Trenutno ste na:
 
Vesti sa fakulteta
  Najnovije vesti
 


Povezani sadržaji:
 
Najnovije vesti
Arhiva vesti
 

Navigacija:
 
Početna strana
 


 
VESTI I DOGAĐAJI
NAJNOVIJE VESTIARHIVA VESTI

 


PREDAVANJA PROF. DR HÅKAN WALLEN-A NA FMN

Poštovane kolege,

Obaveštavamo Vas da će naredene nedelje gost Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu, u okviru Erasmus+ projekta, biti prof. dr Håkan Wallen, profesor kardiologije na Karolinska Institutu (Stokholm, Svedska), potpredsednik odeljenja za kliničke nauke Karolinska Instituta (Danderyd bolnica), prodekan za postdiplomsku nastavu na kliničkim naukama, viši konsultant Klinike za kardiologiju Danderyd bolnice u Stokholmu.

Prof. dr Håkan Wallen će održati predavanje u sredu, 21.11. sa početkom u 15.00 časova u Plavoj sali Fakulteta, na temu: „How to train PhD students? Who should we educate and Why?“ gde će predstaviti program doktorskih studija Karolinska Instituta.

Drugo predavanje će održati u četvrtak, 22.11. sa početkom u 14.00 časova u Plavoj sali Fakulteta, na temu: „Introduction of New Oral Anticoagulants (NOACs) to prevent stroke in Afib: The Stockholm / Swedish experience and strategy“.

Zbog eminentne biografije predavača (CV pogledajte ovde), pozivamo Vas da u što većem broju prisustvujete predavanjima.


POTPISAN UGOVOR O SARADNJI SA MEDICINSKIM FAKULTETOM U BANJA LUCI

Dekani Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu i Medicinskog fakulteta u Banja Luci , prof.dr Vladimir Jakovljević i prof.dr Ranko Skrbić, potpisali su Ugovor o naučno-stručnoj i poslovnoj saradnji. Potpisivanje je upriličeno povodom 15.novembra, dana Medicinskog fakulteta u Banja Luci, koji je ove godine obeležio 40 godina postojanja i razvoja.

''Ovim ugovorom stvaraju se uslovi da možemo da nastupamo zajedno na domaćim i međunarodnim projektima, da naše istraživačke grupe sarađuju, da imamo otvorenu saradnju nastavnika ali i studenata, i da zajedno planiramo i dogovarmo aktivnosti koje bi bile od interesa za oba fakulteta. Time ćemo stvoriti uslove za osnaživanje koje nam jepotrebno'', rekao je dekan Medicinskog fakulteta u Banja Luci prof.dr Ranko Skrbić.

  
  

Prof.dr Vladimir Jakovljević rekao je da je potpisivanje ugovora u Banja Luci velika stvar i veliki trenutak za Fakultet medicinskih nauka, ali i prvi ugovor koji fakultet potpisuje u oblasti međunarodne saradnje od kada je on dekan. '' Mislim da je to velika stvar za naše dve institucije koje su dva najmlađa medicinska fakulteta na našem govornom području i to je samo dokaz da jedni drugima treba da pomognemo. Odmah smo prepoznali da imamo zajedničke, vrlo ambiciozne ideje u narednom periodu i da to može da bude u korist naših studenata, na prvom mestu, ali i nastavnika i kompletnih institucija . Ugovor koji smo danas potpisali je samo preduslov da imamo čvrstu naučno-istraživačku saradnju u oblasti naučnih istraživanja, u oblasti razmene studenata , u oblasti aplikacije za međunarodne projekte i da je red da nastupamo zajedno prema trećim licima'', rekao je dekan FMN prof.dr Vladimir Jakovljević. On je dodao i da se odlično oseća u RS i da mu je posebno drago da prva stvar koju je uradio kao dekan u oblasti međunarodne saradnje, je baš potpisivanje Ugovora o saradnji sa Medicinskim fakultetom u Banja Luci. Oba fakulteta, kako se čulo na potpisivanju Ugovora o saradnji, imaju vrlo slične studijske programe i približno isti broj studenata.Pored studijskih programa medicine, farmacije i stomatologije, Medicinski fakulteta u Banja Luci je od ove školske godsine studijski program sestrinstva dopunio sa novim programima: radiloška tehnologija, laboratorijska dijagnostika, sanitarno inženjerstvo, babištvo , fizikalna rehabilitacija i od ranije sestrinstvo.

  
  

Istorijat , razvoj i planovi Medicinskog fakulteta u Banja Luci bile su teme o kojima se govorilo i na svečanoj akademiji posvećenoj Danu fakulteta i obeležavanju četiri decenije postojanja i razvoja ove visokošlske ustanove. Akademiji , upriličenoj u kulturnom centru ''Banski dvor'' u Banja Luci prisustvovali su: predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsednica Vlade Željka Cvijanović, ministri u Vladi, rektor Univerziteta u Banja Luci, dekani fakulteta iz Beograda, Niša, Podgorice, Mostara, Foče, Istočnog Sarajeva, Zenice kao i mnogobrojni predstavnici akademske zajednice iz Republike Srpske, Srbije, BiH. . Među zvanicama bili su i predstavnici FMN na čelu sa dekanom prof.dr Vladimirom Jakovljevićem.


STARTOVALA PRVA GENERACIJA STUDENATA MAS MENADŹMENT U ZDRAVSTVU

Fakultet medicinskih nauka u Kragujevcu, kao jedna od vodećih naučnih institucija u Srbiji, svestan odgovornosti za budućnost razvoja zdravstvenog sistema u Srbiji, prepoznao je zdravstveni menadžment kao jedanu od ključnih karika bez koje savremeno zdravstvo ne može da funkcioniše. U subotu 3.novembra , prvoj generaciji studenata master studija za menadžera u sistemu zdravstvene zaštite,u amfiteatru FMN, indekse je uručio savetnik dekana za finansije i kadrove prof.dr Nebojša Zdravković. Istog dana počela je i nastava na novom studijskom programu našef fakulteta. Studije na ovom programu traju godinu dana, odnosno 2 semestra u okviru kojih će studenti polagati 8 predmeta i to 5 obaveznih i 3 izborna.Pored toga, za diplomu master menadžera u sistemu zdravstvene zaštite, i 60 ESPB bodova studenti će morati da obave stručnu praksu i odbrane završni (master) rad.

Prvu generaciju novog studijskog programa na našem Fakultetu čini 20 studenata. Pravo da konkurišu imali su svi zainteresovani kandidati koji su završili akademske studije od najmanje 240 ESPB (medicina, farmacija, stomatologija, ekonomija, pravo, menadžment). Prema rečima prof.dr Nebojše Zdravkovića ovo je prilika da svi oni koji imaju ambiciju da budu lideri u oblasti zdravstva, odnosno direktori zdravstvenih ustanova, upotpune svoja znanja i steknu diplomu koja će vrlo brzo biti jedan od uslova da bi neko mogao da konkuriše za rukovodioca zdravstvene ustanove. ''Prvu generaciju studenata na master menadžmentu u sistemu zdravstvene zaštite čine rukovodioci zdravstvenih ustanova, a mi očekujemo da će ovaj program u budućnosti biti još masovniji.Novi program značajan je i za one koji su ga upisali ali i za Fakultet medicinskih nauka. Mi sa novim programima idemo u susret zahtevima tržišta, a njima jer će steći nova znanja da bi mogli da bolje i kvalitetnije upravljajaju zdravstvenim ustanovama'', istakao je prof. Zdravković.  
  

Fakultet medicinskih nauka u Kragujevcu, kao jedna od vodećih naučnih institucija u Srbiji, svestan odgovornosti za budućnost razvoja zdravstvenog sistema u Srbiji, prepoznao je zdravstveni menadžment kao jedanu od ključnih karika bez koje savremeno zdravstvo ne može da funkcioniše.


ODRŽAN DESETI SAJAM STIPENDIJA UNIVERZITETA U KRAGUJEVCU

U organizaciji Centra za razvoj karijere i savetovanje studenata Univerziteta u Kragujevcu, u holu Pravnog fakulteta, održan je deseti Sajam stipendija pod sloganom ''Izaberi stipendiju po svojoj meri''. Dvanaest izlagača, među kojima su ministarstvo omladine i sporta-Fond za mlade talente Republike Srbije, Francuski institut u Srbiji, nemačka služba za akademsku razmenu DAAD, fondacije Tempus-Erazmus + kancelarija u Srbiji i ''Dr Zoran Đinđić''ambasada SAD, Britanski savet, Komitet za međunarodnu saradnju studenata medicine IFMSA i drugi predstavili su studentima i diplomcima fakulteta kragujevačkog Univerziteta aktuelne programe i konkurse za mobilnost studenata, studentske razmene, preduslove za studiranje i dodatno usavršavanje u zemlji, programe volontiranja i prilike za stručnu praksu. Posetioci sajma bili su u prilici da od izlagača čuju odgovore na sva pitanja vezana za aktuelne programe, način prijave i neophodnu dokumentaciju.

