Trenutno ste na:
 
Vesti sa fakulteta
  Najnovije vesti
 


Povezani sadržaji:
 
Najnovije vesti
Arhiva vesti
 

Navigacija:
 
Početna strana
 


 
VESTI I DOGAĐAJI
NAJNOVIJE VESTIARHIVA VESTI

 


ODRŽAN NACIONALNI SIMPOZIJUM LEKOVI I BUBREG U KLINIČKOJ PRAKSI

Na Fakultetu medicinskih nauka, u organizaciji Centra za kontinuiranu medicinsku edukaciju i katedre za nefrologiju, održan je nacionalni simpozijum iz nefrologije ''Lekovi i bubreg u kliničkoj praksi'', koji je akreditovan od strane Zdravstvenog saveta Srbije. Cilj simpozijuma, koji je okupio nefrologe iz cele Srbije, je da se upoznaju sa patofiziološkim mehanizmima nefrotoksičnog dejstva lekova, doziranjem lekova u akutnim i hroničnim bolestima bubrega, uključujući i doziranje lekova kod bolesnika koji se leče savremenim metodama terapije za zamenu funkcije bubrega.
Ovo je trinaesti stručni sastanak iz nefrologije u Kragujevcu a gotovo svi su održani u organizaciji Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu. Dva stručna sastanka organizovalo je Udruženja nefrologa Srbije- Skolu hemodijalize 2009. godine i Skolu nefrologije 2013. godine, a jedan je organizovalo Srpsko lekarsko društvo-Podružnica Kragujevac, 2014. godine.
Rukovodilac simpozijuma , šef katedre za nefrologiju FMN, inače prodekan za IAS medicine, prof.dr Dejan Petrović, u uvodnom izlaganju, najpre je istakao da su svake godine, početkom marta, pojačane aktivnosti nefrologa na podizanju svesti kod stanovništva o značaju čuvanja bubrega, ranog otkrivanja i sprečavanja razvoja bolesti bubrega. ''Hronična bolest bubrega je veliki zdravstveni problem širom sveta. Podaci pokazuju da trenutno u svetu 850 miliona stanovnika ima hroničnu bolest bubrega, a da 2.4 miliona godišnje umire zbog hronične bolesti bubrega i njenih komplikacija. Povećan rizik da obole od hronične bolesti bubrega imaju osobe sa povišenim arterijskim krvnim pritiskom i/ili kardiovaskularnim bolestima srca, osobe koje boluju od šećerne bolesti, od neke sistemske bolesti vezivnog tkiva, starosti preko 60 godina, sa pozitivnom porodičnom anamnezom, učestalim infekcijama bubrega i urinarnih puteva, izložene dejstvu nefrotoksičnih lekova.
Kod ovih osoba treba primeniti skrining za rano otkrivanje bolesti bubrega, koji treba da uključi: procenu funkcije bubrega, pregled urina test trakama za dokazivanje proteina i albumina, pregled sedimenta urina, merenje arterijskog krvnog pritiska i ultrazvučni pregled bubrega. Da li to možemo MOŽEMO, da li to radimo NE U POTPUNOSTI'', rekao je prof.dr Dejan Petrović. On je dodao i da, pored teoretskog znanja, primena lekova u kliničkoj praksi zahteva i praktičnu, kliničku edukaciju, uključujući i savrmene modalitete vantelesne terapije za zamenu funkcije bubrega. ''Praktična edukacija se obavlja u KC-u Kragujevac, u skladu sa procedurom koja definiše edukaciju i izdavanje uverenja o stručnom usavršavanju (plan, program i izdavanje uverenja o stručnom usavršavanju'', rekao je prof.Petrović.
On je pozvao i mlade lekare da upišu postdiplomske studije iz nefrologije Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu, na kojem postoje dva studijska programa: uža specijalizacija iz nefrologije i doktorske studije iz nefrologije. Do sada je odbranjeno šest radova uže specijalizacije iz nefrologije i isto toliko doktorskih disertacija.

 
 

Sastanku su, pored nefrologa iz čitave Srbije prisustvovali i : prof. dr Steva Plješa, prof. dr Vidojko Đorđević, prof. dr Svetislav Kostić, prof. dr Zoran Kovačević, prof. dr Dragan Jovanović, koji su dali veliki doprinos razvoju naučne i stručne misli iz oblasti nefrologije u Kragujevcu ali u celoj Srbiji. Na simpozijumu je predstavljena i nova knjiga iz serije knjiga „BOLESTI BUBREGA U KLINIČKOJ PRAKSI“, koja nosi isti naziv kao i glavna tema nacionalnog simpozijuma „Lekovi i bubreg u kliničkoj praksi“. Cilj ove knjige je da edukuje i osposobi lekare da pravovremeno, pravilno i u odgovarajućoj dozi primenjuju lekove kod bolesnika sa akutnim i hroničnim bolestima bubrega, uključujući i bolesnike koji se leče savremenim modalitetima vantelesne terapije za zamenu funkcije bubrega.

 
 
 
 


PROMOVISANI NOVI DOKTORI NAUKA UNIVERZITETA U KRAGUJEVCU

Na svečanosti koja je upriličena u amifiteatru Pravnog fakulteta Univerzitet u Kragujevcu promovisao je 104 doktora nauka, koji su u periodu od maja 2017.do maja 2018.godine , odbranili doktorsku disertaciju na fakultetima našeg Univerziteta.

Najviše doktora nauka, 54, je sa našeg Fakulteta,12 sa Fakulteta inženjerskih nauka, 11 sa Filološko umetničkog , 10 sa Prirodno matematičkog, pet sa Ekonomskog fakulteta, četiri sa Pravnog, po tri sa Fakulteta tehničkih nauka u Čačaku i Agronomskog fakulteta,i dva sa Fakulteta za mašinstvo i građevinarstvo u Kraljevu.

Rektor Univerziteta u Kragujevcu prof.dr Nenad Filipović istakao je da doktori nauka koji su danas promivisani čine veliko intelektualno bogatstvo i potencijal, kao i oslonac društvenog prosperiteta.On je ujedno izrazio i očekivanje njihovih daljih naučnih rezultata, čime će, kako kaže dati vidljiv doprinos očuvanju autoriteta Univerziteta na kojem su stekli doktorska zvanja.

 
 

Sa Fakulteta medicinskih nauka u doktore nauka danas su promivisani:Dragana Dragaš Milovanović,Žarko Krivokkapić, Tanja Lazić Mitrović, Aleksandra Sekulić, Jelena Milovanović, Nataša Mihajlović, Vesna Ignjatović, Svetlana Radević, Milan Erdoglija, Ružica Lukić, Nataša Perković Vukčević, Verica Jovanović, Nemanja Đekić, Vesna Paunović, Ksenija Vučićević, Vera Vučićević, Goran Pešić, Vesna Skuletić, Nenad Zornić, Branimir Radmanović, Boban Joksimović, Tamara Nikolić, Jelena Sotirović, Tanja Prodović, Zvonko Živaljević, Olivera Lončarević, Miodrag Srećković, Vladimir Vukomanović, Merdin Markišić, Marina Gazdić, Vladimir Puzović, Ljubodrag Minić, Marjana Vukićević, Isidora Milosavljević, Petar Čanović, Katarina Janićijević, Kristina Radoman, Brankica Terzić, Miroslav Vasović, Nevenka Ilić, Dragica Selaković, Jovana Joksimović, Ana Azanjac Arsić, Zoran Aleksić, Zorica Tončić, Jelena Pantić Biševac, Neda Milosavljević, Zoran Jović, Vlada Injac, Tatjana Dragišić, Dragana Ljušić, Jasmina Knežević Tasić, Duško Kornjača i Gorica Đokić.Pored mentora promociji su prisustovali i prodekani za IAS medicine prof.dr Dejan Petrović i IAS stomatologije prof.dr Gvozden Rosić.

 
 

I ove godine Univerzitet je izdao knjigu pod nazivom ''Knjiga doktora nauka Univerziteta u Kragujevcu 2018'' u kojoj su predstavljene biografije doktora nauka koji su danas promivisani kao i naučni doprinos njihovih disertacija.Tokom 43 godine postojanja na Univerzitetu u Kragujevcu ukupno je promovisano 1 289 doktora nauka.FMN DONIRAO KNJIGE PRVOJ GIMNAZIJI

Fakultet medicinskih nauka priključio se akciji koju je pokrenuo, krajem prošle godine, RTS tačnije Radio Beograd ''Knjiga solidarnosti'' u kojoj je do sada prikupljeno preko tri hilade knjiga u cilju opremanja gimnazijske biblioteke koja je kao i čitava škola pretrpela velika otećenja u požaru koji je podmenut u januaru prošle godine.

 
 

Izdanja našeg Fakulteta direktorki Prve gimnazije Slavici Marković uručio je dekan prof.dr Vladimir Jakovljević koji je najpre izrazio radost zbog činjenice da u poseti svojoj školi iz koje nosi ne samo znanje već i lepe uspomene i trajna prijateljstva. ''Otvoreni smo za saradnju sa svim školama a zadovoljstvo mi je što jednim lepim gestom možemo da doprinesemo da škola kompletira svoju biblioteku, nakon štete koju je pretrpela. Nadam se i da će izdanja našeg Fakulteta, koja su od danas sastavni deo biblioteke Prve gimnazije, doprineti da još mladih i kvalitetnih gimnazijalaca postanu naši sudenti'', rekao je prof.Jakovljević. Direktorka gimnazije Slavica Marković istakla je da je knjiga najlepši poklon za jednu obrazovnu ustanovu tako da sve ove knjige, uključujući i one koje nam je danas donirao FMN, su jako značajne za obrazovni proces u našoj školi i biće jako značajne i za nastavnike i za učenike.

Dekan Jakovljević i direktorka Marković razgovarali su i o mogućnostima intenziviranja saradnje naše dve ustanove i tom prilikom dogovoreno je da učenici gimnazije posete laboratorije našeg Fakulteta kao i naše učešće na tradicionalnom Festivalu nauke koji će ove godine biti održan 25.aprila.


HOĆU-NEĆU BAS TAJ FAKULTET

U organizaciji Udruženja mladih entuzijasta i Đačkog paralmenta Prve kragujevačke gimnazije tradicionalno je, i ove godine, u Sokobanji organizovana trodnevna konferencija "Hoću-neću baš taj fakultet". Na manifestaciji koja je organizovana 12.put učenicim završnih razreda srednjih škola, uglavnom iz Kragujevca i Sumadije, predstavili su državni i privatni fakulteti iz Srbije. Preko 530 maturanata bili su u prilici da čuju i vide promociju kako državnih tako i privatnih fakulteta i na taj način potvrde svoj izbor fakulteta ili donesu konačnu odluku šta će studirati.

Konferencija je obuhvatila više od 15 interaktivnih predavanja na kojima su se predstavili fakulteti, dok su u pauzama maturanti učestovali u različitim radionicama koje su imale za cilj da im se pomogne u stvaranju timskog duha, prevazilaženju predrasuda i otkrivanju liderstva.

 
 

Prezentacija Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu izazvala je veliko interesovanje maturanata koji su se najviše interesovali za studije medicine na našem Fakultetu, ali i ostale studijske programe. Pored prezentacije samog Fakulteta, matzrantima su predstavljene i ovogodišnje upisne kvote a dobili su i informacije o zbirkama zadataka koje izdaje FMN i načinu polaganja prijemnog ispita. O samom načinu studiranja na našem Fakulteta govorila je Milena Stojković, član PR tima dok je aktivnosti studentskog parlamenta predstavila Irena Ognjenović.

 
 


RAZVIJANJE ADEKVATNIH TERAPIJSKIH METODA ZA LEČENJE INFARKTA MIOKARDA

Četvrti međunarodni naučni skup u okviru “Cost akcije” za kardioprotekciju , pod pokroviteljstvom Evropske komisije o pokušaji da se nađu mehanizmi za zaštitu kardiovaskularnog sistema od potencijalnih bolesti počeo je danas u hotelu Sumarice u Kragujevcu. Skup je okupio oko 80 eminentnih stručnjaka iz ove oblasti koji su gosti Fakulteta medicinskih nauka i koji će izneti najnovija saznanja iz ove oblasti. Među učesnicima skupa su: prof.dr Derek Hausenloj predsednik Cost akcije (Velika Britanija), Joana Andreadu rukovodilac grupe (Grčka) i prof.dr Piter Ferdinandli (Mađarska) , koji su organizatori čitave evropske mreže za kardiprotekciju, kao i još preko 70 istaknutih profesora i naučnika iz čitave Evrope, koji se bave kardiprotekcijom.

Istraživačka grupa za kardiovaskularna istraživanja Fakulteta medicinskin nauka Univerziteta u Kragujevcu, na čijem čelu je dekan prof.dr Vladimir Jakovljević, aktivno učestvuje u projektu od samog početka, oktobra 2017.godine a u planu je da se po okončanju projekta, septembra 2020.godine, na osnovu svih dosadašnjih rezultata aplikuje za važne međunarodne projekte koji će omogućiti bolje fondove, a time i bolje uslove za istraživanja u kardiovaskularnim naukama, uključujući i istraživanja u Srbiji. Kako je istako dekan FMN, inače i organizator skupa u Kragujevcu, prof.dr Vladimir Jakovljević “Cost akcija” za kardioprotekciju podrazumeva i stvaranje mreže institucija koje se bave sličnom problematikom kako bi, na neki način mogle da unaprede nauku, i konkurišu za međunarodne projekte. “ Akcenat je na tome da se nađu novi mehanizmi koji mogu da budu potencijalni terapeutski ciljevi u lečenju kardiovaskularnih bolesti, od molekula do kliničkih studija”, rekao je Jakovljević.

