AKTUELNO  
 


NASTAVNO-NAUČNO VEĆE

82. sednica NNV

82. sednica Nastavno-naučnog veća zakazana je za 29.5. 2019. godine (sreda) u 13.30 sati u Amfiteatru Fakulteta.

Opširnije pogledajte ovde.


Zapisnik sa 81. sednice Nastavno-naučnog veća

Zapisnik sa 81. sednice Nastavno-naučnog veća pogle-dajte ovde.


MEXT 2020 - STIPENDIJE VLADE JAPANA

Ambasada Japana obaveštava sve zainteresovane kandidate u Republici Srbiji da od ponedeljka, 22. aprila 2019. godine počinje konkurs za MEXT (Ministarstvo obrazova-nja, sporta, nauke i tehnologije Vlade Japana) stipendije za 2020. godinu za studente iz Republike Srbije.
Opširnije pogledajte ovde.


ODLUKE U VEZI SA NASTAVOM

Zaključci Veća semestara i odluke Kolegijuma Fakulteta možete pogledati ovde.


UPUTSTVO ZA NAVOĐENJE AFILIJACIJE

Uputstvo za navođenje afilija-cije prilikom pisanja naučnog rada zaposlenih pogledajte ovde


AKADEMSKI
kalendar
25.5.2019. - AKUTNI BOL - značaj i lečenje
OBUKA ZA SAVETNIKA
ZA HEMIKALIJEIstraživanje o
migracijama
studenataSerbian Journal of Experimental
and Clinical Research

STUDENTI STOMATOLOGIJE U POSETI
UNIVERZITETU U SMOLENSKUStudenti Fakultet medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu obnovili su dugogodišnju saradnju sa Univerzitetom medicinskih nauka u Smolensku, u Rusiji. U pratnji doc. Dr Milice Popović, studenti četvrte godine integrisanih akademskih studija stomatologije: Jović Andrea, Ognjanović Irena, Milanović Pavle i Ivanović Dušan učestvovali su na Studentskoj konferenciji u Smolensku gde su imali priliku da prezentuju svoje naučno-istraživačke radove. Takođe, u okviru radionica naši studenti imali su priliku da modeluju zube u vosku, mere jačinu veze savremenih adhezivnih sistema u stomatologiji, kao i u radionicama prve pomoći pri traumi glave i vrata i hirurškog zbrinjavanja rane primenom različitih tehnika šivenja rane.

U okviru boravka u Smolensku studenti stomatologije FMN sa doc. dr Milicom Popović , u pratnji svojih domaćina, posetili su Muzej humane anatomije u okviru Katedre za anatomiju, obišli su grad i upoznali se za znamenitostima Smolenska. Oni su imali čast da ih na svečanom prijemu ugoste gradonačelnica Smolenska Valentina Mihajlovna Olejnikova i rektor Univerziteta prof. dr Roman Kozlov. Nakon prezentovanja svojih radova, bili su pozvani na svečani bal koji su pripremili profesori fakulteta i koji se tradicionalno održava nakon konferencije.

Opširnije pogledajte ovde


STUDENTKINJA MEDICINE IZ RUSIJE U OKVIRU PROGRAMA RAZMENE NA FMNKragujevački fakultet Medicinskih nauka u kontinuitetu realizuje program razmene studenata dugi niz godina.
Uspostavljena je saradnja sa evropskim Univerzitetima, ali i prestižnim Moskovskim.
U okviru ovog programa studentima iz Ruske federacije omogućeno je da prate nastavu, ali i da se upoznaju sa mogućnostima istraživačkog rada u laboratoriji za kardiovaskularnu fiziologiju Medicinskog fakulteta koja se nalazi u Institutu ovog fakulteta pri Kliničkom centru.
Studentkinja druge godine medicine iz Moskve, Marija Kartašova prvi put je u Kragujevcu.
Prilika da se upozna sa vršnjacima sa Balkana, ali i srpskim visokoobrazovnim sistemom dragoceno je iskustvo za mlade ljude.