Sajam je zvanično otvorio prorektor za nastavu i studentska pitanja Univerziteta u Kragujevcu prof.dr Živadin Micić.Domaćin sajma stipendija- Centar za razvoj karijere i Odeljenje za međunarodnu saradnju Univerziteta u Kragujevcu predstavili su Erazmus + program, kao vid mogućnosti za razmenu na svim nivoima studija ali i aktuelne konkurse za besplatne kurseve stranih jezika i programe praksi.Posetiocima je predstavljen i plan aktivnosti i radionice koje će biti realizovane u toku akademske 2018/2019.godine.  
  


IZVESTAJ SA 4. KONGRESA FIZIOLOSKIH NAUKA SRBIJE

Na Medicinskom fakultetu, Univerziteta u Nišu, u drugoj polovini septembra održan je 4. Kongres fizioloških nauka Srbije sa internacionalnim učešćem. Kongres je organizovan od strane Društva fiziologa Srbije, Medicinkog fakulteta u Nišu i podržan od strane Fakulteta Medicinskih nauka u Kragujevcu i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja republike Srbije.

U toku 12 sesija, na kongresu je bilo predstavljeno 62 usmene prezentacije i 68 poster prezentacija. Preko dve stotine učesnika iz zemlje i inostranstva posetilo je ovaj naučni skup. Pored naučnika iz Srbije bilo i gostiju, eminentnih istraživača iz 18 inostranih zemalja (Bosna i Hercegovina, Mađarska, Rumunija, Grčka, Francuska, Hrvatska, Makedonija, Nemačka, Rusija, Slovačka, Slovenija, Kanada, Sjedinjene Američke Države, Bugarska, Češka, Crna Gora, Svedska i Svajcarska). Na kongresu su dodeljene i dve zlatne medalje Društva fiziologa Srbije. Jedna je dodeljena doktoru Mijalu Spasiću a druga doktoru Sureš Tjagiju za neizmeran doprinos nauci.

Kongres su svojim prisustvom podržali i članovi internacionalne akademije za kardiovaskularne nauke i ocenili da je ovaj naučni skup bio visokog kvaliteta i od izuzetnog značaja.

Sve detalje i kompletan izveštaj sa ovog kongresa možete pročitati u oficijalnom biltenu internacionalne akademije za kardiovaskularne nauke (http://www.heartacademy.org/newsletter/17/3.pdf) koji je podeljen na stotine adresa širom svetske akademske zajednice.


SASTANAK SA DIREKTORIMA ZDRAVSTVENIH USTANOVA IZ REGIONA

Aktuelni Konkurs za upis na specijalističke i uže specijalističke studije u školskoj 2018/2019 godini bio je povod za sastanak koji je sa direktorima zdravstvenih ustanova iz regiona organizovao dekan Fakulteta medicinskih nauka prof.dr Vladimir Jakovljević sa saradnicima.

Drugi ovogodišnji Konkurs, koji je otvoren do 5.novembra, nudi mogućnost doktorima medicine, stomatologije i magistrima farmacije da na našem fakultetu upišu i završe gotovo sve grane specijalizacija. Kako je rekao dekan FMN prof.dr Vladimir Jakovljević aktuelni Konkurs obuhvata i novu granu medicine, koje do sada na našem Fakultetu nije bilo -kliničku biohemiju a u oblasti subspecijalizacija novina su onkologija i baromedicina.''Mi se kao i svi vi borimo za svoje mesto pod suncem i trudimo da pratimo potrebe koje vladaju za daljim obrazovanjem i uasvršavanjem lekara, farmaceuta i stomatologa.Želimo da čujemo od vas, koji nam šaljete vaše zaposlene na specijalizacije i uže specijalizacije, kakvi su vam planovi i potrebe kako bi učvrstili i unapredili dalju saradnju.Apsolutno smo otvoreni za svaku vašu sugestiju, potrebu i eventualne primedbe i u nama ćete uvek imati fer partnera'', naglasio je prof.Jakovljević. Direktori Domova zdravlja iz Kragujevca, Aleksandrovca i Tutina, direktorka ZC Aranđelovac i Opšte bolnice Ćuprija, direktori ZJZJ Novi Pazar, IZJZ Kragujevac, Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kragujevac, SB''Merkur'' iz Vrnjačke Banje i SB za rehabilitaciju ''Gamzigrad'' složili su se da njihovi specijalizanti na Fakultetu medicinskih nauka stiču neophodna znanja i veštine predviđene planom i programom specijalizacija koje su upisali i da su zadovoljni načinom na koji su organizovana kruženja i nastava.Na sastanku je bilo reči o potrebi da se ovakvi susreti na nivou regiona održavaju češće a kao sledeći domaćin sastanka izabrana je Specijalna bolnica ''Merkur'' iz Vrnjačke Banje.

Sastanku sa direktorima zdravstvenih ustanova prisustvovali su savetnik dekana prof.dr Nebojša Zdravković, prodekan za specijalističke i uže specijalističke studije prof.dr Goran Davidović, prodekan za IAS farmacije prof.dr Željko Mijailović i prodekan za kontinuiranu medicinsku edukaciju i osnovne strukovne studije prof.dr Dušan Đurić.


OSTVARITI STO VEĆU PREPOZNATLJIVOST FAKULTETA MEDICINSKIH NAUKA

Dekan FMN prof.dr Vladimir Jakovljević sa saradnicima organizovao je danas koktel za predstavnike kragujevačkih medija na kome je predstavio prodekanski tim i najavio predstojeće aktivnosti na našem Fakultetu.

Od momenta kada sam pre nepunih mesec dana , 24.septembra 2018.godine, izabran za dekana Fakultet medicinskih nauka raspisan je novi Konkurs za specijalističke i uže specijalističke studije koji traje do 5.novembra –rekao je dekan FMN prof.dr Vladimir Jakovljević i već za sutra najavio susret sa direktorima zdravstvenih ustanova iz Kragujevca i regiona koji nam upućuju svoje lekare, stomatologe i farmaceute na specijalističke i uže specijalističke studije. ''Želimo da u interakciji ne samo sa lokalnom zajednicom već i širom zajednicom postanemo vidljiviji kao ustanova koja nudi dalje usavršavanje i obrazovanje. Prvi deo barijere probijen je u proteklom periodu, pre svega u oblasti stomatologije, a nama je cilj da se nametnemo i za ostale grane jer imamo šta da ponudimo i u oblasti medicine i farmacije'', rekao je dekan i dodao da u tom smislu FMN u ovom konkursnom ciklusu nudi čak tri nove specijalizacije i uže specijalizacije- kliničku biogemiju i subspecijalizacije iz onkologije i baromedicine. U tom smislu, istakao je prof.Jakovljević, neophodna je dobra komunikacija sa KC koja je izostala u prethodnom periodu. ''Ono što mogu da kažem je da ćemo učiniti sve da se ti odnosi normalizuju. KC je najveća nastavno-naučna baza FMN i ima najviše naših nastavnika u redovima zaposlenih. Zbog toga nam predstoji i definisanje krovnog ugovor koji treba da reguliše prava i obaveza naših nastavnika koji su zaposleni u ovoj ustanovi, i koji treba da omogući prirodnije funkcionisanje Fakulteta i KC. Naš cilj je i da se zaposleni lekari u ovoj ustanovi dalje obrazuju i usavršavaju upravo na našem Fakultetu'' , rekao je prof.Jakovljević. '' Zbog specijalizacija iz oblasti farmacije pripremili smo ugovore sa Apotekom Zaječar i Apotekarskom ustanovom Beograd, koje imaju galensku apoteku, tako da ćemo jednu od najpopularnijih specijalizacija za farmaceute a to je farmaceutska tehnologija moći u potpunosti da sprovedemo na našem fakultetu.Uz dva naša nastavnika, koji početkom novembra treba da odbrane specijalističke radove, imaćemo zaokruženu priču za šta veliku zahvalnost dugujemo koleginici Mirjani Antunović i VMA- naglasio je prof.Jakovljević.

U protekolom periodu, prema dekanovim rečima , Fakultet je ostvario normalniji protok informacija s Univerzitetom.'' Od Univerziteta smo dobili jasne instrukcije i odluke Senata po kojima ćemo postupiti a očekujemo da sve zaokružimo na sednici NNV koja je zakazana za 24.oktobar.Nakon toga, ukoliko bude ispoštovan dogovor, mislim da će problem koji je nastao zbog različitog tumačenja određenih dokumenata biti prevaziđen'', smatra dekan.

U cilju što veće nacionalne i međunarodne prepoznatljivosti Fakulteta trudićemo se da napravimo što više međunarodnih kontakata i saradnje u šta će aktivno biti uključena koleginica doc.dr Nevena Jeremić, prodekan za međunarodnu saradnju i naučno-istraživački rad ,koja se školovala na zapadu i koja ima sve reference za ovaj posao, rekao je dekan prof.Jakovljević i dodao da je Fakultet prošle nedelje razmenio pismo o namerama sa Medicinskim fakultetom Univerziteta u Banja Luci i da postoji obostrano interesovanja da se napravi živa i plodnosna saradnja po pitanju naučno-istraživačkog rada, eventualno nastave, zajedničkih programa i projekata. '' Oni su broj jedan ne samo u Banja Luci već i u BiH, a ugovor o saradnji će biti potpisan 15.novembra za dan njihovog Fakulteta , ili 9.decembra kada naš Fakultet obeležava krsnu slavu i svoj dan'', rekao je Jakovljević. Dekan FMN najavio je i da krajem oktobra ide u Moskvu, kao gostujući profesor Univerziteta Sečenov, i da ima najavu razgovora sa prorektorom tog Univerziteta koji bi trebalo da rezultira time da do kraja godine i sa njima uspostavimo saradnju.  
  

