AKTUELNO  
 


NASTAVNO-NAUČNO VEĆE

79. sednica NNV

79. sednica Nastavno-naučnog veća zakazana je za 27.02. 2019. godine (sreda) u 13.30 sati u Amfiteatru Fakulteta.

Opširnije pogledajte ovde.


Zapisnik sa 78. sednice Nastavno-naučnog veća

Zapisnik sa 78. sednice Nastavno-naučnog veća pogle-dajte ovde.


ODLUKE U VEZI SA NASTAVOM

Zaključci Veća semestara i odluke Kolegijuma Fakulteta možete pogledati ovde.


UPUTSTVO ZA NAVOĐENJE AFILIJACIJE

Uputstvo za navođenje afilija-cije prilikom pisanja naučnog rada zaposlenih pogledajte ovde


AKADEMSKI
kalendar
28.3.2019. - Anemije usled nedostatka gvožđa i druge hipoproliferativne anemije


17.3.2019. - Aktuelna lokalna i sistemska suplementacija u oftalmologiji


16.3.2019. - Drugs and kidney in clinical practice


16.3.2019. - Lekovi i bubreg u kliničkoj praksi
OBUKA ZA SAVETNIKA
ZA HEMIKALIJEIstraživanje o
migracijama
studenataSerbian Journal of Experimental
and Clinical Research

PREDSTAVLJANJE FONDACIJE
''ZAJEDNO ZA MLADE - PROF. DR DANICA GRUJIČIĆ''
29.3.2019.


 

U organizaciji Upravnog odbora Fondacije ''Zajedno za mlade - Prof. dr Danica Grujičić'' i Fakulteta medicinskih nauka, u petak 29. marta 2019.godine u 19.00 časova u amfiteatru našeg Fakulteta, predavanje će održati naš istaknuti neurohirurg, šef katedre za neurohirurgiju Medicinskog fakulteta u Beogradu prof. dr Danica Grujičić.


Prof.Grujičić govoriće o osnivanju fondacije koja nosi njeno ime, a koja ima za cilj da osnaži i motiviše mlade ljude da se obrazuju, konkretnoj podršci mladima da ostanu u svojoj zemlji i postanu najbolji u svojim profesijama, o reformi kompletnog obrazovanja, stanju u našem zdravstvenom sistemu, planovima i novinama u oblasti neurohirurgije.


ODRŽAN NACIONALNI SIMPOZIJUM
LEKOVI I BUBREG U KLINIČKOJ PRAKSI


Na Fakultetu medicinskih nauka, u organizaciji Centra za kontinuiranu medicinsku edukaciju i katedre za nefrologiju, održan je nacionalni simpozijum iz nefrologije ''Lekovi i bubreg u kliničkoj praksi'', koji je akreditovan od strane Zdravstvenog saveta Srbije.

Cilj simpozijuma, koji je okupio nefrologe iz cele Srbije, je da se upoznaju sa patofiziološkim mehanizmima nefrotoksičnog dejstva lekova, doziranjem lekova u akutnim i hroničnim bolestima bubrega, uključujući i doziranje lekova kod bolesnika koji se leče savremenim metodama terapije za zamenu funkcije bubrega.

Ovo je trinaesti stručni sastanak iz nefrologije u Kragujevcu a gotovo svi su održani u organizaciji Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu. Dva stručna sastanka organizovalo je Udruženja nefrologa Srbije- Skolu hemodijalize 2009. godine i Skolu nefrologije 2013. godine, a jedan je organizovalo Srpsko lekarsko društvo-Podružnica Kragujevac, 2014. godine.

Opširnije pogledajte ovde

JAVNE ODBRANE DOKTORSKIH DISERTACIJA
NA FAKULTETU MEDICINSKIH NAUKA  26.3.2019.

Jelena Stefanović Nepković

Javna odbrana doktorske disertacije Jelene Stefanović Nepković, pod nazivom: „Uticaj sistemske skleroze na funkciju desne komore i desne pretkomore ispitivanjem ehokardiografskih i elektrokardiografskih parametara“ održaće se Velikoj sali „prof. dr Milija Đurić“ Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu 26. 03. 2019. godine, sa početkom u 13.00 časova.

  28.3.2019.

Ljiljana Bjelović

Javna odbrana doktorske disertacije Ljiljane Bjelović, pod nazivom: „Procena uticaja sredstava za irigaciju kanala korena na dentin i tubule dentina zuba sa jednim korenom“ održaće se u Plavoj sali „prof. dr Ljubiša Aćimović“ Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu 28. 03. 2019. godine, sa početkom u 12.00 časova.

