Page 1007 - 59. КОНГРЕС СТУДЕНАТА БИОМЕДИЦИНСКИХ НАУКА СРБИЈЕ СА ИНТЕРНАЦИОНАЛНИМ УЧЕШЋЕМ
P. 1007
59. КОНГРЕС СТУДЕНАТА БИОМЕДИЦИНСКИХ НАУКА СРБИЈЕ 26-30.
СА ИНТЕРНАЦИОНАЛНИМ УЧЕШЋЕМ Април
ОДРЕЂИВАЊЕ САДРЖАЈА И АКТИВНОСТИ АНТИОКСИДАТИВНИХ ЈЕДИЊЕЊА ПРИСУТНИХ У ОДАБРАНИМ ВРСТАМА
ЦИТРУСНОГ ВОЋА И ЗЕЛЕНОГ ЛИСНАТОГ ПОВРЋА
Аутори: Исидора Илић, Лука Марошанин
e-mail: isidorailic17@gmail.com luka.marosanin@yahoo.com
Ментори: маг. фарм. Невена Дабетић, проф. др Брижита Ђорђевић
Катедра за броматологију , Фармацеутски факултет Универзитета у Београду
Увод: Воће и поврће представљају добар извор биолошки активних једињења, међу којима је витамин C, али и полифеноли
различите структуре који су значајни због њихових бројних позитивних здравствених ефеката.
Циљ рада: Циљ овог рада био је одређивање антиоксидативне активности једињења присутних у одабраним врстама
цитрусног воћа и зеленог лиснатог поврћа као и одређивање садржаја укупних полифенола, пигмената (хлорофила и
каротеноида) и витамина С.
Материјал и методе: У испитивању су корищћени узорци свежег цитрусног воћа и зеленог лиснатог поврћа присутни у
малопродајним објектима и то: лимун , грејпфрут, поморанџа, броколи, зелена салата и спанаћ. Садржај укупних
полифенола одређен је методом по Folin Ciocalteu-у. За одређивање антиоксидативне активности коришћени су DPPH,
ABTS, FRAP и CUPRAC тест. Садржај пигмената и витамина C такође је одређен спектрофотометријским методама.
Резултати: Зелено лиснато поврће садржи статистички значајно веће количине хлорофила од цитрусног воћа
(p=0,007).Најмање витамина C садржали су узорци спанаћа и зелене салате, док броколи и цитрусно воће имају знатно већи
садржај. Ако се посматра зависност између садржаја витамина C и индивидуалних антиоксидативних тестова, примећује се
статистички значајна корелација са методом FRAP (r=0,907, p=0,013). Што се тиче повезаности укупнихполифенола и
антиоксидативне способности испитиваних узорака, такође је доказана позитивна корелација (r=0,855, p=0,03).
Закључак: Полифеноли и витамин C су носиоци позитивних здравствених ефеката које са собом носи конзумирање свежег
воћа и поврћа. Цитрусно воће и зелено лиснато поврће је посебно богато овим једињењима што објашњава њихов
антиоксидативни капацитет in vitro.
Кључне речи: антиоксидативна активност; полифеноли; пигменти; витамин С
DETERMINATION OF THE CONTENT AND ANTIOXIDANT ACTIVITIES OF COMPOUNDSPRESENT IN SELECTED CITRUS FRUITS AND
GREEN LEAFY VEGETABLES
Authors: Isidora Ilić, Luka Marošanin
e-mail: isidorailic17@gmail.com luka.marosanin@yahoo.com
Mentors: TA Nevena Dabetić, Full Prof. Brižita Đorđević
Department of Bromatology, Faculty of Pharmacy, University of Belgrade
Introduction: Fruits and vegetables are good dietary sources of biologically active compounds, including vitamin C and polyphenols
that are significant because of their many positive health effects.
The Aim: The aim of this research was to determine antioxidant activity of compounds present in some particular species of citrus
fruits and green leafy vegetables and also to determine content of total polyphenols, pigments (chlorophyll and carotenoids) and
vitamin C.
Material and Methods: In this research we used samples of fresh citrus fruits and green leafy vegetables available in market
(lemon, grapefruit, orange, broccoli, lettuce and spinach). Total polyphenol content was determinated by Folin Ciocalteu method.
DPPH, ABTS, FRAP and CUPRAC tests were used in order to determine antioxidant activity. The contents of pigments and vitamin C
wеre also determinated by spectrophotometric methods.
Results: Green leafy vegetables contain statistically significant higher amounts of chlorophyll than citrus fruits (p=0.007). The
smallest amount of vitamin C was found in spinach and lettuce, while broccoli and citrus fruits had higher content. Also, statistically
significant correlation between vitamin C content and FRAP method (r=0.907, p=0.013) is observed. Concerning the correlation
between total polyphenols and antioxidant capacity of the tested samples, a positive correlation (r=0.855, p=0.03) was also
confirmed.
Conclusion: Polyphenols and vitamin C are carriers of positive health effects provided by fruit and vegetables consumption. Citrus
fruits and green leafy vegetables are particularly rich in these compounds, which explain their antioxidative capacity in vitro.
Keywords: antioxidant activity; polyphenols; pigments; vitamin C
Kopaonik, 2018.
1001