широко срце'' које додељује ГО Црвеног крста.

Факултет медицинских наука и ове године добитник је признања коју додељује Црвени крст а на основу резултата остварених у добровољном давалаштву крви у 2018.години. Наш факултет је и овог пута у зимској и летњој кампањи на крагујевачким факултетима обезбедио највећи број јединица крви.

Други по броју прикупљених јединица крви, у категорији Факултета, је факултет инжењерских наука а трећи ПМФ.

У категорији средњих школа највише крви прикупљено је у Првој техничкој школи, Другој гимназији и Првој крагујевачкој гимназији.

 
 

Поводом Светског дана добровољних давалаца крви у сали Скупштине града Крагујевца организован је пријем за даваоце који су крв дали 50,75 и 100 пута као и за средње школе, факултете, јавна предузећа и удружења грађана која су награђена плакетом ''Широко срце''.Признања су награђенима уручили члан Градског већа за здравство и социјалну политику др Гордана Дамјановић и потпредседник Градске организације Црвеног крста Крагујевац др Љубиша Милојевић .

 


СТУДЕНТИ ФАРМАЦИЈЕ ИЗ НЕМАЧКЕ У ПОСЕТИ НАШЕМ ФАКУЛТЕТУ

Осморо студената Фармацеутског факултета из Хамбурга, у оквиру TWIN пројекта Европске асоцијације студената фармације, борави у вишедневној посети нашем факултету и Крагујевцу.

Студенте из Немачке данас је примио декан ФМН проф.др Владимир Јаковљевић који је истакао да је сваки вид међународне сарадње изузетно важан и за наш Факултет, и за читав Универзитет и град Крагујевац. ''Оно што је један од критеријумима за препознавање на светским листима, а најпознатија је свакако Шангајска листа, је управо међународна сарадња и број страних студената на сваком факултетту. Ми смо постигли изузетне резултате на националном плану у протеклом периоду, а један од приоритета у наредном периоду биће боља презентација наше установе на међународном плану. Свакако да су размене студента један од начина за што бољу промоцију. Ми на нашем Факултету за сада немамо стране студенте, ако се изузму студенти из региона. Оно што ћемо покушати у наредном периоду је да добијемо макар и минималне квоте за иностране студенте како би 2020.године могли да на наше студијске програме упишемо један број страних студената.То може да допринесе новом развојном путу нашег Факултета и потрудићемо се да за две године то и реализујемо'', рекао је проф.Јаковљевић. Он је студентима из Немачке у најкраћим цртама представио наш Факултет, начин студирања а пре свега студије фармације којима је до избора на место декана Факултета руководио.

 
 
 

Гости из Немачке су се упознали са виртуелном апотеком на нашем Факултету а посетили су и Центар за кардиоваскуларна истраживања. Говорећи о својим утисцима немачки студенти истакли су да су одмах уочили велико гостропримство, отвореност и срдачност и да је Србија једна мешовита средина која може да понуди много више него што се од ње очекује. Према њиховим речима ове посете су изузетно важне јер им омогућавају не само нове контакте са студентима из других земаља већ и због упознавања са системима образовања ван Немачке. Иначе, TWIN је један од најатрактивнијих пројеката Европске асоцијације студената фармације који представља билетаралну размену студената са фармацеутских факултета из различитих европских држава. Пројекат се састоји од едукативног и друштвеног дела и прилика је да се упознају нови људи, њихове културе, обичаји али и усаврши и унапреди знање из области фармације.


НАСТАВНИЦИ ФМН ГОСТИ УНИВЕРЗИТЕТА ВАСИЛ ГОЛДИШ У АРАДУ

У оквиру Ерасмус+ програма, проф. Драгана Игњатовић Ристић и доц. Марина Газдић су од 06.05. до 12.05. 2019.године биле гости Универзитета Васил Голдиш у Араду, Румунија.

Проф. Драгана Игњатовић Ристић је одржала предавање на тему Етике у психијатрији, а доц. Марина Газдић предавање на тему Стем ћелија.

Домаћини су нас упознали са пројектима на којима тренутно раде у оквиру Института (Insttute of Life Sciences). На обострано задовољство, планира се будућа пројектна сарадња две институције као и сарадња на програму докторских академских студија.

Како је студијски боравак био део свечаности Универзитета, домаћинима смо упутили срдачне поздраве у име Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу.

 
 
 


УРУЧЕНИ ИНДЕКСИ СПЕЦИЈАЛИЗАНТИМА ФМН

У присуству декана проф.др Владимира Јаковљевића продекан за специјалистичке и уже специјалистичке студије проф.др Горан Давидовић свечано је данас, у Плавој сали Факултета медицинских наука, уручио индексе новим специјализантима нашег Факултета. Након пролећног конкурса специјалистичке студије на ФМН уписало је 60 нових специјалиста медицине и стоматологије.Они ће у наредном периоду, у трајању од 3 до 5 година, у зависности од специјализације за коју су се определили наставу и стручни рад обављати у нашој установи и наставно научним базама Факултета, пре свега Клиничком центру Крагујевац и Војно медицинској академији у Београду.

Поздрављајући специјализанте декан Факултета проф.др Владимир Јаковљевић рекао је да су управо они-студенти специјалистичких студија стратешко опредељење нашег Факултета у наредном периоду. ''Од данас сте званично специјализанти нашег Факултета и овде ћете имати сигурно већу пажњу него на било ком другом месту, као и коректне саговорнике како међу Вашим менторима тако и у Служби за постдипломску наставу. Потрудили смо да имате све што је потребно за добру и квалитетну специјализацију , од наставе, преко ментора и установа у којима ћете обављати стаж'' рекао је декан Јаковљевић. Он је подсетио и да се ФМН труди да прати потребе тржишта и да у сваком конкурсу за упис на специјалистичке и уже специјалистичке студије уведе неку нову специјализацију. Све то резултира традиционално добрим интересовањем доктора медицине и стоматологије и магистара фармације за додатним усавршавањем, односно уписом на специјализације на нашем Факултету.

 
 

Продекан за специјалистичке и уже специјалистичке студије проф.др Горан Давидовић захвалио се свим специјализантима који су се определили за специјализације код нас и додао да је, до сада, са ФМН са звањем специјалисте и ужег специјалисте изашло око 600 људи. ''То је значајан број а у овом кругу интересовања су по гранама различита и из области медицине али и фармације и стоматологије. Заступљене су скоро све гране медицине а доста полазника и у овом конкурсном року определило се за специјализације из области стоматологије пре свега ортопедије вилица и оралне хирургије'', рекао је проф.Давидовић. Према његовим речима квалитет наставе је оно што препоручује наш Факултет и традиционално опредељује велики број полазника за упис специјалистичких и уже специјалистичких студија на ФМН

Факултет медицинских наука два пута годишње уписије лекаре, стоматологе и фармацеуте на специјалистичке студије, уз услов да су добили сагласност министарства здравља за упис на одређену специјализацију или ужу специјализацију. Конкурси на ФМН расписују се у априлу и октобру, а стаж специјализантима почиње 1.јуна или 1.децембра.


СТУДЕНТИ ФМН ОСВОЈИЛИ ТРИ СЕСИЈЕ У БАЊА ЛУЦИ

Студенти Факултетa Mедицинских наука Универзитета у Крагујевцу учествовали су на првом интернационалном медицинском конгресу за студенте и младе докторе у Бања Луци, а у организацији Медицинског факултета у Бања Луци. У пратњи доц. др Марине Томовић, два студента пете године интегрисаних академских студија фармације, четири студента шесте године интегрисаних академских студија медицине и један студент докторских академских студија: Јована Перовић, Емина Ћоровић, Ирфан Ћоровић, Јелена Ђурђеић, Катарина Радојевић, Неда Шапић и Марко Иванковић учествовали су на конгресу где су презеновали своје научно-истраживачке радове. Такође, у оквиру радионица наши студенти су имали прилику да учествују у хируршком зашивању рана, кардио-пулмонарној реанимацији, као и у радионицама за обуку рада на ЕКГ-у и ултразвуку.

 
 

Од четири сесије наши студенти су освојили три: Ирфан Ћоровић, Емина Ћоровић и Јелена Ђурђевић. Домаћини су омогућили посету новој згради Медицинског факултета који је опремљен са најновијом опремом за наставни и истраживачки рад. Студенти су имали прилику да разговарају са својим колегама о њиховом начину студирања, о литератури из које уче и о материјалима које користе. У оквиру боравка у Бања Луци студенти су са доц. др Марином Томовић обишли град и упознали се за знаменитостима Бања Луке. Након презентовања својих радова и освајања награда, били су позвани на свечану вечеру коју су припремили организатори конгреса. 