  8.4.2019.

Vojin Kovačević

Javna odbrana doktorske disertacije Vojina Kovačevića, pod nazivom: „Analiza razlika u kliničkom toku i ishodu operativnog lečenja pacijenata obolelih usled lumbalne diskus hernije nakon standardne i mikrodiskektomije“ održaće se Amfitetru „prof. dr Milosav Miša Kostić“ Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu 08. 04. 2019. godine, sa početkom u 11.35 časova.


FMN DONIRAO KNJIGE PRVOJ GIMNAZIJI

Fakultet medicinskih nauka priključio se akciji koju je pokrenuo, krajem prošle godine, RTS tačnije Radio Beograd ''Knjiga solidarnosti'' u kojoj je do sada prikupljeno preko tri hilade knjiga u cilju opremanja gimnazijske biblioteke koja je kao i čitava škola pretrpela velika otećenja u požaru koji je podmenut u januaru prošle godine.

Izdanja našeg Fakulteta direktorki Prve gimnazije Slavici Marković uručio je dekan prof.dr Vladimir Jakovljević koji je najpre izrazio radost zbog činjenice da u poseti svojoj školi iz koje nosi ne samo znanje već i lepe uspomene i trajna prijateljstva. ''Otvoreni smo za saradnju sa svim školama a zadovoljstvo mi je što jednim lepim gestom možemo da doprinesemo da škola kompletira svoju biblioteku, nakon štete koju je pretrpela. Nadam se i da će izdanja našeg Fakulteta, koja su od danas sastavni deo biblioteke Prve gimnazije, doprineti da još mladih i kvalitetnih gimnazijalaca postanu naši sudenti'', rekao je prof.Jakovljević.

Opširnije pogledajte ovde


HOĆU-NEĆU BAS TAJ FAKULTET

U organizaciji Udruženja mladih entuzijasta i Đačkog paralmenta Prve kragujevačke gimnazije tradicionalno je, i ove godine, u Sokobanji organizovana trodnevna konferencija "Hoću-neću baš taj fakultet". Na manifestaciji koja je organizovana 12.put učenicim završnih razreda srednjih škola, uglavnom iz Kragujevca i Sumadije, predstavili su državni i privatni fakulteti iz Srbije. Preko 530 maturanata bili su u prilici da čuju i vide promociju kako državnih tako i privatnih fakulteta i na taj način potvrde svoj izbor fakulteta ili donesu konačnu odluku šta će studirati.

Konferencija je obuhvatila više od 15 interaktivnih predavanja na kojima su se predstavili fakulteti, dok su u pauzama maturanti učestovali u različitim radionicama koje su imale za cilj da im se pomogne u stvaranju timskog duha, prevazilaženju predrasuda i otkrivanju liderstva.

Opširnije pogledajte ovde

Serbian Journal of Experimental and Clinical Research
Current Issue
Vol.19 no. 4

Review Paper

- BCL-2 family overexpression and chemoresistance in acute myeloid leukemia

Original Scientific Paper

- Epilepsy detection using DWT based hurst exponent and SVM, K-NN classifiers
- Antimicrobial activity of aqueous extracts of potentilla reptans l. rhizome and aerial part
- Reactions of platinum(II) complexes with sulfur- and nitrogen- containing biomolecules: Selective i ntermolecular migration of the thioether-bound platinum(II) complex
- Interplay between the immunohistochemical expression of p53 and the proliferation index in the keratinocyte tumors of the skin
- Decline in female fertility after 40 years
- Serbian translation and cross-cultural validation of the Questionnaire for assessing patient satisfaction with endoscopic examination of the digestive
- Influence of the local and systemic oxidative stress on periodontitis: Role of antioxidant therapy


Review Paper

- Biological mechanisms of chronic wound and diabetic foot healing: The role of collagen
- Update of antiplatelet therapy in patients without known cardiovascular disease

Case Report

- Juvenile type granulosa cell tumor
- Epidural anesthesia for caesarean section in a patient with risk of malignant hyperthermia

Current Issue Vol.19 no. 4


TAKMIČENJE ZA NAJBOLJU STUDENTSKU IDEJU 2019.

Univerzitet u Kragujevcu je već četvrti put za redom pokrenuo godišnje Nacionalno takmičenje za najbolju studentsku ideju, a u okviru IF4TM projekta, koji finansira Evropska Unija u okviru Erazmus plus programa.