12.05.2019 RTK

Opširnije pogledajte ovde


MEDICINIJADA 2019.Na 43. Medicinijadi, održanoj 8-13.5.2019. u Budvi, Fakultet Medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu osvojio je prvo mesto u ženskom streljaštvu, drugo mesto u muškom rukometu i ženskoj košarci, treće mesto u muškoj košarci, muškom i ženskom krosu.

Opširnije pogledajte ovde


URUČENO PRIZNANJE ''KAPETAN MISA ANASTASIJEVIĆ'' DEKANU FMNDekan FMN prof.dr Vladimir Jakovljević dobitnik je priznanja ''Kapetan Miša Anastasijević'' za afirmaciju savremenog obrazovanja u regionu Sumadije i Pomoravlja. Dekan FMN prof.dr Vladimir Jakovljević dobitnik je priznanja ''Kapetan Miša Anastasijević'' za afirmaciju savremenog obrazovanja u regionu Sumadije i Pomoravlja.

Ovo priznanje doživljavam kao veliku čast ali i obavezu jer nosi ime jednog takvog filantropa i graditelja kao što je bio kapetan Miša Anastasijević-rekao je nakon uručenja priznanja prof.dr Vladimir Jakovljević, dekan FMN. ''To je priznanje Fakultetu kojim rukovodim od skoro i pokazuje da ljudi iz šire društvene zajednice prepoznaju naš Fakultet kao mesto dobrih, pozitivnih dešavanja. Nadam se da će to svima nama, i meni naravno, to biti zamajac da istrajemo u nameri da ovaj fakultet bude jedna uređena sredine u kojoj će svi nastavnici i studenti da se osećaju lepše'', rekao je Jakovljević.

Nagrada „Kapetan Miša Anastasijević" je godišnja nagrada koja se dodeljuje za najuspešnije pojedince, preduzetnike i institucije u Srbiji. Ova nagrada se dodeljuje se u okviru manifestacije „Put ka vrhu“ čiji je cilj da podstiče i afirmiše preduzetništvo u Srbi

Opširnije pogledajte ovde

Serbian Journal of Experimental and Clinical Research
Current Issue
Vol.20 no. 1

Review Paper

POSSIBLE ROLE OF N-METHYL-D-ASPARTATE RECEPTORS IN PHYSIOLOGY AND PATHOPHYSIOLOGY OF CARDIOVASCULAR SYSTEM

COST ANALYSIS OF IMAGING DIAGNOSTIC TESTS USED IN THE MANAGEMENT OF PERIPHERAL ARTERIAL DISEASE

THE IMPACT OF SOCIOECONOMIC CHARACTERISTICS AND LIFESTYLES ON VITAMIN D DEFICIT IN MENTALLY ILL PATIENTS

TUMOR NECROSIS FACTOR-ALPHA AS DIFFERENTIAL DIAGNOSTIC MARKER FOR PATIENTS WITH FEVER OF UNKNOWN ORIGIN

HISTOPATHOLOGY OF HEPATIC SINUSOIDAL OBSTRUCTION SYNDROME AFTER NEOADJUVANT OXALIPLATIN-BASED CHEMOTHERAPY

PREDICTIVE PARAMETERS FUNCTIONING ARTERIOVENOUS FISTULA FOR HEMODIALYSIS IN THE ELDERLY

CIRCULATING IL-10 LEVELS IN CAROTID ARTERY DISEASE

THE EVALUATION OF THE EFFECTS OF N-ACETYLCYSTEINE ON CISPLATIN-INDUCED ALTERATIONS IN EXPLORATORY ACTIVITY IN ELEVATED PLUS MAZE TEST IN RATS

Methodology Report

ORGANISATIONAL AND ECONOMIC ACTIVITIES FOR PROVISION OF MEDICAL REHABILITATION SERVICES ON AN OUTPATIENT BASIS TO PATIENTS THAT HAVE SUFFERED AN ACUTE CEREBROVASCULAR ACCIDENT

