Page 1009 - 59. КОНГРЕС СТУДЕНАТА БИОМЕДИЦИНСКИХ НАУКА СРБИЈЕ СА ИНТЕРНАЦИОНАЛНИМ УЧЕШЋЕМ
P. 1009
59. КОНГРЕС СТУДЕНАТА БИОМЕДИЦИНСКИХ НАУКА СРБИЈЕ 26-30.
СА ИНТЕРНАЦИОНАЛНИМ УЧЕШЋЕМ Април
ОДРЕЂИВАЊЕ САДРЖАЈА НУТРИТИВНИХ КОМПОНЕНТИ У БИЉНИМ УЉИМА
Аутори: Маја Димић, Ана Јовчић
e-mail: maja.majadimic.dimic@gmail.com jovcic.ana95@gmail.com
Ментори: доц. др Ивана Ђуричић, кл. асист. др Невена Драшковић
Катедра за броматологију, Фармацеутски факултет Универзитета у Београду
Увод: Јестива биљна уља сврставају се у групу основних нутријената и њихов свакодневни унос је неопходан.
Најзаступљеније масне киселине у биљним уљима су незасићене масне киселине. Облици витамина Е са антиoксидативном
активношћу укључују α-, β-, γ- и δ- токофероле.
Циљ рада: Oдређивање садржаја масних киселина и витамина Е у различитим врстама биљних уља, као и њихово
међусобно поређење.
Материјал и методе: Испитивана су уља дванаест различитих биљних врста: уље кокоса, коштица кајсије, палме,
кикирикија, црног кима, бадема, сусама, тикве, пшеничних клица, маслине, лана и конопље. Масне киселине су превођене
у испарљиве метил естре помоћу раствора HCl у метанолу и одређене су методом гасне хроматографије. Припрема узорака
за одређивање витамина Е се врши се воденим раствором КОН у 95% етанолу, након чега се садржај витамина Е испитује
HPLC методом.
Резултати: Садржај масних киселина је приказан као процентуални удео у односу на укупне масне киселине, док је садржај
витамина Е изражен у mg/kg биљног уља. У испитиваним уљима у највећој количини су биле заступљене незасићене масне
киселине, са изузецима кокосовог и палминог уља у којима је одређен већи садржај засићених масних киселина. Највећа
количина полинезасићених масних киселина одређена је у уљу конопље. Корелација која постоји између високог процента
полинезасићених масних киселина и заступљености витамина Е у биљним уљима, примећена је и у овој студији. Највећи
садржај укупник токоферола одређен је у сусамовом уљу (159,95 mg/kg), док је проценат ПМК 43,3%.
Закључак: Утврђено је да постоји корелација између садржаја ПМК и количине витамина Е. Такође је утврђено да количина
витамина Е у овим уљима у највећој мери потиче од гама форме витамина Е.
Кључне речи: биљна уља; витамин Е; масне киселине; хроматографија
DETERMINING THE CONTENT OF NUTRITIVE COMPONENTS IN VEGETABE OILS
Autors: Maja Dimić, Ana Jovčić
e-mail: maja.majadimic.dimic@gmail.com jovcic.ana95@gmail.com
Mentors: Assist. Prof. Ivana Đuričić, TA Nevena Drašković
Department of bromatology, Faculty of Pharmacy University of Belgrade
Introduction: Edible vegetable oils belong to the group of basic nutrients and their daily intake is necessary. The most common
fatty acids in vegetable oils are unsaturated fatty acids. Vitamin E types with antioxidant activity include α-, β-, γ- and δ-tocopherol.
Тhe Aim: Determining the content of fatty acids and vitamin E in different kinds of vegetable oils, as well as their mutual
comparison.
Material and Methods: The analysis included twelve different types of vegetable oils: coconut oil, apricot kernel, palm, peanut,
black cumin, almond, sesame, gourd, wheat germ, olive, flax and cannabis. Fatty acids were transformed to volatile methyl esters
with methanol solution of 3M HCL and analyzed using gas chromatography. Preparation of samples for determination of vitamin E
was done with water solution of KOH in 95% of ethanol, and afterwards vitamin E was determined by HPLC method.
Results: Fatty acid content is displayed as a percentage share relative to total fatty acids, while the content of vitamin E expressed
in mg/kg of vegetable oil. In the analyzed oils, the unsaturated fatty acids were represented in the largest amount, with the
exceptions of coconut and palm oil in which were larger amount of saturated fatty acids. The largest amount of polyunsaturated
fatty acids was shown in cannabis oil. Correlation which exists between the high percentage of polyunsaturated fatty acids and
amount of vitamin E in vegetable oils, was noticed in this study. The largest amounts of total tocopherols were found in sesame oil
(159.95mg/kg), while the percentage of the PFA was 43.3%.
Conclusion: In this paper we concluded that there is a correlation between content of PFA and the amount of vitamin E. Also, we
acknowledged that amount of vitamin E in these oils comes from gamma form of vitamin E.
Keywords: vegetable oils; vitamin E; fatty acids; chromatography
Kopaonik, 2018.
1003