Page 1008 - 59. КОНГРЕС СТУДЕНАТА БИОМЕДИЦИНСКИХ НАУКА СРБИЈЕ СА ИНТЕРНАЦИОНАЛНИМ УЧЕШЋЕМ
P. 1008

59th SERBIAN STUDENTS’ CONFERENCE OF BIOMEDICAL SCIENCES
      April                                                                     WITH INTERNATIONAL PARTICIPATION
      26-30
                          ОДРЕЂИВАЊЕ АНТИОКСИДАТИВНЕ АКТИВНОСТИ ДОДАТАКА ИСХРАНИ НА БАЗИ ГЉИВА

            Аутори: Јелена Павловић, Димитрије Митровић
            e-mail: lekabuci@gmail.com
            Meнтор: доц. др Бојана Видовић
            Катедра за Броматологију, Универзитет у Београду-Фармацеутски факултет

            Увод: Гљиве имају дугу историју медицинске употребе. Цењене су због свог изврсног укуса и медицинских својстава. Дивље
            или култивисане, поред својих нутритивних својстава, повезане су са значајним антиоксидативним особинама због садржаја
            биоактивних једињења, као што су полисахариди, полифеноли, витамини и минерали.
            Циљ  рада:  Циљ  овог  рада  био  је  да  се  испита  антиоксидативна  активност  додатака  исхрани  на  бази  гљива  на  нашем
            тржишту, који се користе примарно као извор бета глукана са имуномодулаторним својствима.
            Материјал  и  методе:  Истраживање  је  обухватило  8  комерцијалних  додатака  исхрани  и  5  различитих  сировина  на  бази
            гљива  које  служе  за  производњу  додатака  исхрани.  Припремане  су  три  врсте  екстраката:  водени,  метанолни  (80%)  и
            етанолни (50%). Одређиван је садржаj укупних полифенолних једињења,  као и  антиоксидативна  активност  FRAP, ABTS и
            CUPRAC спектрофотометријским методама. Антиоксидативни композитни индекс (ACI) добијен је рачунским путем.
            Резултати: Садржај  укупних полифенолних једињења је био највећи  у узорцима  додатака исхрани  на бази Чага и  Reishi
            гљива. Највише вредности укупних полифенолних једињења утврђене су у етанолним (50%) екстрактима и кретале су се у
            распону  382,8-1508,0  µgGAE/g.  Сва  три  теста  за  испитивање  антиоксидативне  активности  су  показала  конзистентне
            резултате, при чему су узорци са већим садржајем полифенолних једињења показали и највећу антиоксидативну активност.
            Утврђене  су  статистички  значајно  више  вредности  ACI  за  80%  метанолне  екстракте  у  односу  на  водене  и  50%  етанолне
            екстракте  (p<0,05).  У  све  три  врсте  анализираних  екстраката,  утврђена  је  позитивна  Spearman-ова  корелација  између
            укупног  садржаја  полифенолних  једињења  и  вредности  ACI  (ρ=0,883  за  воду,  ρ=0,889  за  80%  метанол  и  ρ=0,950  за  50%
            етанол, p<0,0001 за сва три).
            Закључак: Резултати истраживања указују на постојање антиоксидативног потенцијала додатака исхрани на бази гљива као
            и на њихове могуће здравствено протективне ефекте.
            Кључне речи: гљиве; екстракти; полифеноли; антиоксидативна активност; антиоксидативни композитни индекс


                       DETERMINATION OF ANTIOXIDATIVE ACTIVITY OF DIETARY SUPPLEMENTS BASED ON MUSHROOMS

            Authors: Jelena Pavlović, Dimitrije Mitrović
            e-mail: lekabuci@gmail.com
            Mentor: Assist. Prof.Bojana Vidović
            Department of Bromatology, Faculty of Pharmacy University of Belgrade

            Introduction: Mushrooms have a long history of medical use. They are appreciated for their excellent taste and medical properties.
            Wild or cultivated, in addition to their nutritional properties, they are associated with significant antioxidant properties due to the
            content of bioactive compounds, such as polysaccharides, polyphenols, vitamins and minerals.
            The Aim: The aim of this study was to investigate the antioxidant activity of nutritional supplements based on mushrooms on our
            market, used primarily as a source of beta glucan with immunomodulatory properties.
            Material and Methods: The study included 8 commercial nutritional supplements and 5 different mushroom-based raw materials
            for the production of nutritional supplements. Three types of extracts were prepared: aqueous, methanolic (80%) and ethanolic
            (50%).  The  content  of  total  polyphenolic  compounds  as  well  as  the  antioxidative  activity  of  FRAP,  ABTS  and  CUPRAC  was
            determined with spectrophotometric methods. The antioxidative composite index (ACI) was obtained by calculation.
            Results: The content of total polyphenolic compounds was the highest in the samples of dietary supplements based on Chaga and
            Reishi mushrooms. The highest values of total polyphenolic compounds were found in ethаnolic (50%) extracts in the range of
            382.8-1508.0 μgGAE/g. All tests for antioxidant activity testing showed consistent results, where samples with higher content of
            polyphenolic  compounds  showed  the  highest  antioxidant  activity.  Statistically  significantly  higher  ACI  values  for  80%  methanol
            extracts  relative  to  aqueous  and  50%  ethanolic  extracts  (p<0.05)  were  determined.  In  all  three  types  of  extracts,  a  positive
            Spearman correlation between the total content of the polyphenolic compounds and the ACI value was observed (ρ=0.883 for
            water, ρ=0.889 for 80% methanol and ρ=0.950 for 50% ethanol, p<0.0001 for all three).
            Conclusion:  The  results  of  the  study  indicate  the  existence  of  an  antioxidant  potential  of  nutritional  supplements  based  on
            mushrooms, as well as their possible health-protective effects.
            Keywords: mushrooms; extracts; polyphenols; antioxidant activity; antioxidant composite index
















                                                     Kopaonik, 2018.
          1002
   1003   1004   1005   1006   1007   1008   1009   1010   1011   1012   1013