Review Paper

NEUROPHYSIOLOGICAL ASSESSMENT OF COGNITIVE DYSFUNCTION IN PATIENTS WITH MULTIPLE SCLEROSIS

Case Report

TRUE ANEURYSM OF TEMPORAL SUPERFICIAL ARTERY ARISE SPONTANEOUSLY. CASE REPORT

THE SURGICAL MANAGEMENT OF GARDNER SYNDROME MANIFESTATION IN THE MAXILLOFACIAL REGION:A CASE REPORT

Current Issue Vol.20 no. 1


BNAS 20193rd International Conference on Bioethics in the New Age of Science

CALL for PAPERS

10-11 October 2019

ORGANIZER ANd LOCATION
Faculty of Medicine, University of Belgrade - Serbia

GENERAL CHAIR
Prof. Miroslav Radenkovic, MD, PhD, University of Belgrade


For more information & registration, please visit: bnas2019.eu


U TOKU KONKURS ZA UPIS NA SPECIJALISTIČKE
I UŽE SPECIJALISTIČKE STUDIJE FMN


Na FMN u toku je prvi ovogodišnji Konkurs za upis na specijalističke i uže studije, koji će biti otvoren do 15.maja.Doktori medicine i stomatologije, kao i magistri faramacije moći će da apliciraju za upis na 28 specijalizacija iz oblasti medicine, 7 stomatologije i 5 farmacije. U odnosu na ranije konkurse novina je specijalizacija iz toksikološke hemije, a od kraja prošle godine Fakultet je, u okviru konkursa za uže specijalizacije, uvrstio i dve nove grane medicine: onkologiju i hiperbaričnu medicinu. Lekari koji već imaju diplomu specijaliste tako će moći da konkurišu za neku od 16 ponuđenih subspecijalizacija na našem Fakultetu.

''Interesovanje za upis je, za sada, zadovoljavajuće imajući u vidu činjenicu da u ovom roku ministarstvo ne dodeljuje rešenja o odobrenim užim specijalizacijama. Do sada se prijavilo 30-ak kandidata a pošto je Konkurs otvoren do 15.maja očekujemo oko 60 prijavljenih što je zadovoljavajući broj i odgovara nekom proseku'', rekao je dekan FMN prof.dr Vladimir Jakovljević u izjavi za TV Kragujevac.

Opširnije pogledajte ovde


OTVORENA VRATA ZA BUDUĆE MEDICINARE

Fakultet medicinskih nauka organizovao je Dan otvorenih vrata pa su srednjoškolci, koji planiraju da studiraju medicinu, bili u prilici da se informišu o uslovima studija na ovoj visokoškolskoj ustanovi.

Među maturantima najviše je bilo učenika srednje medicinske škole i gimnazijalaca koji planiraju da upišu Fakultet medicinskih nauka.

Fakultet medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu i ove godine upisaće 88 studenata medicine, 84 na farmaciji, 24 na stomatologiji, dok će strukovne studije imati 88 brucoša.

Sve do prijavljivanja za prijemni ispit zainteresovani srednjoškolci moći će da se informišu o studijama na ovom fakultetu. (20.04.2019, RTK)

Opširnije pogledajte ovde

KONKURS ZA UPIS NA SPECIJALISTIČKE STUDIJE


Fakultet medicinskih nauka raspisao je KONKURS ZA UPIS NA SPECIJALISTIČKE STUDIJE u školskoj 2018/2019. godini.

Rok za prijavu na konkurs je do 15.5.2019. godine

Sve informacije kandidati mogu dobiti u Odeljenju za postdiplomske studije, putem telefona 034/306-800 lok. 124.

Opširnije pogledajte ovde.


