Trenutno ste na:
 
Vesti sa fakulteta
  Najnovije vesti
 


Povezani sadržaji:
 
Najnovije vesti
Arhiva vesti
 

Navigacija:
 
Početna strana
  
VESTI I DOGAĐAJI
NAJNOVIJE VESTIARHIVA VESTI

 


''SIROKO SRCE'' CRVENOG KRSTA I OVE GODINE PRIPALO FMN

Prodekan za IAS farmacije prof.dr Željko Mijailović primio je danas, u Skupštini grada, priznanje''Siroko srce'' koje dodeljuje GO Crvenog krsta.

Fakultet medicinskih nauka i ove godine dobitnik je priznanja koju dodeljuje Crveni krst a na osnovu rezultata ostvarenih u dobrovoljnom davalaštvu krvi u 2018.godini. Naš fakultet je i ovog puta u zimskoj i letnjoj kampanji na kragujevačkim fakultetima obezbedio najveći broj jedinica krvi.

Drugi po broju prikupljenih jedinica krvi, u kategoriji Fakulteta, je fakultet inženjerskih nauka a treći PMF.

U kategoriji srednjih škola najviše krvi prikupljeno je u Prvoj tehničkoj školi, Drugoj gimnaziji i Prvoj kragujevačkoj gimnaziji.

 
 

Povodom Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi u sali Skupštine grada Kragujevca organizovan je prijem za davaoce koji su krv dali 50,75 i 100 puta kao i za srednje škole, fakultete, javna preduzeća i udruženja građana koja su nagrađena plaketom ''Siroko srce''.Priznanja su nagrađenima uručili član Gradskog veća za zdravstvo i socijalnu politiku dr Gordana Damjanović i potpredsednik Gradske organizacije Crvenog krsta Kragujevac dr Ljubiša Milojević .

 


STUDENTI FARMACIJE IZ NEMAČKE U POSETI NASEM FAKULTETU

Osmoro studenata Farmaceutskog fakulteta iz Hamburga, u okviru TWIN projekta Evropske asocijacije studenata farmacije, boravi u višednevnoj poseti našem fakultetu i Kragujevcu.

Studente iz Nemačke danas je primio dekan FMN prof.dr Vladimir Jakovljević koji je istakao da je svaki vid međunarodne saradnje izuzetno važan i za naš Fakultet, i za čitav Univerzitet i grad Kragujevac. ''Ono što je jedan od kriterijumima za prepoznavanje na svetskim listima, a najpoznatija je svakako Sangajska lista, je upravo međunarodna saradnja i broj stranih studenata na svakom fakultettu. Mi smo postigli izuzetne rezultate na nacionalnom planu u proteklom periodu, a jedan od prioriteta u narednom periodu biće bolja prezentacija naše ustanove na međunarodnom planu. Svakako da su razmene studenta jedan od načina za što bolju promociju. Mi na našem Fakultetu za sada nemamo strane studente, ako se izuzmu studenti iz regiona. Ono što ćemo pokušati u narednom periodu je da dobijemo makar i minimalne kvote za inostrane studente kako bi 2020.godine mogli da na naše studijske programe upišemo jedan broj stranih studenata.To može da doprinese novom razvojnom putu našeg Fakulteta i potrudićemo se da za dve godine to i realizujemo'', rekao je prof.Jakovljević. On je studentima iz Nemačke u najkraćim crtama predstavio naš Fakultet, način studiranja a pre svega studije farmacije kojima je do izbora na mesto dekana Fakulteta rukovodio.

 
 
 

Gosti iz Nemačke su se upoznali sa virtuelnom apotekom na našem Fakultetu a posetili su i Centar za kardiovaskularna istraživanja. Govoreći o svojim utiscima nemački studenti istakli su da su odmah uočili veliko gostroprimstvo, otvorenost i srdačnost i da je Srbija jedna mešovita sredina koja može da ponudi mnogo više nego što se od nje očekuje. Prema njihovim rečima ove posete su izuzetno važne jer im omogućavaju ne samo nove kontakte sa studentima iz drugih zemalja već i zbog upoznavanja sa sistemima obrazovanja van Nemačke. Inače, TWIN je jedan od najatraktivnijih projekata Evropske asocijacije studenata farmacije koji predstavlja biletaralnu razmenu studenata sa farmaceutskih fakulteta iz različitih evropskih država. Projekat se sastoji od edukativnog i društvenog dela i prilika je da se upoznaju novi ljudi, njihove kulture, običaji ali i usavrši i unapredi znanje iz oblasti farmacije.


NASTAVNICI FMN GOSTI UNIVERZITETA VASIL GOLDIS U ARADU

U okviru Erasmus+ programa, prof. Dragana Ignjatović Ristić i doc. Marina Gazdić su od 06.05. do 12.05. 2019.godine bile gosti Univerziteta Vasil Goldiš u Aradu, Rumunija.

Prof. Dragana Ignjatović Ristić je održala predavanje na temu Etike u psihijatriji, a doc. Marina Gazdić predavanje na temu Stem ćelija.

Domaćini su nas upoznali sa projektima na kojima trenutno rade u okviru Instituta (Insttute of Life Sciences). Na obostrano zadovoljstvo, planira se buduća projektna saradnja dve institucije kao i saradnja na programu doktorskih akademskih studija.

Kako je studijski boravak bio deo svečanosti Univerziteta, domaćinima smo uputili srdačne pozdrave u ime Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu.

 
 
 


URUČENI INDEKSI SPECIJALIZANTIMA FMN

U prisustvu dekana prof.dr Vladimira Jakovljevića prodekan za specijalističke i uže specijalističke studije prof.dr Goran Davidović svečano je danas, u Plavoj sali Fakulteta medicinskih nauka, uručio indekse novim specijalizantima našeg Fakulteta. Nakon prolećnog konkursa specijalističke studije na FMN upisalo je 60 novih specijalista medicine i stomatologije.Oni će u narednom periodu, u trajanju od 3 do 5 godina, u zavisnosti od specijalizacije za koju su se opredelili nastavu i stručni rad obavljati u našoj ustanovi i nastavno naučnim bazama Fakulteta, pre svega Kliničkom centru Kragujevac i Vojno medicinskoj akademiji u Beogradu.

Pozdravljajući specijalizante dekan Fakulteta prof.dr Vladimir Jakovljević rekao je da su upravo oni-studenti specijalističkih studija strateško opredeljenje našeg Fakulteta u narednom periodu. ''Od danas ste zvanično specijalizanti našeg Fakulteta i ovde ćete imati sigurno veću pažnju nego na bilo kom drugom mestu, kao i korektne sagovornike kako među Vašim mentorima tako i u Službi za postdiplomsku nastavu. Potrudili smo da imate sve što je potrebno za dobru i kvalitetnu specijalizaciju , od nastave, preko mentora i ustanova u kojima ćete obavljati staž'' rekao je dekan Jakovljević. On je podsetio i da se FMN trudi da prati potrebe tržišta i da u svakom konkursu za upis na specijalističke i uže specijalističke studije uvede neku novu specijalizaciju. Sve to rezultira tradicionalno dobrim interesovanjem doktora medicine i stomatologije i magistara farmacije za dodatnim usavršavanjem, odnosno upisom na specijalizacije na našem Fakultetu.

 
 

Prodekan za specijalističke i uže specijalističke studije prof.dr Goran Davidović zahvalio se svim specijalizantima koji su se opredelili za specijalizacije kod nas i dodao da je, do sada, sa FMN sa zvanjem specijaliste i užeg specijaliste izašlo oko 600 ljudi. ''To je značajan broj a u ovom krugu interesovanja su po granama različita i iz oblasti medicine ali i farmacije i stomatologije. Zastupljene su skoro sve grane medicine a dosta polaznika i u ovom konkursnom roku opredelilo se za specijalizacije iz oblasti stomatologije pre svega ortopedije vilica i oralne hirurgije'', rekao je prof.Davidović. Prema njegovim rečima kvalitet nastave je ono što preporučuje naš Fakultet i tradicionalno opredeljuje veliki broj polaznika za upis specijalističkih i uže specijalističkih studija na FMN

Fakultet medicinskih nauka dva puta godišnje upisije lekare, stomatologe i farmaceute na specijalističke studije, uz uslov da su dobili saglasnost ministarstva zdravlja za upis na određenu specijalizaciju ili užu specijalizaciju. Konkursi na FMN raspisuju se u aprilu i oktobru, a staž specijalizantima počinje 1.juna ili 1.decembra.


STUDENTI FMN OSVOJILI TRI SESIJE U BANJA LUCI

Studenti Fakulteta Medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu učestvovali su na prvom internacionalnom medicinskom kongresu za studente i mlade doktore u Banja Luci, a u organizaciji Medicinskog fakulteta u Banja Luci. U pratnji doc. dr Marine Tomović, dva studenta pete godine integrisanih akademskih studija farmacije, četiri studenta šeste godine integrisanih akademskih studija medicine i jedan student doktorskih akademskih studija: Jovana Perović, Emina Ćorović, Irfan Ćorović, Jelena Đurđeić, Katarina Radojević, Neda Sapić i Marko Ivanković učestvovali su na kongresu gde su prezenovali svoje naučno-istraživačke radove. Takođe, u okviru radionica naši studenti su imali priliku da učestvuju u hirurškom zašivanju rana, kardio-pulmonarnoj reanimaciji, kao i u radionicama za obuku rada na EKG-u i ultrazvuku.

