Page 1012 - 59. КОНГРЕС СТУДЕНАТА БИОМЕДИЦИНСКИХ НАУКА СРБИЈЕ СА ИНТЕРНАЦИОНАЛНИМ УЧЕШЋЕМ
P. 1012
59th SERBIAN STUDENTS’ CONFERENCE OF BIOMEDICAL SCIENCES
April WITH INTERNATIONAL PARTICIPATION
26-30
ОДРЕЂИВАЊЕ САДРЖАЈА РИБОФЛАВИНА У КОМЕРЦИЈАЛНИМ ПРОИЗВОДИМА НА БАЗИ БИЉНОГ МЛЕКА
Аутор: Тамара Михајловић
е-mail: tamara.mihajlovic94@gmail.com
Mентор: проф. др Славица Сунарић
Катедра за фармацију, Медицински факултет Универзитет у Нишу
Увод: Витамин Б2 - рибофлавин је есенцијални витамин, растворан у води, који учествује у редокс реакцијама и
метаболизму амино киселина, масних киселина и угљених хидрата. Житарице су добар извор овог витамина, а производња
"млека" од житарица у свету нагло расте последњих година, што је повезано са трендом здраве исхране. За ове замене за
животињско млеко људи се одлучују из многих разлога: алергија, нетолеранција лактозе, хормонални проблеми,
загађеност животињског млека итд.
Циљ рада: Циљ овог рада је био одређивање садржаја рибофлавина у комерцијалним препаратима који служе као замена
за млеко направљеним од спелте, хељде и леблебије.
Материјал и методе: Хроматографска анализа урађена је на колони Zorbax Eclipse plus C18 (3.0 mm x 150 mm, 3.5 µm) на
30°C. Састав мобилне фазе је био 30.0 % (v/v) матанола и 70.0 % (v/v) 0.005 M NH 4 Ac (pH 5.0). Флуоресцентни детектор је био
подешен на ex 440 nm и em 520 nm. За испитивање су коришћени напици у праху од спелте, хељде и леблебије. Припрема
узорака се састојала у растварању у води, додатку 8% HClO 4 , центрифугирању и подешавању на pH 6.
Резултати: Од испитиваних узорака највећи садржај рибофлавина показало је леблебијино млеко у праху (1,9±0,08 µg/20 g),
затим спелтино млеко у праху (1,3±0,09 µg/20 g), док је производ од хељде имао најмањи садржај (0,3± 0,005 µg/20 g).
Закључак: Нађено је да је садржај рибофлавина у биљним заменама за млеко на бази спелте, хељде и леблебије много
пута мањи од оног у непрерађеним житарицама. На основу тога се може закључити да висок степен прерада, као и
добијање лиофилизираних производа у великој мери смањује концентрацију појединих нутријената.
Кључне речи: рибофлавин; HPLC; спелта; хељда; леблебија
DETERMINATION OF RIBOFLAVIN CONTENT IN COMMERCIAL PRODUCTS OF PLANT MILKS
Author: Tamara Mihajlovic
e-mail: tamara.mihajlovic94@gmail.com
Mentor: Assoc. prof. Slavica Sunarić
Department of Pharmacy, Medical Faculty University of Nis
Introduction: Vitamin B2 - riboflavin is a water-soluble essential vitamin, which participates in the intracellular redox reactions and
metabolism of amino acids, fatty acids and carbohydrates. The cereals are good sources of this vitamin. In recent years, the
production of plant "milks" has grown rapidly in the world, which is related to the trend of healthy diet. People use these milk
substitutes for many reasons: allergy, lactose intolerance, hormonal problems, animal milk contamination, etc.
The Aim: The aim of this research was to determine the content of riboflavin in commercial products that are substitute for animal
milk made from spelt, buckwheat and chickpea.
Material and Methods: The separation was performed on Zorbax Eclipse plus C18 analytical column (3.0 mm x 150 mm, 3.5 µm) at
30°C. The mobile phase consisted of 30.0 % (v/v) methanol and 70.0 % (v/v) 0.005 M NH 4 Ac (pH 5.0). The fluorescence detector was
programmed at 440 nm excitation and 520 nm emission wavelengths. Powdered products of spelt, buckwheat and chickpea were
used for testing. The sample preparation included dissolution in water, addition of 8% HClO 4 , centrifugation and pH adjustment to
6.
Results: Among the examined samples, the highest content of riboflavin had chickpea's powdered milk (1.9±0.08 µg/20 g), followed
by spelt's powdered milk (1.3±0.09 µg/20 g), while the product of buckwheat had the smallest content (0.3±0.005 µg/20 g).
Conclusion: It has been found that the contents of riboflavin are many times lower than those found in unprocessed cereals. Based
on this, it can be concluded that high processing, as well as the production of lyophilized products, greatly reduces the content of
certain nutrients.
Keywords: riboflavin; HPLC; spelt; buckwheat; chickpea
Kopaonik, 2018.
1006