Page 992 - 59. КОНГРЕС СТУДЕНАТА БИОМЕДИЦИНСКИХ НАУКА СРБИЈЕ СА ИНТЕРНАЦИОНАЛНИМ УЧЕШЋЕМ
P. 992
59th SERBIAN STUDENTS’ CONFERENCE OF BIOMEDICAL SCIENCES
April WITH INTERNATIONAL PARTICIPATION
26-30
КОМПАРАЦИЈА ГРАВИМЕТРИЈСКЕ И СПЕКТРОФОТОМЕТРИЈСКЕ МЕТОДЕ ОДРЕЂИВАЊА КОФЕИНА У ЧАЈУ
Аутори: Азра Шољанин, Jaсмина Спирјан
e-mail: azra.soljanin@hotmail.com
Ментори: доц. др Лариса Алагић-Џамбић, aсс. Азра Башић, aсс. Минела Дацић
Институт за биомедицинску дијагностику и истраживање "Геном", Фармацеутско-здравствени факултет Универзитета у
Травнику
Увод: Конзумација безалкохолних пића која у себи садрже кофеин знатно је порасла у новије време и око 80% светске
популације свакодневно их конзумира. Природни алкалоид кофеин се најчешће може наћи у зрну кафе и листовима чаја.
Делује као психостимуланс, аналептик и благи диуретик. Управо због наведених утицаја, одређивање кофеина у разним
напицима данас је веома актуелно и све се више истражују методе које су економски исплативе, једноставне и дају
задовољавајуће резултате.
Циљ рада: Циљ овог истраживања је био да се упореде масе кофеина добијенe спектрофотометријском и гравиметријском
анализом екстрахованог кофеина из чаја.
Материјал и методе: У овом раду рађена је екстракција и изолација кофеина из седам врста чајева, комерцијално
доступних у Босни и Херцеговини. Спектрофотометријска анализа је извршена након екстракције кофеина из чаја кључалом
водом, припреме стандарда кофеина одређених концентрација и снимањем апсорбанце на 271 nm. Гравиметријска
анализа је вршена након изолације кофеина хлороформом.
Резултати: Резултати добијени обема методама указују да се у зеленом чају налазинајвећа маса кофеина
(спектрофорометријска метода: 113,14 mg/врећици, гравиметријска метода: 54,8 mg/врећици), а у камилици најмања маса
(спектрофотометријска метода: 30,83 mg/врећици, гравиметријска метода: 19,15 mg/врећици).
Закључак: Из резултата рада произилази да су масе кофеина добијене гравиметријском анализом доста мање од маса
добијених спектрофотометријском анализом. Одређивањем чистоће изолованог кофеина, дошли смо до закључка да је
спектрофотометријска метода много поузданија, те да на гравиметријску анализу утичу многи фактори који су довели до
смањеног приноса изолованог кофеина.
Кључне речи: чај; кофеин; екстракција; спектрофотометрија; гравиметрија
COMPARISON OF GRAVIMETRIC AND SPECTROPHOTOMETRIC METHODS FOR DETERMINATION OF CAFFEINE IN TEA
Authors: Azra Šoljanin, Јasmina Spirjan
e-mail: azra.soljanin@hotmail.com
Menthors: Assist. Prof.Larisa Alagić-Džambić, TA Azra Bašić, TA Minela Dacić
Institute for Biomedical Diagnostics and Research "Genome", Faculty of Pharmacy and Health Sciences University of Travnik
Introduction: Consumption of soft drinks containing caffeine recently has risen considerably and around 80% of the world's
population consumes it daily. The natural alkaloid caffeine can often be found in coffee grains and tea leaves. It acts as a
psychostimulant, analeptic and mild diuretic. Because of mentioned effects, the determination of caffeine in various beverages is
very important today, and more and more research is being carried out basedon methods that are economical, simple and give
satisfactory results.
The Aim: The aim of this study was to compare the mass of caffeine obtained by spectrophotometric and gravimetric analysis of
the extracted caffeine from tea.
Material and Methods: In this study extraction and isolation of caffeine was made from seven types of teas, commercially available
in Bosnia and Herzegovina. Spectrophotometric analysis was performed after extraction of caffeine from tea with a boiling water,
preparation of caffeine standardsof a certain concentrations and by measuring the absorbance at 271 nm. Gravimetric analysis was
performed after isolation of caffeine with chloroform.
Results: Results obtained by two methods indicate that the largest amount of a caffeine can be found in a green tea
(spectrophotometry method: 113.14 mg/tea bag, gravimetric method: 54.8 mg/tea bag), while the smallest amount of caffeine is
found in chamomile (spectrophotometric method: 30.83 mg/tea bag, gravimetric method: 19.15 mg/tea bag).
Conclusion: Results of the study show that the mass of caffeine obtained by gravimetric analysis is considerably less than the mass
obtained by spectrophotometric analysis. By determining the purity of isolated caffeine, we came to the conclusion that the
spectrophotometric method is more reliable, and that the gravimetric analysis is influenced by many factors that have led to
decreased yield of the isolated caffeine.
Keywords: tea; caffeine; extraction; spectrophotometry; gravimetry
Kopaonik, 2018.
986