 
 

Od četiri sesije naši studenti su osvojili tri: Irfan Ćorović, Emina Ćorović i Jelena Đurđević. Domaćini su omogućili posetu novoj zgradi Medicinskog fakulteta koji je opremljen sa najnovijom opremom za nastavni i istraživački rad. Studenti su imali priliku da razgovaraju sa svojim kolegama o njihovom načinu studiranja, o literaturi iz koje uče i o materijalima koje koriste. U okviru boravka u Banja Luci studenti su sa doc. dr Marinom Tomović obišli grad i upoznali se za znamenitostima Banja Luke. Nakon prezentovanja svojih radova i osvajanja nagrada, bili su pozvani na svečanu večeru koju su pripremili organizatori kongresa. 


FMN DOBIO NOVE ČLANOVE ALUMNI KLUBA

Nekadašnji studenti našeg Fakulteta, generacija koja je studije medicine završila 1994.godine, okupili su se u subotu 25.maja kako bi obeležili 25 od apsolventure. Bila je to prilika da se svi oni učlane u Alumni klub Fakulteta medicinskih nauka. Članske karte uručio im je dekan FMN prof.dr Vladimir Jakovljević koji je i sam deo te generacije. Prof.Jakovljević je pozdravljajući svoje kolege podsetio da je Fakultet medicinskih nauka , od vremena kada su oni bili studenti, do danas napredavao u svakom smislu i istakao da misli da je naša ustanova prevazišla mogućnosti i ovog grada ali i svih nas. ''Fakultet je dosta promenio svoju strukturu i na tome ćemo raditi i u narednom periodu.Ovo je naša zajednička kuća i učlanjenjem u Alumni klub želimo da povežemo sve one koji su bili i jesu deo Fakulteta što će nam omogućiti ne samo periodična okupljanja i druženja već nam daje i mogućnost da se i strukovno povežemo što može biti korisno i za nas pojedinačno ali i za ustanove u kojima radimo i gradimo svoje karijere'', rekao je prof.Jakovljević.Dekan FMN je najavio i da će za slavu i dan Fakulteta u decembru ove godine biti organizovano okupljanje i ostalih generacija naših nekadašnjih studenata. 

Susret generacije koja je studije medicine završila 1994.godine na našem Fakultetu prvi put je inicirao Nikola Rosić, klinički farmakolog u KC Kragujevac, koji je istakao da se ova generacija prvi put okupila na trinaestu godišnjicu od apsolventure i da je od tada postala tradicija da se viđaju jednom godišnje. ''Počastvovani smo što na ovakav, generacijski način, postajemo članovi Alumni kluba Fakulteta i to na 25 godišnjicu od apsolventure. Neki od nas su za ove godine jako lepo profesionalno napredovali, neki su ostvarili jako zavidne akademske karijere ali najvažnije je da nam je svima drago da se ovako sastanemo, družimo, podsetimo studentskih dana i razmenimo iskustva'', rekao je Nikola Rosić.

 


Inače, osnivačka Skupština Skupština Alumni kluba FMN održana je za dan Fakulteta 2017.godine.Cilj Alumni kluba je ostvarivanje veze Fakulteta sa nekadašnjim studentima, i njihovo međusobno povezivanje koje treba da doprinese našoj boljoj komunikaciji prema njima ali i zajedničkoj promociji naše ustanove. Članske karte Alumni kluba FMN, između ostalih, dobili su i profesori našeg Fakulteta: prof.dr Željko Mijailović prodekan za IAS farmacije, prof.dr Ivanka Zelen, prof.dr Aleksandra Dimitrijević, doc.dr Miloš Todorović.s


STUDENTI STOMATOLOGIJE U POSETI UNIVERZITETU U SMOLENSKU

Studenti Fakultet medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu obnovili su dugogodišnju saradnju sa Univerzitetom medicinskih nauka u Smolensku, u Rusiji. U pratnji doc. Dr Milice Popović, studenti četvrte godine integrisanih akademskih studija stomatologije: Jović Andrea, Ognjanović Irena, Milanović Pavle i Ivanović Dušan učestvovali su na Studentskoj konferenciji u Smolensku gde su imali priliku da prezentuju svoje naučno-istraživačke radove. Takođe, u okviru radionica naši studenti imali su priliku da modeluju zube u vosku, mere jačinu veze savremenih adhezivnih sistema u stomatologiji, kao i u radionicama prve pomoći pri traumi glave i vrata i hirurškog zbrinjavanja rane primenom različitih tehnika šivenja rane.

 

Učestvovali su i na 'Okruglom stolu' gde su imali priliku da razgovaraju sa svojim kolegama o njihovom načinu studiranja, o literaturi iz koje uče, o materijalima koje koriste. Takođe, sa svojim domaćinima, razmenili su dosadašnja iskustva, razgovarali o tradiciji, navikama i životu studenata u Rusiji i Srbiji. Naši studenti obišli su i kliniku za oralnu hirurgiju i kliniku za dentalnu terapiju, kao i neke od privatnih stomatoloških klinika gde su se upoznali sa najsavremenijim tehnikama i tehnologijama u stomatologiji.

 

U okviru boravka u Smolensku studenti stomatologije FMN sa doc. dr Milicom Popović , u pratnji svojih domaćina, posetili su Muzej humane anatomije u okviru Katedre za anatomiju, obišli su grad i upoznali se za znamenitostima Smolenska. Oni su imali čast da ih na svečanom prijemu ugoste gradonačelnica Smolenska Valentina Mihajlovna Olejnikova i rektor Univerziteta prof. dr Roman Kozlov. Nakon prezentovanja svojih radova, bili su pozvani na svečani bal koji su pripremili profesori fakulteta i koji se tradicionalno održava nakon konferencije.


STUDENTKINJA MEDICINE IZ RUSIJE U OKVIRU PROGRAMA RAZMENE NA FMNKragujevački fakultet Medicinskih nauka u kontinuitetu realizuje program razmene studenata dugi niz godina.
Uspostavljena je saradnja sa evropskim Univerzitetima, ali i prestižnim Moskovskim.
U okviru ovog programa studentima iz Ruske federacije omogućeno je da prate nastavu, ali i da se upoznaju sa mogućnostima istraživačkog rada u laboratoriji za kardiovaskularnu fiziologiju Medicinskog fakulteta koja se nalazi u Institutu ovog fakulteta pri Kliničkom centru.
Studentkinja druge godine medicine iz Moskve, Marija Kartašova prvi put je u Kragujevcu.
Prilika da se upozna sa vršnjacima sa Balkana, ali i srpskim visokoobrazovnim sistemom dragoceno je iskustvo za mlade ljude.
Kragujevački fakultet Medicinskih nauka u kontinuitetu realizuje program razmene studenata dugi niz godina.
Uspostavljena je saradnja sa evropskim Univerzitetima, ali i prestižnim Moskovskim.
U okviru ovog programa studentima iz Ruske federacije omogućeno je da prate nastavu, ali i da se upoznaju sa mogućnostima istraživačkog rada u laboratoriji za kardiovaskularnu fiziologiju Medicinskog fakulteta koja se nalazi u Institutu ovog fakulteta pri Kliničkom centru.
Studentkinja druge godine medicine iz Moskve, Marija Kartašova prvi put je u Kragujevcu.
Prilika da se upozna sa vršnjacima sa Balkana, ali i srpskim visokoobrazovnim sistemom dragoceno je iskustvo za mlade ljude.
Njeni utisci o načinu života u Sumadiji i gostoljubivosti su prevazišli očekivanja.
Obrazovanje na kragujevačkom i moskovskom medicinskom fakultetu se mnogo razlikuju, procenjuje Marija.
Boravak u Kragujevcu provela je radno. Ona je u laboratorijama imala priliku da zajedno sa kolegama iz Sumadije prođe praktični deo nastave.
Boravak u Kragujevcu, odnosno Srbiji za Mariju Kartašovu obeležio je susret sa bliskom, ali ipak drugačijom kulturom i ljudima.
Zbog toga je i program razmene studenata jedan od omiljenih kod mlade populacije.
Do kraja ove akademske godine kragujevački Fakultet medicinskih nauka posetiće još nekoliko grupa studenata koji će pristizati iz Rusije

12.05.2019 RTK


URUČENO PRIZNANJE ''KAPETAN MISA ANASTASIJEVIĆ'' DEKANU FMN

Dekan FMN prof.dr Vladimir Jakovljević dobitnik je priznanja ''Kapetan Miša Anastasijević'' za afirmaciju savremenog obrazovanja u regionu Sumadije i Pomoravlja.

Priznanje prof.Jakovljeviću uručeno je danas u sali Skupštine grada Kragujevca. Pored dekana našeg Fakulteta nagrađeni su i: kompanija Panasonic Lighting Devices Serbia iz Svijalnca kao lider održivog razvoja i konkurenstnosti, prof.dr Petar Veselinović dekan Ekonomskog fakulteta, za stvaralački doprinos i prezentaciju visokog školstva, Radomir Erić član Gradskog veća za privredu, za unapređenje poslovnog ambijenta, opština Knić, za razvoj lokalne samouprave, prof.dr Aleksandra Tomić Lučić direkorka Interne klinike KC za naučni i stručni doprinos unapređenju zdravstvene zaštite, za stvaralaštvo u oblasti informisanja Nevenka Đelić, urednica dopisništva RTS u Kragujevcu, hotel Ženeva luks kao lider ugostiteljske i turističke ponude, glumac Milan Lane Gutović za glumačko i umetničko stvaralaštvo.

