Page 956 - 59. КОНГРЕС СТУДЕНАТА БИОМЕДИЦИНСКИХ НАУКА СРБИЈЕ СА ИНТЕРНАЦИОНАЛНИМ УЧЕШЋЕМ
P. 956

59th SERBIAN STUDENTS’ CONFERENCE OF BIOMEDICAL SCIENCES
      April                                                                     WITH INTERNATIONAL PARTICIPATION
      26-30
                            АНАЛИЗА ПАРАМЕТАРА ЗДРАВСТВЕНЕ БЕЗБЕДНОСТИ ДИЈЕТЕТСКИХ СУПЛЕМЕНАТА

            Аутор: Марија Стошић
            e-mail:stosicm569@gmail.com
            Ментор: проф. др Нела Ђоновић
            Центар за хигијену и хуману екологију ИЗЈЗ Крагујевац

            Увод: Дијететски суплементи су производи које се користе као допуна нормалној исхрани и представљају концентроване
            изворе нутријената као сто су витамини, минерали, амино киселине, биљни састојци и друге супстанце које су потребне
            здравом организму, будући да остварују одређену хранљиву или физиолошку улогу.
            Циљ рада: Основни циљ овог истраживања је провера здравствене безбедности дијететских суплемената на основу
            извршених комплетних анализа параметара здравствене безбедности дијететских производа и стручног мишљења, као и
            анализа појединих параметара специфичних за одређене групе дијететских суплемената.
            Материјал и методе: Истраживање је спроведено као ретроспективна дескриптивна студија. Подаци су добијени из
            документације Центра за хигијену и хуману екологију ИЗЈЗ Крагујевац. Анализе дијететских суплемената (микробиолошке и
            хемијске) су извршене према међународно стандардизованим методама ISO 17025:2015 и важећим прописима у нашој
            земљи као и препорукама СЗО.
            Величина узорка је одређена G-Power softwear-ом за α err prob=0,05; рower (1-β err prob) =0,90; износи 88 узорака.
            Статистичка обрада је извршена у програму SPSS ver. 21.0.
            Резултати: Здравствена безбедност препарата – већина препарата испуњава критеријуме (p>0,05), микробиолошка
            исправност – потпуно испуњени критеријуми, хемијска исправност–већина препарата испуњава критеријуме (p>0,05),
            нутритивна и здравствена изјава-испуњени критеријуми (p>0,05) декларације неких група ових производа нису усклађене са
            обавезним нормама Правилника, концентрације активних материја у дијететским суплементима као и њихове енергетске
            вредности не одговарују увек вредностима са декларација.
            Закључак: Дијететски суплементи су у највећем проценту здравствено исправни, декларације неких група ових производа
            нису усклађене са Правилником.
            Кључне речи: дијететски суплементи; здравствена исправност; параметри здравствене безбедности


                                 ANALYSIS OF PARAMETERS OF HEALTH SAFETY OF DIETARY SUPPLEMENT

            Author: Marija Stošić
            e-mail: stosicm569@gmail.com
            Mentor: prof. Dr. NelaĐonović
            Center for Hygiene and Human Ecology IZJZ Kragujevac

            Introduction: Dietary supplements are products that are used as a supplement to normal nutrition and represent concentrated
            nutrients such as vitamins, minerals, amino acids, herbal ingredients and other substances that are needed by a healthy organism,
            as they exercise a certain nutritional or physiological role.
            The Aim: The main goal of this research is to check the health safety of dietary supplements on the basis of complete analysis of
            the parameters of health safety of dietary products and expert opinion, as well as analysis of certain parameters specific for certain
            groups of dietary supplements.
            Material and methods: The research was conducted as a retrospective descriptive study. The data are obtained from the
            documentation of the Center for Hygiene and Human Ecology, IZJZ Kragujevac. Analyzes of dietary supplements (microbiological
            and chemical) are carried out according to internationally standardized methods ISO 17025: 2015 and valid regulations in our
            country, as well as recommendations of the WHO.
            The sample size was determined by G-Power softwear for α err prob=0.05; рower (1-β err prob) = 0.90; It is 88 samples.
            Statistical processing was performed in SPSS ver.21.0.
            Results: Health safety of the preparation - most preparations meet the criteria (p>0.05), microbiological correctness - completely
            fulfilled criteria, chemical safety - most of the preparation meets the criteria (p>0.05), nutritional and health statement-fulfilled
            criteria (p>0.05) of the declaration of some groups of these products are not in line with the mandatory norms of the Regulations,
            the concentration of active substances in dietary supplements as well as their energy values are not always answered by the values
            from the declarations.
            Conclusion: Dietary supplements are health-correct in the highest percentage, the declarations of some groups of these products
            are not in line with the Rulebook.
            Keywords: dietary supplements; health safety; health safety parameters















                                                     Kopaonik, 2018.
          950
   951   952   953   954   955   956   957   958   959   960   961