- Laboratorijski sastanci Katedre za hemijske predmete
MEDICINIJADA 2019.
Uručeno priznanje ''Kapetan Miša Anastasijević'' dekanu FMN
Predavanje o cističnoj fibrozi (15.5.2019)
Novi broj časopisa SJECR
Vol 20 no. 1

3rd International Conference on Bioethics in the New Age of Science (Call for papers 10-11 October 2019)
U toku konkurs za upis na specijali-stičke i uže specijalističke studije FMN
Konkurs za upis na specijalističke studije 2018/2019.
Announcement for Award Competitions at the Joint Meeting of IACS-North American and European Sections in Banja, Vrnjacka, Serbia (September 11-14, 2019).
OTVORENA VRATA za buduće medicinare
Predstavljena fondacija ''Zajedno za mlade-Prof. DR Danica Grujičić''
FMN predstavljen na sajmu obrazovanja i zapošljavanja u Kragujevcu
Počela realizacija zajedničkog projekta FMN i ''I.M.SEČENOV'' univerziteta iz Moskve
Takmičenje za najbolju studentsku ideju 2019.
6th Meeting of European Section and 7th Meeting of North American Section of the International Academy of Cardiovascular Sciences (IACS) (The First Announcement, Vrnjacka Banja/Serbia, September 11-14, 2019.)
Produbljivanje saradnje FMN i Karolinska instituta iz Svedske

Hoću-neću baš taj fakultet

Obuka za savetnika za hemikalije i polaganje ispita za obnovu licence za savetnika za hemikalije
OFTALMOLOGIJA
(obaveštenje)

Vežbe iz oftalmologije za studente pete godine IASM neće se održati 17.05.2019. već će studenti 24.05.2019. godine imati duple vežbe prema rasporedu istaknutom na oglasnoj tabli Klinike za oftalmologiju. (NOVO)


NEUROLOGIJA
(promena termina nastave)

Obaveštavamo studente četvrte godine i studente koji ponovo slušaju predmet Neurologija da je došlo do izmene u redosledu nastave koja je bila predviđena prethodnim silabusom. U četnaestoj nedelji nastave tema će biti Demencije, a u petnaestoj Bolesti mišića i neuromišićne spojnice. (NOVO)


Ostale informacije pogledajte ovde

RADIOFARMACIJA
(uvid u rezultate testa)

Obaveštavaju se studenti da će se uvid u testove 2. modula iz predmeta Radiofarmacija obaviti danas, 20.05.2019.g. (ponedeljak) od 14:55 do 15:25 časova u kancelariji broj 22. (NOVO)


UVOD U FARMACEUTSKU TEHNOLOGIJU
(informacija)

U četrnaestoj nedelji praktična nastava se održava u vežbaonici 18 (V18) prema rasporedu koji je dat u prilogu (ovde)

Neophodno je da studenti za vežbe pripreme recepte koji se nalaze u prilogu (ovde)


Ostale informacije pogledajte ovde

ZDRAVSTVENA EKONOMIJA
(promena sale za predavanja)

Zbog zauzetosti sale na 8. spratu KC Kragujevac, predavanja iz predmeta Zdravstvena ekonomija predviđena 17.5.2019. godine održaće se u sali na Internoj klinici od 14.00 - 15.30 časova. (NOVO)


URGENTNA STANJA U STOMATOLOGIJI
(promena termina nastave)

Nastava u XI nedelji iz predmeta Urgentna stanja u stomatologiji planirana za 3.5.2019. godine održaće se u XIV nedelji nastave u terminu od 8.00 časova u Sali 2 na Stomatologiji.(NOVO)


Ostale informacije pogledajte ovde

PROMENA SALE ZA PREDAVANJA
17.5.2019.

Zbog zauzetosti sale na 8. spratu KC Kragujevac, predavanja predviđena 17.5.2019. godine održaće se u sali na Internoj klinici u istim terminima. (NOVO)


KLINIČKE, EVALUACIONE I TERAPIJSKE TEHNIKE (OSS SESTRA)
(promena termina predavanja)

Predavanje iz predmeta Kliničke, evaluacione i terapijske tehnike koje je trebalo da održi prof. dr Slobodan Milisavljević 9.5. u 11.00 na 8.spratu KC, održaće se 17.5.2019. godine u 12.30 na III spratu Interne klinike.