 

Ovo priznanje doživljavam kao veliku čast ali i obavezu jer nosi ime jednog takvog filantropa i graditelja kao što je bio kapetan Miša Anastasijević-rekao je nakon uručenja priznanja prof.dr Vladimir Jakovljević, dekan FMN. ''To je priznanje Fakultetu kojim rukovodim od skoro i pokazuje da ljudi iz šire društvene zajednice prepoznaju naš Fakultet kao mesto dobrih, pozitivnih dešavanja. Nadam se da će to svima nama, i meni naravno, to biti zamajac da istrajemo u nameri da ovaj fakultet bude jedna uređena sredine u kojoj će svi nastavnici i studenti da se osećaju lepše'', rekao je Jakovljević.

 
 

Nagrada „Kapetan Miša Anastasijević" je godišnja nagrada koja se dodeljuje za najuspešnije pojedince, preduzetnike i institucije u Srbiji. Ova nagrada se dodeljuje se u okviru manifestacije „Put ka vrhu“ čiji je cilj da podstiče i afirmiše preduzetništvo u Srbiji. Nagradu realizuju agencija za tržišne komunikacije Medija Invent iz Novog Sada. Među dosadašnjim dobitnicima ovog prestižnog priznanja su: predsednik Srbije Aleksandar Vučić, potpredsednik Vlade i ministar inostranih poslova Ivica Dačić, naš istaknuti neurohirurg prof.dr Danica Grujičić, prof.dr Marko Bumbaširević mikrohirurg, novinarka Mira Adanja Polak, vojno politički komentator Miroslav Lazanski i mnogi drugi.UDRUŽENJE ZA POMOĆ I PODRSKU OSOBAMA SA CISTIČNOM FIBROZOM SRBIJE
ORGANIZUJEPREDAVANJE O CISTIČNOJ FIBROZI

15.05.2019. godine

u Plavoj sali Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu

Opširnije pogledajte ovde


U TOKU KONKURS ZA UPIS NA SPECIJALISTIČKE
I UŽE SPECIJALISTIČKE STUDIJE FMN

Na FMN u toku je prvi ovogodišnji Konkurs za upis na specijalističke i uže studije, koji će biti otvoren do 15.maja.Doktori medicine i stomatologije, kao i magistri faramacije moći će da apliciraju za upis na 28 specijalizacija iz oblasti medicine, 7 stomatologije i 5 farmacije. U odnosu na ranije konkurse novina je specijalizacija iz toksikološke hemije, a od kraja prošle godine Fakultet je, u okviru konkursa za uže specijalizacije, uvrstio i dve nove grane medicine: onkologiju i hiperbaričnu medicinu. Lekari koji već imaju diplomu specijaliste tako će moći da konkurišu za neku od 16 ponuđenih subspecijalizacija na našem Fakultetu.

''Interesovanje za upis je, za sada, zadovoljavajuće imajući u vidu činjenicu da u ovom roku ministarstvo ne dodeljuje rešenja o odobrenim užim specijalizacijama. Do sada se prijavilo 30-ak kandidata a pošto je Konkurs otvoren do 15.maja očekujemo oko 60 prijavljenih što je zadovoljavajući broj i odgovara nekom proseku'', rekao je dekan FMN prof.dr Vladimir Jakovljević u izjavi za TV Kragujevac. Prema njegovim rečima specijalizacije su,u ovom momentu , jedan od prioriteta u oblasti postdiplomskog usavršavanja. ''U oblasti doktorskih studija postigli smo određeni nivo i zavidan broj zainetrsovanih, koji je i dalje veoma visok.Do toga smo došli zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu i dobrom radu. S druge strane specijalizacije dugo godina nisu odobravane od strane minisatrstva zdravlja a od kada je to pokrenuto sve veće intersovanje je i lekara i farmaceuta i stomatologa za ovaj vid usavršavanja , jer većini njih je to najvažnije da bi sutra mogu da leče ljude'', rekao je Jakovljević. Dekan je istakao i da će se Fakultet medicinskih nauka truditi da i povećanjem broja nastavno-naučnih baza ali i boljom saradnjom sa Kliničkim centrom i Domom zdravlja napravim još bolje uslove za sve specijalizante i uže specijalizante našeg Fakulteta i omogući im što kvalitetniji nivo rada i prakse.

Na Konkurs za upis na specijalističke i uže studije mogu se javiti svi oni koji imaju rešenje minisatrstva zdravlja o odobrenoj specijalizaciji za granu medicine, stomatologije ili farmacije za koju se prijavljuju.


FMN U POSETI DRUGOJ GIMNAZIJI

Fakultet medicinskih nauka predstavio je danas svoje studijske programe i upisne kvote maturantima Druge gimnazije. O studijskim programima našeg fakulteta i predstojećem upisu nove generacije brucoša u školskoj 2019/2020.godini govorili su: dr Anita Ivošević sa IAS medicine, prof.dr Gordana Radić sa IAS farmacije i dr Dejan Zdravković sa IAS stomatologije.

Integrisane akademske studije medicine, na koje i u ovoj školskoj godini upisujemo 88 studenata, prema rečima dr Anite Ivošević ,traju 6 godina nakon čega student dobija zvanje doktora medicine. ''Na našem fakultetu, na svim studijskim programima, očekuje vas kontinuirani rad. Od prvih predavanja i vežbi, morate da učite na nedeljnom nivou jer tako, tokom svih 15 nedelja nastave, ostvarujete ukupno 30 poena. Svi studijski programi imaju jasno definisane i precizne programe koji će vam biti dostupni na našem sajtu već u drugoj polovini avgusta u vidu informatora predmeta odnosno silabusa. Na taj način od samog početka do detalja ste upoznati sa svim obavezama koje imate tokom godine'', rekla je dr Ivošević. Ona je dodala i da je od prošle godine, odnosno poslednje upisane generacije studenata medicine, uvedeno tri nova predmeta:medicinska hemija, biologija i biofizika.

 
 

Na IAS farmacije FMN će u školskoj 2019/2020 godini upisati 84 studenta. Prof.dr Gordana Radić pojasnila je maturantima Druge gimnazije da studije farmacije traju 5 godina, da studenti na kraju stiču zvanja magistra farmacije i da je moguće da rade u apotekama, farmaceutskim kompanijama, farmaceutskoj industriji ali i da se bave naučno istraživačkim radom. Kada je reč o IAS stomatologiji, dr Dejan Zdravković , saradnik u nastavi na stomatologiji , podsetio je da je to najmlađi studijski program na našem fakultetu i da će u ovoj godini biti upisana 10 generacija od 24 studenta. ''Čitav naš fakultet poznat je po radu u malim grupama gde svaka grupa ima svog tutora, odnosno profesora ili saradnika koji je zadužen za tu grupu. Na stomatologiji ali i na ostalim studijskim programima na taj način stiče se praksa kroz praktičan rad što nam kasnije puno znači'', rekao je dr Zdravković i dodao da na trećoj godini studija kreću uže stomatološki predmeti i konkretan rad sa pacijentima u novom prostoru sa savremenom opremom i najsavremenijim materijalima.

Tim Fakulteta medicinskih nauka pozvao je danas maturante Druge gimnazije da u subotu 25.maja ili subotu 15.juna, u okviru manifestacije ''Dan otvorenih vrata, posete naš Fakultet.

 


ODRŽAN DRUGI NAUČNI SKUP POVODOM SVETSKOG DANA IMUNOLOGIJE

U plavoj sali Fakulteta medicinskih nauka danas je održan drugi naučni sastanak Centra za molekulsku medicinu i istraživanje matičnih ćelija, a povodom Svetskog dana imunologije. Cilj sastanka je da omogući forum koji bi stimulisao saradnju sa srodnim naučnim ustanovama u Srbiji kao i sa drugim istraživačkim grupama našeg Fakulteta i Univerziteta. Drugi, ne manje važan cilj je da prikaže rezultate naučnih istraživanja u Centru i drugim naučno-istraživačkim ustanovama.

Na skupu su, kako je istakao prof.dr Ivan Jovanović, predstavljeni rezultati koji su publikovani u vrhunskim međunarodnim časopsima iz oblasti imunologije, onkologije i regenerativne medicine. Ovo je bila prilika da se prikažu i najnoviji rezultati koji do sada nisu publikovani. 15 predavača je prezentovalo svoje rezultate a još 20-ak je svoje rezultate predstavilo u okviru poster sesija. Skup je imao nacionalni karakter pa su svoje rezultate u ovim oblastima predstavili i Vojnomedicinska akademija u Beogradu, Medicinski fakultet u Beogradu, Institut za medicinska istraživanja u Beogradu, Institut za biološka istraživanja u Beogradu.

 
 

Prethodne godine u Centru za molekulsku medicinu i istraživanje matičnih ćelija Fakulteta medicinskih nauka (koji ima status centra izuzetnih vrednosti) istraživanja je sprovodilo 9 profesora ,tri docenta i desetine mlađih istraživača i doktoranada, a u okviru: 3 međunarodna; 6 projekata Ministarstva za prosvetu, nauku i tehnološki razvoj; 3 makro i 19 junior projekata Fakulteta medicinskih nauka.Ova grupa istraživača je u periodu od godinu dana objavila 29 M20 i 6 M51 publikacija. U istom periodu u Centru je urađeno i odbranjeno 7 doktorskih disertacija.

