Тренутно сте на:
 
Научна истраживања
 


Повезани садржаји:
 
Научно истраживачки рад
Истраживања
Међународни пројекти
Пројекти Министарства
Јуниор пројекти Факултета
 

 
НАУЧНО ИСТРАЖИВАЧКИ РАД
 
ЈУНИОР И МАКРО ПРОЈЕКТИ ФАКУЛТЕТА


ЈУНИОР ПРОЈЕКАТ 06-07Назив Пројекта

АНАЛИЗА ПРИСУСТВА ПЕСТИЦИДА У МАЈЧИНОМ МЛЕКУ И ТЕЛЕСНИМ ТЕЧНОСТИМА

Сажетак

Дојење је најбољи начин исхране за здравље, раст и развој детета. Мајчино млеко садржи храњиве материје које су идеално прилагођене потребама детета и које му помажу у одбрани од инфекција.
Пестициди су синтетички производи врло различите хемијске структуре који се примењују у функцији сузбијања бактеријских, фунгалних и других обољења биљака као и заштите од различитих инсеката.
Метод. Проспективна, case- control студија обављена је на Клиници за гинекологију и акушерство Клиничког Центра Крагујевац у Крагујевцу и Токсиколошкој лабараторији Војно Медицинске Академије. Испитанице су са територије Шумадијског округа које су се породиле на Клиници за гинекологију и акушерство Клиничког Центра Крагујевац у Крагујевцу.
Пратили су се препартални демографско-анамнестички и клиничко-биохемијски фактори о току трудноће, ток и начин завршетка порођаја, клиничко биохемијски параметри мајке после порођаја, стање плода на рођењу и антропометријске мере, као и клиничко-биохемијски параметри новорођенчади и њихов развој у првим данима живота, док су на искључивој исхрани мајчиним млеком.
Група органофосфорних пестицида трећег послепорођајног дана тестирана је у крви и мајчином млеку. Поступак обухвата квалитативну и квантитативну идентификацију самог пестицида.
Очекивани резултати. Веће присуство органофосфорних пестицида у крви и мајчином млеку, а индиректно самим тим и у целом орагнизму, могао би да компликује ток трудноће и касније стање бабињаре, као и да неповољно утиче на стање новорођенчета на рођењу и касније док је на искључивој исхрани мајчиним млеком.
Очекивани закључак. Присуство органофосфорних пестицида у крви и мајчином млеку неповољно утичу на ток и исход трудноће, стање и развој новорођенчета.

Руководилац пројекта
проф. др Божидар Јовановић

Главни истраживач
мр Момчило Ђорђевић

Ангажовани истраживачи :
мр Момчило Ђорђевић
проф. др Вељко Влаисављевић

Кључне речи
пестициди, мајчино млеко, хумано млеко, крв, телесне течности

    ВЕРЗИЈА ЗА ШТАМПУ