 

“Cost akcija” je jedan od najstarijih projekata Evropske unije koji traje preko 30 godina i koji povezuje naučnike širom Evrope koji tragaju za najboljim lekom za infarkt miokarda. “Mi još uvek nemamo odgovarajući lek već se i danas leče samo posledice ove bolesti”, smatra prof.dr Piter Ferdinandli iz Mađarske , koji je na skupu govorio o bolestima koje su udružene sa infarktom miokarda-šećernoj bolesti i povišenom nivou masnoća u krvi pre svega i o tome kako utiču na infarkt miokarda.

Prof.dr Derek Hausenloj predsednik Cost akcije (Velika Britanija) govorio je o zaštiti srčanog mišića od oštećenja, ishemiji i reprefuziji . “Kod infarkta miokarda srčani mišić trpi oštećenja i mi ovih dana u Kragujevcu govorimo o prevenciji tih oštećenja . Da bi se sprečio nastanak infarkt miokarda moraju se sprovoditi preventivne mere kao što su: snižavanje krvnog pritiska,kontrola lipida, izbegavanje pušenja a mi pričamo o zaštiti srčanog mišića nakon što se infarkt već dogodi. Postoje različite procedure koje se sprovode nakon srčanog udara a koje imaju za cilj da zaštite srčani mišić od dodatnih oštećenja , to je tkz.ishemijsko kondicioniranje koje se primenjuje kod pacijenta nakon infarkta”, istakao je prof. Derek.

Skup u Kragujevcu je, prema rečima učsnika, prilika da se i stručnjaci iz Srbije još aktivnije uključe u razvijanje adekvatnih terapijskih metoda za lečenje infarkta miokarda. Različita predavanja istaknutih stručnjaka odvijaće se sve do petka 15.februara u hotelu Sumarice.


KRAGUJEVAC DOMAĆIN COST AKCIJE ZA KARDIOPROTEKCIJU

Kragujevac će od 13.do 15.februara 2019.godine biti domaćin Cost akcije za kardioprotekciju. Organizator skupa je dekan FMN prof.dr Vladimir Jakovljević sa svojim timom, koji je predstavnik Srbije u Cost akciji za kardioprotekciju, a koja je napravljena u okviru Evropske unije i zemalja koje su pozvane da u tome učestvuju.

Međunarodni skup radnih grupa Cost akcija koja se bavi za kardioprotekcijom, odnosno pokušajima da se nađu novi mehanizmi za zaštitu kardiovaskularnog sistema od bolesti, koje su ubice broj jedan savremenog čovečanstva, okupiće u hotelu Sumarice oko 80 gostiju iz inostranstva uz učešće naših istraživača iz te oblasti. ''U tom obimu i sa takvim učesnicima to će svakako biti najznačajniji skup te vrste koji je ikada održan ne samo u Kragujevcu već i šire'', rekao je dekan Fakulteta medicinskih nauka prof.dr Vladimir Jakovljević na konferenciji za novinare, i dodao da kompletne troškove skupa snosi Asocijacija koja radi pri Evropskoj komisiji u Briselu. Prvi inicijalni sastanak Cost akcije za kardioprotekciju održan je u oktobru 2017.godine u Briselu, a skup u Kragujevcu biće četvrti u okviru akcije koja ima za cilj da, nakon završetka projekta koji traje do septembra 2020. godine , napravi mrežu grupa i istraživača koji će moći da konkurišu za evropske projekte uz obezbeđenje značajnih finansijskih sredstava za njihovu realizaciju. Prof.Jakovljević pozvao je sve zainteresovane učesnike, pre svega mlade istraživače, da uzmu učešće na skupu gde će moći i da izlože svoje radove. ''To je prilika da u komunikaciji sa starijim kolegama dođu do novih ideja, i da do kraja akcije, oktobra 2020.godine, posete neku od laboratorija kojim rukovode učesnici konferencije, da nauče nešto novo i to primene u svom radu u svojim laboratorijama'', rekao je Jakovljević i dodao da će svi mladi istraživači grupe za kardiovaskularna istraživanja Fakulteta, kojom on rukovodi, uzeti učešće na Cost akciji. Takođe, učesnici skupa u Kragujevcu, najveći autoriteti iz oblasti kardioprotekcije, upoznaće se sa FMN, načinom rada i rezultatima u istraživanjima naših nastavnika i saradnika. Inače, preko 70 međunarodnih učesnika govoriće o novim metodama u prevenciji i lečenju bolesti srca i krvnih sudova, sa posebnim akcentom na prevenciji i lečenju infarkta miokarda.

Konferencija za novinare bila je prilika i da se dekan osvrne na najznačajnije aktivnosti koje su obeležile period od njegovog izbora na tu funkciju, 26.septembra 2018.godine do danas. Prof.Jakovljević je podsetio da je u proteklom periodu potpisan ugovor o saradnji sa Zavodom za hitnu medicinsku pomoć u Kragujevcu, ''Apotekom Zaječar'' i kompanijom ''Pharmanova''. Svi navedeni ugovori, prema rečima dekana Jakovljevića, obezbedili su bolju i kvalitetniju stručnu praksu i usavršavanje naših studenata i postdiplomaca. Takođe, u proteklom periodu uspostavljena je i saradnja sa medicinskim fakultetima u Banja Luci i Podgorici, nastavljena saradnja sa Medicinskim fakultetom u Beogradu a potpisan je i ugovor o saradnji sa Univerzitetom ''Sečenov'' iz Moskve. Kao rezultat te saradnje prof.Jakovljević će sa prof. dr Sergej Boljevičem sa Prvog moskovskog državnog medicinskog Univerziteta ''I.M.Sečenov'' 2022.godine u Moskvi, bioti organizator devetog kongresa o patologiji.

''Zastoj koji je postojao na relaciji Fakultet- Univerzitet je prevaziđen zahvaljujući dobroj saradnji i razumevanju koje je pokazao rektor prof.dr Nenad Filipović. Ono što nam predstoji je sastanak sa rukovodstvom Kliničkog centra i očekujem da i tu stvari postavimo na svoje mesto i krenemo napred na obostrano zadovoljstvo'', rekao je dekan FMN prof.dr Vladimir Jakovljević, najavljujući i da je u pripremi velika međunarodna konferencija internacionalne akademije kardiovaskularnih nauka koja će u septembru ove godine biti održana u Kragujevcu i Vrnjačkoj banji, i koja će okupiti eminentne stručnjake iz oblasti iz čitavog sveta.

 


TAKMIČENJE ZA NAJBOLJU STUDENTSKU IDEJU 2019


Univerzitet u Kragujevcu je već četvrti put za redom pokrenuo godišnje Nacionalno takmičenje za najbolju studentsku ideju, a u okviru IF4TM projekta, koji finansira Evropska Unija u okviru Erazmus plus programa,
Takmičenje se realizuje kroz sedam lokalnih takmičenja na univerzitetima u Kragujevcu, Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Novom Pazaru, kao i na Metropolitan univerzitetu u Beogradu i Nišu, i Visokoj tehničkoj školi u Zrenjaninu i kroz organizaciju finalnog takmičenja.
Svoje ideje i timove (2 do 4 člana), studenti fakulteta Univerziteta u Kragujevcu prijavljuju od 10. januara do 28. februara 2019, a pravo učešća na takmičenju imaju studenti osnovnih, master i doktorskih studija sa pomenutih institucija. 
Studentski timovi se prijavljuju za takmičenje:

 • Kreativnom centru Univerziteta u Kragujevcu
popunjavanjem njihovog on-line formulara koji se nalazi na adresi https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScxG8YzArtKj5g8FM7AKF2UQvt5UUHxj2pxgC7On_PCbOsUQw/viewform

 • Kancelariji za poslovnu podršku Univerziteta u Kragujevcu

slanjem prijavnog formulara (dostupan na adresi http://www.if4tm.kg.ac.rs/pub/download/15181772495817_UKG.docx) na imejl bsokg@kg.ac.rs
Za pomoć u pripremi ideja za Takmičenje i dodatne informacije studenti mogu posetiti Kreativni centar Univerziteta u Kragujevcu, na Fakultetu inženjerskih nauka, Sestre Janjić 6, Objekat A, prvi sprat, A-I-18, svakog radnog dana od 13 do 15 časova (petkom od 11 do 13 časova). 

Ideje i timovi koji budu prošli prvu fazu selekcije će imati priliku da kroz set preduzetničkih obuka koje se realizuju u Kreativnom centru (u toku marta i aprila) u saradnji sa Biznis inovacionim centrom u Kragujevcu i mentorsku podršku detaljno razrade svoje ideje, razviju poslovne modele primenom CANVAS metode i pripreme ih za lokalne prezentacije pred žirijem koje će se održati tokom maja meseca ove godine.
Dva prvoplasirana tima sa svakog lokalnog takmičenja učestvovaće na nacionalnom finalnom takmičenju koje će biti održano u junu mesecu ove godine u Naučno tehnološkom parku Beograd.
Pobednike lokalnih i nacionalnog finalnog takmičenja očekuju i vredne nagrade, kao što su nagradna putovanja odnosno studijske posete za svaki pobednički tim lokalnog takmičenja (poseta partnerskim institucijama u Austriji, Engleskoj, Portugalu, Sloveniji ili Italiji), novčane nagrade preduzeća sponzora, besplatna izrada brzih prototipova, besplatan zakup poslovnog prostora u biznis inkubatorima, konsultativna i mentorska pomoć u razvoju poslovnog modela, pomoć u promociji ideje i poslovnog modela kao i druge vrste nagrada koje obezbeđuju organizatori takmičenja.
Dodatne informacije o takmičenju

Prezentacije studentskih ideja sa prethodnih takmičenja
 • 2015 http://www.wbc-inno.kg.ac.rs/article/results-20142015/competition-for-best-student-idea-video-materials.html
 • 2017 http://www.if4tm.kg.ac.rs/article/Video-materials-2017-local-final.html
 • 2018 http://www.if4tm.kg.ac.rs/article/Video-materials-2018-national-final.html

 • PROFESORI BOLJEVIČ I JAKOVLJEVIĆ
  ORGANIZATORI DEVETOG KONGRESA O PATOLOGIJI

  Kada se 2022.godine u Moskvi, na devetom kongresu o patologiji, okupi svetska medicinska elita, vodeći organizatori biće dva naša profesora-dr Sergej Boljevič sa Prvog moskovskog državnog medicinskog Univerziteta ''I.M.Sečenov'' i prof.dr Vladimir Jakovljević sa Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu- pišu ''Večernje novosti''u broju od nedelje 13.januara 2019.godine. Ovaj dnevni list donosi intervju uglednim profesorom medicine i šefom katedre za patologiju Medicinskog državnog Univerziteta '' I.M.Sečenov'' iz Moskve koji je baš ovih dana od svojih kolega dobio veliko priznanje- njegova katedra patologija čoveka proglašena je u 2018.godini najboljom među 140 katedri Prvog moskovskog državnog Univerziteta ''Sečenov''.

  Profesor Boljevič studije medicine završio je u Moskvi u kojoj živi od 1983.godine. Do sada je objavio 250 knjiga i 350 naučnih radova, od čega 300 u Rusiji a 50 u inostranstvu. Koliki je njegov ugled među kolegama govori i podatak da je predložen za akademika Ruske akademije nauka. U intervju ''Večernjim novostima'' prof.dr Sergej Boljevič govorio je koliko je bilo teško studirati u bivšem Sovjetskom savezu, kako je dospeo u naučne vode i dogurao do doktora medicinskih nauka i šefa katedre za patologiju i kako se i koliko dolaskom predsednika Putina na čelo Rusije situacija u nauci promenila na bolje. Na pitanje šta bi deveti Kongres o patologiji, koji će biti održan u Moskvi 2022.godine, trebalo da donese nauci prof. Boljevič kaže : '' Mi smatramo da naša oblast odnosno patofiziolozija može da doprinese ne samo povećanju kvaliteta medicinske pomoći stanovništvu , već i podizanju efikasnosti preventivnih mera u sprečavanju bolesti.Svedoci smo velikog tehnološkog progresa koji se odrazio i na medicinu.Stvara se tehnološka platforma za otkriće i proizvodnju novih lekova, razrađuju se novi načini lečenja i dijagnostike. Želimo da u Moskvu dovedemo oko 5 hiljada uspešnih lekara iz celog sveta.Naravno da će mi biti drago da na kongres dođu lekari iz bivših jugoslovenskih republika. Moskva je otvorena za saradnju , jer nauka mora da bude internacionalna, da se razmenjuju znanja. '' Na pitanje šta je potrebno da bi se poboljšala naučna saradnja Rusije i zemalja sa prostora bivše Jugoslavije prof.Boljevič kaže: ''Dobra volja i ozbiljan rad pre svega. Sprovodim zajednička istraživanja sa Univerzitetom iz Pitsburga, konkretno sa tamašnjim profesorom Valerijanom Kaganom. Moja katedra odlično sarađuje i sa Univerzitetom u Kragujevcu i prof.dr Vladimirom Jakovljevićem , dekanom tamošnjeg Medicinskog fakulteta. Ove godine uspeli smo da otvorimo novu laboratoriju sa profesorom Kaganom iz SAD. Profesor Jakovljević takođe dolazi u Moskvu i drži predavanja na mojoj katedri. Njegovu visoku profesionalnost i znanje mi u Moskvi visoko cenimo''.

  U intervju ''Večernjim novostima'' profesor Sergej Boljević tvrdi i da ljudski vek može znatno da se produži jer će se u budućnosti koristiti ''ciljani lekovi''. On ističe i da se razrađuju nove metode lečenja na osnovu terapije na nivou gena i ćelija. ''Naučnici obećavaju da će se mnoge vrste raka, zatim Parkinsonova i Alchajmerova bolest, lečiti genskom i ćelijskom terapijom'', ističe prof.Boljevič.

  Inače, u septembru 2018.godine Fakultet medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu bio je domaćin Satelitskog simpozijuma 8. Internacionalnog Kongresa patofiziologa, koji je naš Fakultet organizovao u saradnji sa Društvom Fiziologa Srbije i moskovskim državnim medicinskim Univerzitet I.M. Sečenov iz Ruske federacije. U uvodnom delu prisutnima se obratio i prof.dr Sergej Boljevič (Univerzitet I.M.Sečenov Moskva) koji je bio predsedavajući Simpozijuma.


