Page 966 - 59. КОНГРЕС СТУДЕНАТА БИОМЕДИЦИНСКИХ НАУКА СРБИЈЕ СА ИНТЕРНАЦИОНАЛНИМ УЧЕШЋЕМ
P. 966

59th SERBIAN STUDENTS’ CONFERENCE OF BIOMEDICAL SCIENCES
      April                                                                     WITH INTERNATIONAL PARTICIPATION
      26-30
                                           ЗЕАРАЛЕОН У ПРОИЗВОДИМА ОД КУКУРУЗА

            Аутор: Николина Сантрач
            e-mail: nikolinasantrac94@hotmail.com
            Ментор: проф. др Љиља Торовић
            Катедра за фармацију, Медицински факултет Нови Сад Универзитетa у Новом Саду

            Увод: Зеараленон је нестероидни естрогени микотоксин који настаје као производ метаболизма гљива Fusarium врста.
            Јавља се као природни контаминант зрња кукуруза, пшенице, јечма, ражи и других житарица. Бројне студије спроведене на
            експерименталним и домаћим животињама указују на токсичне утицаје зеараленона, који због свог естрогеног деловања
            доводи до измена у репродуктивном тракту, смањене плодности и скотности.
            Циљ рада: Валидација методе за одређивање садржаја зеараленона у производима од кукуруза; одређивање садржаја
            зеараленона у производима од кукуруза са тржишта Републике Србије; оцена безбедности производа од кукуруза.
            Материјал и методе: Анализом је обухваћено 20 узорака млинских производа од кукуруза са тржишта Републике Србије. За
            анализу је примењена течна хроматографија са флуоресцентом детекцијом након пречишћавања узорка на имуно-
            афинитетним колонама. Аналитичка метода је окарактерисана следећим параметрима извођења: селективност, опсег
            линеарности, лимит квантификације, тачност, принос и прецизност.
            Резултати: Примењена аналитичка метода показала је задовољавајућу селективност; лимит квантификације износи 1 μg/kg;
            тачност методе износи 102,4%; принос и прецизност, зависно од концентрационог нивоа, крећу се у опсегу 70,4-84,9%,
            односно 2,4-4,1%, редом. Присуство зеараленона је детектовано код 70% узорака, са просечним садржајем 10,55 μg/kg и
            максималном концентрацијом од 130,53 μg/kg.
            Закључак: Утврђено је да је један од двадесет испитаних узорака од кукуруза (5%) није у складу са важећим законским
            прописима у Републици Србији у погледу садржаја зеараленона, док су остали испитани узорци били у складу са
            прописима.
            Кључне речи: зеараленоне; кукуруз; HPLC-FLD


                                               ZEARALENONE IN CORN PRODUCTS

            Author: Nikolina Santrač
            e-mail: nikolinasantrac94@hotmail.com
            Mentor: Full Prof. Ljilja Torović
            Department of Pharmacy, Faculty of Medicine Novi Sad University of Novi Sad

            Introduction: Zearalenone is a non-steroidal oestrogenic mycotoxin produced by several Fusarium spp. It occurs as a natural
            contaminant of grains of maize, wheat, barley, rye and many other grains. Numerous studies conducted on experimental and
            domestic animals indicated toxic effects of zearalenone, alterations in the reproductive tract, decreased fertility and reduced litter
            size, due to its oestrogenic activity.
            The Aim: Validation of analytical method for the determination of zearalenone in corn products; determination of zearalenone in
            corn products from the Serbian market; evaluation of safety of corn food products.
            Material and Methods: Analysis included 20 samples of corn milling products from the Serbian market. Analysis was performed by
            liquid chromatography with fluorescence detection after sample clean-up on the immuno-affinity columns. Method performance
            was characterized through following parameters: selectivity, linearity range, limit of quantification, accuracy, recovery and
            precision.
            Results: The method showed good selectivity; limit of quantification was 1g/kg; accuracy of the method was 102.4%; recovery
            and precision, depending on the concentration level, ranged from 70.4 to 84.9% and from 2.4 to 4.1%, respectively. Zearalenone
            was detected in 70% of samples, with an average content of 10.55 μg/kg and a maximum concentration of 130.53 μg/kg.
            Conclusion: It was found that one of analysed samples of corn products (5%) was not in compliance with Serbian regulation
            regarding the content of zearalenone, while all other analysed samples were in compliance.
            Keywords: zearalenone; corn; HPLC-FLD























                                                     Kopaonik, 2018.
          960
   961   962   963   964   965   966   967   968   969   970   971