Takmičenje se realizuje kroz sedam lokalnih takmičenja na univerzitetima u Kragujevcu, Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Novom Pazaru, kao i na Metropolitan univerzitetu u Beogradu i Nišu, i Visokoj tehničkoj školi u Zrenjaninu i kroz organizaciju finalnog takmičenja.

Svoje ideje i timove (2 do 4 člana), studenti fakulteta Univerziteta u Kragujevcu prijavljuju od 10. januara do 28. februara 2019, a pravo učešća na takmičenju imaju studenti osnovnih, master i doktorskih studija sa pomenutih institucija.

Opširnije pogledajte ovde


MATURANTI MEDICINSKE SKOLE POSETILI FMN

Na zahtev Medicinske škole sa domom učenika ''Sestre Ninković'' iz Kragujevca u amfiteatru FMN predstavljeni su studijski programi našeg fakultetima maturantima ove škole. Najveće interesovanje maturanti su, tradicionalno, pokazali za studije medicine ali i stomatologije, farmacije kao i osnovne strukovne studije.

Maturante medicinske škole i njihove profesore pozdravio je dekan Fakulteta medicinskih nauka prof.dr Vladimir Jakovljević koji je rekao da je ovo jedan od načina da fakultet postane vidljiviji kako u lokalnoj zajednici tako i šire. Dekan je rekao i dase u čenici završnih godina srednjih škola opredeljuju, ili su to već učinili, koji fakultet će da upišu i u kom gradu i da je rukovodstvo FMN odlučilo da u ovom periodu intenzivira svoje aktivnosti na promociji Fakulteta, kako u Kragujevcu tako i u okruženju.''Bili smo nedavno na sajmovima u Kraljevu i Požarevcu, i planiramo da na taj način ali i ličnim kontaktima, predstavimo FMN na najbolji mogući način

Opširnije pogledajte ovde


Predstavljanje fondacije ''Zajedno za mlade - Prof. dr Danica Grujičić'' (29.3.2019)
6th Meeting of European Section and 7th Meeting of North American Section of the International Academy of Cardiovascular Sciences (IACS) (The First Announcement, Vrnjacka Banja/Serbia, September 11-14, 2019.)
Sastanak Centra za funkcionalna istraživanja - Katedra za fiziologiju (14.3.2019)
- Javne odbrane doktorske disertacije
Hoću-neću baš taj fakultet
Novi broj časopisa SJECR
vol19 no. 4


Takmičenje za najbolju studentsku ideju 2019.
Intenziviranje saradnje sa Medicinskim fakultetom u Beogradu

KONKURS ZA ČLANOVE KgPSA tima za 2019. godinu

Produbljivanje saradnje FMN i Karolinska instituta iz Svedske

Obuka za savetnika za hemikalije i polaganje ispita za obnovu licence za savetnika za hemikalije


FIZIKALNA MEDICINA I REHABILITACIJA
(obaveštenje za studente)

Potrebno je da se studenti koji nisu položili aktivnost u nastavi modula 1 iz predmeta Fizikalna medicina i rehabilitacija, jave u RH Centar KCK 11. 3. 2019. godine u 11.00 časova radi dogovora o polaganju aktivnosti u nastavi. (NOVO)


ISPITNI ROKOVI

Termine zakazanih termina ispitnih rokova pogledajte ovde (NOVO)


Ostale informacije pogledajte ovde

FARMACEUTSKA BIOTEHNOLOGIJA
(rotacija grupa za vežbe)

Rotaciju grupa za vežbe iz predmeta G06 - Farmaceutska biotehnologija pogledajte ovde.


ZAVISNOST OD LEKOVA I ZLOUPOTREBA LEKOVA
(promena termina grupa za vežbe)

Promenu termina grupa za vežbe iz predmeta Zavisnost od lekova i zloupotreba lekova pogledajte u silabusu predmeta ovde.


VESTINA FARMACEUTSKE KOMUNIKACIJE
(rotacije grupa za vežbe)

Rotacije grupa (vežbe) iz predmeta Veština farmaceutske komunikacije možete pogledati u silabusu predmeta ovde.