  POTPISAN UGOVOR SA PHARMANOVOM I PREDSTAVLJENI GODISNJI REZULTATI LABORATORIJE ZA KARDIOVASKULARNU FIZIOLOGIJU

  Fakultet medicinskih nauka i kompanija ''Pharmanova'' DOO potpisali su ugovor o saradnji u oblasti naučno istraživačkog rada i edukaciji kadrova u okviru akreditovanih studijskih programa fakulteta. Ugovor su potpisali dekan FMN prof.dr Vladimir Jakovljević i direktorka ''Pharmanova'' Aleksandra Mirić.

  FMN i kompanija ''Pharmanova'' sarađuju godinama unazad a ugovor koji je danas potpisan je samo kruna te saradnje –rekao je Dr Miroslav Mitrović menadžer razvoja portfolija ''Pharmanova'' i dodao da očekuje da će realizacija ovog ugovora u narednom periodu pokazati koliko novih i značajnih projekata ćemo zajedno realizovati i koliko će benefita to doneti i Fakultetu i farmaceutskoj industriji odnosno kompaniji ''Pharmanova''.Ističiću da je ''Pharmanova '' jedna od retkih domaćih, pravih farmaceutskih kompanija, dekan FMN prof.dr Vldaimir Jakovljević rekao je da očekuje da će saradnja biti dinamična i plodonosna pre svega za razvoj IAS farmacije i istraživačkog rada. ''Kompanija '' Pharmanova'' je jedna od retkih domaćih farmaceutskih kompanija koja ima svoju fabriku u Srbiji što će omogućiti da naši studenti, pre svega na osnovnim studijama, vide šta znači biti farmaceut u pravom smislu naše reči a i naši specijalizanti farmaceutske tehnologije imaće bazu gde će moći dodatno da se usavršavaju. Jedan od glavnih ciljeva je i da u narednom periodu konkurišemo za zajedničke projekte kako u zemlji tako i u inostranstvu'', rekao je dekan Jakovljević.

  U nastavku su u plavoj sali predstavljeni godišnji rezultati Laboratorije za kardiovaskularnu fiziologiju Fakulteta medicinskih nauka. Sardnicima Laboratorije, uključujući i goste sa Medicinskog fakulteta iz Niša i predstavnike farmaceutskih kompanija ,predočeno je sve ono što je urađeno u godini na izmaku. Sef Laboratorije za kardiovaskularnu fiziologiju prof.dr Vladimir Jakovljević izrazio je zadovoljstvom onim što je urađeno u ovoj godini i naglasio da su rezultati bolji od onih iz 2017.godine koja je bila najuspešnija od osnivanja. Prof.Jakovljević pozvao je sve prisutne saradnike da i u godini koja je pred nama daju svoj maksimalan doprinos kako bi se ostvarili još bolji rezultati u ovoj oblasti.

   


  MLADI ISTRAŽIVAČI JAKA KARIKA U NASEM LANCU

  Dekan Fakulteta medicinskih nauka prof.dr Vladimir Jakovljević potpisao je danas ugovor o radu sa 7 novih doktoranada koji su posao obezbedili na naučnim projektima našeg Fakulteta, a na osnovu konkursa ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja koji je bio namenjen najboljim mladim naučnicima u Srbiji.

  Ministarstvo je u ovoj godini raspisalo konkurs za 1000 mladih naučnika koji su redovni studenti sa prosečnom ocenom sa osnovnih studija iznad 9 , državljani su Republike Srbije i mlađi su od 30 godina.U ovoj kalendarskoj godini, tačnije u decembru, na taj način na FMN zaposlilo se ukupno 16 mladih istraživača. Ugovore o radu sa dekanom prof.dr Vladimirom Jakovljevićem danas su potpisali :Ana Stanković, Vladimir Janković, Kristijan Krstić, Nevena Draginić, Zlata Rajković, Mina Poskurica i Milica Jevtić. Svih sedmoro mladih istraživača istakli su da im učešće na projektima na kojima su izabrani , kao i ugovor sa FMN, mnogo znače kako u daljem radu u oblasti nauke tako i u oblasti stručnog istraživanja. Od sedmoro novih istraživača FMN njih 5 angažovano je na projektima našeg Fakulteta, a po jedan na projektima PMF u Kragujevcu i Medicinskog fakulteta u Beogradu.

  Ovo je novi podstrek i nova enegija koju dobija naš Fakultet jer realno energija ne postoji bez mladih ljudi.Oni su ti koji to generišu , koji probleme i sagledavaju i rešavaju- reči su dekana FMN prof.dr Vladimira Jakovljevića .''Mi stariji smo tu da im pomognemo iskustvom i nekim savetom koji će im pomoći, ili možda ponekad i usporiti u njihovom istraživačkom razvoju ali oni su ti koji nose progres. Veliko mi je zadovoljstvo, pogotovo što ja većinu kolega sa kojima sam potpisao ugovore znam od ranije, što sa osnovnih studija, što kao studente doktorskih studija,tako da će oni biti jaka karika u našem lancu'', rekao je prof.Jakovljević.

   
   


  MATURANTI MEDICINSKE SKOLE POSETILI FMN

  Na zahtev Medicinske škole sa domom učenika ''Sestre Ninković'' iz Kragujevca u amfiteatru FMN predstavljeni su studijski programi našeg fakultetima maturantima ove škole. Najveće interesovanje maturanti su, tradicionalno, pokazali za studije medicine ali i stomatologije, farmacije kao i osnovne strukovne studije.

  Maturante medicinske škole i njihove profesore pozdravio je dekan Fakulteta medicinskih nauka prof.dr Vladimir Jakovljević koji je rekao da je ovo jedan od načina da fakultet postane vidljiviji kako u lokalnoj zajednici tako i šire. Dekan je rekao i dase u čenici završnih godina srednjih škola opredeljuju, ili su to već učinili, koji fakultet će da upišu i u kom gradu i da je rukovodstvo FMN odlučilo da u ovom periodu intenzivira svoje aktivnosti na promociji Fakulteta, kako u Kragujevcu tako i u okruženju.''Bili smo nedavno na sajmovima u Kraljevu i Požarevcu, i planiramo da na taj način ali i ličnim kontaktima, predstavimo FMN na najbolji mogući način. Ono što je sigurno da je FMN u poslednjih deceniju i više postao bolje mesto za studiranje zato što su svi naši studijski programi koncipirani tako da budu orijentisani prema studentu. Ne prema profesorima već prema studentima i to svi doktori medicine, stomatologije i magistri farmacije koji su završili naš Fakultet znaju i mogu da posvedoče o tome. Ono što FMN, između ostalog, izdvaja od drugih je specifičan sistem studiranja koji ne postoji ni na jednom drugom fakultetu biomedicinske struke u zemlji a to je tutorski sistem. Svako student ima nastavnika koji se brine o njemu tokom čitavog školovanja. Rad u malim grupama, karantine na internoj medicini na 4.godini studija, hirurgiji na 5.godini i ginekologiju na 6.godini, a drugi to nemaju'', istakao je dekan Jakovljević. Mnogo inovativnih stvari koje smo uveli, uglavnom samoinicijativno ali i zahvaljujući određenim međunarodnim projektima u koje smo bili uključeni a koji su nas obavezali da otvaramo nove studijske programe i nove predmete, doprinele su unapređenju nastave do visokog nivoa-zaključio je dekan prof.dr Vladimir Jakovljević u obraćanju maturantima medicinske škole.

  Studijske programe FMN predstavili su: doc.dr Olivera Milovanović IAS farmacije, Anita Ivošević IAS medicine, Jovana Milenković IAS stomatologije, dok je o samom polaganju prijemnog ispita budućim studentima govorila Milena Stojković iz PR tima Fakulteta, inače student završne godine medicine. Maturanti medicinske škole , pored informacija o pripremama i samom polaganju prijemnih ispita, obavešteni su i da FMN izdaje svoje zbirke zadataka iz biologije, matematike i hemije, koje mogu da se nabave u skriptarnici Fakulteta. Takođe, maturanti su pozvani da ponovo posete FMN od aprila naredne godine u okviru već tradicionalnih Dana otvorenih vrata, namenjenih svim svršenim srednjoškolcima koji žele lično da se upoznaju sa načinom rada na našem Fakultetu.

   
   
   


  SAJAM OBRAZOVANJA MEDICINSKE SKOLE U POŽAREVCU

  U organizaciji tima za karijerno vođenje i savetovanje i uprave Medicinske škole u Požarevcu, u petak 21.decembra ,u prostorijama ove škole, održan je treći „SAJAM OBRAZOVANJA“. Učenici Medicinske škole u Požarevcu pokazali su interesovanje za upis na fakultete koji su se i predsttavili na sajmu: Farmaceutski fakultet iz Beograda, Biološki fakultet iz Beograda, Fakultet medicinskih nauka iz Kragujevca, Rudarsko tehnološki fakultet iz Beograda, Učiteljski fakultet iz Beograda i Fakultet pedagoških nauka iz Jagodine.

   
   

  Naš Fakultet na sajmu je predstavio studijske programe namenjene svršenim srednjoškolcima: IAS medicine, farmacije i stomatologije i osnovne strukovne studije. Maturanti Medicinske škole u Požarevcu pokazali su veliko interesovanje za studiranje na našem Fakultetu pa je prilikom sajma dogovorena njihova kolektivna poseta FMN u okviru tradicionalne manifestacije ''Dan otvorenih vrata'' u prvoj polovini aprila sledeće godine.

  Sa željom da promovišu učenje kao celoživotni proces i ukažu na značaj profesionalnog razvoja u institucijama visokog obrazovanja, i ove godine organizatori su na Sajmu predstavili širok spektar smerova i obrazovnih profila iz različitih područja rada visokoobrazovnih ustanova. Pored učenika, i ove godine, Sajam je bio namenjen i predstavnicima obrazovno-vaspitnih institucija, predstavnicima ministarstava i lokalnih samouprava koje se bave obrazovanjem, kao i svim drugim licima koja prepoznaju kvalitet i značaj znanja.Zato je u okviru Sajma organizovana i promocija aktuelnih programa Nacionalne službe za zapošljavanje-filijala u Požarevcu.

   
   
   


  FAKULTET MEDICINSKIH NAUKA
  U ČASOPISU IACS- ''CV NETWORK''

  U 17. izdanju časopisa CV Network broj 4 za decembar 2018. godine objavljena je vest o izboru prof.dr Vladimira Jakovljevića za dekana Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu. CV Network bavi se promovisanje kardiovaskularnog obrazovanja, istraživanja i sprečavanja i zvanično je glasilo međunarodne akademije za kardiovaskularne nauke, koji se objavljuje uz podršku bolnice "St. Boniface" istraživačkog centra Albrehtsen.

  U decembarskom izdanju, pored vesti sa našeg Fakulteta, CV Network donosi i vest o dodeli Medalje za zasluge 2018. doktorima DŹ. Robinsu i B. Ostadalu, informaciju da je Dr Sureš Tijagi postao počasni doktor nauka našeg Univerziteta,izboru lica IACS, Izveštaj izvršnog direktora o aktivnostima IACS 2018. ,izborima zvaničnika i članova Saveta IACS 2018. - Južna Amerika, Izveštaj sa 28. Naučnog Foruma - Međunarodni kongres kardiovaskularnih nauka, Maseio, Algoas, Brazil kao i najavu sastanka IACS - indijskog odseka, Bangalor, 15.-17. februar, 2019.godine.

  U svojoj vesti CV Network navodi da je Prof.dr Vladimir Jakovljević redovni profesor i rukovodilac Laboratorije za kardiovaskularna istraživanja FMN u Kragujevcu, u Srbiji, koji iza sebe ima više od 20 godina istraživačkog iskustva i koji je vodeći naučnik u polju kardiovaskularne nauke sa više od 80 radova unetih u Indeks naučnih citata.

  ''Njegova glavna interesovanja za istraživanje predstavlja istraživanje različitih promena u kardiovaskularnom sistemu u raznim patofiziološkim uslovima i uloga oksidativnog stresa i reaktivnih vrsta u kardiovaskularnim oboljenjima. Dr Vladimir Jakovljević je veoma posvećen obrazovanju studenata medicine, farmacije, stomatologije i postdoktorskih studenata, kojima nesebično predaje znanje iz oblasti svoje struke, koristeći međudisciplinarni pristup, i na taj način pružajući jaku intelektualnu osnovu za buduće lekare, farmaceute, stomatologe i mlade istraživače'', navodi list. CV Network dodaje i da je prof. Jakovljević od 2014.godine predsednik Fiziološkog društva Srbije, i da je bio direktno uključen u organizaciju nekoliko eminentnih naučnih sastanaka, poput 2.Sastanka evropskog odseka Međunarodne akademije za kardiovaskularne nauke, koji je održan u Beogradu 2015., pod pokroviteljstvom Međunarodne akademije za kardiovaskularne nauke.
  ''Svi napori koje prof. Jakovljević ulaže u organizaciju naučnih sastanaka i širenje naučne misli, koje čvrsto podržava dr Narandžan Dala, njegovom izuzetnom energijom i strašću su posvećeni istraživanju kardiovaskularnih nauka. Jakovljević je dobio nagradu za Istaknuto vođstvo u kardiovaskularnim naukama 2015. od Međunarodne akademije za kardiovaskularne nauke. On je glavni urednik srpskog časopisa Eksperimentalnog i kliničkog istraživanja koji objavljuje Fakultet medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu.
  Glasilo IACS dodaje i da je prof.dr Vladimir Jakovljević nedavno izabran za dekana FMN i da je nakon uspostavljanja saradnje da sa nekoliko univerziteta širom sveta, kao što je Karolinski institut (Stokholm, Svedska), Prvi državni medicinski univerzitet Moskve I.M. Sečenov (Moskva, Rusija) njegovim dolaskom na mesto dekana Fakultet medicinskih nauka uspostavio saradnju i sa Medicinskim fakultetom Univerziteta Crne Gore (Podgorica, Crna Gora), i Medicinskim fakultetom Univerziteta u Banja Luci (Banja Luka, Bosna i Hercegovina).

