Тренутно сте на:
 
Вести са факултета
  Најновије вести
 


Повезани садржаји:
 
Најновије вести
Архива вести
 

Навигација:
 
Почетна страна
 







 
ВЕСТИ И ДОГАЂАЈИ
НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИАРХИВА ВЕСТИ

ОТВОРЕНА ЛАБОРАТОРИЈА ''СВЕТОВИД 19'' НА ФМН

У просторијама Института ФМН данас је свечано обележен почетак рада лабораторије ''Световид 19'' која је резултат пројекта ''Генетички епигенетичке детерминантне предиспозиције тежине и исхода SARS –CoV-2 инфекције код људи '' koјим руководи наш професор Дејан Баскић са сарадницима. Пројекат траје три године и финансиран је од стране Фонда за науку Републике Србије .''Средства за лабораторију су највећим дело обезбеђена од стране Фонда за наука Републике Србије а простор и само сређивање финансирао је Факултет медицинских наука. За наше услове ово је јако велики пројекат и у фокусу је истраживање генетичких детерминанти односно генетичке карактеристике у општој популацији у одговору на инфекцију корона вирусом. Тражимо одговоре на то које су то детерминанте које утичу на то једна особа корона вирус прележи са лаком клиничком сликом а да друга има тешку клиничку слику или летални исход. Пројектом испитујемо велики број гена који утичу на имунски одговор на исход инфекције, а као резултат досадашњег рада објавили смо један одличан рад у врхунском часопису'', рекао је руководилац лабораторије проф. др Дејан Баскић и додао да се рад на пројекту наставља у новој, модерно опремљеној лабораторији ФМН.

Декан проф. др Владимир Јаковљевић је отварање нове лабораторије оценио као још један фантастичан резултат факултета у области научно-истраживачког рада и додао да је да је сигуран да ће резултати бити примењиви у клиничкој пракси, пре свега у ери пост ковида коју имамо. ''Ово је један од ретких пројеката који је одобрио и финансирао Фонд за науку Републике Србије .За све наше истраживаче који прођу јако строгу селекцију Фонда и добију пројекат ФМН ће му омогућити све расположиве ресурсе да се тај пројекат реализује у пуном капацитету'', истакао је декан Јаковљевић.

Свечаном отварању лабораторије ''Световид 19'' поред декана Јаковљевића, присуствовали су и ректор Универзитета у Крагујевцу проф. др Ненад Филиповић са сарадницима, наши професори Драган Миловановић, Недељко Манојловић, Срђан Стефановић, Предраг Ђурђевић, Милош Тодоровић као и сарадници и запослени у лабораторији.





Због промене SSL протокола у nonSSL, повремено може доћи до неисправности линкова на страницама, у том случају пробајте без протокола https://. Извињавамо се на свим могућим сметњама.