Page 959 - 59. КОНГРЕС СТУДЕНАТА БИОМЕДИЦИНСКИХ НАУКА СРБИЈЕ СА ИНТЕРНАЦИОНАЛНИМ УЧЕШЋЕМ
P. 959
59. КОНГРЕС СТУДЕНАТА БИОМЕДИЦИНСКИХ НАУКА СРБИЈЕ 26-30.
СА ИНТЕРНАЦИОНАЛНИМ УЧЕШЋЕМ Април
УТИЦАЈ КОЛЕКТИВНЕ ИСХРАНЕ НА СТАТУС УХРАЊЕНОСТИ ДЕЦЕ У ПРЕДШКОЛСКОЈ УСТАНОВИ
Аутор: Мина Поскурица, Ђорђе Стевановић
e-mail: poskuricamina@gmail.com
Ментор: проф. др Нела Ђоновић, проф. др Милета Поскурица
Институт за јавно здравље, Факултет медицинских наука Универзитета у Крагујевцу
Увод: Главни циљ правилне исхране је да обезбеди адекватан унос оптималне количине хранљивих материја. Колективна
исхрана у предшколским установама треба бити корективни фактор породичној исхрани. Прекомерна ухрањеност деце
представља предиктор гојазности у старијој животној доби.
Циљ рада: Циљ рада је да се утврди утицај колективне исхране и статус ухрањености деце у предшколским установама.
Материјал и методе: Студија ретроспективног карактера је спроведена у обданишту „Бамби“ Крагујевац. Подразумевала је
прикупљање података о тежини и висини за 185 деце (98 дечака и 87 девојчица) из 2015/16. године за сва 4 квартала.
Извршена је подела на четири узрасне групе (од 4 до 7 година). Из Института за јавно здравље прикупљени су подаци о
енергетској вредности сваког оброка који су били исти за сву децу. Коришћен је индекс телесне масе (BMI) како би се
приступило статусу ухрањености. Подаци су статистички анализирани у програму SPSS v.21.
Резултати: Проценат потхрањене деце у све четири групе је у просеку био 5,95%, нормално ухрањене деце 77,75%,
прекомерно ухрањене 9,12% и гојазне деце 7,12%. Статус ухрањености се није статистички значајно разликовао у
испитиваним група ни у једном кварталу. Постоји статистички значајна разлика у статусу ухрањености дечака и девојчица у
категорији са повећаним BMI . У све четири групе уочен је пораст у телесној тежини и BMI, са веома јаком, статистички
значајном разликом у тежини (р=0,001, r=0,019) и BMI (р=0,000, r=0,295) између првог и четвртог квартала. Пораст у тежини
и BMI одговара енергетској вредности оброка. Највећи принос у тежини уочен је између првог и другог квартала са
статистички значајном разликом (р=0,009, r=0,015) када је енергетски унос био највећи.
Закључак: Око 20% испитиване деце није имало адекватан статус ухрањености, првенствено у корист прекомерно ухрањене
и гојазне категорије. Знајући чињеницу да је енергетски унос за сву децу био исти, истичемо значај породичне исхране и
навика у породици и потврђујемо предпоставку да је колективна исхрана коректор породичне исхране.
Кључне речи: предшколски узраст; колективна исхрана; статус ухрањености
IMPACT OF COLLECTIVE DIET ON NUTRITIONAL STATUS OF PRESCHOOL CHILDREN
Author: Mina Poskurica, Djordje Stevanovic, Marko Ristic
e-mail: poskuricamina@gmail.com
Mentor: Full Prof. Nela Djonovic, Full Prof. Mileta Poskurica
Institute of public health, Faculty od Medical sciences University of Kragujevac
Inroduction: The main goal of proper nutrition is to provide children adequate intake of optimum amount of nutritients. Collective
diet represents a correcting factor of irregularity in family nutrition.Overweight in children represents a predictor of obesity in
future age.
The Aim: The aim was to evaluate nutrtitional status of preschool children and impact of collective diet on nutritional status.
Material and Methods: Retrospective study was conducted in “Bambi” kindergarten, Kragujeva,on 185 children,divided into four
groups by age (from age 4 to 7).There were 98 boys and 87 girls, aproximatly equally divided in groups.From kindergarten data was
collected about weight and height in all four quartals in year 2015/16.From Institute of Public Health data was collected about
energetic values of every meal and macronutritient used, which were the same for all the children. Body mass index (BMI) was
used to assess childrens weight status. Data was analyzed by SPSS statistical software v.21.
Results: Percentage of underweight children in all four groups were in average 5.95%, with normal BMI 77.75%,overweight 9.12%
and obese 7.125%. Nutritional status had no statisticly significant difference in examined groups in nor one quartal. Statistical
difference was found between groups of overweight and obese boys and girls.In all four groups,the increase of both weight and
BMI was spotted,with very high statisticly significant difference of weight (p=0.001, r=0.19) and BMI (p=0.000, r=0.295) between
first and fourth quartal. Income in weight and BMI corresponded with energy values of meals. The highest income in weight was
noticed between first and second quartal,with statistical significance (p=0.009, r=0.15) when the value of energy intake was the
highest.
Conclusion: About 20% of examined children did not have an adequate nutritional status, more toward overweight
category.Considering the fact that the energy intake was the same for all children, we find the importance of eating and health
relating habits children adopt in family environment, and that the collective diet is the correcting factor of irregularity in family
nutrition.
Keywords: preschool children; collective diet; nutritional status
Kopaonik, 2018.
953