Centar već godinama uspešno doprinosi razvoju nauke i stvaranju kadrova Fakulteta medicinskih nauka kroz saradnju sa velikim brojem nastavnika i saradnika koji sada uspešno rade i diseminuju naučnu misao i metod u okviru katedri za: imunologiju, onkologiju, genetiku, hirurgiju, stomatologiju, infektivne bolesti, biohemiju, patološku anatomiju, histologiju i embriologiju, patološku fiziologiju, psihijatriju, internu medicinu, otorinolaringologiju. Sef katedre za imunologiju, infekcije i inflamaciju prof.dr Nebojša Arsenijević rekao je da se u okviru istraživanja došlo do saznanja u kakvim sve zapaljenskim bolestima matične ćelije učestvuju i na koji način moduliraju zapaljenski odgovor organizma. ''Radilo se dosta i na modelima sistemskih bolesti kao što su Kronova bolest, multipl skleroza i po prvi put su svetu saopštene neke informacije baš iz našeg centra i iz Kragujevca'', istakao je Arsenijević. Ispred VMA u Beogradu skup je podržao dr Miodrag Jocić koji je istakao da naše dve institucije imaju veoma blisku saradnju, zajedničke projeke i radove i dodao da veliki broj doktora medicine sa VMA postdiplomske studije je završilo ili završava upravo na FMN u Kragujevcu.

Nastavnici Centra su u protekloj deceniji bili dominantni predavači na četiri izborna područja u okviru Doktorske škole (Doktorskih akademskih studija). Tako su u Centru sprovođena i istraživanja za doktorske disertacije u okviru sledećih izbornih područja: Onkologija; Imunologija, infekcija i inflamacija; Matične ćelije u biomedicinskim naukama; Istraživanja u stomatologiji.

 


OTVORENA VRATA ZA BUDUĆE MEDICINARE

Fakultet medicinskih nauka organizovao je Dan otvorenih vrata pa su srednjoškolci, koji planiraju da studiraju medicinu, bili u prilici da se informišu o uslovima studija na ovoj visokoškolskoj ustanovi.
Među maturantima najviše je bilo učenika srednje medicinske škole i gimnazijalaca koji planiraju da upišu Fakultet medicinskih nauka.
Fakultet medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu i ove godine upisaće 88 studenata medicine, 84 na farmaciji, 24 na stomatologiji, dok će strukovne studije imati 88 brucoša.
Sve do prijavljivanja za prijemni ispit zainteresovani srednjoškolci moći će da se informišu o studijama na ovom fakultetu.
Laboratorije i kabineti su opremljeni najsavremenijom opremom, dok sa studentima radi dobar nastavni kadar. Ova visokoškolska ustanova je jedinstvena po tome što organizuje karantinski rad na hirurgiji, internoj medicini i ginekologiji.
Fakultet medicinskih nauka prepoznatljiv je po tutorskom sistemu rada sa studentima, koji se pokazao kao odličan za uspeh na studijama.
Najviše je bilo učenika srednje medicinske škole, a među maturantima su se našli i gimnazijalci koji planiraju da upišu Fakultet medicinskih nauka.
Dan otvorenih vrata bio je prilika da se prikupe potrebne informacije o studijama i uslovima rada na fakultetu.
Do polaganja prijemnih ispita budući studenti će moći da nabave zbirke testova, pitanja i zadataka.
(20.04.2019, RTK)


ODRŽAN PRIJEM ZA SPORTISTE KOJI SU OSVOJILI KUP REKTORA 2019.

Dekan Fakulteta medicinskih nauka prof.dr Vladimir Jakovljević, savetnik dekana za finansije i kadrove prof.dr Nebojša Zdravković i prof.dr Vladimir Živković organizovali su prijem za sportsku sekcija Fakulteta, koja je prošlog vikenda u Čačku, osvojila prvo mesto u generalnom plasmanu na Kupu rektora.

Čestitajući sportistima na osvojenom Kupu rektora, dekan FMN prof.dr Vladimir Jakovljević rekao je da je to velika stvar za naš Fakultet. ''Veoma mi je drago da se u prvoj godini mog rukovođenja ovom ustanovom dešavaju ovakve stvari.Iskreno se nadam da će u nekoj perspektivi i država prepoznati da treba da više favorizuje studentski sport u pravom smislu, davanjem stipendija i da to zaista bude pravi put za sve mlade sportiste'', rekao je prof.Jakovljević i dodao da će sportisti Fakulteta i u narednom periodu imati svu podršku rukovodstva u svim svojim aktivnostima na ovom planu.

 
 

Prof.dr Dušica Đorđević zahvalila se svim učesnicima Kupa rektora i na učešću i na trudu koji su uložili i na taj način doprineli da u generalnom plasmanu FMN osvoji prvo mesto.Predsednik Sportske sekcije Marko Ristić podsetio je da je ovo druga godina za redom u kojoj FMN osvaja Kup Rektora i izrazio očekivanje da će naši sportisti na predstojećoj Medicinijadi, koja se održava u Budvi od 8.do 12.maja,ostvarati zapažene rezultate.

Na Kupu Rektorata u Čačku 14.aprila 2019.godine sekcije Fakulteta medicinskih nauka ostvarile su sledeće rezultate: streljaštvo (ž) 1. mesto , odbojka (ž) 1. mesto ,košarka (ž) 1. mesto ,košarka (m) 1. mesto i rukomet (ž) 2. Mesto.U generalnom plasmanu FMN osvojio je prvo mesto sa 14 bodova, drugo mesto pripalo je Pravnom fakultetu sa 13 bodova dok je trećeplasirani Fakultet tehničkih nauka sa 12 bodova.

 


KUP REKTORA 2019.

Fakultet medicinskih nauka je osvojio prvo mesto u generalnom plasmanu na Kupu rektora održanom 14.4.2019. u Čačku.

Generalni plasman
1. Fakultet medicinskih nauka 14 bodova
2. Pravni fakultet 13 bodova
3. Fakultet tehničkih nauka 12 bodova

Plasman sekcija Fakulteta medicinskih nauka
Streljaštvo (ž) 1. mesto
Odbojka (ž) 1. mesto
Košarka (ž) 1. mesto
Košarka (m) 1. mesto
Rukomet (ž) 2. mesto

 


 


PREDSTAVLJENI STUDIJSKI PROGRAMI FMN MATURANTIMA PRVE GIMNAZIJE

Profesori i saradnici Fakulteta medicinskih nauka uz podršku PR tima predstavili su danas maturantima Prve kragujevačke gimnazije naše studijske programe i ovogodišnje kvote za upis nove generacije brucoša. Tradicionalno veliko interesovanje za naše studijske programe maturanti su pokazali i prilikom ovogodišnje posete , a najveće interesovanje i ovog puta vlada za studije medicine. Govoreći o IAS medicine dr Anita Ivošević istakla je da je FMN odavno prepoznatljiv po radu studenata u malim grupama i tutorskom sistemu rada kojim pratimo svakog studenta od upisa do završetka školovanja.Studije medicine traju 6 godina, odnosno 12 semestara a svaki semestar traje 15 nedelja. ''Do drugog semestra treće godine na fakultetu i institutu imate predkliničke prdmete nakon čega prelazite na kliniku, tkz. ''kliničke predmete'' odnosno praktičan vid nastave u bolničkim uslovima. Ono što je studentima najzanimljivije i najatraktivnije su takozvani karantini , u okviru kojih boravite u bolnici po 7 dana i to na četvrtoj godini na internoj medicini, na petoj na hirurgiji i na šestoj godini na ginekologiji'', rekla je dr Anita Ivošević.

Studijski program farmacije predstavila je prof.dr Gordana Radić istakavši da studije farmacije traju 5 godina odnosno 10 semestara nakon kojih se dobija zvanje magistar farmacije koje omogućava zaposlenje u farmaceutskoj industriji, zdravstvenim ustanovama ali i mogućnost bavljenja naučno-istraživačkim radom. ''Na našem Fakultetu je moguće nastaviti studije i bavljenje naukom u okviru Doktorskih studija. Novina na našem studijskom programu je što studenti završne godine imaju mogućnost sticanja stručne prakse odnosno praktičnog rada u bolničkim uslovima i apotekama'', rekla je prof.Radić. Najmlađi studijski program našeg Fakulteta-stomatologiju predstavio je istraživač-saradnik dr Marko Milosavljević koji je rekao da je za ovaj studijski program važno znanje, veština i umetnost i da svi oni koji su na ovo spremni mogu konkurisati za jedno od 24 mesta koliko naš Fakultet upisuje studenata stomatologije od 2010.godine kada je krenula prva generacija brucoša.

Fakultet medicinskih nauka u školskoj 2019/2020 godini upisaće 88 studenata na IAS medicine, 84 na IAS farmacije i 24 studenta na IAS stomatologije. Na osnovne strukovne studije fakultet će, i u ovoj školskoj godini, upisati 88 studenata. Zbirke zadataka za prijemni ispit iz biologije, hemije i matematike, koje izdaje FMN mogu se kupiti u skriptarnici Fakulteta.

 
 
 


PREDSTAVLJENA FONDACIJA ''ZAJEDNO ZA MLADE-PROF.DR DANICA GRUJIČIĆ''

U organizaciji Upravnog odbora Fondacije ''Zajedno za mlade-Prof.dr Danica Grujičić'' i Fakulteta medicinskih nauka u amifiteatru našeg fakulteta u petak 29.marta predavanje je održala naš istaknuti neurohirurg, načelnik Odeljenja neuroonokologije KCS, šef katedre za hirurgiju Medicinskog fakulteta u Beogradu profesor doktor Danica Grujičić.

