Тренутно сте на:
 
Научна истраживања
 


Повезани садржаји:
 
Научно истраживачки рад
Истраживања
Међународни пројекти
Пројекти Министарства
Јуниор пројекти Факултета
 

 
НАУЧНО ИСТРАЖИВАЧКИ РАД
 
ЈУНИОР И МАКРО ПРОЈЕКТИ ФАКУЛТЕТА


ЈУНИОР ПРОЈЕКАТ 08-09Назив Пројекта

СТРЕС ЗИДА АБДОМИНАЛНЕ АОРТЕ КОД БОЛЕСНИКА СА ДИЈАБЕТЕСОМ

Сажетак

Анеуризма абдоминалне аорте и атеросклероза деле већину фактора ризика као што су: пушење, хипертензија, старост, пол, хиперлипидемија. Дијабетес мелитус је добро познати фактор  ризика  за  атеросклерозу, али епидемиолошке студије показују да пацијенти са дијабетесом ретко развијају анеуризму абдоминалне аорте. Постоји више претпоставки због чега је то тако, међутим, ниједна није дефинитивно  доказана. С друге стране постоји хипотеза да је  повећан циркумференцијални стрес зида абдоминалне аорте значајан етиолошки фактор у стварању, расту и руптури анеуризме абдоминалне аорте.
Циљ наше студије је да се испита стрес зида абдоминалне аорте код пацијената са дијабетесом у поређењу са пацијентима који немају диајбетес. Испитивање ће бити реализовано у Клиничком центру Крагујевац у периоду од годину дана, од новембра 2009.године до новембра 2010. године. У испитивање ће бити укључено 120 пацијената,  који ће бити подељени у две групе усаглашене по полу и старости: испитаници који имају дијабетес, и испитаници који немају диајбетес али се јављају васкуларном хирургу због болести површних вена. Код свих пацијената ће се урадити ултрасонографија абдоминалне аорте и заједничке каротидне артерије и мерити дијаметар лумена и дебљина интима-медија комплекса ради одређивања величине циркумференцијалног стреса зида артерија.
На основу добијених резултата моћи ће да се разлучи да ли је стрес зида абдоминалне аорте редукован код пацијената са дијабетесом и да ли би то могао бити узрок ређег јављања анеуризме абдоминалне аорте  код болесника са диајбетесом.


Руководилац пројекта
Доц. др Славчо Тончев

Главни истраживач
Доц. др Славчо Тончев

Ангажовани истраживачи :
Проф. др Гордана Тончев
Проф. др Александар Ђукић
Доц. др Тања Луковић
Виолета Младеновић, сарадник

Кључне речи
интима медија комплекс, абдоминална аорта, стрес зида крвног суда, анеуризма абдоминалне аорте, диабетес

    ВЕРЗИЈА ЗА ШТАМПУ