Тренутно сте на:
 
Научна истраживања
 


Повезани садржаји:
 
Научно истраживачки рад
Истраживања
Међународни пројекти
Пројекти Министарства
Јуниор пројекти Факултета
 

 
НАУЧНО ИСТРАЖИВАЧКИ РАД
 
ЈУНИОР И МАКРО ПРОЈЕКТИ ФАКУЛТЕТА


ЈУНИОР ПРОЈЕКАТ 02-10Назив Пројекта

ЦИТОКИНСКИ ПРОФИЛ ИМУНСКОГ ОДГОВОРА КОД ПАЦИЈЕНАТА СА ТЕШКОМ КЛИНИЧКОМ СЛИКОМ ПАНДЕМИЈСКОГ A(H1N1) ГРИПА

Сажетак

Већина инфекција изазваних новим A(H1N1) вирусом грипа протиче као лакше, само-лимитирајуће обољење, но у малом броју оболелих, болест протиче као тешко обољење које захтева хоспитализацију и посебан третман у јединицама за интезивну негу. при чему 40-50% фаталних случајева нема документоване пратеће болести или стања која би се могла означити као фактори ризика за настанак тешких облика инфекције. Улога имунског одговора домаћина у елиминацији новог A(H1N1) вируса и имунопатогенези тешке респираторне патологије код оболелих, у овом тренутку није позната. Ранија истраживања SARS, RSV и H5N1 респираторних инфекција утврдила су да je најзначајнија имунопатогенетска карактеристика фаталних респираторних инфекција појава хиперцитокинемије коју карактерише екстремна продукција и секреција великог броја проинфламаторних цитокина.
Основни циљ планираног истраживања је да се утврде имуно-патогенетски механизми који се налазе у основи тешких инфекција изазваних новим A(H1N1) вирусом грипа тј., да се испита цитокински профил (Th1, Th2, Th17) имунског одговора на нови вирус грипа.
У истраживање ће бити укључени пацијенти са клиничком сликом обољења сличном грипу. Испитаници ће бити подељени у две групе: група А - хоспитализовани пацијенти са потврђеном АH1N1 инфекцијом и тешком клиничком сликом и Група Б - пацијенти са потврђеном АH1N1 инфекцијом и лакшом клиничком сликом. Контролну групу чиниће здрави испитаници.
Лабораторијска дијагноза новог вируса грипа у брису назофарингса, ће се утврдити техником PCR. Поред рутинских клиничких испитивања, свим испитаницима ће се одрђивати фенотип ефекторних, Т регулаторних и дендритских ћелија периферне крви и назофарингеалног испирка методом проточне цитометрије и концентрација цитокина неспецифичног имунског одговора, Th1, Th2, Th17 цитокина и титар IgG и IgА антитела специфичних за нови вирус грипа ЕЛИЗА методом.

Руководилац пројекта
Доц. др Дејан Баскић

Главни истраживач
Доц. др Дејан Баскић

Ангажовани истраживачи :
Проф. др Небојша Арсенијевић
Проф. др Предраг Чановић
Проф. др Олгица Гајевић
Доц. др Жељко Мијаиловић
Сузана Поповић, истраживач сарадник
Биљана Поповска, сарадник у настави

Кључне речи
H1N1, грип, цитокини, Th1, Th2, Th17

    ВЕРЗИЈА ЗА ШТАМПУ