AKTUELNO  
 


OBAVESTENJE

Zbog neradnih dana u vreme državnog praznika (15. i 16. februar) nastava na svim studijskim programima predvi-đena rasporedom za 15.2. održaće se 22.2.2019. godine, a nastava predviđena za 22.2. održaće se 23.2.2019. godine. Odluku možete pogledati ovde.


NASTAVNO-NAUČNO VEĆE

78. sednica NNV

78. sednica Nastavno-naučnog veća zakazana je za 30.01.2019. godine (sreda) u 13.30 sati u Amfiteatru Fakulteta.

Opširnije pogledajte ovde.


Zapisnik sa 77. sednice Nastavno-naučnog veća

Zapisnik sa 77. sednice Nastavno-naučnog veća pogle-dajte ovde.


ODLUKE U VEZI SA NASTAVOM

Zaključci Veća semestara i odluke Kolegijuma Fakulteta možete pogledati ovde.


UPUTSTVO ZA NAVOĐENJE AFILIJACIJE

Uputstvo za navođenje afilija-cije prilikom pisanja naučnog rada zaposlenih pogledajte ovde


AKADEMSKI
kalendar
16.3.2019. - Drugs and kidney in clinical practice


16.3.2019. - Lekovi i bubreg u kliničkoj praksi
OBUKA ZA SAVETNIKA
ZA HEMIKALIJEIstraživanje o
migracijama
studenataSerbian Journal of Experimental
and Clinical Research

HOĆU-NEĆU BAS TAJ FAKULTET

U organizaciji Udruženja mladih entuzijasta i Đačkog paralmenta Prve kragujevačke gimnazije tradicionalno je, i ove godine, u Sokobanji organizovana trodnevna konferencija "Hoću-neću baš taj fakultet". Na manifestaciji koja je organizovana 12.put učenicim završnih razreda srednjih škola, uglavnom iz Kragujevca i Sumadije, predstavili su državni i privatni fakulteti iz Srbije. Preko 530 maturanata bili su u prilici da čuju i vide promociju kako državnih tako i privatnih fakulteta i na taj način potvrde svoj izbor fakulteta ili donesu konačnu odluku šta će studirati.

Konferencija je obuhvatila više od 15 interaktivnih predavanja na kojima su se predstavili fakulteti, dok su u pauzama maturanti učestovali u različitim radionicama koje su imale za cilj da im se pomogne u stvaranju timskog duha, prevazilaženju predrasuda i otkrivanju liderstva.

Opširnije pogledajte ovde


RAZVIJANJE ADEKVATNIH TERAPIJSKIH METODA ZA LEČENJE INFARKTA MIOKARDA

Četvrti međunarodni naučni skup u okviru “Cost akcije” za kardioprotekciju , pod pokroviteljstvom Evropske komisije o pokušaji da se nađu mehanizmi za zaštitu kardiovaskularnog sistema od potencijalnih bolesti počeo je danas u hotelu Sumarice u Kragujevcu. Skup je okupio oko 80 eminentnih stručnjaka iz ove oblasti koji su gosti Fakulteta medicinskih nauka i koji će izneti najnovija saznanja iz ove oblasti. Među učesnicima skupa su: prof.dr Derek Hausenloj predsednik Cost akcije (Velika Britanija), Joana Andreadu rukovodilac grupe (Grčka) i prof.dr Piter Ferdinandli (Mađarska) , koji su organizatori čitave evropske mreže za kardiprotekciju, kao i još preko 70 istaknutih profesora i naučnika iz čitave Evrope, koji se bave kardiprotekcijom.

Opširnije pogledajte ovde

JAVNE ODBRANE DOKTORSKIH DISERTACIJA
NA FAKULTETU MEDICINSKIH NAUKA  22.2.2019.

Anđelka Prokić

Javna odbrana doktorske disertacije Anđelke Prokić, pod nazivom: „Upitnik za procenu mučnine posle primene lekova i analiza faktora koji doprinose nastanku mučnine“ održaće se Amfiteatru „prof. dr Milosav Miša Kostić“ Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu 22. 2. 2019. godine, sa početkom u 16.30 časova.

