Page 964 - 59. КОНГРЕС СТУДЕНАТА БИОМЕДИЦИНСКИХ НАУКА СРБИЈЕ СА ИНТЕРНАЦИОНАЛНИМ УЧЕШЋЕМ
P. 964

59th SERBIAN STUDENTS’ CONFERENCE OF BIOMEDICAL SCIENCES
      April                                                                     WITH INTERNATIONAL PARTICIPATION
      26-30
                                          АФЛАТОКСИНИ У ПРОИЗВОДИМА ОД КУКУРУЗА

            Аутор: Марија Опачић
            e-mail: marijamaraopacic1994@gmail.com
            Ментор: проф. др Љиља Торовић
            Катедра за фармацију, Медицински факултет Универзитета у Новом Саду

            Увод: Афлатоксини су класа микотоксина које производе Aspergillus гљиве, међу којим су најзначајније A. flavus и A.
            parasiticus. A. flavus производи само афлатоксине В1 и В2 (AFB1 и AFB2, редом), док A. parasiticus производи В1 и В2, као и
            афлатоксине G1 и G2 (AFG1 и AFG2, редом). IARC класификује афлатоксине у групу 1 карциногена.
            Циљ рада: Валидација аналитичке методе за одређивање садржаја афлатоксина у прозводима од кукуруза; одређивање
            садржаја афлатоксина у прозводима од кукуруза произведеним у Републици Србији; оцена здравствене безбедности
            производа у смислу усаглашености са релевантним законским актима.
            Материјал и методе: У раду је испитано двадесет узорака млинских прозвода од кукуруза. За анализу је примењена течна
            хроматографија са флуоресцентном детекцијом након пречишћавања узорка на имуно-афинитетним колонама (IAC-HPLC-
            FLD). Метода је валидована проценом селективности, опсега линеарности, лимита квантификације, тачности, приноса и
            прецизности.
            Резултати: Метода је показала одговарајућу селективност; лимит квантификације износи 0,1 μg/kg за AFB1, 0,05 μg/kg, за
            AFB2, 0,3 μg/kg за AFG1 и 0,15 μg/kg за AFG2; тачност методе је 86,8% за AFB1 и 87,0% за AFB2; принос и прецизност, зависно
            од концентрационог нивоа, крећу се у опсегу 50,4-90,1%, односно 6,4-11,7%. Афлатоксини су квантификовани у једанаест од
            двадесет узорака и то AFB1 у свих једанаест, а AFB2 у пет узорака. AFG1 и AFG2 нису квантификовани.
            Закључак: Утврђено је да је садржај афлатоксина у 85% испитаних узорака млинских производа од кукуруза усаглашен са
            законским прописима у Републици Србији, док 15% узорака нису у сагласности.
            Кључне речи: афлатоксини; кукуруз; HPLC-FLD


                                                AFLATOXINS IN CORN PRODUCTS

            Author: Marija Opačić
            e-mail: marijamaraopacic1994@gmail.com
            Mentor: Full Prof. Ljilja Torović
            Department of Pharmacy, Faculty of Medicine University of Novi Sad

            Introduction: Aflatoxins are the class of mycotoxins that are produced by fungi of the Aspergillus genera, primarily by A. flavus and
            A. parasiticus. A. flavus produces only aflatoxins B1 and B2, while A. parasiticus produces B1, B2 as well as the aflatoxins G1 and G2.
            IARC classifies aflatoxins as extremely potent genotoxic carcinogens (IARC group 1).
            Тhe Aim: Validation of analytical method for the determination of aflatoxins in corn products; determination of aflatoxins in corn
            products produced in the Republic of Serbia; assessment of the safety of the products in terms of compliance with the relevant law
            requirements.
            Material and Methods: Twenty samples of milling products of corn were examined. Analysis was performed by liquid
            chromatography with fluorescence detection after clean-up of the sample on the immunoaffinity column (IAC-HPLC-FLD). The
            method was validated assessing selectivity, linearity range, limit of quantification, accuracy, recovery and precision.
            Results: The method has proved to have appropriate selectivity; limit of quantification was 0.1 g/kg AFB1. 0.05 g/kg AFB2. 0.3
            g/kg AFG1 i 0.15 g/kg AFG2; the accuracy of the method was 86.8% for AFB1 and 87.0% for AFB2; recovery and precision,
            depending on the concentration levels were in the range 50.4-90.1% and 6.4-11.7%, respectively. Thus, the adequacy of the applied
            method for the intended purpose was confirmed. Aflatoxins were quantified in 11 samples.
            Conclusion: It was found that 85% analysed corn products are in compliance with the legislation in force in the Republic of Serbia
            regarding the content of aflatoxins.
            Keywords: aflatoxins; corn; HPLC-FLD























                                                     Kopaonik, 2018.
          958
   959   960   961   962   963   964   965   966   967   968   969