U današnjem susretu sa novinarima dekan FMN prof.dr Vladimir Jakovljević predstavio je prodeakane: za IAS medicine prof.dr Deajana Petrovića, IAS farmacije prof.dr Željka Mijailovića, za zdravstvenu delatnost i IAS stomatologije prof.dr Tatjanu Kanjevac, za međunarodnu saradnju i naučno-istraživački rad doc.dr Nevenu Jeremić, za specijalističke i uže specijalističke studije prof.dr Gorana Davidovića, za osnovne strukovne studije i kontinuiranu edukaciju prof.dr Dušana Đurića. Savetnik dekana za finansije i kadrove je prof.dr Nebojša Zdravković.


ODRŽAN SAJAM VISKOG OBRAZOVANJA I ZAPOSLJAVANJA U KRALJEVU

U organizaciji grada Kraljeva, Nacionalne službe za zapošljavanje filijale Kraljevo i Fakulteta za mašinstvo i saobraćaj a uz podršku Skolske uprave, Regionalne privredne komore Moravičkog i Raškog upravnog okruga, u Domu vojske u Kraljevu održan je Sajam visokog obrazovanja i zapošljvanja. Sajam je, u prisustvu dekana fakulteta za mašinstvo i građevinarstvo u Kraljevu prof.dr Mileta Savkovića , direktorke filijale NSZ ,velikog broja posetilaca i izlagača otvorio gradonačellnik Kraljeva Predrag Terzić koji je posebno istakao da je glavni preduslov za uspeh permanentno učenje i razvoj kompetencija potencijalnih zaposlenih.

  
  

Sajam je bio namenjen učenicima završnih razreda srednjih škola koji su pokazali veliko interesovanje za fakultete koji su predstavljali svoje studijske programe. Fakultet medicinskih nauka predstavio je budućim brucošima svoke studijske programe- IAS medicine, IAS farmacije, IAS stomatologije i osnovne strukovne studije i pozvao buduće studente da od aprila, u okviru tradicionalne manifestacije Dani otvorenih vrata, dođu u Kragujevcu i lično vide šta to naš fakultet nudi svojim studentima i šta je ono što nas izdvaja od drugih fakulteta u zemlji.

  

Specijalni učesnik sajma bila je nemačka kompanija ''Leoni'' doo koja se bavi proizvodnjom kablova za automobilsku industriju i koja do 2021.godine planira da zaposli više od 4 hiljade radnika u Kraljevu. Kompanija je na sajmu predstavila svoje planove zapošljavanja, mogućnosti stipendiranja, obuka, radnih praksi .


URUČENI INDEKSI NOVOJ GENERACIJI STUDENATA DOKTORSKE SKOLE

Fakultet medicinskih nauka prvi je fakultet u Srbiji koji je, pre 14 godina, uspostavio doktorske akademske studije u oblasti medicine, i prvi koji je akreditovao studijski program Doktorske studije-Doktorska škola medicinskih nauka. Novoj generaciji budućih doktora medicinskih nauka, u amfiteatru "Prof. dr Milosav Kostić'', indekse je svečano uručio prof.dr Nebojša Zdravković, savetnik dekana. On je studente upoznao sa načinom i dinamikom studijskog programa Doktorske škole i u ime rukovodstva Fakulteta medicinskih nauka poželeo im dobrodošlicu u našu obrazovno-naučnu ustanovu. U toku prvog semestra buduće doktore medicinskih nauka očekuju predavanja i ispiti iz tri predmeta –istraživanja u biomedicinskim naukama, statističke metode u biomedicinskim istraživanjima i informatičke metode u biomedicinskim istraživanjima. Nakon toga, uoči drugog semestra, budući doktorandi opredeljuju se za jedno od 14 ponuđenih izbornih područja a tokom drugog, trećeg i četvrtog semestra slušaju nastavu i polažu module u okviru izabranog izbornog područja. Peti i šesti semestar obuhvataju realizaciju naučnog istraživanja koje je neposredno u funkciji izrade doktorske disertacije.

  
  

Studije na Doktorskoj školi FMN traju tri školske godine, odnosno šest semestara, i studenti po završetku stiču naučni naziv doktor medicinskih nauka. Za ove godine u okviru doktorskih akademskih studija na našem fakultetu stvoreni su novi naučni kadrovi i dat je veliki doprinos razvoju nauke, što je i bila ideja kojom se rukovodstvo Fakulteta rukovodilo kada je uvelo novi studijski program 2005.godine.. Do sada je na FMN doktoriralo 473 doktoranda.
IZABRAN NOVI DEKAN FMN

Na predlog NNV Fakulteta medicinskih nauka Savet Fakulteta danas je jednoglasno izabrao prof.dr Vladimira Jakovljevića za novog dekana na mandatni period od 3 godine. Za predlog da prof.Jakovljević bude novi dekan glasalo je 79 članova Nastavno naučnog veća, dva su bila protiv i pet uzdržanih, što je skoro 95 posto podrške.

Prof. dr Vladimir Jakovljević redovni je profesor katedre za Fiziologiju Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu, od 1996. godine je u redovima nastavnog osoblja Fakulteta medicinskih nauka a od 2005. godine u upravljačkim strukturama fakulteta. Tokom svoje nastavne i naučne ekepertize pokazao uspehe širokih razmera.

Na mestu prodekana za nastavu na Integrisanim akademskim studijama za farmaciju ostvario ogromne uspehe u rukovođenju ovim smerom kao i u procesu reformisanja ovih studija koje su nakon tog postupka prve od svih smerova Fakulteta medicinskih nuaka dobile novu akreditacionu dozvolu.

Dugogodišnje rukovođenje prof. Jakovljevića Laboratorijom za kardiovaskularna istraživanja u okviru fakulteta rezultovalo je izrazito plodonosnim naučnim ishodima pri čemu je iznedreno više od 30 doktorskih disertacija pod mentorstvom prof. Jakovljevića, preko 130 radova publikovanih u celosti u časopisima od izuzetnog značaja sa izrazito visokim impakt faktorom.

Organizacione sposobnosti prof. Jakovljevića se ogledaju i u uspostavljanju saradnje sa drugim akademskim i naučnim institucijama kako u našoj zemlji tako i daleko razvijenim zemljama poput Rusije, SAD i Mađarske. Nedavno je bio organizator dva velika internacionalna skupa Patofiziologa i Fiziologa u Srbiji. Kvalitete prof. Jakovljevića potvrđuje njegovo imenovanje za gostujućeg profesora na Prvom medicinskom fakultetu u Sečenovu i Medicinskom fakultetu u Lujvilu u Kentakiju.

Prof. Jakovljević je urednik je časopisa fakulteta Serbian Journal of Experimental and Clinical Research koji je indeksiran u priznatim mediicnskim bazama.


PROF. DR SURES TIJAGI POČASNI DOKTOR UNIVERZITETA U KRAGUJEVCU

Profesor Univerziteta u američkoj državi Kentaki, poreklom iz Indije, dr Sureš Tijagi promovisan je u počasnog doktora Univerziteta u Kragujevcu.

Prorektor za naučnoistraživački rad Univerziteta prof. dr Miroslava Petrović Torgašev, u svečanoj sali Rektorata Univerziteta predstavila je 24 po redu počasnog profesora kragujevačkog Univerziteta.

U duhu evropske tradicije, Univerzitet u Kragujevcu dodeljuje zvanje počasnog doktora nauke istaknutim ličnostima koje su postigle vrhunske rezultate u oblasti nauke i visokog obrazovanja i ujedno doprinele podizanju ugleda kragujevačke akademske zajednice u svetu.

Svečana promocija počasnog doktora nauke Univerziteta u Kragujevcu prof. dr Sureš Tijagi, jednog od vodećih istraživača u oblasti kardiovaskularnih nauka u svetu, održana je danas u svečanoj sali Rektorata Univerzitet u Kragujevcu.

Univerzitet u Kragujevcu uspostavio je visoke standarde prilikom dodele počasnog doktorata.

Dosadašnji laureati ostvarili su vrhunska dostignuća na svetskom nivou.

Prof. dr Sureš Tijagi, dao je svoj veliki doprinos razvoju fiziologije na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu.
Opširnije pogledajte ovde


URUČENI INDEKSI BRUCOSIMA

Na Fakultetu medicinskih nauka, uručenjem indeksa brucošima stomatologije i farmacije, u ponedeljak 10.septembra počela je nova školska godina. U školskoj 2018/2019 godini na studije farmacije upisano je 84 studenta a na studije stomatologije 24 studenta plus jedan afirmativni upis.

