Page 243 - 59. КОНГРЕС СТУДЕНАТА БИОМЕДИЦИНСКИХ НАУКА СРБИЈЕ СА ИНТЕРНАЦИОНАЛНИМ УЧЕШЋЕМ
P. 243

59. КОНГРЕС СТУДЕНАТА БИОМЕДИЦИНСКИХ НАУКА СРБИЈЕ                                                 26-30.
            СА ИНТЕРНАЦИОНАЛНИМ УЧЕШЋЕМ                                                                       Април

             ИСПИТИВАЊЕ АНТИМИКРОБНОГ ПОТЕНЦИЈАЛА ЕТАРСКИХ УЉА ПРИМЕНОМ НОВЕ АГАР МИКРОДИЛУЦИОНЕ МЕТОДЕ IN
                                                          VITRO

            Аутори: Никола Крстић, Никола Јаковљевић
            e-mail: nkrstic94@yahoo.com jakov.nikola94@gmail.com
            Ментор: проф. др Јелена Антић Станковић
            Катедра за микробиологију и имунологију, Фармацеутски факултет, Универзитета у Београду

            Увод: Услед све чешће појаве резистенције на антибиотике тежи се проучавању састојака биљних екстраката (етарских
            уља), оптимизацији постојећих и откривању нових метода за њихово испитивање.
            Циљ рада: Утврдити антимикробни потенцијал етарских уља лаванде (Lavandulae officinalis aetheroleum, Lamiaceae) (ЕУЛ) и
            црвеног здравца (Geranii robertiani aetheroleum, Geraniaceae) (ЕУЗ), као и ефекат заједничке примене етарских уља са
            амоксицилином in vitro, употребом нове агар микродилуционе методе.
            Материјали и методе: Припремљена су разблажења уља у опсегу концентрација 10-0,005%. За референтни антибиотик узет
            је амоксицилин, чија су припремљена разблажења у опсегу концентрација 1-0,0005 mg/ml. Инокулација се изводила према
            CLSI смерницама при чему је  коришћен сој Staphylococcus aureus (ATCC25923) припремљен у физиолошком раствору, док је
            разблажење 1:10 припремљено у хранљивом бујону. Током експеримента одржавана је темература Милер-Хинтон агара од
            55±5 ˚C, како би агар био течан пре мешања са етарским уљем, односно раствором антибиотика. Прво су испитивани
            појединачни, а затим и заједнички ефекат појединачних уља и амоксицилина.
            Резултати: Утврђене минималне инхибиторне концетрације (МИК) за амоксицилин, ЕУЛ и ЕУЗ су редом: 0,015 mg/ml, 10,43
            mg/ml (1,2%) 2,39 mg/ml (0,3%).  Ефекат заједничког деловања  је процењен на основу индекса фракционих инхибиторних
            концентрација (FICI). Приликом комбиновања ЕУЛ и амоксицилина уочен је синергизам (FICI=0,375), док се за комбинацију
            ЕУЗ и амоксицилина јавља синергизам при нижој концентрацији ЕУЗ (FICI=0,5).
            Закључак: Агар микродилуциона метода се показала као погодна за извођење у лабораторији, а издваја се од осталих
            према економичности, једноставности и смањењу појаве раздвајања хидрофобног етарског уља и хидрофилног медијума.
            Кључне речи: етарска уља; синергизам; агар микродилуциона метода; антимикробна активност


               IN VITRO ANTIMICROBIAL SUSCEPTIBILITY TESTING FOR ESSENTIAL OILS USING THE NEW AGAR MICRODILUTION METHOD

            Authors: Nikola Krstić, Nikola Jakovljević
            e-mail: nkrstic94@yahoo.com jakov.nikola94@gmail.com
            Mentor: Full Prof. Jelena Antić Stanković
            Department of Microbiology and Immunology, Faculty of Pharmacy, University of Belgrade

            Introduction: Due to the increasing incidence of antibiotic resistance, the study of ingredients of herbal extracts (essential oils), the
            discovery and optimization of new methods for their examination is being sought.
            The Aim: The study was conducted to determine the antimicrobial potential of essential oils of lavender (Lavandulae officinalis
            aetheroleum, Lamiaceae; EOL) and stroksbill (Geranii robertiani aetheroleum, Geraniaceae; EOS), as well as the effect of the
            simultaneous use of essential oils with amoxicillin in vitro, performing the new agar microdilution method.
            Material and Methods: Two-fold serial oil dilutions were prepared in a concentration range 10-0.005%. Amoxicillin was taken as
            the reference antibiotic, prepared in two-fold serial dilution in a concentration range 1-0.0005 mg/ml. The inoculation was carried
            out according to the CLSI guidelines using the Staphylococcus aureus strain (ATCC25923) prepared in saline solution, while the
            dilution 1:10 was prepared in a nutrient broth. During the experiment, the Miler-Hinton agar temperature of 55±5 ˚C was
            maintained, so that the agar was liquid prior to mixing with essential oil or antibiotic solution. Firstly, the individual and then the
            combined effects of individual oils and amoxicillin were examined.
            Results: Minimum inhibitory concentrations (MIC) for amoxicillin, EOL  and EOS were: 0.015 mg/ml, 10.43 mg/ml (1.2%)  and 2.39
            mg/ml (0.3%) respectively. The joint effect was assessed on the basis of the fractional inhibitory concentrations index (FICI).
            Synergism (FICI=0.375) was observed when EOL and amoxicillin were combined, while for the combination of EОS and amoxicillin
            synergism was observed only at a lower concentration of EOS (FICI=0.5).
            Conclusion: The agar microdilution method has proven to be suitable for performance in a minimally equiped laboratory, and it
            distinguishes itself from others in terms of inexpensivness, simplicity and reduction in the occurrence of separation of hydrophobic
            essential oils and hydrophilic medium.
            Keywords: essential oils; antimicrobial activity; synergism; agar microdilution method

















                                                     Kopaonik, 2018.
                                                                                                           237
   238   239   240   241   242   243   244   245   246   247   248