Page 1045 - 59. КОНГРЕС СТУДЕНАТА БИОМЕДИЦИНСКИХ НАУКА СРБИЈЕ СА ИНТЕРНАЦИОНАЛНИМ УЧЕШЋЕМ
P. 1045
59. КОНГРЕС СТУДЕНАТА БИОМЕДИЦИНСКИХ НАУКА СРБИЈЕ 26-30.
СА ИНТЕРНАЦИОНАЛНИМ УЧЕШЋЕМ Април
ОДРЕЂИВАЊЕ АНТИОКСИДАТИВНЕ АКТИВНОСТИ ЕКСТРАКАТА ЛИСТА МАЛИНЕ (Rubus idaeus L.)
Аутор: Ивана Милановић, Христина Гавриловић
e-mail: ivanamilanovic995@gmail.com
Ментор: доц. др Драгана Павловић
Катедра Фармација, Медицински факултет Универзитета у Нишу
Увод: Кисеоничне реактивне врсте су стално присутне у организму човека и повезују се са настанком и развојем многих
обољења те су стога природни антиоксиданси предмет бројних истраживања. Малина (Rubus idaeus L., Rosaceae) је
вишегодишња, зељаста биљка распрострањена на северној полулопти у пределима са умереним климатским условима.
Лист малине, који се често помиње у традиционалној медицини, је богат извор танина, флавоноида, витамина и минерала
који заједно доприносе позитивним ефектима на здравље људи.
Циљ рада: Циљ овог истраживања јесте одређивање антиоксидативне активности воденог, етанолног и метанолног
екстракта листа малине у DPPH систему.
Материјал и методе: Биљни материјал је сакупљен јуна 2017. године на Власинском језеру, при чему су гајене јединке
сакупљене у башти, а самоникле на природном станишту. Након сушења и уситњавања биљни материјал је екстрахован
70% етанолом, 70% метанолом или водом поступком мацерације према пропису из Ph. Eur. 9.0. Антиоксидативна активност
је испитивана коришћењем реагенса 1,1-дифенил-2-пикрилхидразила (DPPH). Метода се заснива на промени боје DPPH
радикала из љубичасте у жуту услед његове редукције до не-радикалског производа дифенил-пикрилхидразина.
Апсорбанце испитиваних екстраката су мерене на спектрофотометру на 517 nm.
Резултати: Резултати су изражени као IC 50 вредност. Најјачу антиоксидативну активност је испољио метанолни екстракт
листа самоникле малине (IC 50 вредност 9,50±0,71μg/ml), док је етанолни екстракт листа гајене малине показао најслабију
способност неутралисања слободних радикала (IC 50 вредност 24,22±0,82μg/ml). Водени екстракти су дали највеће приносе,
и то водени екстракт листа гајене већи принос екстрахованих материја у односу на екстракт листа самоникле малине, али су
оба показала знатно слабију антиоксидативну активност од осталих тестираних екстраката.
Закључак: Добијени резултати указују на значајну антиоксидативну активност листа малине што може бити полазна тачка за
даља истраживања и процену оправданости традиционалне примене ове дроге.
Кључне речи: Rubus idaeus; DPPH тест; антиоксидативна активност; екстракти листа малине
DETERMINATION OF ANTIOXIDATIVE ACTIVITY OF RASPBERRY (Rubus idaeus L.) LEAVES EXTRACTS
Author: Ivana Milanović, Hristina Gavrilović
e-mail: ivanamilanovic995@gmail.com
Mentor: Assist. Prof. Dragana Pavlović
Department of Pharmacy, Faculty of Medicine University of Nis
Introduction: Reactive оxygen species are constantly present in the human body. They are connected with the emergence and
development of many diseases, and therefore natural antioxidants are the subject of numerous studies. Raspberry (Rubus idaeus
L., Rosaceae) is a perennial, herbaceous plant distributed on the northern hemisphere in moderate climates. A raspberry leaf, often
applied in traditional medicine, contains tannins, flavonoids, vitamins and minerals which contribute to positive effects on human
health.
The Aim: The aim of this study is to determinate antioxidative activity of aqueous, ethanolic and methanolic raspberry leaf extract
in the DPPH system.
Material and Methods: Herbal material was collected in June 2017 on Vlasina Lake. The cultivated individuals were collected in the
garden, and self-settled on a natural habitat. The plant material was prepared for extraction by maceration with 70% ethanol, 70%
methanol or water according to the Ph. Eur. 9.0. The antioxidant activity was determinated using the 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl
reagent (DPPH). The DPPH radical changes its color from violet to yellow due to reduction to the non-radical product of diphenyl-
picrylhydrazine. The absorbance of the examined extracts was measured at a spectrophotometer at 517nm.
Results: The results are expressed as an IC 50 value. The most potent antioxidant activity was exposed by the methanolic extract of
raspberry leaf (IC 50 value 9.50±0.71μg/ml), while the ethanolic extract was exposed the weakest ability to neutralize free radicals
(IC 50 value 24.22±0.82μg/ml). The aqueous extracts produced the highest yields, and among them extract of the cultivated
raspberry leaf produced a higher yield of extracted matter than extract of self-settled raspberry leaf. They showed significantly less
antioxidant activity than alcoholic extracts.
Conclusion: The obtained results indicate a significant antioxidative activity of the raspberry leaf, which can be the baseline for
further research and assessment of validity of the traditional use of this drug.
Keywords: Rubus idaeus; DPPH test; antioxidative activity; raspberry leaves extracts
Kopaonik, 2018.
1039