  22.2.2019.

Biljana Jakovljević

Javna odbrana doktorske disertacije Biljane Jakovljević, pod nazivom: „Uticaj različitih modaliteta fizičke aktivnosti na krvni pritisak i funkciju miokarda pacova“ održaće se Amfiteatru „prof. dr Milosav Miša Kostić“ Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu 22. 2. 2019. godine, sa početkom u 14.00 časova.

Serbian Journal of Experimental and Clinical Research
Current Issue
Vol.19 no. 4

Review Paper

- BCL-2 family overexpression and chemoresistance in acute myeloid leukemia

Original Scientific Paper

- Epilepsy detection using DWT based hurst exponent and SVM, K-NN classifiers
- Antimicrobial activity of aqueous extracts of potentilla reptans l. rhizome and aerial part
- Reactions of platinum(II) complexes with sulfur- and nitrogen- containing biomolecules: Selective i ntermolecular migration of the thioether-bound platinum(II) complex
- Interplay between the immunohistochemical expression of p53 and the proliferation index in the keratinocyte tumors of the skin
- Decline in female fertility after 40 years
- Serbian translation and cross-cultural validation of the Questionnaire for assessing patient satisfaction with endoscopic examination of the digestive
- Influence of the local and systemic oxidative stress on periodontitis: Role of antioxidant therapy


Review Paper

- Biological mechanisms of chronic wound and diabetic foot healing: The role of collagen
- Update of antiplatelet therapy in patients without known cardiovascular disease

Case Report

- Juvenile type granulosa cell tumor
- Epidural anesthesia for caesarean section in a patient with risk of malignant hyperthermia

Current Issue Vol.19 no. 4


TAKMIČENJE ZA NAJBOLJU STUDENTSKU IDEJU 2019.

Univerzitet u Kragujevcu je već četvrti put za redom pokrenuo godišnje Nacionalno takmičenje za najbolju studentsku ideju, a u okviru IF4TM projekta, koji finansira Evropska Unija u okviru Erazmus plus programa.

Takmičenje se realizuje kroz sedam lokalnih takmičenja na univerzitetima u Kragujevcu, Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Novom Pazaru, kao i na Metropolitan univerzitetu u Beogradu i Nišu, i Visokoj tehničkoj školi u Zrenjaninu i kroz organizaciju finalnog takmičenja.

Svoje ideje i timove (2 do 4 člana), studenti fakulteta Univerziteta u Kragujevcu prijavljuju od 10. januara do 28. februara 2019, a pravo učešća na takmičenju imaju studenti osnovnih, master i doktorskih studija sa pomenutih institucija.

Opširnije pogledajte ovde


PROFESORI BOLJEVIČ I JAKOVLJEVIĆ
ORGANIZATORI DEVETOG KONGRESA O PATOLOGIJI


Kada se 2022.godine u Moskvi, na devetom kongresu o patologiji, okupi svetska medicinska elita, vodeći organizatori biće dva naša profesora-dr Sergej Boljevič sa Prvog moskovskog državnog medicinskog Univerziteta ''I.M.Sečenov'' i prof.dr Vladimir Jakovljević sa Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu- pišu ''Večernje novosti''u broju od nedelje 13.januara 2019.godine.