ФМН ДОБИО НОВЕ ЧЛАНОВЕ АЛУМНИ КЛУБА

Некадашњи студенти нашег Факултета, генерација која је студије медицине завршила 1994.године, окупили су се у суботу 25.маја како би обележили 25 од апсолвентуре. Била је то прилика да се сви они учлане у Алумни клуб Факултета медицинских наука. Чланске карте уручио им је декан ФМН проф.др Владимир Јаковљевић који је и сам део те генерације. Проф.Јаковљевић је поздрављајући своје колеге подсетио да је Факултет медицинских наука , од времена када су они били студенти, до данас напредавао у сваком смислу и истакао да мисли да је наша установа превазишла могућности и овог града али и свих нас. ''Факултет је доста променио своју структуру и на томе ћемо радити и у наредном периоду.Ово је наша заједничка кућа и учлањењем у Алумни клуб желимо да повежемо све оне који су били и јесу део Факултета што ће нам омогућити не само периодична окупљања и дружења већ нам даје и могућност да се и струковно повежемо што може бити корисно и за нас појединачно али и за установе у којима радимо и градимо своје каријере'', рекао је проф.Јаковљевић.Декан ФМН је најавио и да ће за славу и дан Факултета у децембру ове године бити организовано окупљање и осталих генерација наших некадашњих студената. 

Сусрет генерације која је студије медицине завршила 1994.године на нашем Факултету први пут је иницирао Никола Росић, клинички фармаколог у КЦ Крагујевац, који је истакао да се ова генерација први пут окупила на тринаесту годишњицу од апсолвентуре и да је од тада постала традиција да се виђају једном годишње. ''Почаствовани смо што на овакав, генерацијски начин, постајемо чланови Алумни клуба Факултета и то на 25 годишњицу од апсолвентуре. Неки од нас су за ове године јако лепо професионално напредовали, неки су остварили јако завидне академске каријере али најважније је да нам је свима драго да се овако састанемо, дружимо, подсетимо студентских дана и разменимо искуства'', рекао је Никола Росић.

 


Иначе, оснивачка Скупштина Скупштина Алумни клуба ФМН одржана је за дан Факултета 2017.године.Циљ Алумни клуба је остваривање везе Факултета са некадашњим студентима, и њихово међусобно повезивање које треба да допринесе нашој бољој комуникацији према њима али и заједничкој промоцији наше установе. Чланске карте Алумни клуба ФМН, између осталих, добили су и професори нашег Факултета: проф.др Жељко Мијаиловић продекан за ИАС фармације, проф.др Иванка Зелен, проф.др Александра Димитријевић, доц.др Милош Тодоровић.s


СТУДЕНТИ СТОМАТОЛОГИЈЕ У ПОСЕТИ УНИВЕРЗИТЕТУ У СМОЛЕНСКУ

Студенти Факултет медицинских наука Универзитета у Крагујевцу обновили су дугогодишњу сарадњу са Универзитетом медицинских наука у Смоленску, у Русији. У пратњи доц. Др Милице Поповић, студенти четврте године интегрисаних академских студија стоматологије: Јовић Андреа, Огњановић Ирена, Милановић Павле и Ивановић Душан учествовали су на Студентској конференцији у Смоленску где су имали прилику да презентују своје научно-истраживачке радове. Такође, у оквиру радионица наши студенти имали су прилику да моделују зубе у воску, мере јачину везе савремених адхезивних система у стоматологији, као и у радионицама прве помоћи при трауми главе и врата и хируршког збрињавања ране применом различитих техника шивења ране.

 

Учествовали су и на 'Округлом столу' где су имали прилику да разговарају са својим колегама о њиховом начину студирања, о литератури из које уче, о материјалима које користе. Такође, са својим домаћинима, разменили су досадашња искуства, разговарали о традицији, навикама и животу студената у Русији и Србији. Наши студенти обишли су и клинику за оралну хирургију и клинику за денталну терапију, као и неке од приватних стоматолошких клиника где су се упознали са најсавременијим техникама и технологијама у стоматологији.

 

У оквиру боравка у Смоленску студенти стоматологије ФМН са доц. др Милицом Поповић , у пратњи својих домаћина, посетили су Музеј хумане анатомије у оквиру Катедре за анатомију, обишли су град и упознали се за знаменитостима Смоленска. Они су имали част да их на свечаном пријему угосте градоначелница Смоленска Валентина Михајловна Олејникова и ректор Универзитета проф. др Роман Козлов. Након презентовања својих радова, били су позвани на свечани бал који су припремили професори факултета и који се традиционално одржава након конференције.


СТУДЕНТКИЊА МЕДИЦИНЕ ИЗ РУСИЈЕ У ОКВИРУ ПРОГРАМА РАЗМЕНЕ НА ФМНКрагујевачки факултет Медицинских наука у континуитету реализује програм размене студената дуги низ година.
Успостављена је сарадња са европским Универзитетима, али и престижним Московским.
У оквиру овог програма студентима из Руске федерације омогућено је да прате наставу, али и да се упознају са могућностима истраживачког рада у лабораторији за кардиоваскуларну физиологију Медицинског факултета која се налази у Институту овог факултета при Клиничком центру.
Студенткиња друге године медицине из Москве, Марија Карташова први пут је у Крагујевцу.
Прилика да се упозна са вршњацима са Балкана, али и српским високообразовним системом драгоцено је искуство за младе људе.
Крагујевачки факултет Медицинских наука у континуитету реализује програм размене студената дуги низ година.
Успостављена је сарадња са европским Универзитетима, али и престижним Московским.
У оквиру овог програма студентима из Руске федерације омогућено је да прате наставу, али и да се упознају са могућностима истраживачког рада у лабораторији за кардиоваскуларну физиологију Медицинског факултета која се налази у Институту овог факултета при Клиничком центру.
Студенткиња друге године медицине из Москве, Марија Карташова први пут је у Крагујевцу.
Прилика да се упозна са вршњацима са Балкана, али и српским високообразовним системом драгоцено је искуство за младе људе.
Њени утисци о начину живота у Шумадији и гостољубивости су превазишли очекивања.
Образовање на крагујевачком и московском медицинском факултету се много разликују, процењује Марија.
Боравак у Крагујевцу провела је радно. Она је у лабораторијама имала прилику да заједно са колегама из Шумадије прође практични део наставе.
Боравак у Крагујевцу, односно Србији за Марију Карташову обележио је сусрет са блиском, али ипак другачијом културом и људима.
Због тога је и програм размене студената један од омиљених код младе популације.
До краја ове академске године крагујевачки Факултет медицинских наука посетиће још неколико група студената који ће пристизати из Русије

12.05.2019 РТК


УРУЧЕНО ПРИЗНАЊЕ ''КАПЕТАН МИША АНАСТАСИЈЕВИЋ'' ДЕКАНУ ФМН

Декан ФМН проф.др Владимир Јаковљевић добитник је признања ''Капетан Миша Анастасијевић'' за афирмацију савременог образовања у региону Шумадије и Поморавља.

Признање проф.Јаковљевићу уручено је данас у сали Скупштине града Крагујевца. Поред декана нашег Факултета награђени су и: компанија Panasonic Lighting Devices Serbia из Свијалнца као лидер одрживог развоја и конкуренстности, проф.др Петар Веселиновић декан Економског факултета, за стваралачки допринос и презентацију високог школства, Радомир Ерић члан Градског већа за привреду, за унапређење пословног амбијента, општина Кнић, за развој локалне самоуправе, проф.др Александра Томић Лучић дирекорка Интерне клинике КЦ за научни и стручни допринос унапређењу здравствене заштите, за стваралаштво у области информисања Невенка Ђелић, уредница дописништва РТС у Крагујевцу, хотел Женева лукс као лидер угоститељске и туристичке понуде, глумац Милан Лане Гутовић за глумачко и уметничко стваралаштво.