  CV Network zaključuje i da će FMN u Kragujevcu pod vođstvom prof. Dr Vladimira Jakovljevića i njegovog tima nastaviti da cveta novim naučnim i obrazovnim dostignućima.

  Opširnije pogledajte ovde


  PROSLAVLJENA SLAVA I DAN FMN

  Fakultet medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu obeležio je danas, 9. decembra 2018.godinu , Krsnu slavu Svetog Alimpija Stolpnika i 41 godina postojanja fakulteta. Na današnji dan 1977. godine naša visokoškolska ustanova počela je sa radom prošavši od tada mnoge etape svog razvoja. Danas smo razvijena viskoškolska ustanova koja ostvaruje studijske programe na sva tri nivoa studija i razvija naučno-istraživački i stručni rad u obrazovno-naučnom polju medicinskih nauka. Do danas je na našem Fakultetu diplomiralo 4005 doktora medicine, 95 doktora stomatologije a diplomu magistra farmacije dobilo je 627 diplomaca. Osnovne strukovne studije na našem Fakultetu završilo je 465 strukovnih sestara, 445 strukovnih fizioterapeuta i 123 strukovnih farmaceutskih tehničara.

  Slava FMN i ove godine okupila je saradnike i prijatelje iz visokoškolske zajednice, lokalne samouprave, ministarstava, privrede, crkve, kulturnih institucija itd. Čin rezanja slavskog kolača i svečanu akademiju svojim prisustvom uveličali su: rektor Univrerziteta u Kragujevcu prof.dr Nenad Filipović, dekani Medicinskog fakulteta iz Beograda prof.dr Nebojša Lalić, Medicinskog fakulteta iz Podgorice prof.dr Miodrag Radunović, , Medicinskog fakulteta VMA prof.dr Tihomir Ilić, Medicinskog fakulteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici prof.dr Suzana Matejić, dekan Farmaceutskog fakulteta u Beogradu prof.dr Slađana Sobajić, delegacija Medicinskog fakulteta iz Banja Luke koju je predvodio prodekan za nastavu prof.dr Nenad Ponorac, direktori zdravstvenih ustanova iz Srbije i Kragujevca, brojnih profesori, saradnici, gosti i prijatelji našeg Fakulteta.

   
   
   
   

  Čin rezanja slavskog kolača obavio je starešina Saborne crkve u Kragujevcu Radovan Zarić.. Domaćin slave, prof. dr Nebojšša Zdravković pozdravio je sve prisutne i prema tradiciji, deo slavskog kolača predao novom domaćinu, prof. dr Željku Mijailoviću, prodekanu za IAS farmacije. Prof.Zdravković je pozdravljajući okupljene goste izarzio želju da sledeću slavu i dan FMN dočekamo sa novim studijskim programima, novim projektima i dobrim rezultatima u oblasti naučno-istraživačkog rada.

   
   
   

  U nastavku današnje svečanosti dekan FMN prof.dr Vladimir Jakovljević potpisao je Sporazum o saradnji sa dekanom Medicinskog fakulteta iz Podgorice prof.dr Miodragom Radunovićem koji podrazumeva definisanje konkretnih programskih aktivnosti i jaču saradnju u oblasti nastave, razmenu studenata i nastavnika i zajednička istraživanja.
  Prof.dr Miodrag Radunović najpre je rekao da smatra da je privilegija ovog regiona da u svom akademskom sazvežđu ima Medicinski fakultet u Kragujevcu, koji, kako je rekao,ima i infrsatrukturu i laoboratorije, i rezultate ali najveći ponos su naši mladi ljudi i saradnici, za koje smatra da će dostići Nobelovske visine.

   

  Proslava je nastavljena svečanom akademijom u amfiteatru "Prof. dr Milosav Kostić''. Nakon filma koji je predstavio nastanak, razvoj i aktuelni trenutak na Fakultetu sve prisutne pozdravio je dekan prof.dr Vladimir Jakovljević koji je se zahvalio svima koji su uveličali proslavu slave i dana našeg Fakulteta.
  Dekan je istako da očekuje da u narednom periodu FMN nastavi svoj put na razvoju nauke, jačanju studijskih programa i izrazio želju da u što kraćem vremenskom roku dobije novi prostor u okviru Centra izvrsnosti.
  Rektor Univerziteta u Kragujevcu prof.dr Nenad Filipović, četitajući slavu i dan FMN,rekao je da je Univerzitet raspisao konkurs za dodelu stanova mladim istraživačima i dodao da je veliki broj istraživača sa našef Fakulteta konkurisao. ''Nadam se da će svi ti mladi ljudi dobiti stanove i rešiti važno životno pitanje.tako ćete moći da svo svoje vreme, elan i energiju usmerite na rad a koliko vidim na ovom Fakultetu imate sjajne rezulate'', rekao je rektor Filipović. On je dodao i da Univerzitet u Kragujevcu pokreće izgradnju naučno-tehnološkog parka i da očekuje da će veliku ulogu u svemu imati i FMN jer više, kako je rekao, nema odvojenost nauka jer medicinske nauke vrlo blisko danas sarađuju sa tehničkim ali i drugim naukama.

   
   
   

  Današnja svečanost bila je prilika da FMN nagradi najbolje diplomce i studente s asvim studijskih programa, po godinama studija. Najbolji diplomci u školskoj 2017/2018 godini su: sa IAS medicine Irfan Ćorović prosečna ocena 9,78, sa IAS farmacije Marija Milenković prosečna ocena 9,92, sa IAS stomatologije Sanja Vujović prosečna ocena 9,79, sa OSS strukovna medicinska sestra Jelena Nikolić sa prosečnom ocenom 9,45 i strukovni terapeut Katarina Radović sa prosečno ocenom 9,72. Diplome i zlatnike uručio im je dekan prof. dr Vladimir Jakovljević.

   
   

  U muzičkom delu programa nastupio je Kvartet umetničkog ansambla ministarstva odbrane ''Stanislav Binički''. Kvartet čine: Jelena Lung, Nataša Milošević, Ivana Erčić i Irina Vasiljević Damljanović, a rukovodilac orkestra Umetničkog anasmabla minisatrstva odbrane ''Stanislav Binički'' je major Nikola Živković. Oni su izveli kompozicije: ''O sole mio'', Oči čornije'', ''My Way'' i ''Vostani Serbijo''.

  Prezentacija o FMN  Video prilog svečanosti


  ODRŽAN MEĐUNARODNI STRUČNI SKUP
  JOINT MEETING OF KRAGUJEVAC AND SZEGED

  U saradnji sa članovima katedere za farmakologiju Medicinskog fakulteta iz Segedina, u okviru programa obeležavanja slave i dana FMN, u amfiteatru održan je stručni skup na kome su predstavljena najnovija znanja iz oblasti kardiovaskularne fiziologije i farmakologije. Na skupu su predstavljeni kako eksperimentalni tako i klinički podaci obe institucije. Profesori Ištvan Backo i Andraš Varo, kao i dva najperspektivnija istraživača sa katedre za farmakologiju iz Segedina Atila Rutaj i Sabološ Taloši, predstavili su najsvežija saznanja iz oblasti eksperimentalnih modela sepse.

  Naš Fakultet , odnosno podatke i saznanja iz ove oblasti, predstavili su Doc.dr Nevena Jeremić, Doc.dr Vladimir Živković i Doc.dr Ivan Srejović, sa katedre za fiziologiju. Usledila je vrlo intenzivna diskusija. Inače, profesori Backo i Varo su dugogodišnji saradnici Fakulteta i dekana prof.dr Vladimira Jakovljevića sa kojima više od decenije uspešno sarađujemo u okviru laboratorije za kardiovaskularnu fiziologiju naše Ustanove.

  Skup je ispunio svoj cilj- promivisao je nauku ali i produbio prijateljstvo našeg i Medicinskog fakulteta u Segedinu.
  Skupu je prisustvovalo rukovodstvo FMN na čelu sa dekanom prof.dr Vladimirom Jakovljevićem.

   
   


  PREDSTAVLJENI REZULTATI NAUČNIH AKTIVNOSTI FMN

  U okviru proslave 41 godina postojanja Fakulteta medicinskih nauka, u Amfiteatru , održana je već tradicionala revija radova ''Publikovali smo''. Reč je o godišnjem pregledu naučnih aktivnosti predavača i celokupne naučne zajednice Fakulteta medicinskih nauka. U ovoj godini, prema rečima Doc. dr Nevene Jeremić, prodekana za naučno-istraživački rad i međunarodnu saradnju, ukupno je objavljeno 196 radova iako su finansijska sredstva, za ovu namenu, u 2018.godini u iznosu od 3 304 000 dinara najmanja izdvojena od 2014.godine. ''Farmakologija je ostala, po skoru, na prvom mestu sa publikovanih 39 radova i ukupnim impakt faktorom od 623.Sledi katedra za imunologiju sa 28 radova i impakt faktorom 73,152. Fiziologija je na trećoj poziciji sa 25 publikovanih radova i impakt faktorom 58,98 što je u odnosu na prethodnu godinu, na obe katedre, značajan skok. Slede farmaceutska hemija sa 10 radova, interna medicina sa 23 rada, patološka fiziologija sa 11, genetika sa 5, biohemija sa 4 itd'', rekla je doc. Jeremić.

  U ovoj godini 162 istraživača, uključujući nastavnike i saradnike, bilo je angažovano na nekom od projekata- od međunarodnih, preko projekata resornog ministarstva do internih projekata Fakulteta. ''Na fakultetu se trenutno finansira 47 junior i jedan makroprojekat a treba izdvojiti 26 nastavnika i saradnika koji su u ovoj godini angažovani na međunarodnim projektima.74 nastavnika i saradnika angažovano je na projektima minisatrstva za nauku Republike Srbije'', istakla je prodekan doc.dr Nevena Jeremić.

  Svih 196 radova objavljenih na SCI listi predstavljeno je u okviru prezentacije, a podsećanja radi u 2017. godini je objavljen je 131 rad naših nastavnika i saradnika.

  Prezentaciju radova "Publikovali smo'' pogledajte ovde

   
   


  URUČENE DIPLOME DIPLOMCIMA FMN

  U okviru obeležavanja 41 godine rada i postojanja FMN Univerziteta u Kragujevcu danas su u Knjaževsko srpskom teatru uručene diplome doktorima medicine i stomatologije, magistrima farmacije, lekarima specijalistima i subspecijalistima i diplomcima osnovnih strukovnih studija- strukovnim sestrama/tehničarima i strukovniom fizioterapeutima. Diplome su uručili resorni prodekani- doktorima medicine prof.dr Dejan Petrović, specijalistima i užim specijalistima prof.dr Goran Davidović, magistrima farmacije prof.dr Željko Mijailović, doktorima stomatologije prof.dr tatjana Kanjevac, strukovnim sestrama i fizioterapeutima prof.dr Dušan Đurić.

  Pozdravljajući diplomce i članove njihovih porodica dekan Fakulteta medicinskih nauka prof.dr Vladimir Jakovljević rekao je da se ponosi što je naš Fakultet, za godinu dana, uspeo da našoj zemlji da skoro 140 doktora medicine.
  ''Mnogo smo učinili u proteklih nekoliko godina da Fakultet postane bolje mesto za studiranje, i nadam se da smo u tome i uspeli. Sigurno da tretman koji ste imali na našem fakultet niste mogli da nađete ni na jednom drugom fakultetu u našoj zemlji. Sada je sve na nekim drugima koji treba da Vam omoguće da ta znanja, koja ste stekli sa nama, primenite u praksi i da uradite najbolje što možete za svoj posao-pomognete očuvanju zdravlja naše nacije''. On je dodao i da je siguran da će svi naši diplomci svoj posao uraditi i dodao da ne zna hoće li to isto da urade oni koji trebaju pruže šansu pre svega doktorima medicine ali i svima ostalima .
  ''Ako se vidi ovakva mladost i energija kojom zračite to mora da se valorizuje pre ili kasnije. Ovo je kraj možda i najlepšeg perioda u Vašem životu jer Vas sada čekuju mnogobrojne i profesionalne i privatne obaveze. Zato uživajte u današnjem danu a ja Vam želim da što pre nađete svoje mesto u zdravstvenom sistemu ove zemlje '', poručio je dekan Jakovljević.

  Prvo su promovisani specijalisti i uži specijalisti kao i diplomci osnovnih strukovnih studija našeg Fakulteta. Od decembra prošle godine do danas na FMN diplomu lekara specijaliste i subspecijaliste steklo je 52 doktora medicine.
  Pozdravljajući prisutne, u ime dekana i kolegijuma FMN, prodekan za specijalističke i uže specijalističke studije prof.dr Goran Davidović najpre je rekao da je današnji dan poseban kako za specijaliste i diplomce osnovnih strukovnih studija, tako i za kuću u kojoj su stekli znanja i zvanja.''Posle mnogo neprospavanih noći, odricanja i muka kroz koje ste prošli, posle dugog i napornog puta vaša srca su , siguran sam, ispunjena srećom i zadovoljstvom jer ste postigli ono čemu ste težili. Lekarski poziv se bira iz ljubavi prema čoveku, zbog želje da mu pomognete. Sada ste, opet na novom početku i pred vama su novi izazovi da vašu veru i ljubav prema pacijentu podelite, ovog puta sa više znanja'', reči su prodekana prof.Davidovića.
  On je specijalistima i diplomcima poručio i da veruju u svoje znanje ali i da veruju svom instiktu i ne dozvole da ih znanje zavede. ''Želimo da ono što ste naučili na FMN postane ognjište vrlina i ličnih podviga u borbi protiv bolesti na dobrobit vaših pacijenata.Budite nesebični u onome što možete da im pružite i neka vas cene po vašoj savesti, dobroti i znanju koje ste im pružili'', poručio je prodekan prof.dr Goran Davidović.