Ovaj dnevni list donosi intervju uglednim profesorom medicine i šefom katedre za patologiju Medicinskog državnog Univerziteta '' I.M.Sečenov'' iz Moskve koji je baš ovih dana od svojih kolega dobio veliko priznanje- njegova katedra patologija čoveka proglašena je u 2018.godini najboljom među 140 katedri Prvog moskovskog državnog Univerziteta ''Sečenov''.
Profesor Boljevič studije medicine završio je u Moskvi u kojoj živi od 1983.godine. Do sada je objavio 250 knjiga i 350 naučnih radova, od čega 300 u Rusiji a 50 u inostranstvu.
Koliki je njegov ugled među kolegama govori i podatak da je predložen za akademika Ruske akademije nauka. U intervju ''Večernjim novostima'' prof.dr Sergej Boljevič govorio je koliko je bilo teško studirati u bivšem Sovjetskom savezu, kako je dospeo u naučne vode i dogurao do doktora medicinskih nauka i šefa katedre za patologiju i kako se i koliko dolaskom predsednika Putina na čelo Rusije situacija u nauci promenila na bolje. Na pitanje šta bi deveti Kongres o patologiji, koji će biti održan u Moskvi 2022.godine, trebalo da donese nauci prof.
Boljevič kaže: ''Mi smatramo da naša oblast odnosno patofiziolozija može da doprinese ne samo povećanju kvaliteta medicinske pomoći stanovništvu, već i podizanju efikasnosti preventivnih mera u sprečavanju bolesti.Svedoci smo velikog tehnološkog progresa koji se odrazio i na medicinu. Stvara se tehnološka platforma za otkriće i proizvodnju novih lekova, razrađuju se novi načini lečenja i dijagnostike. Želimo da u Moskvu dovedemo oko 5 hiljada uspešnih lekara iz celog sveta. Naravno da će mi biti drago da na kongres dođu lekari iz bivših jugoslovenskih republika. Moskva je otvorena za saradnju , jer nauka mora da bude internacionalna, da se razmenjuju znanja. ''

Opširnije pogledajte ovde


MATURANTI MEDICINSKE SKOLE POSETILI FMN

Na zahtev Medicinske škole sa domom učenika ''Sestre Ninković'' iz Kragujevca u amfiteatru FMN predstavljeni su studijski programi našeg fakultetima maturantima ove škole. Najveće interesovanje maturanti su, tradicionalno, pokazali za studije medicine ali i stomatologije, farmacije kao i osnovne strukovne studije.

Maturante medicinske škole i njihove profesore pozdravio je dekan Fakulteta medicinskih nauka prof.dr Vladimir Jakovljević koji je rekao da je ovo jedan od načina da fakultet postane vidljiviji kako u lokalnoj zajednici tako i šire. Dekan je rekao i dase u čenici završnih godina srednjih škola opredeljuju, ili su to već učinili, koji fakultet će da upišu i u kom gradu i da je rukovodstvo FMN odlučilo da u ovom periodu intenzivira svoje aktivnosti na promociji Fakulteta, kako u Kragujevcu tako i u okruženju.''Bili smo nedavno na sajmovima u Kraljevu i Požarevcu, i planiramo da na taj način ali i ličnim kontaktima, predstavimo FMN na najbolji mogući način

Opširnije pogledajte ovde


FAKULTET MEDICINSKIH NAUKA
U ČASOPISU IACS- ''CV NETWORK''

U 17. izdanju časopisa CV Network broj 4 za decembar 2018. godine objavljena je vest o izboru prof.dr Vladimira Jakovljevića za dekana Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu. CV Network bavi se promovisanje kardiovaskularnog obrazovanja, istraživanja i sprečavanja i zvanično je glasilo međunarodne akademije za kardiovaskularne nauke, koji se objavljuje uz podršku bolnice "St. Boniface" istraživačkog centra Albrehtsen.

U decembarskom izdanju, pored vesti sa našeg Fakulteta, CV Network donosi i vest o dodeli Medalje za zasluge 2018. doktorima DŹ. Robinsu i B. Ostadalu, informaciju da je Dr Sureš Tijagi postao počasni doktor nauka našeg Univerziteta,izboru lica IACS, Izveštaj izvršnog direktora o aktivnostima IACS 2018. ,izborima zvaničnika i članova Saveta IACS 2018. - Južna Amerika, Izveštaj sa 28. Naučnog Foruma - Međunarodni kongres kardiovaskularnih nauka, Maseio, Algoas, Brazil kao i najavu sastanka IACS - indijskog odseka, Bangalor, 15.-17. februar, 2019.godine.