Poželevši im dobrodošlicu u ime dekana FMN prof.dr Predraga Čanovića, svih nastavnika i saradnika ovog studijskog programa i u svoje ime, buduće doktore stomatologije pozdravila je prodekan za stomatologiju prof.dr Tatjana Kanjevac.Ona ih je upoznala sa obavezama koje ih očekuju u narednom petogodišnjem periodu i predstavila mentore odnosno tutore koji će biti zaduženi za nove studente stomatologije.''Kod nas na Fakultetu funkcioniše tutorski sistem rada gde ćete od prve godine biti podeljeni u četiri grupe. Svi mi, mentori, potrudićemo se da budemo stalno tu a jedanput nedeljno imaćemo mentorske sastanke gde ćete moći da dobijete sve informacije i svu pomoć koje su vam potrebne. Imate dosta obaveza,naporan i dugogodišnji rad je pred vama ali nakon toga dobićete diplomu doktora stomatologije koja će vam otvoriti puteve za vaš budući život i rad'', istakla je prof.dr Tatjana Kanjevac. Usledilo je svečano uručenje indeksa brucošima stomatologije a odmah zatim i prvo predavanje.

  
  
  
  

14. generaciju studenata IAS farmacije u Farmakološkoj sali , pozdravio je i u njihove buduće obaveze uputio prof. dr Vladimir Jakovljević prodekan za IAS farmacije. Prof. Jakovljević je najpre informisao brucoše da je FMN u poslednjih 15-ak godina zabeležio,kako je rekao, rapidan razvoj, od Medicinskog fakulteta koji je imao samo jedan studijski program-medicinu, do Fakulteta medicinskih nauka koji je danas reprezentativna obrazovna i naučna institucija.''Na našem fakultetu napravljen je veliki pomak u vreme kada je njime rukovodio prof.dr Nebojša Arsenijević, a kasnije i danas i prof.dr Predrag Čanović. Jedan od tih velikih pomaka su i studije farmacije koje su uvedene 2005.godine i evo danas uručujemo indekse brucošima 14.generacije studenata farmacije'', rekao je prof.Jakovljević i poželeo novim studentima da budu kao i njihove kolege, odnosno da zadrže epitet najboljih studenata FMN. Studije farmacije traju pet godina nakon čega studenti stiču diplomu magistra farmacije. Uz indekse brucoši su danas dobili i informatore sa kompletnim rasporedom njihovih obaveza tokom prve godine studija.Usledio je prvi inicijalni sastanak sa mentorima a zatim i prvo predavanje iz opšte i neorganske hemije koje je održao prof.dr Ratomir Jelić.  
  

Uručenjem indeksa brucošima medicine i studentima osnovnih strukovnih studija na Fakultetu medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu počela je nova školska godina na svim studijskim programima. Za upis u školsku 2018/2019 godinu za 284 slobodnih mesta na ovoj visokoškolskoj ustanovi konkurisalo je 884 kandidata. Najveće interesovanje i ove godine vladalo je za upis na Integrisane akademske studije medicine gde je za 88 budžetskih mesta konkurisalo čak 536 kandidata, što je više od 6 kandidata za jedno mesto. Prodekan za Intergrisane akademske studije medicine prof.dr Ivan Jovanović istakao je da je ova generacija brucoša pokazala rekordno interesovanje za studijske programe Fakulteta medicinskih nauka, pre svega studije medicine, I da je reč o rekordnom interesovanju u odnosu na ostale medicinske fakultete u zemlji I regionu. ‘’Verujemo da su najbolji od njih upisali studije na našem fakultetu I da ćemo mi uspeti da opravdamo njihova očekivanja’’, ističe prof. Jovanović I dodaje da je FMN, po mnogim parametrima, najbolje organizovan medicinski fakultet u zemlji I regionu. Ono na šta je fakultet posebno ponosan, a što drugi fakulteti nemaju, je intenzivan rad sa studentima, kaže prodekan Jovanović I dodaje da studenti imaju mnogo više časova predavanja I vežbi , nastavnici mnogo više vremena provode sa njima pa su zato rezultati koje postižu bolji.Uz indekse brucoši medicine u amifiteatru Fakulteta dobili su I semestralne vodiče i informaciju ko su im tutori u narednom šestogodišnjem periodu. Prvo predavanje brucošima medicine iz anatomije održala je prof.dr Ivana Živanović Mačužić.

  
  

U sali na Internoj klinici KC Kragujevac studentima prve godine osnovnih strukovnih studija indekse je uručio prodekan za specijalističke I uže specijalističke studije prof.dr Goran Davidović.On je budućim strukovnim medicinskim sestrama I strukovnim fizioterapeutima poželeo dobrodošlicu na Fakultet medicinskih nauka I naglasio da će na našem fakultetu steći potrebna znanja za koja se nada da će ih kasnije primenjivati u našoj zemlji.

  
  


ODRŽAN 8. INTERNACIONALNI KONGRES PATOFIZIOLOGA NA FAKULTETU MEDICINSKIH NAUKA

Fakultet medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu bio je domaćin Satelitskog simpozijuma 8. Internacionalnog Kongresa patofiziologa, koji je naš Fakultet organizovao u saradnji sa Društvom Fiziologa Srbije i moskovskim državni medicinski Univerzitet I.M. Sečenov iz Ruske federacije.

U uvodnom delu prisutnima su se obratili prof.dr Vladimir Jakovljević sa FMN u Kragujevcu i prof.dr Sergej Boljevič (Univerzitet I.M.Sečenov Moskva) predsedavajući Simpozijuma. Prof.Jakovljević najpre je naglasio da se u Kragujevcu održava Satlelitski simpozijum 8.Kongresa patofiziologa a da će Kongres biti održan u Bratislavi od 5.do 8.septembra uz učešće istraživača sa Fakultetta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu. ''Uobičajeno je, za tako velike skupove, da se organizuju prateći skupovi pre ili posle Kongresa,kojima se promoviše sam skup, ali i značaj lokalne ili regionalne naučne zajednice u toj oblasti.

Zahvaljujući dugogododišnjoj saradnji ali i reputaciji koju ima kragujevački tim istraživača iz laboratorije za kardiovaskularnu fiziologiju od prof.Olge Pehanove, predsednice Kongresa,dobili smo organizaciju satelitskog simpozijuma zajedno sa kolegama sa Univerziteta Sečanov iz Moskve.Oni su prvi medicinski fakultet u Rusiji, sa najvećom reputacijom a zahvaljujući mojoj saradnji sa prof. Sergejom Boljevičem , i mom izboru za viziting profesora na tom Univerzitetu, razvili smo vrlo produktivnu saradnju'', rekao je prof.Jakovljević.

Današnji simpozijum je, prema njegovim rečima, prilika da promovišemo dosadašnju saradnju i pokušamo da sledeći svetski Kongres patofiziologa zajednički organizujemo u Moskvi. Kongres je, smatra prof.dr Vladimir Jakovljević, i prilika za promociju lokalne naučne zajednice. '' Fakultet medicinskih nauka u Kragujevcu poslednji 10 do 15 godina ima rapidan razvoj a istraživačka grupa kojom imam zadovoljstvo da koordiniram, koju čini 15-ak mladih ljudi ,je pokazala fantastičan napredak.Uspeli smo da u velikoj meri učestvujemo u radu i organizaciji Društva fiziologa Srbije a dobili smo organizaciju velikog naučnog evropskog Kongresa koji će se sledeće godine održati u Vrnjačkoj banji i Kragujevcu.Rad i rezulati u oblasti kardiovaskularnih istraživanja i metaboličkih istraživanja koja radimo u Kragujevcu su prepoznati širom sveta'', istakao je prof.Jakovljević.

  
  
  

Prof.dr Sergej Boljevič rekao je da je Univerzitet I.M. Sečenov iz Moskve najveći Univerzitet u Rusiji i da se trude da uđe u sto najvećih svetskih Univerziteta.''Sada se najviše promoviše nauka i zato radimo sa mnogim svetskim Univerzitetima. Fakultet medicinskih nauka je postao jedan od vodećih fakulteta u svetu u oblasti istraživanja oksidacionog stresa i zato smo i odabrali da sa njima sarađujemo.Mi možemo da imamo zajedničke međunarodne naučne radove koje možemo međusobno da dopunjujemo. Tako dobijamo proizvod koji će biti interesantan čitavom svetu.Mi sarađujemo već dve, tri godine, imamo rezultate ali u narednom periodu očekujemo još bolje rezultate naše saradnje'', ističe prof.Boljevič.
U amfiteatru "Prof. dr Milosav Kostić'' izložena su najnovija saznanja koja se tiču uloge oksidacionog stresa u različitim patofiziološkim entitetima kroz rezultate kako eksperimentalnih tako i primenjenih istraživanja. Skup je obuhvatio oralne i poster prezentacije, dok su predavanja održali eminentni istraživači iz Ruske federacije kao i predavači sa našeg i drugih domaćih fakulteta.


ZAJEDNIČKI PROJEKAT KRAGUJEVAČKIH I KINESKIH NAUČNIKA
24.06.2018, RTK


Na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu, održan je prvi sastanak povodom realizacije projekta pod nazivom „Biološki efekti estrakata i molekula izolovanih iz biljaka sa teritorije Balkana“.

Na sastanku je bilo reči o značaju samog projekta, dinamici realizacije i načinu finansiranja.

