Page 1049 - 59. КОНГРЕС СТУДЕНАТА БИОМЕДИЦИНСКИХ НАУКА СРБИЈЕ СА ИНТЕРНАЦИОНАЛНИМ УЧЕШЋЕМ
P. 1049
59. КОНГРЕС СТУДЕНАТА БИОМЕДИЦИНСКИХ НАУКА СРБИЈЕ 26-30.
СА ИНТЕРНАЦИОНАЛНИМ УЧЕШЋЕМ Април
BАРИЈАЦИЈЕ ХЕМИЈСКОГ САСТАВА ЕТАРСКОГ УЉА ПЛОДА БИБЕРА (PIPER NIGRUM L.) ИЗ РАЗЛИЧТИХ ЗЕМАЉА ПОРЕКЛА
Аутор: Тамара Ђукић, Зорана Радовић
e-mail: djukictamara994@gmail.com
Ментор: доц. др Мирослав Соврлић
Фармација, Факултет медицинских наука Универзитета у Крагујевцу
Увод: Црни бибер (Piper nigrum L.) је један од најпопуларнијих зачина у свету и његово етарско уље се користи у
традиционалној медицини вековима. Присуство активних једињења као што су β-кариофилен, 3-карен, лимонен, β-пинен и
α-пинен сврстава ово уље као важан део савремене медицине. Досадашње студије доказале су антимикробну, аналгетску,
антипиретичку, антиоксидативну и антиканцерогену активност уља црног бибера. Међутим, различити фактори, као што су
климатски, географски услови, период бербе, услови складиштења могу значајно утицати на принос и хемијски састав
етарског уља.
Циљ рада: Циљ овог истраживања је добијање, квалитативна и семиквантитативна анализа етарског уља плода црног
бибера (Piper nigrum L.) пореклом из различитих земаља. Компарацијом добијених резлутата, утврдиће се да ли и у којој
мери порекло утиче на квалитативни и квантитативни састав појединих компоненти уља црног бибера.
Материјал и методе: Узорци са декларацијом о пореклу из Бразила, Вијетнама, Пољске и Индонезије су набављени у
локалним продавницама. Етарско уље је изоловано методом дестилације воденом паром из здробљених плодова црног
бибера. Квалитативна и семиквантитативна анализа уља вршена је методом гасна хроматографија-масена спектрометрија
(ГХ-МС).
Резултати: ГХ-МС анализом у свим испитиваним узорцима идентификовани су α и β пинен, лимонен, α и β кариофилен, при
чему је β кариофилен једињење са највећом процентуалном заступљеношћу (24,51-41,9%). Етарска уља плода бибера
пореклом из Вијетнама и Индонезије садрже 3 карен са заступљеношћу од 23,13% односно 17,25%. Присутво овог
једињења је минимално у уљу добијеног из бибера пореклом из Бразила (2,61%), а у уљу бибера пореклом из Пољске
његово присуство није потврђено. Б-терпинен, α-копаен и кадинен нису идентификовани у уљу бибера из Индонезије, док
је њихово присуство потврђено у осталим уљима (1,16-6,45%).
Закључак:Квалитативни састав етарског уља из бибера као и релативна заступљеност појединачних компоненти уља у
великој мери зависи од географског порекла дроге. Разлике у квалитативном и квантитативном саставу етарских уља
бибера могу се потенцијално одразити на испољавање биолошких ефеката уља.
Кључне речи: Piper nigrum L; етарско уље; хемијски састав; терпени
VARIATIONA IN THE CHEMICAL COMPOSITION OF ESSENTIAL OIL PEPPER FRUIT (PIPER NIGRUM L.) ORIGINATING FROM
DIFFERENT COUNTRIES
Author: Tamara Đukić, Zorana Radović
e-mail: djukictamara994@gmail.com
Mentor: Assist. Prof. Miroslav Sovrlić
Depatment of Pharmacy, Faculty of Medical Sciences University of Kragujevac
Introduction: Black Pepper is one of the most popular spices and its essential oil is used in traditional medicine for centuries. The
presence of active compounds such as caryophyllen, 3-carene, limonene and pinen places this oil as an important part of modern
medicine. Previous studies have proven antimicrobial, analgesic, antipyretic, antioxidant and anti-cancer activity. However, various
factors, such as climatic, geographical, storage conditions can affect the yield and chemical composition of oil.
The Aim: The aim of this research is to obtain, qualitative and semi-quantitative analysis of essential oil of black pepper origin from
different countries.
Material and Methods: Samples with a declaration of origin from Brazil, Vietnam, Poland and Indonesia were purchased at local
markets. The essential oil is isolated by the method of distillation with water vapor from crushed fruits of black pepper. The
qualitative and semi-quantitative analysis of the oil was performed by gas chromatography-mass spectrometry method (GH-MS).
Results: GH-MS analysis in all tested samples identified α and β pinen, limonene, α and β-cariophilene, where β is the cariophilene
compound with the highest percentage distribution (24.51-41.9%). Essential oil of pepper fruits originating in Vietnam and
Indonesia contain 3-caren with a representation of 23.13% and 17.25% respectively. The presence of this compound is minimal in
oil obtained from pepper originating in Brazil (2.61%) and in the oil originating in Poland its presence has not been confirmed. B-
terpinen, α-copaen and cadinene are not identified in pepper oil from Indonesia while their presence is confirmed in other oils
(1.16-6.45%).
Conclusion:The qualitative composition of pepper oil as well as the relative representation of individual components of the oil
largely depends on the geographical origin of the drug. Differences in the qualitative and quantitative composition of essential oils
of pepper can potentially reflect on the manifestation of the biological effects of the oil.
Keywords: Piper nigrum L; essential oil; chemical composition; terpenes
Kopaonik, 2018.
1043