Page 995 - 59. КОНГРЕС СТУДЕНАТА БИОМЕДИЦИНСКИХ НАУКА СРБИЈЕ СА ИНТЕРНАЦИОНАЛНИМ УЧЕШЋЕМ
P. 995

59. КОНГРЕС СТУДЕНАТА БИОМЕДИЦИНСКИХ НАУКА СРБИЈЕ                                                 26-30.
            СА ИНТЕРНАЦИОНАЛНИМ УЧЕШЋЕМ                                                                       Април

                                АНТИОКСИДАТИВНА АКТИВНОСТ ЕКСТРАКАТА SIDERITIS SCARDICA GRISEB.

            Аутори: Јована Антонијевић, Јован Радека
            e-mail: jovanaajox.0102@gmail.com
            Ментор: доц. др Јелена Живковић
            Катедра Хемија, Медицински факултет Универзитета у Нишу

            Увод: Лечење хроничних болести представља велики медицински проблем са терапијског аспекта због чега се данас све
            више пажње придаје превентивним мерама. Једна од све коришћенијих мера је употреба намирница и супстанци са
            антиоксидативном активношћу што је у складу са „концептом функционалне хране“. Sideritis scardica Griseb. (шарпланински
            чај) је ендемска биљна врста Балканског полуострва чији екстракти испољавају бројне фармаколошке ефекте, између
            осталих и значајну антиоксидативну активност која ће у овом раду бити проучавана.
            Циљ рада: Циљ овог рада је одређивање антиоксидативне активности екстраката врсте Sideritis scardica Griseb. у поређењу
            са референтним антиоксидансима, применом различитих аналитичких метода.
            Материјал и методе: Екстракти су добијени екстракцијом биљног материјала суперкритичним угљен-диоксидом.  Укупан
            садржај фенолних једињења одређен је Folin-Ciocalteu методом, док је антиоксидативна активност одређивана DPPH
            методом, FRAP методом и методом инхибиције обезбојавања β-каротена. Спектрофотометријска мерења вршена су
            коришћењем UV/Vis спектрофотометра.
                                                                                                 o
            Резултати: Најбоље резултате је показао екстракт добијен под притиском од 30 MPa и на температури од 40  C. Наведени
            суперкритични екстракт поседује 19,94 mg GAE/g сувог екстракта укупних фенолних једињења, антиоксидативна активност
                                                                   2+
            добијена DPPH методом је IC 50 =0,25 mg/ml, а FRAP тестом 0,18 mmol Fe /g сувог екстракта. Најнижи садржај укупних
            фенолних материја као и најнижа антиоксидативна активност уз примену свих метода  утврђена је за екстракт добијен при
                     o
            10 MPa/40  C. Kоришћени референтни антиоксиданси су показали боље резултате од испитиваних екстраката у погледу
            антиоксидативне активности, међутим синтетски антиоксиданси неретко су токсични и штетни за људско здравље.
            Закључак: Биљни антиоксиданси као што су активни принципи испитиваних екстраката врсте Sideritis scardica Griseb. су
            далеко безбеднији за примену. Међутим, за сада се ова дрога користи само у традиционалној медицини и нема довољно
            клиничких студија везаних за потврђивање ефикасности и безбедности због чега су неопходна даља истраживања.
            Кључне речи: антиоксидативна активност; екстракти; фенолне компоненте; функционална храна


                                    АNTIOXIDANT ACTIVITY OF SIDERITIS SCARDICA GRISEB. EXTRACTS

            Authors: Jovana Antonijevic, Jovan Radeka
            e-mail: jovanaajox0102@gmail.com
            Mentor: Assist. Prof. Jelena Zivkovic
            Department of Chemistry, Faculty of Medicine, University of Nis

            Introduction: Treatment of chronic diseases presents major medical problem from therapeutic aspect, which is why more and
            more attention is given to preventive measures for onset of the disease. One of increasingly used measures is use of foods and
            substances with antioxidant activity, which is in line with "concept of functional food". Sideritis scardica Griseb.(Sarplanin tea) is
            endemic plant species of Balkan peninsula whose extracts have number of pharmacological effects, including the antioxidant
            activity that will be studied in this research.
            The Aim: Aim of this study is to determine antioxidant activity of Sideritis scardica Griseb. species extracts, in comparison with
            reference antioxidants, using different analytical methods.
            Material and Methods: Extracts were obtained by extraction of plant material with supercritical carbon dioxide. Total phenolic
            content was determined by the Folin-Ciocalteu method while antioxidative effects were measured by DPPH method, FRAP method
            and β-Carotene bleaching assay. Spectrophotometric measurements were performed using UV/Vis spectrophotometer.
                                                                                     o
            Results: Best results were shown for extracts obtained at pressure of 30MPa and temperature of 40 C. This supercritical extract
            contains 19.94mgGAE/g of dry extract of total phenolic content, antioxidant activity which was determined by using DPPH method
                                                                 2+
            amounts IC50=0.25 mg/ml, and by using FRAP method was 0.18mmolFe /g of dry extract. Lowest content of total phenolic
            substances as well as lowest antioxidant activity measured by all methods has been determined for extract obtained at
                    o
            10MPa/40 C. Used reference antioxidants have shown better results than tested extracts in terms of antioxidant activity, however,
            synthetic antioxidants are often toxic and harmful for human health.
            Conclusion: Herbal antioxidants such as active principles of investigated extracts of species Sideritis scardica Griseb. are far safer to
            use. Still, for now, this drug is only used in traditional medicine and there are not enough clinical studies that confirm its efficiency
            and safety so further research is needed.
            Keywords: antioxidant activity; extracts; phenolic components; functional foods













                                                     Kopaonik, 2018.
                                                                                                           989
   990   991   992   993   994   995   996   997   998   999   1000