Najpre je okupljene goste i studente, u ime domaćina, Fakulteta medicinskih nauka, pozdravio dekan prof.dr Vladimir Jakovljević.S obzirom da je Fondacija koja nosi ime profesorke Grujičić i osnovana na inicijativu studenata Univerziteta u Kragujevcu na predavanju je upravo u njihovo ime prisutne pozdravila doktor medicine Anđela Ivezić, sada član UO Fondacije kao i master prava iz Užica Radovan Novaković.

Prof.dr Danica Grujičić rekla je najpre da je cilj Fondacije da se motivišu mladi i talentovani ljudi da se obrazuju i ostanu da rade u Srbiji.''Naš cilj je da se mladim naučnicima, umetnicima, sportistima i ostaloj talentovanoj deci iz drugih oblasti pruži podrška da se obrazuju, ostanu da rade u svojoj zemlji i postanu najbolji u svojim profesijama'', istakla je prof.Grujičić. Novac će se prikupljati donacijama pojedinaca, firmi i SMS porukama dok će na sajtu Fondacije biti objavljene slike dece za koju se novac prikuplja, tako da će javnost znati gde su odnosno kome su sredstva otišla.Profesorka Grujičić govorila je i o reformi obrazovanja, našem zdravstvenom sistemu, značaju uvođenja kategorije porodičnog lekara, planovima i novinama u oblasti neurohirurgije, sve uspešnijoj primeni gama noža u Kliničkom centru Srbije, ali i velikim mogućnostima koje u lečenju različitih vrsta tumora ima IKS nož koji je njenim zalaganjem , uz pomoć minisatrstva zdarvlja, kupljen i na kome se odnedavno radi u KCS.

Predavanje je bilo interaktivno pa su studenti bili u prilici da prof.Grujičić postave pitanja na koja je ona strpljivo odgovarala.
Predavanju na FMN prisustvovali su i učenici Prve kragujevačke gimnazije čiji je odlazak na svetsko takmičenje u Hjuston First lego lig bio doveden u pitanje zbog nedostatka novca.

U međuvremenu su stigle najave od države da će pomoći njihov odlazak, a sama prof.Grujičić rekla je da će ukoliko bude potrebno pomoći i Fondacija ''Zajedno za mlade-prof.dr Danica Grujičić'',

 
 
 


FMN PREDSTAVLJEN NA SAJMU OBRAZOVANJA I ZAPOSLJAVANJA U KRAGUJEVCU

Na Sumadija sajmu otvoren je dvodnevni sajam obrazovanja i zapošljavanja. Na manifestaciji se predstavljaju brojne državne i privatne visokoškolske ustanove i škole, a blizu 40 poslodavaca nudi više od 320 radnih mesta.
Učenici su u prilici da se kroz neposredan kontakt sa predstavnicima visokoškolskih ustanova i škola upoznaju sa obrazovnim profilima i smerovima koje srednje škole i fakulteti nude i tako lakše pronađu pravo zanimanje i smer budućeg školovanja.Fakultet medicinskih nauka predstavio je svoje studijske programe na zajedničkom štandu Univerziteta na kome su se okupili svi naši fakulteti.
Na ovogodišnjoj dvodnevnoj manifestaciji predstavlja se Nacionalna služba za zapošljavanje i oko 40 poslodavaca. Nezaposlenim Kragujevčanima ponuđeno je više od 320 radnih mesta. Svi zainteresovani mogu da predaju svoje radne biografije i na licu mesta razgovaraju sa poslodavcima. Radna mesta nude Magneti Mareli Automotive, Gorenje MDM, Orion World, Forma ideale, Grah Automotive iz Batočine, Peštan Aranđelovca, Nikom, Adient Interiors, Wacker Neuson, Kuč kopmani, Trnava promet i drugi poslodavci.
“Najviše slobodnih poslova ponuđeno je licima mašinskih i metalskih zanimanja, od trećeg do sedmog stepena stručne spreme (bravari, alatničari, zavarivači, metaloglodači, operateri na CNC mašinama, diplomirani mašinski inženjeri različitih smerova). U ponudi su i radna mesta za ekonomiste, tehnologe, kuvare, konobare, mesare, prodavce, ali i za osobe sa invaliditetom za radno mesto šivača tekstila”, saopšteno je iz Nacionalne službe za zapošljavanje.
Sumadija sajam organizuje ovu manifestaciju uz podršku Nacionalne službe za zapošljavanje, a pod pokroviteljstvom grada Kragujevac. Radno vreme sajma 28. i 29. marta je od 10 do 17 časova, a ulaz i parking su besplatni.

 
 


ODRŽANA EDUKACIJA NA TEMU ''ANEMIJE USLED NEDOSTATKA GVOŽĐA I DRUGE HIPOPROLIFERATIVNE ANEMIJE''

U organizaciji Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu, Centra za kontinuiranu medicinsku edukaciju i Katedra za kliničku farmaciju u amfiteatru našeg Fakulteta održana je kontinuirana medicinska edukacija na temu: '' Anemije usled nedostatka gvožđa i druge hipoproliferativne anemije''. Organizator edukacije, prodekan za kontinuiranu medicinsku edukaciju Prof. dr Dušan Đurić istakao je da je cilj ove edukacije da se na nivou primarne zdravstvene zaštite objedine napora farmaceuta i lekara u poboljšljnju kvaliteta života, pogotovo u reproduktivnom periodu jer smo mi nacija koja ima hronične probleme sa anemijom. ''Te probleme najčešće ne prepoznamo na vreme pa je zato neophodno da se preduzmu preventivni koraci koji će popraviti kvalitet ishrane naših korisnika , jer korisnici su i zdrave osobe, ne moraju da budu samo pacijenti i da na taj način sagledamo koje su to preventivne mere, koja je to vrsta ishrane koja je kvalitetna i da li naš način ishrane vodi u neki od ovih poremećaja, uključujući i dijabetes, koji značajno mogu da utiču na ostali komorbiditet. Samo zajedničkim timsim radom možemo da oplemenimo sredinu u kojoj živimo'', rekao je prof. Đurić.

Učesnici edukacije pored lekara primarne zdravstvene zaštite i farmaceuta su i studenti Fakulteta medicinskih nauka, članovi kragujevačkog ogranka Udruženja studenata NAPSER , koji su u pripremama i realizaciji skupa veoma pomogli .Oni se, između ostalog, bave programima i projektima koji su vezani za edukacije ove vrste, a negde su i kandidati za upis na specijalističke akademske studije za sticanje naziva specijalista farmacije na FMN.

Učesnike današnje kontinuirane medicinske edukacije pozdravio je dekan našeg Fakulteta prof.dr Vladimir Jakovljević.

 
 


POČELA REALIZACIJA ZAJEDNIČKOG PROJEKTA FMN I ''I.M.SEČENOV'' UNIVERZITETA IZ MOSKVE

Pred kraj prošle godine Fakultet medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu i formalno je uspostavio saradnju sa Prvim moskovskim državnim medicinskim Univerzitetom ''I.M. Sečenov''. Kao rezultat te saradnje već je počela realizacija projekta o šećernoj bolesti i uticaju metaboličkog sindroma na srce. Projekat pod nazivom ''Kardioprotetektivni efekti DPP-4 inhibitora na ishemijsko–reprerfuzionu povredu izolovanog srca pacofa sa dijabetesom tipa 2'' realizuje se u Kragujevcu, u laboratoriji za fiziologiju Centra za funkcionalna istraživanja FMN- a, a biće predstavljen Savetu ''I.M.Sečenov'' Univerziteta koji treba da da saglasnost na rezultate do kojih se u okviru projekta dođe i odobri publikovanje tih rezultata. Prema rečima prof.dr Sergeja Boljeviča, koji je šef katedre za patologiju Univerziteta ''Sečenov'' u Moskvi , koji je danas posetio naš Fakultet, u planu je i rad na još dva zajednička projekta koji se realizuju u laboratoriji Centra za funkcionalna istraživanja kojom rukovodi dekan FMN prof.dr Vladimir Jakovljević ali i u laboratorijama Univerziteta ''I.M.Sečenov''. Istovremeno, ističe prof.Boljevič, rade se i zajedničke publikacije za međunarodne časopise.Najveće mogućnosti za razvoj saradnje našeg fakulteta i čitavog Univerziteta u Kragujevcu sa ''I.M.Sečenov '' Univerzitetom u Moskvi prof.dr Segrej Boljevič vidi u okviru organizacije i održavanja devetog Kongresa o patologiji, koji će u Moskvi 2022.godine okupiti preko pet hiljada učesnika iz celog sveta, pre svega patofiziologa ali i ostalih lekara i naučnika koji se bave praktičnim radom. To će biti dodatni impuls ne samo u saradnji ''I.M.Sečenov'' Univerziteta sa FMN u Kragujevcu već i veliki podstrek razvoju patofiziologije u celom svetu, smatra prof.Boljevič. ''U tom slučaju bi naša dva Univerziteta, uz zajedničke radove, postali centar patofiziologije i nauke uopšte u ovoj oblasti'',rekao je prof.Boljevič. Vodeći organizatori Kongresa su upravo prof.dr Sergej Boljevič sa Prvog moskovskog državnog medicinskog Univerziteta ''I.M.Sečenov'' i prof.dr Vladimir Jakovljević dekan Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu. Prof.Boljevič očekuje i da kongres o patofiziologiji omogući i međusobno povezivanje svih evropskih i svetskih Univerziteta a time i intezivnu saradnju svih učesnika u ovoj oblasti.