 

Ово признање доживљавам као велику част али и обавезу јер носи име једног таквог филантропа и градитеља као што је био капетан Миша Анастасијевић-рекао је након уручења признања проф.др Владимир Јаковљевић, декан ФМН. ''То је признање Факултету којим руководим од скоро и показује да људи из шире друштвене заједнице препознају наш Факултет као место добрих, позитивних дешавања. Надам се да ће то свима нама, и мени наравно, то бити замајац да истрајемо у намери да овај факултет буде једна уређена средине у којој ће сви наставници и студенти да се осећају лепше'', рекао је Јаковљевић.

 
 

Награда „Капетан Миша Анастасијевић" је годишња награда која се додељује за најуспешније појединце, предузетнике и институције у Србији. Ова награда се додељује се у оквиру манифестације „Пут ка врху“ чији је циљ да подстиче и афирмише предузетништво у Србији. Награду реализују агенција за тржишне комуникације Медија Инвент из Новог Сада. Међу досадашњим добитницима овог престижног признања су: председник Србије Александар Вучић, потпредседник Владе и министар иностраних послова Ивица Дачић, наш истакнути неурохирург проф.др Даница Грујичић, проф.др Марко Бумбаширевић микрохирург, новинарка Мира Адања Полак, војно политички коментатор Мирослав Лазански и многи други.УДРУЖЕЊЕ ЗА ПОМОЋ И ПОДРШКУ ОСОБАМА СА ЦИСТИЧНОМ ФИБРОЗОМ СРБИЈЕ
ОРГАНИЗУЈЕПРЕДАВАЊЕ О ЦИСТИЧНОЈ ФИБРОЗИ

15.05.2019. године

у Плавој сали Факултета медицинских наука у Крагујевцу

Опширније погледајте овде


У ТОКУ КОНКУРС ЗА УПИС НА СПЕЦИЈАЛИСТИЧКЕ
И УЖЕ СПЕЦИЈАЛИСТИЧКЕ СТУДИЈЕ ФМН

На ФМН у току је први овогодишњи Конкурс за упис на специјалистичке и уже студије, који ће бити отворен до 15.маја.Доктори медицине и стоматологије, као и магистри фарамације моћи ће да аплицирају за упис на 28 специјализација из области медицине, 7 стоматологије и 5 фармације. У односу на раније конкурсе новина је специјализација из токсиколошке хемије, а од краја прошле године Факултет је, у оквиру конкурса за уже специјализације, уврстио и две нове гране медицине: онкологију и хипербаричну медицину. Лекари који већ имају диплому специјалисте тако ће моћи да конкуришу за неку од 16 понуђених субспецијализација на нашем Факултету.

''Интересовање за упис је, за сада, задовољавајуће имајући у виду чињеницу да у овом року министарство не додељује решења о одобреним ужим специјализацијама. До сада се пријавило 30-ак кандидата а пошто је Конкурс отворен до 15.маја очекујемо око 60 пријављених што је задовољавајући број и одговара неком просеку'', рекао је декан ФМН проф.др Владимир Јаковљевић у изјави за ТВ Крагујевац. Према његовим речима специјализације су,у овом моменту , један од приоритета у области постдипломског усавршавања. ''У области докторских студија постигли смо одређени ниво и завидан број заинетрсованих, који је и даље веома висок.До тога смо дошли захваљујући дугогодишњем искуству и добром раду. С друге стране специјализације дуго година нису одобраване од стране минисатрства здравља а од када је то покренуто све веће интерсовање је и лекара и фармацеута и стоматолога за овај вид усавршавања , јер већини њих је то најважније да би сутра могу да лече људе'', рекао је Јаковљевић. Декан је истакао и да ће се Факултет медицинских наука трудити да и повећањем броја наставно-научних база али и бољом сарадњом са Клиничким центром и Домом здравља направим још боље услове за све специјализанте и уже специјализанте нашег Факултета и омогући им што квалитетнији ниво рада и праксе.

На Конкурс за упис на специјалистичке и уже студије могу се јавити сви они који имају решење минисатрства здравља о одобреној специјализацији за грану медицине, стоматологије или фармације за коју се пријављују.


ФМН У ПОСЕТИ ДРУГОЈ ГИМНАЗИЈИ

Факултет медицинских наука представио је данас своје студијске програме и уписне квоте матурантима Друге гимназије. О студијским програмима нашег факултета и предстојећем упису нове генерације бруцоша у школској 2019/2020.години говорили су: др Анита Ивошевић са ИАС медицине, проф.др Гордана Радић са ИАС фармације и др Дејан Здравковић са ИАС стоматологије.

Интегрисане академске студије медицине, на које и у овој школској години уписујемо 88 студената, према речима др Аните Ивошевић ,трају 6 година након чега студент добија звање доктора медицине. ''На нашем факултету, на свим студијским програмима, очекује вас континуирани рад. Од првих предавања и вежби, морате да учите на недељном нивоу јер тако, током свих 15 недеља наставе, остварујете укупно 30 поена. Сви студијски програми имају јасно дефинисане и прецизне програме који ће вам бити доступни на нашем сајту већ у другој половини августа у виду информатора предмета односно силабуса. На тај начин од самог почетка до детаља сте упознати са свим обавезама које имате током године'', рекла је др Ивошевић. Она је додала и да је од прошле године, односно последње уписане генерације студената медицине, уведено три нова предмета:медицинска хемија, биологија и биофизика.

 
 

На ИАС фармације ФМН ће у школској 2019/2020 години уписати 84 студента. Проф.др Гордана Радић појаснила је матурантима Друге гимназије да студије фармације трају 5 година, да студенти на крају стичу звања магистра фармације и да је могуће да раде у апотекама, фармацеутским компанијама, фармацеутској индустрији али и да се баве научно истраживачким радом. Када је реч о ИАС стоматологији, др Дејан Здравковић , сарадник у настави на стоматологији , подсетио је да је то најмлађи студијски програм на нашем факултету и да ће у овој години бити уписана 10 генерација од 24 студента. ''Читав наш факултет познат је по раду у малим групама где свака група има свог тутора, односно професора или сарадника који је задужен за ту групу. На стоматологији али и на осталим студијским програмима на тај начин стиче се пракса кроз практичан рад што нам касније пуно значи'', рекао је др Здравковић и додао да на трећој години студија крећу уже стоматолошки предмети и конкретан рад са пацијентима у новом простору са савременом опремом и најсавременијим материјалима.

Тим Факултета медицинских наука позвао је данас матуранте Друге гимназије да у суботу 25.маја или суботу 15.јуна, у оквиру манифестације ''Дан отворених врата, посете наш Факултет.

 


ОДРЖАН ДРУГИ НАУЧНИ СКУП ПОВОДОМ СВЕТСКОГ ДАНА ИМУНОЛОГИЈЕ

У плавој сали Факултета медицинских наука данас је одржан други научни састанак Центра за молекулску медицину и истраживање матичних ћелија, а поводом Светског дана имунологије. Циљ састанка је да омогући форум који би стимулисао сарадњу са сродним научним установама у Србији као и са другим истраживачким групама нашег Факултетa и Универзитета. Други, не мање важан циљ је да прикаже резултате научних истраживања у Центру и другим научно-истраживачким установама.

На скупу су, како је истакао проф.др Иван Јовановић, представљени резултати који су публиковани у врхунским међународним часопсима из области имунологије, онкологије и регенеративне медицине. Ово је била прилика да се прикажу и најновији резултати који до сада нису публиковани. 15 предавача је презентовало своје резултате а још 20-ак је своје резултате представило у оквиру постер сесија. Скуп је имао национални карактер па су своје резултате у овим областима представили и Војномедицинска академија у Београду, Медицински факултет у Београду, Институт за медицинска истраживања у Београду, Институт за биолошка истраживања у Београду.

 
 

Претходне године у Центру за молекулску медицину и истраживање матичних ћелија Факултета медицинских наука (који има статус центра изузетних вредности) истраживања је спроводило 9 професора ,три доцента и десетине млађих истраживача и докторанада, а у оквиру: 3 међународна; 6 пројеката Министарства за просвету, науку и технолошки развој; 3 макро и 19 јуниор пројеката Факултета медицинских наука.Ова група истраживача је у периоду од годину дана објавила 29 М20 и 6 М51 публикација. У истом периоду у Центру је урађено и одбрањено 7 докторских дисертација.