Na osnovu sporazuma o naučno-tehnološkoj saradnji između Republike Srbije i Narodne Republike Kine, u Pekingu je 18.januara ove godine održano Četvrto zasedanje srpsko-kineskog Mešovitog komiteta.

Mešoviti komitet je ustanovio da je na Konkurs za sufinansiranje 5 zajedničkih naučno-istraživačkih projekata između ove dve zemlje od 2017. do 2019. godine prijavljeno 46 koji su zadovoljili uslove.

Opširnije pogledajte ovde


‘'BIOLOSKI EFEKTI EKSTRAKATA I MOLEKULA IZOLOVANIH IZ BILJAKA SA TERITORIJE BALKANA'' NAJZNAČAJNIJI MEĐUNARODNI PROJEKAT FMN

Na Fakultetu medicinskih nauka održan je prvi sastanak povodom realizacije projekta Univerziteta u Kragujevcu pod nazivom ''Biološki efekti ekstrakata i molekula izolovanih iz biljaka sa teritorije Balkana'', čiji je rukovodilac i predlagač prof.dr Nebojša Arsenijević. Projekat će biti realizovan u okviru sporazuma o naučno-tehnološkoj saradnji između Republike Srbije i Narodne Republike Kine a na osnovu odluke srpsko-kineskog mešovitog Komiteta na zasedanju održanom 18. januara ove godine. Komitet je razmatrao svih 46 prijavljenih projekata i odlučio da , nakon evaluacije obavaljene u obe zemlje i u skladu sa utvrđenim prioritetima, odobri realizaciju šest projekata uključujući i projekat Univerziteta u Kragujevcu.

Ovo je za Fakultet medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu najznačajniji međunarodni projekat, i u naučnom i u finansijskom smislu, koji ovaj fakultet ima prilike da realizuje- rekao je rukovodilac projekta prof.dr Nebojša Arsenijević i istakao da delegaciju iz Kine, koja je posetila FMN i sa kojom je bilo reči o početku realizacije projekta i njegovim ciljevima, čine profesori Kineske akademije medicinskih nauka i Medicinskog fakulteta u Pekingu. ''Njihov Institut za biljnu medicinu već ima preko 20 registrovanih lekova na svetskom nivou.Za nas je ovo prilika da pokažemo šta mi znamo ali i prilika da naučimo od onih koji su tehnološki otišli malo dalje.Fakultet medicinskih nauka je uspeo da objedini i druge laboratorije u zemlji pa su partneri sa kojima ćemo projekat realizovati Institut za nuklerane nauke Vinča, Agronomski fakultet Beograd, PMF Kragujevac i Institut za biološka istraživanja ''Siniša Stanković'' Beograd'', rekao je prof.Arsenijević.

Cilj ovog velikog projekta biće ispitivanje biljaka i supstanci iz tih biljaka sa teritorije Srbije. '' Biljke će se ovde prikupljati, isptivaće se njihova bioaktivnost, da li se i na na koji način mogu koristiti za lečenje bolesti.One biljke koje pokažu poseban efekat biće izlovane biohemijski i do detalja analizirano koja to komponenta iz biljaka je za to odgovorana'', rekao je prof.dr ZHANG Li , zamenik direktora Instituta za biljnu medicinu Medicinskog fakulteta u Pekingu.

Profesor sa katedre za imunologiju FMN Vladislav Volarević predstavio je polazne osnove i ciljeve projekta ''Biološki efekti ekstrakata i molekula izolovanih iz biljaka sa teritorije Balkana'' a zajednički zaključak sa sastanka održanog na FMN je da će realizacija projekta, koja će trajati tri godine, uskoro početi i da će dati očekivane pozitivne rezultate.


FMN DOBITNIK PLAKETE ''SIROKO SRCE''

Fakultet medicinskih nauka i ove godine dobitnik je priznanja ''Siroko srce'' koju dodeljuje Crveni krst a na osnovu rezultata ostvarenih u dobrovoljnom davalaštvu krvi u 2017.godini. Naš fakultet je i ovog puta u zimskoj i letnjoj kampanji GO Crvenog krsta obezbedio najveći broj davalaca u toku studentske kampanje koju kragujevačka organizacija organizuje na fakultetima Univerziteta u Kragujevcu. Drugi po broju prikupljenih jedinica krvi, u kategoriji fakulteta, je Pravni a treći PMF.

  
  
  

Povodom Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi u sali Skupštine grada Kragujevca organizovan je prijem za davaoce koji su krv dali 50,75 i 100 puta kao i za srednje škole, fakultete, javna preduzeća i udruženja građana koja su nagrađena plaketom ''Siroko srce''.Priznanja su nagrađenima uručili član Gradskog veća za zdravstvo i socijalnu politiku dr Gordana Damjanović i predsednik Gradske organizacije Crvenog krsta Kragujevac dr Stevan Kitanić.


COST akcija 16225 – "EU - Cardiprotection"

CA16225 podrazumeva mrežu od 26 zemalja za sada koja ima za cilj da uspostavi mrežu institucija koje se bave kardioprotekcijom. U tom smislu, jedan od krajnjih ciljeva ovog projekta je i aplikacija za neki od projekata iz poziva HORIZON2020 do kraja 2022. godine. Inače, glavni koordinator projekta je Derek Hausenloy, University College, London, UK.


Realizacija projekta je počela kick-off Meeting-om 19-20. 10. 2017. u Briselu, a sledeća aktivnost je bila sastanak u Beču 19-21. 03., na kome je učestvovao prof. dr Vladimir Jakovljević, doc. dr Nevena Jeremić i ass. Jovana Jeremić, gde su prezentovali i naše rezultate u ovoj oblasti.


REKORDAN ODZIV STUDENATA AKCIJI DOBROVOLJNOG DAVANJA KRVI

Prolećna kampanja dobrovoljnog davanja krvi za studentsku populaciju završena je danas akcijom na Fakultetu medicinskih nauka u kojoj je prikupljeno rekordnih 59 jedinica krvi.U okviru tradicionalne akcije GO Crvenog krsta koja se realizuje u saradnji sa Univerzitetom, a uz podršku lokalne samouprave tokom maja meseca akcije su održane na Pravnom, Fakultetu inženjerskih nauka, Ekonomskom i Prirodno-matematičkom fakultetu. Prema rečima Marice Patrgnogić iz GO Crvenog krsta u pomenute četiri akcije prikupljeno je 150 jednica krvi, a tokom akcije na našem Fakultetu zabeležen je rekordan odziv studenata-od prijavljenih 85 krv je dalo 59 davalaca.

 

U Službi za transfuziju krvi trenutno je stabilna situacija, zalihe krvi su na zadovoljavajućem nivou zahvaljujući upravo majskoj kampanji Crvenog krsta u kojoj godinama unazad učestvuju fakulteti u sastavu Univerziteta u Kragujevcu-rekla Marijana Stojanović je iz kragujevačke transfuzije.S obzirom da ide letnji period i da su juli i avgust uvek kritični po pitanju zaliha iz Službe za transfuziju apeluju na sve koji mogu da dođu u tom periodu i daju krv kako bi pacijenti Kliničkog centra bili mirni.

 


''METINI DANI'' POSVEĆENI NOVINAMA U SEPSI

U organizaciji katedre za infektologiju u amfiteatru Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu održan je tradicionalni stručni sastanak ''Metini dani''. Ove godine na trinaestim ''Metinim danima'' bilo je reči o novinama u sepsi o kojima je kolegama infektolozima ali i svim zaineteresovanim nastavnicima i saradnicima FMN govorio prof.dr Milorad Pavlović, specijalista infektologije i interne medicine.

 
 

Govoreći o dr Dimitriji Meti, profesor Pavlović najpre je podsetio da je on bio doajen ovih prostora koji je znao koji su njegovi naučni dometi, koji je shvatio da njegovi saradnici treba da ga prevaziđu i koji je , na kraju, i učinio sve sa tako bude. ''Pamtimo ga kao izuzetno intiligentnog, dobronamernog i prakitičnog čoveka koji je bio jedan od osnivača onoga što se zove jezgro fakultetskog osnova infektologije u Kragujevcu, iako sam nije bio profesor'', istakao je prof.dr Milorad Pavlović. Kada je reč o novinama u sepsi prof.Pavlović rekao je da je to jedna od najsmrtonosnijih bolesti uopšte koja u najtežim formama i dalje beleži smrtnost veću od 50 posto a u uslovima u kojima je najbolje lečite smrtnost oko 20 psto. ''To je nešto što treba da zna, i zna stručna javnost i o tome danas razgovaram sa kolegama u Kragujevcu. Međutim, ono što je daleko veći problem je šira javnost kojoj se nameće pitanje da li je moguće da se danas u Srbiji umire od sepse? Pa moguće je, naravno.U Americi od sepse godišnje umre sto hiljada ljudi, i to je ono što oni priznaju.A pitanje je koliko ih još umre i to je vrh ledenog brega'', rekao je prof.Pavlović. On je dodao i da je pitanje sepse zapravo pitanje borbe mikroorganizama sa makoroorganizmima u kojoj makroorganizam pokušava da savlada mikororganizam i da dešava se, ne samo zbog mikroorganizma, da u toj borbi makroragnizam nastrada. Prof.dr Milorad Pavlović zaključio je da ne veruje da će problem sepse ikada biti apsolutno rešen ali da je upravo smisao razgovora ,poput stručnog sastanka u Kragujevcu, da infektolozi pokušavaju da taj problem dovedu na nivo na kome svet smatra da se ovaj problem najpovoljnije rešava.