ODRŽAN NACIONALNI SIMPOZIJUM LEKOVI I BUBREG U KLINIČKOJ PRAKSI

Na Fakultetu medicinskih nauka, u organizaciji Centra za kontinuiranu medicinsku edukaciju i katedre za nefrologiju, održan je nacionalni simpozijum iz nefrologije ''Lekovi i bubreg u kliničkoj praksi'', koji je akreditovan od strane Zdravstvenog saveta Srbije. Cilj simpozijuma, koji je okupio nefrologe iz cele Srbije, je da se upoznaju sa patofiziološkim mehanizmima nefrotoksičnog dejstva lekova, doziranjem lekova u akutnim i hroničnim bolestima bubrega, uključujući i doziranje lekova kod bolesnika koji se leče savremenim metodama terapije za zamenu funkcije bubrega.
Ovo je trinaesti stručni sastanak iz nefrologije u Kragujevcu a gotovo svi su održani u organizaciji Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu. Dva stručna sastanka organizovalo je Udruženja nefrologa Srbije- Skolu hemodijalize 2009. godine i Skolu nefrologije 2013. godine, a jedan je organizovalo Srpsko lekarsko društvo-Podružnica Kragujevac, 2014. godine.
Rukovodilac simpozijuma , šef katedre za nefrologiju FMN, inače prodekan za IAS medicine, prof.dr Dejan Petrović, u uvodnom izlaganju, najpre je istakao da su svake godine, početkom marta, pojačane aktivnosti nefrologa na podizanju svesti kod stanovništva o značaju čuvanja bubrega, ranog otkrivanja i sprečavanja razvoja bolesti bubrega. ''Hronična bolest bubrega je veliki zdravstveni problem širom sveta. Podaci pokazuju da trenutno u svetu 850 miliona stanovnika ima hroničnu bolest bubrega, a da 2.4 miliona godišnje umire zbog hronične bolesti bubrega i njenih komplikacija. Povećan rizik da obole od hronične bolesti bubrega imaju osobe sa povišenim arterijskim krvnim pritiskom i/ili kardiovaskularnim bolestima srca, osobe koje boluju od šećerne bolesti, od neke sistemske bolesti vezivnog tkiva, starosti preko 60 godina, sa pozitivnom porodičnom anamnezom, učestalim infekcijama bubrega i urinarnih puteva, izložene dejstvu nefrotoksičnih lekova.
Kod ovih osoba treba primeniti skrining za rano otkrivanje bolesti bubrega, koji treba da uključi: procenu funkcije bubrega, pregled urina test trakama za dokazivanje proteina i albumina, pregled sedimenta urina, merenje arterijskog krvnog pritiska i ultrazvučni pregled bubrega. Da li to možemo MOŽEMO, da li to radimo NE U POTPUNOSTI'', rekao je prof.dr Dejan Petrović. On je dodao i da, pored teoretskog znanja, primena lekova u kliničkoj praksi zahteva i praktičnu, kliničku edukaciju, uključujući i savrmene modalitete vantelesne terapije za zamenu funkcije bubrega. ''Praktična edukacija se obavlja u KC-u Kragujevac, u skladu sa procedurom koja definiše edukaciju i izdavanje uverenja o stručnom usavršavanju (plan, program i izdavanje uverenja o stručnom usavršavanju'', rekao je prof.Petrović.
On je pozvao i mlade lekare da upišu postdiplomske studije iz nefrologije Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu, na kojem postoje dva studijska programa: uža specijalizacija iz nefrologije i doktorske studije iz nefrologije. Do sada je odbranjeno šest radova uže specijalizacije iz nefrologije i isto toliko doktorskih disertacija.

 
 

Sastanku su, pored nefrologa iz čitave Srbije prisustvovali i : prof. dr Steva Plješa, prof. dr Vidojko Đorđević, prof. dr Svetislav Kostić, prof. dr Zoran Kovačević, prof. dr Dragan Jovanović, koji su dali veliki doprinos razvoju naučne i stručne misli iz oblasti nefrologije u Kragujevcu ali u celoj Srbiji. Na simpozijumu je predstavljena i nova knjiga iz serije knjiga „BOLESTI BUBREGA U KLINIČKOJ PRAKSI“, koja nosi isti naziv kao i glavna tema nacionalnog simpozijuma „Lekovi i bubreg u kliničkoj praksi“. Cilj ove knjige je da edukuje i osposobi lekare da pravovremeno, pravilno i u odgovarajućoj dozi primenjuju lekove kod bolesnika sa akutnim i hroničnim bolestima bubrega, uključujući i bolesnike koji se leče savremenim modalitetima vantelesne terapije za zamenu funkcije bubrega.

 
 
 
 


PROMOVISANI NOVI DOKTORI NAUKA UNIVERZITETA U KRAGUJEVCU

Na svečanosti koja je upriličena u amifiteatru Pravnog fakulteta Univerzitet u Kragujevcu promovisao je 104 doktora nauka, koji su u periodu od maja 2017.do maja 2018.godine , odbranili doktorsku disertaciju na fakultetima našeg Univerziteta.

Najviše doktora nauka, 54, je sa našeg Fakulteta,12 sa Fakulteta inženjerskih nauka, 11 sa Filološko umetničkog , 10 sa Prirodno matematičkog, pet sa Ekonomskog fakulteta, četiri sa Pravnog, po tri sa Fakulteta tehničkih nauka u Čačaku i Agronomskog fakulteta,i dva sa Fakulteta za mašinstvo i građevinarstvo u Kraljevu.

Rektor Univerziteta u Kragujevcu prof.dr Nenad Filipović istakao je da doktori nauka koji su danas promivisani čine veliko intelektualno bogatstvo i potencijal, kao i oslonac društvenog prosperiteta.On je ujedno izrazio i očekivanje njihovih daljih naučnih rezultata, čime će, kako kaže dati vidljiv doprinos očuvanju autoriteta Univerziteta na kojem su stekli doktorska zvanja.

 
 

Sa Fakulteta medicinskih nauka u doktore nauka danas su promivisani:Dragana Dragaš Milovanović,Žarko Krivokkapić, Tanja Lazić Mitrović, Aleksandra Sekulić, Jelena Milovanović, Nataša Mihajlović, Vesna Ignjatović, Svetlana Radević, Milan Erdoglija, Ružica Lukić, Nataša Perković Vukčević, Verica Jovanović, Nemanja Đekić, Vesna Paunović, Ksenija Vučićević, Vera Vučićević, Goran Pešić, Vesna Skuletić, Nenad Zornić, Branimir Radmanović, Boban Joksimović, Tamara Nikolić, Jelena Sotirović, Tanja Prodović, Zvonko Živaljević, Olivera Lončarević, Miodrag Srećković, Vladimir Vukomanović, Merdin Markišić, Marina Gazdić, Vladimir Puzović, Ljubodrag Minić, Marjana Vukićević, Isidora Milosavljević, Petar Čanović, Katarina Janićijević, Kristina Radoman, Brankica Terzić, Miroslav Vasović, Nevenka Ilić, Dragica Selaković, Jovana Joksimović, Ana Azanjac Arsić, Zoran Aleksić, Zorica Tončić, Jelena Pantić Biševac, Neda Milosavljević, Zoran Jović, Vlada Injac, Tatjana Dragišić, Dragana Ljušić, Jasmina Knežević Tasić, Duško Kornjača i Gorica Đokić.Pored mentora promociji su prisustovali i prodekani za IAS medicine prof.dr Dejan Petrović i IAS stomatologije prof.dr Gvozden Rosić.

 
 

I ove godine Univerzitet je izdao knjigu pod nazivom ''Knjiga doktora nauka Univerziteta u Kragujevcu 2018'' u kojoj su predstavljene biografije doktora nauka koji su danas promivisani kao i naučni doprinos njihovih disertacija.Tokom 43 godine postojanja na Univerzitetu u Kragujevcu ukupno je promovisano 1 289 doktora nauka.FMN DONIRAO KNJIGE PRVOJ GIMNAZIJI

Fakultet medicinskih nauka priključio se akciji koju je pokrenuo, krajem prošle godine, RTS tačnije Radio Beograd ''Knjiga solidarnosti'' u kojoj je do sada prikupljeno preko tri hilade knjiga u cilju opremanja gimnazijske biblioteke koja je kao i čitava škola pretrpela velika otećenja u požaru koji je podmenut u januaru prošle godine.

 
 

Izdanja našeg Fakulteta direktorki Prve gimnazije Slavici Marković uručio je dekan prof.dr Vladimir Jakovljević koji je najpre izrazio radost zbog činjenice da u poseti svojoj školi iz koje nosi ne samo znanje već i lepe uspomene i trajna prijateljstva. ''Otvoreni smo za saradnju sa svim školama a zadovoljstvo mi je što jednim lepim gestom možemo da doprinesemo da škola kompletira svoju biblioteku, nakon štete koju je pretrpela. Nadam se i da će izdanja našeg Fakulteta, koja su od danas sastavni deo biblioteke Prve gimnazije, doprineti da još mladih i kvalitetnih gimnazijalaca postanu naši sudenti'', rekao je prof.Jakovljević. Direktorka gimnazije Slavica Marković istakla je da je knjiga najlepši poklon za jednu obrazovnu ustanovu tako da sve ove knjige, uključujući i one koje nam je danas donirao FMN, su jako značajne za obrazovni proces u našoj školi i biće jako značajne i za nastavnike i za učenike.