OFTALMOLOGIJA
(promena termina ispita)

Ispit iz predmeta Oftalmologija u majskom ispitnom roku umesto 17.5. održaće se 23.5.2019. godine u terminu od 14.00 u Anatomskoj sali.
(NOVO)


Ostale informacije pogledajte ovde

INFORMATIČKE METODE U BIOMEDICINSKOM ISTRAŽIVANJIMA
(majski ispitni rok)

Obaveštavaju se studenti prve godine doktorskih akademskih studija da će se ispiti iz predmeta Informatičke metode u biomedicinskim istraživanjima i Statističke metode u biomedicinskim istraživanjima u majskom ispitnom roku održati u subotu 18.05.2019. godine od 10.00 časova na Fakultetu medicinskih nauka u žutim salama 35, 36 i 37.(NOVO)


Ostale informacije pogledajte ovde
SPECIJALISTIČKE AKADEMSKE STUDIJE SPECIJALISTA FARMACIJE

KONKURS ZA UPIS NA SPECIJALISTIČKE AKADEMSKE STUDIJE – SPECIJALISTA FARMACIJE 2017/2018. GODINE

Fakultet medicinskih nauka raspisao je Konkurs za upis na specijalističke studije – specija-lista farmacije u školskoj 2017/2018. godini.

Opširnije pogledajte ovde. (NOVO)


INFORMATORI PREDMETA

Informatore (silabuse) predmeta pogledajte ovde.


Ostale informacije pogledajte ovde

KONKURS ZA UPIS NA SPECIJALISTIČKE STUDIJE

Fakultet medicinskih nauka raspisao je KONKURS ZA UPIS NA SPECIJALISTIČKE STUDIJE u školskoj 2018/2019. godini.

Rok za prijavu na konkurs je do 15.5.2019. godine
Sve informacije kandidati mogu dobiti u Odeljenju za postdiplomske studije, putem telefona 034/306-800 lok. 124.

Opširnije pogledajte ovde. (NOVO)


Ostale informacije pogledajte ovde

MASTER MENADŹER U SISTEMU ZDRAVSTVENE ZASTITE
interdisciplinarni
studijski program

EVALUACIJA I PLANIRANJE ZDRAVSTVENIH SERVISA
(termini predavanja)

Predavanja iz predmeta Evaluacija i planiranje zdravstvenih servisa od 25.5.2019. godine..
Detaljnije pogledajte ovde(NOVO)


AKTUELNOSTI
Najnovije vesti i konkursi
vezani za naučno istraživački rad


CENTAR IZUZETNIH VREDNOSTI
Centar za molekulsku medicinu i
istraživanje matičnih ćelija


PROJEKTI
Projekti koji se trenutno realizuju
Arhiva JUNIOR projekata

NAUČNA ISTRAŽIVANJA
Aktuelnosti iz Centara

DOKUMENTA I PLANOVI NIR-a
Dokumenta potrebna za prijavu
projekata

AKTUELNOSTI
Najnovije vesti iz Centra, najave laboratorijskih sastanaka i žur-nal klubova

INFORMACIJE O CENTRU
Osnivanje Centra
Organizacija Centra
Delatnosti Centra
Istraživači u Centru

NAUČNA ISTRAŽIVANJA
Rezultati projekata Centra

MEĐUNARODNA SARADNJA
Međunarodna saradnja i
organizacija naučnih skupova

ERAZMUS+

Univerzitetu u Marburgu, Marburg, Nemačka. Rok za prijavu: 26. april 2019. godine, do 12:00 sati (NOVO)

Univerzitetu u Haenu, Haen, Spanija. . Rok za prijavu: 29. april 2019. godine. (NOVO)

Aprilske radionice 2019 - Panel na temu Erazmus+ mobilnosti i studija u inostranstvu (NOVO)

Opširnije pogledajte ovde

Ostale vesti u vezi sa programima PhD i master studija, letnjih škola pogledajte ovde

Korisne informacije u vezi sa stupendijama možete naći i na sajtu Centra za razvoj karijere i savetovanje studenata ovde