Центар већ годинама успешно доприноси развоју науке и стварању кадрова Факултета медицинских наука кроз сарадњу са великим бројем наставника и сарадника који сада успешно раде и дисеминују научну мисао и метод у оквиру катедри за: имунологију, онкологију, генетику, хирургију, стоматологију, инфективне болести, биохемију, патолошку анатомију, хистологију и ембриологију, патолошку физиологију, психијатрију, интерну медицину, оториноларингологију. Шеф катедре за имунологију, инфекције и инфламацију проф.др Небојша Арсенијевић рекао је да се у оквиру истраживања дошло до сазнања у каквим све запаљенским болестима матичне ћелије учествују и на који начин модулирају запаљенски одговор организма. ''Радило се доста и на моделима системских болести као што су Кронова болест, мултипл склероза и по први пут су свету саопштене неке информације баш из нашег центра и из Крагујевца'', истакао је Арсенијевић. Испред ВМА у Београду скуп је подржао др Миодраг Јоцић који је истакао да наше две институције имају веома блиску сарадњу, заједничке пројеке и радове и додао да велики број доктора медицине са ВМА постдипломске студије је завршило или завршава управо на ФМН у Крагујевцу.

Наставници Центра су у протеклој деценији били доминантни предавачи на четири изборна подручја у оквиру Докторске школе (Докторских академских студија). Тако су у Центру спровођена и истраживања за докторске дисертације у оквиру следећих изборних подручја: Онкологија; Имунологија, инфекција и инфламација; Матичне ћелије у биомедицинским наукама; Истраживања у стоматологији.

 


ОТВОРЕНА ВРАТА ЗА БУДУЋЕ МЕДИЦИНАРЕ

Факултет медицинских наука организовао је Дан отворених врата па су средњошколци, који планирају да студирају медицину, били у прилици да се информишу о условима студија на овој високошколској установи.
Међу матурантима највише је било ученика средње медицинске школе и гимназијалаца који планирају да упишу Факултет медицинских наука.
Факултет медицинских наука Универзитета у Крагујевцу и ове године уписаће 88 студената медицине, 84 на фармацији, 24 на стоматологији, док ће струковне студије имати 88 бруцоша.
Све до пријављивања за пријемни испит заинтересовани средњошколци моћи ће да се информишу о студијама на овом факултету.
Лабораторије и кабинети су опремљени најсавременијом опремом, док са студентима ради добар наставни кадар. Ова високошколска установа је јединствена по томе што организује карантински рад на хирургији, интерној медицини и гинекологији.
Факултет медицинских наука препознатљив је по туторском систему рада са студентима, који се показао као одличан за успех на студијама.
Највише је било ученика средње медицинске школе, а међу матурантима су се нашли и гимназијалци који планирају да упишу Факултет медицинских наука.
Дан отворених врата био је прилика да се прикупе потребне информације о студијама и условима рада на факултету.
До полагања пријемних испита будући студенти ће моћи да набаве збирке тестова, питања и задатака.
(20.04.2019, РТК)


ОДРЖАН ПРИЈЕМ ЗА СПОРТИСТЕ КОЈИ СУ ОСВОЈИЛИ КУП РЕКТОРА 2019.

Декан Факултета медицинских наука проф.др Владимир Јаковљевић, саветник декана за финансије и кадрове проф.др Небојша Здравковић и проф.др Владимир Живковић организовали су пријем за спортску секција Факултета, која је прошлог викенда у Чачку, освојила прво место у генералном пласману на Купу ректора.

Честитајући спортистима на освојеном Купу ректора, декан ФМН проф.др Владимир Јаковљевић рекао је да је то велика ствар за наш Факултет. ''Веома ми је драго да се у првој години мог руковођења овом установом дешавају овакве ствари.Искрено се надам да ће у некој перспективи и држава препознати да треба да више фаворизује студентски спорт у правом смислу, давањем стипендија и да то заиста буде прави пут за све младе спортисте'', рекао је проф.Јаковљевић и додао да ће спортисти Факултета и у наредном периоду имати сву подршку руководства у свим својим активностима на овом плану.

 
 

Проф.др Душица Ђорђевић захвалила се свим учесницима Купа ректора и на учешћу и на труду који су уложили и на тај начин допринели да у генералном пласману ФМН освоји прво место.Председник Спортске секције Марко Ристић подсетио је да је ово друга година за редом у којој ФМН осваја Куп Ректора и изразио очекивање да ће наши спортисти на предстојећој Медицинијади, која се одржава у Будви од 8.до 12.маја,остварати запажене резултате.

На Купу Ректората у Чачку 14.априла 2019.године секције Факултета медицинских наука оствариле су следеће резултате: стрељаштво (ж) 1. место , одбојка (ж) 1. место ,кошарка (ж) 1. место ,кошарка (м) 1. место и рукомет (ж) 2. Место.У генералном пласману ФМН освојио је прво место са 14 бодова, друго место припало је Правном факултету са 13 бодова док је трећепласирани Факултет техничких наука са 12 бодова.

 


КУП РЕКТОРА 2019.

Факултет медицинских наука је освојио прво место у генералном пласману на Купу ректора одржаном 14.4.2019. у Чачку.

Генерални пласман
1. Факултет медицинских наука 14 бодова
2. Правни факултет 13 бодова
3. Факултет техничких наука 12 бодова

Пласман секција Факултета медицинских наука
Стрељаштво (ж) 1. место
Одбојка (ж) 1. место
Кошарка (ж) 1. место
Кошарка (м) 1. место
Рукомет (ж) 2. место

 


 


ПРЕДСТАВЉЕНИ СТУДИЈСКИ ПРОГРАМИ ФМН МАТУРАНТИМА ПРВЕ ГИМНАЗИЈЕ

Професори и сарадници Факултета медицинских наука уз подршку ПР тима представили су данас матурантима Прве крагујевачке гимназије наше студијске програме и овогодишње квоте за упис нове генерације бруцоша. Традиционално велико интересовање за наше студијске програме матуранти су показали и приликом овогодишње посете , а највеће интересовање и овог пута влада за студије медицине. Говорећи о ИАС медицине др Анита Ивошевић истакла је да је ФМН одавно препознатљив по раду студената у малим групама и туторском систему рада којим пратимо сваког студента од уписа до завршетка школовања.Студије медицине трају 6 година, односно 12 семестара а сваки семестар траје 15 недеља. ''До другог семестра треће године на факултету и институту имате предклиничке прдмете након чега прелазите на клинику, ткз. ''клиничке предмете'' односно практичан вид наставе у болничким условима. Оно што је студентима најзанимљивије и најатрактивније су такозвани карантини , у оквиру којих боравите у болници по 7 дана и то на четвртој години на интерној медицини, на петој на хирургији и на шестој години на гинекологији'', рекла је др Анита Ивошевић.

Студијски програм фармације представила је проф.др Гордана Радић истакавши да студије фармације трају 5 година односно 10 семестара након којих се добија звање магистар фармације које омогућава запослење у фармацеутској индустрији, здравственим установама али и могућност бављења научно-истраживачким радом. ''На нашем Факултету је могуће наставити студије и бављење науком у оквиру Докторских студија. Новина на нашем студијском програму је што студенти завршне године имају могућност стицања стручне праксе односно практичног рада у болничким условима и апотекама'', рекла је проф.Радић. Најмлађи студијски програм нашег Факултета-стоматологију представио је истраживач-сарадник др Марко Милосављевић који је рекао да је за овај студијски програм важно знање, вештина и уметност и да сви они који су на ово спремни могу конкурисати за једно од 24 места колико наш Факултет уписује студената стоматологије од 2010.године када је кренула прва генерација бруцоша.

Факултет медицинских наука у школској 2019/2020 години уписаће 88 студената на ИАС медицине, 84 на ИАС фармације и 24 студента на ИАС стоматологије. На основне струковне студије факултет ће, и у овој школској години, уписати 88 студената. Збирке задатака за пријемни испит из биологије, хемије и математике, које издаје ФМН могу се купити у скриптарници Факултета.

 
 
 


ПРЕДСТАВЉЕНА ФОНДАЦИЈА ''ЗАЈЕДНО ЗА МЛАДЕ-ПРОФ.ДР ДАНИЦА ГРУЈИЧИЋ''

У организацији Управног одбора Фондације ''Заједно за младе-Проф.др Даница Грујичић'' и Факултета медицинских наука у амифитеатру нашег факултета у петак 29.марта предавање је одржала наш истакнути неурохирург, начелник Одељења неуроонокологије КЦС, шеф катедре за хирургију Медицинског факултета у Београду професор доктор Даница Грујичић.