Opširnije pogledajte ovde


Novi broj časopisa SJECR
vol19 no. 4


Takmičenje za najbolju studentsku ideju 2019.
CV NETWORKS
(Vol. 17 No. 4 - December 2018 )

Javni poziv za učešće u javnoj raspravi o nacrtu zakona o nauci i istraživanjima (25.12.2018)
Međunarodni stručni skup Joint meeting of Kragujevac and Szeged

Predstavljeni rezultati naučnih aktivnosti FMN

Posao na FMN dobilo 9 mladih istraživača

Intenziviranje saradnje sa Medicinskim fakultetom u Beogradu

KONKURS ZA ČLANOVE KgPSA tima za 2019. godinu

Produbljivanje saradnje FMN i Karolinska instituta iz Svedske

Potpisan ugovor o saradnji sa Zavodom za hitnu pomoć

Potpisan ugovor o saradnji sa medicinskim fakultetom u Banja Luci

Intervju sa prof. dr Vladimirom Jakovljevićem, dekanom FMN

Obuka za savetnika za hemikalije i polaganje ispita za obnovu licence za savetnika za hemikalije


BIOFIZIKA
(termin modulskog testa)

Završni modulski test iz predmeta Biofizika će se održati 1.2.2019. godine (12:00-13:00 časova, sale: S3 i S4). Termin ispita u januarsko/februarskom ispitnom je 07.02.2019. godine (11:00-13:00 časova, sala: S3). (NOVO)


INFEKTIVNE BOLESTI
(obaveštenje)

Potrebno je da se studenti koji ponovo slušaju predmet u letnjem semestru školske 2018/19. godine jave radi dogovora na Kliniku za infektivne bolesti 30. 1. 2019. godine u 11.00 časova. (NOVO)


ISPITNI ROKOVI

Termine zakazanih termina ispitnih rokova pogledajte ovde (NOVO)


Ostale informacije pogledajte ovde

FARMACEUTSKA BIOTEHNOLOGIJA
(rotacija grupa za vežbe)

Rotaciju grupa za vežbe iz predmeta G06 - Farmaceutska biotehnologija pogledajte ovde.


ZAVISNOST OD LEKOVA I ZLOUPOTREBA LEKOVA
(promena termina grupa za vežbe)

Promenu termina grupa za vežbe iz predmeta Zavisnost od lekova i zloupotreba lekova pogledajte u silabusu predmeta ovde.


VESTINA FARMACEUTSKE KOMUNIKACIJE
(rotacije grupa za vežbe)

Rotacije grupa (vežbe) iz predmeta Veština farmaceutske komunikacije možete pogledati u silabusu predmeta ovde.


Ostale informacije pogledajte ovde

ZDRAVSTVENA EKONOMIJA
(promena termina predavanja)

Predavanja iz predmeta Zdravstvena ekonomija pomerena su sa petka na četvrtak od 15.15-16.45 u Maloj sali Dekanata. (NOVO)


VIZUALIZACIONE TEHNIKE U STOMATOLOGIJI
(promena termina predavanja)

I predavanje iz predmeta Vizualizacione tehnike u stomatologiji umesto u sredu 13.2.2019. godine održaće se i utorak 12.2.2019. godine u Sali 2 Zavoda za Stomatologiju u terminu od 7.30-9.00. (NOVO)


Ostale informacije pogledajte ovde

DIJETETIKA
(promena termina nastave)

Zbog preklapanja nastave, umesto sredom, predavanja i vežbe iz predmeta Dijetetika održavaće se petkom od 11.15 časova u Sali na 8. spratu KC.
Opširnije možete pogledati u silabusu predmeta ovde (NOVO)


INFORMATORI PREDMETA

Informatore (semestralne vodiče za studente) predmeta u ZIMSKOM semestru školske 2018/2019. godine pogledajte ovde (NOVO)


ISPITNI ROKOVI

Termine zakazanih termina ispitnih rokova pogledajte ovde (NOVO)


