Page 241 - 59. КОНГРЕС СТУДЕНАТА БИОМЕДИЦИНСКИХ НАУКА СРБИЈЕ СА ИНТЕРНАЦИОНАЛНИМ УЧЕШЋЕМ
P. 241

59. КОНГРЕС СТУДЕНАТА БИОМЕДИЦИНСКИХ НАУКА СРБИЈЕ                                                 26-30.
            СА ИНТЕРНАЦИОНАЛНИМ УЧЕШЋЕМ                                                                       Април

              УТИЦАЈ ХАЛКОНА НА РАСТ И ЕКСПРЕСИЈУ ФАКТОРА ВИРУЛЕНЦИЈЕ МУЛТИРЕЗИСТЕНТНИХ БАКТЕРИЈА ИЗОЛОВАНИХ ИЗ
                                                    БОЛНИЧКЕ СРЕДИНЕ

            Аутор: Мирослав Јевтић
            e-mail: mjzni@yahoo.com
            Ментори: проф. Др Марина Миленковић , маг. фарм Душан Ушјак
            Катедра за микробиологију и имунологију Фармацеутског факултета у Београду

            Увод: Резистенција бактерија на антимикробне агенсе један је од главних проблема савремене клиничке праксе. Појава
            резистенције представља резултат природне селекције као и учестале неоправдане употребе антибиотика. Посебно велики
            проблем чини група бактерија, означених према WHO, kao ESKAPE. Халкони, једињења која показују антимиркобну
            активност, потенцијално представљају нову могућност у терапији.
            Циљ рада: Циљ овог истраживања је био да се утврди антимикробна активност халкона према мултирезистентним
            сојевима бактерија, као и потенцијална могућност њиховог синергистичког деловања са амикацином. Испитани су и ефекти
            халкона на продукцију пиоцијанина  бактерије Pseudomonas aeruginosa.
            Материјал и методе: Испитана је антимикробна активност четири различита халкона наосам клиничких сојева бактерија
            изолованих из хоспитализованих пацијената. МИК (минимална инхибиторна концентрација) вредност одређена је бујон-
            микродилуционом методом. Потенцијалне интеракције између халкона и амикацина испитане су checkerboardметодом.
            Проценат продукције пиоцијанина у присуству халкона у односу на позитивну контролу, одређен је спектрофотометријском
            методом.
            Резултати: Вредности МИК-а за све халконе и клиничке изолате су 250 μg/mL. МБК (минимална бактерицидна
            концентрација) вредност показује извесне варијације. За све клиничке изолате једињење FME има исте МБК вредности и то
            500 μg/mL, док једињење 2XOCH3 такође има исте МБК вредности за све изолате, и то 1000 μg/mL. Комбинована примена
            халкона и амикацина показала је различите интеракције код различитих сојева. Синергистички, односно адитивни ефекат
            показан је код сојева Acinetobacterbaumannii, док је у случају соја Enterobacter cloacae показан антагонизам. Неке
            субинхибиторне концентрације халкона повећале су продукцију пиоцијанина у односу на позитивну контролу.
            Закључак: Резултати овог истраживања показали су да халкони испољавају  добру антимикробну активност. Комбинована
            примена са амикацином показала је потенцијални синергистички ефекат на A.baumannii. Субинхибиторне концентрације
            показале су потенцијално стимулаторно дејство на продукцију пиоцијанина што би могло представљати проблем приликом
            њихове потенцијалне  примене у клиничкој пракси.
            Кључне речи: резистенција;  халкони; синергизам; A.baumannii; пиоцијанин


            INFLUENCE OF THE CHALCONES ON THE GROWTH AND EXPRESSION OF VIRULENCE FACTORS OF THE MULTIRESISTANT BACTERIA
                                            ISOLATED FROM HOSPITAL ENVIRONMENT

            Author: Miroslav Jevtic
            e-mail: mjzni@yahoo.com
            Mentors: Full Prof. Marina Milenkovic, TA Dusan Usjak
            Department of Microbiology and Immunology, Faculty of Pharmacy, University of Belgrade

            Introduction: Antimicrobial resistance is one of the main problems of modern clinical practice. The occurrence of resistance is a
            result of natural selection as well as rapidly unreasonable use of antibiotics. The group of bacteria labeled as ESKAPE, according to
            WHO, is of particular concern. Chalcones, compounds that show antimicrobial activity, may represent  potential new therapeutical
            agents.
            The Aim: The aim of this study was to determine the antimicrobial activity of chalcones against the multiresistant strains of
            bacteria, as well as potential synergistic activity of tested compounds with amikacin. The effects of chalcones on pyocyanin
            production by Pseudomonas aeruginosa strain were also examined.
            Material and Methods: Four different chalcones, as well as eight strains of bacteria isolated from hospitalized patients, were used
            in the study. The MIC (minimum inhibitory concentration) value was determined using broth microdilution method. Potential
            interactions between chalcones and amikacin were examined by the checkerboard method. Spectrophotometric method was used
            to determine percentage of pyocyanin production compared to positive control.
            Results: MIC values oftestedchalcones against all clinical isolates are 250 μg/mL. The MBC(minimum bactericidal
            concentration)values show certain variations. The FME compound has the same MBC values (500 μg/mL) for all clinical
            bacterialstrains, as well as the 2XOCH3 compound, for which MBC values are 1000 μg/mL.Combined use of chalcones and an
            amikacin showed different interactions. A synergistic, or additive effects were shown on Acinetobacter baumannii, while in case of
            Enterobacter cloacae  there was an antagonistic effect. Subinhibitory concentrations of some chalcones have increased pyocyanin
            production compared topositive control.
            Conclusion: The results of this study have shown that chalcones have good antimicrobial activity. Combined in vitro use
            withamikacin showed a synergistic effect on A. baumannii. Subinhibitory concentrations showed a stimulating effect on the
            pyocyanin production, which might represent a problem.
            Keywords: resistance; chalcones; synergism; A. baumannii; pyocyanin







                                                     Kopaonik, 2018.
                                                                                                           235
   236   237   238   239   240   241   242   243   244   245   246