 


NAUČNIM SKUPOM NA UNIVERZITETU OBELEŽEN SVETSKI DAN IMUNOLOGIJE

U organizaciji Društva imunologa Srbije-Podružnice za centralnu Srbiju i Centra za molekulsku medicinu i istraživanja matičnih ćelija Fakulteta medicinskih nauka na Univerzitetu u Kragujevcu održan je naučni skup ''Svetski dan imunologije 2018'',kojim je i zvanično obeležen svetski dan imunologije u našoj zemlji. Domaćini skupa, imunolozi FMN, ugostili su svoje kolege, eminentne srpske imunologe Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Instituta za medicinska istraživanja VMA, Medicinskog fakulteta Univerziteta odbrane i Departmanata za biomedicinske nauke Univerziteta u Novom Pazaru.

 
 

Na naučnom skupu svaka istraživačka grupa predstavila je svoje rezultate publikovane u vodećim međunarodnim časopsima u poslednjih godinu dana.Prema rečima prof.dr Nebojše Arsenijevića, rektora Univerziteta u Kragujevcu, naučna zajednica imunologa u Kragujevca jedna je od najvećih i najuspešnijih u ovom delu Evrope.''Ono što nekada nije moglo da se sanja je da imamo veliki broj mladih ljudi, veliko interesovanja za imunologiju i nauku što je pravi način da se pripremimo za prelazak u Centar izvrsnosti. Centar za molekulsku medicinu i istraživanja matičnih ćelija, koji se bavi ovom problematikom, jedan je od devet centara Izuzetnih vrednosti po rešenju ministarstva za nauku i tehnologiju'', rekao je rektor Arsenijević. Kragujevac je domaćoj i svetskoj naučnoj javnosti poznat pre svega zahvaljujući imunolozima- reči su prof.dr Vladimira Volarevića, imunologa i vanrednog profesora FMN. ''Mi smo uspeli da samo tokom prošle godine objavimo preko 20 radova u vrhunskim međunarodnim časopsima. Zbog toga je naš grad izabran od strane države da bude Centar buduće molelulske medicine i imunologije u okviru Centra izuzetnih vrednosti, koji će biti najbolje opremljen u Jugosistočnom delu Evrope za istraživanja u oblasti matičnih ćelija, imunologije i molekulske medicine'', rekao je prof.Volarević.

Zahvaljujući upravo rezultatima kragujevačkih imunologa angažovanih u Centru za molekulsku medicinu i istraživanja matičnih ćelija , naš Fakultet je u poslednjih desetak godina, po ukupnom faktoru uticaja i citiranosti naučnih radova i broju dobijenih međunarodnih projekata, jedna je od najbolje rangiranih naučno-istraživačkih institucija u Srbiji. Prema rečima prof.dr Miodraga Lukića, imunologa i mikrobiologa , postoji nekoliko projekata sa Svajcarcima, projekat sa Kinezima, stalna saradnja sa stranim institucijama koje pomažu dragocenim reagensima koje drugi nemaju. ''Ali još važnije je da postoji kontinuirani prijem novih snaga iz Kragujevca ali i iz drugih gradova Srbije što skupa daje odličan rezultat. Postoji entuzijazam i zdrava konkurencija među tim mladim ljudima'', istakao je redovni profesor-emeritus Univerziteta u Kragujevcu Miodrag Lukić.

 

Plenarna predavanja održana su kroz četiri tematske celine: imunosupresija mezenhimalnim matičnim ćelijama, inflamacija/imunoregulacija, antitumorska imunost, galektin 3 i inflamacija. Na sesijama su razmatrani molekulski mehanizmi odgovorni za imunosupresivne efekte mezenhimalnih matičnih ćelija, uloga i značaj galektina 3 u imunopatogenezi inflamacijskih i autoimunskih bolesti, a predstavljeni su i savremeni pristupi modulacije anti-tumorske imunosti.

U okviru naučnog skupa Društvo imunologa Srbije- Podružnica za centralnu Srbiju dodelila je plakete za izuzetan doprinos razvoju imunologije u Srbiji prof.dr Miodragu Lukiću i prof.dr Nebojši Arsenijeviću.

 


SVETSKI DAN IMUNOLOGIJE 2018.Razmena iskustava eminentnih srpskih imunologa, koji svojim radom doprinose razvoju ove biomedicinske discipline, jedan je od ciljeva organizovanja naučnog skupa kojim je na Univerzitetu u Kragujevcu, simbolično, obeležen Svetski dan imunologije.

Vrhunski rezultati imunologa Fakulteta medicinskih nauka, jedne od najbolje rangiranih naučno-istraživačkih institucija u Srbiji, razlog su održavanja ovog skupa na kragujevačkom Univerzitetu.

Univerzitet u Kragujevcu bio je domaćin velikom broju eminentnih imunologa sa medicinskih fakulteta i instituta u Srbiji, učesnicima naučnog skupa kojim je, simbolično, obeležen Svetski dan imunologije.

Na skupu su predstvljeni rezultati istraživačkih grupa objavljeni u vodećim stručnim međunarodnim časopisima u poslednjih godinu dana.

Zahvaljujući rezultatima rada imunologa anagažovanih u Centru za molekularnu medicinu i istraživanje matičnih ćelija, Fakultet medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu je u poslednjih desetak godina, po ukupnom faktoru uticaja, citiranosti naučnih radova i broju odobrenih međunarodnih projekata, jedna je od najbolje rangiranih naučno-istraživačkih institucija u Srbiji.

(RTK, 26.04.2018)


SVETSKI DAN IMUNOLOGIJE 2018.

Društvo imunologa Srbije-Podružnica za Centralnu Srbiju i Centar za molekulsku medicinu i istraživanje matičnih ćelija Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu organizuju

SVETSKI DAN IMUNOLOGIJE 2018.

Četvrtak 26. april 2018. godine

Svečana sala Univerziteta, Jovana Cvijića bb, KragujevacOpširnije pogledajte ovde


FMN U POSETI DRUGOJ KRAGUJEVAČKOJ GIMNAZIJI

FMN predstavio je svoje studijske programe maturantima Druge kragujevačke gimnazije.O studijama medicine, farmacije, stomatologije i osnovnim strukovnim studijama u Svečanoj sali ove škole govorile su:prof.dr Irena Tanasković, prof.dr Gordana Radić i Doc.dr Milica Popović. Maturanti su najpre informisani o kvotama za upis u ovoj školskoj godini: 88 studenata na IAS medicine, 84 na IAS farmacije, 24 studenata na IAS stomatologije i 88 studenata na osnovne strukovne studije.

 

Ono što je specifično za FMN, po čemu se razlikujemo od drugih, je jedinstven način učenja i polaganja ispita koji mnogo podseća na način rada na koji ste navikli u srednjoj školi. Takav način studiranja zahteva vaš kontinuiran rad.Svakome od vas, bilo koji studijski program da upišete biće dodeljen tutor, jedan od nastavnika ili saradnika, koji će biti zadužen za vas i koji će pratiti vaše kompletno studiranje.Još jedna specifičnost našeg fakulteta je što već u septembru, uz indekse, dobijate tkz. ''semestralne vodiče'' odnosno komppletan plan i program vaših obaveza (vežbe,predavanja, testovi uz vreme i mesto održavanja svih obaveza). Kod nas školska godina počinje drugog ponedeljka u septembru, ranije od svih drugih fakulteta- reči su profesora našeg Fakulteta upućenih maturantima Druge gimnazije. Pored svih informacija o studijskim programima maturanti medicinske škole dobili su i neophodne podatke o pripremama i samom polaganju prijemnih ispita, kao i zbirkama zadataka iz biologije, matematike i hemije, koje mogu da nabave u skriptarnici Fakulteta. Takođe, maturanti Druge gimnazije pozvani su da posete FMN svake subote, u okviru već tradicionalnih Dana otvorenih vrata, namenjenih svim svršenim srednjoškolcima koji žele lično da se upoznaju sa načinom rada i prostoru u kome se održava nastava na našem Fakultetu.

 


POČELA TRADICIONALNA MANIFESTACIJA DAN OTVORENIH VRATA

U susret upisu 42.generacije studenata Fakultet medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu, u subotu 14.aprila, otvorio je svoja vrata budućim brucošima na tradicionalnoj manifestaciji ''Dan otvorenih vrata' 'koja će se održavati svake subote do polaganja prijemnih ispita. Maturantima Medicinske škole sa domom učenika ''Sestre Ninković'' iz Kragujevca predstavljeni su studijski programi medicine, farmacije i stomatologije ali i novi studijski program Psihologija koji zajednički realizuju četiri fakulteta Univerziteta u Kragujevcu-PMF, FMN, FILUM i Fakultet pedagoških nauka.

