Page 1016 - 59. КОНГРЕС СТУДЕНАТА БИОМЕДИЦИНСКИХ НАУКА СРБИЈЕ СА ИНТЕРНАЦИОНАЛНИМ УЧЕШЋЕМ
P. 1016

59th SERBIAN STUDENTS’ CONFERENCE OF BIOMEDICAL SCIENCES
      April                                                                     WITH INTERNATIONAL PARTICIPATION
      26-30
             ПРИМЕНА МЕТОДЕ ЕКСПЕРИМЕНТАЛНОГ ДИЗАЈНА У ОПТИМИЗАЦИЈИ ФОРМУЛАЦИЈА И УСЛОВА ЧУВАЊА КОЗМЕТИЧКИХ
                                                    УЉЕ/ВОДА КРЕМОВА

            Аутори:Александра Чолић, Андријана Ћирковић
            e-mail:sandra.colic93@gmail.com , ana.cirkovic.aa@gmail.com
            Ментори:ван. проф. др Драгана Васиљевић, ван. проф. др Јелена Ђуриш
            Катедра за фармацеутску технологију и козметологију, Фармацеутски факултет Универзитета у Београду

            Увод: Један од новијих емулгатора за израду природних и органских козметичких кремова је и глицерил стеарат цитрат
            (INCI: Glyceryl stearate citrate; скр. ГСЦ). Добијен је од сировина биљног порекла, а препоручује за израду козметичких у/в
            кремова у концентрацијама од 1,5% do 2%, при чему удео водене фазе треба да буде између 65% и 80%.
            Циљ рада: Циљ овог рада била је карактеризација природних козметичких у/в кремова, стабилизованих емулгатором ГСЦ
                ®
            (Axol  C62 pellets, Evonik, Немачка), као и процена утицаја концентрације емулгатора (1%, 1,5% и 2%), удела водене  фазе
            (65%, 72,5% и 80%) и температуре чувања (4˚С, 22˚С и 40˚С) на реолошке карактеристике и проводљивост кремова,
            применом методе Box–Behnken експерименталног дизајна.
            Материјал и методе: Према експерименталном плану, формулисано је 14 кремова, који су израђени поступком
            топло/топло. Испитивања (физичке стабилности тестом центрифугирања, pH, проводљивости и реолошких параметара),
            спроведена су 48h и 90 дана након израде.
            Резултати: Центрифугирање не доводи до појаве видљивих знакова нестабилности кремова. pH вредности кремова
            одговарају захтевима за козметичке кремове. Вредности проводљивости (> 100 µS/cm) указује да су кремови у/в типа.
            Резултати реолошких мерења су показали да сви кремови показују тиксотропно протицање и вискоеластичне особине. 90
            дана након израде, на проводљивост кремова статистички значајно утиче концентрације емулгатора и услови чувања, док
            на комплексни модул статистички значајно утиче удео водене фазе. Није било могуће успоставити статистички значајан
            модел, који описује утицај испитиваних фактора на максимални привидни вискозитет кремова.
            Закључак: Добијени резултати испитивања показују да је могуће израдити природне козметичке у/в кремове,
            стабилизоване емулгатором глицерил стеарат цитрат, у концентрацијама од 1%-2%, при чему удео водене фазе може бити
            65%-80%. Концентрација емулгатора од 1% је нижа од најмање концентрације овог емулгатора, коју препоручује
            произвођач (1,5%). Метода Box–Behnkenексперименталног дизајна се може користити за оптимизацијуформулацијских
            фактора (концентрација емулгатота и удео водене фазе), као и температурних услова чувања козметичких у/в кремова.
            Кључне речи: природни козметички у/в кремови; глицерил стеарат цитрат; реологија; проводљивост; Box–Behnken дизајн

            APPLICATION OF EXPERIMENTAL DESIGN METHOD TO OPTIMIZE THE FORMULATIONS AND STORAGE CONDITIONS OF COSMETIC
                                                     OIL/WATER CREAMS

            Authors: Aleksandra Čolić, Andrijana Ćirković
            e-mail: sandra.colic93@gmail.com, ana.cirkovic.aa@gmail.com
            Mentors: Assoc. Prof. Dragana Vasiljević, Assoc. Prof. Jelena Đuriš
            Department of Pharmaceutical Technology and Cosmetology, Faculty of Pharmacy, University of Belgrade

            Introduction: Glyceryl stearate citrate (GSC) is newer emulsifier, suitable for the formulations of natural cosmetic o/w creams, in
            concentration 1.5%-2%, with water phase content from 65%-80%.
            The Aim: The aim of this work was tocharacterize the o/w creams, stabilized by emulsifier GSC (Axol® C62 pellets, Evonik,
            Germany), as well as the assessment of emulsifier concentration (1%, 1.5% and 2%), water phase content (65%, 72.5% and 80%)
            and storage temperature (4˚C, 22˚C and 40˚C) effects of the rheological characteristics and conductivity of creams, by using Box-
            Behnken experimental design method.
            Material and Methods: The fourteen creams were prepared by using hot/hot procedure. Centrifugation test, rheological
            measurements, conductivity and pH value measurements were performed 48h, and 90 days after preparation.
            Results:After centrifugation test no visible signs of cream instability were observed. pH values of creams were suitable for cosmetic
            application. Electric conductivity values (˃100 µS/cm) indicated on o/w emulsion type. Results of the rheological measurements
            have been shown that creams exhibited thyxotropic and viscoelastic behavior.90 days after preparation, emulsifier concentrations
            and storage conditions had statistically significant influence on conductivity of creams, while the complex modulus was statistically
            significant influenced by the water phase content. It was not possible to establish a statistically significant model, which described
            the influence of the investigated factors on the maximum apparent viscosity of the creams.
            Conclusion:The obtained results showed that it is possible to prepare natural cosmetic o/w creams, stabilized by emulsifier GSC, at
            concentrations of 1%-2%, where the water phase content could be 65%-80%. Emulsifier concentration of 1% was lower than the
            lowest concentration of this emulsifier recommended by the manufacturer (1.5%). The Box-Behnken experimental design method
            could be used to optimize the formulation factors (emulsifier concentration and water phase content), as well as the storage
            temperature conditions of cosmetic o/w creams.
            Key words: natural o/w creams; glyceryl stearate citrate; rheology; conductivity; Box–Behnkendesign










                                                     Kopaonik, 2018.
          1010
   1011   1012   1013   1014   1015   1016   1017   1018   1019   1020   1021