Page 1044 - 59. КОНГРЕС СТУДЕНАТА БИОМЕДИЦИНСКИХ НАУКА СРБИЈЕ СА ИНТЕРНАЦИОНАЛНИМ УЧЕШЋЕМ
P. 1044
59th SERBIAN STUDENTS’ CONFERENCE OF BIOMEDICAL SCIENCES
April WITH INTERNATIONAL PARTICIPATION
26-30
ПОЛИФЕНОЛИ И ТАНИНИ ЕТАНОЛНИХ ЕКСТРАКАТА БОСИЉКА (OCIMUM BASILICUM L.)
Аутор: Исидора Баћевић
e-mail: isidorabacevic@gmail.com
Ментор: проф. др Душанка Китић
Kатедра за Фармацију, Meдицински факултет Универзитетa у Нишу
Увод: Босиљак (Ocimum basilicum L.) је биљна врста фамилије Lamiaceae. Пореклом је из Југоисточне Азије, али расте и у
другим деловима света. Овој биљној врсти приписују се многа лековита својства, а пре свега значајна антиоксидативна
активност. Босиљак се традиционално користи у лечењу главобоље, кашља, опстипације и код поремећаја у раду бубрега.
Екстракти босиљка садрже полифенолна једињења, витамине и етерична уља која испољавају инсектицидна,
антимикробна и антиинфламаторна својства.
Циљ рада: Циљ рада јесте одређивање садржаја укупних полифенола и танина у етанолним екстрактима биљне врсте O.
basilicum.
Материјал и методе: Биљни материјал, осушени надземни део биљке, набављен је из pрехрамбене индустрије „Yumis“.
Биљни материјал екстрахован је концентрованим, 80% и 60% етанолом методом једноструке мацерације. Садржај укупних
полифенола и танина одређен је Folin-Ciocalteu мeтодом.
Резултати: Највећи принос екстракције забележен је код 80% етанолног екстракта (8,83%), а најмањи код етанолног
екстракта (3,93%). Екстракт добијен екстракцијом помоћу 80% етанола показао је највећи садржај укупних полифенола
(106,99±5,59mg GAE/g) и танина (35,49±2,87mg GAE/g), а најмањи екстракт добијен екстракцијом помоћу абсолутног
етанола (91,06±2,21 mg GAE/gи 25,26±1,85mg GAE/g).
Закључак: На основу добијених резултата закључује се да етанолни екстракти босиљка показују релативно висок садржај
полифенола и танина. То упућује на потенцијалну употребу ових екстраката у медицини и фармацији, што је неопходно
потврдити даљим истраживањима.
Кључне речи: Ocimum basilicum L.; полифеноли; танини; екстракт
POLYPHENOLS AND TANNINS OF ETHANOL EXTRACTS OF BASIL (OCIMUM BASILICUM L.)
Author: Isidora Baćević
e-mail: isidorabacevic@gmail.com
Mentor: Full. Prof. Dušanka Kitić
Department of Pharmacy, Medical Faculty University of Nis
Introduction: Basil (Ocimum basilicum L.) is an herbal species of the Lamiaceae family. It originates from Southeast Asia, but it
grows in other parts of the world. This herbal species is attributed to many medicinal properties, and above all significant
antioxidant activity. Basil is traditionally used in the treatment of headache, cough, constipation and kidney disorders. Basil extracts
contain polyphenolic compounds, vitamins and essential oils that express insecticidal, antimicrobial and anti-inflammatory
properties.
The Aim: The aim of the paper is to determine the content of total polyphenols and tannins in the ethanol extracts of the plant
species O. basilicum L.
Material and Methods: The plant material, dried overhead part of the plant, was purchased from the food industry "Yumis". The
plant material was extracted with concentrated, 80% and 60% ethanol by single maceration method. The content of total
polyphenols and tannins was determined by Folin-Ciocalteu method.
Results: The highest extraction yield was recorded in 80% ethanol extract (8.83%), and the smallest in absolute ethanol extract
(3.93%). The extract obtained by extraction using 80% ethanol showed the highest content of total polyphenols (106.99±5.59 mg
GAE/g) and tannins (35.4±2.87 mg GAE/g), and the smallest extract obtained by extraction using absolute ethanol (91.06±2.21 mg
GAE/g and 25.26±1.85 mg GAE/g).
Conclusion: Based on the obtained results it is concluded that ethanol basil extracts show a relatively high content of polyphenols
and tannins. This suggests the potential use of these extracts in medicine and pharmacy, which is necessary to be confirmed by
further research.
Keywords: Ocimum basilicum L.; polyphenols; tannins; extract
Kopaonik, 2018.
1038