 

Prema rečima prodekana za osnovne strukovne studije prof.dr Marine Petrović tradicionalna manifestacija ''Dan otvorenih vrata'' je prilika da se naši budući studenti na najdirektniji način upoznaju sa Fakultetom medicinskih nauka, jer pored svih informacija o studijskim programima , pripremama i samom polaganju prijemnih ispita , u obilasku FMN budući studenti su mogli da vide naše učionice, sale za vežbe, laboratorije, čitaonicu, biblioteku. Prof.Petrović govorila je budućim brucošima o IAS medicine i onome po čemu je FMN prtepoznatljiv a to je tutorski sistem rada sa studentima i rad u malim grupama koji omogućava kontinuirano učenje i visok kvalitet nastave. IAS farmacije predstavila je prof.dr Gordana Radić koja je posebnu pažnju posvetila i zbirkama zadataka za polaganje prijemnih ispita iz biologije, hemije i matematike a koje izdaje FMN. Najmlađi studijski program fakulteta-stomatologiju predstavila je prodekan za IAS stomatologije prof.dr Tatjana Kanjevac ističući da maturanti iz godine u godinu pokazuju veliko interesovanje za studije stomatologije i da ne treba da ih obeshrabri to što Fakultet upisuje samo 24 studenata. ''Reč je o vrlo atraktivnom studijskom programu i vredi se boriti za upis na stomatologiju. Nakon završetka stomatologije imate velike mogućnosti za rad i dalje usavršavanje. Ono što naše studije čini vrlo atraktivnim i kvalitetnim je veliki broj pacijenata, praktičan rad na savremenoj stomatološkoj opremi uz korišćenje savremenih stomatoloških materijala i najsavremeniju dijagnostiku'', istakla je prof.Kanjevac. Novi studijski program Psihologija koji će u prvoj generaciji upisati 30 brucoša predstavio je prof.dr Darko Hinić istakavši da studije traju 4 godine (8 semestara, 240 ESPB) i da po zavšetku svršeni studenti dobijaju akademski naziv DIPLOMIRANI PSIHOLOG.

 

Po završetku obilaska FMN maturanti medicinske škole zainteresovani za studije stomatologije obišli su kliničke prostorije ovog studijskog programa gde je organizovana praktična nastava za studente i specijalizante. Prof.dr Tatjana Kanjevac u obilasku prostorija IAS stomatologije upoznala je buduće brucoše sa načinom rada, polaganja ispita, praktičnom praksom i opremom koja će im biti na raspolaganju tokom studiranja.


 

Po završetku obilaska FMN maturanti medicinske škole zainteresovani za studije stomatologije obišli su kliničke prostorije ovog studijskog programa gde je organizovana praktična nastava za studente i specijalizante. Prof.dr Tatjana Kanjevac u obilasku prostorija IAS stomatologije upoznala je buduće brucoše sa načinom rada, polaganja ispita, praktičnom praksom i opremom koja će im biti na raspolaganju tokom studiranja.


ODRŽANA TRIBINA IFMSA
"Tokom bombardovanja protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat"

U organizaciji Komiteta za međunarodnu saradnju studenata medicine (IFMSA), u prepunom amfiteatru Fakulteta medicinskih nauka, predavanje je održala prof. dr Danica Grujičić, neurohirurg, načelnica Odeljenja za neuroonkologiju KC Srbije i redovni profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu. Profesorka Grujičić govorila je o katastrofalnim posledicama NATO agresije kao i o porastu učestalosti oboljevanja od malignih bolesti, posledicama nevakcinacije dece, reformi zdravstva i uvođenju koncepta porodičnog lekara, podršci mladima da uspeju i ostanu u svojoj zemlji i motivaciji da postanu najbolji u svojim profesijama.

 

Kragujevac je, prema rečima prof. Grujičić, proglašen za nebezbedan za život nakon bombordavanja i to je samo jedan od razloga zašto je važno formirati Koordinacino telo koje treba da ustanovi tačne posledice agresije i utvrdi šta se može ublažiti danas, gotovo 20 godina od bombadovanja, jer je tokom bombadovanja na Srbiju bačeno 15 tona osiromašenog uranijuma. ''Ono što je bitno da znamo je koju vodu smemo da pijemo, koju njivu smemo da sejemo jer pretendujemo da izvozimo zdravu, organsku hranu. Moramo da znamo šta je bezbedno da bi i naši izvoznici a i mi znali kako da izbegnemo pojavu određenih vrsta bolesti. Posledice se već osećaju i to ne samo u smislu povećanog broja obolelih od malignih bolesti već i pojave autoimunih bolesti, stotprocentno povećanog steriliteta kod muškaraca, javljaju se pataloške trudnoće'', rekla je prof. Grjičić.

Prema njenim rečima 2005. i 2006. godine zabeležen je enorman porast broja obolelih od leukemija, oko 80 posto, a ono što je strašno jeste da su one daleko agresivnije i mortalitet je povećan za skoro 140 posto. ''To je nešto što je prvi primetio prof. Čikarić i napisao knjigu o tome. Nažalost, mnogi ljudi od struke su upozoravali šta će se desiti 1999. godine, šta se desilo i da je neophodno preduzeti određene mere da se ublaže sve te posledice NATO agresije. Međutim, struku niko nije slušao a mi insistiramo na tome da se struka sluša. S druge strane mi imamo tri puta veće obolevanje od malignih bolesti nego što je svetski prosek. Ima zemalja koje imaju takođe veliki broj obolelih ali i onih sa daleko manjim brojem obolelih.

Ipak, kada se pogleda svetski prosek mi imamo tri puta više maligno obolelih, a zvaničan podatak ''Batuta'' je da naša deca oboljevaju duplo više. To je samo vrh ledenog brega. Vođen je nuklearni i hemijski rat protiv Srbije i to je ono što svi moraju da shvate a nije urađeno ništa da se spreče, odnosno ublaže posledice'', rekla je prof. dr Danica Grujičić.

 
 

Govoreći o vakcinaciji prof. Grujičić rekla je da smatra da su konačno svi u Srbiji shvatili značaj vakcinacije kod dece. Ono zašta se ja zalažem, da ne bismo više imali diskusije polupismenih i nepismenih ljudi, koji ne znaju ni šta je vakcina ni šta je imunitet, je da se svi zajedno borimo za ''Torlak''. ''Treba svi da izvršimo pritisak na vlast da obnovimo ''Torlak''. 2008. godine iz budžeta Republike Srbije za nevladine organizacije dato je 76 miliona evra, a 2013. godine 40 miliona evra. Pozivam nevladin sektor da se odreknu tog novca i da se on preusmeri za obnovu ''Torlaka'', rekla je Grujičić i ponovila da je njen predlog da tu ustanovu vodi sadašnji rektor Univerziteta u Kragujevcu, imunolog, prof. dr Nebojša Arsenijević.

Prof. Grujičić govorila je i o lošem stanju u našem zdravstvu, njenom viđenju reforme zdravstvenog sistema i značaju uvođenja koncepta ''porodičnog lekara '' u Srbiji. ''Želim da motivišem mlade da shvate da se za ovu zemlju vredi boriti, da treba da ostanu u Srbiji i da ne treba da ustupe mesta onima koji su neobrazovani, koji su primitivni, i koji bi da diktiraju ovoj zemlji kako da se razvija dalje, poručila je prof. dr Danica Grujičić.

 

Na tribini na Fakultetu medicinskih nauka, na kojoj su aktivno učestovali i studenti, lekari ali i građani, pored prof. Grujičić govorili su i članovi IFMSA iz Kragujevca.


IFMSA TRIBINA
GOST PROF. DR DANICA GRUJIČIĆ
2. aprila 2018. godine
u Amfiteatru FMN od 18. 00 časova

Poštovani,

Čast nam je i zadovoljstvo da Vas ispred Komiteta za međunarodnu saradnju studenata medicine (IFMSA Srbija) u Kragujevcu pozovemo na tribinu koju će održati prof. Dr Danica Grujičić, istaknuti neurohirurg.

Dr Danica Grujičić je školu završila u Moskvi, gde je i započela studije. Magistrirala i doktorila u Beogradu. Redovni je profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, prva žena šef Katedre Hirurgije sa anesteziologijom od osnivanja, predsednik Komisije za psihoaktivne supstance Ministarstva zdravlja, načelnica Odeljenja za Neuroonkologiju Kliničkog centra Srbije, direktno zaslužna za dobijanje Gama noža, a trenutno rukovodi projektom izgradnje Centra i nabavljanja Iks noža. Objavila je preko 250 naučnih radova.

Na tribini će govoriti o katastofalnim posledicama NATO agresije kao i o porastu učestalosti oboljevanja od malignih bolesti gde je jedna od vodećih u inicijativi dokazivanja formiranjem Koordinacionog tela, o reformi kompletnog obrazovanja, reformi zdravstva i uvođenja koncepta porodičnog lekara, o posledicama nevakcinacije, o podršci mladima da uspeju i ostanu u svojoj zemlji i motivaciji da postanu najbolji u svojim profesijama.

Neka se najbolji pokrenu, saznaju nešto novo i time učine nešto za bolje svih nas.

