Page 239 - 59. КОНГРЕС СТУДЕНАТА БИОМЕДИЦИНСКИХ НАУКА СРБИЈЕ СА ИНТЕРНАЦИОНАЛНИМ УЧЕШЋЕМ
P. 239

59. КОНГРЕС СТУДЕНАТА БИОМЕДИЦИНСКИХ НАУКА СРБИЈЕ                                                 26-30.
            СА ИНТЕРНАЦИОНАЛНИМ УЧЕШЋЕМ                                                                       Април

                        ЕТАРСКО УЉЕ БЕЛОГ БОРА (PINUS SYLVESTRIS): ХЕМИЈСКИ САСТАВ И АНТИМИКРОБНИ ЕФЕКАТ

            Аутор: Миљана Марковић
            e-mail: miljana.markovic125@gmail.com
            Ментор: проф. др Јелена Антић Станковић
            Катедра за микробиологију и имунологију, Фармацеутски факултет Универзитета у Београду

            Увод: Суочени са чињеницом да је нерационална употребa aнтиинфективних агенаса резултирала развојем резистенције
            микоорганизама, истраживачи широм света су усмерили свој рад на проналажење  нових антимикробних једињења како
            синтетског, тако и природног порекла. Медицинско дејство биљака карактеристика је којом се одликују одређене врсте, а
            носиоци тог дејства су њихови секундарни метаболити, међу којима су етарска уља, са израженим специфичним
            фармаколошким ефектима.
            Циљ рада: Узимајући у обзир литературне податке, поставили смо као основни циљ истраживања одређивање
            антимикробне активности етарског уља белог бора.
            Материјал и методе: Хемијски састав етарског уља одређен је методом гасна хроматографија-масена спектроскопија.
            Испитивања антимикробне активности урађена су на стандардним сојевима Staphyloccocus aureus, Escherichia coli и Candida
            albicans дилуционом методом. У оквиру испитивања ефеката заједничког деловања етарског уља белог бора и
            амоксицилина, односно нистатина, израчунате су вредности индекса  фракционих инхибиторних концентација етарског уља
            на основу којих је процењено да ли се ради о синергистичком,  адитивном,  индиферентном или антагонистичком ефекту.
            За испитивање продукције гликокаликса коришћене су две методе Конго-црвено агар метода и Christensen-oвa метода.
            Резултати: Наши резултати показују да је МИК вредност етарског уља белог бора за тестиране микроорганизме у осегу од
            1,310 до 5,250 µg/ml, a МБК вредности су у распону од 2,625 до 21 µg/ml. Етарско уље је показало синергистички ефекат са
            амоксицилином премa S. aureus, индиферентан са амоксицилином према  E. coli, а адитиван ефекат са нистатином према C.
            аlbicans. Обе примењене методе су показале да етарско уље белог бора у субинхибиторним концентрацијама спречава
            продукцију гликокаликса, а тиме и могућност стварања биофилма.
            Закључак: Етарско уље белог бора показује антимикробни ефекат на стандардним сојевима S. aureus,  E. coli и C. albicans.
            На основу литературних података и анализе хемијског састава етарског уља белог бора, можемо предпоставити да су
            носиоци антимикробне активности уља α-пинена, β-пинена и лимонена.
            Кључне речи: антимикробна активност; хемијски састав; етарско уље белог бора; Pinus sylvestris


                     WHITE PINE’S ESSENTIAL OIL (PINUS SYLVESTRIS): CHEMICAL COMPOSITION AND ANTIMICROBAL ACTIVITY

            Author: Miljana Marković
            e-mail: miljana.markovic125@gmail.com
            Mentor: Full Prof. Jelena Antić Stanković
            Department of Microbiology and Immunology, Faculty of Pharmacy, University of Belgrade

            Introduction: Researchers, faced with non-rational use of anti-inflammatory agents, that resulted in development of resistance of
            microorganisms, are looking for new antimicrobial agents, synthetic and natural origin. Medical effect is a characteristic of certain
            plant species, and carriers of the effect are secondary metabolites, among which are essential oils, with specific pharmacological
            effect.
            The Aim: Based on literature data, we have set quantification of antimicrobial activities of white pine’s essential oil, as a base
            research goal.
            Material and Мethods: The chemical composition of essential oil is determined by gas chromatography-mass spectroscopy.
            Antimicrobial activity was tested using the dilution test on standard strains of Staphylococcus aureus, Escherichia coli, and Candida
            albicans. By examining the joint effect of white pine’s essential oil and amoxicillin, i.e., nystatin, the values of index of fractional
            inhibitory concentrations of essential oil were calculated, based on which it was assessed whether it was a synergistic, additive,
            indifferent or antagonistic effect. Two methods, Congo Red Agar Method and Christensen's method were used to test the
            production of glycolic acid.
            Results: Results show that MIC value of white pine’s essential oil for tested microorganisms is between 1.310 and 5.250 µg/ml and
            MBC value is between 2.625 and 21 µg/ml. Essential oil has shown a synergistic effect with amoxicillin to S. aureus, indifferent
            effect with amoxicillin  to E. coli, and additive effect with nystatin to C. albicans. Both used methods have shown that white pine’s
            essential oil, in subinhibitory concentrations, prevents the production of glycocalis, and biofilm production.
            Conclusion: White pine’s essential oil shows antimicrobial effect on standard types of S. aureus, E. coli and C. albicans. Based on
            literature data and the analasys of white pine’s essentail oil’s chemical compound, we can assume that the carriers of antimicrobial
            activity of the oil are α-pinene, β-pinene and limonene.
            Keywords: antimicrobial activity; the chemical composition; white pine’s essential oil; Pinus sylvestris












                                                     Kopaonik, 2018.
                                                                                                           233
   234   235   236   237   238   239   240   241   242   243   244