Dekan Jakovljević i direktorka Marković razgovarali su i o mogućnostima intenziviranja saradnje naše dve ustanove i tom prilikom dogovoreno je da učenici gimnazije posete laboratorije našeg Fakulteta kao i naše učešće na tradicionalnom Festivalu nauke koji će ove godine biti održan 25.aprila.


HOĆU-NEĆU BAS TAJ FAKULTET

U organizaciji Udruženja mladih entuzijasta i Đačkog paralmenta Prve kragujevačke gimnazije tradicionalno je, i ove godine, u Sokobanji organizovana trodnevna konferencija "Hoću-neću baš taj fakultet". Na manifestaciji koja je organizovana 12.put učenicim završnih razreda srednjih škola, uglavnom iz Kragujevca i Sumadije, predstavili su državni i privatni fakulteti iz Srbije. Preko 530 maturanata bili su u prilici da čuju i vide promociju kako državnih tako i privatnih fakulteta i na taj način potvrde svoj izbor fakulteta ili donesu konačnu odluku šta će studirati.

Konferencija je obuhvatila više od 15 interaktivnih predavanja na kojima su se predstavili fakulteti, dok su u pauzama maturanti učestovali u različitim radionicama koje su imale za cilj da im se pomogne u stvaranju timskog duha, prevazilaženju predrasuda i otkrivanju liderstva.

 
 

Prezentacija Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu izazvala je veliko interesovanje maturanata koji su se najviše interesovali za studije medicine na našem Fakultetu, ali i ostale studijske programe. Pored prezentacije samog Fakulteta, matzrantima su predstavljene i ovogodišnje upisne kvote a dobili su i informacije o zbirkama zadataka koje izdaje FMN i načinu polaganja prijemnog ispita. O samom načinu studiranja na našem Fakulteta govorila je Milena Stojković, član PR tima dok je aktivnosti studentskog parlamenta predstavila Irena Ognjenović.

 
 


RAZVIJANJE ADEKVATNIH TERAPIJSKIH METODA ZA LEČENJE INFARKTA MIOKARDA

Četvrti međunarodni naučni skup u okviru “Cost akcije” za kardioprotekciju , pod pokroviteljstvom Evropske komisije o pokušaji da se nađu mehanizmi za zaštitu kardiovaskularnog sistema od potencijalnih bolesti počeo je danas u hotelu Sumarice u Kragujevcu. Skup je okupio oko 80 eminentnih stručnjaka iz ove oblasti koji su gosti Fakulteta medicinskih nauka i koji će izneti najnovija saznanja iz ove oblasti. Među učesnicima skupa su: prof.dr Derek Hausenloj predsednik Cost akcije (Velika Britanija), Joana Andreadu rukovodilac grupe (Grčka) i prof.dr Piter Ferdinandli (Mađarska) , koji su organizatori čitave evropske mreže za kardiprotekciju, kao i još preko 70 istaknutih profesora i naučnika iz čitave Evrope, koji se bave kardiprotekcijom.

Istraživačka grupa za kardiovaskularna istraživanja Fakulteta medicinskin nauka Univerziteta u Kragujevcu, na čijem čelu je dekan prof.dr Vladimir Jakovljević, aktivno učestvuje u projektu od samog početka, oktobra 2017.godine a u planu je da se po okončanju projekta, septembra 2020.godine, na osnovu svih dosadašnjih rezultata aplikuje za važne međunarodne projekte koji će omogućiti bolje fondove, a time i bolje uslove za istraživanja u kardiovaskularnim naukama, uključujući i istraživanja u Srbiji. Kako je istako dekan FMN, inače i organizator skupa u Kragujevcu, prof.dr Vladimir Jakovljević “Cost akcija” za kardioprotekciju podrazumeva i stvaranje mreže institucija koje se bave sličnom problematikom kako bi, na neki način mogle da unaprede nauku, i konkurišu za međunarodne projekte. “ Akcenat je na tome da se nađu novi mehanizmi koji mogu da budu potencijalni terapeutski ciljevi u lečenju kardiovaskularnih bolesti, od molekula do kliničkih studija”, rekao je Jakovljević.

 

“Cost akcija” je jedan od najstarijih projekata Evropske unije koji traje preko 30 godina i koji povezuje naučnike širom Evrope koji tragaju za najboljim lekom za infarkt miokarda. “Mi još uvek nemamo odgovarajući lek već se i danas leče samo posledice ove bolesti”, smatra prof.dr Piter Ferdinandli iz Mađarske , koji je na skupu govorio o bolestima koje su udružene sa infarktom miokarda-šećernoj bolesti i povišenom nivou masnoća u krvi pre svega i o tome kako utiču na infarkt miokarda.

Prof.dr Derek Hausenloj predsednik Cost akcije (Velika Britanija) govorio je o zaštiti srčanog mišića od oštećenja, ishemiji i reprefuziji . “Kod infarkta miokarda srčani mišić trpi oštećenja i mi ovih dana u Kragujevcu govorimo o prevenciji tih oštećenja . Da bi se sprečio nastanak infarkt miokarda moraju se sprovoditi preventivne mere kao što su: snižavanje krvnog pritiska,kontrola lipida, izbegavanje pušenja a mi pričamo o zaštiti srčanog mišića nakon što se infarkt već dogodi. Postoje različite procedure koje se sprovode nakon srčanog udara a koje imaju za cilj da zaštite srčani mišić od dodatnih oštećenja , to je tkz.ishemijsko kondicioniranje koje se primenjuje kod pacijenta nakon infarkta”, istakao je prof. Derek.

Skup u Kragujevcu je, prema rečima učsnika, prilika da se i stručnjaci iz Srbije još aktivnije uključe u razvijanje adekvatnih terapijskih metoda za lečenje infarkta miokarda. Različita predavanja istaknutih stručnjaka odvijaće se sve do petka 15.februara u hotelu Sumarice.


KRAGUJEVAC DOMAĆIN COST AKCIJE ZA KARDIOPROTEKCIJU

Kragujevac će od 13.do 15.februara 2019.godine biti domaćin Cost akcije za kardioprotekciju. Organizator skupa je dekan FMN prof.dr Vladimir Jakovljević sa svojim timom, koji je predstavnik Srbije u Cost akciji za kardioprotekciju, a koja je napravljena u okviru Evropske unije i zemalja koje su pozvane da u tome učestvuju.

Međunarodni skup radnih grupa Cost akcija koja se bavi za kardioprotekcijom, odnosno pokušajima da se nađu novi mehanizmi za zaštitu kardiovaskularnog sistema od bolesti, koje su ubice broj jedan savremenog čovečanstva, okupiće u hotelu Sumarice oko 80 gostiju iz inostranstva uz učešće naših istraživača iz te oblasti. ''U tom obimu i sa takvim učesnicima to će svakako biti najznačajniji skup te vrste koji je ikada održan ne samo u Kragujevcu već i šire'', rekao je dekan Fakulteta medicinskih nauka prof.dr Vladimir Jakovljević na konferenciji za novinare, i dodao da kompletne troškove skupa snosi Asocijacija koja radi pri Evropskoj komisiji u Briselu. Prvi inicijalni sastanak Cost akcije za kardioprotekciju održan je u oktobru 2017.godine u Briselu, a skup u Kragujevcu biće četvrti u okviru akcije koja ima za cilj da, nakon završetka projekta koji traje do septembra 2020. godine , napravi mrežu grupa i istraživača koji će moći da konkurišu za evropske projekte uz obezbeđenje značajnih finansijskih sredstava za njihovu realizaciju. Prof.Jakovljević pozvao je sve zainteresovane učesnike, pre svega mlade istraživače, da uzmu učešće na skupu gde će moći i da izlože svoje radove. ''To je prilika da u komunikaciji sa starijim kolegama dođu do novih ideja, i da do kraja akcije, oktobra 2020.godine, posete neku od laboratorija kojim rukovode učesnici konferencije, da nauče nešto novo i to primene u svom radu u svojim laboratorijama'', rekao je Jakovljević i dodao da će svi mladi istraživači grupe za kardiovaskularna istraživanja Fakulteta, kojom on rukovodi, uzeti učešće na Cost akciji. Takođe, učesnici skupa u Kragujevcu, najveći autoriteti iz oblasti kardioprotekcije, upoznaće se sa FMN, načinom rada i rezultatima u istraživanjima naših nastavnika i saradnika. Inače, preko 70 međunarodnih učesnika govoriće o novim metodama u prevenciji i lečenju bolesti srca i krvnih sudova, sa posebnim akcentom na prevenciji i lečenju infarkta miokarda.

Konferencija za novinare bila je prilika i da se dekan osvrne na najznačajnije aktivnosti koje su obeležile period od njegovog izbora na tu funkciju, 26.septembra 2018.godine do danas. Prof.Jakovljević je podsetio da je u proteklom periodu potpisan ugovor o saradnji sa Zavodom za hitnu medicinsku pomoć u Kragujevcu, ''Apotekom Zaječar'' i kompanijom ''Pharmanova''. Svi navedeni ugovori, prema rečima dekana Jakovljevića, obezbedili su bolju i kvalitetniju stručnu praksu i usavršavanje naših studenata i postdiplomaca. Takođe, u proteklom periodu uspostavljena je i saradnja sa medicinskim fakultetima u Banja Luci i Podgorici, nastavljena saradnja sa Medicinskim fakultetom u Beogradu a potpisan je i ugovor o saradnji sa Univerzitetom ''Sečenov'' iz Moskve. Kao rezultat te saradnje prof.Jakovljević će sa prof. dr Sergej Boljevičem sa Prvog moskovskog državnog medicinskog Univerziteta ''I.M.Sečenov'' 2022.godine u Moskvi, bioti organizator devetog kongresa o patologiji.