Најпре је окупљене госте и студенте, у име домаћина, Факултета медицинских наука, поздравио декан проф.др Владимир Јаковљевић.С обзиром да је Фондација која носи име професорке Грујичић и основана на иницијативу студената Универзитета у Крагујевцу на предавању је управо у њихово име присутне поздравила доктор медицине Анђела Ивезић, сада члан УО Фондације као и мастер права из Ужица Радован Новаковић.

Проф.др Даница Грујичић рекла је најпре да је циљ Фондације да се мотивишу млади и талентовани људи да се образују и остану да раде у Србији.''Наш циљ је да се младим научницима, уметницима, спортистима и осталој талентованој деци из других области пружи подршка да се образују, остану да раде у својој земљи и постану најбољи у својим професијама'', истакла је проф.Грујичић. Новац ће се прикупљати донацијама појединаца, фирми и СМС порукама док ће на сајту Фондације бити објављене слике деце за коју се новац прикупља, тако да ће јавност знати где су односно коме су средства отишла.Професорка Грујичић говорила је и о реформи образовања, нашем здравственом систему, значају увођења категорије породичног лекара, плановима и новинама у области неурохирургије, све успешнијој примени гама ножа у Клиничком центру Србије, али и великим могућностима које у лечењу различитих врста тумора има ИКС нож који је њеним залагањем , уз помоћ минисатрства здарвља, купљен и на коме се однедавно ради у КЦС.

Предавање је било интерактивно па су студенти били у прилици да проф.Грујичић поставе питања на која је она стрпљиво одговарала.
Предавању на ФМН присуствовали су и ученици Прве крагујевачке гимназије чији је одлазак на светско такмичење у Хјустон Фирст лего лиг био доведен у питање због недостатка новца.

У међувремену су стигле најаве од државе да ће помоћи њихов одлазак, а сама проф.Грујичић рекла је да ће уколико буде потребно помоћи и Фондација ''Заједно за младе-проф.др Даница Грујичић'',

 
 
 


ФМН ПРЕДСТАВЉЕН НА САЈМУ ОБРАЗОВАЊА И ЗАПОШЉАВАЊА У КРАГУЈЕВЦУ

На Шумадија сајму отворен је дводневни сајам образовања и запошљавања. На манифестацији се представљају бројне државне и приватне високошколске установе и школе, а близу 40 послодаваца нуди више од 320 радних места.
Ученици су у прилици да се кроз непосредан контакт са представницима високошколских установа и школа упознају са образовним профилима и смеровима које средње школе и факултети нуде и тако лакше пронађу право занимање и смер будућег школовања.Факултет медицинских наука представио је своје студијске програме на заједничком штанду Универзитета на коме су се окупили сви наши факултети.
На овогодишњој дводневној манифестацији представља се Национална служба за запошљавање и око 40 послодаваца. Незапосленим Крагујевчанима понуђено је више од 320 радних места. Сви заинтересовани могу да предају своје радне биографије и на лицу места разговарају са послодавцима. Радна места нуде Магнети Марели Аутомотиве, Горење МДМ, Орион World, Форма идеале, Грах Аутомотиве из Баточине, Пештан Аранђеловца, Ником, Adient Interiors, Wacker Neuson, Куч копмани, Трнава промет и други послодавци.
“Највише слободних послова понуђено је лицима машинских и металских занимања, од трећег до седмог степена стручне спреме (бравари, алатничари, заваривачи, металоглодачи, оператери на ЦНЦ машинама, дипломирани машински инжењери различитих смерова). У понуди су и радна места за економисте, технологе, куваре, конобаре, месаре, продавце, али и за особе са инвалидитетом за радно место шивача текстила”, саопштено је из Националне службе за запошљавање.
Шумадија сајам организује ову манифестацију уз подршку Националне службе за запошлјавање, а под покровителјством града Крагујевац. Радно време сајма 28. и 29. марта је од 10 до 17 часова, а улаз и паркинг су бесплатни.

 
 


ОДРЖАНА ЕДУКАЦИЈА НА ТЕМУ ''АНЕМИЈЕ УСЛЕД НЕДОСТАТКА ГВОЖЂА И ДРУГЕ ХИПОПРОЛИФЕРАТИВНЕ АНЕМИЈЕ''

У организацији Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу, Центра за континуирану медицинску едукацију и Катедра за клиничку фармацију у амфитеатру нашег Факултета одржана је континуирана медицинска едукација на тему: '' Анемије услед недостатка гвожђа и друге хипопролиферативне анемије''. Организатор едукације, продекан за континуирану медицинску едукацију Проф. др Душан Ђурић истакао је да је циљ ове едукације да се на нивоу примарне здравствене заштите обједине напора фармацеута и лекара у побољшљњу квалитета живота, поготово у репродуктивном периоду јер смо ми нација која има хроничне проблеме са анемијом. ''Те проблеме најчешће не препознамо на време па је зато неопходно да се предузму превентивни кораци који ће поправити квалитет исхране наших корисника , јер корисници су и здраве особе, не морају да буду само пацијенти и да на тај начин сагледамо које су то превентивне мере, која је то врста исхране која је квалитетна и да ли наш начин исхране води у неки од ових поремећаја, укључујући и дијабетес, који значајно могу да утичу на остали коморбидитет. Само заједничким тимсим радом можемо да оплеменимо средину у којој живимо'', рекао је проф. Ђурић.

Учесници едукације поред лекара примарне здравствене заштите и фармацеута су и студенти Факултета медицинских наука, чланови крагујевачког огранка Удружења студената NAPSER , који су у припремама и реализацији скупа веома помогли .Они се, између осталог, баве програмима и пројектима који су везани за едукације ове врсте, а негде су и кандидати за упис на специјалистичке академске студије за стицање назива специјалиста фармације на ФМН.

Учеснике данашње континуиране медицинске едукације поздравио је декан нашег Факултета проф.др Владимир Јаковљевић.

 
 


ПОЧЕЛА РЕАЛИЗАЦИЈА ЗАЈЕДНИЧКОГ ПРОЈЕКТА ФМН И ''И.М.СЕЧЕНОВ'' УНИВЕРЗИТЕТА ИЗ МОСКВЕ

Пред крај прошле године Факултет медицинских наука Универзитета у Крагујевцу и формално је успоставио сарадњу са Првим московским државним медицинским Универзитетом ''И.М. Сеченов''. Као резултат те сарадње већ је почела реализација пројекта о шећерној болести и утицају метаболичког синдрома на срце. Пројекат под називом ''Kardioprotetektivni efekti DPP-4 inhibitora na ishemijsko–reprerfuzionu povredu izolovanog srca pacofa sa dijabetesom tipa 2'' реализује се у Крагујевцу, у лабораторији за физиологију Центра за функционална истраживања ФМН- а, а биће представљен Савету ''И.М.Сеченов'' Универзитета који треба да да сагласност на резултате до којих се у оквиру пројекта дође и одобри публиковање тих резултата. Према речима проф.др Сергеја Бољевича, који је шеф катедре за патологију Универзитета ''Сеченов'' у Москви , који је данас посетио наш Факултет, у плану је и рад на још два заједничка пројекта који се реализују у лабораторији Центра за функционална истраживања којом руководи декан ФМН проф.др Владимир Јаковљевић али и у лабораторијама Универзитета ''И.М.Сеченов''. Истовремено, истиче проф.Бољевич, раде се и заједничке публикације за међународне часописе.Највеће могућности за развој сарадње нашег факултета и читавог Универзитета у Крагујевцу са ''И.М.Сеченов '' Универзитетом у Москви проф.др Сегреј Бољевич види у оквиру организације и одржавања деветог Конгреса о патологији, који ће у Москви 2022.године окупити преко пет хиљада учесника из целог света, пре свега патофизиолога али и осталих лекара и научника који се баве практичним радом. То ће бити додатни импулс не само у сарадњи ''И.М.Сеченов'' Универзитета са ФМН у Крагујевцу већ и велики подстрек развоју патофизиологије у целом свету, сматра проф.Бољевич. ''У том случају би наша два Универзитета, уз заједничке радове, постали центар патофизиологије и науке уопште у овој области'',рекао је проф.Бољевич. Водећи организатори Конгреса су управо проф.др Сергеј Бољевич са Првог московског државног медицинског Универзитета ''И.М.Сеченов'' и проф.др Владимир Јаковљевић декан Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу. Проф.Бољевич очекује и да конгрес о патофизиологији омогући и међусобно повезивање свих европских и светских Универзитета а тиме и интезивну сарадњу свих учесника у овој области.


