AKTUELNO  
 


Prezentacija Global UGRAD stipendija za studijski boravak u SAD

Stipendija Vlade Sjedinjenih Američkih Država za studente osnovnih studija

Ambasada Sjedinjenih Ameri-čkih Država u Beogradu predstaviće studentima Unive-rziteta u Kragujevcu Global UGRAD stipendije za studijski boravak (razmenu) u SAD.

Prezentacija će biti održana u sredu, 12. decembra 2018. godine u 14:00 časova, u Centru za razvoj karijere i savet-ovanje studenata Univerziteta u Kragujevcu (Rektorat, 2. sprat)

Zbog ograničenog broja mesta, kandidati zainteresovani za prisustvo prezentaciji, moraju se registraovati putem sledećeg linka


ODLUKE U VEZI SA NASTAVOM

Zaključci Veća semestara i odluke Kolegijuma Fakulteta možete pogledati ovde.


UPUTSTVO ZA NAVOĐENJE AFILIJACIJE

Uputstvo za navođenje afilija-cije prilikom pisanja naučnog rada zaposlenih pogledajte ovde


AKADEMSKI
kalendar
16.3.2019. - Drugs and kidney in clinical practice


16.3.2019. - Lekovi i bubreg u kliničkoj praksi
OBUKA ZA SAVETNIKA
ZA HEMIKALIJEIstraživanje o
migracijama
studenataSerbian Journal of Experimental
and Clinical Research
PROSLAVLJENA SLAVA I DAN FMNFakultet medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu obeležio je danas, 9. decembra 2018.godinu , Krsnu slavu Svetog Alimpija Stolpnika i 41 godina postojanja fakulteta.

Slava FMN i ove godine okupila je saradnike i prijatelje iz visokoškolske zajednice, lokalne samouprave, ministarstava, privrede, crkve, kulturnih institucija itd.

Čin rezanja slavskog kolača i svečanu akademiju svojim prisustvom uveličali su: rektor Univrerziteta u Kragujevcu prof.dr Nenad Filipović, dekani Medicinskog fakulteta iz Beograda prof.dr Nebojša Lalić, Medicinskog fakulteta iz Podgorice prof.dr Miodrag Radunović, , Medicinskog fakulteta VMA prof.dr Tihomir Ilić, Medicinskog fakulteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici prof.dr Suzana Matejić, dekan Farmaceutskog fakulteta u Beogradu prof.dr Slađana Sobajić, delegacija Medicinskog fakulteta iz Banja Luke koju je predvodio prodekan za nastavu prof.dr Nenad Ponorac, direktori zdravstvenih ustanova iz Srbije i Kragujevca, brojnih profesori, saradnici, gosti i prijatelji našeg Fakulteta.

Proslava je nastavljena svečanom akademijom u amfiteatru "Prof. dr Milosav Kostić''. Nakon filma koji je predstavio nastanak, razvoj i aktuelni trenutak na Fakultetu sve prisutne pozdravio je dekan prof.dr Vladimir Jakovljević koji je se zahvalio svima koji su uveličali proslavu slave i dana našeg Fakulteta.

Opširnije pogledajte ovde

ODRŽAN MEĐUNARODNI STRUČNI SKUP
JOINT MEETING OF KRAGUJEVAC AND SZEGEDU saradnji sa članovima katedere za farmakologiju Medicinskog fakulteta iz Segedina, u okviru programa obeležavanja slave i dana FMN, u amfiteatru održan je stručni skup na kome su predstavljena najnovija znanja iz oblasti kardiovaskularne fiziologije i farmakologije.

Na skupu su predstavljeni kako eksperimentalni tako i klinički podaci obe institucije. Profesori Ištvan Backo i Andraš Varo, kao i dva najperspektivnija istraživača sa katedre za farmakologiju iz Segedina Atila Rutaj i Sabološ Taloši, predstavili su najsvežija saznanja iz oblasti eksperimentalnih modela sepse.

Opširnije pogledajte ovde

URUČENE DIPLOME DIPLOMCIMA FMNU okviru obeležavanja 41 godine rada i postojanja FMN Univerziteta u Kragujevcu danas su u Knjaževsko srpskom teatru uručene diplome doktorima medicine i stomatologije, magistrima farmacije, lekarima specijalistima i subspecijalistima i diplomcima osnovnih strukovnih studija- strukovnim sestrama/tehničarima i strukovniom fizioterapeutima.

