Тренутно сте на:
 
Научна истраживања
 


Повезани садржаји:
 
Научно истраживачки рад
Истраживања
Међународни пројекти
Пројекти Министарства
Јуниор пројекти Факултета
 

 
НАУЧНО ИСТРАЖИВАЧКИ РАД
 
ЈУНИОР И МАКРО ПРОЈЕКТИ ФАКУЛТЕТА


ЈУНИОР ПРОЈЕКАТ 07-06Назив Пројекта

ИСПИТИВАЊЕ ПРИСУСТВА БРУЦЕЛОЗЕ КОД ТРУДНИЦА СА СПОНТАНИМ ПОБАЧАЈИМА И ПРЕВРЕМЕНИМ ПОРОЂАЈИМА

Сажетак

Бруцелозе су интрацелуларне бактерије које преживљавају и умножавају се унутар моноједарних ћелија ретикулоендотелног система. Механизми, помоћу којих бруцеле избегавају интрацелуларно убијање нису сасвим познати. Изгледа да се заснивају на продукцији аденина и гуанина који супримирају деловање мијелопероксидазе и Cu-Zn супероксид дисмутазе, која уклања реактивне међупродукте кисеоника. У зараженом ткиву типично се јавља запаљенски одговор у виду гранулома који представљају основну карактеристику имунопатолошког процеса.
Познато је да разне врсте бруцела изазивају спонтане побачаје код животиња. Такође постоје подаци да бруцелоза може да доведе до спонтаног побачаја и интраутерине смрти и код људи, када су бруцеле изоловане из људске плаценте, плода и новорођенчета.Верује се да бруцелоза изазива мање побачаја код људи него код животиња, због одсуства еритритола у људској плаценти и фетусу. Еритритол се нормално налази у фетусу и постељици копитара и потпомаже развој инфекције плаценте и фетуса. Дијагнозу активне бруцелозе потврђује удруженост одговарајуће клиничке слике и значајно повишен ниво антитела на бруцелу. За доказивање антитела у серуму користи се тест аглутинације, ELISA и PCR. Значајни титрови антитела у акутној бруцелози су 1:320 или 1:640 у ендемским крајевима, а 1:160 у крајевима који нису ендемски. Бруцелоза у трудноћи лечи се комбинацијом триметоприм-сулфаметоксазола и рифампина у трајању од 8-12 недеља.
Обзиром да наше труднице потичу великим делом из руралних подручја наше републике, где се интензивно или баве сточарством, мишљења смо да би свакако требало испитати и евентуални утицај инфицираности Brucellom на спонтане побачаје или превремене порођаје.

Руководилац пројекта
проф. др Горан Лукић

Главни истраживач
проф. др Олгица Гајовић
проф. др Предраг Чановић
доц. др Горан Бабић

 

    ВЕРЗИЈА ЗА ШТАМПУ