ОДРЖАН НАЦИОНАЛНИ СИМПОЗИЈУМ ЛЕКОВИ И БУБРЕГ У КЛИНИЧКОЈ ПРАКСИ

На Факултету медицинских наука, у организацији Центра за континуирану медицинску едукацију и катедре за нефрологију, одржан је национални симпозијум из нефрологије ''Лекови и бубрег у клиничкој пракси'', који је акредитован од стране Здравственог савета Србије. Циљ симпозијума, који је окупио нефрологе из целе Србије, је да се упознају са патофизиолошким механизмима нефротоксичног дејства лекова, дозирањем лекова у акутним и хроничним болестима бубрега, укључујући и дозирање лекова код болесника који се лече савременим методама терапије за замену функције бубрега.
Ово је тринаести стручни састанак из нефрологије у Крагујевцу а готово сви су одржани у организацији Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу. Два стручна састанка организовало је Удружења нефролога Србије- Школу хемодијализе 2009. године и Школу нефрологије 2013. године, а један је организовало Српско лекарско друштво-Подружница Крагујевац, 2014. године.
Руководилац симпозијума , шеф катедре за нефрологију ФМН, иначе продекан за ИАС медицине, проф.др Дејан Петровић, у уводном излагању, најпре је истакао да су сваке године, почетком марта, појачане активности нефролога на подизању свести код становништва о значају чувања бубрега, раног откривања и спречавања развоја болести бубрега. ''Хронична болест бубрега је велики здравствени проблем широм света. Подаци показују да тренутно у свету 850 милиона становника има хроничну болест бубрега, а да 2.4 милиона годишње умире због хроничне болести бубрега и њених компликација. Повећан ризик да оболе од хроничне болести бубрега имају особе са повишеним артеријским крвним притиском и/или кардиоваскуларним болестима срца, особе које болују од шећерне болести, од неке системске болести везивног ткива, старости преко 60 година, са позитивном породичном анамнезом, учесталим инфекцијама бубрега и уринарних путева, изложене дејству нефротоксичних лекова.
Код ових особа треба применити скрининг за рано откривање болести бубрега, који треба да укључи: процену функције бубрега, преглед урина тест тракама за доказивање протеина и албумина, преглед седимента урина, мерење артеријског крвног притиска и ултразвучни преглед бубрега. Да ли то можемо МОЖЕМО, да ли то радимо НЕ У ПОТПУНОСТИ'', рекао је проф.др Дејан Петровић. Он је додао и да, поред теоретског знања, примена лекова у клиничкој пракси захтева и практичну, клиничку едукацију, укључујући и саврмене модалитете вантелесне терапије за замену функције бубрега. ''Практична едукација се обавља у КЦ-у Крагујевац, у складу са процедуром која дефинише едукацију и издавање уверења о стручном усавршавању (план, програм и издавање уверења о стручном усавршавању'', рекао је проф.Петровић.
Он је позвао и младе лекаре да упишу постдипломске студије из нефрологије Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу, на којем постоје два студијска програма: ужа специјализација из нефрологије и докторске студије из нефрологије. До сада је одбрањено шест радова уже специјализације из нефрологије и исто толико докторских дисертација.

 
 

Састанку су, поред нефролога из читаве Србије присуствовали и : проф. др Стева Пљеша, проф. др Видојко Ђорђевић, проф. др Светислав Костић, проф. др Зоран Ковачевић, проф. др Драган Јовановић, који су дали велики допринос развоју научне и стручне мисли из области нефрологије у Крагујевцу али у целој Србији. На симпозијуму је представљена и нова књига из серије књига „БОЛЕСТИ БУБРЕГА У КЛИНИЧКОЈ ПРАКСИ“, која носи исти назив као и главна тема националног симпозијума „Лекови и бубрег у клиничкој пракси“. Циљ ове књиге је да едукује и оспособи лекаре да правовремено, правилно и у одговарајућој дози примењују лекове код болесника са акутним и хроничним болестима бубрега, укључујући и болеснике који се лече савременим модалитетима вантелесне терапије за замену функције бубрега.

 
 
 
 


ПРОМОВИСАНИ НОВИ ДОКТОРИ НАУКА УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ

На свечаности која је уприличена у амифитеатру Правног факултета Универзитет у Крагујевцу промовисао је 104 доктора наука, који су у периоду од маја 2017.до маја 2018.године , одбранили докторску дисертацију на факултетима нашег Универзитета.

Највише доктора наука, 54, је са нашег Факултета,12 са Факултета инжењерских наука, 11 са Филолошко уметничког , 10 са Природно математичког, пет са Економског факултета, четири са Правног, по три са Факултета техничких наука у Чачаку и Агрономског факултета,и два са Факултета за машинство и грађевинарство у Краљеву.

Ректор Универзитета у Крагујевцу проф.др Ненад Филиповић истакао је да доктори наука који су данас промивисани чине велико интелектуално богатство и потенцијал, као и ослонац друштвеног просперитета.Он је уједно изразио и очекивање њихових даљих научних резултата, чиме ће, како каже дати видљив допринос очувању ауторитета Универзитета на којем су стекли докторска звања.

 
 

Са Факултета медицинских наука у докторе наука данас су промивисани:Драгана Драгаш Миловановић,Жарко Кривоккапић, Тања Лазић Митровић, Александра Секулић, Јелена Миловановић, Наташа Михајловић, Весна Игњатовић, Светлана Радевић, Милан Ердоглија, Ружица Лукић, Наташа Перковић Вукчевић, Верица Јовановић, Немања Ђекић, Весна Пауновић, Ксенија Вучићевић, Вера Вучићевић, Горан Пешић, Весна Шкулетић, Ненад Зорнић, Бранимир Радмановић, Бобан Јоксимовић, Тамара Николић, Јелена Сотировић, Тања Продовић, Звонко Живаљевић, Оливера Лончаревић, Миодраг Срећковић, Владимир Вукомановић, Мердин Маркишић, Марина Газдић, Владимир Пузовић, Љубодраг Минић, Марјана Вукићевић, Исидора Милосављевић, Петар Чановић, Катарина Јанићијевић, Кристина Радоман, Бранкица Терзић, Мирослав Васовић, Невенка Илић, Драгица Селаковић, Јована Јоксимовић, Ана Азањац Арсић, Зоран Алексић, Зорица Тончић, Јелена Пантић Бишевац, Неда Милосављевић, Зоран Јовић, Влада Ињац, Татјана Драгишић, Драгана Љушић, Јасмина Кнежевић Тасић, Душко Корњача и Горица Ђокић.Поред ментора промоцији су присустовали и продекани за ИАС медицине проф.др Дејан Петровић и ИАС стоматологије проф.др Гвозден Росић.

 
 

И ове године Универзитет је издао књигу под називом ''Књига доктора наука Универзитета у Крагујевцу 2018'' у којој су представљене биографије доктора наука који су данас промивисани као и научни допринос њихових дисертација.Током 43 године постојања на Универзитету у Крагујевцу укупно је промовисано 1 289 доктора наука.ФМН ДОНИРАО КЊИГЕ ПРВОЈ ГИМНАЗИЈИ

Факултет медицинских наука прикључио се акцији коју је покренуо, крајем прошле године, РТС тачније Радио Београд ''Књига солидарности'' у којој је до сада прикупљено преко три хиладе књига у циљу опремања гимназијске библиотеке која је као и читава школа претрпела велика отећења у пожару који је подменут у јануару прошле године.

 
 

Издања нашег Факултета директорки Прве гимназије Славици Марковић уручио је декан проф.др Владимир Јаковљевић који је најпре изразио радост због чињенице да у посети својој школи из које носи не само знање већ и лепе успомене и трајна пријатељства. ''Отворени смо за сарадњу са свим школама а задовољство ми је што једним лепим гестом можемо да допринесемо да школа комплетира своју библиотеку, након штете коју је претрпела. Надам се и да ће издања нашег Факултета, која су од данас саставни део библиотеке Прве гимназије, допринети да још младих и квалитетних гимназијалаца постану наши суденти'', рекао је проф.Јаковљевић. Директорка гимназије Славица Марковић истакла је да је књига најлепши поклон за једну образовну установу тако да све ове књиге, укључујући и оне које нам је данас донирао ФМН, су јако значајне за образовни процес у нашој школи и биће јако значајне и за наставнике и за ученике.