''Mnogo smo učinili u proteklih nekoliko godina da Fakultet postane bolje mesto za studiranje, i nadam se da smo u tome i uspeli. Sigurno da tretman koji ste imali na našem fakultet niste mogli da nađete ni na jednom drugom fakultetu u našoj zemlji.
Sada je sve na nekim drugima koji treba da Vam omoguće da ta znanja, koja ste stekli sa nama, primenite u praksi i da uradite najbolje što možete za svoj posao-pomognete očuvanju zdravlja naše nacije'', rekao je dekan fakulteta, prof.dr Vladimir Jakovljević.

Opširnije pogledajte ovde

PREDSTAVLJENI REZULTATI NAUČNIH AKTIVNOSTI FMNU okviru proslave 41 godina postojanja Fakulteta medicinskih nauka, u Amfiteatru , održana je već tradicionala revija radova ''Publikovali smo''. Reč je o godišnjem pregledu naučnih aktivnosti predavača i celokupne naučne zajednice Fakulteta medicinskih nauka.

U ovoj godini 162 istraživača, uključujući nastavnike i saradnike, bilo je angažovano na nekom od projekata- od međunarodnih, preko projekata resornog ministarstva do internih projekata Fakulteta. Na fakultetu se trenutno finansira 47 junior i jedan makroprojekat a treba izdvojiti 26 nastavnika i saradnika koji su u ovoj godini angažovani na međunarodnim projektima

Opširnije pogledajte ovde

CENTAR ZA FUNKCIONALNA ISTRAŽIVANJA
Katedra za fiziologiju
STRUČNI SASTANAK

Pozivamo Vas da prisustvujete stručnom sastanku sa sledećim tematskim oblastima:

1. Predlog istraživanja:
Prognostički značaj matriksnih metaloproteinaza 2 i 9 kod pacova sa parodontopatijom i diabetes mellitus-om tipa 2
Moderator: klinički asistent Dragana Stanišić

2. Izveštaj sa studijskog boravka na Karolinska Institutu (Svedska):
Efekti direktnih oralnih antikoagulanasa na globalnu hemostazu kod pacijenata sa atrijalnom fibrilacijom
Moderator: ass. Anica Petković

3. Metodološki postupak: Određivanje markera oksidacionog oštećenja DNK 8-hidroksi-2`-deoksiguanozina (8-OHdG) u biološkim uzorcima
Moderatori: istraživači pripravnici Nevena Draginić i Marijana Anđić


11.12.2018., 14.00 časova, plava sala, Dekanat FMN


INTENZIVIRANJE SARADNJE SA
MEDICINSKIM FAKULTETOM U BEOGRADU


Dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu prof.dr Nebojša Lalić i dekan Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu prof.dr Vladimir Jakovljević potpisali su danas Sporazum o saradnji kojim se definišu međusobni odnosi u okviru poslovno-tehničke saradnju naše dve ustanove.

Ovaj dokument predviđa saradnju u realizaciji nastave, naučno-istraživačkog rada, zdravstvene delatnosti, kao i u drugim oblastima za koje postoji zajednički interes.

Opširnije pogledajte ovde
PRODUBLJIVANJE SARADNJE FMN
I KAROLINSKA INSTITUTA IZ SVEDSKE


Gost Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu, u okviru Erasmus+ projekta, bio je prof. dr Hakan Wallen, profesor kardiologije na Karolinska Institutu (Stokholm, Svedska), potpredsednik odeljenja za kliničke nauke Karolinska Instituta (Danderyd bolnica), prodekan za postdiplomsku nastavu na kliničkim naukama, viši konsultant Klinike za kardiologiju Danderyd bolnice u Stokholmu.

Opširnije pogledajte ovde


POTPISAN UGOVOR O SARADNJI SA MEDICINSKIM FAKULTETOM U BANJA LUCI

Obaveštavamo Vas da će naredene nedelje gost Fakulteta medicinskih Dekani Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu i Medicinskog fakulteta u Banja Luci , prof.dr Vladimir Jakovljević i prof.dr Ranko Skrbić, potpisali su Ugovor o naučno-stručnoj i poslovnoj saradnji. Potpisivanje je upriličeno povodom 15.novembra, dana Medicinskog fakulteta u Banja Luci, koji je ove godine obeležio 40 godina postojanja i razvoja.

