Тренутно сте на:
 
Вести са факултета
  Међународна сарадња
 


Повезани садржаји:
 
Међународна сарадња
Архива вести
Контакт
 

 
МЕЂУНАРОДНА САРАДЊА
НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИАРХИВА ВЕСТИ

 

SUPERCOURSE - EPIDEMIOLOGY, THE INTERNET AND GLOBAL HEALTH

World Health Organization
World Health Organization Collaborating Center, Pittsburgh, USA
Library of Alexandria, Alexandria, Egypt


Dear Dean Arsenijevic,

We would appreciate if you could distribute this to  your faculty in your medical school. We are contacting all deans of medical schools world wide, inviting them to join.

Global health knowledge is essential for all faculty and students in medical schools world wide. Sadly,  most  students have little training in Global Health and prevention. We plan to change this. We invite you and your school to join our global team.

The World Health Organization, the Library of Alexandria in Egypt and the WHO Collaborating Center at the University of Pittsburgh would like to partner with you and your school to expand knowledge and training about Global Health.
This effort evolved from the Supercourse (www.pitt.edu/~super1/) which is a network of 46,000 faculty from 174 countries.  
From this network we  collected 4,500 PowerPoint lectures and that are shared for free.  We have taught over 1 million students world wide. We want to expand to your medical schools to help them learn about global health and prevention.

We are writing to you as dean of a distinguished medical school to join our WHO-BA-Supercourse effort.  
Every few months we will be sending to you and all deans News from WHO, the Library of Alexandria and the Supercourse. All we ask of you to join is that the information be forwarded  to all your faculty.  We also invite all of you to use the slides and lectures in the Supercourse (www.pitt.edu/~super1/) for free.

If you or others would like to join this global effort and be a part of our team please write to us at super1@pitt.edu.

We welcome you, your school and faculty to join this  WHO-Library of Alexander, WHO Collaborating Centre effort.

It is time that all students being trained learn about global health.

Sincerely yours,


Ronald E. LaPorte, Ph.D. Director, WHO CC, Professor of Epidemiology, Uni. Pittsburgh

Najeeb Al-Shorbaji, M.D. Director of Knowledge Management, WHO Geneva

Ismail Serageldin, Ph.D., Director, Library of Alexandria, Alexandria Egypt

 


 

WUS AUSTRIA

Поштовани,

WУС Аустриа има задовољство да Вас обавести да наставља имплементацију програма подршке државним универзитетима у Србији. Актуелни уговорни период (октобар 2007 – октобар 2010) је продужен и покриваће и наредну академску годину (закључно са крајем летњег семестра академске 2010/11).

Активни програми су:

Master Studies Development Program је првобитно представљао програм подршке развоју једногодишњих тржишно оријентисаних мастер студија. Нови конкурс предвиђа модификацију већ акредитованих мастер студија на нивоу појединачних модула, без обзира да ли се ради о једногодишњим или двогодишњим. Чврсто заснован на принципима Болоњске декларације он промовише напредне иницијативе, нове технологије и иновативне методе учења у циљу повезивања универзитетске наставе и тржишта рада.

За средства могу аплицирати сви факултети уз подршку матичног универзитета. Сваки поједини пројекат подразумевао би реструктурирање или развој нових појединачних модула у оквиру постојећих програма на мастер студијама (пројекат би обухватао минимално 3 а максимално 7 предмета распоређених у један модул). Предавач сваког појединачног предмета могао би да рачуна на фонд за набавку савремене иностране или домаће стручне литературе, студијски боравак на релевантној високошколској институцији у оквиру ЕУ, док би на нивоу модула била предвиђена и одређена средства за набавку опреме (компјутерске, лабораторијске, микроскопске…) која би била коришћена у настави. Обавеза факултета би била да публикује уџбеник/скрипту за сваки предмет у оквиру подржаног модула.

Будући да је реч о тржишно оријентисаним програмима, пројекат подразумева партнерство са потенцијалним послодавцима (домаће или стране компаније, државне институције и сл.). Под подршком се могу подразумевати различити доприноси успешној реализацији програма:

  1. кофинансирање набавке опреме
  2. обезбеђивање internship-ова за студенте
  3. обезбеђивање студентских пракси
  4. стипендирање студената
  5. стављање властите опреме на располагање факултету током наставе
  6. предавања за студенте која би држали стучњаци из компаније
Поред повезивања са тржиштем рада (потенцијалним послодавцима), фокус ће бити и на сарадњи са европским (предност имају аустријске) високошколским институцијама, у форми партнерског односа. Партнерска институција ће имати важну улогу у развоју програма.

Као пратеће мере у оквиру програма на располагању факултетима ће бити и подршка за развој електронски подржаног учења, у виду организовања тренинга и консултација за наставно и помоћно особље, као и модификовани Brain Gain Program, уколико се оцени да одређене празнине у настави може да покрије неки гостујући предавач или предавачи.

У циљу обезбеђивања што квалитетније стручне евалуције програма замолићемо факултете да што је пре могуће нашој канцеларији доставе попуњене апликационе формуларе (који су доступни на нашој wеб презентацији http://www.wus-austria.org/project/0/23.html, као и детаљне инструкције). Крајњи рок за предају апликација и пратеће документације је 15. септембар 2010.

Brain Gain Program Plus: Реч је о програму који за циљ има ублажавање последица тзв. процеса “одлива мозгова” на факултетима државних универзитета у Србији. WUS AUSTRIA подржава краће (до три недеље) односно дуже (једносеместралне) боравке наших професора, асистената и истраживача (који су из ових или оних разлога били принуђени да своје академске каријере наставе у иностранству) на матичним високошколским институцијама у Србији. Током краћег боравка од њих се очекује да одрже одређени фонд предавања за студенте (основних, мастер или докторских студија) док су током семестралног боравка поред наставе у фокусу и истраживачки рад и менторства.

WUS AUSTRIA покрива трошкове пута (до одређеног износа) и хонорара, а од факултета се очекује да обезбеди смештај за гостујућег предавача.

Напомена: Поред предавача који воде порекло са ових простора, у обзир за конкурисање долазе и предавачи са аустријских високошколских институција без обзира на држављанство.

Све релевантне информације можете добити на нашој wеб-презентацији: www.wus-austria.org/project/0/21.html

Academic Information Center (AIC) – Центар пружа информације о високом образовању и могућностима студирања и усавршавања у Аустрији, те промовише програме подршке учешћу у заједничким пројектима са колегама из иностранства.

Конкурси за наведене програме су званично отворени, а све неопходне информације, укључујући апликационе формуларе и детаљне инструкције, можете наћи на адреси www.wus-austria.org.  

Молимо Вас да ову информацију пренесете свима за које сматрате да би могли бити заинтересовани.

У нади да ћемо и убудуће успешно сарађивати, срдачно Вас поздрављамо.

WUS Austria,
Канцеларија у Београду
Belgrade OfficeЗбог промене SSL протокола у nonSSL, повремено може доћи до неисправности линкова на страницама, у том случају пробајте без протокола https://. Извињавамо се на свим могућим сметњама.