   
   

  Doktori medicine i stomatologije položili su danas i Hipokratovu zakletvu. Od osnivanja Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu do danas ukupno je diplomiralo 4005 doktora medicine, 95 doktora stomatologije a diplomu magistra farmacije dobilo je 627 farmaceuta. Osnovne strukovne studije, do današnjeg dana, završilo je 465 strukovnih sestara, 445 strukovnih terapeuta i 123 strukovnih farmaceutskih tehničara. Na današnjoj svečanosti diplomu doktora medicine dobilo je 138 mladih ljudi, 87 magistara farmacije, 24 doktora stomatologije i 86 diplomaca osnovnih strukovnih studija.

  U muzičkom delu programa na sceni Knjaževsko-srpskog Teatra nastupili su studenti kragujevačkog FILUM-a.

  Galeriju slika sa dodele diplome pogledajte ovde


   
   
   

   
   
   

  Video prilog svečanosti


  OTVORENA IZLOŽBA SLIKA
  PALETA SUMADIJE

  U okviru obeležavanja dana i slave našeg Fakulteta u galeriji FMN otvorena je izložba slika udruženja likovnih umetnika ''KULT'' iz Kragujevca ''Paleta Sumadije''. Izložbu je zvanično otvorila prodekan za međunarodnu saradnju i naučno-istraživački rad Doc.dr Nevena Jeremić koja se najpre zahvalila udruženju ''KULT'' koje je, kako je navela, pristalo da nam za momenat pozajmi svoju umetnost da uživamo u njoj. ''Nadam se da ćete večeras biti bar upola impresionirani koliko sam ja bila kada sam videla postavku. Umetnicima želim puno sreće u daljem stvaralaštvu i puno uspešnih i posećenih izložbi širom sveta'', rekla je prodekan Nevena jeremić.

  U ime autora čije su slike izložene okupljenima se obratio književnik Sveta Madžarević koji je podsetio da je upravo u Kragujevcu izniklo udruženje likovnih stvaralaca ''KULT''i da su njihove slike zbir najleših akorda boja i jedinstvene želje da zauvek pronose ime Kragujevca, kako na ovim našim prostorima, tako i šire.''Radovi ovih umetnika ,koji su izloženi u galeriji Fakulteta medicinskih nauka, najbolji su primer kako se slikom i umetničkim ostvarenjem, bez reči, pleni pažnja javnosti i stremi ka novim slikarskim dometima. Umetnički stvaraoci KULT-a, ponosno brode ovim krajem, sa jedinom željom da snažno pronose i šire značajne iskorake kulture i stvaralaštva'', rekao je Madžarević. Udruženje likovnih umetnika ''KULT'' poklonilo je FMN sliku '' Jezero '' čiji je autor Savić od Levča.

  Na izložbi , koja će biti otvorena do 17 decembra, se mogu videti slike Marije Veličković, Verice Rakite,Aleksandre Božović, Savića od Levča, Bernarda Ljubasa i Milana Ognjanovića.Nakon galerije našeg Fakulteta izložba se seli u Vladičanski dvor u Eparhiji Temišvarskoj u Rumuniji.

   
   
   


  WE FOUND THIS HUMERUS

  POBEDNICI VIII STUDENTSKOG KVIZA ZNANJA FMN

   

  Ekipa ''We fonud this humerus'' osvojila je prvo mesto u finalu VIII studentskog kviza znanja, koji se organizuje u okviru programa obeležavanja dana i slave Fakulteta medicinskih nauka. Oni su u finalu savladali ekipu ''Anakinra'' rezultatom 12:5 i drugu godinu za redom osvojili titulu najbolje ekipe u kvizu znanja.

  U borbi za treće mesto ekipa '' Balu'' savladala je ekipu ''Knjigass '' rezultatom 11:8. Za prvi ekipe organizator kviza, FMN, obezbedio je vredne novčane nagrade. Sa takmičarima najbljoih ekipa koje su se danas borile u polufinalu a zatim i u finalu pored PR tima Fakulteta bio je i savetnik dekana za finansije, kadrove i naučno-istraživački rad prof.dr Nebojša Zdravković.

  Studentski kviz znanja, ustanovljen 2006.godine, posle kraće pauze , organizuje se ponovo od 2017.godine i beleži sve veće interesovanje studenata našeg fakulteta koji pokazuju zavidno znanje u odgovorima na pitanja iz opšte kulture.

  POSAO NA FMN DOBILO 9 MLADIH ISTRAŽIVAČA

  Dekan Fakulteta medicinskih nauka prof.dr Vladimir Jakovljević potpisao je ugovor o radu sa 9 doktoranada koji su posao obezbedili na naučnim projektima našeg Fakulteta.Oni su posao obezbedili na osnovu konkursa ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja koji je bio namenjen najboljim mladim naučnicima u Srbiji. Konkurs ministrastva bio je namenjen za 1000 mladih naučnika koji su redovni studenti sa prosečnom ocenom sa osnovnih studija iznad 9, državljani su Republike Srbije i mlađi su od 30 godina. Mladi istraživači FMN učestvuju na projektima iz svih oblasti biomedicinskih istraživanja- medicine, farmacije i stomatologije. Ugovore o radu sa dekanom Fakulteta potpisali su : Sanja Matić, Ana Pejči, Valentina Opančina, Miloš Milosavljević, Miloš Stepović, Marina Jovanović, Milica Dimitrijević Stojanović, Dragica Miloradović i Dragana Miloradović.

   

  Čestitajući im potpisivanje Ugovora dekan prof.dr Vladimir Jakovljević istakao je da većinu istraživača poznaje jer su studenti doktorskih studija i dodao da je cilj fakulteta da ih angažuje ne samo za potrebe nauke već i za potrebe nastave, u zavisnosti od samih projekata na kojima su angažovani. ''Vas troje od devetoro već je angažovano u nastavi kao facsilitatori, a trudićemo se da i ostale, posebnim ugovorom, uključimo u nastavni proces'', rekao je dekan prof.dr Vladimir Jakovljević.U okviru drugog kruga Konkursa koji je raspisalo resorno minisatrstvo posao na našem Fakultetu do kraja decembra dobiće još osam mladih doktoranada.

   
   


  INTENZIVIRANJE SARADNJE
  SA MEDICINSKIM FAKULTETOM U BEOGRADU

  Dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu prof.dr Nebojša Lalić i dekan Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu prof.dr Vladimir Jakovljević potpisali su danas Sporazum o saradnji kojim se definišu međusobni odnosi u okviru poslovno-tehničke saradnju naše dve ustanove. Ovaj dokument predviđa saradnju u realizaciji nastave, naučno-istraživačkog rada, zdravstvene delatnosti, kao i u drugim oblastima za koje postoji zajednički interes.

   

  Dekan FMN prof.dr Vladimir Jakovljević najpre je podsetio da je Medicinski fakultet u Beogradu osnivač našeg fakulteta i dodao da je sasvim prirodna naša saradnja. ''Sporazum koji smo potpisali danas je samo formalizacija svega onoga što uspešno radimo godinama. Kao neko ko je na FMN preko 20 godina odgovorno tvrdim da najintenzivniju saradnju imamo sa Medicinskim fakultetom u Beogradu i Vojno-medicinskom akademijom. S ponosom mogu da kažem da sam na Medicinskom fakultetu u Beogradu više puta bio u komisijama za odbranu doktorskih disertacija, mentor i komentor više doktorskih disertacija kao što su i mnoge moje kolege iz Beogrda to isto bile na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu'', rekao je prof.Jakovljević.
  Dekan je dodao i da je ovo samo korak više da nastupimo zajedno prema trećim licima jer, kako je rekao, poznato je da imamo zajedničke projekte kako na nacionalnom tako i na međunarodnom nivou. ''Ovaj Sporazum nam, između ostalog daje mogućnost da i taj deo saradnje intenziviramo i na tome ćemo zajedno raditi'', zaključio je prof.dr Vladimir Jakovljević.

  Prema rečima dekana Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu prof.dr Nebojše Lalića saradnja sa našim fakultetom traje decenijama i nakon analiza o tome kako bi se ta saradnja mogla povećati u kvalitetu i kvantitetu, a i isteka ranijih ugovora, došli smo do novog Sporazuma o saradnji naše dva fakulteta. ''Mi smo saradnici u mnogim disciplinama a ovaj sporazum je pravni osnov i podsticaj za još uspešniju saranji i zajednički nastup svuda gde za to postoje uslovi'', istako je dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu prof.dr Nebojšša Lalić.

   


  MEMORIJALNI TURNIR
  PROF. DR MIROSLAV MADŹARAC

  Rezultati (1.12.2018)

  Futsal (m): FMN – Ekonomac 2:6
  Košarka (m): FMN – Kg Uni miks 40:53
  Rukomet (m): FMN – Radnički 13:17
  Odbojka (m): FMN – Kg Uni miks 2:1

  ODRŽANE KVALIFIKACIJE I ČETVRTFINALE
  VIII STUDENTSKOG KVIZA ZNANJA FMN

  U okviru obeležavanja dana i slave FMN danas su održane kvalifikacije i četvrtfinale VIII studentskog kviza znanja.

  U Amifiteatru Fakulteta u poznavanju opšte kulture takmičilo se 12 ekipa: Raketa, Knjiggas, We found this humerus, Sveta Trojica i Amin, Mavelumab, XX hromozomi, Enigma, Spartanci, Gaučosi, Anakinra, Četiri godišnja doba i Balu .

  Četiri ekipe su do četvrt finala stigle nakon duela a četiri su se na samom početku kviza, u okviru žrebanja, direktno plasirale u dalje takmičenje. Ekipa Knjigass-a je bila bolja od Gaučos-a, We found this humerus je savladala ekipu Enigme, ekipa Balu je pobedila Mavelumab, dok je u završnoj, četvrtoj rundi četvrfinala ekipa Anakinra trijumfovala nad ekipom XX hromozoma.

  U finalu koje je na programu u četvrtak 6.decembra u 16 časova nadmetaće se dva polufinalna para: ekipa Knjigass protiv ekipe We found this humerus, dok će u drugoj polufinalnoj borbi snage odmeriti ekipe Balu i Anakinra.

  FMN je i ove godine za tri provoplasirane ekipe, u okviru VIII studentskog kviza znanja, obezbedio vredne nagrade. Savetnik dekana prof.dr Nebojša Zdravković je svim učesnicima kviza poželeo dobro znanje i sreću u takmičenju.

  Studentski kviz znanja održan je prvi put na FMN 2006. godine po zamisli Vekoslava Isajlovića, Marije Đajić-Pljakić, Nataše Čanak i Bogdana Damnjanovića, nekadašnjih studenata PR službe Fakulteta i članova Alumni kluba, koje i ove godine očekujemo kao voditelje u finalu kviza.

  Plasman i raspore ekipa za polufinale pogledajte ovde

   
   
   
   


  KRSNA SLAVA I DAN FAKULTETA

  Fakultet medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu 9. decembra tradicionalno proslavlja svoju Krsnu slavu Svetog Alimpija Stolpnika i Dan fakulteta višednevnim svečanostima zaokružujući 41 godinu postojanja.

  Pozivamo Vas da nam se pridružite u proslavi i tako nam ulepšate dane slavlja.

  Domaćin Slave
  Prof. dr Nebojša Zdravković

  Dekan
  Prof. dr Vladimir Jakovljević

  Program proslave pogledajte ovde  PRODUBLJIVANJE SARADNJE FMN I KAROLINSKA INSTITUTA IZ SVEDSKE

  Gost Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu, u okviru Erasmus+ projekta, bio je prof. dr Hakan Wallen, profesor kardiologije na Karolinska Institutu (Stokholm, Svedska), potpredsednik odeljenja za kliničke nauke Karolinska Instituta (Danderyd bolnica), prodekan za postdiplomsku nastavu na kliničkim naukama, viši konsultant Klinike za kardiologiju Danderyd bolnice u Stokholmu.

  Dolazak prof.dr Hakan Wallen organizovao je prof.dr Jovan Antović viting profesor našeg Fakulteta od 2009.godine. Dugogodišnja uspešna saradnja sa prof.Antovićem pre dve godine rezultirala je dobijanjem Erasmus+ projekta u okviru koga su dve saradnice FMN bile po 6 meseci na usavršavanju u laboratoriji Karolinska Instituta kod prof. Antovića. On je u okviru posete našem fakultetu takođe održao predavanje i najavio da će do kraja realizacije ovog projekta, jula sledeće godine, najmanje još jedan a moguće i dva naša sardnika iz otići na dalje usavršavanje u Svedsku.

    
    

  Prof. dr Hakan Wallen održao je najpre predavanje na temu : „How to train PhD students? Who should we educate and Why?“ , u okviru koga je predstavio program doktorskih studija Karolinska Instituta. Drugo predavanje na temu: „Introduction of New Oral Anticoagulants (NOACs) to prevent stroke in Afib: The Stockholm / Swedish experience and strategy'' je bilo namenjeno stručnoj javnosti i izazvalo je veliku pažnju profesora i saradnika naše Fakulteta. Odnosi se na problematiku atrijalne fibrilacije odnosno tretiranja pacijenata sa ovim, jako opasnim vidom srčane aritmije pogotovo sa aspekta korelacije i potencijalnog nastanka šloga, budući da su ovi pacijenti jako česti u poslednje vreme.

