Page 963 - 59. КОНГРЕС СТУДЕНАТА БИОМЕДИЦИНСКИХ НАУКА СРБИЈЕ СА ИНТЕРНАЦИОНАЛНИМ УЧЕШЋЕМ
P. 963
59. КОНГРЕС СТУДЕНАТА БИОМЕДИЦИНСКИХ НАУКА СРБИЈЕ 26-30.
СА ИНТЕРНАЦИОНАЛНИМ УЧЕШЋЕМ Април
ИСПИТИВАЊЕ РАСТВОРЉИВОСТИ ДИЈЕТЕТСКИХ СУПЛЕМЕНАТА РЕСВЕРАТРОЛА
Аутор: Ивана Алекси
e-mail: iva.aleksi@gmail.com
ментор: доц. др Мира Микулић
Катедра за фармацију, Медицински факултет Универзитетa у Новом Саду
Увод: Употреба дијететских суплемената који садрже ресвератрол је све популарнија. Ресвератрол (3,5,4′-
трихидроксистилбен) припада групи стилбена - фенолних једињења присутних у различитим биљним врстама. Сматра се да
испољава антиоксидантно, антимикробно, антиинфламаторно и антиканцерогено дејство.
Циљ рада: Циљ овог рада је одређивање растворљивости дијететских суплемената који садрже ресвератрол односно
екстракт грожђа, праћењем ослобађања ресвератрола у одређеном временском интервалу.
Материјал и методе: Тестом дисолуције испитивано је по 6 дозних јединица 12 различитих суплемената. Концентрација
ослобођеног ресвератрола у ацетатном пуферу pH 4,5 након 45 минута растварања, квантификована је „HPLC“ методом.
Резултати: Од 7 суплемената са декларисаним садржајем ресвератрола, само је код 4 детектовано његово ослобађање, али
је само код две капсуле суплемента Ф7 оно износило више од 75%. Код 5 узорака са екстрактима грожђа, ресвератрол није
детектован.
Закључак: Како ниједан суплемент није испунио предложене критеријуме растворљивости, поставља се питање
формулације, као и присуства и биолошке расположивости ове активне компоненте у комерцијално доступним
суплементима.
Кључне речи: ресвератрол; дијететски суплементи; тест дисолуције
DISSOLUTION TESTING OF DIETARY SUPPLEMENTS CONTAINIG RESVERATROL
Author: Ivana Aleksi
e-mail: iva.aleksi@gmail.com
Mentor: Assist. Prof. Mira Mikulić
Depratment of Pharmacy, Faculty of Medicine University of Novi Sad
Introduction: The usage of dietary supplements containig resveratol is becoming more popular. Resveratrol (3,5,4′-
trihydroksystilbene) is a compound belonging to group of stilbenes – phenolics present in various plant species. It is known that it
posseses antioxidant, antimicrobial, antiinflamatory and anticancerogenic effect.
The Aim: The aim of this study was determination of dissolution of dietary supplements containig resveratol or grape extract, by
following the release of resveratrol in specific time interval.
Material and Мethods: 6 dosage units of 12 different dietary supplements were analyzed by dissolutuion test. Concentration of
released resveratrol in acetate buffer pH 4.5 after, was quantified by HPLC method.
Results: From 7 dietary supplements with decared content of resveratol, only in 4 was detected ist release, but only in 2 capsules of
supplement F 7 the releasage was more than 75%. In 5 samples with grape extract, resveratrol was not detected.
Conclusion: As non of the analyzed supplements fulfilled suggested critera for dissolutuion, there is question about formulation, as
well as presence or biological availability of this active compound in commercial supplements.
Keywords: resveratrol; dietary supplements; dissolution test
Kopaonik, 2018.
957