Ostale informacije pogledajte ovde

INFORMATIČKE METODE U BIOMEDICINSKOM ISTRAŽIVANJIMA
(obaveštenje)

Spisak studenata koji su prijavili ispit Informatičke metode u biomedicinskom istraživanjima, u februarskom ispitnom roku 2019. godine možete pogledati ovde (NOVO)


OVERA I I UPIS II SEMESTRA
u školskoj 2018/2019. godine

Obaveštenje o overi I i upisu II semestra doktorskih studija – doktorska škola – medicinske nauke u školskoj 2018/19. godini možete pogledati ovde


OVERA III I UPIS IV SEMESTRA
u školskoj 2018/2019. godine

Obaveštenje o overi III i upisu IV semestra doktorskih studija – doktorska škola – medicinske nauke u školskoj 2018/19. godini možete pogledati ovde


Ostale informacije pogledajte ovde
SPECIJALISTIČKE AKADEMSKE STUDIJE SPECIJALISTA FARMACIJE

KONKURS ZA UPIS NA SPECIJALISTIČKE AKADEMSKE STUDIJE – SPECIJALISTA FARMACIJE 2017/2018. GODINE

Fakultet medicinskih nauka raspisao je Konkurs za upis na specijalističke studije – specija-lista farmacije u školskoj 2017/2018. godini.

Opširnije pogledajte ovde. (NOVO)


INFORMATORI PREDMETA

Informatore (silabuse) predmeta pogledajte ovde.


Ostale informacije pogledajte ovde

DEČIJA I PREVENTIVNA STOMATOLOGIJA

Specijalistički ispit iz Dečije i preventivne stomatologije zakazan je za ponedeljak 28. januar 2019. godine u prostorijama Zavoda za stomatologiju Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu u 10 časova. Opširnije pogledajte ovde

(NOVO)


INFORMATORI SPECIJALISTIČKIH GRANA

Informatore (silabuse) specijalističkih grana pogledajte ovde.


Ostale informacije pogledajte ovde

MASTER MENADŹER U SISTEMU ZDRAVSTVENE ZASTITE
interdisciplinarni
studijski program

BAZIČNE VESTINE U INFORMATICI
(januarski ispitni rok)

Ispit iz Bazičnih veština u informatici održaće se 2.2.2019. godine od 13.00 časova (NOVO)


KVANTITATIVNE METODE U ZDRAVSTVENIM ORGANIZACIJAMA
(januarski ispitni rok)

Ispit iz Kvantitativnih metoda u zdravstvenim organizacijama održaće se 9.2.2019. godine od 13.00 časova. (NOVO)


AKTUELNOSTI
Najnovije vesti i konkursi
vezani za naučno istraživački rad


CENTAR IZUZETNIH VREDNOSTI
Centar za molekulsku medicinu i
istraživanje matičnih ćelija


PROJEKTI
Projekti koji se trenutno realizuju
Arhiva JUNIOR projekata

NAUČNA ISTRAŽIVANJA
Aktuelnosti iz Centara

DOKUMENTA I PLANOVI NIR-a
Dokumenta potrebna za prijavu
projekata

AKTUELNOSTI
Najnovije vesti iz Centra, najave laboratorijskih sastanaka i žur-nal klubova

INFORMACIJE O CENTRU
Osnivanje Centra
Organizacija Centra
Delatnosti Centra
Istraživači u Centru

NAUČNA ISTRAŽIVANJA
Rezultati projekata Centra

MEĐUNARODNA SARADNJA
Međunarodna saradnja i
organizacija naučnih skupova

Konkurs za upis na MASTER studije BIOINŽENJERINGA pogledajte ovde (NOVO)

Projekti razmene studenata, nastavnog i administrativnog osoblja u okviru programa Erazmus+

Opširnije pogledajte ovde

Ostale vesti u vezi sa programima PhD i master studija, letnjih škola pogledajte ovde

- Korisne informacije u vezi sa stupendijama možete naći i na sajtu Centra za razvoj karijere i savetovanje studenata ovde