  Saradnja sa Karolinskim Institutom, koja je i rezultirala posetom istaknutog profesora i kardiologa dr Hakan Wallen našem Fakultetu je za nas mnogo važna , rekao je prof.dr Vladimir Jakovljević. Pored značaja za stručnu javnost dekan ističe i značaj za naš Fakultet i mogućnost dodatnog uasvršavanja naših mladih saradnika na jednom predstižnom Instititu. Upravo programi Doktorskih studija na našem fakultetu i Karolonskom Univerzitetu kao i dalji koraci u realizaciji projekta ''Erasmus+ projekta'' bile su teme o kojima je dekan FMN prof.dr Vladimir Jakovljević sa sardnicima razgovarao sa prof.dr Hakan Wallen i prof.dr Jovanom Antovićem. Zajednički zaključak je da će obe institucije učiniti sve da se postojeća saradnja nastavi i produbi.

    
    


  POTPISAN UGOVOR O SARADNJI SA ZAVODOM ZA HITNU MEDICINSKU POMOĆ

  Dekan FMN prof.dr Vladimir Jakovljević i direktorka Zavoda za hitnu medicinsku pomoć dr Aleksandra Vasović.potpisali su danas Ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji dve ustanove. Ugovorom je definisana dugoročna saradnja Fakulteta i Zavoda na realizaciji studijskih programa praktično-edukativnog karaktera sa posebnim akcentom na organizaciji kontinuirane edukacije i obavljanje vežbi za studente medicine iz oblasti urgentne medicine.

  Zavod za hitnu medicinsku pomoć, prema rečima direktorke dr Aleksandre Vasović, ima apsolutno sve kapacitete, pre svega iskustvo i dosta praktičnog rada lekara, koje je još u prošlom semestru stavio na raspolaganje studentima medicine. ''Naši lekari bave se bazičnim medicinskim poslom i imaju mnogo toga da ponude studentima- budućim lekarima, u smislu prenošenja znanja, veština i obuka koje mi izvodimo.S druge strane, našoj ustanovi ovaj Ugovor omogućava da lekari zaposleni u Zavodu na FMN obavljaju svoje specijalizacije, moći ćemo da idemo na doktorske studije, zajedno učestvujemo u projektima, da učestvujemo na naučnim skupovima kao nastavno-naučna baza fakulteta, koji je i najpozvaniji da nam u tome pomogne'', rekla je direktorka Zavoda za hitnu pomoć u Kragujevcu.

    
    

  Dekan FMN prof.dr Vladimir Jakovljević istako je najpre da je inicijativa za potpisivanje Ugovora potekla još od prošlog dekana prof.dr Predraga Čanovića, kao i je ova saradnja izuzetno značajna za obe ustanove, a pre svega za studente medicine. ''Ovim Ugovorom potvrđujem ono što sam izborom za dekana i obećao a to je da ćemo staviti akcenat na međunarodnu ali i saradnju sa lokalnom zajednicom. Prirodno je da FMN, čiji studenti najveći deo svoje prakse obavljaju u Kragujevcu, ima stabilnu i dobru saradnju sa zdravstvenim ustanovama u gradu i okolini. Naši studenti, koji su sa obavljanjem prakse u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć počeli još u prošlom semestru, oduševljeni su kako su prihvaćeni i šta su tamo mogli da nauče i vide'', rekao je prof.Jakovljević. Dekan je istako i da je evropska tendencija da se sve više stavlja akcenat na praksi na svim nivoima. ''Mi smo bili deo projekta čiji je inicijator bio Farmaceutski fakultet u Beogradu a bili su uključeni svi fakulteti zdravstvene struke iz naše zemlje i partneri iz inostranstva i upravo je akcenat bio na stručnoj praksi. Zahvaljujući tom projektu mi smo uspostavili vrlu aktivnu saradnju sa Apotekarskom ustanovom tako da naši studenti farmacije nose vrlo pozitivna iskustva upravo sa obavljanja stručne prakse '', rekao je Jakovljević i dodao da u tom pravcu ide i saradnja Fakulteta medicinskih nauka sa Zavodom za hitnu pomoć. ''Zajednička očekivanja su nam velika- od stručne prakse naših budućih lekara, preko zajedničkog nastupa prema drugim licima, do specijalizacija za lekare koji su zaposleni u Zavodu za hitnu pomoć a koje će obavljati u okviru specijalističkih studija na našem fakultetu'', zaključio je dekan FMN prof.dr Vladimir Jakovljević.


  PROF.DR TIBOR SABO U POSETI FMN

  Pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja zadužen za nauku prof.dr Tibor Sabo, posetio je Fakultet medicinskih nauka i razgovarao sa dekanom prof.dr Vladimirom Jakovljevićem. Prof.Sabo se susreo i sa v.d.rektora Univerziteta u Kragujevcu prof.dr Nenad Filipovićem sa kojim je, kako je rekao, razgovarao o aktuelnostima na nivou resornog ministarstva.

  Prof.Sabo je redovni profesor Hemijskog fakulteta u Beogradu i rukovodilac istraživačke grupe ovog fakulteta koja godinama uspešno sarađuje sa našim i PMF-om u Kragujevcu. Kao rezultat te saradnje sa Fakultetom medicinskih nauka već nekoliko doktorskih disertacija nastalo je i odbranjeno u našoj ustanovi, a prof.dr Tibor Sabo naglasio je da je to izuzetno važno za nauku ali i mlade istraživače. ''Vi imate ozbiljnu laoboratoriju gde se nalaze eksperimentalne životinje a mi sa Hemijskog fakulteta u Beogradu, u saradnji sa kolegama sa vašeg Prirodno matematičkog fakulteta, pravimo supstance -takozvane ciljane sinteze, za koje mislimo da mogu da leče rak. Na lekarima i Vašim profesorima je da to ispitaju. Kao rezulat tih istraživanja do sada imamo nekoliko odbranjenih doktorskih disertacija na FMN'', rekao je prof. Sabo. On je istako i da je na našem fakultetu nauka vrlo zastupljena i razvijena. ''Vi ste kao ustanova dali značajna podsticajna sredstva za razvoj mladih naučnika a za svaku pohvalu je i broj radova objavljen u međunarodno priznatim časopisima'', rekao je pomoćnik ministra za nauku prof.dr Tibor Sabo prilikom posete našem fakultetu i dodao da očekuje da će i u narednom periodu uspešno sarađivati sa FMN.


  PREDAVANJA PROF. DR HÅKAN WALLEN-A NA FMN

  Poštovane kolege,

  Obaveštavamo Vas da će naredene nedelje gost Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu, u okviru Erasmus+ projekta, biti prof. dr Håkan Wallen, profesor kardiologije na Karolinska Institutu (Stokholm, Svedska), potpredsednik odeljenja za kliničke nauke Karolinska Instituta (Danderyd bolnica), prodekan za postdiplomsku nastavu na kliničkim naukama, viši konsultant Klinike za kardiologiju Danderyd bolnice u Stokholmu.

  Prof. dr Håkan Wallen će održati predavanje u sredu, 21.11. sa početkom u 15.00 časova u Plavoj sali Fakulteta, na temu: „How to train PhD students? Who should we educate and Why?“ gde će predstaviti program doktorskih studija Karolinska Instituta.

  Drugo predavanje će održati u četvrtak, 22.11. sa početkom u 14.00 časova u Plavoj sali Fakulteta, na temu: „Introduction of New Oral Anticoagulants (NOACs) to prevent stroke in Afib: The Stockholm / Swedish experience and strategy“.

  Zbog eminentne biografije predavača (CV pogledajte ovde), pozivamo Vas da u što većem broju prisustvujete predavanjima.


  POTPISAN UGOVOR O SARADNJI SA MEDICINSKIM FAKULTETOM U BANJA LUCI

  Dekani Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu i Medicinskog fakulteta u Banja Luci , prof.dr Vladimir Jakovljević i prof.dr Ranko Skrbić, potpisali su Ugovor o naučno-stručnoj i poslovnoj saradnji. Potpisivanje je upriličeno povodom 15.novembra, dana Medicinskog fakulteta u Banja Luci, koji je ove godine obeležio 40 godina postojanja i razvoja.

  ''Ovim ugovorom stvaraju se uslovi da možemo da nastupamo zajedno na domaćim i međunarodnim projektima, da naše istraživačke grupe sarađuju, da imamo otvorenu saradnju nastavnika ali i studenata, i da zajedno planiramo i dogovarmo aktivnosti koje bi bile od interesa za oba fakulteta. Time ćemo stvoriti uslove za osnaživanje koje nam jepotrebno'', rekao je dekan Medicinskog fakulteta u Banja Luci prof.dr Ranko Skrbić.

    
    

  Prof.dr Vladimir Jakovljević rekao je da je potpisivanje ugovora u Banja Luci velika stvar i veliki trenutak za Fakultet medicinskih nauka, ali i prvi ugovor koji fakultet potpisuje u oblasti međunarodne saradnje od kada je on dekan. '' Mislim da je to velika stvar za naše dve institucije koje su dva najmlađa medicinska fakulteta na našem govornom području i to je samo dokaz da jedni drugima treba da pomognemo. Odmah smo prepoznali da imamo zajedničke, vrlo ambiciozne ideje u narednom periodu i da to može da bude u korist naših studenata, na prvom mestu, ali i nastavnika i kompletnih institucija . Ugovor koji smo danas potpisali je samo preduslov da imamo čvrstu naučno-istraživačku saradnju u oblasti naučnih istraživanja, u oblasti razmene studenata , u oblasti aplikacije za međunarodne projekte i da je red da nastupamo zajedno prema trećim licima'', rekao je dekan FMN prof.dr Vladimir Jakovljević. On je dodao i da se odlično oseća u RS i da mu je posebno drago da prva stvar koju je uradio kao dekan u oblasti međunarodne saradnje, je baš potpisivanje Ugovora o saradnji sa Medicinskim fakultetom u Banja Luci. Oba fakulteta, kako se čulo na potpisivanju Ugovora o saradnji, imaju vrlo slične studijske programe i približno isti broj studenata.Pored studijskih programa medicine, farmacije i stomatologije, Medicinski fakulteta u Banja Luci je od ove školske godsine studijski program sestrinstva dopunio sa novim programima: radiloška tehnologija, laboratorijska dijagnostika, sanitarno inženjerstvo, babištvo , fizikalna rehabilitacija i od ranije sestrinstvo.

    
    

  Istorijat , razvoj i planovi Medicinskog fakulteta u Banja Luci bile su teme o kojima se govorilo i na svečanoj akademiji posvećenoj Danu fakulteta i obeležavanju četiri decenije postojanja i razvoja ove visokošlske ustanove. Akademiji , upriličenoj u kulturnom centru ''Banski dvor'' u Banja Luci prisustvovali su: predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsednica Vlade Željka Cvijanović, ministri u Vladi, rektor Univerziteta u Banja Luci, dekani fakulteta iz Beograda, Niša, Podgorice, Mostara, Foče, Istočnog Sarajeva, Zenice kao i mnogobrojni predstavnici akademske zajednice iz Republike Srpske, Srbije, BiH. . Među zvanicama bili su i predstavnici FMN na čelu sa dekanom prof.dr Vladimirom Jakovljevićem.


  STARTOVALA PRVA GENERACIJA STUDENATA MAS MENADŹMENT U ZDRAVSTVU

  Fakultet medicinskih nauka u Kragujevcu, kao jedna od vodećih naučnih institucija u Srbiji, svestan odgovornosti za budućnost razvoja zdravstvenog sistema u Srbiji, prepoznao je zdravstveni menadžment kao jedanu od ključnih karika bez koje savremeno zdravstvo ne može da funkcioniše. U subotu 3.novembra , prvoj generaciji studenata master studija za menadžera u sistemu zdravstvene zaštite,u amfiteatru FMN, indekse je uručio savetnik dekana za finansije i kadrove prof.dr Nebojša Zdravković. Istog dana počela je i nastava na novom studijskom programu našef fakulteta. Studije na ovom programu traju godinu dana, odnosno 2 semestra u okviru kojih će studenti polagati 8 predmeta i to 5 obaveznih i 3 izborna.Pored toga, za diplomu master menadžera u sistemu zdravstvene zaštite, i 60 ESPB bodova studenti će morati da obave stručnu praksu i odbrane završni (master) rad.

  Prvu generaciju novog studijskog programa na našem Fakultetu čini 20 studenata. Pravo da konkurišu imali su svi zainteresovani kandidati koji su završili akademske studije od najmanje 240 ESPB (medicina, farmacija, stomatologija, ekonomija, pravo, menadžment). Prema rečima prof.dr Nebojše Zdravkovića ovo je prilika da svi oni koji imaju ambiciju da budu lideri u oblasti zdravstva, odnosno direktori zdravstvenih ustanova, upotpune svoja znanja i steknu diplomu koja će vrlo brzo biti jedan od uslova da bi neko mogao da konkuriše za rukovodioca zdravstvene ustanove. ''Prvu generaciju studenata na master menadžmentu u sistemu zdravstvene zaštite čine rukovodioci zdravstvenih ustanova, a mi očekujemo da će ovaj program u budućnosti biti još masovniji.Novi program značajan je i za one koji su ga upisali ali i za Fakultet medicinskih nauka. Mi sa novim programima idemo u susret zahtevima tržišta, a njima jer će steći nova znanja da bi mogli da bolje i kvalitetnije upravljajaju zdravstvenim ustanovama'', istakao je prof. Zdravković.    
    

  Fakultet medicinskih nauka u Kragujevcu, kao jedna od vodećih naučnih institucija u Srbiji, svestan odgovornosti za budućnost razvoja zdravstvenog sistema u Srbiji, prepoznao je zdravstveni menadžment kao jedanu od ključnih karika bez koje savremeno zdravstvo ne može da funkcioniše.


