Page 1008 - 59. КОНГРЕС СТУДЕНАТА БИОМЕДИЦИНСКИХ НАУКА СРБИЈЕ СА ИНТЕРНАЦИОНАЛНИМ УЧЕШЋЕМ
P. 1008
59th SERBIAN STUDENTS’ CONFERENCE OF BIOMEDICAL SCIENCES
April WITH INTERNATIONAL PARTICIPATION
26-30
ОДРЕЂИВАЊЕ АНТИОКСИДАТИВНЕ АКТИВНОСТИ ДОДАТАКА ИСХРАНИ НА БАЗИ ГЉИВА
Аутори: Јелена Павловић, Димитрије Митровић
e-mail: lekabuci@gmail.com
Meнтор: доц. др Бојана Видовић
Катедра за Броматологију, Универзитет у Београду-Фармацеутски факултет
Увод: Гљиве имају дугу историју медицинске употребе. Цењене су због свог изврсног укуса и медицинских својстава. Дивље
или култивисане, поред својих нутритивних својстава, повезане су са значајним антиоксидативним особинама због садржаја
биоактивних једињења, као што су полисахариди, полифеноли, витамини и минерали.
Циљ рада: Циљ овог рада био је да се испита антиоксидативна активност додатака исхрани на бази гљива на нашем
тржишту, који се користе примарно као извор бета глукана са имуномодулаторним својствима.
Материјал и методе: Истраживање је обухватило 8 комерцијалних додатака исхрани и 5 различитих сировина на бази
гљива које служе за производњу додатака исхрани. Припремане су три врсте екстраката: водени, метанолни (80%) и
етанолни (50%). Одређиван је садржаj укупних полифенолних једињења, као и антиоксидативна активност FRAP, ABTS и
CUPRAC спектрофотометријским методама. Антиоксидативни композитни индекс (ACI) добијен је рачунским путем.
Резултати: Садржај укупних полифенолних једињења је био највећи у узорцима додатака исхрани на бази Чага и Reishi
гљива. Највише вредности укупних полифенолних једињења утврђене су у етанолним (50%) екстрактима и кретале су се у
распону 382,8-1508,0 µgGAE/g. Сва три теста за испитивање антиоксидативне активности су показала конзистентне
резултате, при чему су узорци са већим садржајем полифенолних једињења показали и највећу антиоксидативну активност.
Утврђене су статистички значајно више вредности ACI за 80% метанолне екстракте у односу на водене и 50% етанолне
екстракте (p<0,05). У све три врсте анализираних екстраката, утврђена је позитивна Spearman-ова корелација између
укупног садржаја полифенолних једињења и вредности ACI (ρ=0,883 за воду, ρ=0,889 за 80% метанол и ρ=0,950 за 50%
етанол, p<0,0001 за сва три).
Закључак: Резултати истраживања указују на постојање антиоксидативног потенцијала додатака исхрани на бази гљива као
и на њихове могуће здравствено протективне ефекте.
Кључне речи: гљиве; екстракти; полифеноли; антиоксидативна активност; антиоксидативни композитни индекс
DETERMINATION OF ANTIOXIDATIVE ACTIVITY OF DIETARY SUPPLEMENTS BASED ON MUSHROOMS
Authors: Jelena Pavlović, Dimitrije Mitrović
e-mail: lekabuci@gmail.com
Mentor: Assist. Prof.Bojana Vidović
Department of Bromatology, Faculty of Pharmacy University of Belgrade
Introduction: Mushrooms have a long history of medical use. They are appreciated for their excellent taste and medical properties.
Wild or cultivated, in addition to their nutritional properties, they are associated with significant antioxidant properties due to the
content of bioactive compounds, such as polysaccharides, polyphenols, vitamins and minerals.
The Aim: The aim of this study was to investigate the antioxidant activity of nutritional supplements based on mushrooms on our
market, used primarily as a source of beta glucan with immunomodulatory properties.
Material and Methods: The study included 8 commercial nutritional supplements and 5 different mushroom-based raw materials
for the production of nutritional supplements. Three types of extracts were prepared: aqueous, methanolic (80%) and ethanolic
(50%). The content of total polyphenolic compounds as well as the antioxidative activity of FRAP, ABTS and CUPRAC was
determined with spectrophotometric methods. The antioxidative composite index (ACI) was obtained by calculation.
Results: The content of total polyphenolic compounds was the highest in the samples of dietary supplements based on Chaga and
Reishi mushrooms. The highest values of total polyphenolic compounds were found in ethаnolic (50%) extracts in the range of
382.8-1508.0 μgGAE/g. All tests for antioxidant activity testing showed consistent results, where samples with higher content of
polyphenolic compounds showed the highest antioxidant activity. Statistically significantly higher ACI values for 80% methanol
extracts relative to aqueous and 50% ethanolic extracts (p<0.05) were determined. In all three types of extracts, a positive
Spearman correlation between the total content of the polyphenolic compounds and the ACI value was observed (ρ=0.883 for
water, ρ=0.889 for 80% methanol and ρ=0.950 for 50% ethanol, p<0.0001 for all three).
Conclusion: The results of the study indicate the existence of an antioxidant potential of nutritional supplements based on
mushrooms, as well as their possible health-protective effects.
Keywords: mushrooms; extracts; polyphenols; antioxidant activity; antioxidant composite index
Kopaonik, 2018.
1002