''Zastoj koji je postojao na relaciji Fakultet- Univerzitet je prevaziđen zahvaljujući dobroj saradnji i razumevanju koje je pokazao rektor prof.dr Nenad Filipović. Ono što nam predstoji je sastanak sa rukovodstvom Kliničkog centra i očekujem da i tu stvari postavimo na svoje mesto i krenemo napred na obostrano zadovoljstvo'', rekao je dekan FMN prof.dr Vladimir Jakovljević, najavljujući i da je u pripremi velika međunarodna konferencija internacionalne akademije kardiovaskularnih nauka koja će u septembru ove godine biti održana u Kragujevcu i Vrnjačkoj banji, i koja će okupiti eminentne stručnjake iz oblasti iz čitavog sveta.

 


TAKMIČENJE ZA NAJBOLJU STUDENTSKU IDEJU 2019


Univerzitet u Kragujevcu je već četvrti put za redom pokrenuo godišnje Nacionalno takmičenje za najbolju studentsku ideju, a u okviru IF4TM projekta, koji finansira Evropska Unija u okviru Erazmus plus programa,
Takmičenje se realizuje kroz sedam lokalnih takmičenja na univerzitetima u Kragujevcu, Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Novom Pazaru, kao i na Metropolitan univerzitetu u Beogradu i Nišu, i Visokoj tehničkoj školi u Zrenjaninu i kroz organizaciju finalnog takmičenja.
Svoje ideje i timove (2 do 4 člana), studenti fakulteta Univerziteta u Kragujevcu prijavljuju od 10. januara do 28. februara 2019, a pravo učešća na takmičenju imaju studenti osnovnih, master i doktorskih studija sa pomenutih institucija. 
Studentski timovi se prijavljuju za takmičenje:

 • Kreativnom centru Univerziteta u Kragujevcu
popunjavanjem njihovog on-line formulara koji se nalazi na adresi https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScxG8YzArtKj5g8FM7AKF2UQvt5UUHxj2pxgC7On_PCbOsUQw/viewform

 • Kancelariji za poslovnu podršku Univerziteta u Kragujevcu

slanjem prijavnog formulara (dostupan na adresi http://www.if4tm.kg.ac.rs/pub/download/15181772495817_UKG.docx) na imejl bsokg@kg.ac.rs
Za pomoć u pripremi ideja za Takmičenje i dodatne informacije studenti mogu posetiti Kreativni centar Univerziteta u Kragujevcu, na Fakultetu inženjerskih nauka, Sestre Janjić 6, Objekat A, prvi sprat, A-I-18, svakog radnog dana od 13 do 15 časova (petkom od 11 do 13 časova). 

Ideje i timovi koji budu prošli prvu fazu selekcije će imati priliku da kroz set preduzetničkih obuka koje se realizuju u Kreativnom centru (u toku marta i aprila) u saradnji sa Biznis inovacionim centrom u Kragujevcu i mentorsku podršku detaljno razrade svoje ideje, razviju poslovne modele primenom CANVAS metode i pripreme ih za lokalne prezentacije pred žirijem koje će se održati tokom maja meseca ove godine.
Dva prvoplasirana tima sa svakog lokalnog takmičenja učestvovaće na nacionalnom finalnom takmičenju koje će biti održano u junu mesecu ove godine u Naučno tehnološkom parku Beograd.
Pobednike lokalnih i nacionalnog finalnog takmičenja očekuju i vredne nagrade, kao što su nagradna putovanja odnosno studijske posete za svaki pobednički tim lokalnog takmičenja (poseta partnerskim institucijama u Austriji, Engleskoj, Portugalu, Sloveniji ili Italiji), novčane nagrade preduzeća sponzora, besplatna izrada brzih prototipova, besplatan zakup poslovnog prostora u biznis inkubatorima, konsultativna i mentorska pomoć u razvoju poslovnog modela, pomoć u promociji ideje i poslovnog modela kao i druge vrste nagrada koje obezbeđuju organizatori takmičenja.
Dodatne informacije o takmičenju

Prezentacije studentskih ideja sa prethodnih takmičenja
 • 2015 http://www.wbc-inno.kg.ac.rs/article/results-20142015/competition-for-best-student-idea-video-materials.html
 • 2017 http://www.if4tm.kg.ac.rs/article/Video-materials-2017-local-final.html
 • 2018 http://www.if4tm.kg.ac.rs/article/Video-materials-2018-national-final.html

 • PROFESORI BOLJEVIČ I JAKOVLJEVIĆ
  ORGANIZATORI DEVETOG KONGRESA O PATOLOGIJI

  Kada se 2022.godine u Moskvi, na devetom kongresu o patologiji, okupi svetska medicinska elita, vodeći organizatori biće dva naša profesora-dr Sergej Boljevič sa Prvog moskovskog državnog medicinskog Univerziteta ''I.M.Sečenov'' i prof.dr Vladimir Jakovljević sa Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu- pišu ''Večernje novosti''u broju od nedelje 13.januara 2019.godine. Ovaj dnevni list donosi intervju uglednim profesorom medicine i šefom katedre za patologiju Medicinskog državnog Univerziteta '' I.M.Sečenov'' iz Moskve koji je baš ovih dana od svojih kolega dobio veliko priznanje- njegova katedra patologija čoveka proglašena je u 2018.godini najboljom među 140 katedri Prvog moskovskog državnog Univerziteta ''Sečenov''.

  Profesor Boljevič studije medicine završio je u Moskvi u kojoj živi od 1983.godine. Do sada je objavio 250 knjiga i 350 naučnih radova, od čega 300 u Rusiji a 50 u inostranstvu. Koliki je njegov ugled među kolegama govori i podatak da je predložen za akademika Ruske akademije nauka. U intervju ''Večernjim novostima'' prof.dr Sergej Boljevič govorio je koliko je bilo teško studirati u bivšem Sovjetskom savezu, kako je dospeo u naučne vode i dogurao do doktora medicinskih nauka i šefa katedre za patologiju i kako se i koliko dolaskom predsednika Putina na čelo Rusije situacija u nauci promenila na bolje. Na pitanje šta bi deveti Kongres o patologiji, koji će biti održan u Moskvi 2022.godine, trebalo da donese nauci prof. Boljevič kaže : '' Mi smatramo da naša oblast odnosno patofiziolozija može da doprinese ne samo povećanju kvaliteta medicinske pomoći stanovništvu , već i podizanju efikasnosti preventivnih mera u sprečavanju bolesti.Svedoci smo velikog tehnološkog progresa koji se odrazio i na medicinu.Stvara se tehnološka platforma za otkriće i proizvodnju novih lekova, razrađuju se novi načini lečenja i dijagnostike. Želimo da u Moskvu dovedemo oko 5 hiljada uspešnih lekara iz celog sveta.Naravno da će mi biti drago da na kongres dođu lekari iz bivših jugoslovenskih republika. Moskva je otvorena za saradnju , jer nauka mora da bude internacionalna, da se razmenjuju znanja. '' Na pitanje šta je potrebno da bi se poboljšala naučna saradnja Rusije i zemalja sa prostora bivše Jugoslavije prof.Boljevič kaže: ''Dobra volja i ozbiljan rad pre svega. Sprovodim zajednička istraživanja sa Univerzitetom iz Pitsburga, konkretno sa tamašnjim profesorom Valerijanom Kaganom. Moja katedra odlično sarađuje i sa Univerzitetom u Kragujevcu i prof.dr Vladimirom Jakovljevićem , dekanom tamošnjeg Medicinskog fakulteta. Ove godine uspeli smo da otvorimo novu laboratoriju sa profesorom Kaganom iz SAD. Profesor Jakovljević takođe dolazi u Moskvu i drži predavanja na mojoj katedri. Njegovu visoku profesionalnost i znanje mi u Moskvi visoko cenimo''.

  U intervju ''Večernjim novostima'' profesor Sergej Boljević tvrdi i da ljudski vek može znatno da se produži jer će se u budućnosti koristiti ''ciljani lekovi''. On ističe i da se razrađuju nove metode lečenja na osnovu terapije na nivou gena i ćelija. ''Naučnici obećavaju da će se mnoge vrste raka, zatim Parkinsonova i Alchajmerova bolest, lečiti genskom i ćelijskom terapijom'', ističe prof.Boljevič.

  Inače, u septembru 2018.godine Fakultet medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu bio je domaćin Satelitskog simpozijuma 8. Internacionalnog Kongresa patofiziologa, koji je naš Fakultet organizovao u saradnji sa Društvom Fiziologa Srbije i moskovskim državnim medicinskim Univerzitet I.M. Sečenov iz Ruske federacije. U uvodnom delu prisutnima se obratio i prof.dr Sergej Boljevič (Univerzitet I.M.Sečenov Moskva) koji je bio predsedavajući Simpozijuma.
  Ostale informacije možete pogledati u ARHIVI VESTI ovde.