  ODRŽAN DESETI SAJAM STIPENDIJA UNIVERZITETA U KRAGUJEVCU

  U organizaciji Centra za razvoj karijere i savetovanje studenata Univerziteta u Kragujevcu, u holu Pravnog fakulteta, održan je deseti Sajam stipendija pod sloganom ''Izaberi stipendiju po svojoj meri''. Dvanaest izlagača, među kojima su ministarstvo omladine i sporta-Fond za mlade talente Republike Srbije, Francuski institut u Srbiji, nemačka služba za akademsku razmenu DAAD, fondacije Tempus-Erazmus + kancelarija u Srbiji i ''Dr Zoran Đinđić''ambasada SAD, Britanski savet, Komitet za međunarodnu saradnju studenata medicine IFMSA i drugi predstavili su studentima i diplomcima fakulteta kragujevačkog Univerziteta aktuelne programe i konkurse za mobilnost studenata, studentske razmene, preduslove za studiranje i dodatno usavršavanje u zemlji, programe volontiranja i prilike za stručnu praksu. Posetioci sajma bili su u prilici da od izlagača čuju odgovore na sva pitanja vezana za aktuelne programe, način prijave i neophodnu dokumentaciju.

  Sajam je zvanično otvorio prorektor za nastavu i studentska pitanja Univerziteta u Kragujevcu prof.dr Živadin Micić.Domaćin sajma stipendija- Centar za razvoj karijere i Odeljenje za međunarodnu saradnju Univerziteta u Kragujevcu predstavili su Erazmus + program, kao vid mogućnosti za razmenu na svim nivoima studija ali i aktuelne konkurse za besplatne kurseve stranih jezika i programe praksi.Posetiocima je predstavljen i plan aktivnosti i radionice koje će biti realizovane u toku akademske 2018/2019.godine.    
    


  IZVESTAJ SA 4. KONGRESA FIZIOLOSKIH NAUKA SRBIJE

  Na Medicinskom fakultetu, Univerziteta u Nišu, u drugoj polovini septembra održan je 4. Kongres fizioloških nauka Srbije sa internacionalnim učešćem. Kongres je organizovan od strane Društva fiziologa Srbije, Medicinkog fakulteta u Nišu i podržan od strane Fakulteta Medicinskih nauka u Kragujevcu i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja republike Srbije.

  U toku 12 sesija, na kongresu je bilo predstavljeno 62 usmene prezentacije i 68 poster prezentacija. Preko dve stotine učesnika iz zemlje i inostranstva posetilo je ovaj naučni skup. Pored naučnika iz Srbije bilo i gostiju, eminentnih istraživača iz 18 inostranih zemalja (Bosna i Hercegovina, Mađarska, Rumunija, Grčka, Francuska, Hrvatska, Makedonija, Nemačka, Rusija, Slovačka, Slovenija, Kanada, Sjedinjene Američke Države, Bugarska, Češka, Crna Gora, Svedska i Svajcarska). Na kongresu su dodeljene i dve zlatne medalje Društva fiziologa Srbije. Jedna je dodeljena doktoru Mijalu Spasiću a druga doktoru Sureš Tjagiju za neizmeran doprinos nauci.

  Kongres su svojim prisustvom podržali i članovi internacionalne akademije za kardiovaskularne nauke i ocenili da je ovaj naučni skup bio visokog kvaliteta i od izuzetnog značaja.

  Sve detalje i kompletan izveštaj sa ovog kongresa možete pročitati u oficijalnom biltenu internacionalne akademije za kardiovaskularne nauke (http://www.heartacademy.org/newsletter/17/3.pdf) koji je podeljen na stotine adresa širom svetske akademske zajednice.


  SASTANAK SA DIREKTORIMA ZDRAVSTVENIH USTANOVA IZ REGIONA

  Aktuelni Konkurs za upis na specijalističke i uže specijalističke studije u školskoj 2018/2019 godini bio je povod za sastanak koji je sa direktorima zdravstvenih ustanova iz regiona organizovao dekan Fakulteta medicinskih nauka prof.dr Vladimir Jakovljević sa saradnicima.

  Drugi ovogodišnji Konkurs, koji je otvoren do 5.novembra, nudi mogućnost doktorima medicine, stomatologije i magistrima farmacije da na našem fakultetu upišu i završe gotovo sve grane specijalizacija. Kako je rekao dekan FMN prof.dr Vladimir Jakovljević aktuelni Konkurs obuhvata i novu granu medicine, koje do sada na našem Fakultetu nije bilo -kliničku biohemiju a u oblasti subspecijalizacija novina su onkologija i baromedicina.''Mi se kao i svi vi borimo za svoje mesto pod suncem i trudimo da pratimo potrebe koje vladaju za daljim obrazovanjem i uasvršavanjem lekara, farmaceuta i stomatologa.Želimo da čujemo od vas, koji nam šaljete vaše zaposlene na specijalizacije i uže specijalizacije, kakvi su vam planovi i potrebe kako bi učvrstili i unapredili dalju saradnju.Apsolutno smo otvoreni za svaku vašu sugestiju, potrebu i eventualne primedbe i u nama ćete uvek imati fer partnera'', naglasio je prof.Jakovljević. Direktori Domova zdravlja iz Kragujevca, Aleksandrovca i Tutina, direktorka ZC Aranđelovac i Opšte bolnice Ćuprija, direktori ZJZJ Novi Pazar, IZJZ Kragujevac, Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kragujevac, SB''Merkur'' iz Vrnjačke Banje i SB za rehabilitaciju ''Gamzigrad'' složili su se da njihovi specijalizanti na Fakultetu medicinskih nauka stiču neophodna znanja i veštine predviđene planom i programom specijalizacija koje su upisali i da su zadovoljni načinom na koji su organizovana kruženja i nastava.Na sastanku je bilo reči o potrebi da se ovakvi susreti na nivou regiona održavaju češće a kao sledeći domaćin sastanka izabrana je Specijalna bolnica ''Merkur'' iz Vrnjačke Banje.

  Sastanku sa direktorima zdravstvenih ustanova prisustvovali su savetnik dekana prof.dr Nebojša Zdravković, prodekan za specijalističke i uže specijalističke studije prof.dr Goran Davidović, prodekan za IAS farmacije prof.dr Željko Mijailović i prodekan za kontinuiranu medicinsku edukaciju i osnovne strukovne studije prof.dr Dušan Đurić.


  OSTVARITI STO VEĆU PREPOZNATLJIVOST FAKULTETA MEDICINSKIH NAUKA

  Dekan FMN prof.dr Vladimir Jakovljević sa saradnicima organizovao je danas koktel za predstavnike kragujevačkih medija na kome je predstavio prodekanski tim i najavio predstojeće aktivnosti na našem Fakultetu.

  Od momenta kada sam pre nepunih mesec dana , 24.septembra 2018.godine, izabran za dekana Fakultet medicinskih nauka raspisan je novi Konkurs za specijalističke i uže specijalističke studije koji traje do 5.novembra –rekao je dekan FMN prof.dr Vladimir Jakovljević i već za sutra najavio susret sa direktorima zdravstvenih ustanova iz Kragujevca i regiona koji nam upućuju svoje lekare, stomatologe i farmaceute na specijalističke i uže specijalističke studije. ''Želimo da u interakciji ne samo sa lokalnom zajednicom već i širom zajednicom postanemo vidljiviji kao ustanova koja nudi dalje usavršavanje i obrazovanje. Prvi deo barijere probijen je u proteklom periodu, pre svega u oblasti stomatologije, a nama je cilj da se nametnemo i za ostale grane jer imamo šta da ponudimo i u oblasti medicine i farmacije'', rekao je dekan i dodao da u tom smislu FMN u ovom konkursnom ciklusu nudi čak tri nove specijalizacije i uže specijalizacije- kliničku biogemiju i subspecijalizacije iz onkologije i baromedicine. U tom smislu, istakao je prof.Jakovljević, neophodna je dobra komunikacija sa KC koja je izostala u prethodnom periodu. ''Ono što mogu da kažem je da ćemo učiniti sve da se ti odnosi normalizuju. KC je najveća nastavno-naučna baza FMN i ima najviše naših nastavnika u redovima zaposlenih. Zbog toga nam predstoji i definisanje krovnog ugovor koji treba da reguliše prava i obaveza naših nastavnika koji su zaposleni u ovoj ustanovi, i koji treba da omogući prirodnije funkcionisanje Fakulteta i KC. Naš cilj je i da se zaposleni lekari u ovoj ustanovi dalje obrazuju i usavršavaju upravo na našem Fakultetu'' , rekao je prof.Jakovljević. '' Zbog specijalizacija iz oblasti farmacije pripremili smo ugovore sa Apotekom Zaječar i Apotekarskom ustanovom Beograd, koje imaju galensku apoteku, tako da ćemo jednu od najpopularnijih specijalizacija za farmaceute a to je farmaceutska tehnologija moći u potpunosti da sprovedemo na našem fakultetu.Uz dva naša nastavnika, koji početkom novembra treba da odbrane specijalističke radove, imaćemo zaokruženu priču za šta veliku zahvalnost dugujemo koleginici Mirjani Antunović i VMA- naglasio je prof.Jakovljević.

  U protekolom periodu, prema dekanovim rečima , Fakultet je ostvario normalniji protok informacija s Univerzitetom.'' Od Univerziteta smo dobili jasne instrukcije i odluke Senata po kojima ćemo postupiti a očekujemo da sve zaokružimo na sednici NNV koja je zakazana za 24.oktobar.Nakon toga, ukoliko bude ispoštovan dogovor, mislim da će problem koji je nastao zbog različitog tumačenja određenih dokumenata biti prevaziđen'', smatra dekan.

  U cilju što veće nacionalne i međunarodne prepoznatljivosti Fakulteta trudićemo se da napravimo što više međunarodnih kontakata i saradnje u šta će aktivno biti uključena koleginica doc.dr Nevena Jeremić, prodekan za međunarodnu saradnju i naučno-istraživački rad ,koja se školovala na zapadu i koja ima sve reference za ovaj posao, rekao je dekan prof.Jakovljević i dodao da je Fakultet prošle nedelje razmenio pismo o namerama sa Medicinskim fakultetom Univerziteta u Banja Luci i da postoji obostrano interesovanja da se napravi živa i plodnosna saradnja po pitanju naučno-istraživačkog rada, eventualno nastave, zajedničkih programa i projekata. '' Oni su broj jedan ne samo u Banja Luci već i u BiH, a ugovor o saradnji će biti potpisan 15.novembra za dan njihovog Fakulteta , ili 9.decembra kada naš Fakultet obeležava krsnu slavu i svoj dan'', rekao je Jakovljević. Dekan FMN najavio je i da krajem oktobra ide u Moskvu, kao gostujući profesor Univerziteta Sečenov, i da ima najavu razgovora sa prorektorom tog Univerziteta koji bi trebalo da rezultira time da do kraja godine i sa njima uspostavimo saradnju.    
    

  U današnjem susretu sa novinarima dekan FMN prof.dr Vladimir Jakovljević predstavio je prodeakane: za IAS medicine prof.dr Deajana Petrovića, IAS farmacije prof.dr Željka Mijailovića, za zdravstvenu delatnost i IAS stomatologije prof.dr Tatjanu Kanjevac, za međunarodnu saradnju i naučno-istraživački rad doc.dr Nevenu Jeremić, za specijalističke i uže specijalističke studije prof.dr Gorana Davidovića, za osnovne strukovne studije i kontinuiranu edukaciju prof.dr Dušana Đurića. Savetnik dekana za finansije i kadrove je prof.dr Nebojša Zdravković.


  ODRŽAN SAJAM VISKOG OBRAZOVANJA I ZAPOSLJAVANJA U KRALJEVU

  U organizaciji grada Kraljeva, Nacionalne službe za zapošljavanje filijale Kraljevo i Fakulteta za mašinstvo i saobraćaj a uz podršku Skolske uprave, Regionalne privredne komore Moravičkog i Raškog upravnog okruga, u Domu vojske u Kraljevu održan je Sajam visokog obrazovanja i zapošljvanja. Sajam je, u prisustvu dekana fakulteta za mašinstvo i građevinarstvo u Kraljevu prof.dr Mileta Savkovića , direktorke filijale NSZ ,velikog broja posetilaca i izlagača otvorio gradonačellnik Kraljeva Predrag Terzić koji je posebno istakao da je glavni preduslov za uspeh permanentno učenje i razvoj kompetencija potencijalnih zaposlenih.

    
    

  Sajam je bio namenjen učenicima završnih razreda srednjih škola koji su pokazali veliko interesovanje za fakultete koji su predstavljali svoje studijske programe. Fakultet medicinskih nauka predstavio je budućim brucošima svoke studijske programe- IAS medicine, IAS farmacije, IAS stomatologije i osnovne strukovne studije i pozvao buduće studente da od aprila, u okviru tradicionalne manifestacije Dani otvorenih vrata, dođu u Kragujevcu i lično vide šta to naš fakultet nudi svojim studentima i šta je ono što nas izdvaja od drugih fakulteta u zemlji.

    

  Specijalni učesnik sajma bila je nemačka kompanija ''Leoni'' doo koja se bavi proizvodnjom kablova za automobilsku industriju i koja do 2021.godine planira da zaposli više od 4 hiljade radnika u Kraljevu. Kompanija je na sajmu predstavila svoje planove zapošljavanja, mogućnosti stipendiranja, obuka, radnih praksi .


  URUČENI INDEKSI NOVOJ GENERACIJI STUDENATA DOKTORSKE SKOLE

  Fakultet medicinskih nauka prvi je fakultet u Srbiji koji je, pre 14 godina, uspostavio doktorske akademske studije u oblasti medicine, i prvi koji je akreditovao studijski program Doktorske studije-Doktorska škola medicinskih nauka. Novoj generaciji budućih doktora medicinskih nauka, u amfiteatru "Prof. dr Milosav Kostić'', indekse je svečano uručio prof.dr Nebojša Zdravković, savetnik dekana. On je studente upoznao sa načinom i dinamikom studijskog programa Doktorske škole i u ime rukovodstva Fakulteta medicinskih nauka poželeo im dobrodošlicu u našu obrazovno-naučnu ustanovu. U toku prvog semestra buduće doktore medicinskih nauka očekuju predavanja i ispiti iz tri predmeta –istraživanja u biomedicinskim naukama, statističke metode u biomedicinskim istraživanjima i informatičke metode u biomedicinskim istraživanjima. Nakon toga, uoči drugog semestra, budući doktorandi opredeljuju se za jedno od 14 ponuđenih izbornih područja a tokom drugog, trećeg i četvrtog semestra slušaju nastavu i polažu module u okviru izabranog izbornog područja. Peti i šesti semestar obuhvataju realizaciju naučnog istraživanja koje je neposredno u funkciji izrade doktorske disertacije.

