Тренутно сте на:
 
Научна истраживања
 


Повезани садржаји:
 
Научно истраживачки рад
Истраживања
Међународни пројекти
Пројекти Министарства
Јуниор пројекти Факултета
 

 
НАУЧНО ИСТРАЖИВАЧКИ РАД
 
ЈУНИОР И МАКРО ПРОЈЕКТИ ФАКУЛТЕТА


ЈУНИОР ПРОЈЕКАТ 03-06Назив Пројекта

ЕВАЛУАЦИЈА РЕЗУЛТАТА КИНЕЗИ ТЕРАПИЈСКИХ МЕТОДА КОД СЛАБОСТИ МИШИЋА ПОДА КАРЛИЦЕ ДОБИЈЕНИХ СОФИСТИЦИРАНИМ СИСТЕМОМ ЗА МЕРЕЊЕ И МОНИТОРИНГ СИЛА КОНТРАКЦИЈЕ МУСКУЛАТУРЕ ПОДА КАРЛИЦЕ

Сажетак

Мишићи фасције и кожа који затварају доњи отвор мале карлице и граде дно њене дупље чине перинеум. Центар свих активности у поду карлице је перинеум-међица.
Мишићи карличног дна се деле на мишиће који чине горњу, средњу и доњу пречагу. Мишићи међице регулишу нормално пражњење ректума и мокраћне бешике. Губитак еластичности мишића пода карлице односно доњег свода трбушне дупље доводи до спуштања и испадања карличних органа кроз природне отворе међице. То условљава промену кинезиолошких односа на кичменом стубу и појаву клиничких симптома. Слаби мишићи дна карлице се испољавају кроз инконтиненцију и оштећену цревну функцију. Кад се дијагностикује инконтиненција лечење слабости мишића пода карлице поред конзервативног може бити и хируршко. Конзервативно подразумева примену: медикаментозне и физикалне терапије као и негу  и хигијенски режим.
              Различити приступи и многе оперативне технике које се примењују у хируршком лечењу имају исти циљ  да се анатомске структуре приближно врате у првобитно стање, а самим тим и побољшају функцију. После оперативног лечења  потребно је спровести кинези терапијски третман јер се на такав начин добијају најбољи резултати лечења. Да би се ојачали мишићи пода карлице, неопходно је да се прво одреди степен слабости.
              Развијена је нова методологија и конструисан је софистициран систем за мерење и мониторинг  сила контракције мускулатуре пода карлице код жена. Овај уређај је показао висок степен прецизности  и процес контракције  мишића пода карлице се може очитати као дигитални запис на рачунару. Постављањем нове методологије мерења мишићних сила пода карлице код жена омогућено је да у клиничкој пракси имамо реалну процену мишићних сила. Ова процена нам омогућава да прецизније поставимо индикације за оперативно лечење, програм кинези терапије  и да пратимо клинички резултат примењеног терапијског програма.

Руководилац пројекта
проф. др Милорад Јевтић

Главни истраживач
проф. др Милорад Јевтић

Ангажовани истраживачи :
проф. др Слободан Арсенијевић
проф. др Бранислав Јеремић
мр. др Катарина Парезановић-Илић


    ВЕРЗИЈА ЗА ШТАМПУ