Page 962 - 59. КОНГРЕС СТУДЕНАТА БИОМЕДИЦИНСКИХ НАУКА СРБИЈЕ СА ИНТЕРНАЦИОНАЛНИМ УЧЕШЋЕМ
P. 962

59th SERBIAN STUDENTS’ CONFERENCE OF BIOMEDICAL SCIENCES
      April                                                                     WITH INTERNATIONAL PARTICIPATION
      26-30
                                КАРАКТЕРИСТИКЕ СПОРТСКЕ ИСХРАНЕ И МОГУЋНОСТИ СУПЛЕМЕНТАЦИЈЕ

            Аутор: Теодора Костић, Алекса Алексић
            e-mail: teodorakg@hotmail.com
            Ментор: проф. др Нела Ђоновић
            Центар за хигијену и хуману екологију, Институт за јавно здравље Крагујевац, Факултет медицинских наука Универзитета у
            Крагујевцу

            Увод: Исхрана спортисте мора бити адекватна и често додатна суплементација дијететским препаратима је неопходна да
            би се одржало здравље а самим тим и остварио максималан физички перфоманс. Спортски додаци на бази протеина
            спадају међу најчешће типове прехрамбених додатака који конзумирају спортисти. Ови производи могу повећати унос
            енергије и тиме допринети позитивном билансу енергије потребне за повећање мишићне масе и снаге.
            Циљ рада: Основни циљ је анализа исхране активних спортиста ради примене адекватне суплементације, док је
            специфичан циљ анализа дијететских суплемената намењених спортистима као и препоруке за суплементирање.
            Материјал и методе: Студија је дизајнирана као проспективно-ретроспективна, дескриптивна, студија пресека.
            Истраживање је реализовано у периоду од 01.12.2017.-01.03.2018. године. Сви подаци су прикупљени из Центра за хигијену
            и хуману екологију, Института за јавно здравље Крагујевац. У студију је укључено 88 узорака. У проспективном делу je
            анализиранa исхранa активних спортиста старијих од 17 година, а ретроспективно резултати анализа дијететских
            суплемената намењених спортистима. Статистичка aнaлизa je извршена у програму SPSS ver.20.0.
            Резултати: Статистичку значајност је показала расподела испитаника по индексу телесне масе, где је уочено да је проценат
            мушкараца који имају ИTM>25 већи него код жена (p=0,001). Спортисти са ИTM>25 се више баве физичком активношћу у
            односу на спортисте са нормалним или смањеним ИТМ (p=0,002). ИТМ расте са годинама старости (p=0,002). Уочена је
            негативна корелација између употребе суплемената и саветовања са лекаром.
            Закључак: Исхрана спортиста није адекватна, постоје бројне неправилне навике као што су прескакање оброка,
            суплементирање без саветовања са лекаром, повишен ИТМ. Сви анализирани додаци исхрани намењени исхрани
            спортиста су здравствено безбедни.
            Кључне речи: спортска исхрана; спортисти; дијететски суплементи


                              CHARACTERISTICS OF SPORTS NUTRITION AND SUPPLEMENTING OPPORTUNITIES

            Author: Teodora Kostic, Aleksa Aleksic
            e-mail: teodorakg@hotmail.com
            Mentor: Full Prof. Nela Djonovic
            Center for Hygiene and Human Ecology, Institute of Public Health Kragujevac, Faculty of Medical Sciences University of Kragujevac

            Introduction: Nutrition of an athlete must be adequate and often additional supplementation with dietary preparations is
            necessary in order to maintain health and thus achieve maximum physical performance. Sport-based protein supplements are
            among the most common types of nutritional supplements consumed by athletes. These products can increase energy intake and
            thus contribute to the positive balance of energy needed to increase muscle mass and strength.
            The Aim: The main goal is to analyze the nutrition of active athletes in order to apply adequate supplementation, while the specific
            goal is the analysis of dietary supplements, as well as recommendations for supplements.
            Material and Methods: The study was designed as prospectively-retrospective, descriptive, cross-sectional study. The research was
            carried out in the period from 01.12.2017-01.03.2018. All data was collected from the Department of Hygiene and Human Ecology,
            Institute for Public Health Kragujevac. 88 samples were included in the study. In the prospective work, the diet of active athletes
            older than 17 years was analyzed, and retrospective results of the analysis of dietary supplements intended for athletes. Statistical
            analysis was performed in SPSS ver.20.0.
            Results: Statistical significance showed the distribution of subjects according to the body mass index, where it was noticed that the
            percentage of men with BMI> 25 was higher than in women (p=0.001). Athletes with ITM>25 are more concerned with physical
            activity compared to athletes with normal or reduced BMI (p=0.002). BMI is growing with age (p=0.002). There was a negative
            correlation between use of supplements and consultation with the doctor.
            Conclusion: Nutrition of athletes is not adequate, there are numerous irregular habits such as skipping meals, supplements without
            consulting with a doctor, elevated BMI. All analyzed nutritional supplements for athlete nutrition are safe.
            Keywords: sports nutrition; athletes; dietary supplements

















                                                     Kopaonik, 2018.
          956
   957   958   959   960   961   962   963   964   965   966   967