    
    

  Studije na Doktorskoj školi FMN traju tri školske godine, odnosno šest semestara, i studenti po završetku stiču naučni naziv doktor medicinskih nauka. Za ove godine u okviru doktorskih akademskih studija na našem fakultetu stvoreni su novi naučni kadrovi i dat je veliki doprinos razvoju nauke, što je i bila ideja kojom se rukovodstvo Fakulteta rukovodilo kada je uvelo novi studijski program 2005.godine.. Do sada je na FMN doktoriralo 473 doktoranda.
  IZABRAN NOVI DEKAN FMN

  Na predlog NNV Fakulteta medicinskih nauka Savet Fakulteta danas je jednoglasno izabrao prof.dr Vladimira Jakovljevića za novog dekana na mandatni period od 3 godine. Za predlog da prof.Jakovljević bude novi dekan glasalo je 79 članova Nastavno naučnog veća, dva su bila protiv i pet uzdržanih, što je skoro 95 posto podrške.

  Prof. dr Vladimir Jakovljević redovni je profesor katedre za Fiziologiju Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu, od 1996. godine je u redovima nastavnog osoblja Fakulteta medicinskih nauka a od 2005. godine u upravljačkim strukturama fakulteta. Tokom svoje nastavne i naučne ekepertize pokazao uspehe širokih razmera.

  Na mestu prodekana za nastavu na Integrisanim akademskim studijama za farmaciju ostvario ogromne uspehe u rukovođenju ovim smerom kao i u procesu reformisanja ovih studija koje su nakon tog postupka prve od svih smerova Fakulteta medicinskih nuaka dobile novu akreditacionu dozvolu.

  Dugogodišnje rukovođenje prof. Jakovljevića Laboratorijom za kardiovaskularna istraživanja u okviru fakulteta rezultovalo je izrazito plodonosnim naučnim ishodima pri čemu je iznedreno više od 30 doktorskih disertacija pod mentorstvom prof. Jakovljevića, preko 130 radova publikovanih u celosti u časopisima od izuzetnog značaja sa izrazito visokim impakt faktorom.

  Organizacione sposobnosti prof. Jakovljevića se ogledaju i u uspostavljanju saradnje sa drugim akademskim i naučnim institucijama kako u našoj zemlji tako i daleko razvijenim zemljama poput Rusije, SAD i Mađarske. Nedavno je bio organizator dva velika internacionalna skupa Patofiziologa i Fiziologa u Srbiji. Kvalitete prof. Jakovljevića potvrđuje njegovo imenovanje za gostujućeg profesora na Prvom medicinskom fakultetu u Sečenovu i Medicinskom fakultetu u Lujvilu u Kentakiju.

  Prof. Jakovljević je urednik je časopisa fakulteta Serbian Journal of Experimental and Clinical Research koji je indeksiran u priznatim mediicnskim bazama.


  PROF. DR SURES TIJAGI POČASNI DOKTOR UNIVERZITETA U KRAGUJEVCU

  Profesor Univerziteta u američkoj državi Kentaki, poreklom iz Indije, dr Sureš Tijagi promovisan je u počasnog doktora Univerziteta u Kragujevcu.

  Prorektor za naučnoistraživački rad Univerziteta prof. dr Miroslava Petrović Torgašev, u svečanoj sali Rektorata Univerziteta predstavila je 24 po redu počasnog profesora kragujevačkog Univerziteta.

  U duhu evropske tradicije, Univerzitet u Kragujevcu dodeljuje zvanje počasnog doktora nauke istaknutim ličnostima koje su postigle vrhunske rezultate u oblasti nauke i visokog obrazovanja i ujedno doprinele podizanju ugleda kragujevačke akademske zajednice u svetu.

  Svečana promocija počasnog doktora nauke Univerziteta u Kragujevcu prof. dr Sureš Tijagi, jednog od vodećih istraživača u oblasti kardiovaskularnih nauka u svetu, održana je danas u svečanoj sali Rektorata Univerzitet u Kragujevcu.

  Univerzitet u Kragujevcu uspostavio je visoke standarde prilikom dodele počasnog doktorata.

  Dosadašnji laureati ostvarili su vrhunska dostignuća na svetskom nivou.

  Prof. dr Sureš Tijagi, dao je svoj veliki doprinos razvoju fiziologije na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu.
  Opširnije pogledajte ovde


  URUČENI INDEKSI BRUCOSIMA

  Na Fakultetu medicinskih nauka, uručenjem indeksa brucošima stomatologije i farmacije, u ponedeljak 10.septembra počela je nova školska godina. U školskoj 2018/2019 godini na studije farmacije upisano je 84 studenta a na studije stomatologije 24 studenta plus jedan afirmativni upis.

  Poželevši im dobrodošlicu u ime dekana FMN prof.dr Predraga Čanovića, svih nastavnika i saradnika ovog studijskog programa i u svoje ime, buduće doktore stomatologije pozdravila je prodekan za stomatologiju prof.dr Tatjana Kanjevac.Ona ih je upoznala sa obavezama koje ih očekuju u narednom petogodišnjem periodu i predstavila mentore odnosno tutore koji će biti zaduženi za nove studente stomatologije.''Kod nas na Fakultetu funkcioniše tutorski sistem rada gde ćete od prve godine biti podeljeni u četiri grupe. Svi mi, mentori, potrudićemo se da budemo stalno tu a jedanput nedeljno imaćemo mentorske sastanke gde ćete moći da dobijete sve informacije i svu pomoć koje su vam potrebne. Imate dosta obaveza,naporan i dugogodišnji rad je pred vama ali nakon toga dobićete diplomu doktora stomatologije koja će vam otvoriti puteve za vaš budući život i rad'', istakla je prof.dr Tatjana Kanjevac. Usledilo je svečano uručenje indeksa brucošima stomatologije a odmah zatim i prvo predavanje.

    
    
    
    

  14. generaciju studenata IAS farmacije u Farmakološkoj sali , pozdravio je i u njihove buduće obaveze uputio prof. dr Vladimir Jakovljević prodekan za IAS farmacije. Prof. Jakovljević je najpre informisao brucoše da je FMN u poslednjih 15-ak godina zabeležio,kako je rekao, rapidan razvoj, od Medicinskog fakulteta koji je imao samo jedan studijski program-medicinu, do Fakulteta medicinskih nauka koji je danas reprezentativna obrazovna i naučna institucija.''Na našem fakultetu napravljen je veliki pomak u vreme kada je njime rukovodio prof.dr Nebojša Arsenijević, a kasnije i danas i prof.dr Predrag Čanović. Jedan od tih velikih pomaka su i studije farmacije koje su uvedene 2005.godine i evo danas uručujemo indekse brucošima 14.generacije studenata farmacije'', rekao je prof.Jakovljević i poželeo novim studentima da budu kao i njihove kolege, odnosno da zadrže epitet najboljih studenata FMN. Studije farmacije traju pet godina nakon čega studenti stiču diplomu magistra farmacije. Uz indekse brucoši su danas dobili i informatore sa kompletnim rasporedom njihovih obaveza tokom prve godine studija.Usledio je prvi inicijalni sastanak sa mentorima a zatim i prvo predavanje iz opšte i neorganske hemije koje je održao prof.dr Ratomir Jelić.    
    

  Uručenjem indeksa brucošima medicine i studentima osnovnih strukovnih studija na Fakultetu medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu počela je nova školska godina na svim studijskim programima. Za upis u školsku 2018/2019 godinu za 284 slobodnih mesta na ovoj visokoškolskoj ustanovi konkurisalo je 884 kandidata. Najveće interesovanje i ove godine vladalo je za upis na Integrisane akademske studije medicine gde je za 88 budžetskih mesta konkurisalo čak 536 kandidata, što je više od 6 kandidata za jedno mesto. Prodekan za Intergrisane akademske studije medicine prof.dr Ivan Jovanović istakao je da je ova generacija brucoša pokazala rekordno interesovanje za studijske programe Fakulteta medicinskih nauka, pre svega studije medicine, I da je reč o rekordnom interesovanju u odnosu na ostale medicinske fakultete u zemlji I regionu. ‘’Verujemo da su najbolji od njih upisali studije na našem fakultetu I da ćemo mi uspeti da opravdamo njihova očekivanja’’, ističe prof. Jovanović I dodaje da je FMN, po mnogim parametrima, najbolje organizovan medicinski fakultet u zemlji I regionu. Ono na šta je fakultet posebno ponosan, a što drugi fakulteti nemaju, je intenzivan rad sa studentima, kaže prodekan Jovanović I dodaje da studenti imaju mnogo više časova predavanja I vežbi , nastavnici mnogo više vremena provode sa njima pa su zato rezultati koje postižu bolji.Uz indekse brucoši medicine u amifiteatru Fakulteta dobili su I semestralne vodiče i informaciju ko su im tutori u narednom šestogodišnjem periodu. Prvo predavanje brucošima medicine iz anatomije održala je prof.dr Ivana Živanović Mačužić.

    
    

  U sali na Internoj klinici KC Kragujevac studentima prve godine osnovnih strukovnih studija indekse je uručio prodekan za specijalističke I uže specijalističke studije prof.dr Goran Davidović.On je budućim strukovnim medicinskim sestrama I strukovnim fizioterapeutima poželeo dobrodošlicu na Fakultet medicinskih nauka I naglasio da će na našem fakultetu steći potrebna znanja za koja se nada da će ih kasnije primenjivati u našoj zemlji.

    
    


  ODRŽAN 8. INTERNACIONALNI KONGRES PATOFIZIOLOGA NA FAKULTETU MEDICINSKIH NAUKA

  Fakultet medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu bio je domaćin Satelitskog simpozijuma 8. Internacionalnog Kongresa patofiziologa, koji je naš Fakultet organizovao u saradnji sa Društvom Fiziologa Srbije i moskovskim državni medicinski Univerzitet I.M. Sečenov iz Ruske federacije.

  U uvodnom delu prisutnima su se obratili prof.dr Vladimir Jakovljević sa FMN u Kragujevcu i prof.dr Sergej Boljevič (Univerzitet I.M.Sečenov Moskva) predsedavajući Simpozijuma. Prof.Jakovljević najpre je naglasio da se u Kragujevcu održava Satlelitski simpozijum 8.Kongresa patofiziologa a da će Kongres biti održan u Bratislavi od 5.do 8.septembra uz učešće istraživača sa Fakultetta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu. ''Uobičajeno je, za tako velike skupove, da se organizuju prateći skupovi pre ili posle Kongresa,kojima se promoviše sam skup, ali i značaj lokalne ili regionalne naučne zajednice u toj oblasti.

  Zahvaljujući dugogododišnjoj saradnji ali i reputaciji koju ima kragujevački tim istraživača iz laboratorije za kardiovaskularnu fiziologiju od prof.Olge Pehanove, predsednice Kongresa,dobili smo organizaciju satelitskog simpozijuma zajedno sa kolegama sa Univerziteta Sečanov iz Moskve.Oni su prvi medicinski fakultet u Rusiji, sa najvećom reputacijom a zahvaljujući mojoj saradnji sa prof. Sergejom Boljevičem , i mom izboru za viziting profesora na tom Univerzitetu, razvili smo vrlo produktivnu saradnju'', rekao je prof.Jakovljević.

  Današnji simpozijum je, prema njegovim rečima, prilika da promovišemo dosadašnju saradnju i pokušamo da sledeći svetski Kongres patofiziologa zajednički organizujemo u Moskvi. Kongres je, smatra prof.dr Vladimir Jakovljević, i prilika za promociju lokalne naučne zajednice. '' Fakultet medicinskih nauka u Kragujevcu poslednji 10 do 15 godina ima rapidan razvoj a istraživačka grupa kojom imam zadovoljstvo da koordiniram, koju čini 15-ak mladih ljudi ,je pokazala fantastičan napredak.Uspeli smo da u velikoj meri učestvujemo u radu i organizaciji Društva fiziologa Srbije a dobili smo organizaciju velikog naučnog evropskog Kongresa koji će se sledeće godine održati u Vrnjačkoj banji i Kragujevcu.Rad i rezulati u oblasti kardiovaskularnih istraživanja i metaboličkih istraživanja koja radimo u Kragujevcu su prepoznati širom sveta'', istakao je prof.Jakovljević.

    
    
    

  Prof.dr Sergej Boljevič rekao je da je Univerzitet I.M. Sečenov iz Moskve najveći Univerzitet u Rusiji i da se trude da uđe u sto najvećih svetskih Univerziteta.''Sada se najviše promoviše nauka i zato radimo sa mnogim svetskim Univerzitetima. Fakultet medicinskih nauka je postao jedan od vodećih fakulteta u svetu u oblasti istraživanja oksidacionog stresa i zato smo i odabrali da sa njima sarađujemo.Mi možemo da imamo zajedničke međunarodne naučne radove koje možemo međusobno da dopunjujemo. Tako dobijamo proizvod koji će biti interesantan čitavom svetu.Mi sarađujemo već dve, tri godine, imamo rezultate ali u narednom periodu očekujemo još bolje rezultate naše saradnje'', ističe prof.Boljevič.
  U amfiteatru "Prof. dr Milosav Kostić'' izložena su najnovija saznanja koja se tiču uloge oksidacionog stresa u različitim patofiziološkim entitetima kroz rezultate kako eksperimentalnih tako i primenjenih istraživanja. Skup je obuhvatio oralne i poster prezentacije, dok su predavanja održali eminentni istraživači iz Ruske federacije kao i predavači sa našeg i drugih domaćih fakulteta.
  Ostale informacije možete pogledati u ARHIVI VESTI ovde.