''Ovim ugovorom stvaraju se uslovi da možemo da nastupamo zajedno na domaćim i međunarodnim projektima, da naše istraživačke grupe sarađuju, da imamo otvorenu saradnju nastavnika ali i studenata, i da zajedno planiramo i dogovarmo aktivnosti koje bi bile od interesa za oba fakulteta. Time ćemo stvoriti uslove za osnaživanje koje nam jepotrebno'', rekao je dekan Medicinskog fakulteta u Banja Luci prof.dr Ranko Skrbić.

Opširnije pogledajte ovde


Proslavljena Slava i Dan FMN

Međunarodni stručni skup Joint meeting of Kragujevac and Szeged

Uručene diplome diplomcima FMN

Predstavljeni rezultati naučnih aktivnosti FMN

Sastanak Centra za funkcionalna istraživanja - Katedra za fiziologiju (11.12.2018)
Posao na FMN dobilo 9 mladih istraživača

Intenziviranje saradnje sa Medicinskim fakultetom u Beogradu

KONKURS ZA ČLANOVE KgPSA tima za 2019. godinu

Krsna Slava i Dan Fakulteta 2018.

Produbljivanje saradnje FMN i Karolinska instituta iz Svedske

Potpisan ugovor o saradnji sa Zavodom za hitnu pomoć

Potpisan ugovor o saradnji sa medicinskim fakultetom u Banja Luci

Intervju sa prof. dr Vladimirom Jakovljevićem, dekanom FMN

Novi broj časopisa SJECR
vol19 no. 3


Obuka za savetnika za hemikalije i polaganje ispita za obnovu licence za savetnika za hemikalije


RESUSCITACIJA 2
(polaganje ispita iz praktičnih veština)

Polaganje ispita iz praktičnih veština za predmet Resuscitacija 2 obaviće se dana 13. 12. 2018. godine sa početkom u 15 časova prema rasporedu navedenom u tabeli koju možete pogledati ovde.
Ispit će se održati u prostorijama Zavoda za hitnu medicinsku pomoć.

(NOVO)


INFORMATORI PREDMETA

Informatore (semestralne vodiče za studente) predmeta u ZIMSKOM semestru školske 2018/2019. godine pogledajte ovde (NOVO)


ISPITNI ROKOVI

Termine zakazanih termina ispitnih rokova pogledajte ovde (NOVO)


Ostale informacije pogledajte ovde

MEDICINSKA HEMIJA 2
(uvid u testove)

Obaveštavaju se studenti da će se uvid u testove 2. Modula iz predmeta obaviti 27.11.2018. godine (utorak) od 11:00 do 11:30 časova u kancelariji broj 22. (NOVO)


RASPORED I KALENDAR NASTAVE

Raspored i kalendar nastave u zimskom semestru 2018/2019. godine pogledajte ovde (NOVO)


ISPITNI ROKOVI

Termine zakazanih termina ispitnih rokova pogledajte ovde (NOVO)


Ostale informacije pogledajte ovde

DENTALNA OKLUZIJA I FUNKCIJA VILICA
(promena termina održavanja nastave)

Nastava iz predmeta Dentalna okluzija i funkcija vilica za 15 nedelju nastave će se održati u četvrtak 13.12.2018. godine u terminu od 13:30 - 15:00 časova (umesto 17.12.2018. u terminu od 10:30 - 12:00 časova). (NOVO)


GNATOLOGIJA

Promenu termina održavanja nastave i završnog testa modula 2 pogledajte ovde

(NOVO)


ISPITNI ROKOVI

Termine zakazanih termina ispitnih rokova pogledajte ovde (NOVO)


Ostale informacije pogledajte ovde

SVEČANA DODELA INDEKSA

Termin svečane dodele indeksa studentima prve godine pogledajte ovde (NOVO)


RASPORED I KALENDAR NASTAVE

Raspored i kalendar nastave u zimskom semestru 2018/2019. godine pogledajte ovde (NOVO)


INFORMATORI PREDMETA

Informatore (semestralne vodiče za studente) predmeta u ZIMSKOM semestru školske 2018/2019. godine pogledajte ovde (NOVO)


ISPITNI ROKOVI

Termine zakazanih termina ispitnih rokova pogledajte ovde (NOVO)