Декан Јаковљевић и директорка Марковић разговарали су и о могућностима интензивирања сарадње наше две установе и том приликом договорено је да ученици гимназије посете лабораторије нашег Факултета као и наше учешће на традиционалном Фестивалу науке који ће ове године бити одржан 25.априла.


ХОЋУ-НЕЋУ БАШ ТАЈ ФАКУЛТЕТ

У организацији Удружења младих ентузијаста и Ђачког паралмента Прве крагујевачке гимназије традиционално је, и ове године, у Сокобањи организована тродневна конференција "Хоћу-нећу баш тај факултет". На манифестацији која је организована 12.пут ученицим завршних разреда средњих школа, углавном из Крагујевца и Шумадије, представили су државни и приватни факултети из Србије. Преко 530 матураната били су у прилици да чују и виде промоцију како државних тако и приватних факултета и на тај начин потврде свој избор факултета или донесу коначну одлуку шта ће студирати.

Конференција је обухватила више од 15 интерактивних предавања на којима су се представили факултети, док су у паузама матуранти учестовали у различитим радионицама које су имале за циљ да им се помогне у стварању тимског духа, превазилажењу предрасуда и откривању лидерства.

 
 

Презентација Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу изазвала је велико интересовање матураната који су се највише интересовали за студије медицине на нашем Факултету, али и остале студијске програме. Поред презентације самог Факултета, матзрантима су представљене и овогодишње уписне квоте а добили су и информације о збиркама задатака које издаје ФМН и начину полагања пријемног испита. О самом начину студирања на нашем Факултета говорила је Милена Стојковић, члан ПР тима док је активности студентског парламента представила Ирена Огњеновић.

 
 


РАЗВИЈАЊЕ АДЕКВАТНИХ ТЕРАПИЈСКИХ МЕТОДА ЗА ЛЕЧЕЊЕ ИНФАРКТА МИОКАРДА

Четврти међународни научни скуп у оквиру “Cost акције” за кардиопротекцију , под покровитељством Европске комисије о покушаји да се нађу механизми за заштиту кардиоваскуларног система од потенцијалних болести почео је данас у хотелу Шумарице у Крагујевцу. Скуп је окупио око 80 еминентних стручњака из ове области који су гости Факултета медицинских наука и који ће изнети најновија сазнања из ове области. Међу учесницима скупа су: проф.др Дерек Хаусенлој председник Cost акције (Велика Британија), Јоана Андреаду руководилац групе (Грчка) и проф.др Питер Фердинандли (Мађарска) , који су организатори читаве европске мреже за кардипротекцију, као и још преко 70 истакнутих професора и научника из читаве Европе, који се баве кардипротекцијом.

Истраживачка група за кардиоваскуларна истраживања Факултета медицинскин наука Универзитета у Крагујевцу, на чијем челу је декан проф.др Владимир Јаковљевић, активно учествује у пројекту од самог почетка, октобра 2017.године а у плану је да се по окончању пројекта, септембра 2020.године, на основу свих досадашњих резултата апликује за важне међународне пројекте који ће омогућити боље фондове, а тиме и боље услове за истраживања у кардиоваскуларним наукама, укључујући и истраживања у Србији. Како је истако декан ФМН, иначе и организатор скупа у Крагујевцу, проф.др Владимир Јаковљевић “Cost акција” за кардиопротекцију подразумева и стварање мреже институција које се баве сличном проблематиком како би, на неки начин могле да унапреде науку, и конкуришу за међународне пројекте. “ Акценат је на томе да се нађу нови механизми који могу да буду потенцијални терапеутски циљеви у лечењу кардиоваскуларних болести, од молекула до клиничких студија”, рекао је Јаковљевић.

 

“Cost акција” је један од најстаријих пројеката Европске уније који траје преко 30 година и који повезује научнике широм Европе који трагају за најбољим леком за инфаркт миокарда. “Ми још увек немамо одговарајући лек већ се и данас лече само последице ове болести”, сматра проф.др Питер Фердинандли из Мађарске , који је на скупу говорио о болестима које су удружене са инфарктом миокарда-шећерној болести и повишеном нивоу масноћа у крви пре свега и о томе како утичу на инфаркт миокарда.

Проф.др Дерек Хаусенлој председник Cost акције (Велика Британија) говорио је о заштити срчаног мишића од оштећења, исхемији и репрефузији . “Код инфаркта миокарда срчани мишић трпи оштећења и ми ових дана у Крагујевцу говоримо о превенцији тих оштећења . Да би се спречио настанак инфаркт миокарда морају се спроводити превентивне мере као што су: снижавање крвног притиска,контрола липида, избегавање пушења а ми причамо о заштити срчаног мишића након што се инфаркт већ догоди. Постоје различите процедуре које се спроводе након срчаног удара а које имају за циљ да заштите срчани мишић од додатних оштећења , то је ткз.исхемијско кондиционирање које се примењује код пацијента након инфаркта”, истакао је проф. Дерек.

Скуп у Крагујевцу је, према речима учсника, прилика да се и стручњаци из Србије још активније укључе у развијање адекватних терапијских метода за лечење инфаркта миокарда. Различита предавања истакнутих стручњака одвијаће се све до петка 15.фебруара у хотелу Шумарице.


КРАГУЈЕВАЦ ДОМАЋИН COST АКЦИЈЕ ЗА КАРДИОПРОТЕКЦИЈУ

Крагујевац ће од 13.до 15.фебруара 2019.године бити домаћин Cost aкције за кардиопротекцију. Организатор скупа је декан ФМН проф.др Владимир Јаковљевић са својим тимом, који је представник Србије у Cost акцији за кардиопротекцију, а koja je направљена у оквиру Европске уније и земаља које су позване да у томе учествују.

Међународни скуп радних група Cost акција која се бави за кардиопротекцијом, односно покушајима да се нађу нови механизми за заштиту кардиоваскуларног система од болести, које су убице број један савременог човечанства, окупиће у хотелу Шумарице око 80 гостију из иностранства уз учешће наших истраживача из те области. ''У том обиму и са таквим учесницима то ће свакако бити најзначајнији скуп те врсте који је икада одржан не само у Крагујевцу већ и шире'', рекао је декан Факултета медицинских наука проф.др Владимир Јаковљевић на конференцији за новинаре, и додао да комплетне трошкове скупа сноси Асоцијација која ради при Европској комисији у Бриселу. Први иницијални састанак Cost акције за кардиопротекцију одржан је у октобру 2017.године у Бриселу, а скуп у Крагујевцу биће четврти у оквиру акције која има за циљ да, након завршетка пројекта који траје до септембра 2020. године , направи мрежу група и истраживача који ће моћи да конкуришу за европске пројекте уз обезбеђење значајних финансијских средстава за њихову реализацију. Проф.Јаковљевић позвао је све заинтересоване учеснике, пре свега младе истраживаче, да узму учешће на скупу где ће моћи и да изложе своје радове. ''То је прилика да у комуникацији са старијим колегама дођу до нових идеја, и да до краја акције, октобра 2020.године, посете неку од лабораторија којим руководе учесници конференције, да науче нешто ново и то примене у свом раду у својим лабораторијама'', рекао је Јаковљевић и додао да ће сви млади истраживачи групе за кардиоваскуларна истраживања Факултета, којом он руководи, узети учешће на Cost акцији. Такође, учесници скупа у Крагујевцу, највећи ауторитети из области кардиопротекције, упознаће се са ФМН, начином рада и резултатима у истраживањима наших наставника и сарадника. Иначе, преко 70 међународних учесника говориће о новим методама у превенцији и лечењу болести срца и крвних судова, са посебним акцентом на превенцији и лечењу инфаркта миокарда.

Конференција за новинаре била је прилика и да се декан осврне на најзначајније активности које су обележиле период од његовог избора на ту функцију, 26.септембра 2018.године до данас. Проф.Јаковљевић је подсетио да је у протеклом периоду потписан уговор о сарадњи са Заводом за хитну медицинску помоћ у Крагујевцу, ''Апотеком Зајечар'' и компанијом ''Pharmanova''. Сви наведени уговори, према речима декана Јаковљевића, обезбедили су бољу и квалитетнију стручну праксу и усавршавање наших студената и постдипломаца. Такође, у протеклом периоду успостављена је и сарадња са медицинским факултетима у Бања Луци и Подгорици, настављена сарадња са Медицинским факултетом у Београду а потписан је и уговор о сарадњи са Универзитетом ''Сеченов'' из Москве. Као резултат те сарадње проф.Јаковљевић ће са проф. др Сергеј Бољевичем са Првог московског државног медицинског Универзитета ''И.М.Сеченов'' 2022.године у Москви, биоти организатор деветог конгреса о патологији.