Sa poštovanjem,
Nikola Stojković
Predsednik Lokalnog komiteta Kragujevac


MATURANTIMA PRVE GIMNAZIJE PREDSTAVLJENI STUDIJSKI PROGRAMI FMN

Prof. dr Irena Tanasković i članovi PR tima predstavili su maturantima Prve gimnazije u Kragujevcu studijske programe Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu. Tradicionalno veliko interesovanje za naše studijske programe maturanti su pokazali i prilikom ove posete a veliku pažnju izazvao je i novi studijski program Psihologija, koji zajednički realizuje naš u saradnji sa još tri fakulteta Univerziteta u Kragujevcu - PMF-om, FILUM-om i Fakultetom pedagoških nauka.

Govoreći o nastavi na našem fakultetu prof. dr Irena Tanasković istakla je da smo odavno prepoznatljivi po radu studenata u malim grupama i tutorskom sistemu rada kojim pratimo svakog studenta od upisa do završetka školovanja. ''Ono što je specifično za ovaj fakultet, po čemu se razlikujemo od drugih, je jedinstven način učenja i polaganja ispita i koji mnogo podseća na način rada na koji ste navikli u srednjoj školi. Takav način studiranja zahteva vaš kontinuiran rad. Svakome od vas, bilo koji studijski program da upišete biće dodeljen tutor, jedan od nastavnika ili saradnika, koji će biti zadužen za vas i koji će pratiti vaše kompletno studiranje. Još jedna specifičnost našeg fakulteta je što već u septembru, uz indekse, dobijate tkz. ''semestralne vodiče'' odnosno komppletan plan i program vaših obaveza (vežbe,predavanja, testovi uz vreme i mesto održavanja svih obaveza'', rekla je, između ostalog, prof. dr Irena Tanasković.

 
 

Fakultet medicinskih nauka u školskoj 2018/2019 godini upisaće 88 studenata na IAS medicine, 84 na IAS farmacije i 24 studenta na IAS stomatologije. Na osnovne strukovne studije fakultet će, i u ovoj školskoj godini, upisati 88 studenata. Zbirke zadataka za prijemni ispit iz biologije, hemije i matematike, koje izdaje FMN mogu se kupiti u skriptarnici Fakulteta.


PROMOVISAN STUDIJSKI PROGRAM PSIHOLOGIJA

Na PMF-u, u okviru Dana otvorenih vrata, promovisan je novi studijski program Univerziteta u Kragujevcu-Psihologija. Studijski program Psihologija, koji je akreditovan krajem prošle godine, ravnopravno će organizovati i izvoditi četiri fakulteta Univerziteta u Kragujevcu: Prirodno matematički fakultet, Fakultet pedagoških nauka, Fakultet medicinskih nauka i Filološko umetnički fakultet. Studije traju 4 godine (8 semestara, 240 ESPB) i po zavšetku svršeni studenti dobijaju akademski naziv DIPLOMIRANI PSIHOLOG.

Govoreći o studijskom programu Psihologija, rukovodilac ovog programa, prof. dr Darko Hinić rekao je da se na osnovnim akademskim studijama, tokom prve tri godine, slušaju bazični predmeti iz oblasti psihologije i graničnih disciplina, kao i oblasti koje odlikuju opštu informisanost i veštine akademskog građanina. U četvrtoj godini studenti vrše izbor, specifičnih oblasti i predmeta, organizovanih preko tri modula: Psihologija u obrazovanju, Klinička psihologija i Organizacijska psihologija. U okviru modula, studenti realizuju previđen broj sati i aktivnosti u vidu stručne prakse iz odgovarajućih oblasti u odgovarajućim institucijama (obrazovne institucije, zdravstvene, socijalne ustanove i druge organizacije rada).

 

Studijski program akreditovan je za upis 30 studenata na prvu godinu Osnovnih akademskih studija. Upis na studije vrši se na osnovu konkursa koji raspisuje Univerzitet u Kragujevcu, a sprovode ga ustanove uključene u realizaciju ovog zajedničkog studijskog programa. Kandidati koji konkurišu za upis na prvu godinu ovih studija polažu prijemni ispit, koji se sastoji iz testa znanja iz Predmeta psihologija ( 30 bodova) i testa Opšte informisanosti ( 30 bodova). Pripremna nastava odvijaće se na PMF-u.


FMN PREDSTAVLJEN NA SAJMU U ČAČKU I FESTIVALU NAUKE U PRVOJ GIMNAZIJI

Turistička organizacija Čačka u saradnji sa Skolskom upravom i filijalom Nacionalne službe za zapošljavanje organizovala je u petak 16. marta sajam ''INDEKS 2018''. U holu Doma kulture u Čačku predstavili su se univerziteti, fakulteti,akademije i visoke škole uoči predstojećeg upisa nove generacije studenata . Bila je to prilika da učenici koji završavaju srednju školu sa teritorije Čačka, Gornjeg Milanovca, Lučana, Ivanjice i Požege na jednom mestu dobiju sve informacije oko studijskih programa i predstojećih upisa.

Fakultet medicinskih nauka na svom štandu, predstavio je studijske programe IAS medicine, farmacije i stomatologije, kao i studijski program osnovnih strukovnih studija. Budući akademci pokazali su i interesovanje za studijski program psihologije, koji zajednički realizuje naš u saradnji sa još tri fakulteta Univerziteta u Kragujevcu: PMF-om, FILOM-om i Fakulterom pedagoških nauka. Na ovom studijskom programu u školskoj 2017/2018 godini biće upisano 30 studenata. Pored FMN na sajmu u Čačku predstavili su se i ostali fakulteti Univerziteta u Kragujevcu.

Istog dana u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji održan je šesti festival nauke ''Daj(t)e se na znanje'' sa temom ''Čovek modernog doba'' sa ciljem promocije i popularizacije nauke. Radove i eksperimente na festivalu prikazali su učenici i nastavnici škole domaćina, Medicinske škole, Prve i Druge tehničke škole ali i gimnazija iz Beograda,Kraljeva, Novog Sada, Požege kao i Kotora iz Crne Gore.

 
 

Novosti iz oblasti visokog obrazovanja predstavili su kragujevački fakulteti. Novitete iz oblasti nauke prezentovali su timovi Fakulteta inženjerskih nauka i PMF-a. O Fakultetu medicinskih nauka, zaintersovanim učenicima i gostima festivala, govorili su doc. dr Nemanja Jovičić i predstavnici našeg PR tima.


DANI UNIVERZITETSKE KNJIGE

U cilju promivisanja fakultetskog i univerzitetskog naučnog i nastavnog izdavaštva Univerzitet u Kragujevcu organizovao je trodnevnu promotivno sajamsku manifestaciju ''Dani univerzitetske knjige''. Svih dvanaest fakulteta Univerziteta u Kragujevcu, promivišu naučne radove svojih istraživača, nastavnika i saradnika kao i celokupno izdavaštvo, a posebno izdanja koja su izdata u toku prethodne kalendarske godine.

Jedan od ciljeva manifestacije je da se pokaže i kolika je produkcija fakulteta Univerziteta u Kragujevcu a podaci pokazuju da čak 70 odsto štampane produkcije na nivou grada i regiona pripada našim fakultetima. U tome prednjači Fakultet medicinskih nauka koji je i najveći po broju istraživača i po broju objavljenih radova-reči su direktora Univerzitetske biblioteke i upravnika Univerzitetske galerije Vesne Abadić.

Izdavaštvo Fakulteta medicinskih nauka u Univerzitetskoj galeriji predstavio je prof. dr Vladimir Jakovljević, predsednik komisije za izdavačku delatnost našeg fakulteta i urednik časopisa SJECR. On je najpre rekao da je u poslednjih desetak godina drastično povećan broj objavljenih naučnih radova na FMN i da je primera radi 2005. godine bilo svega pet a da je u 2011. godini objavljeno čak 172 naučna rada. ''Od tada održavamo taj trend i poslednjih pet godina broj objavljenih naučnih radaova na SCI listi je približno isti i kreće se u rasponu od 130 do 140. '' Prof. Jakovljević istakao je i da se trenutno na FMN realizuje 31 junior i jedan makroprojekat, 15 naših nastavnika i saradnika angažovano je na međunarodnim projektima a 95 istraživača FMN angažovano je projektima resornog ministarstva što dovoljno govori o kvalitetu nastavno naučnog kadra. Fakultet medicinskih nauka ponosan je i na svoj časopis SJECR, koji je Odlukom Ministra prosvete, a na predlog Matičnog odbora za medicinu, u 2015. i 2016. godini kategorisan kao VODEĆI NACIONALNI ČASOPIS, odnosno M51. Na ovaj način, istakao je prof. Jakovljević, učinili smo još jedan, ali ogroman, korak ka našem konačnom cilju, a to je ulazak u bazu Thompson Reuters, tj. SCI/SCI Expanded listu. Ono na čemu treba da radimo u narednom periodu je da pojačamo izdavaštvo u delu knjiga, a ono što želim da istaknem, jer smo na to jako ponosni, su naše zbirke zadataka za prijemne ispite iz hemije,matematike i biologije .

 
 

Manifestacija ''Dani univerzitetske knjige'' završava se u subotu 27. januara svetosavskom akademijom i dodelom Svetosavske nagrade.


PROGRAM EDUKACIJE VRSNJAČKIH EDUKATORA
(NE)zavisnost mladih od
savremenih informacionih tehnologija
Ostale informacije možete pogledati u ARHIVI VESTI ovde.