Ostale informacije pogledajte ovde

INFORMATIČKE METODE U BIOMEDICINSKIM ISTRAŽIVANJIMA
(januarsko-februarski rok)

Ispit iz Informatičkih metoda u biomedicinskim istraživanjima, u januarsko/februarskom ispitnom roku, održaće se u subotu 02. 02. 2019. godine. Opširnije ovde (NOVO)


STATISTIČKE METODE U BIOMEDICINSKIM ISTRAŽIVANJIMA
(januarsko-februarski rok)

Ispit iz Statističkih metoda u biomedicinskim istraživanjima, u januarsko/februarskom ispitnom roku, održaće se u subotu 09. 02. 2019. godine. Opširnije ovde (NOVO)


ISTRAŽIVANJA U BIOMEDICINSKIM NAUKAMA
(januarsko-februarski rok)

Ispit iz predmeta Istraživanja u biomedicinskim naukama (za studente koji nisu polagali testove 28. 10. 2018. godine), održaće se u subotu 02. 02. 2019. godine. Opširnije ovde (NOVO)


Ostale informacije pogledajte ovde
SPECIJALISTIČKE AKADEMSKE STUDIJE SPECIJALISTA FARMACIJE

KONKURS ZA UPIS NA SPECIJALISTIČKE AKADEMSKE STUDIJE SPECIJALISTA FARMACIJE 2017/2018. GODINE

Fakultet medicinskih nauka raspisao je Konkurs za upis na specijalističke studije specija-lista farmacije u školskoj 2017/2018. godini.

Opširnije pogledajte ovde. (NOVO)


INFORMATORI PREDMETA

Informatore (silabuse) predmeta pogledajte ovde.


Ostale informacije pogledajte ovde

KONKURS ZA UPIS NA SPECIJALISTIČKE STUDIJE 2018/2019. GODINE

Fakultet medicinskih nauka raspisao je Konkurs za upis na specijalističke studije u školskoj 2018/2019. godini.

Opširnije pogledajte ovde.

Rok za prijavu na konkurs je do 05.11.2018. godine. (NOVO)


INFORMATORI SPECIJALISTIČKIH GRANA

Informatore (silabuse) specijalističkih grana pogledajte ovde.


Ostale informacije pogledajte ovde

MASTER MENADŹER U SISTEMU ZDRAVSTVENE ZASTITE
interdisciplinarni
studijski program

DRUGI UPISNI ROK NA MASTER AKADEMSKE STUDIJE - MENADŹMENT U SISTEMU ZDRAVSTVENE ZASTITE

Drugi upisni rok traje dok se ne upiše navedeni broj studenata. Opširnije pogledajte ovde

(NOVO)

POČETAK NASTAVE SKOLSKE 2018/2019. GODINE

Nastava školske 2018/2019. godine počinje 3.11.2018. godine od 12.00 časova u Amfiteatru predavanjima iz predmeta Bazične veštine u informatici.

Ostale informacije pogledajte ovde

AKTUELNOSTI
Najnovije vesti i konkursi
vezani za naučno istraživački rad


CENTAR IZUZETNIH VREDNOSTI
Centar za molekulsku medicinu i
istraživanje matičnih ćelija


PROJEKTI
Projekti koji se trenutno realizuju
Arhiva JUNIOR projekata

NAUČNA ISTRAŽIVANJA
Aktuelnosti iz Centara

DOKUMENTA I PLANOVI NIR-a
Dokumenta potrebna za prijavu
projekata

AKTUELNOSTI
Najnovije vesti iz Centra, najave laboratorijskih sastanaka i žur-nal klubova

INFORMACIJE O CENTRU
Osnivanje Centra
Organizacija Centra
Delatnosti Centra
Istraživači u Centru

NAUČNA ISTRAŽIVANJA
Rezultati projekata Centra

MEĐUNARODNA SARADNJA
Međunarodna saradnja i
organizacija naučnih skupova

Konkurs za upis na MASTER studije BIOINŽENJERINGA pogledajte ovde (NOVO)

Projekti razmene studenata, nastavnog i administrativnog osoblja u okviru programa Erazmus+

Opširnije pogledajte ovde

Ostale vesti u vezi sa programima PhD i master studija, letnjih škola pogledajte ovde

- Korisne informacije u vezi sa stupendijama možete naći i na sajtu Centra za razvoj karijere i savetovanje studenata ovde