''Застој који је постојао на релацији Факултет- Универзитет је превазиђен захваљујући доброј сарадњи и разумевању које је показао ректор проф.др Ненад Филиповић. Оно што нам предстоји је састанак са руководством Клиничког центра и очекујем да и ту ствари поставимо на своје место и кренемо напред на обострано задовољство'', рекао је декан ФМН проф.др Владимир Јаковљевић, најављујући и да је у припреми велика међународна конференција интернационалне академије кардиоваскуларних наука која ће у септембру ове године бити одржана у Крагујевцу и Врњачкој бањи, и која ће окупити еминентне стручњаке из области из читавог света.

 


ТАКМИЧЕЊЕ ЗА НАЈБОЉУ СТУДЕНТСКУ ИДЕЈУ 2019


Универзитет у Крагујевцу је већ четврти пут за редом покренуо годишње Национално такмичење за најбољу студентску идеју, а у оквиру IF4TM пројекта, који финансира Европска Унија у оквиру Еразмус плус програма,
Такмичење се реализује кроз седам локалних такмичења на универзитетима у Крагујевцу, Београду, Новом Саду, Нишу и Новом Пазару, као и на Метрополитан универзитету у Београду и Нишу, и Високој техничкој школи у Зрењанину и кроз организацију финалног такмичења.
Своје идеје и тимове (2 до 4 члана), студенти факултета Универзитета у Крагујевцу пријављују од 10. јануара до 28. фебруара 2019, а право учешћа на такмичењу имају студенти основних, мастер и докторских студија са поменутих институција. 
Студентски тимови се пријављују за такмичење:

 • Креативном центру Универзитета у Крагујевцу
попуњавањем њиховог он-лине формулара који се налази на адреси https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScxG8YzArtKj5g8FM7AKF2UQvt5UUHxj2pxgC7On_PCbOsUQw/viewform

 • Канцеларији за пословну подршку Универзитета у Крагујевцу

слањем пријавног формулара (доступан на адреси http://www.if4tm.kg.ac.rs/pub/download/15181772495817_UKG.docx) на имејл bsokg@kg.ac.rs
За помоћ у припреми идеја за Такмичење и додатне информације студенти могу посетити Креативни центар Универзитета у Крагујевцу, на Факултету инжењерских наука, Сестре Јањић 6, Објекат А, први спрат, А-I-18, сваког радног дана од 13 до 15 часова (петком од 11 до 13 часова). 

Идеје и тимови који буду прошли прву фазу селекције ће имати прилику да кроз сет предузетничких обука које се реализују у Креативном центру (у току марта и априла) у сарадњи са Бизнис иновационим центром у Крагујевцу и менторску подршку детаљно разраде своје идеје, развију пословне моделе применом CANVAS методе и припреме их за локалне презентације пред жиријем које ће се одржати током маја месеца ове године.
Два првопласирана тима са сваког локалног такмичења учествоваће на националном финалном такмичењу које ће бити одржано у јуну месецу ове године у Научно технолошком парку Београд.
Победнике локалних и националног финалног такмичења очекују и вредне награде, као што су наградна путовања односно студијске посете за сваки победнички тим локалног такмичења (посета партнерским институцијама у Аустрији, Енглеској, Португалу, Словенији или Италији), новчане награде предузећа спонзора, бесплатна израда брзих прототипова, бесплатан закуп пословног простора у бизнис инкубаторима, консултативна и менторска помоћ у развоју пословног модела, помоћ у промоцији идеје и пословног модела као и друге врсте награда које обезбеђују организатори такмичења.
Додатне информације о такмичењу

Презентације студентских идеја са претходних такмичења
 • 2015 http://www.wbc-inno.kg.ac.rs/article/results-20142015/competition-for-best-student-idea-video-materials.html
 • 2017 http://www.if4tm.kg.ac.rs/article/Video-materials-2017-local-final.html
 • 2018 http://www.if4tm.kg.ac.rs/article/Video-materials-2018-national-final.html

 • ПРОФЕСОРИ БОЉЕВИЧ И ЈАКОВЉЕВИЋ
  ОРГАНИЗАТОРИ ДЕВЕТОГ КОНГРЕСА О ПАТОЛОГИЈИ

  Када се 2022.године у Москви, на деветом конгресу о патологији, окупи светска медицинска елита, водећи организатори биће два наша професора-др Сергеј Бољевич са Првог московског државног медицинског Универзитета ''И.М.Сеченов'' и проф.др Владимир Јаковљевић са Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу- пишу ''Вечерње новости''у броју од недеље 13.јануара 2019.године. Овај дневни лист доноси интервју угледним професором медицине и шефом катедре за патологију Медицинског државног Универзитета '' И.М.Сеченов'' из Москве који је баш ових дана од својих колега добио велико признање- његова катедра патологија човека проглашена је у 2018.години најбољом међу 140 катедри Првог московског државног Универзитета ''Сеченов''.

  Професор Бољевич студије медицине завршио је у Москви у којој живи од 1983.године. До сада је објавио 250 књига и 350 научних радова, од чега 300 у Русији а 50 у иностранству. Колики је његов углед међу колегама говори и податак да је предложен за академика Руске академије наука. У интервју ''Вечерњим новостима'' проф.др Сергеј Бољевич говорио је колико је било тешко студирати у бившем Совјетском савезу, како је доспео у научне воде и догурао до доктора медицинских наука и шефа катедре за патологију и како се и колико доласком председника Путина на чело Русије ситуација у науци променила на боље. На питање шта би девети Конгрес о патологији, који ће бити одржан у Москви 2022.године, требало да донесе науци проф. Бољевич каже : '' Ми сматрамо да наша област односно патофизиолозија може да допринесе не само повећању квалитета медицинске помоћи становништву , већ и подизању ефикасности превентивних мера у спречавању болести.Сведоци смо великог технолошког прогреса који се одразио и на медицину.Ствара се технолошка платформа за откриће и производњу нових лекова, разрађују се нови начини лечења и дијагностике. Желимо да у Москву доведемо око 5 хиљада успешних лекара из целог света.Наравно да ће ми бити драго да на конгрес дођу лекари из бивших југословенских република. Москва је отворена за сарадњу , јер наука мора да буде интернационална, да се размењују знања. '' На питање шта је потребно да би се побољшала научна сарадња Русије и земаља са простора бивше Југославије проф.Бољевич каже: ''Добра воља и озбиљан рад пре свега. Спроводим заједничка истраживања са Универзитетом из Питсбурга, конкретно са тамашњим професором Валеријаном Каганом. Моја катедра одлично сарађује и са Универзитетом у Крагујевцу и проф.др Владимиром Јаковљевићем , деканом тамошњег Медицинског факултета. Ове године успели смо да отворимо нову лабораторију са професором Каганом из САД. Професор Јаковљевић такође долази у Москву и држи предавања на мојој катедри. Његову високу професионалност и знање ми у Москви високо ценимо''.

  У интервју ''Вечерњим новостима'' професор Сергеј Бољевић тврди и да људски век може знатно да се продужи јер ће се у будућности користити ''циљани лекови''. Он истиче и да се разрађују нове методе лечења на основу терапије на нивоу гена и ћелија. ''Научници обећавају да ће се многе врсте рака, затим Паркинсонова и Алцхајмерова болест, лечити генском и ћелијском терапијом'', истиче проф.Бољевич.

  Иначе, у септембру 2018.године Факултет медицинских наука Универзитета у Крагујевцу био је домаћин Сателитског симпозијума 8. Интернационалног Конгреса патофизиолога, који је наш Факултет организовао у сарадњи са Друштвом Физиолога Србије и московским државним медицинским Универзитет И.М. Сеченов из Руске федерације. У уводном делу присутнима се обратио и проф.др Сергеј Бoљевич (Универзитет И.М.Сеченов Москва) који је био председавајући Симпозијума.
  Остале информације можете погледати у АРХИВИ ВЕСТИ овде.