Ostale informacije pogledajte ovde

HIRURGIJA
(promena termina modulskog testa)

Prvi modulski test iz predmeta Hirurgija održaće se u sredu 13.03.2019. godine od 17.30 časova u Sali na 8. spratu KCK. (NOVO)


OTORINOLARINGOLOGIJA
(promena termina nastave)

Predavanja i vežbe iz predmeta Otorinolaringologija u V nedelji održaće se u sledećim terminima:
13:15 - 15:30
predavanja u Zelenoj sali
15:45 - 17:15     vežbe na Klinici za otorinolaringololgiju
(NOVO)


Ostale informacije pogledajte ovde

DIJETETIKA
(promena termina nastave)

Zbog preklapanja nastave, umesto sredom, predavanja i vežbe iz predmeta Dijetetika održavaće se petkom od 11.15 časova u Sali na 8. spratu KC.
Opširnije možete pogledati u silabusu predmeta ovde (NOVO)


INFORMATORI PREDMETA

Informatore (semestralne vodiče za studente) predmeta u ZIMSKOM semestru školske 2018/2019. godine pogledajte ovde (NOVO)


ISPITNI ROKOVI

Termine zakazanih termina ispitnih rokova pogledajte ovde (NOVO)


Ostale informacije pogledajte ovde

POČETAK NASTAVE PO IZBORNIM PODRUČJIMA

Obaveštenje o o početku nastave na DAS-u po izbornim područjima možete pogledajte ovde (NOVO)


INFORMATIČKE METODE U BIOMEDICINSKOM ISTRAŽIVANJIMA
(obaveštenje)

Spisak studenata koji su prijavili ispit Informatičke metode u biomedicinskom istraživanjima, u februarskom ispitnom roku 2019. godine možete pogledati ovde


Ostale informacije pogledajte ovde
SPECIJALISTIČKE AKADEMSKE STUDIJE SPECIJALISTA FARMACIJE

KONKURS ZA UPIS NA SPECIJALISTIČKE AKADEMSKE STUDIJE – SPECIJALISTA FARMACIJE 2017/2018. GODINE

Fakultet medicinskih nauka raspisao je Konkurs za upis na specijalističke studije – specija-lista farmacije u školskoj 2017/2018. godini.

Opširnije pogledajte ovde. (NOVO)


INFORMATORI PREDMETA

Informatore (silabuse) predmeta pogledajte ovde.


Ostale informacije pogledajte ovde

DEČIJA I PREVENTIVNA STOMATOLOGIJA

Specijalistički ispit iz Dečije i preventivne stomatologije zakazan je za ponedeljak 28. januar 2019. godine u prostorijama Zavoda za stomatologiju Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu u 10 časova. Opširnije pogledajte ovde

(NOVO)


INFORMATORI SPECIJALISTIČKIH GRANA

Informatore (silabuse) specijalističkih grana pogledajte ovde.


Ostale informacije pogledajte ovde

MASTER MENADŹER U SISTEMU ZDRAVSTVENE ZASTITE
interdisciplinarni
studijski program

BAZIČNE VESTINE U INFORMATICI
(januarski ispitni rok)

Ispit iz Bazičnih veština u informatici održaće se 2.2.2019. godine od 13.00 časova (NOVO)


KVANTITATIVNE METODE U ZDRAVSTVENIM ORGANIZACIJAMA
(januarski ispitni rok)

Ispit iz Kvantitativnih metoda u zdravstvenim organizacijama održaće se 9.2.2019. godine od 13.00 časova. (NOVO)


AKTUELNOSTI
Najnovije vesti i konkursi
vezani za naučno istraživački rad


CENTAR IZUZETNIH VREDNOSTI
Centar za molekulsku medicinu i
istraživanje matičnih ćelija


PROJEKTI
Projekti koji se trenutno realizuju
Arhiva JUNIOR projekata

NAUČNA ISTRAŽIVANJA
Aktuelnosti iz Centara

DOKUMENTA I PLANOVI NIR-a
Dokumenta potrebna za prijavu
projekata

AKTUELNOSTI
Najnovije vesti iz Centra, najave laboratorijskih sastanaka i žur-nal klubova

INFORMACIJE O CENTRU
Osnivanje Centra
Organizacija Centra
Delatnosti Centra
Istraživači u Centru

NAUČNA ISTRAŽIVANJA
Rezultati projekata Centra

MEĐUNARODNA SARADNJA
Međunarodna saradnja i
organizacija naučnih skupova

Konkurs za upis na MASTER studije BIOINŽENJERINGA pogledajte ovde (NOVO)

Projekti razmene studenata, nastavnog i administrativnog osoblja u okviru programa Erazmus+

Opširnije pogledajte ovde

Ostale vesti u vezi sa programima PhD i master studija, letnjih škola pogledajte ovde

- Korisne informacije u vezi sa stupendijama možete naći i na sajtu Centra za razvoj karijere i savetovanje studenata ovde